Ruotsalaiset sotasankarit

esittelyssä

Hankin taannoin kaksi ruotsalaista sotakirjaa, kas tässä pieni esittely:


Ruotsin Tuntematon Sotilas:

Kirja on vuodelta 1937 Otava. Suomen tuntemattonasta sotilaasta Linnan tekemänä ei tuolloin ollut hajuakaan.

Siinäpä on kirjaa kerrakseen ja nyt loppui puheet olemattomista ruotsalaisista sotasankareista.

Alkuteos on OKÄND SVENSK SOLDAT Conrad Carlsson

Tässä kirjassa nelikymppinen sotahullu ruotsalainen muistelee kavereidensa kanssa käymiään sotia ja taisteluita alkaen Suomesta 1918. Vilppula, Messukylä, Tampere, Lempäälä.
Sitten Narvan, Jamburgin (Jaaman) valloitukset. Lukemattomat taistelut Viron ja Latvian alueilla.

Alunperin nämä urhot läksivät Suomeen lahtaaman punaisia, koska punaisten voitto Suomessa olisi aiheuttanut sisällisodan Ruotsissakin. Parempi oli siis teyrastaa suomalaisia punikkeja ja heti paljon.

Mitenkä tämä liittyy tänne palstalle lienee seuraava kysymys? Haluan vain oikaista väärän käsityksen, etteikö Ruotsilla ole sotasankareita!
Tämäkin mies lähti sotaan vanhat urheat suurvaltamuistot mielikuvinaan ja päätyi lahtaamaan surkeita suomalaisia siviilejä Tampereelle!

Tuossa kirjassa, Ruotsin Tuntematon Sotilas, 1937 Otava, kerrotaan näin:

"Tietooni ei ole tullut yhtäkään tapausta, jossa ruotsalaiset olisivat osallistuneet suomalaisten teloituksiin"

Erikoinen väittänä kun vertaa esim. tähän artikkeliin:

http://onet.tehonetti.fi/suomalaisuudenliitto/onet/vanhatsivut/uhrit1918.htm

Teloitukset Länsi-Uudellamaalla
Entiset vangit muodostivat ruotsinkielisen Länsi-Uudenmaan pataljoonan rungon ja sen tukikohta sijaitsi Inkoon Västankvarnissa. Varsinaiseen taistelutoimintaan pataljoona ei näy osallistuneen. Pataljoonaa komensi ruotsalainen Edward Ward ja komppanianpäällikköinä toimivat Ivar Hast ja Ivar Ståhle. Pataljoonasta muodostettiin retkikuntia, jotka tekivät teloituskiertueita eri puolille Uuttamaata. Tähtäimessä olivat punaiset tai punaisiksi epäillyt ja eräät valkoisetkin suomalaiset. Vihdissä pataljoona teloitti yli 60 paikallista, ja kerrotaan paikallisen suojeluskunnan päällikön joutuneen ajamaan verenhimoiset västankvarnilaiset pois pitäjästä. Pataljoona kylvi kuolemaa ainakin Inkoossa, Vihdissä ja Nurmijärvellä. Kaikkiaan Länsi-Uudenmaan pataljoona teloitti toukokuussa vähintään 200 miestä ja naista, lähes kaikki suomenkielisiä.


Teloitusryhmistä suurin osa ruotsinkielisiä?
Erään tutkijan esittämän epävirallisen arvion mukaan punaisia ampuneiden teloitusryhmien jäsenistäkin noin 2/3 oli ruotsinkielisiä. Tieto on toistaiseksi vahvistamaton, joten siihen on suhtauduttava varauksella. Asia selvinnee lähivuosina. – Siis pieni 10 % vähemmistö tai pieni osa heistä otti oikeuden omiin käsiinsä kostaessaan punaisille, joista valtaosa oli suomenkielisiä. Masentavimpia esimerkkejä ovat tapaukset, joissa teloitettavien punaisten etnisyys tarkistettiin: ruotsin kieltä osaavat otettiin sivuun ja pelkkää suomea taitavat ammuttiin.



MUTTA täsäs on oikea SOTASAKIRJA ruotsalasista sodissa 1914-1945

Svenskar I Krig 1914-1945

Svenskar I Krig 1914-1945 -kirja tuntee myöskin tämän "sankarin" eli OKÄND SVENSK SOLDAT alia Conrad Carlssonin ja hänen retkensä!


Svenskar I Krig 1914-1945 Lars Gyllenhaal Lennart Westberg Historiska Media 2004 ISBN 91-85057-08-8

Tässäpä vasta on Ruotsin tunnetut sotilaat oikein historian tutkimuksen valossa. Siinä on mm. 1. Maailmansota, Suomen sisällissota, Baltian taistelut, Espanjan sisällissota ja 2. Maailmansota. Ruotsalaisiahan oli toisessa maailmansodassa eri puolilla sotimassa paljonkin, Stalininkin joukoissa.

Kirja keskittyy ERIKOISESTI esittelemään ruotsalaisten vapaaehtoisten SS-miesten taivalta Natsi-Saksan joukoissa. Niitä vapaaehtoisiahan oli tuhansia, toisin kuin pienessä Suomessa, jossa oli vain yksi pataljoonallinen SS-miehiä itärintamalla. Nuo onnettomat hurrithan päätyivät SS-miehinä puolustamaan Berliiniä ja se oli useimpien heidän loppunsa ja SS-Wikingin loppu samalla. Suomalaiset pelastui kun heidät kuljetettiin kotosuomen jo 1943...

Kirjan lopussa on satoja nimiä ja tarkat lähdeviitteet. Paljon mielenkiintoisia valokuvia mm. tuhoutuneesta Berliinistä.

Ainoa HUONO puoli on ,että kirja on ruotsinkielinen, Faan!

8

1904

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kysymys 1. Miten ihmeessä jaksoit kirjoittaa noin tavattoman pitkän viestin tänne.


      Kysymys 2. Mitä varten tuhansia mukavuutta rakastavia ruotsalaisia mammanpoikia liittyi pahamaineiseen yksityisarmeijaan nimeltä Waffen-SS.
      Mitenköhän he pärjäsivät itärintamalla.


      "Hassuja nuo riikinmaalaiset"


      MarttyyriMallari-TTt

      • Vaka Vanha

        Waffen-SS ei ollut varsinaisesti yksityisarmeija, vaan se oli puolueen alainen taistelujärjestö, joka sodan aikana muodosti myös omia taisteluosastoja rintamalle.

        Näitä osastoja sanotaan suomeksi ase-SS:ski, eikä ne oikeastaan poikenneet mitenkään normaaleista Wermahctin yksiköistä, aseistus saattoi olla jopa parempi toisinaan.

        Kyllähän Suomessakin oli suojeluskunnilla omia yksiköitään, jotka hoiteli puolustusta ja omia rintamalohkoja sodassa.
        Esim. Lapissa tavisodan aikana oli kaikki yksiköt suojeluntien yksiköitä, joita oli vahvistettu rajavartioston henkilökunnalla ja upseeristolla.
        Puolustusvoimat vei kaikki yksikkönsä täältä karjalan kannakselle ja muihin tärkeimpiin paikkoihin.


    • Wiking

      ollut Berliinissä, vaan 11.SS Nordland.

      Ja ruotsalaisia vapaaehtoisia ei tosiaankaan ollut tuhansia, vaan muutama sata.

    • Vaka Vanha

      Tämä Wardin johtama vapaaehtoispataljoona olisi nykyisen lain tulkinnan mukaan sotarikollisia, jota syyllistyi etnisiin puhdistuksiin läntisellä uudella maalla.
      Vaasassa ammuttiin jopa Suomenkielinen tuomari, joka oli pesunkestävä porvari, mutta kun kaveri ei osannut olla hiljaa kun herrat teki historiaa ...

      Tosin Suomalaisetkin vapaaehtoiset Virossa ja Karjalassa 1918 olisi nykyisen lain tulkinnan mukaan syyllistyneet sotarikoksiin.

    • Kalm yms...

      Suomen valtio on kai laittanut Kalmin pataljoonan muistoksi laattoja, kivi ja muistaakseni Santahaminaan pääpyövelille patsaankin.
      Tämä Kalm itse kerskuu muistelmissaan lyöneensä sarjana "punikinkaulaa poikke".
      Keski-Suomessa hänen ratsuryhmänsä kulkivat talosta taloon kesällä 1918 "noutamassa" punikkia. Ruumis löydettiin kaivosta tai suosta.
      Kalm kidutti kokonaisen sotasairaalan potilaat kastelemalla heidät ja rikkomalla ikkunat 15 asteen pakkasella Kuhmoisissa maaliskuussa. Hennalassa tämä ruåtsalainen sankarpoijke halusi näyttää tuttavilleen pistooliammuntaa "elävään maaliin".

      Kyllä suomalaisten porvarien pitääkin olla kiitollisia näille ruåtsin sankaripojille vieläkin.

    • epäilijä

      Ettet nyt sotkisi Ruotsalaisia ja Suomenruotsalaisia?

      • Ruotsalaiset sodassa

        Lue vaikka tuosta lisää, ja linkistä loput

        http://www.hs.fi/tulosta/HS20020518SI1KU02e1m


        "Suomalaiset Waffen-SS-miehet olivat valtion asialla. Sen sijaan esimerkiksi ruotsalaiset vapaaehtoiset lähtivät Saksaan luvatta. Huippurotua he kyllä edustivat. Heitä oli noin 500 ja he taistelivat lujasti vielä toukokuussa 1945 Berliinissä Hitlerin bunkkerin lähellä.

        Miehitetyistä Tanskasta ja Norjasta vapaaehtoisia SS-miehiä oli molemmista 6000, Alankomaista ja Belgiasta kymmeniätuhansia. Monet olivat bolševismin vastustajia tai patrioottisia kansallissosialisteja, nykytutkimuksen termein "eurofasisteja"."


    • Sven

      Vaikka viestisi on pienellä komiikalla liikenteessä niin haluan muistuttaa että Ruotsilla on komea suurvaltahistoria.

      1600-1700-luvuilla sodittiin ja paljon. Ruotsi valloitti Eurooppaa aika lailla. Olipa niillä oma siirtokunta jenkeissäkin (hollantilaiset valtasivat sen sitten joskus 1654 paikkeilla itselleen menettääkseen sen myöhemmin englantilaisille). Ja ainakin Pultavaan asti ruotsalaiset myös dominoivat usein taisteluja. Pitää muistuttaa että suuri osa sotilaista oli palkkasotureita muualta, mutta joukkoon mahtuu satoja tuhansia ruotsalaisia. Kyllä sieltä joukosta muutama sankari löytyy. :)

      Torstensson, Baner, Kustaa II Aadolf, Königsmarck, Wittenberd, Kaarle I-XIII-Kustaat.. ja heidän sotapäällikkönsä ja nerokkaat sotamiehensä. Kyllä sieltä sankareita löytyy. Pitää vaan mennä vähän kauemmaksi historiassa kuin ihan 1900-luvulle.

    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      356
      4257
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      280
      2404
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      136
      1713
    4. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      103
      1494
    5. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1443
    6. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1287
    7. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      60
      1275
    8. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      57
      1170
    9. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1084
    10. Rakkauden riemuvoitto

      Valta voidaan voittaa tiedolla. Mutta tieto on huonompi kuin kauneus, hellyys ja rakkaus. Siksi kauneus on vallan ja tie
      Hindulaisuus
      343
      1026
    Aihe