Hyvän moottoriöljyn 1 tärkeä

tunniste juntille

on laskea kuuma ja kylmäviskon lukujen välinen erotus ja mitä pienempi se on niin yleensä sitä laadukkaammasta öljystä on kyse !

0w-30 öljyn erotus on 30 (ent. TDI ll-öljy)

0w-40 öljyn erotus on 40

5w-50 öljyn erotus on 45

5w-30 öljyn erotus on 25 (nyk. TDI ll-öljy)

Miksikö näin? No siksi koska esim 5w-50 öljyn lisäaineistuksella on saatu aikaan mahd. laajaan käyttäjäkuntaan sopiva ns. yleisöljy , tosin radikaaleja kompromisseja on jo jouduttu tekemään jos verrataan öljyä esim pitkien huoltovälien öljyihin joissa lisäaineistuksella pyritään keskittymään vain tärkeimpiin tehtäviin !

14

2697

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • meni oikein, kaikki muu sitten jo pieleen.
      Vaan eipä tuo minua haittaa...

    • vaan kumma

      miten purnukoiden mukaan samanlaiset ominaisuudet omaavilla öljymerkeilläkin on olevinaan niinkin suuria eroja, kuten että jollain merkillä venanostimet naputtaa ku viimestä päivää ja toisella merkillä taas ei yhtään.

      Tai no, olihan esim. Teboil Goldilla ja Pyroililla vähän eri väri, Teboili oli kirkkaan kellertävää kun taas Pyroil ruskeaa. Ilmeisesti eri merkeillä on joku oma "salainen ainesosa" joka aiheuttaa nämä erot moottorin käyttäytymisessä?

      • ja naputukset

        Synteettinen perusöljy on kirkas väritön neste johon lisäaineet antavat sille värin. Mineraalinen perusöljy on jo itsessään värillistä jota lisäaineet lisäksi värjäävät. Eli öljyt joissa on mukana mineraaliperusöljyä ovat yleensä tummempia kuin synteettiset. Jos venanostimet naputtaa jollakin öljyllä niin vika ei todellakaan ole öljyssä vaan autossa. Naputtavaan koneeseen auttaa yleensä öljy jonka kylmänpään ominaisuudet ovat keskimääräistä heikommat, eli onhan niissä öljyissä eroja.


    • ja rankasti

      Ensinnäkään nuo asteikot eivät ole mitenkään lineaarisia, etkä voi verrata noin...

      Olet kyllä oikeilla jäljillä, että laajan alueen öljyiltä vaaditaan enemmän. Siitä ei kuitenkaan ole mitään haittaa, että ominaisuudet ovat laajat, pikemminkin hyötyä.

      Tai no on siitä se haitta, että ne ominaisuudet eivät pysy yhtä hyvin, mutta toisaalta kulumisen jälkeenkin ne ominaisuudet ovat vielä laajemmat kuin kapean alueen öljyllä koskaan.

    • KORJAUS

      Väärin meni!

    • Tekn. Tri

      "..on laskea kuuma ja kylmäviskon lukujen välinen erotus ja mitä pienempi se on niin yleensä sitä laadukkaammasta öljystä on kyse !.."

      Siis sinun logiikallasi SAE 30 yksiasteöljy on sitten kaikkein laadukkainta voiteluöljyä.

      Tuosta viskositeettien erosta nyt kertakaikkiaan EI VOI suoralta kädeltä "laskea" yhtään mitään tietoa voiteluöljyjen "laadukkuudesta".

      Teoriasi laittaa alan miehet repimään hiuksia päästään, sama kuin selittäisit Stephen Hawkingille ratkaisseesi maailmankaikkeuden arvoituksen tukkimiehen kirjanpidolla!

      Opiskele sinäkin nyt herranjumala alaa ennenkuin suollat väärää ja harhaista sekä "itseopiskeltua" mutua ihmisten luettavaksi! Joku sinun lisäksesi tietämätön voi vahingossa vaikka uskoa tarinoitasi.

    • jotain totta

      Tuo on aika rankka yksinkertaistus, mutta kyllä siinä joku ajatuskin on. Nimittäin suuri viskositeettialue saadaan lisäämällä perusöljyyn viskositeetin parantajia (VI-improvers), jotka leikkaantuu käytössä eivätkä muutenkaan ole eduksi. Näin esim noissa 5W-50 öljyissä. Kuitenkin on olemassa myös luonnostaan suuren VI-indeksin omaavia perusöljyjä, joten ei se ihan niin yksinkertaista ole. Eikä nuo SAE luokat ole tarkka määritys viskositeetista, öljy voi olla siinä luokan rajoilla, kumpaa se sitten on.

      5W-30 öljy ilman VI-parantajia on tosiaan hyvää ja laadukasta (ja yleensä kallista). Itte käytän yleensä aina 5W-40 öljyjä.

      Monet muuten luulee, että mitä suurempi kuumanpään viskositeetti on, sitä paremmin öljy voitelee varsinkin "kovassa" käytössä. Eipä ole totta sekään. Ja jostain syystä amerikassa käytetään kuumassakin yleisimmin 10W-30 öljyjä, nuo -50 öljyt on joku eurooppalainen erikoisuus.

      • 50-sarja

        No kyllä tuota 50-päätä tarvitsee ainakin omassa ilmajäähdytteisessä amerikassa tehdyssä moottoripyörässäni jotta voitelee hyvin kaupunkimatelussakin.

        Noissakin on eroja täyssynteettisten kesken, polyesteripohjaiset kuten Redline ja Motul ovat kuumassa päässä omassa luokassaan.


      • Natis

        Tuo pitää paikkansa. VI:n parannusaineet muuttavat voiteluaineiden viskositeettia vähentämällä ohentumista lämpötilan kohotessa ja paksuuntumista alhaisissa lämpötiloissa. Eli parantavat voiteluöljyn suorituskykyä, ne ovat synteettisiä paksuntajia.

        Öljyn kylmän pään viskositeetti määräytyy pitkälti perusöljyn perusteella, mutta sitä voidaan vielä alentaa VI:n parantajalla. Kuumentuessaan viskositeetin parantaja sitkistyy ja estää perusöljyn liiallisen ohenemisen. VI:n parantajia on kaikissa moniastemoottoriöljyissä.

        Ongelma on siinä että runsaalla annostuksella saadaan joko huonompilaatuisesta perusöljystä 'samaa tavaraa' tai sitten tolkuttoman laaja viskositeettialue (esim. 5W50). Ongelma tulee esiin siinä vaiheessa kun VI:n parantajat leikkaantuvat koneessa, pitkäketjuiset polymeerit pilkkoutuvat lyhyemmiksi jolloin nimenomaan kuuman pään ohenemisen estäminen heikkenee. Näin öljyn ominaisuudet käytettynä perustuvatkin enempi perusöljyn ominaisuuksiin kun lisäaineella saatu viskositeettiarvo on menetetty. 5W50 öljystä onkin tullut 10W30:stä. Lisäksi VI:n parantajilla on tietääkseni leikkauduttuaan taipumus pikeentyä pinnoille.

        Olen samaa mieltä että periaatteessa kestävintä ja parasta olisi täyssynteettinen yksiaseöljy. Itse asiassa sellainen löytyykin, Nesteen Turbo S SAE (15W)-40 on valmistettu kuten yksiasteöljyt eikä sisällä polymeeriä. Tuo 15W tulee täyssynteettisen öljyn luontaisesta moniastetaipumuksesta, hyvä perusaine ei vaadi paljoa lisäaineita.


    • kannattavampi

      mobil synt s 5w-40
      vai
      mobil 1 rally formula 5w-50

      auto on 14 vuotta vanha perus 1.6. onko sillä sitten hirveästi merkitystä noin vanhaan että kumpaa öljyy sinne tunkee.

      • eikö

        mobil 1 voitele paremmin kuin synt s, vaikka viskositeetti ei olekaan niin "hyvä"??


      • oilman
        eikö kirjoitti:

        mobil 1 voitele paremmin kuin synt s, vaikka viskositeetti ei olekaan niin "hyvä"??

        aivan sama mitä laittaa.talvella kylmänotkeus on eduksi käynnistellessä.
        Peri aatteessa 10-30 mutta 10-40 käy. ja taas jos haluaa pakkasaamuksi notkeempaa niin 5w-30 tai 40.

        Muutoin on se ja sama mitä tunkee valtamerkeistä.
        Kaikki toimii.


    • Ruutanalampi

      Niinkuin kaikki tietääö, Mobiili 1, on paras öljy, johhon uskoo kaikki miehet, jopa naiset. Onko se parasta millä parhaat mainokset

      • exxonsose

        Ihaa kakkia on mobiili mää laitta aina tavarits öljyä mottiin!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4613
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1443
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe