yksityinen kaupankäynti ja kaupan purku

VilleHuo

Moi!
Eteeni tuli tällainen kinkkinen tilanne. Myin tuossa jokin aika sitten Huuto.netin kautta ylimääräiseksi jääneen tietokoneeni pois. Ostaja halusi että tuote toimitetaan postin kautta, vaikka tarjosin mahdollisuudeksi myös matkahuollon kautta toimittamista. Koneen omapaino muistaakseni 12kg ja paketin painoksi tuli pitkälti yli 20kg, eli siis oli hyvin pakattu. Lähetyksen lisäpalveluksi otin myös "särkyvää"-palvelun. Ostajan noudettua koneen postista, kului muutama päivä ja ostaja ilmoitti että haluaa purkaa kaupan koska koneen kotelosta oli repeytynyt jalka irti. ( koneen runko kestävää alumiinia) Posti pesi kätensä vastuusta sanomalla että paketti olisi pitänyt avata jo postissa. Lisäksi kokemuksesta tiedän että posti kehoittaa avaamaan paketin postissa jos paketti näyttää vaurioituneelta, jolta se tässä tapauksessa pitäisi näyttää. Tiedän että normaalikäytännön mukaan minun pitäisi palauttaa rahat ja purkaa kauppa, mutta kyselisin että onko itselläni minkään näköistä suojaa kuluttajasuojalain nojalla. Kone ollut ehjä ja toimiva lähettäessä ja paketissa ei ostajan mukaan vaurioita, joten mistä voin tietää ettei ostaja ole omalla käsittelyllään saanut koteloa rikottua. Saa meinaan olla aika kova tälli että koneen jalka repeytyy irti ja sellainen tälli pitäisi näkyä kyllä paketin kyljessäkin, jos kuljetuksen aikana tapahtunut.

18

14028

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hdhjdtju

      onko kyseessä yksityisten välinen kauppa? Myyjällä ei käsitykseni mukaan ole mitään laillista velvoitetta lunastaa tavaraa takaisin, jos kyseessä on kahden yksityisen välinen kauppatapahtuma!?(ns. perävalotakuu) viisaammat korjatkoon...

    • Vhuo

      Joo, yksityisten välinen kauppa.

      • ölölkölkö

        Kuluttajansuojalaki koskee tapauksia, jossa myyjänä on elinkeinonharjoittaja ja ostajana kuluttaja eli yksityishenkilö. kuluttajansuojalakia ei voi soveltaa teidän kahden väliseen kauppaan.

        Teidän kauppaannne koskee kauppakaari.


    • järkeä

      "Tiedän että normaalikäytännön mukaan minun pitäisi palauttaa rahat ja purkaa kauppa, mutta kyselisin että onko itselläni minkään näköistä suojaa kuluttajasuojalain nojalla."

      No ei todellakaan. Kuluttajasuoja ei liity mitenkään yksityisten kauppoihin. Vastapuoli voi halutessaan tehdä sinusta rikosilmoituksen, mutta silläkään ei ole mitään väliä jos et ole tietoisesti sitä koppaa rikkinäisenä myynyt.

      • Kyse on puhtaasta riita-asiasta. Jotenkin monille tuntuu olevan epäselvää, että oikeudet käsittelevät muitakin kuin rikoksia. En tarkalleen tiedä, miten vaaranvastuu jakautuu tässä, mutta mielestäni, jos asiakas nimenomaan vaati postin kautta lähettämistä ja jos paketti oli hyvin pakattu, vastuu on hänellä.

        Nämä välttää, kun myyntiin laittaessa jo tekee selväksi miten toimitetaan. Jos sitten tulee muutoksia vastuut sovitan selvästi.


    • soveltuu

      Kahden yksityishenkilön väliseen irtaimen kauppaan sovelletaan kauppalakia.

      Tämä jää kaupan osapuolten väliseksi riita-asiaksi, koska posti ei ole todennut kuljetuksen aikana tapahtuneen mitään vahinkoa.

      • soveltuu

        Kauppalaki sallii tietyin ehdoin kaupan purkamisen tavaran virheen vuoksi. Tapauksen kannalta olennaisimmat taitavat olla nämä:

        Kun käytetty tavara on myyty huutokaupalla, se katsotaan myydyksi "sellaisena kuin se on".

        Jos tavara on myyty "sellaisena kuin se on" tai samankaltaista yleistä varaumaa käyttäen, siinä katsotaan kuitenkin olevan virhe, jos:

        1) tavara ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa antanut sen ominaisuuksista tai käytöstä ja joiden voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan;

        2) myyjä on ennen kaupantekoa laiminlyönyt antaa ostajalle tiedon sellaisesta tavaran ominaisuuksia tai käyttöä koskevasta olennaisesta seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan; tai

        3) tavara on olennaisesti huonommassa kunnossa kuin ostajalla sen hinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen on ollut perusteltua aihetta edellyttää.


        Ostaja saa virheen vuoksi purkaa kaupan, jos sopimusrikkomuksella on hänelle olennainen merkitys ja myyjä käsitti tämän tai hänen olisi pitänyt se käsittää. Ostajalla ei ole oikeutta hinnanalennukseen, kun tavara on ostettu käytettynä huutokaupasta.

        Jos tavara kuljetetaan luovutuspaikkakunnalle, osataja saa lykätä tavaran tarkastusta, kunnes tavara on tullut perille. Ostaja ei saa vedota tavaran virheeseen, ellei hän ilmoita virheestä myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän on havainnut virheen tai hänen olisi pitänyt se havaita (reklamaatio).


      • soveltuu

        Sen verran selvennyksenä, että mielestäni se vaaranvastuuun siirtymisen ajankohta ei ole relevantti tässä, kun ilmeisesti pelkästään myyjä arvelee vaurion tapahtuneen kuljetuksen aikana, mutta ei voi osoittaa väitettään todeksi. Riita-asiassa kun merkitystä on sillä, mitä väittää ja miten sen pystyy näyttämään toteen, silloinkun vastapuoli kiistää seikan.

        Se puolestaan olisi jotenkin arkijärjen vastaista, että ostajan edellytettäisiin avaavan ja tarkastavan tietokoneen sisältävän lähetyksen jo postissa.


    • LUT

      Kuluttajansuojalakia ei sovelleta yksityishenkilöiden väliseen kaupankäyntiin, ainoastaan kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan väliseen.

      Eli kuluttajansuojalaki ei sovellu tapaukseesi.

    • muistan

      postin toiminnasta, niin epäilen vahvasti, että postissa pakettia on heitelty ja kone on siellä rikkoutunut. Hehän eivät sitä tunnusta. Tuskin ostaja on konetta rikkonut.

    • EMTman

      minulla on juuri saman kaltainen tilanne. eli myin tietokoneen emolevyn ja prossun. jotka olin ottanut toimivana irti. ja ostaja halusi postin kautta paketin. emolevyssä ja prossussa ei mitää vikaa vaan peleissä ostajan mukaan ei ole kuin n 30fps. eli pitäisikö minun palauttaa rahat?.

      • Guugggeli

        Me ollaan EMT-mies nyt 6 vuotta myöhässä tässä keskustelussa.

        Itse arvelin tällä päivämäärällä perua yksityiset kaupat, ENNEN kuin annan myyjälle latin latia.


    • lool3

      Minulta ostettiin scootteri nettimoton kautta ja nyt ostaja haluaa purkaa kaupan. Mielestäni minun ei tarvitse rahoja palauttaa. Vai kuinka on?

      • 320850

        Kuluttajien välisessä kaupassa ei ole takuuta eikä palautusoikeutta.

        Tosin, jos myynti-ilmoitus ei vastaa todellisuutta, niin silloin se on petos ja asia ratkaistaan oikeudessa.


      • älä höpäjä
        320850 kirjoitti:

        Kuluttajien välisessä kaupassa ei ole takuuta eikä palautusoikeutta.

        Tosin, jos myynti-ilmoitus ei vastaa todellisuutta, niin silloin se on petos ja asia ratkaistaan oikeudessa.

        Höpö-höpö.

        Kauppaan sovelletaan kauppalakia. Sieltä löytyy säännöt tilanteeseen, jossa "tavarassa on virhe". Sekä vastuu- että purkukysymykset menevät tämän lain mukaan. Jos on erimielisyyttä, asia hoidetaan oikeudessa riita-asiana (sopimusriita). Tällä ei ole mitään tekemistä petoksen kanssa.


    • Anonyymi

      Kaupan purkaminen onnistuu myös yksityisen kanssa 14pv on aikaa purkaa kauppa. Oli tilanne mikä tahansa.

      • Anonyymi

        Höpö-höpö puhetta. Lapsellista tarinaa. Kaupan purku "oli tilanne mikä tahansa" ei onnistu edes kuluttajan ja elinkeinonharjottajan välisessä tilanteessa. Purku on viimeinen ja ankarin mahdollisuus, jos mikään muu keino ei onnistu. Kaupan purku ei ole koskaan ostajan subjektiivinen oikeus, jonka saa halutessaan itse valita.

        14pv automaattista "purkuoikeutta" ei ole olemassa missään muussa, kuin etämyynnissä elinkeinonharjoittajalta kuluttajalle. Silloinkin tämän toimenpiteen nimi on "kaupan peruutus".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Höpö-höpö puhetta. Lapsellista tarinaa. Kaupan purku "oli tilanne mikä tahansa" ei onnistu edes kuluttajan ja elinkeinonharjottajan välisessä tilanteessa. Purku on viimeinen ja ankarin mahdollisuus, jos mikään muu keino ei onnistu. Kaupan purku ei ole koskaan ostajan subjektiivinen oikeus, jonka saa halutessaan itse valita.

        14pv automaattista "purkuoikeutta" ei ole olemassa missään muussa, kuin etämyynnissä elinkeinonharjoittajalta kuluttajalle. Silloinkin tämän toimenpiteen nimi on "kaupan peruutus".

        Turhaa saivartelua. Sehän on ihan sama asia. Autoakin voi peruuttaa ja auton voi myös purkaa. Purkamista varten löytyy auto purkaamoja ja autopurkamoja sekä kaikkia vaihtoehtoja niiden välillä yhteensä 4 kappaletta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      86
      4559
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3978
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2531
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      197
      1555
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1253
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1198
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1153
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1065
    Aihe