Ei kuulu välttämättä tälle palstalle, mutta parempaakaan en löydä...
Kaverini kertoi, että isänsä hautajaisissa oli paljastunut jotain todella outoa. Isä oli maksanut elatusmaksuja nuoruudenaikaisesta hairahduksestaan vuosikausia silloiselle naisystävälleen (heille oli syntynyt poika). Hautajaisissa tämä kaverini oli sitten tavannut tämän velipuolensa. Mutta tämä velipuoli olikin väittänyt olevansa kaverini "täysveli". Joku oppinut (muistaakseni lääkäri) oli tälle velipuolelle selvitänyt, että jos eri suhteista syntyneillä lapsilla on yhteinen äiti, niin kysymyksessä on PUOLIsisarus. Mutta jos isä on yhteinen, niin kysymyksessä on TÄYSsisarus.
Miten tämä voi olla mahdollista? En ole ennen moista kuullut. Kaverini oli, ja on vieläkin, aivan ällikällä lyöty. Monta kertaa kysyin, että oliko hän varmasti käsittänyt asian oikein, mutta sanoi "veljensä" näin vakuuttaneen.
Miten on? Kuulostaa oudolta... kaverini ei viitsi alkaa selvittää asiaa, mutta minua tämä jäi vaivaamaan, näin niinkuin yleisessä mielessä.
Täys- vai puolisisarus?
8
4010
Vastaukset
- sat isät,samat äidit
käsittääkseni täys sisaruksia ovat ne joilla sekä isä että äiti samat.Muuttuu sitten äiti tahi isä,edelliset ja nämä uudet ovat poulisisaria.Ainakaan laki tekstissä ei muita tunneta.
- Roskaa
Saahan sitä kuka hyvänsä väittää itseään vaikka paavin veljeksi, mutta kyllä tämä on täysin selvä asia. "Täyssisaruksia" ovat ne joilla on sama isä JA äiti. Kaikki muut ovat puolisisaruksia.
Mistähän lienee arpajaisista voittanut lääkärinlupansa tämä "lääkäri" joka moista sekoboltsihorinaa suustaan päästi. Tai sitten rakas "veli" oli itse jotenkin sotkenut asiat päässään.- Lasilaki
Adoptoidut muksut kuuluu myös täys sisarien piikkii ! (jos adoptio on hoidettu lainvaatimalla tavalla)
- ...eri merkityksessä ;)
Juridisesti tunnetaan "täyssisar" termi ainoastaan metsän yhteydessä:
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2002/20021055
Maa- ja metsätalousministeriön asetus
metsänviljelyaineiston kaupasta
2 §
Perusaineiston tyypit
...perheen vanhemmat: sellaiset siementuotantoon tarkoitetut puut, jotka on pölytetty valvotusti tai vapaan pölytyksen avulla siten, että emiyksilönä käytettyä vanhempaa on pölytetty yhden vanhemman (täyssisar) tai useamman tunnistetun tai tunnistamattoman vanhemman (puolisisar) siitepölyllä;
-----
Eli tätä lakia soveltaen vastaus on kyllä.
----------
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1965/19650040?search[type]=pika&search[pika]=sisar
Perintökaari 5.2.1965/40
2 LUKU
Sukulaisten perintöoikeudesta
2 §
"Jos perittävältä on jäänyt veli- tai sisarpuolia, saavat he yhdessä täysiveljien ja -sisarien kanssa osansa siitä, mikä olisi ollut heidän isälleen tai äidilleen tuleva. Jollei täysiveljiä tai -sisaria tahi heidän jälkeläisiään ole ja molemmat vanhemmat ovat kuolleet, saavat veli- ja sisarpuolet koko perinnön. Kuolleen veli- tai sisarpuolen sijaan tulevat hänen jälkeläisensä."
...Tarkemmin ei puolta/täyttä laissa määritellä, vaan se annetaan vain ymmärtää ;) - juupas eipäs
Tästä on keskusteltu palstalla monesti, joten viitsin vain siteerata lyhentäen Nykysuomen Sanakirjaa (ko. laitoksen XIV painos, WSOY 1996):
veli=jonkun toisen kanssa samoista vanhemmista syntynyt miespuolinen henkilö tämän toisen kannalta; usein myös velipuolesta tai kasvatusveljestä
velipuoli=miespuolinen henkilö jonkun toisen kannalta, jolla on ao. henkilön kanssa vain toinen vanhemmista yhteinen, puoliveli; myös äiti- tai isäpuolen pojasta, joka ei ole ao:n verisukulainen.
täysveli=veli, jolla on sekä äiti että isä yhteinen
Kuten huomaat, sanoille veli ja velipuoli on kummallekin kaksi tulkintaa, molemmat yhtä oikeita. Se, miten on tottunut puhumaan, voi johtua vaikka asuinpaikasta (itäsuomalainen/länsisuomalainen) tms.On aika outoa, että suomen kielessä ei yleisesti tehdä eroa puoliveljen ja velipuolen välillä. Englannin kielessä tämä ero on selkeä. Myös velipuoliin tai sisarpuoliin yleisesti liitetyt negatiiviset assosiaatiot liittyvät usein nimenomaan näihin ei-verisukulaisiin. Suomessa sanaa puoliveli käytetään lähinnä eläimistä.
Yleisesti kai se nimittääkö joku puoliveljeään veljeksi vai velipuoleksi riippuu siitä millainen suhde hänellä on tähän henkilöön.
Minusta selkeintä olisi käyttää sanaa "veli" täysi- ja puoliveljelle ja tarvittaessa käyttää ko. tarkentimia ja varata "velipuoli" ei-verisukulaisille niinkuin äiti/isäpuoli tai tytär/poikapuolikin on.- juupas eipäs
okaro kirjoitti:
On aika outoa, että suomen kielessä ei yleisesti tehdä eroa puoliveljen ja velipuolen välillä. Englannin kielessä tämä ero on selkeä. Myös velipuoliin tai sisarpuoliin yleisesti liitetyt negatiiviset assosiaatiot liittyvät usein nimenomaan näihin ei-verisukulaisiin. Suomessa sanaa puoliveli käytetään lähinnä eläimistä.
Yleisesti kai se nimittääkö joku puoliveljeään veljeksi vai velipuoleksi riippuu siitä millainen suhde hänellä on tähän henkilöön.
Minusta selkeintä olisi käyttää sanaa "veli" täysi- ja puoliveljelle ja tarvittaessa käyttää ko. tarkentimia ja varata "velipuoli" ei-verisukulaisille niinkuin äiti/isäpuoli tai tytär/poikapuolikin on.jatkan
puoliveli= harv. veli, jolla on ao:n kanssa vain toinen vanhemmista yhteinen; vrt. velipuoli
Lyhennys harv. tarkoittaa teoksessa harvinainen, harvoin.
- velipuoli yhteisestä äidistä
Tieteellistä perustetta nyt muistamatta, niin se vaan on sanastossa on ollut, että miehen siittiöille on annettu munasolua isompi painoarvo. Olen yhteisestä äidistä se velipuoli ja olen aikanaan ihmetellyt tätä tulkintaa, mutta olen jostain lukenut asian olevan juuri näin. Lienee tulkinta on yhteydessä vain vanhan nimilain kanssa, mutta perinnön jakoon asialla ei ole merkitystä. Kyseinen lääkäri ei ole siis täysin urpo. Vastustakaamme feministejä!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 692733
- 632674
- 681792
- 241627
- 201550
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91490- 151392
- 481247
- 381233
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81207