Voi vai margariini?

kumpi parempi?

Jatkuvasti saa ristiriitaista tietoa tästä rasva-asiasta.
Kumpaa sitä siis pitäis käyttää, margariinia vai voita?
Vai olisko hyvä tehdä oma sekoitus esim. öljystä ja voista?
Millä rasvalla uskaltaa paistaa ja mitä käyttää leivontaan?
Entäs muuten sitten Benecol yms. kolesterolia alentavat, ovatko hyviä vai pahoja?


Kyselee nimimerkki
"suku täynnä sydäntautisia ja kolesteroli korkeahko -kuitenkin alle 8".

27

4546

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • täälläkin ja siksi vaihdoin kaikki margariinit luonnolliseen ja terveelliseen voihin. Voin lisäksi käytän kookos- ja oliiviöljyä ruoanlaitossa.

      Tässä asiallinen linkki "Voi on aina voita", josta saat faktatietoa asiasta.

      http://www.hiilaritietoiset.net/voionainavoita.html

      Benecol ja muut ns terveysvaikutteiset margariinit sisältävät stanoleja ja steroleja, jotka ovat kasvihormoneja ja niiden pitkäaikaiskäytöstä ei ole tutkittua tietoa, ovat sen verran uusia "keksintöjä". Luonnollisuus on rasvoissakin parasta.

      Paistamiseen suosittelen voita tai kookos- tai oliiviöljyä. Kotimainen rypsiöljy soveltuu huonosti paistamiseen. Oliiviöljystä ja voista voi valmistaa omaa sekoitusta.

      • kumpi parempi?

        Entä maissiöljy?
        Sitä suositteli minulle vatsan toimintaa edistämään ja suoliston voiteluun eräs kansanparantaja. Pitää ottaa ruokalusikallinen aamulla tyhjään vatsaan.
        Voiko siitä tehdä tuon voin kanssa sekoitusta?
        Vai onko huono homma?
        Ruokaan ja leivonnaisiin (etenkin lettuihin!) antaa kyllä muuten aika mukavan maun, mutta ei kuulemma ole oiekin hyvä paistorasvana.
        Voi vielä jotenkin menettelee, mutta jotenkin hirvittää lisänä tuo kookos- ja oliiviöljy.
        Mitenhän kolesteroliarvot käyttäytyvät, jos noita kaikkia aineita pelkästään käyttää rasvoina?
        Hassua, kun nykyään neuvolassakin vahditaan, että lapsillekaan ei annettaisi kuin kaikkia vähärasvaisia tuotteita. Kuka on lopulta oikeassa?


      • kumpi parempi? kirjoitti:

        Entä maissiöljy?
        Sitä suositteli minulle vatsan toimintaa edistämään ja suoliston voiteluun eräs kansanparantaja. Pitää ottaa ruokalusikallinen aamulla tyhjään vatsaan.
        Voiko siitä tehdä tuon voin kanssa sekoitusta?
        Vai onko huono homma?
        Ruokaan ja leivonnaisiin (etenkin lettuihin!) antaa kyllä muuten aika mukavan maun, mutta ei kuulemma ole oiekin hyvä paistorasvana.
        Voi vielä jotenkin menettelee, mutta jotenkin hirvittää lisänä tuo kookos- ja oliiviöljy.
        Mitenhän kolesteroliarvot käyttäytyvät, jos noita kaikkia aineita pelkästään käyttää rasvoina?
        Hassua, kun nykyään neuvolassakin vahditaan, että lapsillekaan ei annettaisi kuin kaikkia vähärasvaisia tuotteita. Kuka on lopulta oikeassa?

        joka aamu tyhjään vatsaan ruokalusikallisen kookosöljyä ja ei ole flunssaa näkynyt sen jälkeen. Jos vähentää ruokavaliostaan hiilihydraatteja ja käyttää luonnollisia rasvoja, kuten voita, kookos ja oliiviöljyä niin veriarvot paranevat.

        Vähärasvaisuuden ihannointi on tullut tiensä päähän, sillä ihmiset sairastuvat entistä enemmän nykyisillä suosituksilla. Eläinrasvojen kulutus on romahtanut ja keinorasvojen kulutus on koko ajan kasvussa, niin mitä tästä opimme? Virallliset tahot, jotka suosituksia antavat toistavat edelleen samaa vanhaa kaavaa. Oikeassa ovat ne jotka ymmärtävät itse eivätkä toista vanhoja kaavoja.


      • ........................

        Miksi rypsiöljy ei sovi paistamiseen? Olen saanut sellaista infoa että se olisi just se hyvä öljy siihen tarkoitukseen ja oliiviöljy sopii paremmin salaatinkastikkeisiin...


      • täälläkin.

        Suku on täynnä sydäntautisia. Isäni sentään vaihtoi jo 55 vuotiaana voit ja muut pahat rasvat pois saatuaan kolme sydäriä. Elikin sitten ihan kunnon ikään. Minä itse vaihdoin jo parikymppisenä enkä suvustani (mm. sisaruksistani) poiketen kärsi mistään sydäntaudeista, korkeista kolesteroleista tai muista vastaavista. Äidin sisarukset ovat kuolleet tai halvaantuneet vähän yli kuusikymppisinä.


      • Omnivore
        ........................ kirjoitti:

        Miksi rypsiöljy ei sovi paistamiseen? Olen saanut sellaista infoa että se olisi just se hyvä öljy siihen tarkoitukseen ja oliiviöljy sopii paremmin salaatinkastikkeisiin...

        Tässä tietoa kylmäpuristetun rypsiöljyn käyttöominaisuuksista:

        http://www.virgino.fi/kaytto/kaytto.html

        Itse käytän vain kylmäpuristettu oliiviöljyä paistamiseen, mutta en käytä kuumia lämpötiloja enkä friteeraa lainkaan.

        Kylmäpuristettuä oliiviöljyä on perinteisesti käytetty Välimeren alueella kaikkeen ruoanlaittoon, koska öljyn suhteen on oltu omavaraisia eikä muita öljyjä ole ollut tarjolla tai niitä ei ole ollut varaa ostaa.

        Teollistumisen myötä öljyntuottajamaissa on markkinoille tullut teollisesti valmistettuja puhdistettuja oliiviöljyjä halpoina vaihtoehtona. Halvempi oliiviöljy on ainakin Portugalissa (jossa tätä kirjoitan) tänä päivänä puhdistetun ja kylmäpuristettujen oliiviöljyjen seos.

        Monien maiden ravintosuositusten mukaan rasvoista tulisi saada noin 30 % energiasta, noin 700 kcal, jos oletettu kaloritarve on 2100/pv. Yhdessä grammassa rasvaa on 9 kcal.

        Samojen suositusten mukaan kolmanneksen rasvasta tulisi yksittäistyydyttämättätöntä, kolmannes monityydyttämättämätöntä ja yksi kolmannes tyydytettyä.


    • Kristiina+

      minä käytän lihan ja kalan paistamiseen voita sen herkullisen maun ja ruskettavan vaikutuksen vuoksi ja vihannesten kypsyttämiseen auringonkukka- tai oliiviöljyä. Katson, että olen kokki enkä mikään doktoori.

    • A ja O

      Parasta on suosia kylmäpuristettuja kasviöljyjä, kuten neitsytoliiviöljyä (esim. Knossos) ja kylmäpuristettua rypsiöljyä (Virgino tai Neito). Paistamista oliiviöljy kestää hieman paremmin, mutta vältä kuitenkin paistamista hyvin kuumalla pannulla.

      Leivontaan ja salaatinkastikkeisiin sopii rypsiöljy maultaan paremmin.

      Periaatteessa myös leivän kanssa on terveellisintä käyttää öljyä, kuten Välimeren maissa tehdään, mutta suomalaiset eivät ole tottuneet siihen.

      Jos koet juoksevan kasviöljyn käytön hankalaksi leivän kanssa, hyvälaatuinen margariini on voita terveellisempi vaihtoehto. Hyvälaatuisessa margariinissa ei ole kovetettuja kasvirasvoja eikä transrasvoja ja sellaisessa on myös omega-3-rasvahappoja. Tällainen margariini on esimerkiksi sininen Keiju.

      Ota ensin käyttöön nämä keinot. Jos kolesteroli ei alene näillä riittävästi, voit sen jälkeen alkaa käyttää Benecolia tai Becel ProActivea.

      PS. Älä unohda rasvaista kalaa! Se on terveellistä sydämelle ja verisuonille.

      • a.p.

        Onkohan joku Pirkka kylmäpuristettu oliiviöljy sitten "käyttökelpoista" (hinta alle 3:n euron)?
        Tänään ostin sellaista, kun oli sen verran tiukka budjetti, että ei ollut kertakaikkiaan enää niihin kalliimpiin oliiviöljyihin rahaa (olivat kaikki yli 5 euron). Täällä maaseudulla, kun ei ole noissa kaupoissakaan oikein kovin paljoa valinnanvaraa.
        Luomukauppa on yhdellä suunnalla ja siellä näin viimeksi käydessäni myös aika tyyristä oliiviöljyä, mutta myös vähän halvempaa kylmäpuristettua seesamia. Oliskohan tuo seesamöljy hyvää?


      • A ja O
        a.p. kirjoitti:

        Onkohan joku Pirkka kylmäpuristettu oliiviöljy sitten "käyttökelpoista" (hinta alle 3:n euron)?
        Tänään ostin sellaista, kun oli sen verran tiukka budjetti, että ei ollut kertakaikkiaan enää niihin kalliimpiin oliiviöljyihin rahaa (olivat kaikki yli 5 euron). Täällä maaseudulla, kun ei ole noissa kaupoissakaan oikein kovin paljoa valinnanvaraa.
        Luomukauppa on yhdellä suunnalla ja siellä näin viimeksi käydessäni myös aika tyyristä oliiviöljyä, mutta myös vähän halvempaa kylmäpuristettua seesamia. Oliskohan tuo seesamöljy hyvää?

        Kyseistä Pirkka-kylmäpuristettua oliiviöljyä en ole käyttänyt, mutta uskoisin sen olevan kelvollista.

        Kylmäpuristettua seesamiöljyä voi käyttää, sekin on terveellistä, mutta en suosittelisi sitä ainoaksi öljyksi ruokavaliossa. Se sopii pikemminkin oliiviöljyn kanssa rinnalla käytettäväksi.

        Jos käytät oliivi- tai seesamiöljyä, muista huolehtia myös omega-3-rasvahappojen saannista. Näitä ei niissä ruokaöljyissä ole.


      • keijun ystävä

        voikos esimerkiksi keijua ja öljyä sotkea keskenään ja sitten laittaa leivälle, jotta saisi terveellisempää? ja mikä öljy siihen sitten kävisi? rypsi ?


      • A ja O
        keijun ystävä kirjoitti:

        voikos esimerkiksi keijua ja öljyä sotkea keskenään ja sitten laittaa leivälle, jotta saisi terveellisempää? ja mikä öljy siihen sitten kävisi? rypsi ?

        Voi toki, jos haluat nähdä sellaisen vaivan. Rypsiöljy sopii ainakin maultaan suomalaisen ruisleivän päälle paremmin kuin oliiviöljy, vaikka oliiviöljystä muuten pidänkin. Molemmat ovat terveellisiä.


      • Makuasioita
        A ja O kirjoitti:

        Voi toki, jos haluat nähdä sellaisen vaivan. Rypsiöljy sopii ainakin maultaan suomalaisen ruisleivän päälle paremmin kuin oliiviöljy, vaikka oliiviöljystä muuten pidänkin. Molemmat ovat terveellisiä.

        Kehoitan lukijoita kokeilemaan rypsiöljyä ja eri kylmpuristettuja oliiviöljylaatuja erilaisten leipien kanssa. Öljyn käyttö leivän kanssa vaatii hieman totuttelua.

        Kokeilkaapa paahtaa leipä ennen kuin lirautatte sen päälle rypsi- tai oliiviöljyä. Näin minä teen aamua iltaa. Aamulla käytän rypsi- ja pellavasiemenöljyä, illalla oliiviöljyä ja hyvältä maistuu. On jo maistunut viitisentoista vuotta.

        Syön erilaista leipää, en pelkästään ruisleipää. Kokeilkaapa paahtaa sekaleipä, hierokaa sitten sen pintaan raakaa valkosipulia ja kaatakaa leivän päälle kylmäpuristettua öljyä. Kokeilkaapa lisätä päälle vielä tomaatin viipaleita.

        Olette ehkä huomanneet, että joissakin maissa tarjotaan ravintolassa leipä ilman voita tai margariinia. Hyvä leipä maistuu ilman mitään päällysteitä.


      • Ari
        Makuasioita kirjoitti:

        Kehoitan lukijoita kokeilemaan rypsiöljyä ja eri kylmpuristettuja oliiviöljylaatuja erilaisten leipien kanssa. Öljyn käyttö leivän kanssa vaatii hieman totuttelua.

        Kokeilkaapa paahtaa leipä ennen kuin lirautatte sen päälle rypsi- tai oliiviöljyä. Näin minä teen aamua iltaa. Aamulla käytän rypsi- ja pellavasiemenöljyä, illalla oliiviöljyä ja hyvältä maistuu. On jo maistunut viitisentoista vuotta.

        Syön erilaista leipää, en pelkästään ruisleipää. Kokeilkaapa paahtaa sekaleipä, hierokaa sitten sen pintaan raakaa valkosipulia ja kaatakaa leivän päälle kylmäpuristettua öljyä. Kokeilkaapa lisätä päälle vielä tomaatin viipaleita.

        Olette ehkä huomanneet, että joissakin maissa tarjotaan ravintolassa leipä ilman voita tai margariinia. Hyvä leipä maistuu ilman mitään päällysteitä.

        maistu miltään yksikseen. Ennemmin päälle vaikka kasviksia ja lihaa/kalaa/juustoa yms. piristävä, kasvisöljypohjainen(kylmäpuristettua) salaattikastike!

        Eri asia, jos syöt keiton kera.


    • voita ja mahdollisimman vähän prosessoituja rasvoja. Benecolit ja muut margariinit eivät kuulu terveelliseen ruokavalioon. Itse tuli niitä ennen käytettyä runsaan leivänsyönnin kera ja kolesterolit ja verenpaineet olivat koholla. Nyt käytän ravintorasvoina oliiviöljyä salaatinkastikkeena ja ruoanlaitossa voita sekä kookosrasvaa. Kumma kyllä että jo suht lyhyessä ajassa veriarvot paranivat selvästi eikä kolesterolilääkitystä tarvinnut aloittaa. Osasyynä on myös se etten enää syö leipää ollenkaan. Enkä juuri mitään viljatuotteita. Paljon käsittelemättömiä kasviksia ja lisäaineettomia liha-ja kalatuotteita.

      • A ja O

        Anekdotaalisilla kertomuksilla voidaan puolustaa aivan mitä tahansa. Tutkimustiedot kuitenkin osoittavat, että keskimäärin tyydyttyneen rasvan korvaaminen tyydyttymättömällä parantaa kolesterolisuhteita. Sydäntautiriski siis alenee kun tyydyttynyttä rasvaa, voi mukaan lukien, korvataan tyydyttymättömällä.


      • tutkimustiedot
        A ja O kirjoitti:

        Anekdotaalisilla kertomuksilla voidaan puolustaa aivan mitä tahansa. Tutkimustiedot kuitenkin osoittavat, että keskimäärin tyydyttyneen rasvan korvaaminen tyydyttymättömällä parantaa kolesterolisuhteita. Sydäntautiriski siis alenee kun tyydyttynyttä rasvaa, voi mukaan lukien, korvataan tyydyttymättömällä.

        osoittavat, että sydäntautiriski alenee keinorasvoilla?


      • Omnivore

        Itse olen luopunut voin käytöstä melkein kokonaan. Saatan käyttä sitä mausteena esim. vihreisiin papuihin tai parsakaaleen tai lihaan tai kalaan. Paistamiseen käytän voita hyvin harvoin. Paistan oliiviöljyssä sen mitä paistan enkä käytä korkeita lämpötiloja.

        Tuoreet vihannekset syön ilman kastiketta.

        Syön jonkun verran leipää, jonka kanssa käytän sekä kylmäpuristettua oliiviöljyä että rypsiöljyä, joskus myös pellavasiemenöljyä.

        Vaimoni syö voita leivän kanssa aamiaisella, muuten hän tuskin leipää syö eikä siis voitakaan. Hän söi pitkään margariinia, mutta eräänä päivänä totsesin hänelle, että kun syöt noin vähän rasvaa leivän kanssa, eiköhän siirrytä voihin ja luovuta teollisesti prosessoiduista rasvoista. Muutos oli helppo.

        Asumme Azoreilla ja täällä voin hyvää, kun karja syö ruohoa ympäri vuoden.

        Olemme jo eläkkeellä. Emme käytä mitään lääkkeitä vielä, olemme normaalipainoisia. Suunnittelemme ateriamme mahdollisimman terveellisiksi, mutta emme ole ryppyotsaisia.

        Pyrimme syömään hyvin monipuolisesti emmekä käytä mitään puolivalmisteita. Olemme siinä onnellisessa asemassa, että vihanneksemme tulevat muutaman kilometrin päästä ja maistuvat hyvältä. Kun talomme valmistuu, voimme myös kasvattaa osan ruoastamme takapihallamme.

        Terveyden maailmaa ei ole mustaa valkoista, vaan siinä on myös harmaita sävyjä. Jokaisen olisi hyvä oppia kuuntelemaan kehonsa viestejä ja tehdä (=uskaltaa) muutoksia ruokavalioonsa sen mukaan.

        Ravintosuosituksia määräävät varsin pitkälle taloudelliset intressit - elintarviketeollisuus ja sen eri alaryhmät.

        Monipuolisuus, mahdollisimman puhtaat raaka-aineet ja mahdollisimman vähäinen käsittely ja kypsyttäminen sekä kohtuus ravinnon saannissa ovat mielestäni avainkäsitteitä terveyden vaalimisessa.

        Keskustelija, jonka viestiin vastaan, on ilmeisesti tutustunut kivikauden ruokavalioon. Suosittelen lämpimästi omaksumaan ainakin osia siitä.


      • vanha nakki
        tutkimustiedot kirjoitti:

        osoittavat, että sydäntautiriski alenee keinorasvoilla?

        Rasvan laadulla ei ole käytännössä vaikutusta veren kolesterolitasoihin. Määrä on ratkaiseva tekijä, ja myöskin perimä vaikuttaa asiaan eri yksilöiden välillä.


      • A ja O
        vanha nakki kirjoitti:

        Rasvan laadulla ei ole käytännössä vaikutusta veren kolesterolitasoihin. Määrä on ratkaiseva tekijä, ja myöskin perimä vaikuttaa asiaan eri yksilöiden välillä.

        Perimälläkin on toki vaikutusta ja yksilöllisiä erojakin on.

        Tämän Mensinkin meta-analyysin mukaan tyydyttymättömät kasviöljyt vaikuttavat edullisimmin kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin suhteeseen.

        http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/5/1146

        Kannattaa siis suosia juoksevia kasviöljyjä, kuten rypsiöljyä ja oliiviöljyä ja jättää voin ja muiden tyydyttyneiden rasvojen käyttö vähemmälle.


    • Ari

      Margariinin rasvoja kun on valmistusvaiheessa kuumenettu yli 65 asteen, jolloin ne ovat menneet pilalle siinä mielessä, että rasvahapot eivät enää reagoi haimanesteeseen(pilkkoo rasvan) ja maksa ei enää voi käyttää hyväkseen.
      Tästä johtuu myös närästys, kun olet syönyt kasvisöljyssä paistettua ruokaa.

      • Ari

        Margariiniteollisuudessa tyydyttymättömiä kasvirasvoja HYDRATAAN eli niihin liitetään vetyä. Tällöin vety liittyy tyydyttymättömien rasvahappojen kaksoissidoksiin. Tyydyttyneet rasvamolekyylit voivat pakkautua tiiviimmin, jolloin öljy muuttuu kiinteäksi rasvaksi.

        Eläinrasvat eivät siis ole epäterveellisiä, vaan hydrogenoidut eli teollisesti käsitellyt kasvirasvat! Painoaan pudottavien esim. kannattaa karttaa pikemminkin nopeita hiilihydraatteja kuin rasvoja.

        Vahingollisinta rasvaa on valmisruokateollisuuden käyttämä kovetettu kasvisrasva (transrasvat), mutta myös kuumentamalla valmistetut halvat kasviöljyt. Ne hapettuvat elimistössä, lisäävät vapaita radikaaleja ja syövät antioksidantteja. Niistä kukaan EI meitä varoita, päinvastoin. Nehän ovat juuri niitä "pehmeitä, hyviä" rasvoja:

        Ainoat turvalliset kasvisrasvat ovat oliiviöljy (yksityydyttämätön) ja kookosöljy (tyydytetty).

        Esim. kylmäpuristettu rypsiöljy, jota suositellaan, ei välttämättä olekaan hyväksi( alfalinolihappoa sisältävä kasvisrasva, joita yleensä on käytetty korvaamaan ravinnosta puuttuva omega-3). Nykytiedon perusteella nämä rasvat vaikuttavat haitallisesti immuunijärjestelmään ja altistavat elimistön kaikille mahdollisille sairauksille, erityisesti syövälle, samoin ylipäätänsä ennenaikaiselle vanhenemiselle.
        Toinen syy on havainto, että monet ihmiset eivät kykene valmistamaan kasvisrasvojen sisältämästä esiasteesta (alfalinolihaposta) DHA:ta tai EPA:a. Valmiina niitä saa ainoastaan kalarasvoista, minkä vuoksi kalan syönti ja/tai lisäravinteena käytetty kala- tai kalanmaksaöljy on must. Ja yleensäkin ihmiset, joilla on pohjoinen geeniperimä, ovat perinnöllisesti kykenemättömiä käyttämään kasvisrasvojen omega-3:a hyväkseen.

        Kalan omega-3 rasvat taas tuhoutuvat herkästi paistettaessa, minkä vuoksi kala pitäisi valmistaa höyrystämällä. Höyrystetyt silakat voisulan kera oli aivan passeli tuttavuus. Myös omegamunat ovat epäilyttäviä: ravinteet siirtyvät kananmunaan sellaisenaan, jolloin myös omegamunat sisältävät alfalinolihappoa valmiin DHA:n tai EPA:n sijasta. Toistaiseksi suositellaan siis luomumunia.

        http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0203/3.htm

        http://www.tohtori.fi/?page=0950042&id=1462315


      • Omnivore

        Minulle aiheuttavat pahaa närästystä voissa paistetut muikut. Niinpä luovuin jo kauan sitten niiden syönnistä.

        Minua eivät närästä öljyssä esim. uppopaistetut chiharrot (muikunkokoisia kaloja) täällä Azoreilla.

        Oliiviöljyä on käytetty tuhansia vuosia eri tavalla Välimeren maissa. Sitä käytetään sekä uppo- että pannussa paistamiseen. Pohjoisissa Euroopan maissa ja Pohjois-Amerikassa kylmäpuristetun poliiviöljyn ja ylipäätään kasvisöljyjen käyttö nykyisessä laajuudessa on varsin nuorta.

        Aasiassa on omat kasviöljynsä, mm. seesam- ja maapähkinäöljy. Molemmat ovat varsin tavallisia esim. Japanissa.

        Kasviöljyn terveysvaikutusta on varmasti runsaasti kokemusta sellaisilta alueilta, joissa niitä on käytetty pitkään.

        On mielenkiintoista perehtyä myös ruoan kulttuurihistoriaan. Kasviöljyt, samoin kuin voi, ovat osa sitä. Ihminen on Kajsa Wargin tunnetun lauseen mukaisesti - man tager vad man haver - pyrkinyt käyttämään hyväkseen sitä, mitä hänen elinympäristössään on ollut saatavilla ja mikä on vaikuttanut syötävältä.

        Oma mottoni on syödä mahdollisimman monipuolisesti ja mahdollisimman vähän prosessoituja laadukkaita ruoka-aineita.


      • Ari
        Omnivore kirjoitti:

        Minulle aiheuttavat pahaa närästystä voissa paistetut muikut. Niinpä luovuin jo kauan sitten niiden syönnistä.

        Minua eivät närästä öljyssä esim. uppopaistetut chiharrot (muikunkokoisia kaloja) täällä Azoreilla.

        Oliiviöljyä on käytetty tuhansia vuosia eri tavalla Välimeren maissa. Sitä käytetään sekä uppo- että pannussa paistamiseen. Pohjoisissa Euroopan maissa ja Pohjois-Amerikassa kylmäpuristetun poliiviöljyn ja ylipäätään kasvisöljyjen käyttö nykyisessä laajuudessa on varsin nuorta.

        Aasiassa on omat kasviöljynsä, mm. seesam- ja maapähkinäöljy. Molemmat ovat varsin tavallisia esim. Japanissa.

        Kasviöljyn terveysvaikutusta on varmasti runsaasti kokemusta sellaisilta alueilta, joissa niitä on käytetty pitkään.

        On mielenkiintoista perehtyä myös ruoan kulttuurihistoriaan. Kasviöljyt, samoin kuin voi, ovat osa sitä. Ihminen on Kajsa Wargin tunnetun lauseen mukaisesti - man tager vad man haver - pyrkinyt käyttämään hyväkseen sitä, mitä hänen elinympäristössään on ollut saatavilla ja mikä on vaikuttanut syötävältä.

        Oma mottoni on syödä mahdollisimman monipuolisesti ja mahdollisimman vähän prosessoituja laadukkaita ruoka-aineita.

        höyrykeittää.
        Upporasvassa paistaminen on kaikkein epäterveellisintä: öljy palaa kiinni ruokaan!


      • Omnivore
        Ari kirjoitti:

        höyrykeittää.
        Upporasvassa paistaminen on kaikkein epäterveellisintä: öljy palaa kiinni ruokaan!

        Käytän myös eri ruoanvalmistusmenetelmiä. Esim. Kiinassa käytetään runsaasti höyrykypsennystä mutta myös uppopaistetaan.

        Höyrykypsennän vihannekset, joskus höyrytän myös kalaa ja broileria

        Aivan samoin kuin ruoka-aineiden valinnassa, myös niiden kypsentämisessä mottoni on monipuolisuus. Jotkut näistä kypsyttämismenetelmistä ovat joidenkin kriteerien mukaan terveellisempiä, jotkut vähemmän terveellisiä.


    • voivai

      Kevytlevitteissä käytetään tuotteen notkauden saamiseksi puhdistettua Bensiiniä. Bensiini aiheuttaa tutkitusti syöpää. Voissa ei ole lisäaineita jotka todistettavasti aiheuttaisivat syöpää.

    • Kokemuksenomaavaukko

      Naapurin mummo on 92vuotta. Ja koko elämänsä juonu täys maitoa ja käyttäny levitteenä meijeri voita. On semmonen mummo että käy lenkillä vieläkin. Minun kantani on se että voi ja punanen maito on parempaa kuin aineet johon on lisätty tai poistettu jotain turhan päiväsiä juttuja. Esim margariini ja rasvaton maito.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1615
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1244
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1086
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1072
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      970
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      857
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      741
    Aihe