Tyttärellä tarkkaavaisuushäiriö?

Ei aina jaksais

Kirjoitan tännekin, kun tuolta murkkujen palstalta en saanut oikein tulta tämän juttuni alle.

Tyttäreni on piakkoin 13-vuotias. On aina ollut luonteeltaan yhtäaikaa hyvin temperamenttinen, mutta kuitenkin rauhallinen. On jollain tapaa myös syrjäänvetäytyvä, kaverit eivät koskaan ole olleet hyvin tärkeässä asemassa, vaikka kyllä hänellä niitä on. Tykkää vaan olla omissa oloissaan, ja on hyvin taiteellinen persoona, piirtää erittäin hyvin ja tykkääkin siitä tosi paljon. Musiikki, elokuvat, kirjoittaminen ja piirtäminen ovat hänelle kaikki kaikessa.

Asia mikä minua huolestuttaa, on se, että hän ei aina oikein tunnu ymmärtävän tai sisäistävän mitä hänelle sanotaan. Jos vaikka pyydän tekemään jotain, niin jo kohta hän kysyy että mitä minun pitikään tehdä?Unohtelee asioita, ei usko neuvoja ja ohjeita vaan tekee oman päänsä mukaan ja usein tuloksena on riita ,kun annettuja ohjeita ei ole noudatettu ja joku menee mönkään. Samaten jos kehotan tekemään jotain, niin tyttö vetkuttelee homman kanssa ja keksii ties mitä, vaikka alan jo hermostua ja hoputan häntä.

Tyttö on aina ollut ns. hitaasti syttyvä. On ollut jo pienestä asti sellainen, että vaikka tulipalo uhkaisi kulman takana ja tytön täytyisi kiirehtiä, niin tämä on kuin villasukka haaleassa vedessä. Ei ymmärrä ollenkaan että on myöhässä jostakin tapahtumasta, hiimailee vain ja ihmettelee, eikä saa nopeampaa vaihdetta päälle.

Olen pähkäillyt tämän asian kanssa jo pitkään, ja miettinyt, onko tyttäreni ainoastaan omanlaisensa persoona, vai onko taustalla jotain muuta. Koulussa hänellä menee suht hyvin, tosin jotkut aineet, esim. matematiikka, tuottavat hieman hankaluuksia, mutta on niistä kuitenkin selvinnyt läpi. Ei häiriköi koulussa, vaan istuu tunneilla kiltisti ja hiljaa, eikä siis siinä mielessä täytä tarkkaavaisuushäiriöisen tunnusmerkkejä.

Joskus näitten unohtamisten takia vain menee hermot, ja riita on valmis. Tuntuu ettei tyttö kuuntele välillä ollenkaan mitä hänelle puhutaan, ja se rassaa minua tosi paljon.

Joissakin asioissa osaa kyllä olla jämpti, esim. menee nukkumaan juuri siihen aikaan kun sanotaan, ja tietokoneelle menee/siltä poistuu tasan sillä kellonlyömällä kun on annettu lupa.

Huolehdinko turhaan murkustani, vai onko jollain kokemusta samanlaisesta? Olisin kiitollinen kaikesta tiedosta!

4

768

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tutulta osa noista

      piirteistä! Meillä on 8v tokkuluokkalainen poika joka on myös aina ollut todella onnettoman hidas tietyissä asioissa. Hänellä on kylläyleisesti ottaen vilkkautta esiintynyt reippaasti ja nyt on todettu että hänellä on ADHD tyyppistä käyttäytymistä vaan ei laitettu diagnoosia, kun taipumus on lievää kuitenkin. Jos tämä olisi kuitenkin tiedetty jo varhain olisi varmaan säästytty monilta hankaluuksilta kun olisi tiennyt paremmin miten suhtautua asioihin.

      Meillä ovat hankalimpia olleet kiireiset toimet, eli kun olisi pakko ehtiä esim. johonkin tai pakko tehdä tiettyjä asioita. Poika menee jopa "lukkoon" hoputettaessa eikä auta yhtään vaikka perjaatteessa tietää esim. myöhästyvänsä koulusta jos ei pue tai syö. Syy-seuraus suhde on kai hänellä välillä hukassa, tai jotain. Tavalliset syömiset ja pukemiset sujuvat harvemmin ilman tilanteen "hallussa" pitämistä. Ei oikeastaan onnistu sanomalla pue päälle vaan laita sukat laita paita ... jne.
      Näissä asioissa on vähitellen harjaannuttu vaan hermoa kysyy ja aina täytyy ottaa nämä piirteet huomioon hänen kanssaan jatkossakin. Täytyy aina muistaa miten asioita kannattaa lähestyä.
      Voimia vaan jaksamiseen!
      Itselläni on helpottanut toisinaan kun muistaa keskittyä lapsen parempiin puoliin enemmän, hienoa että sinulla on lahjakas ja taiteellinen lapsi!

    • murkun mutsi

      Niin kovin tutulle kuulostaa. Tyttäreni on 16v ja
      hänellä on menossa adhd-testit hänen omasta tahdostaan.
      Pikkuveljellä on vaikea adhd,tyttö on kyllä enemmän add-tyyppiä.

      Meillä menee päivittäin hermot tytön jumittamisen takia, on tosiaan jumien jumi.
      Jos annan joitain kotitöitä esim. tee ensin läksysi, petaa sänkysi ja ota astiat pois koneesta ja laita pyykit narulle niin tasan tarkkaan ainekin pyykit jää laittamatta ja usein myös peti petaamatta. Tyttökun saattaa mennä soitamaan pianoa, tai soittaa viulua ja kaikki muu unohtuu. Saattaa ihan kirkkain silmin vielä väittää etten edes pyytänyt laittamaan pyykkejä narulle.
      Esim. tyttö menee koneelle sovituksi ajaksi ja kun aika rupee loppumaan hänelle siitä huomautetaan, ja hyvinkin käy niin jos emme vahdi niin jopa kahden tunninkin päästä hän edelleeen koneella naputtelee.

      Tyttö ei ole koskaan koulussa häiriköinyt, vaipuu omiin aaatoksiin, piirtelee vihkoihin ja kirjan kulmiin eli on tosi huomaamaton.
      Niissä aineissa pärjää hyvin mitkä kinnostavat ja eivät vaadi häneltä ponnisteluja esim. äidinkieli ja kielet.

      Tyttärelläni on aina ollut oma tyyli pukeutumisessa mutta jossain vaiheessa se oli jo ihan tolkutonta, nyt on jo suht asiallista, vaikkakin hänellä on edelleen oma persoonallinen tyylinsä.

    • täyttää...

      >>

      • Kyllä....

        Sitä se tarkkaavaisuushärö teettää (ADD) X-)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4915
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3106
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1611
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1223
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1197
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1187
    Aihe