Tules kuntoutusjakso?

Välilevyn pullistuma

Hei!

Selässäni todettiin välilevyn pullistuma ja tyrä. 2 vuotta on kärsitty, ennenkuin pääsin magneettikuvaan. Välillä melkein kontattu maata pitkin ja kipulääkkeitä napsittu. Nyt kun vika viimein todettiin ja tiedetään mikä on, lääkäri määrää/ehdotti 2 viikon TULES-kuntoutusjaksoa. Tutkivat ja kuntouttavat selkää. Onko kokemuksia? Mitä tämä tarkoittaa? Onko hyötyä? Olen kuullut huonoja ja hyviä mielipiteitä, mutta en ole varma, minne olen joutumassa??? Eihän Tules kuntoutus tarkoita mitään työkokeiluja jne... ???

10

9116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SAP

      Tuki- ja liikuntaelinsairaille järjestetyissä Kelan kustantamissa kuntoutusjaksoissa kuntoutetaan, ei tutkita. Tutkiminen ja hoito kuuluu terveydenhuollolle. Hakemuksessa tulee selvittää aikaisempi kuntoutus(mm.fysioterapia)ja siitä saatu hoitovaste, koska aina terveydenhuollon kuntoutus on ensisijainen.


      Yksilöllisiä jaksoja varten on kullakin vakuutusalueella käytössä kiintiöity, asukaslukuun suhteutettu määräraha. Vakuutusalueita on viisi. Joskus määräraha voi olla loppuvuodesta käytetty ja kuntoutus tästä syystä siirtyy seuraavalle vuodelle.

      Tässä ovat myöntämisen kriteerit kelalla: *kuntoutusta ei voida sairaus tai vamma ja yksilölliset seikat huomioon ottaen toteuttaa tuloksellisesti avohoidossa
      * avohoitopalveluja on käytetty ja ne on todettu sairaustilanteeseen nähden riittämättömiksi
      * avopalveluja ei voida käyttää pitkien matkojen , huonojen liikenneyhteyksien tai liikuntavamman vuoksi
      * sairauden pitkittyminen aiheuttaa selkeän uhkan työ- tai toimintakyvylle
      * hoidollinen tilanne on vakiintunut ja toipuminen sairaudesta on edennyt vaiheeseen, jolloin hoito ei ole enää ensisijaista, tarpeelliset lääketieteelliset tutkimukset on tehty ja avohoidon kuntoutustoimenpiteitä on kokeiltu
      * kuntoutuksen tarve on selvitetty ja perusteltu

      Kursseja voit itsekin selata sivulta www.kela.fi.
      Täppää kohtaa kuntoutukseen. Vasemmalle aukeaa valikko, jota laajentamalla pääset kurssihakuun.
      Voit laittaa hakusanaksi esim. tules tai selkä.
      Saat luettelon kursseista. Kun täppäät kurssin nimeä, aukeaa kurssista esittely.

      Näin loppuvudesta ei ole varmaankaan enää paikkoja. Silloin tällöin kannattaa käydä vilkaisemassa ensi vuoden kursseja, niitä aletaan kirjaamaan lähiviikkoina.

    • mee vaan

      Kyllähän siellä lääkäri on, mutta ei siellä mitään työharjoittelujuttuja oo. Ihan fysiikan kuntouttamista.

      Riippuu laitoksesta, mihin menet, mut pääsääntöisesti niissä on myös hoitoa antavat yksiköt. Oulussa www.verve.fi ei ole. siellä vaan lenkkeillään ja kuntoillaan muuten.

      Pääsääntöisesti kuntoutukset tapahtuvat kuntoutuskeskuksissa, missä on myös erilaisia hoitoja, on vesiallas, siis vesijumppaa varten, ja toisissa on kylpylä siinä samassa.

      Erilaisia fysikaalisia hoitoja, on saanut näissä kuntoutuksissa sen mukaan, mitä kurssin lääkäri katsoo aiheelliseksi.
      Minä olen saanut erilaisia kylpyjä, hierontaa, kuntosali kaikille, liikuntaa paljon, ja keskusteluryhmiä, sekä lääketieteellisiä luentoja liittyen juuri tuohon selkäaiheeseen.

      Mene ihmeessä.

      • kannattaa mennä

        Niissä mielikin piristyy,on vertaista porukkaa
        ja jokaiselle varmaan löytyy mieleistä tekemistä
        ja hoitoja.Hyvää lomaa sulle.!


    • muutaman kerran

      Päätä itse; kuntoutuksessa sinun välilevyn pullistumasi ja kivut eivät korjaannu. Viikon - kolmen viikon jaksoilla juokset lukujärjestys kädessä jumpasta psykologin ryhmään, sieltä äkkiä syömään ja sitten allasjumppaan, hydrojetiin, askartelemaan, kuntosalille jne. Hyvää vatsantäytettä saat ja paino nousee, valmis ohjelma huolehtii tekemisistä, tapaat vertaisiasi, pääset jakamaan kokemuksia, psykologin kanssa voit keskustella, sosiaalityöntekijän tapaat jos on taloudellisia ongelmia. Mikään ongelma ei kuitenkaan kunt.jaksolla etene mihinkään suuntaan, masennusta jos on se voi tilapäisesti helpottaa.
      Itse olen tuumaillut muutaman kuntoutuksen jälkeen, että parempi olisi jos jokainen suomalainen sillä rahalla, jolla kalliita kuntoutuslaitoksia pyöritetään: tutkittaisiin perusteellisesti viiden vuoden välein, magneettikuvat, fysiatrin palvelut jne. Olisi kerran vuodessa henkilökohtainen moniammatillinen (liikunta, fysioter. ym)ohjausryhmä, jonka kanssa voisi yhteistyössä laatia kunnonkohennusohjelman, jota viitsisi noudattaa säännöllisesti. Vielä tähän pottiin mahtuisi varmaan kunnalliset kaikille suunnatut kuntojumpat, pilates ja muut rankaa vahvistavat systeemit sekä hieronta/manipulaatio tai mikä kullekin parhaiten sopii, jokaiselle kansalaiselle yht.kunnan kustannuksella kerran kuukaudessa. Jokainen kuntoutuspäivä maksaa nääs monta sataa euroa/kuntoutettava.
      Tottahan sitä mielellään jokainen on viikon passattavana aina joskus, mutta turhan kalliiksi nämä kuntoutuspalvelut on hinnoiteltu. (kuka vedättää ja ketä) Kuntoutuksen vaikutus varsinaisiin sairauksiin on kuitenkin vähäinen. Olen tavannut kuntoutuksissa henkilöitä, jotka ovat kärsineet välilevyongelmistaan monia vuosia, pari kertaa vuodessa on kuntoutusta, välillä töissä, välillä sairauslomilla - kalliiksi sairauslomatkin yhteiskunnalle tulee. En tiedä, miksi nykyään suhtaudutaan leikkaukseen niin kielteisesti, kun se kuitenkin usein on se ainut vaihtoehto kun ongelma on jatkunut pitkään. Vielä voisi puhua särkylääkkeiden haitoista, joita surutta määrätään, jos on tule-ongelmaa (vaikka apteekki älähtää, jos ilman reseptiä yrität ostaa kahta buranapakettia kerralla). Eiköhän tää riittäne tällä kertaa.

      • Spelttityttö

        Kuntoutus on kuin olisit päiväkodissa tai jossain lasten leirillä. Rahat voisi todellakin käyttää hyödyllisemminkin, varsinkin kun sinne kuntoutukseen ei pääse kuin harva, joka sitä olevinas tarttis.

        Sitäpaitsi siellä on kimppahuoneet ja meidän porukalla oli siinä suhteessa ongelmia, kun osa kuorsasi, niin että seinät tärisi ja osa kiskos viunaa.

        Mun kämppis taasen oli mielenterveysongelmainen, enkä saanut nukuttua edes korvatulpilla, kun hän ravas keskellä yötäkin tupakalla ja paiskos ovia.

        Kiitin luojaa, kun se 3 viikon piina loppus ja pääsin kotiin nukkumaan.

        Ja samoja jumppaohjeita sain sieltä, kun olin jo vuosia saanut fysioterapeuteilta.


    • Kuntoutuksesta

      Oman kipupolilääkärini mielipide oli että siell kylpylässä on varmaan ihan mukavaa mutta hän on sitä mieltä, että kuntoutusjaksot ovat hyviä ainoastaan TULES-sairauksien ennaltaehkäisyyn mutta harvoinpä niistä on jo valmiiksi sairas parantunut. Niin se kuitenkin lääkärini mukaan menee että kuntoutukseen on mentävä jos kutsu käy kun se ikäiselläni (alle 50 v) ikään kuin "kuuluu asiaan". Kutsua odotan minäkin...

      • Motivaatio

        Omasta motivaatiosta riippuu erittäin paljon, ja myös siitä, miten oivaltaa tuon kuntoutuksen. Tarkotushan on saada akitvoitua kuntoutettava jatkamaan niitä kuntoutuksessa aloitettuja kuntoutustoimenpiteitä.

        Minulla on 2 välilevyn pullistumaa. Ja mikään kuntoutus ei ole se parantava, ellei omien korvien välissä loksahda jotain, joka saa omat impulssit terästymään, miten tästä itse eteenpäin asian eteen jatkaa? Siitä on kyse. Itse kyllä koen kuntoutukset positiivisina, mutta minä olen minä, muutenkin myönteisesti ajatteleva ja myönteisiä menetelmiä etsivä.


      • itsestä kiinni
        Motivaatio kirjoitti:

        Omasta motivaatiosta riippuu erittäin paljon, ja myös siitä, miten oivaltaa tuon kuntoutuksen. Tarkotushan on saada akitvoitua kuntoutettava jatkamaan niitä kuntoutuksessa aloitettuja kuntoutustoimenpiteitä.

        Minulla on 2 välilevyn pullistumaa. Ja mikään kuntoutus ei ole se parantava, ellei omien korvien välissä loksahda jotain, joka saa omat impulssit terästymään, miten tästä itse eteenpäin asian eteen jatkaa? Siitä on kyse. Itse kyllä koen kuntoutukset positiivisina, mutta minä olen minä, muutenkin myönteisesti ajatteleva ja myönteisiä menetelmiä etsivä.

        Totuushan on se, ettei tästä vaivasta kukaan ikinä parannu, sitä ihmettä on täällä turha kenenkään odottaa! Myöskään leikkaus ei ole se ihme, sillä sen jälkeen on itsensä kuntoutettava ja sitä kuntoutusta jatkettava eteenkinpäin!
        Päänupista se asenne lähtee jos on lähteäkseen.Hyviä virikkeitä olen saanut kuntoutuksesta, eikä meillä ollut hoitoja ja hierontoja vaan jumppia ja testejä.Minusta ainakin tuli aivan uusi ihminen siellä!


    • mikseiolevaihtoehtoja

      Oho siis niin olipa monta mielipidettä. Pelottaa kyl vähän tuo kolmen hengen huoneessa oleminen kun mulle tules kuntoutusta varmaan ehk nyt ehdotetaan kun vähän niin oli jo puhetta. Mun fysiatri sanoi että siellä kuntoutuksessa voitaisiin kanssa kirjoittaa eläkepaperit mahdollisesti. (Sanoisinpa näiden keskustelun juttujen lukemisen perusteella että aika epätodennäköistä ehkäpä se olisi?että vähän tais ehk liioitella nyt? (tai onhan mut hyvä varmaan pitää pilvulinnoissa jotka ei pidä paikkaansa kun muutenkin olen yli väsynyt ja uupunut!)En tiedä sitten kun minulla on jo 4:n eri lääkärin ja kolmen terveyden ja sairaanhoidon erikoisalan alta tk eläkepaperit kirjoitettu!! ja sitä tk eläkettä on haettu jo nyt sitten vakuutusoikeutta myöten joka uskoi vain eläkelaitoslääkäreiden puppua olevia kirjoituksia asiaan(sisätaudit kun muka ei oo mittään eikä vaikuta mihinkään ja kallonsisäinen vamma no ei sitäkään varmaan nyt sulla ole! (Kyl se näkyy tietyllä tavalla vaan magneettikuvassa vaikka he väittää nyt vaan mitä) ynnä muuta puppua!selän välilevyrappeumat/ spondyloosi ei oo mitään heidän mielestä! Ei ole isojakaan selkäongelmia heidän mielestä eli pikku vaivaa vaan! siis hah ja häh!; sanon tuohonkin että olispa itse näissä alaselän säryissä ja sitten myöskään fibromyalgia ei oo mittään eikä tunnu missää! (Vaiks mul on jatkuvia särkyjä siitäkin!). En edes jaksa muita vammoja ja sairauksia tässä mainita.. (Uskomattomia sanoja siis eläkeyhtiöltä jotka ei pidä kyllä paikkaansa!) ) eli hylky sieltäkin vakuutusoikeudesta (huomioivat eniten eläkeyhtiön vääristävät ja totuutta kiistävät lausunnot), mutta ne 4 lääkärintodistusta eivät tosiaan siis ollenkaan kelvanneet eläkelaitokselle!!(täys selätys ja kaato! Mä jäin ihan huomioimatta tuossa täysin verrattuna mikä mun oikea tilanne on!!) (Mitä lääkäreidenkin täysin ajan tuhlaahmista kun kirjoitetaan niitä tk eläke papereita ja kukaan ei kelpuuta kuitenkaan niitä siis toiset lääkärit!! ). Huoh ja kun niitä eläkemaksuja pakolla otetaan palkasta ja sitten ei sille lainmuksiselle tk eläkkeelle ei pääse vaikka olisi kymmenen lääkärin lausunto asiasta! Ja kyl mulla oli omatkin selvitykset lähetetty sinne vakuutusoikeuteen mutta ei ne painaneet sitten tarpeeksi kun oli ne eläkelaitoksen kaikki sairaudet yliviivaava lausunto joka vain painoi asiassa!! (Oikeuden pilkkaamista jotenkin ettei oteta huomioon hoitavien lääkäreiden lausuntoja ja itse potilaan lausuntoja! eiköhän ne ole kuitenkin ne lähinnä oikeata asiaa kertovat todistukset ja kirjoitukset eikä eläkelaitoksen vääristellyt ja vähättelevä ja kokonaan sairaudet yliviivaavat lausunnot) Mutta niin se maa sitten nykyään vaan makaa!Milloinkahan vallan vahtikoira eli julkisuus puuttuu näin räikeään asiaan???. Mutta sairauksien ja vajaavaisuuksien tähden on hyvin vaikea juosta jossain lukujärjestys jutuissa fysioterapeutilla yms muussa, kun suurin osa päivästä menee muutenkin nukkuessa? Että mitä edes teen paikassa jossa ei välttämättä pysty nukkumaan edes? (Tulen vaan huonommaksi tuollaisessa paikassa jos sattuu öitä vielä vähemmän nukkuva eli ulkona tupakalla ravaava yksilö samaan huoneeseen?? )Kun minulla on muutenkin unen kanssa erilaisia ongelmia(yksi iso ongelma nukahtaminen) ja sitäpaitsi kun viimein nukun niin kuorsaan ja välillä hyvin lujaakin eli olen sitten vielä huonekavereiden tod.näk. vihaama mölytoosa!. Luulenpa että minulle sopisi paremmin kylläkin avokuntoutus!!?? Kun tuo nukkuminen on vähän niinkuin liialllista(olen uupunut sekä sairauksistani että ehkä lievää masennusta) minulla niin eihän tuolla pysty sitä uupumustani pois nukkumaan! Kun pitää ravata jossain...?. (Tulee sydänongelmia siis ehkä? Ja vielä siis sairautta lisää mahd? ).. pidän kyllä vetaistuesta ehkäp paljonkin mutta uuvun varmaan siitäkin kun alan "kaveerata:vähän kaikkien kaa??

    • paritkuntoutukset

      kuntoutusjaksolla on hyvät ruoat iltamenoja ja tanssia ja bonuksena saa pillua siellä hyvännäköisiltä muijilta joilla ukko kotona antaa hyvää kyytiä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2803
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2380
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2160
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1944
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1796
    6. 152
      1782
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1767
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      131
      1510
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe