Veronkiertoa vai ei?

Veron ero

Esimerkki todellisesta elämästä:

Tarjouksessa suuri ja kaikkien tuntema autoliike pyytää autosta 18000 euroa, ja arvottaa osamaksuksi tarjottavan vaihdokin 10000 euroon. Kauppakirjoja tehtäessä homma meneekin niin, että auton myyntihinnaksi kirjataan "arvonlisäveroteknisistä" syistä 17000 euroa, ja vaihdokin arvoksi vastaavasti 9000 euroa. Kuluttajalle erotus on sama, niin myös autoliikkeelle, mutta ei ilmeisestikään arvonlisäveroa perivälle valtiolle.

Onko menettely lainmukaista, vai onko kyseessä laiton veronkierto? Kaipailisin asiantuntevia vastauksia.

7

1042

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sjfsjflsjf

      Ei tuossa minusta mitään arvonlisäverokikkailua ole, autoliikkeen nettoalvihan (myynti ./. osto) on kummassakin tapauksessa sama. Epäilen ennemminkin sitä, että autoliike ei halua arvostaa vaihtoauton ostoarvoa liian korkealle, koska todennäköisesti myy sen tuota 10000 euroa halvemmalla.

      • Pari tuttuani ovat auton vaihdon jälkeen käyneet liikkeessä katsomassa, minkälainen hintalappu heidän vanhaan autoonsa on laitettu. Hintalapussa oli 1000-1400 euroa korkeampi kuin mitä liike oli niistä hyvittänyt.


    • Petterixx

      marginaaliverotuksesta:

      Käytettyjen tavaroiden jälleenmyyntiin sovelletaan erityistä arvonlisäverolain (1501/1993) 79 a - 79 k §:ssä säädettyä marginaaliverotusmenettelyä. Menettelyn tarkoituksena on poistaa käytettyjen tavaroiden kaupasta kaksinkertainen verotus. Kuluttajan ostaessa tavaran uutena sen ostohintaan sisältyy myyjän suorittama arvonlisävero. Kun kuluttaja myy tavaran myöhemmin käytetyn tavaran kauppiaalle, tavaran hintaan sisältyy sen oston yhteydessä maksettu arvonlisävero siltä osin kuin tavaran arvoa ei ole kulutettu. Tämä piilevä arvonlisäverokustannus ei ole vähennyskelpoinen kauppiaalle. Kun kauppias myy tavaran edelleen, hän joutuisi ilman erityissääntelyä suorittamaan veroa koko myyntihinnasta. Tavara tulisi tällöin verotetuksi osittain kahteen kertaan.

      Marginaaliverotusmenettelyssä kauppias voi käyttää veron perusteena myynti- ja ostohinnan välistä voittomarginaaliaan tavaran myyntihinnan sijasta. Menettelyä ei kuitenkaan voida soveltaa tavaroihin, jotka kauppias on maahantuonut yhteisön ulkopuolelta. Koska Ahvenanmaata pidetään arvonlisäverotuksessa kolmantena alueena, marginaaliverotusjärjestelmää ei voida Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista arvonlisävero- ja valmisteverolainsäädäntöön annetun lain 17 §:n mukaan soveltaa käytettyihin tavaroihin, jotka maahantuodaan Ahvenanmaalle muualta Suomesta tai muista jäsenvaltioista, eikä tavaroihin, jotka viedään Ahvenanmaalta muualle Suomeen tai muihin jäsenvaltioihin.

      • Veron ero

        olisin kiitollinen jos nyt rautalangasta vääntäisit soveltaen tätä lakiklippiäsi esittämääni esimerkkitapaukseen. Siis mainittu toiminta voi olla jonkinlaista laillista verosuunnittelua?


      • Eikö mainitsemasi myynti- ja ostohinnan erotus tarkoita saman auton hintoja? Eikä siis alkuperäisen kysyjän esittämää uuden auton myyntihinnan ja käytetyn auton ostohinnan erotusta?


    • Veron ero

      Autoliikkeeltä asiaa vielä kyselin ja heidän mukaansa menettely on nimenomaan verottajan toivomus.

    • ja veroprosenttia

      Pienentävät tappiopotentiaalia siltä varalta että vaihtoauto ei mene kaupaksi ainakaan toivotulla hintatasolla.

      Jos uuden auton sisäänostohinta ollut 16000 euroa, nyt joudutaan maksamaan alv vain 1000 euron voitosta. Vaihtoauton alv määräytyy sitten sen mukaan mikä hinta siitä todella saadaan, pahimmillaan 0 mutta käytännössä ainakin 1000.

      Listahintamenettelyssä jouduttaisiin maksamaan alv heti 2000 eurosta ja vaihtoauto on täydellinen jokeri.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      444
      9834
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      59
      2506
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      59
      1967
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1719
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      90
      1452
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      122
      1389
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      376
      1288
    8. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      146
      1265
    9. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      22
      1229
    10. Mitä sä kuvittelit

      Kun annoit mulle huomiosi, tottakai minä menin ihastumaan suhun. En ole koskaan ollut se henkilö keneen kukaan kiinnittä
      Ikävä
      105
      1111
    Aihe