naudan sisäfilee

tyhmiä kysymyksiä

pitäisi valmistaa naudan sisä-tai ulkofileestä kuudelle hengelle pihvejä. kumpi on parempaa sisä vai ulkofilee? ja ostanko sellasen "klöntin" ja leikkelen siitä sitten pihveiksi. saako tuota ihan normaalista kaupan lihatiskiltä?
huomaa varmaan etten hirveemmin ole kokannut :).

19

50137

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nimimerkki

      Osta kokonainen härän sisäfile ja leikkaa siitä sopivan paksuisia (5-10cm) pihvejä (tai osta ihan sisäfilepihvejä lihatiskiltä). Anna lämmitä huoneenlämpöön ennen paistoa, kuumenna pannu tarpeeks kuumaksi, käytä paistamiseen oikeaa voita, äläkä paista liian kypsäksi (kun lihasnesteet alkaa tihkua pinnan läpi, pihvi on medium) ja lämmitä lautaset uunissa.

      Jos budjetti ei kestä sisäfilettä, niin ulkofileestä saa ihan kelpoja pihvejä myös.


      Nyt tuli nälkä...

      • Oliivi

        Pieni korjaus tuohon voissa paistamiseen. Voi sopii kalalle, lihan paistamiseen kannattaa käyttää öljyä. Sf tarttee sen verran paistoaikaa,että voi kerkeää palaa.


      • Voi on hyvää
        Oliivi kirjoitti:

        Pieni korjaus tuohon voissa paistamiseen. Voi sopii kalalle, lihan paistamiseen kannattaa käyttää öljyä. Sf tarttee sen verran paistoaikaa,että voi kerkeää palaa.

        Pötyä! Sulata voi, anna "piimän" valua pohjalle ja jäljelle jäävä kirkas osa käy hyvin paistamiseen.


    • Vanha kokki

      soveltuvat erinomaisesti molemmat seläkkeet (fileet)
      Sen lisäksi on vielä enrecote, joka on naudan niskaosaa. Usein meillä nimitetään entrecoteksi virheellisesti myös ulkoseläkettä. Mutta kysymykseesi mennäkseni. Jos sinulla on mahdollisuus valita ns. marmoroitunutta ulkoseläkettä tai vastaavaa entrecotea, suosittelen niitä, sillä ne ovat tavallaan mureampia. Sisäfilee on rakenteeltaan
      passiivinen lihas, eli se on erittäin pehmeä, mutta mielestäni soveltuu paremmin pitkänä eli fileen keskiosasta otettavana coeur d`fileenä käytettäväksi. Toisaalta jos valmistat tournedosta
      tai pippuripihviä, silloin sisäfilee on suositeltavampi ja oikeastaan ainoa oikea liha. Grillipihvinä taas edellämainitut ovat parempia.
      Kaikissa tapauksissa varo paistamasta pihvejä täysin kypsiksi, silloin niistä tulee kuivia ja sitkeitä. Paistaessasi pihviä, älä kääntele sitä edestakaisin, vaan anna paistua puoleltaan riittävän kauan. Tarkoittaa 2 sm paksuisessa pihvissä 3-5 minuuttia, sen jälkeen käännät ja odotat kunnes pihvin pintaan alka nousta lihasmehua, silloin on pihvisi valmis. Maustaa voit paistaessasi pihviä, vaikka monet väittävät sen olevan väärin ja kuivattavan pihvin. Kokemuksen antamalla tiedolla kumoan väitteen, pihvini ovat aina olleet meheviä. Tarjoa pihvin päällä itse valmistamaasi maustevoita. Ohjeita on vaikka kuinka. Kokeile valkosipuli tai piparjuurivoita, tavallisin on kaiketi persiljavoi. Valmiit kaupassa olevat maustevoit ovat oudon makuisia, parempia saat itse tehden.
      Onnea matkaan.

      • "Monsieur Entrecôte"

        Monet tietävät, että entrecôte tarkoittaa suurta, komeaa naudanpihviä, mutta mistä kohtaa elukkaa se leikataan, sitä harvemmin ajatellaan. Ranskan sana entre tarkoittaa 'väliä' tai 'välissä', ja kun côte tunnetusti on 'kylki', 'rinne' jne., tuntuu suomennos välikyljys luonnolliselta. Voi ajatella, että kyseessä on kylkiluiden välistä leikattu pala. Tuo väli-sana ei välttämättä tarkoita luiden väliä, vaan myös fileiden ja etuselän välissä olevaa kohtaa, jossa ulkofilee tunkeutuu etuselkäpalan sisään ja poikittain leikatussa viipaleessa on näkyvissä lihasten välinen raja. Meillä voi olla vaikea löytää oikeaa entrecôte-pihviä vähittäiskaupasta.

        Varsinkin Ranskassa entrecôte on yleinen pihvin aines. Lihakset erotellaan usein toisistaan siten, että ranskalaisten entrecôte voi olla vain mureammasta ulkofileestä leikattu. Englannissa liha yleensä leikataan molempine lihaksineen ja myydään nimellä fore-rib steak eli 'etukylkiluupaisti' paahdettavaksi kokonaisena, isona pihvinä.

        Ruotsissa tämä osa ruhoa tunnetaan nimellä mellanrev eli 'välikylki'. Ranskalais-ruotsalainen sanakirja antaa lisäksi käännöksen oxhare eli 'härkäjänis', joka esiintyy myös vanhoissa ruotsalaisissa keittokirjoissa. Niissä se kuitenkin tarkoittaa varsinaisesti ulkofileetä, joka nykyisin on nimeltään utskuren biff tai biffrad. 'Mellan' tarkoittaa ruotsissakin nimenomaan etu- ja keskiosan väliä, ei niinkään kylkiluiden väliä. Meillä etuselkänä tunnettu osan on Ruotsissa högrev eli 'yläkylki'.

        Saksalainen käyttää joko ranskalaista nimeä entrecôte tai kääntää sen 'välikylkiluupalaksi', Zwischenrippenstück.


      • Vanha kokki
        "Monsieur Entrecôte" kirjoitti:

        Monet tietävät, että entrecôte tarkoittaa suurta, komeaa naudanpihviä, mutta mistä kohtaa elukkaa se leikataan, sitä harvemmin ajatellaan. Ranskan sana entre tarkoittaa 'väliä' tai 'välissä', ja kun côte tunnetusti on 'kylki', 'rinne' jne., tuntuu suomennos välikyljys luonnolliselta. Voi ajatella, että kyseessä on kylkiluiden välistä leikattu pala. Tuo väli-sana ei välttämättä tarkoita luiden väliä, vaan myös fileiden ja etuselän välissä olevaa kohtaa, jossa ulkofilee tunkeutuu etuselkäpalan sisään ja poikittain leikatussa viipaleessa on näkyvissä lihasten välinen raja. Meillä voi olla vaikea löytää oikeaa entrecôte-pihviä vähittäiskaupasta.

        Varsinkin Ranskassa entrecôte on yleinen pihvin aines. Lihakset erotellaan usein toisistaan siten, että ranskalaisten entrecôte voi olla vain mureammasta ulkofileestä leikattu. Englannissa liha yleensä leikataan molempine lihaksineen ja myydään nimellä fore-rib steak eli 'etukylkiluupaisti' paahdettavaksi kokonaisena, isona pihvinä.

        Ruotsissa tämä osa ruhoa tunnetaan nimellä mellanrev eli 'välikylki'. Ranskalais-ruotsalainen sanakirja antaa lisäksi käännöksen oxhare eli 'härkäjänis', joka esiintyy myös vanhoissa ruotsalaisissa keittokirjoissa. Niissä se kuitenkin tarkoittaa varsinaisesti ulkofileetä, joka nykyisin on nimeltään utskuren biff tai biffrad. 'Mellan' tarkoittaa ruotsissakin nimenomaan etu- ja keskiosan väliä, ei niinkään kylkiluiden väliä. Meillä etuselkänä tunnettu osan on Ruotsissa högrev eli 'yläkylki'.

        Saksalainen käyttää joko ranskalaista nimeä entrecôte tai kääntää sen 'välikylkiluupalaksi', Zwischenrippenstück.

        Tuli pikku oikosulku. Olen itsekin käyttänyt samaista välikyljystä, joka on mielestäni lyömätön pihvilihana. Muuan Amerikkalainen yhtiö toi sitä Pietariin, valitettavasti sitä ei ole täällä meillä saatavana. Pariisissa toimii eräs ravintola jossa ei ole tarjolla muuta kuin kyseistä entrecotea ranskanperunoiden kera. Melkoisen suppea menu.


    • alkup...

      Kiitoksia vain vastanneille! Oli suuri apu!

    • Tepi.

      Dodiin, sait hyvät piffit paistettua. Seuraavalla kerralla onnistuu vielä paremmin, jos parannettavaa :)

      Tuollainen piffinpaisto, niin, nautaa, kanaa tai kalkkunaa (possu=kissanruokaa) tuntuu aina kuiteskin olevan hieman usein hankalaa. Mutta yleensä aina kannellinen pannu auttaa, saa lihan muhimaan pinnanpaiston jälkeen, kun paksumpi liha, jos tarvis. Siipikarjalla auttaa kypsäksi saamista tosi hyvin.

      No, lettuja ja muffinseja paistelen kuulemma? Kiitos, Kiril

      • jättänyt antamatta

        tuon typerän "ohjeesi" kun kukaan ei sitä sinulta kysynytkään.
        Vai että alkaisi pihviä pilaamaan kannenalushaudutuksella! Älköön kukaan vain langetko tuohon harhaopetukseen.


      • Kiril

        että olet vain muffinsseja paistellut kun et tiedä pihvinpaistosta mitään. Naudan sisäfilepihviä EI haudutella koskaan kannen alla.


      • Tepi.
        Kiril kirjoitti:

        että olet vain muffinsseja paistellut kun et tiedä pihvinpaistosta mitään. Naudan sisäfilepihviä EI haudutella koskaan kannen alla.

        Tarkoitin kylläkin noita paksumpia broitsun ja kalkkunanpaloja, niissä se kansi hyväksi, niin ei pala pinta niin paljon. Olisi pitänyt mainita. Sisäfile asia erikseen.

        Mutta sinähän et sisäfilettä tai siipikarjaa paista pannulla, sehän on niin vähärasvaista, ettet saa mureaksi ilman upporasvassa paistoa.


      • nimimmerkki
        Tepi. kirjoitti:

        Tarkoitin kylläkin noita paksumpia broitsun ja kalkkunanpaloja, niissä se kansi hyväksi, niin ei pala pinta niin paljon. Olisi pitänyt mainita. Sisäfile asia erikseen.

        Mutta sinähän et sisäfilettä tai siipikarjaa paista pannulla, sehän on niin vähärasvaista, ettet saa mureaksi ilman upporasvassa paistoa.

        Tepi on harvinaisen tyhmä tyyppi.


      • sama henkilö
        Tepi. kirjoitti:

        Tarkoitin kylläkin noita paksumpia broitsun ja kalkkunanpaloja, niissä se kansi hyväksi, niin ei pala pinta niin paljon. Olisi pitänyt mainita. Sisäfile asia erikseen.

        Mutta sinähän et sisäfilettä tai siipikarjaa paista pannulla, sehän on niin vähärasvaista, ettet saa mureaksi ilman upporasvassa paistoa.

        kuin rekisteröity nimimerkki teppo.moi. Hänkin käyttää itsestään nimeä Tepi kirjoituksissaan?
        Yhtä tyhmiä olette ainakin, vaikka sitten olisittekin eri tyyppejä.


      • Tepi.
        nimimmerkki kirjoitti:

        Tepi on harvinaisen tyhmä tyyppi.

        Otan osaa. Junttitumpelo siellä, minkä sille voi...


      • Läskipekoni
        Kiril kirjoitti:

        että olet vain muffinsseja paistellut kun et tiedä pihvinpaistosta mitään. Naudan sisäfilepihviä EI haudutella koskaan kannen alla.

        Ei mitenkään, täällä oli muutama asiantunteva vastaus mutta haudutus ei liity rasvaisuuteen mitenkään ja sitä ei saa yhdistää pihvinpaistoon. Paisto 2-3 min puoleltaan hyvällä pannulla vähällä rasvalla (öljy margariini)tai sitten parilalla vain n.3 minuttia erittäin vahällä rasvalla. Itse maustan kunnon pihvin lautasella myllystä joko pelkkää mustaa tai sekoitusta. (voi maustaa myös paiston loppuvaiheessa mutta mielummin vasta valmiina) Myös myllystä suolaa tietysti. Mausteita miedosti aina. Maustevoin teen itse esim. valkosipulia pippureita persiliaa kantarelleja. Miedosti. Valmis maustevoi on hyvä esim. kanttarellituorejuusto.


    • perttimunapirtti

      Suomi24 -keskustelut tyrmäävät taas laadullaan.

      Kysykää mitä vaan, vastaamme mitä vaan. xD

    • paisturi

      Liittyykö entrecoten paistamiseen mitään niksejä?
      Olen aiemmin paistanut vain sisä- ja ulkofileitä.
      Vai suurruutellaanko menemää pannulla ihan samoilla tehoilla jne? Onko rasvojen tarkoitus sulaa?

      • t.poo

        Samaan tyyliin kuin naudan ulkofileekin. Marmorilihaa jos löydät voit käyttää vähemmän rasvaa.


    • t.poo

      Tärkeintä että liha on raakakypsynyttä ostaessasi lihaa. Varmista kauppiaaltasi! Jos liha ei ole kunnolla raakakypsynyttä et saa mureita pihvejä millään konstilla.
      Leikkaa sisäfileestä n. viiden sentin pala/pihvi ja painele nyrkillä tai sormilla hieman ohuemmaksi. Voitele pihvit öljyllä ennen paistamista ja paista kuumalla pannulla. Pihvi on valmis käännettäväksi kun lihasnestepisarat nousevat pihvin pintaan, myös maustaminen vasta kypsään paistettuun pintaan. Paistoaika vaihtelee 2-3min. molemmin puolin lämpötilasra ja halutusta kypsyydestä. Älä paista pihviäsi kuivaksi. Kun käännät pihvin voit sammuttaa levyn kokonaan ja paistaa toiselta puolen jälkilämmöllä. Edellyttäen että pannu ja levy olivat tarpeeksi kuumia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      251
      4535
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      127
      2971
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      41
      2742
    4. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      74
      1710
    5. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      105
      1553
    6. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      20
      1451
    7. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      55
      1304
    8. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      92
      1216
    9. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      204
      1083
    10. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1075
    Aihe