Peruna-allergia ja oireet

toitoi

Hei,

millaisia allergisia oireita peruna on aiheuttanut lapsillenne? Olisi mukava kuulla kokemuksianne. Erityisesti iho-oireinen reagointi kiinnostaa, mutta myös muukin :)

16

17668

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poika oksensi

      ja huusi mahakipujaan. Iho-oireita ei tullut.

    • taas eri

      luettiin 15 vuotta aikaa että peruna on ainoa mille EI voi olla allerginen.
      Serkkuni kun oli silloin syntyessään kaikelle allerginen, perunalle ei vaan maidolle.

      Suttaa tuttelin perunan ja thats it..ehkä laktoosiallergia??

      • peruna-allergikko

        Joskus 5-7 vuotta sitten joku teki tutkimuksen, jossa perunasta löytyi 4 erilaista allergiaa aiheuttavaa proteiinia. Eli perunalle voi olla allerginen.

        Meillä on tullut perunasta hyvin pahaa flunssaa muistuttava allerginen reaktio, joka tosin parani hetkessä kun annettiin allergialääkettä ja jätettiin peruna pois ruokavaliosta.


    • peruna aiheutti

      valtavan ihottuman erityisesti selkään eli kunnon urtikaria koko selän alueella. Pahin oli uusi peruna. Edes perunatärkkelystä ei voinut käyttää. Ainoa perunalajike, joka sopi oli Bintje.

    • Batsku

      15-30 min perunan syömisen jälkeen aivan järkyttävä huuto ja vatsan kipristely. Tietty neuvolan ohjeiden mukaan silloin tällöin kokeiltiin seuraavin tuloksin. 1. päivänä (lusikallinen perunaa muun ruuan joukossa) ei mitään iho-oireita, 2. päivänä (sama määrä) alkoi pikku näppyjä ilmaantua eri puolille vartaloa ja posket tulikuumat ja punaiset. 3. päivänä iho kauttaaltaan punainen ja näpyillä. Osa näpyistä oli n. euron kolikon kokoisessa rykelmässä. Rasvatessa lapsi huusi kuin syötävä, iho sattui. Niin ja se syömisen jälkeen -huuto siis joka kerta perunan syönnin jälkeen.

    • peruna-allergikko

      sai perunasta (siis vajaasta puolikkaasta pikkulusikallisesta) heti punoitusta suun ympärille ja seuraavana päivänä oli ihottumaa joka puolella kroppaa. Pahimmat alueet oli posket, ranteet/kämmenselät, kyljet ja sääret.

    • Noutsa

      Perunan kokeilu (2 krt) veti meidän pikkuiselta ihon aivan rutikuivaksi. Koko keho siis kuivui ja kutisi vaikka laittoi rasvaa kuinka.
      Allergiakaupan myyjä kertoi, että nykyään peruna on todettu yhdeksi allergisoivammista tuotteista.
      Monelle ei siis käy ollenkaan tai sitten vain pakastettuna.
      Taisi olla Ålannin perunamuussi pakaste joka saattaa joillekin peruna-allergikoille käydä.

      • heidid

        joo, mahakipu, yrjöt ja kovat kakat. Kipuitku alkoi jo syödessä.


      • Pottu
        heidid kirjoitti:

        joo, mahakipu, yrjöt ja kovat kakat. Kipuitku alkoi jo syödessä.

        Samoja oireita lapsella vauvasta asti, lisäksi iho-oireita ja pitkittynyttä nuhaa, kurkkukipua ym (pitää tietysti varmistua ettei ole muuta). Enemmän pitäisi julkisuudessa olla keskustelua perunan allergisoivasta vaikutuksesta ja siitä että se ylipäätään on mahdollista, meillä ei kukaan uskonut että pottu voi olla syynä oireisiin ja koulussa pakotettiin syömään perunaa (nyt jo 6. luokkalainen) -piti käydä oikein kasvatusneuvolassa saakka potun syömättömyyden takia. Siellä todettiin että ei kai edes suomalaisittain ole sairaus jos ei syö perunaa. Oli aika kun lapsi ei uskaltanut syödä juuri mitään kun ahdisti opettajan vieressä vahtiminen että tulee varmasti potut syötyä. Pitäkää lastenne puolia ja ääntä peruna-allergiasta, tuntuu että on melkein kansallis synti jos ei suomalainen syö pottua!


    • allergisen äiti

      Meidän poika kovasti peruna-allerginen ja reagoi siihen jo äidinmaidon kautta. (allergia tuli ilmi allergiatestissä) Atooppista ihottumaa, joka myös välillä märkii ja punoittaa ja kutisee jatkuvasti. Myös maha usein ripulilla. Nyt juuri saimme tietää että kyse on perunasta, joten olen nyt sen jättänyt pois ja toivottavasti oireet nyt katoavat. Ihottuma ainakin näyttää helpottaneen. Sitä on eniten kasvoissa ja rinnassa, mutta pahimmillaan sitä oli koko keho täynnä.

    • meillä näin

      katsoin, että olipas vanha keskustelu, siis aloitettu 2007 =) mutta kirjoitan silti..
      Meillä ei yhdellekkään lapselle ole syötetty perunaa, ennen kuin täyttivät 2v.
      Koska suurimmaksi osaksi pienen lapsen vatsa ei kestä perunaa.
      Oireet voivat olla pieniä, esim monta kertaa sitä luullaan koliikiksi, mutta kun perunan jättää pois, niin tämä "koliikki" häviää.
      Uusia perunojahan ei missään nimessä saisi lapselle syöttää

      • atoopikko

        Meillä on kanssa pojalla paljon allergioita... on 8kk vanha mutta allergioiden takia syö vain äidinmaitoa, ja mustikka ja vattukiisseliä-tehtynä tapiocatärkkelykseen. Itse olen syönyt perunaa, mutta nyt kyllä jätän pois sen ruokavaliostani. Pojalla nimittäin kaikkialla kehossa kutisevaa isompaa ja pienempää ihottumaa. Ongelmana vaan on että poju on allerginen myös riisille ja maissille ja kauralle ja ohralle.. Hirssi ehkä sopii ja vehnä...siis minun imetykseni kautta saa vain viljoja. Ei aiota kokeilla viljoja kun vasta kun täyttää kaksi vuotta. Hyvä keskustelu...ihanaa löytää tukea näin omille epäilyksille.


    • on

      Meilläkin ollaan perunalle allergisia, joten valmisruokia -pilttiä tms. ei voida antaa... :( Teen kaikki ruoat bataattiin. Tietääkö kukaan, oisko jokin teollisesti valmistettu lastenruoka ilman perunaa? Tarkoitan tätä ns. lämmintä ruokaa...

      • kmmm

        merkillä hipp on ilmeisesti jotain perunattomia :)


    • Yllättynyt

      Hei! Kysyt millaisia oireita peruna aiheuttaa lapselle. En tiedä ovat lapsille tulevat oireet erilaisia kuin aikuiselle tulevat, mutta kerron nyt kuitenkin mitä minulle on tapahtunut. Olen kuusikymppinen naishenkilö. Nuorempana olen syönyt kohtuullisesti perunaa, se kun sopii maultaan yhteen melkein kaikenlaisten muiden ruokien kanssa. Noin 6-8 vuotta sitten aloin kärsiä alaselän kivuista ja ajattelin, että ongelma on selässä. Vähitellen alkoi tuntui vaikealta päästä sänkyyn tai sängystä ylös, vatsalihakset kun tuntuivat aristavan. En osannut kuvitellakaan, että peruna voisi tuottaa ongelmia. Erään kerran kun olin ollut syömättä perunaa useampia päiviä peräkkäin, havaitsin ettei ollut selkäkipuja eikä vatsan arkuutta. Olin iloinen. Piakkoin nautin perunaa niin kuin aikaisemminkin ja oireet palasivat. Silloin aloin epäilläperunaa syypääksi vaivoihini. Kokeilin useampia kertoja välttää peerunaa ja sitten taas nauttia sitä. Saama juttu joka kerta, ongelmia tuli. Kolme vuotta sitten päätin, etten koske perunaan, paitsi ehkä joskus harvoin. Tänä aikana olen kaksi kertaa nauttinut ranskalaisia ilman pahempia ongelmia, mutta nyt tein, muutama päivä sitten, Janssonin kiusausta perheelle. Aluksi päätin olla koskematta siihen itse, mutta kiusaus oli niin kova, että söin sitä jonkin verran. Eipä olisi pitänyt. Seuraavana päivänä tuli kauhea kipu suolistoon, ikäänkuin suolet repeäisivät ja vatsa oli "tulikuuma", iholle tuli hien mukana tahmeaa rasvaa, erityisesti ylävartaloon, oli kuumeinen olo ja lisäksi tuli lihasrevähtymä alavatsaan, lähelle vasenta lonkkaniveltä. josta kipu levisi ristiselkään ja vyötärön tasolle selkäreangassa. Pari päivää makasin sängyssä, vaikeaa oli edes yrittää kääntää kylkeä, saatikka päästä ylös sänkystä tai aivastaa. Lisäksi oli vielä tukkoinen nenä ja poskionteloissa kumma tunne. Vatsakipu rauhoittui vähitellen kun nautin kamomillateetä, mutta vatsa ei toiminut kahteen ja puoleen vuorokauteen. Luumujen avulla olen nyt saanut siihen vähän helpotusta. Nyt olen tosiaankin ymmärtänyt perunan vaarallisuuden itselleni enkä (toivon mukaan) enää koskaan nauti minkäänlaisia perunaruokia.Tässä minun tarinani. Jos vähänkin epäilet perunaa ongelmaksi niin kannattaa tosiaankin olla hyvin varovainen, sillä nykyiset kaupasta saatavat perunat eivät ole niin kuin joskus 30-40 vuotta sitten, Luomuperunaa en ole kokeillut, enkä tämän jälkeen tiedä uskallanko kokeillakaan. Luultavasti en.

    • Anonyymi

      No mulla tulee aina vatta kipeeksi ja sitten täytyy kiihdyttää vessaan :(

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1906
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe