Luonnontieteiden ehkä merkittävin yksittäinen saavutus on atomin keksiminen. Ainetta ei voida jakaa osiinsa loputtomiin. Atomin idea viittaa siihen, että maailmassa on olemassa yksi erikoisasemassa oleva mittakaava eli atomin mittakaava. Nykyään fyysikot uskovat, että kaikki luonnonilmiöt syntyvät kvanttitason ilmiöistä. Kaikki luonnonilmiöt siis tulevat yhden mittakaavan tasolta eli kvantti-ilmiöiden mittakaavasta. Mittakaava liittyy avaruuteen.
Mitä on tyhjä tila eli avaruus? Millaisia ovat tyhjän avaruuden rakenne ja ominaisuudet? Onko olemassa pienin jakamaton pituus? Yhden erikoisasemassa olevan mittakaavan olemassaolo viittaa tyhjän avaruuden rakeisuuteen eli solurakenteiseen avaruuteen. Silloin avaruus voidaan kuvata yksikkövektoreilla, jotka virittävät kyseiset solut. Tällainen avaruus on absoluuttinen, mutta ei sama kuin Newtonin absoluuttinen avaruus. Tyhjää avaruutta ei ole mahdollista havaita suoraan, mutta sen rakennetta on mahdollista tutkia teoreettisesti. Kun käytetty avaruusmalli on solurakenteinen, monet arkijärjen vastaiset kvantti-ilmiöt voidaan ymmärtää eli tulkita uudella tavalla.
D-teoriaa voidaan pitää kvanttimekaniikan uutena tulkintana, joka perustuu avaruuden rakenteen määrittelevään hypoteesiin. Voidaan osoittaa, että ns. lokaalit piilomuuttujateoriat ovat mahdollisia, kun ne käyttävät ko. hypoteesia. Solurakenteinen avaruus on D-teorian mukaan absoluuttinen ja tuottaa ns. Lorentzin muunnosyhtälöt, joihin Suhteellisuusteoria puolestaan perustuu. Kuinka klassisen maailman ilmiöt syntyvät absoluuttisen avaruuden kvantti-ilmiöistä? Avaruusmalli vastaa osaltaan myös tähän kysymykseen.
Kun matematiikka soveltuu hyvin luonnonilmiöiden kuvaamiseen, on kattavan fysikaalisen teorian kuvattava myös matematiikan perusteet kuten esim. lukujoukkojen syntyminen. Avaruus on myös matemaattinen käsite ja avaruus yhdistää fysikaalisen maailman ja siinä syntyvän matematiikan toisiinsa.
Kvanttimekaniikkaa on yritetty tulkita jo yli 70 vuotta eikä tyydyttävää tulkintaa ole löytynyt. Havaitsijan tietoisuus on näyttänyt olevan osa mittausprosessia ja siitä on kirjoitettu paljon tarpeetonta. Solurakenteisen avaruuden malli antaa uuden näkökulman tietoisuuden merkitykseen kvanttimekaniikassa. Myös toinen tulkintaan liittyvä asia, ei-lokaalisuus, selviää avaruusmallin ja Bellin epäyhtälön rikkoutumisen avulla ja on samalla vahva näyttö mallin oikeellisuudesta. Kolmas tulkintaan liittyvä asia on hiukkasen aaltofunktio, joka on kvanttimekaniikassa matemaattinen abstraktio. Sillä on D-teoriassa suora yhteys absoluuttiseen avaruuteen, joka ei rakenteensa vuoksi ole makroskooppiselle havaitsijalle yksikäsitteinen. Silloin esim. havaitsemattoman vapaan hiukkasen paikkakaan ei ole yksikäsitteinen. Mittaus muuttaa asian antamalla hiukkaselle paikan lineaarisessa yksikäsitteisessä havaintoavaruudessa eli romahduttamalla hiukkkasen aaltofunktion.
Kvanttifysiikan Standardimallissa erilaiset symmetria-avaruuksien rotaatiot eli kierrot ovat keskeisiä asioita, samoin ns. mittaperiaate. Rotaatiot ja mittaperiaate liittyvät suoraan solurakenteisen avaruuden ominaisuuksiin.
Lopulta jää jäljelle vaatimaton kysymys "Mitä kaikki on?". Voidaan osoittaa, että kysymykseen ei ole mahdollista saada vastausta. Yksi abstraktio jää malliin aina jäljelle. Mutta vain yksi.
Kommentteja?
Tiedostot:
http://koti.mbnet.fi/mpelt/tekstit/dteoria_1.pdf
http://koti.mbnet.fi/mpelt/tekstit/dteoria_2.pdf
http://koti.mbnet.fi/mpelt/tekstit/dteoria_3.pdf
tai
http://koti.mbnet.fi/mpelt/tekstit/dteoria_1.ppt
http://koti.mbnet.fi/mpelt/tekstit/dteoria_2.ppt
http://koti.mbnet.fi/mpelt/tekstit/dteoria_3.ppt
Pekka Virtanen
Kvanttimekaniikan mittausongelman ratkaisemisesta
5
528
Vastaukset
- Jonsson.
> Mitä on tyhjä tila eli avaruus?
Avaruus ei ole tyhjä. Liikkuuhan siellä painovoima, sähkömagneettinen säteily jms. atomien välinen vuorovaikutus.- Sohvafyysikko
Entäpä jos painovoimaa ei olekaan, eikä mitään gravitonia tms. sitä välittämässä? Jos kyse onkin siitä, että massakeskittymät pysyvätkin "omasta mielestään" paikallaan, ja vain avaruuden vääristymien alituinen muuttuminen saa aikaan ihmissilmässä liikkeen aistimuksen.
- Jonsson.
Sohvafyysikko kirjoitti:
Entäpä jos painovoimaa ei olekaan, eikä mitään gravitonia tms. sitä välittämässä? Jos kyse onkin siitä, että massakeskittymät pysyvätkin "omasta mielestään" paikallaan, ja vain avaruuden vääristymien alituinen muuttuminen saa aikaan ihmissilmässä liikkeen aistimuksen.
Se miksi sitä nimität on tietenkin oma asiasi.
Yleensä on totuttu puhumaan painovoimasta, jolla tarkoitetaan massojen vetovoimaa, joka muuten vaikuttaa myös muiden massojen läpi.
Jälkimmäinen havainto on mielenkiintoinen, koska sähkömagneettinen säteily ei kykene siihen (ainakaan kovin suuressa määrin). Ja tämä ero pitäisikin olla yksi lähtökohta sms:n ja painoviman tutkimisessa.
Se on kuitenkin niin ilmeinen ominaisuus, että sitä ei tule edes ajatelleeksi*** - Insinööri.2
Jonsson. kirjoitti:
Se miksi sitä nimität on tietenkin oma asiasi.
Yleensä on totuttu puhumaan painovoimasta, jolla tarkoitetaan massojen vetovoimaa, joka muuten vaikuttaa myös muiden massojen läpi.
Jälkimmäinen havainto on mielenkiintoinen, koska sähkömagneettinen säteily ei kykene siihen (ainakaan kovin suuressa määrin). Ja tämä ero pitäisikin olla yksi lähtökohta sms:n ja painoviman tutkimisessa.
Se on kuitenkin niin ilmeinen ominaisuus, että sitä ei tule edes ajatelleeksi***Ilmiön olemassaolosta ei varmasti kukaan kiistele, LOL. Istunhan tässä tuolilla enkä leiju ilmassa.
Mutta mitä painovoima on? Tunnemme ilmiön tarkasti ja voimme mallintaa sen käytäytymisen eri tilanteissa, mutta emme tunne ilmiön aiheuttajaa.
Haluaisin ymmärtää painovoiman kuten ymmärrän miksi kala ui vedessä, tai miksi lentokone pysyy ilmassa, luomalla paine-eron liikutaan kohti alipainetta ylipaineen työntämänä. Tiedämme mitä on vesi ja mitä on kaasu jossa lentokone etenee.
Mutta mitä on se aine joka välittää painovoiman?
Onko se sama aine kuin mikä aiheuttaa magneettiin vetovoiman? Mitä ainetta magneettivuo on?
Mielestäni näiden ilmiöiden selitykset ovat vajavaisia. - Pekka Virtanen
Tyhjä avaruus on tietenkin teoreettinen objekti ja sitä voidaan tarkastella teoreettisesti. Tarkastelu johtaa esim. elektronin ja protonin massojen geometriseen johtamiseen, Rydbergin vakion vakion geometriseen johtamiseen, nelikantaiseen uuteen atomimalliin jne. Tuloksena saadaan uusi tulkinta kvanttimekaniikalle.
Pekka
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1135263
- 675064
- 914124
Miten mä olisin
Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.753610Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv603218- 432801
- 152297
Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen
Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️531934- 401800
Onko kaivattusi
kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.381649