naudan sisäfilee

tyhmiä kysymyksiä

pitäisi valmistaa naudan sisä-tai ulkofileestä kuudelle hengelle pihvejä. kumpi on parempaa sisä vai ulkofilee? ja ostanko sellasen "klöntin" ja leikkelen siitä sitten pihveiksi. saako tuota ihan normaalista kaupan lihatiskiltä?
huomaa varmaan etten hirveemmin ole kokannut :).

19

49353

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nimimerkki

      Osta kokonainen härän sisäfile ja leikkaa siitä sopivan paksuisia (5-10cm) pihvejä (tai osta ihan sisäfilepihvejä lihatiskiltä). Anna lämmitä huoneenlämpöön ennen paistoa, kuumenna pannu tarpeeks kuumaksi, käytä paistamiseen oikeaa voita, äläkä paista liian kypsäksi (kun lihasnesteet alkaa tihkua pinnan läpi, pihvi on medium) ja lämmitä lautaset uunissa.

      Jos budjetti ei kestä sisäfilettä, niin ulkofileestä saa ihan kelpoja pihvejä myös.


      Nyt tuli nälkä...

      • Oliivi

        Pieni korjaus tuohon voissa paistamiseen. Voi sopii kalalle, lihan paistamiseen kannattaa käyttää öljyä. Sf tarttee sen verran paistoaikaa,että voi kerkeää palaa.


      • Voi on hyvää
        Oliivi kirjoitti:

        Pieni korjaus tuohon voissa paistamiseen. Voi sopii kalalle, lihan paistamiseen kannattaa käyttää öljyä. Sf tarttee sen verran paistoaikaa,että voi kerkeää palaa.

        Pötyä! Sulata voi, anna "piimän" valua pohjalle ja jäljelle jäävä kirkas osa käy hyvin paistamiseen.


    • Vanha kokki

      soveltuvat erinomaisesti molemmat seläkkeet (fileet)
      Sen lisäksi on vielä enrecote, joka on naudan niskaosaa. Usein meillä nimitetään entrecoteksi virheellisesti myös ulkoseläkettä. Mutta kysymykseesi mennäkseni. Jos sinulla on mahdollisuus valita ns. marmoroitunutta ulkoseläkettä tai vastaavaa entrecotea, suosittelen niitä, sillä ne ovat tavallaan mureampia. Sisäfilee on rakenteeltaan
      passiivinen lihas, eli se on erittäin pehmeä, mutta mielestäni soveltuu paremmin pitkänä eli fileen keskiosasta otettavana coeur d`fileenä käytettäväksi. Toisaalta jos valmistat tournedosta
      tai pippuripihviä, silloin sisäfilee on suositeltavampi ja oikeastaan ainoa oikea liha. Grillipihvinä taas edellämainitut ovat parempia.
      Kaikissa tapauksissa varo paistamasta pihvejä täysin kypsiksi, silloin niistä tulee kuivia ja sitkeitä. Paistaessasi pihviä, älä kääntele sitä edestakaisin, vaan anna paistua puoleltaan riittävän kauan. Tarkoittaa 2 sm paksuisessa pihvissä 3-5 minuuttia, sen jälkeen käännät ja odotat kunnes pihvin pintaan alka nousta lihasmehua, silloin on pihvisi valmis. Maustaa voit paistaessasi pihviä, vaikka monet väittävät sen olevan väärin ja kuivattavan pihvin. Kokemuksen antamalla tiedolla kumoan väitteen, pihvini ovat aina olleet meheviä. Tarjoa pihvin päällä itse valmistamaasi maustevoita. Ohjeita on vaikka kuinka. Kokeile valkosipuli tai piparjuurivoita, tavallisin on kaiketi persiljavoi. Valmiit kaupassa olevat maustevoit ovat oudon makuisia, parempia saat itse tehden.
      Onnea matkaan.

      • "Monsieur Entrecôte"

        Monet tietävät, että entrecôte tarkoittaa suurta, komeaa naudanpihviä, mutta mistä kohtaa elukkaa se leikataan, sitä harvemmin ajatellaan. Ranskan sana entre tarkoittaa 'väliä' tai 'välissä', ja kun côte tunnetusti on 'kylki', 'rinne' jne., tuntuu suomennos välikyljys luonnolliselta. Voi ajatella, että kyseessä on kylkiluiden välistä leikattu pala. Tuo väli-sana ei välttämättä tarkoita luiden väliä, vaan myös fileiden ja etuselän välissä olevaa kohtaa, jossa ulkofilee tunkeutuu etuselkäpalan sisään ja poikittain leikatussa viipaleessa on näkyvissä lihasten välinen raja. Meillä voi olla vaikea löytää oikeaa entrecôte-pihviä vähittäiskaupasta.

        Varsinkin Ranskassa entrecôte on yleinen pihvin aines. Lihakset erotellaan usein toisistaan siten, että ranskalaisten entrecôte voi olla vain mureammasta ulkofileestä leikattu. Englannissa liha yleensä leikataan molempine lihaksineen ja myydään nimellä fore-rib steak eli 'etukylkiluupaisti' paahdettavaksi kokonaisena, isona pihvinä.

        Ruotsissa tämä osa ruhoa tunnetaan nimellä mellanrev eli 'välikylki'. Ranskalais-ruotsalainen sanakirja antaa lisäksi käännöksen oxhare eli 'härkäjänis', joka esiintyy myös vanhoissa ruotsalaisissa keittokirjoissa. Niissä se kuitenkin tarkoittaa varsinaisesti ulkofileetä, joka nykyisin on nimeltään utskuren biff tai biffrad. 'Mellan' tarkoittaa ruotsissakin nimenomaan etu- ja keskiosan väliä, ei niinkään kylkiluiden väliä. Meillä etuselkänä tunnettu osan on Ruotsissa högrev eli 'yläkylki'.

        Saksalainen käyttää joko ranskalaista nimeä entrecôte tai kääntää sen 'välikylkiluupalaksi', Zwischenrippenstück.


      • Vanha kokki
        "Monsieur Entrecôte" kirjoitti:

        Monet tietävät, että entrecôte tarkoittaa suurta, komeaa naudanpihviä, mutta mistä kohtaa elukkaa se leikataan, sitä harvemmin ajatellaan. Ranskan sana entre tarkoittaa 'väliä' tai 'välissä', ja kun côte tunnetusti on 'kylki', 'rinne' jne., tuntuu suomennos välikyljys luonnolliselta. Voi ajatella, että kyseessä on kylkiluiden välistä leikattu pala. Tuo väli-sana ei välttämättä tarkoita luiden väliä, vaan myös fileiden ja etuselän välissä olevaa kohtaa, jossa ulkofilee tunkeutuu etuselkäpalan sisään ja poikittain leikatussa viipaleessa on näkyvissä lihasten välinen raja. Meillä voi olla vaikea löytää oikeaa entrecôte-pihviä vähittäiskaupasta.

        Varsinkin Ranskassa entrecôte on yleinen pihvin aines. Lihakset erotellaan usein toisistaan siten, että ranskalaisten entrecôte voi olla vain mureammasta ulkofileestä leikattu. Englannissa liha yleensä leikataan molempine lihaksineen ja myydään nimellä fore-rib steak eli 'etukylkiluupaisti' paahdettavaksi kokonaisena, isona pihvinä.

        Ruotsissa tämä osa ruhoa tunnetaan nimellä mellanrev eli 'välikylki'. Ranskalais-ruotsalainen sanakirja antaa lisäksi käännöksen oxhare eli 'härkäjänis', joka esiintyy myös vanhoissa ruotsalaisissa keittokirjoissa. Niissä se kuitenkin tarkoittaa varsinaisesti ulkofileetä, joka nykyisin on nimeltään utskuren biff tai biffrad. 'Mellan' tarkoittaa ruotsissakin nimenomaan etu- ja keskiosan väliä, ei niinkään kylkiluiden väliä. Meillä etuselkänä tunnettu osan on Ruotsissa högrev eli 'yläkylki'.

        Saksalainen käyttää joko ranskalaista nimeä entrecôte tai kääntää sen 'välikylkiluupalaksi', Zwischenrippenstück.

        Tuli pikku oikosulku. Olen itsekin käyttänyt samaista välikyljystä, joka on mielestäni lyömätön pihvilihana. Muuan Amerikkalainen yhtiö toi sitä Pietariin, valitettavasti sitä ei ole täällä meillä saatavana. Pariisissa toimii eräs ravintola jossa ei ole tarjolla muuta kuin kyseistä entrecotea ranskanperunoiden kera. Melkoisen suppea menu.


    • alkup...

      Kiitoksia vain vastanneille! Oli suuri apu!

    • Tepi.

      Dodiin, sait hyvät piffit paistettua. Seuraavalla kerralla onnistuu vielä paremmin, jos parannettavaa :)

      Tuollainen piffinpaisto, niin, nautaa, kanaa tai kalkkunaa (possu=kissanruokaa) tuntuu aina kuiteskin olevan hieman usein hankalaa. Mutta yleensä aina kannellinen pannu auttaa, saa lihan muhimaan pinnanpaiston jälkeen, kun paksumpi liha, jos tarvis. Siipikarjalla auttaa kypsäksi saamista tosi hyvin.

      No, lettuja ja muffinseja paistelen kuulemma? Kiitos, Kiril

      • jättänyt antamatta

        tuon typerän "ohjeesi" kun kukaan ei sitä sinulta kysynytkään.
        Vai että alkaisi pihviä pilaamaan kannenalushaudutuksella! Älköön kukaan vain langetko tuohon harhaopetukseen.


      • Kiril

        että olet vain muffinsseja paistellut kun et tiedä pihvinpaistosta mitään. Naudan sisäfilepihviä EI haudutella koskaan kannen alla.


      • Tepi.
        Kiril kirjoitti:

        että olet vain muffinsseja paistellut kun et tiedä pihvinpaistosta mitään. Naudan sisäfilepihviä EI haudutella koskaan kannen alla.

        Tarkoitin kylläkin noita paksumpia broitsun ja kalkkunanpaloja, niissä se kansi hyväksi, niin ei pala pinta niin paljon. Olisi pitänyt mainita. Sisäfile asia erikseen.

        Mutta sinähän et sisäfilettä tai siipikarjaa paista pannulla, sehän on niin vähärasvaista, ettet saa mureaksi ilman upporasvassa paistoa.


      • nimimmerkki
        Tepi. kirjoitti:

        Tarkoitin kylläkin noita paksumpia broitsun ja kalkkunanpaloja, niissä se kansi hyväksi, niin ei pala pinta niin paljon. Olisi pitänyt mainita. Sisäfile asia erikseen.

        Mutta sinähän et sisäfilettä tai siipikarjaa paista pannulla, sehän on niin vähärasvaista, ettet saa mureaksi ilman upporasvassa paistoa.

        Tepi on harvinaisen tyhmä tyyppi.


      • sama henkilö
        Tepi. kirjoitti:

        Tarkoitin kylläkin noita paksumpia broitsun ja kalkkunanpaloja, niissä se kansi hyväksi, niin ei pala pinta niin paljon. Olisi pitänyt mainita. Sisäfile asia erikseen.

        Mutta sinähän et sisäfilettä tai siipikarjaa paista pannulla, sehän on niin vähärasvaista, ettet saa mureaksi ilman upporasvassa paistoa.

        kuin rekisteröity nimimerkki teppo.moi. Hänkin käyttää itsestään nimeä Tepi kirjoituksissaan?
        Yhtä tyhmiä olette ainakin, vaikka sitten olisittekin eri tyyppejä.


      • Tepi.
        nimimmerkki kirjoitti:

        Tepi on harvinaisen tyhmä tyyppi.

        Otan osaa. Junttitumpelo siellä, minkä sille voi...


      • Läskipekoni
        Kiril kirjoitti:

        että olet vain muffinsseja paistellut kun et tiedä pihvinpaistosta mitään. Naudan sisäfilepihviä EI haudutella koskaan kannen alla.

        Ei mitenkään, täällä oli muutama asiantunteva vastaus mutta haudutus ei liity rasvaisuuteen mitenkään ja sitä ei saa yhdistää pihvinpaistoon. Paisto 2-3 min puoleltaan hyvällä pannulla vähällä rasvalla (öljy margariini)tai sitten parilalla vain n.3 minuttia erittäin vahällä rasvalla. Itse maustan kunnon pihvin lautasella myllystä joko pelkkää mustaa tai sekoitusta. (voi maustaa myös paiston loppuvaiheessa mutta mielummin vasta valmiina) Myös myllystä suolaa tietysti. Mausteita miedosti aina. Maustevoin teen itse esim. valkosipulia pippureita persiliaa kantarelleja. Miedosti. Valmis maustevoi on hyvä esim. kanttarellituorejuusto.


    • perttimunapirtti

      Suomi24 -keskustelut tyrmäävät taas laadullaan.

      Kysykää mitä vaan, vastaamme mitä vaan. xD

    • paisturi

      Liittyykö entrecoten paistamiseen mitään niksejä?
      Olen aiemmin paistanut vain sisä- ja ulkofileitä.
      Vai suurruutellaanko menemää pannulla ihan samoilla tehoilla jne? Onko rasvojen tarkoitus sulaa?

      • t.poo

        Samaan tyyliin kuin naudan ulkofileekin. Marmorilihaa jos löydät voit käyttää vähemmän rasvaa.


    • t.poo

      Tärkeintä että liha on raakakypsynyttä ostaessasi lihaa. Varmista kauppiaaltasi! Jos liha ei ole kunnolla raakakypsynyttä et saa mureita pihvejä millään konstilla.
      Leikkaa sisäfileestä n. viiden sentin pala/pihvi ja painele nyrkillä tai sormilla hieman ohuemmaksi. Voitele pihvit öljyllä ennen paistamista ja paista kuumalla pannulla. Pihvi on valmis käännettäväksi kun lihasnestepisarat nousevat pihvin pintaan, myös maustaminen vasta kypsään paistettuun pintaan. Paistoaika vaihtelee 2-3min. molemmin puolin lämpötilasra ja halutusta kypsyydestä. Älä paista pihviäsi kuivaksi. Kun käännät pihvin voit sammuttaa levyn kokonaan ja paistaa toiselta puolen jälkilämmöllä. Edellyttäen että pannu ja levy olivat tarpeeksi kuumia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      101
      7443
    2. 80
      5028
    3. Se on hyvästi

      Toivottavasti ei tavata.
      Ikävä
      79
      4859
    4. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      132
      4258
    5. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      10
      3048
    6. Miksi sä valitsit

      Juuri minut sieltä?
      Ikävä
      52
      2689
    7. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      40
      2586
    8. Kerro nyt rehellisesti fiilikset?

      Rehellinem fiilis
      Suhteet
      50
      2237
    9. Törkeää toimintaa

      Todella törkeitä kaheleita niitä on Ylivieskassakin. https://www.ess.fi/uutissuomalainen/8570818
      Ylivieska
      10
      2211
    10. Suudeltiin unessa viime yönä

      Oltiin jossain rannalla jonkun avolava auton lavalla, jossa oli patja ja peitto. Uni päättyi, kun kömmit viereeni tähtit
      Ikävä
      21
      1840
    Aihe