Miksei mielet "kaadu" vähän väliä?

Aetix3

Miksi ohjelmistoilla on taipumus kaatua vähän väliä tai harva se päivä, mutta ihmisten mielet eivät kaadu eivätkä jumitu?

82

15905

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Biologisissa mielissä on tehokkaita itsevalvontamekanismeja, joita ei täysin tunneta. Keinomieliyritelmissä on todella esim stabiilisuusongelmia, mutta kyllähän ihmismielikin kovin usein menee solmuun, sairastuu masennukseen tai psykoosiin. Mutta hyvä kysymys...

      Toisaalta on hyvin monimutkaisia perinteisen tietojenkäsittelyn sovelluksia, jotka pysyvät pystyssä jopa vuosia. Kaatuminen on useimmiten merkki liian kiireisestä tuotekehityssyklistä, markkinoiden eli kaupallisten reaaliteettien ahdistavuudesta: hätäisestä suunnittelusta ja huonosta testauksesta: prosesin laaduttomuudesta.

      • ja miksi

        vähäinenkin happikato aivoissa kaataa koko systeemin kertaheitolla?


    • Joku vain

      Ihminen toimii eri tavalla kuin perinteinen pöytätietokone ja on epädeterministinen eli voi toimia eri tavalla samoissa tilanteissa.
      Pöytätietokoneen kaatuminen johtuu siitä, että
      kone joutuu sellaiseen virhetilanteeseen, josta ei voi toipua ts. ei ole sääntöä, joka kertoisi miten tällaisessa virhetilanteessa toimitaan.

      Ongelmana kysymyksessäsi on tulkinta: mitä tarkoittaa ihmisen "kaatuminen"? Ihminen esimerkiksi kärsii stressistä ja ahdistuksista sekä myös sairauksista. Itse voisin sanoa tällaiseksi kaatumiseksi esimerkiksi sen, että ihminen kompastuu portaissa. Sehän johtuu usein siitä, että ihminen tekee virhearvion ja kärsii seuraukset.

      Ehkä merkittävimpänä erona pöytätietokoneen ja ihmisen toiminnan välillä on se, että ensin mainitulla ei ole mahdollisuutta itse vaikuttaa toimintaansa samalla tavalla kuin ihminen.

      • ÖH

        "Ihminen toimii eri tavalla kuin perinteinen pöytätietokone ja on epädeterministinen eli voi toimia eri tavalla samoissa tilanteissa."

        Vain omaa luuloasi. Samat tilanteet ovat vain päällisin puolin samoja, ota huomioon että ihmisaivojen rakenteessa tapahtuu koko ajan muutoksia, jolloin ensimmäisessä "samassa tilanteessa" ihmisen aivorakenteet ja rakenteisiin tallentunut informaatio on eri kuin seuraavassa "samassa tilanteessa". Ihmisaivot ovat dynaaminen erittäin monimutkainen järjestelmä, jossa rakenne=informaatio muuttuu koko ajan. Tässä ei tarvita mitään epädeterminismiä, ainoastaan kompleksinen kausaali dynaaminen järjestelmä. Kvanttifysiikan epädeterminististä tulkintaa on aivan turha vetää tähän, se on vain tulkinta todellisuudesta. Bellin epäyhtälöt ja Aspectin kokeet voidaan ohittaa mikäli jo alkuolettamat ovat väärät, esim. 3D-tila-avaruusolettama, joka mikrotasolla saattaa koostua kalvoista, säikeistä ym. Samoin jatkuva avaruus voidaan ajatella diskreetiksi, jolloin avaruus(ja aika) kvantittuvat luonnostaan. Vapaa jatkuva 3D-avaruusolettama ja diskreetisti kvantittunut "holografinen" rajoitettujen vapausasteiden avaruusolettama vaikuttavat merkittävästi koetulosten tulkintaan.


    • wileni

      Ihmiset joutuvat jatkuvasti tilanteisiin joissa heidän ajattelu jumiutuu eivätkä he saa ratkaistua käsillä olevaa ongelmaa, olkoon se kuinka triviaali tahansa. Ajattelun jumiutuminen on vain niin yleistä ja arkipäiväistä että emme huomaa sitä itsessämme, mutta toisten ihmisten jumittumisia tai "kaatumisia" näkee päivittäin.

      • S 97

        Kun menee senat sakaisin, tai ajatus katkeaa...

        Aika simppeliä, jo vain.

        On se aika kumma kun kaikki eivät päätään täytä näillä vertauksilla ja sitten joku aina kyselee "miksi ei näin ihmisellä?". Vaikka olisi kuinka päivänselvää.

        Hyvä Suomi.


      • Hullu Sekonen

        Mulle ainakin tulee sellanen blue screen vähän väliä ja sit ei auta kuin resetointi.


    • vähän väliä

      Oletko koskaan joutunut tilanteeseen missä sinulta kysytään jotain? Tiedät tietäväsi vastauksen, mutta ei saa sitä puhuttavaan muotoon. Vastaus on "aivan kielen päällä"

      Ohjelmakoodi on kuitenkin vain pelkkää järjestykseen kirjoitettuja komentoja ja komentojen silmukoita. Komentolista (koodi) voi tehdä hyppäyksen toiseen listaan (aliohjelmaan) jne.
      Koodi on kuitenkin ihmsen kirjoittamaa ja vaikka koodia testataan ennen sen julkaisua, ohjelmistojen monimutkaistuminen johtaa siihen että eteen voi tulla tilanne missä ohjelman käyttäjä keksii yrittää käyttää ohjelmaa tavalla mikä ei ole koodin kirjoittajan tai koodin testaajan päähän pälkähtänytkään.
      Tai koodin siinä osassa jonka tarkoitus olisi kyseisessä tilanteessa esim palata koodin alkuun, on pilkkuvirhe joka aikaansaa koodin suorituksen palamaan kohtaan missä se siirtyy taas virheekoodin kohtaan jne.

    • Ihminen ei ole kone...

      Tai tarkemmin aivoja ei voi verrata tietokoneeseen, vaikka jotkut tekniikan parissa työskentelevät niin tekevätkin. käsittääkseni aivotutkijatkin ovat sitä mieltä ettei ainakaan nykykoneita voi verrata aivoihin. Aivot on helvetin paljon monimutkasempi "rakennelma" kuin se pöydällä kököttävä metalli/muovi -laatikko. Mutta kyllähän ne aivotkin menee tilttiin, kun veren saanti estyy.

      • "Tai tarkemmin aivoja ei voi verrata tietokoneeseen, vaikka jotkut tekniikan parissa työskentelevät niin tekevätkin. käsittääkseni aivotutkijatkin ovat sitä mieltä ettei ainakaan nykykoneita voi verrata aivoihin."

        Tuskin kukaan rinnastaa laitteistotasolla digitaalista tietojenkäsittelylaitteistoa ja biologista hermoverkkoa, niillä ei ole paljonkaan yhteistä. Sen sijaan on ihan hyödyllistä vertailla näiden laitteistojen "päällä" toimivía ylemmän hierarkiatason järjestelmiä. Tässä yhteudessä vertailu tarkasteli vain luotettavuutta ja ehkä häiriö- ja häiriönsitoisuusmekanismeja, mutta ei tarkasteltavia järjestelmäarkkitehtuureita ei rinnastettu millään tavalla.

        Silti molemmissa esiintyy samanlaisia tilanteita kuten ylikuormittumista ja tilanteita, joihin järjestelmä ei ole varautunut.


    • Äärimmäisessä stressitilanteessa ihminen saattaa menettää tajuntansa tai nukahtaa. Sodissa on usein joku sotilas alkanut kuorsaamaan juoksuhaudassa kesken tykistökeskityksen. Aivot ja mieli on paennut kauhua niin, että on pannut virrat lepoasentoon.

      • narkolepsia tai

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Narkolepsia

        rintamaolosuhteet ovat sellaiset, että tervettä unta ei ole saanut muutamaan vuorokauteen, niin heti kun on tilaisuus niin kyllähän sitä nukahtaa vaikka työn viereen.


      • hoitaa.....
        narkolepsia tai kirjoitti:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Narkolepsia

        rintamaolosuhteet ovat sellaiset, että tervettä unta ei ole saanut muutamaan vuorokauteen, niin heti kun on tilaisuus niin kyllähän sitä nukahtaa vaikka työn viereen.

        Ihmisaivoilla on miljardien vuosien tuotekehittely takana. Maanantaikappaleet on raakattu pois tehkkaasti.


      • perustuu
        hoitaa..... kirjoitti:

        Ihmisaivoilla on miljardien vuosien tuotekehittely takana. Maanantaikappaleet on raakattu pois tehkkaasti.

        suvulliseen lisääntymisen ja sen luomaan hajontaan.

        Maanantaikappaleissa on VOIMAA!


      • maanantai...
        perustuu kirjoitti:

        suvulliseen lisääntymisen ja sen luomaan hajontaan.

        Maanantaikappaleissa on VOIMAA!

        Joskus maanantaikappaleet voivat olla parempiakin, silloin ne lisääntyvät tehokkaammin jos niillä on valintaetua puolellaan.


    • nerokkaammin

      kuin yksikään tietokone. Eli ei tietokone vedä vertojaan ihmiaivoille. Ajatelkaa nyt miten nerokkaasti koko kroppamme toimii, ja kaikki systeemit täytyy pelata tarkalleen yhteen, jotta täällä päivittäin suhtkoht terveenä tallataan.

    • 700 000 suomalaista mielialalääkkeillä. ja jokainen meistä joskus ollut down tms.

      • Vyysikko

        mistä muuten repäsit tuon luvun?


      • Vyysikko kirjoitti:

        mistä muuten repäsit tuon luvun?

        i ... ja psyykelääkkeiden yhteenlaskettu käyttäjämäärä oli kohonnut 700 000:een. ...
        www.eurooppa-tiedotus.fi/doc/ fi/julkaisut/suomi5vuotta/relander.html - 42k -


    • Vyysikko

      evoluutio ts. luonnonvalinta on pitänyt huolen, että "kaatuvat" yksilöt kuolee ja toimivat yksilöt jatkaa toimimista.

      Fakta 2 : Linux ja Mac ei kaadu, koskee ainoastaan Windows koneita...

      • lukijaa

        Kun sanot: evoluutio ts. luonnonvalinta on pitänyt huolen, että "kaatuvat" yksilöt kuolee ja toimivat yksilöt jatkaa toimimista.

        Ihmiset ovat tehneet tietokoneet, ei evoluutio! evoluutio tarkoitetaan tai väitetään kivestä syntyneet elämän eli olemme sieltä tulleet :)) kuten toitotekaan tieteen kuvalehdistä


    • Aivojen kapasikapasiteetistä on käytössä vain noin 10% kerrallaan. Saa siinä pieni pukikin olla eikä aiheuta hämminkiä.

      • brainman

        Yleinen harhaluulo on, että aivokapasiteetista käytetään kerrallaan vain 10%. Aivotutkimuksen tuottamien havaintojen (pahoittelen lähteiden puuttumista) mukaan suurin osa kapasiteetista, ellei jopa kaikki, on käytössä koko ajan.


    • kaatuu

      ihmisen mieli. Vaikeat tai tuskalliset kokemukset voivat tehdä toimintakyvyttömäksi vuosien ajaksi.

    • Ad-Astra

      ainoa pysyvä asia elämässä ja kuolemassa. Se ei ole koskaan syntynyt eikä kuollut. Puhtaassa tilassaan mieli on puhdasta energiaa ja siten tieteellisesti selitettävissä. Tosin tämän energian säilyminen siinä muodossa kuin buddhalaisuus sen käsittää, vaatii uskon tapaista lähestymistä. Buddhalaisuuden mukaan harjoittamaton mieli järkyttyy ruumiin kuolemasta niin paljon, että menee tajuttomaksi. Tapahtuu täydellinen järjestelmän kaatuminen ja järjestelmä herää, "boottautuu" noin kolmen päivän kuluttua tajuamatta silti että kuolema on tullut. Miettikää tätä. Tiedän että ei buddhalaisille asia on vaikea. Buddhalaisille ei ole olemassa luojajumalaa, mieli luo kaiken.

      • Pysyvä

        "Ainoa pysyvä asia elämässä ja kuolemassa"

        Tekeeköhän aivosolu samaa tehtävää, vai delegoituuko esim isoäitisolun tehtävä toiselle solulle...


    • magneettikentttä

      suunnattuna aivoihin ja koehenkilön käsi alkoi nykimään, mutta itse ajatteluun se ei vaikuttanut mitään?

    • Kodin konemies
    • Karvinen33

      Ihminen tarvii unta ja öisin tapahtuu kaikenlaisia "siivousajoja", joiden avulla aivot ja mieli jaksaa taas seuraavan päivän.

      Ilman unta ihmisen käyttis alkaa kaatuilemaan jopa aiemmin kuin Windows:)

      • huolto käynnissä

        Yöllä serveriä huolletaan...


    • !!!

      Kun ihmisen mieli kaatuu niin tapahtuu hermoromahdus.

    • Worried

      Kuule kyllä niitä kaatuu koko ajan mutta ne mielet ovat suljettujen ovien takana psykoosissa. Korjataan pois katukuvasta toisin sanoen. ja nämä tapaukset lisääntyy koko ajan, etenkin lasten ja nuorten psyykkiset ongelmat.

    • hoitaja

      Kyllä ihmisen mieli voi kaatua siinä missä ohjelmistokin... eikö meillä ole hyvinä esimerkkeinä mielen häiriö tiloista mm. skitsofrenia, paniikkihäiriö, ahdistuneisuushäiriö yms... vakavasta mielen kaatumisesta kuvastaa mm. psykoosit ja kyllähän mieli tavallaan kaatuu myös silloin kun tulee esim jokin dementoiva sairaus...

    • knowledge$

      Aivoissa lähes täydellinen poikkeustenkäsittely. Poikkeus ohjelmassa aiheuttaa virhetoiminnan, ellei poikkeusta kutakin erikseen käsitellä. Poikkeus aivoissa aiheuttaa yleensä prosessin joka johtaa oppimiseen.

      • Niin ja lisäksi yleisemmin aivoissa jokainen ärsyke, havainto, ajatus käsitellään lukuisten eri resulssien toimesta, joiden käsittelyjen tulokset voivat olla keskenään hyvinkin ristiriitaisia. Siihen, minkä resulssin tulos aiheuttaa jatkotoimenpiteet, riippuu paitsi tuloksen voimakkuudesta (aivolohkojen signaloinnilla, aktiopotentiaaleilla , on paitsi ajoitus, myös voimakkuus: pulssien tiheys (pulssien amplitudi ei muutu), mutta tärkein tekijä on kuitenkin henkilön mielentila. Eri mielentilassa eri resursseilla on aivan erilaiset painotukset. Joissakin hermostuneissa tiloissa esim loogiset, rationaliset analyysit, (jotka rauhallisessa mielessä noteerattaisiin korkealle) painetaan täysin lyttyyn, unohdetaan, ja luotetaan aivojen etulohkon tunteenomaiseen reaktioon. Masentunut ihminen reagoi samaan ärsykkeeseen eri tavalla kuin jos olisi positiivisellä, innostuneella mielellä.

        Tärkein mielen häriöalue lieneenkin esim mm. serotoniinin ja dopamiinin ohjaama yllä viitattu resurssien vastuunjako: väärät resurssit saavat kohtuuttomasti valtaa, joka edelleen voi vaikuttaa ym neuromodulaattoreiden epätasapainoon. Näihin sitten auttaa joskus lääkitys tai mielummin joku terapia, esim hyvä parisuhde, liikunta tai loma.


    • jp.

      Ohjelmistot on ihmisten luomia, mutta ihminenpä on on jumalan luoma!

    • efexor

      .. ja kaataa sen jos on tarvis.ihmismieli ei muuten kestäisi kaikkea vastaatulevaa.
      neljä vuotta sitten kaatui minun mieleni ja siitä saakka se on ollutkin epätasaisellä pinnalla kompurointia, toisin kuin tietokone kun korjataan niin se on sitten korjattu.

    • sebedeus

      Kyllä mieli voi kaatua siinä mielessä kun raamatussa on eräässä kirjeessä maininta kuinka apostoli paavali sanoo ettemme sodi lihan mukaan ja hajoitamme maahan järjen päätelmät ja jokaisen varustuksen joka nostetaan jumalan tuntemista vastaan. Pyhä Henki on siis voimallinen muuttamaan ihmisen mielen ja "kaatamaan" jokaisen omanjärjen päätelmän Jumalasta. Totuus löytyy sanasta ja sieltä pyhä enki avaa totuuden Jumalasta,Jeesuksesta ja pelastuksesta. Mahtava juttu,jokaiselle.

    • tietysti ne

      ne kaatuilee! onhan suomessa toki mielisairaita hur så mycket, ei ne kuule varmaan kaikki sellaisina ole syntyneet. kun jos vielä lasketaan kaiken maailman burn-outit ja nykyajan muka masennukset niin onhan sitä vikoja jo siinä!1!11

      • Ei ole typerä, koska ainakin 50% ihmismielistä pysyy suhteellisen pystyssä koko elämänsä ajan, yöunta lukuunottamatta, kaikista häiriötekijöistä, stressistä ja hankalista tilanteista huolimatta.

        Siispä ihmismielellä on tehokkaita stabilointi- ja poikkeuksienhallintamekanismeja, joiden tunteminen olisi hyödyllistä paitsi neuropsykiatrian, myös tekoälytutkimuksen kannalta.


      • repesin otsikolle
        Yusa kirjoitti:

        Ei ole typerä, koska ainakin 50% ihmismielistä pysyy suhteellisen pystyssä koko elämänsä ajan, yöunta lukuunottamatta, kaikista häiriötekijöistä, stressistä ja hankalista tilanteista huolimatta.

        Siispä ihmismielellä on tehokkaita stabilointi- ja poikkeuksienhallintamekanismeja, joiden tunteminen olisi hyödyllistä paitsi neuropsykiatrian, myös tekoälytutkimuksen kannalta.

        Luin ensin väärin että miksi MIEHET EIVÄT KAADU
        HAH HAHA haha haa Tääl yksinään naureskelen XD

        Mut joo,masentuuhan ihmiset. ja muita häiriöitäki tulee joilleki.


      • Aetix3
        Yusa kirjoitti:

        Ei ole typerä, koska ainakin 50% ihmismielistä pysyy suhteellisen pystyssä koko elämänsä ajan, yöunta lukuunottamatta, kaikista häiriötekijöistä, stressistä ja hankalista tilanteista huolimatta.

        Siispä ihmismielellä on tehokkaita stabilointi- ja poikkeuksienhallintamekanismeja, joiden tunteminen olisi hyödyllistä paitsi neuropsykiatrian, myös tekoälytutkimuksen kannalta.

        "Siispä ihmismielellä on tehokkaita stabilointi- ja poikkeuksienhallintamekanismeja, joiden tunteminen olisi hyödyllistä paitsi neuropsykiatrian, myös tekoälytutkimuksen kannalta."

        Niin, ja lisäksi ehkä ohjelmistotekniikan yleensä kannalta.

        Kun viimeisen 30-60 vuoden aikana ohjelmistoja ja aivoja on verrattu tieteen/teknologian yhteydessä, on puhuttu aina tekoälystä. Mutta kuten yritin sanoa, vertailu voi liittyä muunkinlaisiin ohjelmistoihin kuin tekoälyihin. Mielen toiminnassa voi olla jotain opettavaista yleisen buginvähennyksen kannalta. Näin ainakin luulisin. Ehkä tarkoitit tätä itsekin toisaalla.


      • Aetix3 kirjoitti:

        "Siispä ihmismielellä on tehokkaita stabilointi- ja poikkeuksienhallintamekanismeja, joiden tunteminen olisi hyödyllistä paitsi neuropsykiatrian, myös tekoälytutkimuksen kannalta."

        Niin, ja lisäksi ehkä ohjelmistotekniikan yleensä kannalta.

        Kun viimeisen 30-60 vuoden aikana ohjelmistoja ja aivoja on verrattu tieteen/teknologian yhteydessä, on puhuttu aina tekoälystä. Mutta kuten yritin sanoa, vertailu voi liittyä muunkinlaisiin ohjelmistoihin kuin tekoälyihin. Mielen toiminnassa voi olla jotain opettavaista yleisen buginvähennyksen kannalta. Näin ainakin luulisin. Ehkä tarkoitit tätä itsekin toisaalla.

        "Mielen toiminnassa voi olla jotain opettavaista yleisen buginvähennyksen kannalta. Näin ainakin luulisin. Ehkä tarkoitit tätä itsekin toisaalla."

        Yleisesti ottaen bugisen softan perussyyt ovat kaupallisia: time-market. On erittäin hyvin tiedossa, miten tehdään luotettavaa softaa, mutta siihen ei useinkaan ole aikaa ja varaa, pitää saada tuote pian myyntiin ja tuottamaan liiketaloudellista tulosta.

        Lisäksi usein on vallalla laastariperiaate: tehdään oireidenmukaisia pikkukorjauksia vaikka softan arkkitehtuuria ei ole koskaan ollut aikaa toteuttaa kunnolla. Listaa pystyisi jatkamaan pitkään.

        On hivenen vaikea ajatella, etta ihmisaivojen mekanismeja voisi soveltaa esim tietokantapalvelimien luotettavuuden parantamisessa: tavoitteet ovat niin erilaisia. Ehkä, en väitä mitään. Sen sijaan "mielet", järjestelmät, joilla on luovia algoritmeja, tavoitehierarkiota (helposti joiltakin osin ristiriitaisia ja puuttellisesti määriteltyjäkin (muistatteko: miksi HAL sekosi?)) yhdistettynä puutteelliseen, epävarmaan ja virheelliseenkin syöttötietoon... tämä tilanne asettaa sellaisia vaatimuksia järjestelmäarkkitehtuurin "mielenterveydelle", että biologisten aivojen tutkiminen on todennäköisesti hyvä referenssi.


      • tietokone 'toimii'
        Yusa kirjoitti:

        "Mielen toiminnassa voi olla jotain opettavaista yleisen buginvähennyksen kannalta. Näin ainakin luulisin. Ehkä tarkoitit tätä itsekin toisaalla."

        Yleisesti ottaen bugisen softan perussyyt ovat kaupallisia: time-market. On erittäin hyvin tiedossa, miten tehdään luotettavaa softaa, mutta siihen ei useinkaan ole aikaa ja varaa, pitää saada tuote pian myyntiin ja tuottamaan liiketaloudellista tulosta.

        Lisäksi usein on vallalla laastariperiaate: tehdään oireidenmukaisia pikkukorjauksia vaikka softan arkkitehtuuria ei ole koskaan ollut aikaa toteuttaa kunnolla. Listaa pystyisi jatkamaan pitkään.

        On hivenen vaikea ajatella, etta ihmisaivojen mekanismeja voisi soveltaa esim tietokantapalvelimien luotettavuuden parantamisessa: tavoitteet ovat niin erilaisia. Ehkä, en väitä mitään. Sen sijaan "mielet", järjestelmät, joilla on luovia algoritmeja, tavoitehierarkiota (helposti joiltakin osin ristiriitaisia ja puuttellisesti määriteltyjäkin (muistatteko: miksi HAL sekosi?)) yhdistettynä puutteelliseen, epävarmaan ja virheelliseenkin syöttötietoon... tämä tilanne asettaa sellaisia vaatimuksia järjestelmäarkkitehtuurin "mielenterveydelle", että biologisten aivojen tutkiminen on todennäköisesti hyvä referenssi.

        http://www.google.fi/search?hl=fi&q=Von Neumann-arkkitehtuuri&btnG=Hae&meta=

        .. peräkkäisiä käskyjä suorittamalla ja ihmisen aivot -?- käsiteverkossa ja valitsee VAIN kahden asian välillä atraktiivisesti?

        Aivoissa ei taidaa olla erikseen käskykantaa?


      • tietokone 'toimii' kirjoitti:

        http://www.google.fi/search?hl=fi&q=Von Neumann-arkkitehtuuri&btnG=Hae&meta=

        .. peräkkäisiä käskyjä suorittamalla ja ihmisen aivot -?- käsiteverkossa ja valitsee VAIN kahden asian välillä atraktiivisesti?

        Aivoissa ei taidaa olla erikseen käskykantaa?

        ".. peräkkäisiä käskyjä suorittamalla ja ihmisen aivot -?- käsiteverkossa ja valitsee VAIN kahden asian välillä atraktiivisesti? "

        Nykyaikaisten suorittimien käskykanta on aina "turing täydellinen",
        http://en.wikipedia.org/wiki/Turing-complete,
        eli sillä voi emuloida, suorittaa kaikkia yleensä laskettavissa olevia algoritmeja,
        http://en.wikipedia.org/wiki/Computability_theory_(computer_science),
        niin rinnakkaisalgoritmeja kuin sarjallisiakin. On tietysti tunnettuja mielipiteitä, kiistanalaisia, että ihmisaivojen toiminta ei olisi laskettavissa olevaa, mutta mielestäni nämä lähestyvät mystiiskaa, eivät eksaktia tiedettä.

        Jos epäilyksiä, ehdotan tutustumaan esim Marcus Hutterin papereihin ja teoksiin:
        http://www.hutter1.net/ai/unipriors.pdf

        Kysymys ei siis ole (kuten usein esitetään)
        1. Rinnakkais - peräkkäisyyslaskemisesta.
        2. Analogisuus - digitaalisuusperiaattesta
        3. Käskykannasta, kunhan turing-täydellinen
        4. Determinismistä, kohina on tarpeen vaatiessa
        lisättävissä digitaaliseen käsittelyyn helposti, joko aito- tai pseudokohina, miten vain.

        Ei ole mitään syytä olettaa, ettei von neuman-tietokoneella tai vastaavalla rinnakkaistietokoneella voi suorittaa samoja tai vastaavia (kehittyneempiä!) algoritmeja, joita neuronit ja neuronien ryhmät suorittavat.

        En ymmärrä esim Hutterin erittäin korkealentoisia todisteluita, mutta kukaan ei ole niitä vääriksi todistellut ja mies on arvostettu. Minä intuitivisesti (ja osittain ammatillisen kokemuksen perusteella) oletan minkä tahansa fysikaalisen mekanismin, myös biologisten aivojen, olevan simuloitavissa "riittävällä tarkkudella" digitaalisilla tietokoneilla. Tähän vastataan välillä, että se on vain simulointia, ein todellisuutta, mutta jos digitaalinen algoritmi käsittelee dataa samalla tavalla, samojen periaatteiden mukaan, kuin biologinen keskushermosto, niin molemmat tuottavat saman toiminnallisuuden, joka on aivojen tehtävä, muusta ei ole kysymyskään.


      • Juuso
        Yusa kirjoitti:

        ".. peräkkäisiä käskyjä suorittamalla ja ihmisen aivot -?- käsiteverkossa ja valitsee VAIN kahden asian välillä atraktiivisesti? "

        Nykyaikaisten suorittimien käskykanta on aina "turing täydellinen",
        http://en.wikipedia.org/wiki/Turing-complete,
        eli sillä voi emuloida, suorittaa kaikkia yleensä laskettavissa olevia algoritmeja,
        http://en.wikipedia.org/wiki/Computability_theory_(computer_science),
        niin rinnakkaisalgoritmeja kuin sarjallisiakin. On tietysti tunnettuja mielipiteitä, kiistanalaisia, että ihmisaivojen toiminta ei olisi laskettavissa olevaa, mutta mielestäni nämä lähestyvät mystiiskaa, eivät eksaktia tiedettä.

        Jos epäilyksiä, ehdotan tutustumaan esim Marcus Hutterin papereihin ja teoksiin:
        http://www.hutter1.net/ai/unipriors.pdf

        Kysymys ei siis ole (kuten usein esitetään)
        1. Rinnakkais - peräkkäisyyslaskemisesta.
        2. Analogisuus - digitaalisuusperiaattesta
        3. Käskykannasta, kunhan turing-täydellinen
        4. Determinismistä, kohina on tarpeen vaatiessa
        lisättävissä digitaaliseen käsittelyyn helposti, joko aito- tai pseudokohina, miten vain.

        Ei ole mitään syytä olettaa, ettei von neuman-tietokoneella tai vastaavalla rinnakkaistietokoneella voi suorittaa samoja tai vastaavia (kehittyneempiä!) algoritmeja, joita neuronit ja neuronien ryhmät suorittavat.

        En ymmärrä esim Hutterin erittäin korkealentoisia todisteluita, mutta kukaan ei ole niitä vääriksi todistellut ja mies on arvostettu. Minä intuitivisesti (ja osittain ammatillisen kokemuksen perusteella) oletan minkä tahansa fysikaalisen mekanismin, myös biologisten aivojen, olevan simuloitavissa "riittävällä tarkkudella" digitaalisilla tietokoneilla. Tähän vastataan välillä, että se on vain simulointia, ein todellisuutta, mutta jos digitaalinen algoritmi käsittelee dataa samalla tavalla, samojen periaatteiden mukaan, kuin biologinen keskushermosto, niin molemmat tuottavat saman toiminnallisuuden, joka on aivojen tehtävä, muusta ei ole kysymyskään.

        Yasa
        Todistat voimakkaasti tietokoneälyn puolesta, mutta jätät kommentoimatta ja jopa torjut alunperäisen kysymyksen:
        Miksi ohjelmat kaatuilee mutta "mielet" ei ?

        Onko kysymys mielestäsi väärä ?


      • vähissä?
        Yusa kirjoitti:

        ".. peräkkäisiä käskyjä suorittamalla ja ihmisen aivot -?- käsiteverkossa ja valitsee VAIN kahden asian välillä atraktiivisesti? "

        Nykyaikaisten suorittimien käskykanta on aina "turing täydellinen",
        http://en.wikipedia.org/wiki/Turing-complete,
        eli sillä voi emuloida, suorittaa kaikkia yleensä laskettavissa olevia algoritmeja,
        http://en.wikipedia.org/wiki/Computability_theory_(computer_science),
        niin rinnakkaisalgoritmeja kuin sarjallisiakin. On tietysti tunnettuja mielipiteitä, kiistanalaisia, että ihmisaivojen toiminta ei olisi laskettavissa olevaa, mutta mielestäni nämä lähestyvät mystiiskaa, eivät eksaktia tiedettä.

        Jos epäilyksiä, ehdotan tutustumaan esim Marcus Hutterin papereihin ja teoksiin:
        http://www.hutter1.net/ai/unipriors.pdf

        Kysymys ei siis ole (kuten usein esitetään)
        1. Rinnakkais - peräkkäisyyslaskemisesta.
        2. Analogisuus - digitaalisuusperiaattesta
        3. Käskykannasta, kunhan turing-täydellinen
        4. Determinismistä, kohina on tarpeen vaatiessa
        lisättävissä digitaaliseen käsittelyyn helposti, joko aito- tai pseudokohina, miten vain.

        Ei ole mitään syytä olettaa, ettei von neuman-tietokoneella tai vastaavalla rinnakkaistietokoneella voi suorittaa samoja tai vastaavia (kehittyneempiä!) algoritmeja, joita neuronit ja neuronien ryhmät suorittavat.

        En ymmärrä esim Hutterin erittäin korkealentoisia todisteluita, mutta kukaan ei ole niitä vääriksi todistellut ja mies on arvostettu. Minä intuitivisesti (ja osittain ammatillisen kokemuksen perusteella) oletan minkä tahansa fysikaalisen mekanismin, myös biologisten aivojen, olevan simuloitavissa "riittävällä tarkkudella" digitaalisilla tietokoneilla. Tähän vastataan välillä, että se on vain simulointia, ein todellisuutta, mutta jos digitaalinen algoritmi käsittelee dataa samalla tavalla, samojen periaatteiden mukaan, kuin biologinen keskushermosto, niin molemmat tuottavat saman toiminnallisuuden, joka on aivojen tehtävä, muusta ei ole kysymyskään.

        http://mikropc.net/kolumni/index.jsp


        Neuroverkot tosin toimivat?


      • ne 'algoritmit' aivoista
        Yusa kirjoitti:

        ".. peräkkäisiä käskyjä suorittamalla ja ihmisen aivot -?- käsiteverkossa ja valitsee VAIN kahden asian välillä atraktiivisesti? "

        Nykyaikaisten suorittimien käskykanta on aina "turing täydellinen",
        http://en.wikipedia.org/wiki/Turing-complete,
        eli sillä voi emuloida, suorittaa kaikkia yleensä laskettavissa olevia algoritmeja,
        http://en.wikipedia.org/wiki/Computability_theory_(computer_science),
        niin rinnakkaisalgoritmeja kuin sarjallisiakin. On tietysti tunnettuja mielipiteitä, kiistanalaisia, että ihmisaivojen toiminta ei olisi laskettavissa olevaa, mutta mielestäni nämä lähestyvät mystiiskaa, eivät eksaktia tiedettä.

        Jos epäilyksiä, ehdotan tutustumaan esim Marcus Hutterin papereihin ja teoksiin:
        http://www.hutter1.net/ai/unipriors.pdf

        Kysymys ei siis ole (kuten usein esitetään)
        1. Rinnakkais - peräkkäisyyslaskemisesta.
        2. Analogisuus - digitaalisuusperiaattesta
        3. Käskykannasta, kunhan turing-täydellinen
        4. Determinismistä, kohina on tarpeen vaatiessa
        lisättävissä digitaaliseen käsittelyyn helposti, joko aito- tai pseudokohina, miten vain.

        Ei ole mitään syytä olettaa, ettei von neuman-tietokoneella tai vastaavalla rinnakkaistietokoneella voi suorittaa samoja tai vastaavia (kehittyneempiä!) algoritmeja, joita neuronit ja neuronien ryhmät suorittavat.

        En ymmärrä esim Hutterin erittäin korkealentoisia todisteluita, mutta kukaan ei ole niitä vääriksi todistellut ja mies on arvostettu. Minä intuitivisesti (ja osittain ammatillisen kokemuksen perusteella) oletan minkä tahansa fysikaalisen mekanismin, myös biologisten aivojen, olevan simuloitavissa "riittävällä tarkkudella" digitaalisilla tietokoneilla. Tähän vastataan välillä, että se on vain simulointia, ein todellisuutta, mutta jos digitaalinen algoritmi käsittelee dataa samalla tavalla, samojen periaatteiden mukaan, kuin biologinen keskushermosto, niin molemmat tuottavat saman toiminnallisuuden, joka on aivojen tehtävä, muusta ei ole kysymyskään.

        "Ei ole mitään syytä olettaa, ettei von neuman-tietokoneella tai vastaavalla rinnakkaistietokoneella voi suorittaa samoja tai vastaavia (kehittyneempiä!) algoritmeja, joita neuronit ja neuronien ryhmät suorittavat."

        Oletan, ettei siellä ole MITÄÄN sellaiseen viittaavaa.

        Mitä siihen vaaditaan, että joku mielleyhtymä miellyttää/ei miellytä ja on mahdollista poimia samansisältöisiä mielikuvia ja tehdä niitä lisää?


      • Juuso kirjoitti:

        Yasa
        Todistat voimakkaasti tietokoneälyn puolesta, mutta jätät kommentoimatta ja jopa torjut alunperäisen kysymyksen:
        Miksi ohjelmat kaatuilee mutta "mielet" ei ?

        Onko kysymys mielestäsi väärä ?

        "Todistat voimakkaasti tietokoneälyn puolesta, mutta jätät kommentoimatta ja jopa torjut alunperäisen kysymyksen:
        Miksi ohjelmat kaatuilee mutta "mielet" ei ?

        Onko kysymys mielestäsi väärä "

        Torjuin vain ja ainoastaan sen, että olisi jotain perustavaa laatua olevia __suoraviivaisia__ käskykanta, rinnakkaisuus ym. eroja, joista seuraisi aivojen periaatteellinen, lopullinen ylivoimaisuus.

        Lisäksi ihan ensimmäisessä vastauksessani pidin alkuperäistä kysymystä hyvänä, vaikka myönnän sen, että molemmat kaatuilevat: mielenterveydelliset ongelmat ovat ihmisillä hyvin yleisiä ja huonot ohjelmat kaatuilevat paljon, vaikka on hyviä ohjelmistoja, jotka eivät juuri koskaan kaatuile.


      • vähissä? kirjoitti:

        http://mikropc.net/kolumni/index.jsp


        Neuroverkot tosin toimivat?

        Viime talvena tai keväällä otin saman kysymyksen esiin: hyvin pian meillä on 256:n suorittimen piirejä, mutta vanhat rinnakkaislaskentaa tukevat kieli- ja kirjastohankkeet (joita on useita), on jätetty pölyyntymään lähinnä ohjelmoijien kiinnostuksen puutteen vuoksi. Pian asiantila muuttuu...


      • ne 'algoritmit' aivoista kirjoitti:

        "Ei ole mitään syytä olettaa, ettei von neuman-tietokoneella tai vastaavalla rinnakkaistietokoneella voi suorittaa samoja tai vastaavia (kehittyneempiä!) algoritmeja, joita neuronit ja neuronien ryhmät suorittavat."

        Oletan, ettei siellä ole MITÄÄN sellaiseen viittaavaa.

        Mitä siihen vaaditaan, että joku mielleyhtymä miellyttää/ei miellytä ja on mahdollista poimia samansisältöisiä mielikuvia ja tehdä niitä lisää?

        "Oletan, ettei siellä ole MITÄÄN sellaiseen viittaavaa."

        Missä ei ole mitään mihin sellaiseen viittaavaa?

        "Mitä siihen vaaditaan, että joku mielleyhtymä miellyttää/ei miellytä ja on mahdollista poimia samansisältöisiä mielikuvia ja tehdä niitä lisää?


        "Mitä siihen vaaditaan, että joku mielleyhtymä miellyttää/ei miellytä"

        Liittyy tavoitehierarkiohin ja ehdollistamiseen, paljon tutkimusta ja malleja löytyy.

        "ja on mahdollista poimia samansisältöisiä mielikuvia ja tehdä niitä lisää?"

        Hieman ympäripyöreä ilmaus, poimia mistä? Mielikuvat ovat hahmoja, hahmontunnistukseen on hyvin monia ratkaisuja.


      • ei ole 'algoritmiin'
        Yusa kirjoitti:

        "Oletan, ettei siellä ole MITÄÄN sellaiseen viittaavaa."

        Missä ei ole mitään mihin sellaiseen viittaavaa?

        "Mitä siihen vaaditaan, että joku mielleyhtymä miellyttää/ei miellytä ja on mahdollista poimia samansisältöisiä mielikuvia ja tehdä niitä lisää?


        "Mitä siihen vaaditaan, että joku mielleyhtymä miellyttää/ei miellytä"

        Liittyy tavoitehierarkiohin ja ehdollistamiseen, paljon tutkimusta ja malleja löytyy.

        "ja on mahdollista poimia samansisältöisiä mielikuvia ja tehdä niitä lisää?"

        Hieman ympäripyöreä ilmaus, poimia mistä? Mielikuvat ovat hahmoja, hahmontunnistukseen on hyvin monia ratkaisuja.

        viittaavaa - seikka selviää kun selvitätte lapsen kehitystä syntymästä alkaen. Mm. Välittömästi lapsen synnyttyä tuonne muutaman ikävuoden päähän tuhoutuu tolkuttomasti neuroneja - aivot tekevät yks'yhteen mallia ihmisen kehosta - ORIENTOITUVAT - prommaavat kantajansa kuvajaisen.



        1. Mikä ohjaa lapsen valintoja muu kuin mielihyvä ja tiedämme mitkä mömmöt aiheuttavat aivoissa mielihyvää ..

        2. Miten ihminen 'tietää' mitä kohtaa ihosta tökkäät sormenpäälläsi?


      • ne 'algoritmit' aivoista kirjoitti:

        "Ei ole mitään syytä olettaa, ettei von neuman-tietokoneella tai vastaavalla rinnakkaistietokoneella voi suorittaa samoja tai vastaavia (kehittyneempiä!) algoritmeja, joita neuronit ja neuronien ryhmät suorittavat."

        Oletan, ettei siellä ole MITÄÄN sellaiseen viittaavaa.

        Mitä siihen vaaditaan, että joku mielleyhtymä miellyttää/ei miellytä ja on mahdollista poimia samansisältöisiä mielikuvia ja tehdä niitä lisää?

        Anteeksi, en ymmärtänyt ensin, siis että aivoissa ei ole algoritmeja? Miten niin? Mitä ne sitten tekevät, erittävät räkää, kuten eräs filosofi muutama sata vuotta sitten oletti?


      • siltä, että
        Yusa kirjoitti:

        Anteeksi, en ymmärtänyt ensin, siis että aivoissa ei ole algoritmeja? Miten niin? Mitä ne sitten tekevät, erittävät räkää, kuten eräs filosofi muutama sata vuotta sitten oletti?

        olisi jostain monimutkaisesta asiasta kysymys, elikkä hienostuneista algoritmeista - ei ole.

        Tekin nyt kirjoittaessanne päätätte päässänne muistikuvien perusteella mitä sanaa tekstissänne käytätte ja mihin sekin valinta perustuu - SE MIELLYTTÄÄ ja se onkin jo vanha asia.

        :)


      • ei ole 'algoritmiin' kirjoitti:

        viittaavaa - seikka selviää kun selvitätte lapsen kehitystä syntymästä alkaen. Mm. Välittömästi lapsen synnyttyä tuonne muutaman ikävuoden päähän tuhoutuu tolkuttomasti neuroneja - aivot tekevät yks'yhteen mallia ihmisen kehosta - ORIENTOITUVAT - prommaavat kantajansa kuvajaisen.



        1. Mikä ohjaa lapsen valintoja muu kuin mielihyvä ja tiedämme mitkä mömmöt aiheuttavat aivoissa mielihyvää ..

        2. Miten ihminen 'tietää' mitä kohtaa ihosta tökkäät sormenpäälläsi?

        Neuroniperustaisten aivojen algoritmit ovat neuronien kytkeytymisessä, verkon rakenteessa. Nisäkkäiden aivojen kytkentä on niin monimutkainen (toisin kuin esim mato C. Elegans), että kytkennän kuvaus, rakennusohjeet, evät alkuunkaan mahdu genomiin. Se, mikä mahtuu genomiin, on sen stokastisen prosessin kuvaus, joka luo vastasyntyneen aivojen verkon. Verkon rakenne sisältää siis valtaosaltaan satunnaiskytkentöjä, mutta siitä huolimatta sillä on eri alueilla ja niiden välisissä kykennössä genomista peräisin olevia rakenteita, jotka sisältävät "buuttikoodin", sen algoritmin, jota vastasyntynyt alkaa käyttää kehittyessään ja muokatessaan vastasyntyneen aivoista toimintakykyiset aikuisen aivot. Tähän buuttikooddin sisältyy esim aivokuoren kerroksellinen rakenne ja modulaarinen jako "columneihin".

        Se, että tätä prosessia ei tunneta tarkasti, ei vähääkään tarkoita, että sitä ei ole olemassa.

        1. ja 2. ovat liian laajoja kysymyksiä tähän yhteyteen, mutta 2. on kyky joka syntyy pääosaltaan ensimmäisen elinvuoden aikana ym. buuttiprosessin toimesta. Olen itse todennut kiinnostuneena, miten (oliko sen nyt n.) 6kk lapsi "löytää" käsiensä olemassaolon: "minulla on tällaiset, ja voin liikuttaa niitä näin".

        1: Kyllä kaikki tavoitteenasettelu lähtee mielihyvästä ja mielipahasta, joiden päälle buuttiprosessi rakentaa persoonallisen tavoite- ja tarvehierarkian.

        Mielihyvästä löytyy lisää tästä ja seuraamalla artikkelin linkkejä:
        http://en.wikipedia.org/wiki/Pleasure_center


      • siellä aivossa
        Yusa kirjoitti:

        Neuroniperustaisten aivojen algoritmit ovat neuronien kytkeytymisessä, verkon rakenteessa. Nisäkkäiden aivojen kytkentä on niin monimutkainen (toisin kuin esim mato C. Elegans), että kytkennän kuvaus, rakennusohjeet, evät alkuunkaan mahdu genomiin. Se, mikä mahtuu genomiin, on sen stokastisen prosessin kuvaus, joka luo vastasyntyneen aivojen verkon. Verkon rakenne sisältää siis valtaosaltaan satunnaiskytkentöjä, mutta siitä huolimatta sillä on eri alueilla ja niiden välisissä kykennössä genomista peräisin olevia rakenteita, jotka sisältävät "buuttikoodin", sen algoritmin, jota vastasyntynyt alkaa käyttää kehittyessään ja muokatessaan vastasyntyneen aivoista toimintakykyiset aikuisen aivot. Tähän buuttikooddin sisältyy esim aivokuoren kerroksellinen rakenne ja modulaarinen jako "columneihin".

        Se, että tätä prosessia ei tunneta tarkasti, ei vähääkään tarkoita, että sitä ei ole olemassa.

        1. ja 2. ovat liian laajoja kysymyksiä tähän yhteyteen, mutta 2. on kyky joka syntyy pääosaltaan ensimmäisen elinvuoden aikana ym. buuttiprosessin toimesta. Olen itse todennut kiinnostuneena, miten (oliko sen nyt n.) 6kk lapsi "löytää" käsiensä olemassaolon: "minulla on tällaiset, ja voin liikuttaa niitä näin".

        1: Kyllä kaikki tavoitteenasettelu lähtee mielihyvästä ja mielipahasta, joiden päälle buuttiprosessi rakentaa persoonallisen tavoite- ja tarvehierarkian.

        Mielihyvästä löytyy lisää tästä ja seuraamalla artikkelin linkkejä:
        http://en.wikipedia.org/wiki/Pleasure_center

        ei ole kummallisia algoritmeja.

        Tismalleen sama kuin uskoisitte älykkääseen luojaan ID'hen.

        Aivot toimivat vain mielikuvilla ja mielleyhtymillä enemmän tai vähemmän laajassa verkossa ja monimutkaisuus on lähinnä kulttuurievoluution tuotosta.

        Vrt. susilapset - ei heidän älyssään ole kovasti ihmettelemistä.

        Ei aivoissa ole mitään 'satunnaista' kuin ei satunnaisuutta ole muuallakaan luonnossa - on VAIN ennalta-arvaamattomuutta.

        Ajatelkaa, että kehon KAIKKI hermotukset päätyvät osaksi aivokuorta ja se johtaa siihen, että kun kosketatte jonnekin ihonne pintaa, niin kosketattekin aivokuorta - siellä se on valmiina LUONNOLISINA koordinaatteina tieto omasta itsestaä.

        Ei monimutkaista.


    • Xyzåäö

      Itse kokeneena tiedän että mieli voi "kaatua" tilanteessa jossa useammasta aistista tulvii samanaikaisesti paljon informaatiota. Onneksi ihmismieli on vielä paljon kehittyneempi tekoäly kuin tietokonepohjaiset. Se pystyy toipumaan "kaatumisesta" pikaisesti. Jos ei pystyisi, se olisi yksilölle kohtalokasta.

    • Juuso

      Ohjelma on kuin hierarkisesti pystytetty dominonappula on/off (pystyssä/nurin) järjestelmä. Kun yksi nappula nyrjähtää, niin se kaataa koko sitä seuraavat rivistöt, saattaen ne toimintakyvyttömiksi.

      Mieli puolestaan on kuin kastelukanavajärjestelmä. Jos jossain tukkoaa, niin pursuu yli ja etsii uuden uoman raviten edelleen tukkeuman jälkeistä uomaa. Vasta katastrofinen tulvatilanne sotkee pahoin ja mieli järkkyy.

      • " Ohjelma on kuin hierarkisesti pystytetty dominonappula on/off (pystyssä/nurin) järjestelmä. Kun yksi nappula nyrjähtää, niin se kaataa koko sitä seuraavat rivistöt, saattaen ne toimintakyvyttömiksi."

        Tällaistakin roskaohjelmaa on, mutta esim ammattitasoinen sulautettu, reaaliakainen koodi, jonka on toimittava tarvittaessa kuukausia, vuosia, ilman ihmisen valvontaa (esimerkkinä vaikka kännykkätukiasemat) on toteutettu siten ("defensive programming"), että ohjelma on täynnä itsetestausta, joka havaitessaan kielletyn tilanteen laukaisee poikkeuskäsittelyn, joka mahdollistaa pehmeän toipumisen tilanteesta, jota ei periaatteessa olisi pitänyt ollenkaan tulla. Mikään dominoefekti ei ehdi alkua pidemmälle. (Pahimmassa tapauksessa esim. asiakkaan kännykkäpuhelu vain katkeaa salperäisesti, mutta uusi soitto toimii ongelmattomasti.)

        Sulautettun reaaliaikakoodin luotettavaan toimintaan on suuri joukko keinoja, jotka tekevät ehkä koodista hieman hidasta, mutta luotettavampaa kuin desktop-sovelusten koodin.

        Koodiin jää aina vikoja, mutta viallinenkin koodi voi olla palveluskykyistä, ontuen. Ilman tällaisia tekniikoita monet nykyajan palvelut olisivat mahdottomia.


    • pekipoi

      ohjelmistot ovat ihmistentekemiä siksi ne kaatuu.
      sille joka taas on ihmisen tehnyt ei tuu ees masennusta.

    • xxxxx

      silloin tällöin kaatuu ja lähetetään pehmeeseen koppiin päivitettäväksi ja ne jotka ottavat sen vastaan automaattisesti saavat hillua vapaana. Että sillee!!

    • immeinen

      Kone yrittää saada kaiken tietyllä tavalla oikein tai ei ollenkaan tehdyksi. Ihmisillä on paljon useampia vaihtoehtoja käytettävissään. Sitä paitsi ihmisaivot prosessoivat tieoa rinnakkaisesti ja juttu etenee, vaikka välistä puuttuisi palasia. Kone taas tarvitsee kaikki kohdat edetäkseen. Sitä paitsi ihminen ei ole lineaarinen eikä välttämättä vaadi eksaktiutta, kun taas koneet vaativat.

      • Mistä olet saanut nuo "koneen" rajoitukset:

        -Kone yrittää saada kaiken tietyllä tavalla oikein tai ei ollenkaan tehdyksi

        -Kone taas tarvitsee kaikki kohdat edetäkseen.

        - Sitä paitsi ihminen ei ole lineaarinen eikä välttämättä vaadi eksaktiutta, kun taas koneet vaativat.


    • ja jumittuu

      Kyllähän ihmisten mielet kaatuu ja jumittuu jatkuvasti, mihin muuten mielisairaaloita tarvittaisiin.. Toisaalta ihmisen pääkoppa ja mieli on niin ainutlaatuinen järjestelmä, että mikäli se on terve ja kunnossa, sillä on erittäin hyvät mahdollisuudet selvitä kaikenlaisista kriiseistä ja sikäli estää "kaatuminen". Toisinaan ei vaan voi mitään ja hommat leviää käsiin. Koneita ja ihmimieltä ei voi verrata toisiinsa missään tapauksessa, kone on aina kone ja ihminen on elävä olento.

      • iso oranki

        lentävä pallokala kaataa mun mieltä ihan kokoajan. ne raapii mua ja niiden autossa on hyvä olla.
        Ne hakee mun, ne tulee tappamaan meitä kiusaamaan.. ne on kokoajan!!!!!! en haluu.


      • Oikein!

        Oikein. Kuka tahansa saattaa sairastua mielentauteihin, joita on myös skitsofrenia.

        Sodissa pelko tekee joistakin ihmisistä kuin hulluja, mieli voi luhistua. Kolarit, onnettomuudet ym tapaukset, joissa pää vaurioituu, saattaa aiheuttaa varsinaisen vamman lisäksi persoonallisuuden muuttumisen, joka on myös tavallaan mielentauteja.

        Alkoholi vaikuttaa sekä älykkyyteen että mieleen, ei vain luonteeseen ja käytökseen.

        Mielen kaatumiset, sairaudet ja hajoamiset ovat ARKIPÄIVÄÄ ihmisten elämässä, eikä kaikkia voida korjata edes lääkkeillä eikä sairaalahoidolla.


    • Sxxs

      silloin ihminen tekee itsemurhan.
      Mielikin jumittuu, on hyvin yleistäkin nykyaikana- sille on nimityskin..

      Mielen jumittumisen voi ehkäistä riittävällä levolla.

      • Huumorin Kukka

        Mustalainen toimii eri tavalla kuin perinteinen valkolainen ja on epädeterministinen eli voi toimia eri tavalla samoissa tilanteissa.
        Valkolaisen kaatuminen johtuu siitä, että kroppa joutuu sellaiseen virhetilanteeseen, josta ei voi toipua ts. ei ole sääntöä, joka kertoisi miten tällaisessa virhetilanteessa toimitaan.

        Ongelmana kysymyksessäsi on tulkinta: mitä tarkoittaa valkolaisen "kaatuminen"? Mustalainen esimerkiksi kärsii stressistä ja ahdistuksista sekä myös sairauksista. Itse voisin sanoa tällaiseksi kaatumiseksi esimerkiksi sen, että mustalainen kompastuu portaissa. Sehän johtuu usein siitä, että mustalainen tekee virhearvion ja kärsii seuraukset.

        Ehkä merkittävimpänä erona valkolaisen ja mustalaisen toiminnan välillä on se, että ensin mainitulla ei ole mahdollisuutta itse vaikuttaa toimintaansa samalla tavalla kuin mustalaisen, vaan elintasokilpailu ja sosiaalinen paine koetaan kaikkein tärkeimmäksi.


    • asdasdasdasdasd

      koska emmehän me ole koneita

    • nwofrl

      Ihminen nukkuu suuren osan elämästään. Tätä ei voi pitää "kaatumisena", mutta sitä voisi pitää vastaavana ilmiönä.

      Toisaalta, aivomme eivät välitä pienistä virheistä vaan jatkavat toimimista kaikesta huolimatta - kunnes kuolemme.

      • unessa päivisin

        Eikö parempi vertauskuva olisi virransäästötila?


    • ansx

      Jos ihminen pannaan laatikkoon, jossa on pimeää, ei kuule mitään eikä tunne mitään, niin siinä ihminen "kaatuu" niinkuin ohjelmakin.

      Ihminen elää siis suhteessa elinympäristöönsä ja hyvä ympäristö pitää terveenä.

    • Yksi lisää

      Yllättävän paljon vastauksia yksinkertaiseen kysymykseen. Mutta annan silti oman korteni kekoon.

      Koko kysymys on mielestäni hieman outo. Verrataan automaattisesti ohjelmistoa ja aivoja. Sama kuin kysyisi "Miksi mersuissa on logo keulassa mutta ihmisillä ei samanlainen mersunlogo pilkistä otsasta?"

      Aivot ja MS Windows toimii hieman eri tavalla. Aivojen kehitystä on ajanut miljoonien vuosien evoluutio. Ohjelmistoja pyörittää rahamaailma, jonka tavoitteena ei ole ideaali ohjelmisto vaan voittojen maksimointi. Voittojen maksimointiin kuuluu olennaisesti myös kiireinen aikataulu.

      Ennen kuin joku satunnainen tekoälystä kiinnostunut alkaa selittämään miten aivot ja ohjelmistot sittenkin toimivat samalla tavalla, sanottakoon että osittain totta. Tässä yhteydessä ei. Hoh, ei hyvin menisi jos pääkopassani pyörisi aivojen tilalla Microsoftin ohjelmisto.

    • KN$

      Yalen yliopiston tutkijat vertailivat Escherichia coli -bakteerin ja Linux-käyttöjärjestelmän ohjausverkostoja:

      http://www.prosessori.fi/uutiset/uutinen2.asp?id=55801
      http://www.gizmag.com/yale-scientists-compare-bacteria-to-linux/15037/
      http://arstechnica.com/science/news/2010/05/regulation-and-evolution-in-bacteria-and-linux.ars

      "Based on these criteria, Linux is very management-heavy. Over 80 percent of the functions in the call graph appear in the two upper layers."

      Suomenkielinen uutinen on vähän epäselvä. Noista kuvista kuitenkin selviää että Linuxin painopiste on ylempänä ja jalusta hyvin kapea. Onni onnettomuudessa, Linux ei kaadu 40 astetta enempää. :-D

      Epävakaus syntyy kun ohjelmoijat turvautuvat liikaa järjestelmässä jo olevien aliohjelmien käyttöön. Siten ohjelmista tulee byrokraattisia. Ratkaisuna siihen on "aluehallintoon" siirtyminen eli subsidiariteettiperiaate eli itsenäisemmät alatason ohjelmat.

    • bongaa höpönassu

      Täälläkin löytyy useita esimerkkejä siitä että ihmisen mieli voi "kaatua"!

    • MIND7

      Minulla ainakin kaatuu. 1-3 kertaa vuodessa joudun olemaan "lataamossa".

    • tabby11

      Kai ihmisen aivoissa on vielä paljon enemmän jousto- ja uudelleenorganisointivaraa kuin tietokoneessa, jossa kuitenkin on pohjimmaisena käyttöjärjestelmä. Tietokone ei pysty järjestelemään kytkentöjään uudelleen, aivot tekevät sitä jatkuvasti.

      Vastaisin että itsekorjautuvuus, esteiden luova kiertäminen ja sitten vaan monimutkaisempi rakenne.

    • Exxon Valdez

      Juo iso kossupullo huikalla,miehet kaatuu takuulla.
      Samalla kaatuu nää "tenux-linux" ja "fak-mak" ukot.

    • jumittaa

      kyllä mun mielli vaan jumittuu , vähän väliä..

    • system failure

      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure
      system failure

    • myyttix

      Tuo tarina, että ohjelmistoissa on aina virheitä ja ne aina kaatuvat, on Microsoftin luoma myytti. Oikein tehdyt ohjelmistot eivät kaadu eivätkä jumitu. Mutta yritäpä selittää tätä Wenny Windowsille...

    • ei ehkä ihan vierast

      vanha ketju, mutta vastaan kuitenkin..

      hmm kun miettii Breivikiä Norjassa, ym vastaavia.. saa käsityksen kuinka mielen kaatuminen ilmenee ihmisillä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      139
      7840
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      41
      2019
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      25
      1950
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      91
      1663
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      180
      1585
    6. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      107
      1040
    7. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      5
      989
    8. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      50
      945
    9. Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme

      Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri
      Ikävä
      28
      830
    10. Muistatko hänen

      Tuoksunsa? Saako se sinut syttymään? ❤️‍🔥
      Ikävä
      34
      822
    Aihe