Matemaatikkojen palkkaus??

Abi

Voisitteko te matematiikka pääaineena yliopistosta valmistuneet kuvailla työtänne ja kertoa palkastanne. Koitin tuolla toisaalla selvittää asiaa, mutta luulen että tämä matematiikka-palsta on parempi foorumi. Itse pääsisin lukemaan matematiikkaa (tai tilastotiedettä) Helsingin yliopistoon YO-matikan arvosanalla ja ala kiinnostaa kovasti. Olen vain epävarma alan työllisyydestä. Matematiikan opettajan hommat tiedän yleisiksi, mutta muut hommat (ja edelleen palkkataso) ovat erittäin kiinnostavia.

Myös esim. DI:t voivat vastata, sillä TKK on vaihtoehtona. Ei ehkä aloituspaikkana, sillä lukion fysiikka jäi vaiheeseen, mutta voisin sen yliopistolla paikata ja hakea TKK:lle.

Kiitos jo etukäteen vastauksista!

19

9556

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yksi matem

      4800 e/kk

    • fffffs

      Palkat vaihtelevat 2000-3000 välillä.

      Työpaikkoja ovat opettajien virkojen lisäksi, yliopiston virat ne ovat määräaikaisia ja palkka 1800-2300. Kilpailu on myös kovaa jos et ole tohtori niin unohda.

      Vakuutusyhtiöissä ja muissa yhtiöissä on kourallinen paikkoja, koko maassa alle 100 ja matemaatikkoja koulutetaan noin 200 vuosittain eli revi siitä. Työttömiä matemaatikkoja on noín 900.

      Jos nyt matemaatikoksi silti alat, tässä "must" sivuaine luettelo (cum laude kaikista eli 35ov=60op) jos et halua elää työttömyydessä
      Sivuaineet: fysiikka, kemia, tietojenkäsittelyoppi, kasvatustiede, tilastotiede

      Eli sivuaineista tulisi saada pelkästään 300op ja siihen pääaine matematiikka 200op.

      Tämän lisäksi olisi hyvä väitellä tohtoriksi 2 vuodessa.

    • matemaatikon alku

      Itse työskentelen puoliksi teollisuudessa ja puoliksi akateemisessa maailmassa.

      Matematiikka opettaa selkeää loogista ajattelua. Sitä kautta olen itse onnistunut hyödyntämään taitojani, hieman ehkä yllättäen, kaupallisella puolella. Palkka on mielestäni tehtyyn työhön nähden riittävä.

      Kannattaa katsoa muitakin asioita kuin palkkaa. Matematiikkaa sellaisenaan ei juurikaan pääse harjoittamaan muuta kuin tutkimustehtävissä.

    • kolmas matemaatikko

      Olen alle vuosi sitten valmistunut FM pääaineena matematiikka. Työskelentelen tutkijakoulutettavana eli saan palkkaa siitä, että opiskelen tohtorin tutkinto silmällä pitäen. Käytännössä luen artikkeleita / kirjoja ja yritän niiden pohjalta saada aikaan omia matemaattisia tuloksia. Palkka on noin 1800 e/kk eli teen tätä lähinnä intohimosta aiheeseen, en niinkään palkan vuoksi. Matematiikalta valmistuneista kavereistani kaikki ovat aloittaneet työt joko heti valmistumisen jälkeen tai jo ennen valmistumistaan. Heidän palkkansa valmistumisen jälkeen ovat vaihdelleet suurinpiirtein välillä 1800-3000 e /kk.

      Erään edellisen viestin maalailemaa synkeää kuvaa matemaatikkojen työllisyystilanteesta en kyllä allekirjoittaisi. Oman kokomukseni mukaan matemaatikot tuntuvat saavan töitä hyvin ja esimerkiksi Turun yliopiston tekemään selvitykseen vastanneista matematiikalta valmistuneista vain 5% oli työttömänä.
      http://rekrytointi.utu.fi/yliopistoille/MATEM.pdf

      • ffffffs

        Tilastointi vastavalmistuneista ei kerro koko totuutta, sillä usein he saavat töitä opettajina, yliopistostaan määräajaksi (3kk-2v)
        tai tekevät töitä aivan muussa ammatissa kuin koulutus, muistaisin että tutkimus on tehty jonka mukaan työllistyneistä matemaatikoista 60% tekee aivan muita töitä kuin koulutus on. En löytänyt viitettä googlesta valitan.

        Sanoin vain 300op siksi että varmistaisi kyseinen henkilö selustansa, porvarihallitus on määrännyt saattamaan jatko-opiskelun ja toiset tutkinnot maksullisiksi eli nyt viimosia tilaisuuksia hoitaa "kunnon" tutkinto ja tohtoriksi vielä :)


    • Joo sama juttu tuon erään viestin suhteen joka maalailee synkkiä työllisyysnäkymiä. 300op pelkistä sivuaineista on täysin tuulesta temmattu väite jos ottaa huomioon sen pikkuseikan että koko filosofian maisterin tutkinto käsittää käytännössä sen 300op mukaanlukien matematiikan perus- ja aineopinnot sekä syventävät opinnot.

      Näillä näkymin matemaatikot työllistyvät hyvin.

      • Abi

        Ok. Kiitos vastuksita, mutta moni sanoo, että ei se palkka ole ainoa asia mitä pitäisi huomioida, vaan työn muutkin ominaisuudet. Nyt ongelmana on vain se, etten tiedä minkälaista matemaatikon työ todellisuuessa on? Kiitos lukion turhan opon.

        Eli, voisitteko te matemaatikot/tutkijat kertoa minkälaista työnteko matemaatikkona on. Uskon ettei se ole vain kynttilänvalossa x:n ja y:n pyörittämistä, mutta eipä sitä oikein muutakaan parempaa kuvaa ole.

        Palkka on yksi peruste uravalintaan, mutta kuten moni on osuvasti muistuttanut, muitakin huomioitavia asioita on. MITÄ MUITA?? Kertomuksia omista työkokemuksistanne, kiitos.

        Voiko matemaatikkona työllistyä teollisuuteen, pankkialalle, vakuutusalalle, Nokialle tai vaikkapa juuri Sinun firmaasi, arvoisa suomi24:n palstojen selaaja????? Toki varmasti jokaiseen näihin voi, mutta kuinka tavanomaista/mahdollista tämä on?? APUA??!? Aikaahan tässä on, mutta kiires silti. Nuorilla nääs aika on kortilla. Toivottavasti isona, tai paremminkin vanhana (olen yli 190 cm) ei silti kortisoon joudu...


    • Löps

      Itse en kehuisi matemaatikoiden työllisyystilannetta. Vastavalmistuneiden tilastoa sekoittaa opettajien ja yliopistolle sijoittuvien valtava määrä. Syy siihen, että et saa mitään järkeviä vastauksia tähän toistuvaan kyselyysi on juuri siinä, että täällä kirjoittelee märkäkorvia yliopiston koneilta. Vakuutusalan (ja opetuksen & tutkimuksen) lisäksi EI OLE OLEMASSA mitään alaa, johon palkattaisiin massiivisia määriä matemaatikoita. Loput ovat sattumankauppaa. Vuosi 2000 oli valmistumisvuotena vedenjakaja siinä mielessä, että sitä ennen mm. Nokia veti paljon väkeä tutkimukseen. Sitä ei suinkaan ole tapahtunut enää viime vuosina.

      Esimerkiksi rahoitusalan tehtävissä (joita on tarjolla harvoin) voi olla kiinnostavia tehtäviä, joita ei kuitenkaan pelkällä matematiikan opiskelulla onnistuneesti haeta.

      Huomaa, että usein mainitaan matemaatikon koulutuksen hyödyllisyydestä useille aloille. Tämä näkyy työnhaun näkökulmasta siten, että kilpailet jokaista työpaikkaa hakiessasi alan eksperttejä (tai sitä pääaineenaan opiskelleita) vastaan. Sinulla voi olla matemaattisen osaamisen lisäksi hieman alan perustietoa, mutta se ei kanna erityisen pitkälle työnhaussa.

      Puhe loogisen ajattelun tarpeellisuudesta esim. koodaustehtävissä on tietysti paikallaan, mutta huomaa, ettei tällä ole varsinaisesti yhtään mitään tekemistä yliopistomatematiikan kanssa. Toki logiikkaan voi perehtyä, mutta niin syvällistä tietämystä et missään soveltavassa tietojenkäsittelyn sovelluksessa tule koskaan tarvitsemaan. Matemaatikolla ei ole kilpailuetua missään koodaustehtävissä ihan tavan tietojenkäsittelijään verrattuna. Riittävän vaativaa koodausta (matematiikan näkökulmasta) ei riitä ammatiksi asti.

      Joitakin hajanaisia paikkoja on auki sillointällöin, mutta aina niissä joutuu kisaamaan eksperttejä vastaan. En suosittele matematiikkaa puhtaana kenellekään.

      • Abi

        Täällä on nyt kahta vastakkaista näkemystä asiasta. Olisi kiintoisaa tietää, millä perustein neuvotte minua. Mitä on koulutuksenne, työnkuvanne, asiantuntemuksenne laatu ym. Jos puolet väittävät työllisyyttä hyväksi ja toinen vastaan, mitä tällainen pieni (yli 190 cm :) abi voi päätellä asiasta? APUAAAA!?!?!??

        Pitänee mennä kauppakorkeakouluun, tai hakeutua sinne, sillä siten kaikki ongelmat tuntuisivat ratkeavan. Toisaalta, heilläkin on epävarma tulevaisuus. Ehkä lääkäriksi sitten. Niin joo, ei kiinnosta. APUAAAAA!?!?!??!?!


      • sanon mä

        "Matemaatikolla ei ole kilpailuetua missään koodaustehtävissä ihan tavan tietojenkäsittelijään verrattuna. Riittävän vaativaa koodausta (matematiikan näkökulmasta) ei riitä ammatiksi asti. "

        Sanot, että matemaatikko ei voi kilpailla "tavallisen" koodarin kanssa, koska hän ei saa työstä tarpeeksi haastetta? Aika outo näkemys.

        Ja alkuperäiselle..

        Mutta fakta on, että varsinaisesti matemaatikkona et melko varmasti tule työllistymään. Itse olen lukenut taustalle "varmistukseksi" lakia ja olen myös hankkinyt koodaustaidot "ohi tutkinnon". Muun hyvän päälle hankin vielä varmuuden vuoksi yrittäjäkokemusta.

        Kuitenkin lopulta löydän itseni tutkijana yliopistolta. Tosin tämä työ loppuu kunhan väittelen ja jatkoa en varmaan edes viitsi pyytää.

        Jos pidät matikasta etkä halua opettaa, niin voit valita tien, jossa opiskelet pitkälle, eli väittelet, ja hankit siinä sivussa ammatin, jota harjoitat hautaan, tai olet niitä harvoja lahjakkaita jotka saavat oikean tutkijan pestin, eli professuurin.

        Professuuriin ei minun nähdäkseni tarvitse olla superlahjakas, mutta lahjakas ja ahkera kylläkin. Ja siinäkin hommassa joutuu opettamaan.

        Ei sinulle voi antaa oikeaa vastausta. Olen ollut asemassasi ja tiedän valinnan vaikeuden. Mahdotonhan se on valita kun ei tiedä, mutta samalla kynnyksellä kaikki muutkin ovat. Kannattaa ajatella jotain muutakin alaa siinä sivussa, lukiomatikka on kuitenkin todellakin täysin eri asia kuin yo-matikka. Lue vaikka toista alaa ensin ja sivuaineena "pääainematikkaa" ja katso nappaako se.

        Ehkä jos kysyt itseltäsi miksi pidät matikasta. Kyse ei ole siitä mitä haluat opiskella tulevaisuudessa, eli mikä on kiva aine, vaan siitä mitä haluat *tehdä*.


      • kolmas matemaatikko
        Abi kirjoitti:

        Täällä on nyt kahta vastakkaista näkemystä asiasta. Olisi kiintoisaa tietää, millä perustein neuvotte minua. Mitä on koulutuksenne, työnkuvanne, asiantuntemuksenne laatu ym. Jos puolet väittävät työllisyyttä hyväksi ja toinen vastaan, mitä tällainen pieni (yli 190 cm :) abi voi päätellä asiasta? APUAAAA!?!?!??

        Pitänee mennä kauppakorkeakouluun, tai hakeutua sinne, sillä siten kaikki ongelmat tuntuisivat ratkeavan. Toisaalta, heilläkin on epävarma tulevaisuus. Ehkä lääkäriksi sitten. Niin joo, ei kiinnosta. APUAAAAA!?!?!??!?!

        Koulutuksestani ja työnkuvastani kerroin jo aikaisemmassa viestissäni. Ja olen edelleen sitä mieltä, että matematiikalta valmistuneiden työllisyystilanne on hyvä. Ainakin omasta kaveripiiristäni valmistuneet matemaatikot ovat saaneet työtä hyvin valmistumisensa jälkeen ja iso osa on tehnyt koulutustaan vastaavia töitä opettajina/tutkijoina jo ennen valmistumistaan. Kannattanee mainita, että valmistuneet matemaatikot eivät jää pelkästään tekemään tutkimusta pelkästään matematiikan laitoksille, vaan matematiikan pohjakoulutuksen saaminen antaa hyvän pätevyyden siirtyä tekemään jatkotutkintoja esimerkiksi teknillisiin tiedekuntiin erilaisissa projekteissa (tietoturva, hahmontunnistus, tiedonsiirto jne...). Suurinosa matematiikalta valmistuneista siirtyvät joko opetukseen tai tutkimukseen, mutta kyllä niitä yksityiseltä puoleltakin työpaikkoja löytyy. Esimerkiksi juuri tuolta koodauspuolelta, mutta kyllä soveltavan matematiikan työpaikkoja on. Tärkeää on vain, että opiskelujen jälkeen matemaattinen pohja on hyvä, että voi opiskella töissä tarvittavat menetelmät.

        Vakuutusyhtiöt eivät ole ole ainoa työpaikka tilastotieteilijöille, vaan heitä tarvitaan vähän kaikkialla tekemässä data-analyysiä. Monet valtion virastot tarvitsevat tilastotieteilijöitä (tilastokeskus, mutta myös erilaiset tutkimuslaitokset tai kansanterveyslaitos). Lääketieteellisessä tiedekunnasta voi saada virkoja pelkällä epidemiologian tuntemuksella. Informaatioteknologiassa on monia tilastotieteen sovelluksia. Eräissä laadunvalvonta- ja tuotekehitys tehtävissä käytetään tilastotiedettä. Puhumattakaan nyt markkinatutkimuksia tekevistä laitoksista tai lääkefirmoja. Ja sitten on ne vakuutusyhtiöt. Tietenkään mikään yksittäinen ala ei palkkaa matemaatikkoja/tilastotieteilijöitä massamäärin, mutta kun monella eri alalla on edes vähäisiä tarpeita, niin työpaikkojakin lopulta löytyy. Tottakai työttömiä matemaatikkoja/tilastotieteilijöitä löytyy, mutta yleisesti ottaen minusta työllisyystilanne näyttää tällä hetkeltä hyvältä.

        Minusta opiskelupaikka kannattaa valita aika pitkälle sen perusteella mikä itseään eniten kiinnostaa. Yliopisto-opinnoissa menestyminen kuitenkin vaatii motivaatiota, jota on helpompi löytää jos aihe kiinnostaa. Mikäli olet epävarma, mutta et keksi parempaakaan opiskelualaa, niin mene vain matematiikalle opiskelemaan, kysele tarkemmin vaikkapa yliopiston opinto-ohjaajalta työllisyysnäkymistä, ja mikäli petyt, niin voit suhteellisen helposti vaihtaa sitten esimerkiksi teknilliseen opiskelemaan. Matematiikan peruskurssien sisältö on molemmissa pitkälti sama, mutta matematiikalla keskitytään enemmän teoreettiseen pohjaan, ja tekniikassa keskityttään enemmän laskemiseen (noin suuriinpiirtein siis).


    • abi

      Millainen on matemaatikon (ei-opettajan) arkipäivä?? Onko esim. tutkijalla tai vakuutusalan asiantuntijalla normaalit työpäivät ja onko itse työnteko minkälaista? Tietokoneella erilaisten ohjelmien käyttöä, paperilla hahmottelua, työryhmässä keskustelua ym.?? Mistä aiheista, kuinka monipuolisesti ym??

      Kiitos kuitenkin jo saamastani avusta!! Kiitos myös niille jotka vielä jaksavat vastata!!!!!!

      Ikävä jankata, mutta en tahdo saada selvyyttä omiin ajatuksiini...

      • abi

        Onko matematiikan laitoksen opiskelijat kaikki huippu matemaatikkoja jo valmiiksi ja jotka harrastavat matematiikkaa koulun ohessa ja iltalukemisinaan perehtyvät ties mihin matemaattisiin teoksiin. Osaavat yliopistomatematiikan perusteet ennen varsinaisia opintoja.

        Riittääkö lukion pitkän matikan suurin piirtein handlaaminen ns. lahjakkuuteen. Jos kirjoittaa laudaturin, merkitseekö se mitään, vai ovatko kaikki L:n kirjoittajia ko tiedekunnassa?? Ei sillä ettei minulla olisi itseluottamusta, mutta...


      • kovasti

        Eiköhän suurimmalla osalla yksityisellä puolella olevilla ole säännölliset työajat. Korkeakouluissa työskentelevillä on taas tietty määrä vuositunteja, joka pitää vähintään palkkansa eteen tehdä, mutta työajat saa aika pitkälle itse valita, kunhan ilmestyy pakollisiin tilaisuuksiin.

        Muiden arkipäivästä en tiedä, mutta oma menee lähinnä siten, että kynän ja paperin kanssa käyn läpi vanhoja ja uusia julkaisuja ja niiden pohjalta sitten yritän todistella omia tuloksia. Eli kynää ja paperia kuluu runsaasti. Joskus harvoin kun ei jaksa mekaanisia laskuja veivata käsin, niin testailen hypoteeseja tietokoneen avulla.

        Matematiikan opiskelun aloittaminen ei vaadi pitkän matematiikan laudaturia tai erityistä harrastaneisuutta ennen opiskelujen alkua, kunhan on valmis uurastamaan varsinkin opiskelujen alkuvaiheessa, kun käydään ne perusasiat läpi. Suurinosa matematiikalla aloittavista opiskelijoista taitaa olla ilman pitkän ällää. Yliopistomatematiikka periaatteessa lähtee melkein alusta liikenteeseen ja ensimmäisellä kurssilla käydään lukion pitkän matematiikan aihepiiri uudestaan läpi, mutta tällä kertaa huomattavasti täsmällisemmin ja opetellaan todistamaan asioita matemaattisesti. Esimerkiksi raja-arvoihin tutustutaan tarkasti nk. epsilon-delta-todistusten avulla. Asiat eivät ole ainakaan aluksi kovin vaikeita, mutta lähestymistapa on lukioon verrattuna hyvin erilainen.


      • Anonyymi

        Oman kokemuksen mukaan matemaatikkona on tullut vastaan optimointitehtäviä. Siis muotoa: On teollisuusyritys, jonka tuotantoa rajoittaa jokin ongelma. Optimoi prosessia sujuvammaksi. Usein pelkkä matematiikan tietämys ei riitä, vaan pitää tuntea myös prosessiin liittyvää muuta tekniikkaa, teoriaa, ohjelmointia ja ehkä joskus fysiikan ja lainsäädännön asettamia rajoja.


    • jens

      Tämä ketju laittoi ainakin yhden pääaineopiskelijan huokailemaan sivuaineiden perään. Eikö nykyisin fysiikalla pärjää, on se kumma.

    • Anonyymi

      Matematiikan osaamista arvostetaan mielestäni yrityksissä todella paljon. Jos haluaa työllistyä hyvin (pätee kaikkeen muuhunkin) niin kannattaa valita sivuaineeksi jokin työllistymistä ja omaa intohimoa tukeva aine. Esimerkiksi jos taloustiede kiinnostaa niin sen voi valita ja ei varmasti tarvitse työttömyydestä kärsiä. Lisäksi matematiikka opettaa loogista päättelyä ja matemaatikot oppivat kirjoittamaan esim koodia helposti. Data-analytiikka on alana nykyään laajasti sovellettavista. Puhdas matematiikka kuitenkin on vaihtoehto lähinnä ihmisille, jotka haluavat uran matemaatikkona yliopistolla.

      Väitteet 300op sivuainetarpeista ja kahden vuoden rajasta tohtorintutkinnon suorittamiselle eivät pidä paikkaansa.

      • Anonyymi

        Älä valehtele. Kannattaa opiskella kaikki neljä opetettavaa ainetta mafykeatk ja kasvatustieteet että pääsee edes opettajaksi. Valitettavasti opettajaksi voidaan ja valitaankin silti kenet tahansa minimivaatimukset läpäisevä (80% näistä menee suhteilla).

        Jos tahdot vakuutusmatemaatikoksi niin tilastotiede ja ennenkaikkea vakuutuksen opinnot pitää olla suoritettuna ja suorittaa aktuuarin tutkinto. (vakuutusmatemaatikkoja on Suomessa 30 kpl)

        Yliopistotutkijaksi on väiteltävä tohtoriksi ja jatkuvasti yrittää kirjoitella "tutkimuksia". Matematiikan laitoksia on lakkautettu esim. Tampereella missä oli ennen kaksi matematiikan laitosta, nyt ei yhtään.

        Data-analyytikot on niin ympäripyöreä ilmaus, että matemaatikko voi hakea jos hän on ohjelmoija ammatiltaan ja osaa sen lisäksi data-analyytikon matematiikkaa (se ei ole mitään kovin monimutkaista matematiikkaa eli ei tarvi olla tohtorismies)

        Kaiken kaikkiaan jos tarkastelee matemaatikkoja joilla ei ole opettajan pätevyyttä (kasvatustieteitä suoritettuna) niin noin puolet on työttömänä tai työssä missä ei tarvita matematiikkaa esim. tietokantaohjelmoijana tai webbisivun ylläpitäjänä tai ihan vaan siivoojana Hesburgerissa.

        Jos tahdot varmistaa työpaikan, niin eniten on tarjolla opettajien virkoja (teet kuitenkin 10 vuotta pätkätöitä niissäkin) ja silloin opiskelet matematiikan ja 60p kasvatustiede, fysiikka, kemia, tietotekniikka kaikista.


    • Anonyymi

      Matemaatikko Mutikaista ei palkattu valtiovarainministeriöön?😹😹

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Janne Ahonen E R O A A

      Taas 2 lasta jää vaille ehjää perhettä!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      172
      3580
    2. Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä

      En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m
      Ikävä
      85
      1598
    3. Miksi ihmeessä?

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
      Ateismi
      26
      1317
    4. Ootko huomannut miten

      pursuat joka puolelta. Sille joka luulee itsestään liikoja 🫵🙋🏻‍♂️
      Ikävä
      158
      1242
    5. Pitääkö penkeillä hypätä Martina?

      Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit
      Kotimaiset julkkisjuorut
      194
      1023
    6. Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut
      Maailman menoa
      16
      993
    7. Kerropa ESA miten kävi tuomioiden

      Osaako ESA kertoa miten haukkumasi kunnanhallituksen kävi.
      Puolanka
      35
      981
    8. Kuinka kauan

      Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?
      Ikävä
      69
      903
    9. Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä

      Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk
      Maailman menoa
      95
      839
    10. Se olisi ihan

      Napinpainalluksen päässä. Ei vaatisi paljon
      Ikävä
      62
      765
    Aihe