Kristinusko

abcde

levitettiin suomeen "pakkokeinoin", kun taas Suomalaisten muinaisjumalien palvonta perustui vapaaehtoisuuteen. Esimerkiksi kun ihmiset uhrasi seitakivelle, tai uhrikuuselle, se tapahtui vapaaehtoisesti, ja autoi ihmisiä yhtä paljon kuin raamatun Jumala. Se ero vain uhrauksessa oli ja on ihmiset joutuivat uhraamaan papille sen suuremman kalan katiskasta, jos siellä oli kaksi kalaa, kun taas muinaisjumalille voi jokainen uhrata paljon pienemmän uhrin, siis ne tyytyi vähempään..

8

1428

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • abcde

      voiraanko edes puhua muinais uskonnoista. Esimerkiksi karhunkaataja Martti Kitunen uhrasi uhrikuuselle karhun verta, vaikka oli harras kirkossakäviä. Tämä tapahtui vielä 1800 luvulla. Eikä nykyäänkään oikeat erämiehet tee metsäpolulle nuotiota, koska haltiat käyttää niitä kulkureittinään, samoin kun erämies yöpyy autiokämpässä hän kysyy kämpän haltialta, "saisiko täälä yönsä viettää" olen sen itse kuullut vanhan erämiehen kysyvän. Ettei ehkä vieläkään kaikki "luota" raamatun Jumalaan. Ja se on oikein luonnonjumalat kuuluu Suomalaiseen perinteeseen, vaikka niiden "palvonta" ei kaikkia miellytäkkään..

      • nykyäänkin

        Kerran olen ollut metsänpeitossa.

        "Metsänpeitto on suomalaisessa mytologiassa tila, johon metsässä kulkeva ihminen tai lehmä voi joutua. Metsänpeittoon joutunut ihminen ei enää kuule linnunlaulua tai muita metsän ääniä, ja hänelle tulee omituinen, vieras olo. Tuttu metsä saattaa muuttua vieraaksi ja erilaiseksi, kuin se on ennen ollut... (wikipedia)


      • .................
        nykyäänkin kirjoitti:

        Kerran olen ollut metsänpeitossa.

        "Metsänpeitto on suomalaisessa mytologiassa tila, johon metsässä kulkeva ihminen tai lehmä voi joutua. Metsänpeittoon joutunut ihminen ei enää kuule linnunlaulua tai muita metsän ääniä, ja hänelle tulee omituinen, vieras olo. Tuttu metsä saattaa muuttua vieraaksi ja erilaiseksi, kuin se on ennen ollut... (wikipedia)

        ...ufo-ilmiöitä kokeneilla.

        Tanhuaako metsissä pikku-ukot vai humanoidit saattaakin riippua siitä kummasta vinkkelistä katsoo. Mielenkiintoinen kirja asian tiimoilta Graham Hancock: Supernatural.


    • vain siinä

      Ero on vain siinä ettei laiskat valehtelijat saaneet periä veroja ja ettei osattu tappaa toisia ennenkuin kristinusko tuli sitä lähimmäisen rakkautta osoittamaan.

    • Kunnia sille kenelle se kuu...

      Kristinusko levitettiin suomeen "pakkokeinoin",

      Viikingit toivat uskon mukanaan etelänmatkoiltaan melko varhain.

      kun taas Suomalaisten muinaisjumalien palvonta perustui vapaaehtoisuuteen.

      Kuinkahan on? Ainakaan vaihtoehtoja ei runsaasti tarjolla ollut.

      Esimerkiksi kun ihmiset uhrasi seitakivelle, tai uhrikuuselle, se tapahtui vapaaehtoisesti, ja autoi ihmisiä yhtä paljon kuin raamatun Jumala.

      Mistä tiedät, miten paljon em. jumalan kuvat ihmisiä mahtoivat auttaa? Aika tontuksi itseni kokisin, jos jonkun männyn juurella kontillani könyäisin ja apua siltä anelisin.

      Se ero vain uhrauksessa oli ja on ihmiset joutuivat uhraamaan papille sen suuremman kalan katiskasta, jos siellä oli kaksi kalaa, kun taas muinaisjumalille voi jokainen uhrata paljon pienemmän uhrin, siis ne tyytyi vähempään..

      Hahaha! Siis hyötyajattelu primitiivisen uskonkuvan mukaan? No, sehän kuuluu asiaan. Paska jumala, jollei auta, kun silakankin toin. ja viinaa.

      Lahjomalla, kiristämällä ja uhkailemalla voi tietysti tehdä - ainakin mielessään - sopimuksen, jolla jumala saadaan lupautumaan vastapalveluksiin ja uhkeista lahjoista entistä auliimmin ja laajamittaisemmin. Palvelus palveluksesta, iso isosta ja pieni pienestä. Sinäkin uhraisit mielelläsi sen pienemmän kalan. Säästäähän siinä, mutta miten sijoitustesi tällä systeemillä käy?

      Kristus oli kertakkinen uhri puolestamme, opettaa raamattu. Meidän ei tarvitse enää suorittaa uhrimenoja tai maksaa siitä elämällämme.

      Se on jo kerran maksettu. Ainoa maksumme voisi olla "kiitos". Uskoakseni kristinuskon nöyryytys on siinä, ettei lunastusta voi itse maksaa, millään. Että sen voi vain ottaa lahjana vastaan ja kiittää. Ihmisen luontoon sopisi paremmin saada maksaa edes osa. Että "ei nyt ihan niin kehno tapaus ole, ettei MITÄÄN pelastuksensa eteen voisi tehdä.

    • asioihin

      Tätä "pakkouskonto"-juttuahan aina jauhetaan, kun ei asiasta oikeastaan juuri mitään tiedetä. Tämä usein kumpuaa katolisten toiminnasta keskiajalla, jolla ei ole todellisen kristinuskon/Raamatun ilmoitusten kanssa mitään tekemistä. Kristinuskon ydin on nimenomaan vapaaehtoisuudessa (jokaisen on henkilökohtaisesti sisimmässään tehtävä ratkaisu lähteä seuraamaan Jeesusta). Nykyään kaikki pakanauskonnot ym. huuhaa kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän (tarjoavat kaikkea "mielenkiintoista" himphammppua, joissa ei tarvitse oikeasti kasvaa ihmisenä, eikä sitoutua mihinkään). Kristinuskon keskeiset asiat joko ymmärretään väärin tai niitä pidetään vanhanaikaisina ja tylsinä varsinkin nykyisessä luterilaisessa ilmapiirissä, jossa opetus valitettavasti usein poikkeaa Raamatun ilmoituksesta. Olisi mielenkiintoista tietää miten se "seitamurikka" on ihmisiä auttanut, kun näkee kuinka Jeesus nykyäänkin vapauttaa ihmisiä syvästä huume/rikoshelvetistä täyteen ja tasapainoiseen elämään.

      • sisso

        Vaan kun pakkouskonto ei aina kumpuakaan sieltä keskiajalta, vaan paljon tuoreemmista surullisista "ristiretkistä" esimerkiksi Amerikoissa, Afrikassa, Australiassa ja Aasiassa.

        Nythän on niin, että vaikka väkivallalla ja pakkokäännyttämisellä ei olisi mitään tekemistä kristinuskon ja Raamatun kanssa, niin näiden asioiden nimissä tehdyt brutaalit teot jäävät elämään nimenomaan mielikuvassa kristinuskosta.

        Ja useissa tapauksissa kyse ei ollut katolilaisista.


      • Pesko

        ei mikään Jumala. Siis usko saa asiat näyttämään ihmeiltä kun mieli on altis ottamaan vastaan uskoa vahvistavia merkkejä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5238
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2386
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1907
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1598
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1571
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1368
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1277
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1216
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1202
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe