Voisiko joku ystävällinen ihminen auttaa, en ymmärrä tätä juttua vaikka olen monta kertaa lukenutkin puskuriliuoksen periaatteen - jokin tukos aivoissa kai :/
Minulla on 10 % glykolipidiliuos (M=623g/mol) vedessä, jossa rasvahappoketjun päässä siis COOH-funktio. Lisään liuokseen 50 ml 1.0M kaliumhydroksidia, kunnes kiinteä on liuennut täydellisesti veteen ja sen jälkeen 40 ml 1.0M etikkahappoa, niin että pH=5.5.
Mitkä yhdisteet reaktiossa muodostavat puskurin? Etikkahappo ja kaliumhydroksidi, vai onko vedellä osuutta asiaan? Entä glykolipidi?
Ei ymmärrä ja ahdistaa..
Kiitos avusta jo etukäteen :)
Puskuri
7
984
Vastaukset
Olisko sulle titrauskäyrä tuttu? Erityisesti nyt on puheena happo-emäs-titraus. Siinähän pH-muuttuu pikkuisen, kun tiitteriä tiputellaan byretistä. Sitten pH:ssa tapahtuu raju hyppäys, kun päästään siihen ekvivalenttipisteeseen ja jos jatketaan edelleeen, niin pH:n muutos on kohtuulisempaa taas.
Tuo ekvivalenttipiste on ikäänkuin "antipuskurilius". Pienikin määrä pH:ta muuttavaa ainetta riittää aiheuttamaan suuren muutoksen pH:ssa. Vastaavasti siellä puoliksi neutraloidussa vaiheessa on puskurikapasiteetti parhaimmillaan, ts. yksi pisara tiitteriä aiheuttaa pienimmän muutoksen pH-asteikolla. Yleensä parhaat puskuriaineet ovat heikkokojen happojen tai emästen puoliksi neutraloituja suoloja.
Hieman joudut katselemaan taulukkotietoja, jotta saisit selville, mikä yhdiste (heikko happo tai emäs) on suurinpiirtein puoliksi neutraloitu tuossa tilanteessa (pH 5,5).
Näistä käyristäkin voi olla jotain vihjeellistä apua:
http://www.edu.helsinki.fi/malu/kirjasto/mbl/kemia/perust.htmTiitteri taitaakin olla laskennallinen käsite, joten on parempi vaihtaa tekstissäni byrettiin titrausliuos, tai titrantti. Sorry, hatara pää.
- molekyylibiologi
Hapot (ja emäkset) puskuroivat liuosta kun liuoksen pH on noin -1 hapon pKa arvosta. Tämän jo varmaan tiesitkin, jos olet opetellut puskuriliuosten periaatteet.
Tarkastellaan liuoksessa olevia komponentteja:
glykolipidi, R-COOH pKa = ? (tuntematon)
KOH, pKb = -2,29 (wikipedia)
CH3COOH, pKa = 4,76 (wikipedia)
H2O, pKw = 14, pKa = (selvitä itse, jos et tiedä vastausta tähän kompakysymykseen)
Nyt sinun tarvitsee miettiä mitä reaktioita tapahtuu kun eri aineita lisätään liuokseen. Mitkä aineet reagoivat keskenään ja mitä aineita muodostuu? Mitkä on aineiden pitoisuudet? Muista myös huomioida laskuissa liuostilavuuden kasvaminen ja siitä aiheutuva konsentraation pieneneminen.
Kun olet ratkaissut mitä reaktiota tapahtuu, niin varmaankin saat selville mikä aine pH:ta puskuroi. Jos asia ei vieläkään aukene, niin kysy uudelleen lisäapuja. :-) - kysymys.............
on alkujaankin hieman harhaanjohtava.
siinä on tarkoitus ymmärtää, että ensin sulla on happoa, sitten siihen lisätään emästä ja taas näiden sekaan toisen kerran happoa.
noiden annettujen tietojen perusteella sun pitäisi laskea lisättyjen aineiden ainemäärät. esim. toi 10% glykopidiliuos tarkoittaa, että tuotteen massasta vain 10% sisältää happoa. eli kun saat massan selville molekyylipainoin kautta, niin siinä siinä on tuota cooh-ryhmää vaan m-10%.
sitte lasket tuon KOH:n ainemäärän KOH --> [K] [OH]- tuosta ton OH:n konsentraation kautta saat ainemäärän. eli C=n/V, josta n= CV eli 50ml x 1,0 M = 50 mmol
no, nyt sitte vähennät tuosta ekasta 10 % glykolihapoista tämän 50mmol KOH emästä. Tässä kohtaa sulla on emäksinen liuos.
Nyt tulee toisen hapon lisääminen. Tuossa sanotaan, että siihen lisätään 40ml 1M etikkahappoa. eli 40 mmol happoo. Nyt sä sitten näät että emäksisyys vähenee tuohon 5,5 eli happamaan.
tottakai jos tuohon lisätään vettä minkä ph on 7 niin se nostaa emäksisyyttä tasaisesti seiskaan saakka, jos sitä lisättäisiin tarpeeksi paljon.
sitten sun kantsii miettii, että noi lipidit on tosiaan rasvahappoja, ja jos sä rikot niiden rakenteen kerran esim. pistämällä ne emäkseen. niin ei ne happoa lisäämällä muodostu enään takaisin lipideiksi. niiden rakenne on sellanen, että kun sen kerran hajoittaa, niin ei se ihan samankaltaisena enää palaa.
elikkä puskurina tuossa pyörii emäksen suuntaa KOH ja hapon suuntaan etikkahappo.
toivottavasti tästä oli apua. yritin selittää mahdollisimman selkeesti:-) tsemppiä:-)- molekyylibiologi
"elikkä puskurina tuossa pyörii emäksen suuntaa KOH ja hapon suuntaan etikkahappo."
Tämä on hieman väärin sanottu, oikeampi termi KOH:lle ja etikkahapolle *lisäyshetkellä* olisi ehkä titrantti. Kun liuoksista muodostuu seos, voidaan pH:n perusteella päätellä, mikä aineista toimii puskurina.
KOH:n pKb on -2,29; joten KOH toimii puskurina kun pH ~ 16. Puskurihan määritellään niin, että happo/emäs parin molekyyleistä on (noin) puolet happomuodossa ja puolet emäsmuodossa. Ts. "KOH-puskurin" tapauksessa puskuroivat molekyylit olisivat K /KOH.
Muuten selitys ja neuvot olivat oikeaan suuntaan. - analyyttinen laskenta rules
molekyylibiologi kirjoitti:
"elikkä puskurina tuossa pyörii emäksen suuntaa KOH ja hapon suuntaan etikkahappo."
Tämä on hieman väärin sanottu, oikeampi termi KOH:lle ja etikkahapolle *lisäyshetkellä* olisi ehkä titrantti. Kun liuoksista muodostuu seos, voidaan pH:n perusteella päätellä, mikä aineista toimii puskurina.
KOH:n pKb on -2,29; joten KOH toimii puskurina kun pH ~ 16. Puskurihan määritellään niin, että happo/emäs parin molekyyleistä on (noin) puolet happomuodossa ja puolet emäsmuodossa. Ts. "KOH-puskurin" tapauksessa puskuroivat molekyylit olisivat K /KOH.
Muuten selitys ja neuvot olivat oikeaan suuntaan.se on ihan v..tun sama millä nimikkeellä jotain ainetta kutsut, oli se nimike sitte titrantti, tai lehmän kakka, niin se rules, mitä siinä sopassa on eniten. jos siinä on lehmän kakkaa ainemääränä eniten, ja tiputat siihen pipetillä tipan KOHhia niin eipä ne pH:t siinä hevonpyllyä heitä.
elikkä laskennallisesti vallitsevien konsentraatio - ja ainemäärätilojen mukaan voi katsoa, paljonko oksonium- ja hydroksidi-ionien tasapainot kekkuilee, ja mikä milläkin hetkellä puskurina toimii.
elikkä tossa laskussa voi vaan laskea ainemääriä, tilavuuksia jne..ja vähentää hydroksium- ja oksonium-ioneja keskenään.
kemisti - neuvo!!!
molekyylibiologi kirjoitti:
"elikkä puskurina tuossa pyörii emäksen suuntaa KOH ja hapon suuntaan etikkahappo."
Tämä on hieman väärin sanottu, oikeampi termi KOH:lle ja etikkahapolle *lisäyshetkellä* olisi ehkä titrantti. Kun liuoksista muodostuu seos, voidaan pH:n perusteella päätellä, mikä aineista toimii puskurina.
KOH:n pKb on -2,29; joten KOH toimii puskurina kun pH ~ 16. Puskurihan määritellään niin, että happo/emäs parin molekyyleistä on (noin) puolet happomuodossa ja puolet emäsmuodossa. Ts. "KOH-puskurin" tapauksessa puskuroivat molekyylit olisivat K /KOH.
Muuten selitys ja neuvot olivat oikeaan suuntaan.niin ja tänne on sitte turha tulla vittuileen ja esittämään visaisia kommentteja kollegoille. juuri sinun kaltaisen p--päiden vuoksi osa kemian/biokemian opiskelijoista lopettaa hommat puolitiehen. tää on ihan tarpeeksi hankala ala ilman sinun vittuilujakin.
jelpataan toisia siinä missä kyetään.
kerrotaan avoimesti vaan kaikki tieto, siitä ei ole kenellekkään mitään haittaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 773184
- 492400
- 322117
Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen
Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa4812112- 1371879
- 311745
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313291731Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne101569Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi51290Hyvää yötä
Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani61254