Kannattaako Bollywoodin tehdä remake-elokuvia?

Bollywoodin historioitsija

Hollywoodin tapaan Bollywoodissakin on alettu tehdä "remake-elokuvia". Tähänastinen katsojien tuomio näistä uusista versioista on ollut vaihtelevaa. Jotkut remakeit, kuten Devdas ja Parineeta ovat menestyneet. Mutta viimeisen vuoden aikana vain yksi remake- elokuva, DON, on joten kuten menestynyt Box-Office:issa. Elokuvakriitikoiden arvion mukaan se on johtunut lähinnä vain siitä, että tässä uudessa versiossa pääroolissa on ollut tämän hetken suosituin Bollywoodin miestähti- Shah Rukh Khan (SRK) Muiden remake-elokuvien kohdalla katsojien tuomio on ollut murskaavaa. Paljon mainostettu ja odotettu uusi versio Umrao Jaanista oli floppi, vaikka elokuvassa olivat Aishwarya Rai ja Abhishek Bachchan päärooleissa. Katsojat vertailivat alkuperäiselokuvassa olevan Rekhan suoritus Umrao Jaanissa ( v. 1981) nyt v. 2006 valmistuneen remakein Aishwarya Rain suoritukseen. Tuomio oli jyrkkää. Ja myös Jai Santoshi Maa:n remake oli floppi.

Nyt tuli viime viikolla varsinainen pommi Bollywoodin historiassa! Vuodelta 1978 olevasta super-hittielokuvasta "Sholay":sta tehtiin remake, jonka nimi on: "Ram Gopal Varma ki Aag"( Ram Gopal Varma's Fire) Ram Gopal Varma on filmin tuottaja. Alkuperäisen Sholy:n tuottaja Ramesh Sippy voitti oikeustaistelun, jonka mukaan Ram Gopal Varma ei voinut käyttää Sholay- nimeä uudestaan tässä remake-elokuvan nimenä. Hän ei myöskään saanut käyttää samoja roolinimiä kuin alkuperäisessä filmissä. Lopputulos oli tällainen hyvin outo filmin nimi Bollywoodin historiassa! Elokuvan ensi-ilta oli elokuun lopulla Intiassa. Viikon päästä filmi on vedetty pois elokuvateattereista koko Intiassa. Syy: elokuvasalit olivat tyhjiä! Elokuvan jakelijat (distributors) eivät haluneet maksaa elokuvateatterin vuokria turhasta, kun keskimäärin 1000 hengen salissa oli vain 15-20 katsojaa!

Hassuinta tässä on se, että tässä uudessa remake-elokuvassa oli Intian Bollywoodin megatähti "The Big B" eli Amitabh Bachchan yhdessä pääroolissa. Big B oli myös alkuperäisen elokuvan päätähti.

Alkuperäinen Sholay oli Bollywoodin historian "blockbuster- elokuva" eli ikoni sen historiassa. Elokuvalla on tehty kaikkien aikojen ennätys eli se oli esillä yhtäjaksoisesti samassa elokuvateatterissa 500 viikkoa eli lähes 10 vuotta! Nyt tämä remake on otettu pois toisella viikolla.

Mitä me tästä opimme? Se, ettei kannattaa tehdä remake- elokuva aikaisemmasta superhittista. Tulos on hyvin epävarma. Nyt Ram Gopal Varman tappioksi on laskettu n. 3 miljoona dollaria. Eikä edes Amitabh Bachchanin mukanaolo pelastanut tätä elokuvaa.

Erään tunnetun elokuvakriitikon mukaan : Remakein teko on merkki henkisestä konkurssista tämän hetken Bollywoodissa. Tehdään remakeit, koska ei tarvitse uhrata voimia uutta tekemisessä. Juoni on jo valmis. Tehdään vähän muutoksia tarinassa ja erilaiset kuvauspaikat ja laulunumerot, tanssit jne. Soppa on näin valmis. Vai onko? Tämän päivän elokuvissakävijä Intiassa on valikoiva ja harkitseva ihminen. Suuret megatädet ja suuret nimet eivät merkitsee hänelle mitään.

Toivottavsti tämä Sholayn remakein täydellinen fiasko opettaa Bollywoodin tuottajille, ettei intialainen elokuvafani oli tyhmä nenästä vedettävä karjaa.

Mielestäni myös saman vanhan reseptin mukaiset nk. "formula"- filmit ovat eräässä mielessä remake-elokuvia. Luvattoman monta kerta viime vuosina Bollywood on syyllistnyt tekemään tällaisia "pseudo- remake-elokuvia". Yleensä niiden tekijä on sama tuottaja/ ohjaaja, joka tekee saman vanhan hyväksi havaitun reseptin mukaisia elokuvia uudestaan ja uudestaan. Näin tapahtui myös Bollywoodin kulta-aikana 1950- ja 60- luvuilla. Onneksi kukaan ei ole uskaltanut tehdä remake "Mughal-e-Azam"- elokuvasta. Viime vuona tuli väritetty versio tästä alkuperäisestä elokuvasta, joka oli ollut osittain väreissä.

Katson, että nyt R&A- festivaalissa esitettävät molemmat elokuvat ovat remakeit. DON on rehellisesti ilmoitettu remake-elokuvaksi. KANK on ns. "pseudo- remake."

2

820

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Devika Rani

      Puhut asiaa! Olen pitkään ihmetellyt miksi klassikkoelokuvia pitää tehdä uusiksi. Ongelma ei ole ainoastaan Bollywoodissa, vaan myös Hollywoodissa.

      "Remakein teko on merkki henkisestä konkurssista tämän hetken Bollywoodissa." - ajattelen asiasta täysin samalla tavoin. Jos ei jaksa kirjoittaa uutta tarinaa, on parempi vaan lopettaa elokuvien teko. henkistä köyhyyttä nimenomaan..

      Ihanaa kuulla, että uusin Sholay oli floppi. :)
      Mielestäni Ram Gopal Varma on tehnyt todella hienoja elokuvia (Company esim.) ja auttanut monia uusia tulokkaita alalla, mikä on hienoa. Mutta jotain on muuttunut.. James/Shiva, Nishabd ja nyt Sholay remake.. Aivan käsittämätöntä..

      • ......

        "Ihanaa kuulla, että uusin Sholay oli floppi. :) "

        Ehkei kyseisellä lausahduksella ollut tarkoitus olla ihan noin voimakas, mutta kaikesta huolimatta tulee tunne, että miten kukaan voi iloita toisten totaalisesta epäonnistumisesta. Vaikka kuinka alkuperäinen Sholay onkin upea ja ajatus uudelleen tekemisestä käsittämätön, olisin silti toivonut uuden version toimivan omana itsenään ja menestyvän. Ei siitä mitään haittaa alkuperäisversiolle olisi ollut. Kammottavaa, että elokuvantekijät tekivät valtaisan virhearvion ja menettivät rahansa sekä varmasti myös kunnioitusta elokuvakansan silmissä. Murheellista.

        Mutta mitäpä siitä, kunhan intialainen elokuvataide säilyttää tasonsa. Heikot elon tiellä sortuu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18459
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3145
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1860
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      272
      1416
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      83
      1091
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe