Aihe

työkyvyn arviointi

hukassako

Polvet on sököinä, lääkäri määrää vain sairaslomaa vaikkei siitä ole juurikaan hyötyä. Tänään alkoivat puhumaan työkyvyn arvioimisesta, tehdään se kuulemma lähiaikoina.

Vasta kotona tokenin sen verran, että aloin ihmettelemään miten sellainen arviointi tehdään. Pitääkö mennä johonkin laitokseen tutkittavaksi, riittääkö lääkärinlausunto vai tuleeko joku kurkkimaan olkani yli kun teen töitä?
Onkohan ketään kelle sellainen arviointi olisi tehty, jos kertoisit mitä siinä tapahtuu ja mitä sen eteen joutuu itse tekemään?

Olen kovin kiitollinen kaikista vastauksista asiaan liittyen. Tosin en ole oikein itse sopeutunut ajatukseen työkyvyttömyyseläkkeestä, kun ei ikää ole paljoa päälle viittäkymppiä. Vielä olisi jokunen reipas työvuosi edessä, ja sitten laittaisin suosiolla soppakauhan naulaan.

30

8505

  Vastaukset

  • kurkkahan vaikka Kuntoutussäätiön sivuille, siellä mm. kerrotaan siitä.
   Itse olin kys.paikassa työkyvyn arvioinnissa, tiimiin kuului yleislääkäri, fysiatri, psykologi (eril.testehä), fysioterapeutti,työnohjaaja, sos.työntekijä ym.ym.
   Työkyvyn arvio on sanansa mukainen tutkimus, voihan se olla, että voisit tehdä jotain muuta kuin nykyistä työtäsi tai esim. lyhyempää päivää tms.
   Arvioita tehdään myöskin sairaaloissa.
   Et kerro missä päin asustelet, itse pk-seudulla ja täällä arvionnit keskitetään Malminkartanossa sijaitsevaan Kuntoutussäätiöön.

   Eihän se automaattisesti se eläke ole edessä. Miten pitkään olet nyt ollut sairaslomalla, joko 300 pv:n raja häämöttää?
   Voihan se olla, että ensin olet kuntoutustuella.

  • Hei,
   ei todellakaan kannata ottaa paineita eläkkeelle jäämisestä.

   Eläkkeelle ei päästetä suosiolla, vaan kaikki mahdollinen tehdään ensin. Varaudu monen vuoden työelämään (työkokeiluihin, ammatin vaihtoon, kouluttautumiseen..) ja kuntoutustukeen ja tiukimmillaan jopa "ihmeparantumiseen" jonka päättää vakuutusyhtiön lääkäri.

   Voit jopa varautua siihen, että ensin sulle tehdän kuntoutussuunnitelma lääkinnällistä kuntoutusta varten. Ja sen jälkeen työkyvysuunnitelma työkunnon selvittämiseksi.

   Valitettavasti oma tutkiva lääkäri pystyy vain antamaan suosituksen hoidosta ja mahdollisesta eläkkeestä, ja vakuutusyhtiön lääkäri päättää, uskoakko tutkivan lääkärin suosituksia ja tässä tapauksessa raha ratkaisee (vakuutusyhtiö), ei ihmisen terveydentila. Jos katsotaan, ettei vaivasi ole sellainen, kuntoutustukea ei myönnetä, vaikka sairasloma jatkuisikin etkä pysyisi kertakaikkiaan tekemään töitä.

   Onnea kuitenkin :) Toivottavasti olet poikkeus ja tilanteessasi ajatellaan nimenomaan sun parasta.

  • Minulla ensimmäinen "työkyvyn arviointi" tehtiin työterv.huollossa jossa terveydenhoitaja, fysioterapeutti ja lääkäri arvioivat kukin kohdallaan työkykyni. Lääkäri arvioi silloin että työkyvystäni on jäljellä 20% . Sain siitä B-lausunnon. Olen ollut sairaslomalla siitä asti. Minullakin on ikää himpun verran yli 50 ja polvet rikki.

   • Eikö polvia operoida ja laiteta keinoniveliä? Niitähän laitetaan vielä vanhoille eläkeläisille Linus, samoin lonkkaniveliä? Mulla on Manta tuttua, 50-60 vuoden väleillä, joiden polvet/lonkat on olleet "sökönä". Keinonivelleikkaustrn jälkeen ovat pystyneet työhön ja kävelevät ilman kipuja kuin ei koskaan olisi olleetkaan sairaita!


  • Olen itse 59-vuotias mummo ja täysillä työelämässä monista sairauksistani huolimatta. Minulla on molemissa polvissa keinonivelet, jotka laitettiin pari vuotta sitten kun polvirustot olivat täysin kuluneet ja luukin oli jo syöpynyt siten että toisesta jalasta oli tullut "länkisääri" ja toisesta "pihtipolvinen" Tietysti kipuakin oli , mutta en ole ollut polvien takia muuta kuin leikkauksen jälkeen 2,5 kk sairauslomalla. Jos teet fyysisesti raskasta työtä, uskoisin että joudut kouluttautumaan kevyempiin töihin. Ei 50-vuotias kuulu eläkkeelle,jos ei ole todella vakavasti sairas. Eläkeikäänhän sinulla on vielä vähintään 13 vuotta.Kyllä jokaisen on pyrittävä kantamaan kortensa kekoon eikä heittäydyttävä toisten taakaksi. Mitä siitä tulisi, jos työura olisi keskimäärin vain 30 vuotta ja loput keskimäärin 50 v elettäisiin muiden taakkoina. Erilaiset kivut ja kulumat vain kuuluvat elämään ja niiden kanssa on itse kunkin opittava elämään ja tekemään työtä.

   • On meitä joka junaan. Toiset voivat todellakin olla oikeasti niin sairaita että 30v työssä ja siihen loppuu ihmisen kunto ja sietokyky kipuihin. Hyvä jos pystyt kantamaan sen kortesi kekoon. Ei samaa voi vaatia kaikilta.. Itse ole hieman yli viisikymmentä ja täysin romu kunnoltani.. Näin se vaan joskus on...


   • tekoniveliä joko lonkkaan
    tai polviin ei laiteta
    mielellään alle 50v ihmiselle.

    Tämä siksi, että tekonivelen
    laskettu kesto on noin 10v.

    Näin vastasi Ortonissa eräs
    alansa ammattilainen ja
    totesi vielä, että on vaikeata
    saada Kelan/Vak.yhtiön maksusitoumus
    ko. tapauksissa.


   • Pärre kirjoitti:

    tekoniveliä joko lonkkaan
    tai polviin ei laiteta
    mielellään alle 50v ihmiselle.

    Tämä siksi, että tekonivelen
    laskettu kesto on noin 10v.

    Näin vastasi Ortonissa eräs
    alansa ammattilainen ja
    totesi vielä, että on vaikeata
    saada Kelan/Vak.yhtiön maksusitoumus
    ko. tapauksissa.

    Tekoniveliä ei yleensäkään laiteta "mielellään" vaan tarpeeseen. Myös alle 50-vuotiaille. Myös Ortonissa. Maksusitoumuksen saamisvaikeus Ortoniin ei tarkoita sitä, etteikö proteeseita Suomessa laitettaisi.


   • Pirre kirjoitti:

    Tekoniveliä ei yleensäkään laiteta "mielellään" vaan tarpeeseen. Myös alle 50-vuotiaille. Myös Ortonissa. Maksusitoumuksen saamisvaikeus Ortoniin ei tarkoita sitä, etteikö proteeseita Suomessa laitettaisi.

    laiteta mielellään ja
    minun olisi pitänyt laittaa
    sitaatit ko. sanaan.

    Tuo alan ammattilainen ei
    ollut Ortonin palkkalistoilla,
    vaan oli pitämässä luentoa
    siellä ja hän puhui yleisesti
    tuosta maksusitoumuksen saamisen
    vaikeudesta.

    Tiedän myös sen, että Orton ei ole
    ainoa paikka jossa tekoniveliä
    laitetaan.

    Tuolloin keskusteltiin vallassa
    olevasta käytännöstä ja kuten
    varmaan tiedät, niin poikkeus
    vahvistaa säännön.

    Ilman ehdottomasti pakottavaa
    syytä hänen mukaansa alle 50v
    olevalle henkilölle ei proteesia
    laiteta esim. polveen, jos henkilö
    kykenee kävelemään ja lääkityksellä
    toimeen tulemaan.

    Tämä siksi, että tekonivelen
    käyttöikä on noin 10 vuotta ja
    uutta niveltä ei vanhan tilalle
    voida laittaa.

    Kaikki mikä parantaa ihmisen
    elinoloja sairauden takia
    on varmasti tarpeen, mutta
    joskus ikävä kyllä siinäkin
    tulee seinä vastaan.

    Maksava osapuoli ei mielellään
    maksa, jos tietävät ko. henkilön
    olevan noin 10 vuoden kuluttua
    jälleen heidän riesana ja
    eläkeikään on vielä monta vuotta.


   • lauralänkisääri kirjoitti:

    On meitä joka junaan. Toiset voivat todellakin olla oikeasti niin sairaita että 30v työssä ja siihen loppuu ihmisen kunto ja sietokyky kipuihin. Hyvä jos pystyt kantamaan sen kortesi kekoon. Ei samaa voi vaatia kaikilta.. Itse ole hieman yli viisikymmentä ja täysin romu kunnoltani.. Näin se vaan joskus on...

    Jos on kovia kipuja ja/tai ei selviä töistä ei siellä kannata väkisin roikkua.Ittellä ikää 53 ja tekonivel laitettiin tammikuussa polveen.ortobedi suositteli osatyökyvyttömyys eläkettä.


  • Itse kävin täs lähiaikana lääkäriasemal työkyky arvioinnissa. No eka täytetään paperi joka sitten käydään yhdessä terv. hoitajan kanssa. Sitten on verikokeet ja myöhemmin lääkäri arvioi et onko töihin.

   • hakemaansa työhön, kyse on vallan muusta! Sinulla on kaiketi ollut aivan tavallinen työhönotto lääk.tarkistus kokeineen.
    Tässä ketjussa ei ole siitä kyse.


  • Useinhan on niin, että kun työrajoitteisen työkykyä arvioidaan, niin onkin parempi esiintyä sellaisena, että on tiettyihin töihin kykenevä. Näyttävästi puree hammasta ja toteaa kuuluvasti, että kyllä minä nämä työt vielä voin hoitaa - katsokaapa vaikka tätä suoritusta.

   Jos taasen menee työkyvyn näyttötilaisuuteen asenteella, että minä olen näin ja näin paljon rajoittunut enkä voi omasta mielestäni hoitaa niitä, niin ei tätä uskota kovinkaan helposti.

   Eli tulee olla sellainen, joka näyttelee osaavansa tulla toimeen työssä kuin työssä. Tällä perusteella alkaakin rapsahtelemaan pinnoja arvioitsijoiden kynästä.

  • tehty minulle vak.yhtiön
   maksamana ja VKK on ollut
   välikätenä asiassa.

   http://www.vkk.fi/

   VKK:n lähettämänä olen
   ollut molemmilla kerroilla
   Ortonin kuntoutustutkimuksissa.

   http://www.invalidisaatio.fi/kuntoutus/ammatillinen_kuntoutus/fi_FI/ammatillinen_kuntoutus/

   Tutkimus on todella laaja ja
   siihen osallistuu "ammattilaiset"
   omalla terveydenhoito alallaan.

   Tehdään erilaisia testejä, jotta
   nähdään olisiko mahdollista
   uudelleen koulutukseen ja
   myös ensisijaisesti tutkitaan
   keinoja tervehdyttämiseen.

   Ortonista lähti suosituksia
   tutkimuksen aikana/jälkeen
   maksavalle taholle mahdollisesti
   onnistuvista toimenpiteistä.

   VKK:n yhteyshenkilö oli yhteydessä
   sekä minuun että Ortoniin ja
   lopuksi kirjoitti lausunnon
   suositeltavista toimenpiteistä
   vak.yhtiölle.

   Myös Kela käyttää Ortonin
   kuntoutus/työkykykartoitusta.

   • Petrea arvioi myös mutta ei siittä mitään apua ole kun sen jälkeen kuntoutus alkaa ja siellä vasta toteavat että eipä ole enää työhön ja kuntoutus keskeytetään kun siittä ei ole apua mihinkään.. Sitten vain kerjäämään eläkettä jos mahdollisesti edes siihen olet tarpeeksi sopiva.. Voi tätä touhua...


   • lauralänkisääri kirjoitti:

    Petrea arvioi myös mutta ei siittä mitään apua ole kun sen jälkeen kuntoutus alkaa ja siellä vasta toteavat että eipä ole enää työhön ja kuntoutus keskeytetään kun siittä ei ole apua mihinkään.. Sitten vain kerjäämään eläkettä jos mahdollisesti edes siihen olet tarpeeksi sopiva.. Voi tätä touhua...

    Ekalla kerralla jäi tutkimus
    kesken kipujen takia.

    Toisella kerralla yritettiin
    uudelleen koulutusta ja se
    jouduttiin keskeyttämään
    kivuista johtuvan univajeen
    ja siitä pakosti seuranneen
    tarkkaavaisuushäiriön takia.

    Tuolloin VKK suositteli siirtämistäni
    tapaturmaeläkkeelle johon
    vak.yhtiö suostui.

    Tutkimukset/kuntoutukset eivät
    mielestäni saa olla liian
    helppoja ja tutkittavaa
    pitää tavallaan "piiskata"
    yrittämään "kaikkea".

    Tällöin saadaan paremmin
    kokonaiskuva ja sitä kautta
    tarkempi ja parempi hoito
    ko. henkilölle.

    Itse huomasin Ortonissa
    ollessani, että Kelan lähetteellä
    olevien kartoitus/kuntoutus ei
    sitten kelvannutkaan Kelalle.

    Siellä oli eräs ikänsä autohommissa
    ollut 56-vuotias mies, jolla
    molemmat polvet "paskana" ja
    selästä muutama välilevy kulunut.

    Orton oli jo toinen paikka, joka
    suositteli eläkettä.

    Se ei sopinut Kelalle ja niin joutui
    mies menemään työkokeiluun.

    Kokeilupaikkana oli oman kunnan
    vammaisten koulutuskeskus.

    Jälkeenpäin olen kuullut, että heti
    vuodenvaihteen jälkeen päästettiin
    eläkkeelle, joten tuntuu olevan totta
    se sanonta, kun alkuvuodesta pyrkii
    eläkkeelle niin pääsee ja loppuvuodesta
    ei enää helpolla.


   • Pärre kirjoitti:

    Ekalla kerralla jäi tutkimus
    kesken kipujen takia.

    Toisella kerralla yritettiin
    uudelleen koulutusta ja se
    jouduttiin keskeyttämään
    kivuista johtuvan univajeen
    ja siitä pakosti seuranneen
    tarkkaavaisuushäiriön takia.

    Tuolloin VKK suositteli siirtämistäni
    tapaturmaeläkkeelle johon
    vak.yhtiö suostui.

    Tutkimukset/kuntoutukset eivät
    mielestäni saa olla liian
    helppoja ja tutkittavaa
    pitää tavallaan "piiskata"
    yrittämään "kaikkea".

    Tällöin saadaan paremmin
    kokonaiskuva ja sitä kautta
    tarkempi ja parempi hoito
    ko. henkilölle.

    Itse huomasin Ortonissa
    ollessani, että Kelan lähetteellä
    olevien kartoitus/kuntoutus ei
    sitten kelvannutkaan Kelalle.

    Siellä oli eräs ikänsä autohommissa
    ollut 56-vuotias mies, jolla
    molemmat polvet "paskana" ja
    selästä muutama välilevy kulunut.

    Orton oli jo toinen paikka, joka
    suositteli eläkettä.

    Se ei sopinut Kelalle ja niin joutui
    mies menemään työkokeiluun.

    Kokeilupaikkana oli oman kunnan
    vammaisten koulutuskeskus.

    Jälkeenpäin olen kuullut, että heti
    vuodenvaihteen jälkeen päästettiin
    eläkkeelle, joten tuntuu olevan totta
    se sanonta, kun alkuvuodesta pyrkii
    eläkkeelle niin pääsee ja loppuvuodesta
    ei enää helpolla.

    Miks maksaa veroja kun ei sitten mitään korvata jos terveys tosissaan menee.....


   • maksaa..,. kirjoitti:

    Miks maksaa veroja kun ei sitten mitään korvata jos terveys tosissaan menee.....

    työnantajien ei kannata maksaa työntekijöistään vakuutusmaksuja, koska vakuutusyhtiöt eivät korvaa mitään tosipaikan tullen. Systeemin ainut hyötyjä on vakuutusyhtiö, joka kerää mukavan potin työntekijöiden vakuutusmaksuilla ja korruptio rehottaa.


  • Voiko työkyvyn arviointitutkimuksen tehdä työajalla
   vai pitääkö se tehdä omalla ajalla? Esimiehen oli sitä mieltä,
   että menet sinne omalla ajallasi, ei työnantajan piikkiin.

   • Niin ikävälle kuin se kuulostaakin, niin todennäköisesti työnantajasi on oikeassa, ellei sinuun sovellettavassa TES:sissä ole sovittu toisin.


   • työnantajan määräämä työterveystarkistus on työaikaa.


  • Asiat voi myös mennä toisin päin.Eräs työtoveri joka täytti tänä vuonna 63.v joutui työkyvynarviontiin mehiläiseen. Terve kuin pukki oli päätös! Mies ei pysty tekemään mitään fyysistä hommaa jota meidän töissä kumminkin esiintyy.Sekä ulko-että sisätöissä.Hän oikeastaan vaan ilmestyy työpaikalle ja on siellä tarvittavat tunnit ja lähtee sitten kotiin.Tällaisia sitten pidetään väkisin pilaamassa työpaikan ilmapiiriä.Minä teen käytännössä kaikki ulkotyöt ja fyysisesti raskaat työt koska hän ei kykene eikä vissiin huvita.Suoraa sanoen v¤¤¤¤¤aa!! Taitaa ylemmät esimiehet ja mehiläinen suojella tätä henkilöä...

  • Yritys säästää näin eläkemaksuissaan. ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle jääminen tulee yritykselle kalliiksi!

  • Muilla kokemuksia kuinka kauan prosessi voi kestää? Itse hakeuduin 12/2017 työkyvynarviointiin ja yli 2 vuotta nyt viranomaiset pähkäilleet / pompotelleet.

   • Oma kokemus on se että aktiivinen joka suuntaan kannattaa olla jotta kautta voi saada lähtetteen eli sossu, työkkäri, TYP, terveyskeskus ja ovi riittävälle lausunnolle voi avautua sattumanvaraisesti mistä vain. Riippuu tapauksesta tarvitaanko perusteellinen työkyvynarviointi vaan riittääkö vain hyvä lausunto erikoislääkäriltä joka kokoaa omat ja menneisyyden lausunnot yhteen yhdeksi hyväksi lausunnoksi.

    Noiden lisäksi jos omia varoja niin yksityispuoli myös. Ajopuuna jos on niin aivan sattumanvaraista on mitä tapahtuu. Yleensä ketään ei kiinnosta kun on työläitä ja maksaa aina jollekkin.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Oma kokemus on se että aktiivinen joka suuntaan kannattaa olla jotta kautta voi saada lähtetteen eli sossu, työkkäri, TYP, terveyskeskus ja ovi riittävälle lausunnolle voi avautua sattumanvaraisesti mistä vain. Riippuu tapauksesta tarvitaanko perusteellinen työkyvynarviointi vaan riittääkö vain hyvä lausunto erikoislääkäriltä joka kokoaa omat ja menneisyyden lausunnot yhteen yhdeksi hyväksi lausunnoksi.

    Noiden lisäksi jos omia varoja niin yksityispuoli myös. Ajopuuna jos on niin aivan sattumanvaraista on mitä tapahtuu. Yleensä ketään ei kiinnosta kun on työläitä ja maksaa aina jollekkin.

    Kiitos vastauksesta. Ajopuuna en ole ollut. Tuo on kyllä totta, ettei ketään kiinnosta.
    Tässä reilussa 2 vuodessa ollut jaksamista. Lukuisia kuntouttavia työsopimuksia, 3kk jaksoja siis. Eri yksilövalmentajat / työohjaajat vaihtuneet rinnalla. Sosiaalineuvontaa.
    Lukuisia psykiatrian hoitajien ja lääkärien tapaamisia. Terveyskeskus / sairaalakäyntejä. Toimintaterapiaa. Käyntejä eri psykologeilla. Psykoterapiaa. TYP-käyntejä.
    Työllistän ainakin kovin eri ihmisiä. Aika näyttää mitä apua saan, ainakin olen sitä itse hakenut.


   • Hakeuduin TE-toimiston kautta työkyvyn arviointiin, josta ohjattiin TYP-palveluihin.
    Arviointia tehty nyt 2 vuotta ja 9 kuukautta. Varattu taas aika lääkärille.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Hakeuduin TE-toimiston kautta työkyvyn arviointiin, josta ohjattiin TYP-palveluihin.
    Arviointia tehty nyt 2 vuotta ja 9 kuukautta. Varattu taas aika lääkärille.

    J.lauta on ne ammattitaitoisia arvioitsijoita eikä kestä kauaa :))))))))))))

    Työllistävä vaikutus. Virkamies on palkkansa ansainnut :)))


   • Anonyymi kirjoitti:

    J.lauta on ne ammattitaitoisia arvioitsijoita eikä kestä kauaa :))))))))))))

    Työllistävä vaikutus. Virkamies on palkkansa ansainnut :)))

    Juurikin näin.
    Samalta ajalta katsoin juuri omakannasta kirjaukset / lausunnot, 114 kpl eri henkilöiltä.


  • Itselläni oli useita tutkimuksia ja testejä. Kestivät yli puoli vuotta. Mutta minä sain onnettomuudessa aivovamman. Lähes kaikki toiminnot kartoitettiin. Jopa neuropsykologi haastatteli ja teki testejä.

   Kait se riippuu vammasta.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   Kotimaiset julkkisjuorut
   119
   10097
  2. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   285
   5209
  3. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   94
   3217
  4. Jättiselvitys: He saivat 100 000 euroa Business Finland tukea

   Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007660
   Maailman menoa
   67
   3166
  5. Onkobmaisasta rikostutkinta päällä?

   Vauva palstalla oli lähipiirin viestit julkaistu mitä siellä täydellisessä pikku perheessä todellisuudessa tapahtuu... Aivan järkyttävää tekstiä jos p
   Kotimaiset julkkisjuorut
   154
   1499