Kompostori ei käynnisty

Apua

Hei,

meillä on nyt vuosi kerätty biojätettä biolanin pikakompostoriin, eikä lämpötila ole noussut ulkolämpötilaa ylemmäs. Pian kompostori on täynnä, eikä minkäänlaisesta käynnistymisestä siis ole merkkejä. Mitä pitäisi tehdä. Kuivikkeena käytettiin alussa tuota valmista kuiviketta, nyt oksasilppua.

14

14482

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minä vaan

      Huolehdi, että kompostisi on sopivan kostea. Kompostimassaa puristaessa nyrkkiin siitä pitäisi irrota muutama tippa. Yleensä komposti on joko liian kuiva tai liian märkä. Kannattaa käyttää myös kompostiherätettä, mikä nopeuttaa toimintaa.

    • kyllä lähtee

      Tyhjennä ja aloita alusta, laita enemmän kuiviketta väliin.
      Kompostin herätettä myös reippaasti ja jos kehtaat niin virtsaa myös sekaan.
      Jos hevosen p...skaa saat jostain niin sitä myös.

    • vasta-alkaja

      Minä olen myös ihmetellyt jossain vaiheessa vastaava. Mutta löysin kompostorin ohjeet netistä ja siellä kehotettiin lisämään kompostinherätettä tai esim. kanankakkaa ja kuumaa vettä. Minä olen säännöllisin välein ripotellut joukkoon sitä kompostinherätettä ja siksipä laitoin ämpärin puolilleen kuumaa vettä ja siihen kourallinen kanankakkarouhetta. Kompostori lähti seuraavana päivänä käyntiin. Mitä minä ihmettelen, on se, että lämpötila ei koskaan nouse kuin 40-50C saakka (laitteen mittarin mukaan). Olen kuullut paljon korkeammistakin lämpötiloista. Lisäksi olen hämmentynyt, kuinka vähän aikaa tuo korkean lämpötilan aika kestää. Nyt olen tyhjentänyt kompostorin talvea varten (jättänyt sinne pohjalle jonkunlaisen kerroksen vanhaa) ja tuo biojäte ei mielestäni haissut pahalta, mutta ehkä hieman typpipitoiselta (hieman navettamainen haju). Mietinkin, laitankohan minä liikaa esim. kompostinherätettä (jota ohjeen mukaan voi laittaa joka kerta).Tuossa tyhjennetyssä biojätteessä ei ollut jäljellä mitään ruokajuttuja, vaan se oli sellaista karkeaa tuotosta (käytämme kaupan kuivikeainetta mukana). Joten kait se kompostori toimii, sillä muutenhan biojäte ei olisi muuttanut ulkonäköään juurikaan?
      Toivottavasti kompostorinne lähtee käyntiin!

    • rrr

      Hankinpa minäkin suomen varmimman, luulin. Olen kompostoitoinut jo toistakymmentä vuotta mutten noin hienossa. Totesin ettei tuo riitä meillä kuin ruuan jätteille joten tarvin edelleen puutarhajätteille pari vanhempaa.
      Mutta vaikka loppukesällä aloitin meinas olla aloitus ongelmia. Mutta ratkesihan ne lopulta.
      Oli liian märkää ja reikä pohjassa tukossa , mutta sitten rupesi palamaan.Tyhjensin alakautta noin pariämpätillisen varran ja hieman sulloin ,ilmastin ,nostelin mukana tulleella 'atraimella'ylintä osaa. Alhaalle jäi ehkä harvempaa aluksi mutta lämpö hyppäsi välittömästi 60 asteeseen .
      Huolehdi siis ettei pohjassa oleva reikä mene tukkoon. Itse laitoin sen kohdalle koveran isohkon kiven päälle että mahdollinen liikavesi pääsee pois .
      Tuo huussikuivikekin on liian pölyä joten laitan sekaan risupätkiä ja hakeläjän pohjalta kerättyä hieman maatunutta moskaa.
      Aukoa ei kärsi ainakaan vielä laittaa isommalle kuin 20 lämpö pysyy siten yli 50 nen.
      Sinuna tyhjentäisin alakautta ja jätä vain 'siementä ' .Sitä uusinta päälimmäisintä . Sehän ei toimi jollei sitä ruoki, meillä tulee kuoria ja vastaavaa n. litra päivässä vietäväksi sinne.

      • alkaja

        missä siellä pohjassa se reikä oikein on?
        en ole löytänyt, eikä kaaviokuvassakaan näy reikää pohjassa.
        jos vaikka se onkin tukossa...


      • rrr
        alkaja kirjoitti:

        missä siellä pohjassa se reikä oikein on?
        en ole löytänyt, eikä kaaviokuvassakaan näy reikää pohjassa.
        jos vaikka se onkin tukossa...

        On ostettu syyskesällä. Reikä on keskellä pohjaa , sormen mentävä reikä. En tiedä onko mallia muutettu. Mutta kyllä sieltä liika vesi pääsee luukunkin reunoista ainakin sulan aikana pois.


      • BIOLAN 220 Rulezz..
        rrr kirjoitti:

        On ostettu syyskesällä. Reikä on keskellä pohjaa , sormen mentävä reikä. En tiedä onko mallia muutettu. Mutta kyllä sieltä liika vesi pääsee luukunkin reunoista ainakin sulan aikana pois.

        Eli meillä kanssa tuo Biolanin 220. Mukana tuli 'sekoituskauha', 2 säkkiä kuiviketta ja näytepakkaus kompostiherätettä. nyt on kompostoitu elokuusta lähtien, nelisen kuukautta takana. Kaikki biojäte laitetaan. Ruohonleikkuujätettä ei laiteta, koska se on kuulemma jotenkin epäsopivaa. Kukkamullat ja kuivuneet kukat ovat menneet myös. Ihmettelin aluksi, miten jotkut servetitkin voivat maatua. Mutta kai ne sitten maatuvat. Tuossa lokakuun tienoilla oli 40 astetta korkeimmillaan, sen yli ei ole mennyt. Kompostorin ohjeissa sanotaan, että Kuumavaihe olisi yli 40 astetta, ja sen jälkeen sen voisi tyhjentää.
        "Mikäli kompostin lämpötila talvella laskee, etsi syytä tämän käyttöohjeen
        lopussa olevan vianetsintäkaavion avulla. Usein syynä on
        kompostimassan kuivuus. Toinen jäähtymisen syy on, että kompostorissa
        oleva massa on jo niin valmista, ettei se enää tuota lämpöä. (MEILLÄ EPÄILEN EDELLÄ MAINITTUA, KOSKA LÄMPÖTILA ON LASKENUT 25 ASTEESEEN.)
        Ellei
        kompostimassa jonkin häiriön takia tuota lämpöä, saattaa komposti
        jopa jäätyä. Jäätyminen ei millään tavoin vahingoita kompostoria,
        eikä myöskään kompostimassaa. Jäätyneen kompostin saat käynnistettyä
        helpoimmin kaatamalla sinne muutaman litran kuumaa vettä ja
        sekoittelemalla. Lisäksi voit haudata kompostimassaan esim. viiden
        litran vesikanisterin täynnä kuumaa vettä. Tärkeintä on samalla hoitaa
        kuntoon se häiriötekijä, minkä takia komposti alunperin jäähtyi."
        ELI LUULISIN, ETTÄ KOMPOSTORIMME PITÄISI NYT TYHJENTÄÄ, ENNEN KUIN TULEE LUNTA ENEMMÄNKIN. LÄMPÖTILA N. 20 ASTETTA JA MULLALTA NÄYTTÄÄ JO. ALALUUKUSTA EN TOSIN OLE VIELÄ USKALTANUT KATSOA.

        ja "Lämpenemisvaihe (taisi mennä meillä äsken)
        • lämpötila 0-40 astetta
        • hajottajina lähinnä bakteerit
        • käyttävät ravintonaan sokereita ja
        valkuaisaineita
        • kestää yleensä muutaman päivän (miten niin muutaman päivän?!)

        Kuumavaihe
        • lämpötila yli 40 astetta
        • hajottajina kuumiin oloihin erikoistuneet
        bakteerit ja sädesienet
        • käyttävät ravintonaan edellisen
        vaiheen pieneliöitä ja hajoamistuotteita
        • kestää enintään muutaman viikon

        Jäähtymisvaihe
        • lämpötila laskee ympäristön lämpötilan
        tasolle
        • hajottajina mm. sieniä, sädesieniä
        ja lieroja
        • hajottavat kompostin ”sitkeimpiä”
        paloja, mm. ligniiniä ja selluloosaa
        • syntyy humusta
        • kestää kauan, vähintään kuukausia"
        VOIKO TUON JÄÄHTYMISVAIHEEN JÄLKEEN SITTEN TYHJENTÄÄ? OLEN KÄSITTÄNYT NIIN..

        Kertokaa, mitä mieltä olette. Itse olen niin nuori (12v) ja minun aloitteestani meillä aloitettiin kyseinen harrastus. Ilmastonmuutos pelottaa, yritän estää parhaani mukaan.
        VIELÄ YKSI ASIA. KUMMA, ETTEIVÄT PRISMA JA S-MARKET MYY KOMPOSTIHERÄTETTÄ! PRISMASSA EI OLLUT EDES TAVALLISTA MULTAA.!

        kiitos jo etukäteen :)


      • Nimetön
        alkaja kirjoitti:

        missä siellä pohjassa se reikä oikein on?
        en ole löytänyt, eikä kaaviokuvassakaan näy reikää pohjassa.
        jos vaikka se onkin tukossa...

        No alkaja, saitko käyntiin.Miten.?Itsellä sama ongelma -Biolan220.Lämpötila aina hiukan yli ulkoilmalämpötilan.Kompostori vajaa vuodenvanha.Nyt täynnä.Ei käy.Muutamankerran olen tyhjentänyt huikan.Ei ole muuttunut mullaksi ja haisee pahalta.Tuntuu että ainoa ketä on hyötynyt kompostorista on sen myyjä.Vinkkejä kaivataan....


    • Jylppy_Hml

      Meidän biolan lämpötila vaihtelee 20~60c .joulukuu 2017. Alimmillaan lämmön ollessa putsasin alaluukun kautta pohjan ja laitoin 5cm kuivaa karikesilppua pohjalle , jonka jälkeen alaluukku kiinni ja sekotus yläkautta kuivikkeen kera niin lämmöt nousi päivässä parissa liki 60c, ulkona lämmön olellen keskim. -1. Nyt jäte on monin kohdin harmaata ja täytettäessä painuu alas.

      • Anonyymi

        Saunassa jos on kompostori niin varmaan näin toimii. Pakkasessa täysi leikkikalu tämä biolanin muovikeksintö.


    • Anonyymi

      Laita toinen kompostori ja anna sen toisen käydä sitten keväällä...itselläni on niin iso et siihen sopii paljon tavaraa ja sitten se köynnistyy keväällä ja palavat mullaksi kesän aikana..no proplem... Ongelmat on noissa pienissä kompostoreissa niitö on muutenkin hankala hoitaa..

    • Anonyymi

      Keväällä käynnistyy... Ei sen talvella tarvitse edes käydä jos on tarpeeksi iso.. Nyt kuluttajia huijataan ostamaan pieni kompostori jota on vaikea huoltaa.. El Itsellä on 300l litraa umpinainen jota kääntelen viikon välein.... Talvella on 4kk jäässä mut keväällä herää. Vielä kun maalaa mustaksi kuoret niin aurinko lämittää keväällä.... Kompostori ammaatilaiset on turhaa ... Onhan meillä ruokaakin pakkasessa... Pääasia ettei rotat pääse kompostoriin.. minulla on umpinainen kompostori 400l alumini sisus...ylhäälä muutama pieni reikä porakoneella.... Eli talikko, kääntely viikon välein, iso kompostori riittää.. Turhaa ostelee herätteitä... Jos ei muuten niin lämmin veisi hiivalla herättää keväällä.

    • Anonyymi

      Lämpö,kuivat puunlehdet ja talikko.... Tarpeeksi iso et mahtuu käänteleen viikonvälein... Halpaa ja tehokasta..jos on talvella 3vkk jäässä niin ei haittaa kun tilaa vaan on..puunlehdet on siitä hyvää et ilmaa ja happea jää väliin... Ei o le niin tiivis tavara... Ois muute myyntivaltti kuiville puunlehdille verkkoasäkeissä.. Parasta kuiviketta..

    • Anonyymi

      Kompostriin lämpövastuspiuha pari metriä , suojaat muovilla päältä tiiviiksi ja kannen päälle pressu, kyllä lähtee toimimaan. Biolanilla taitaa noita piuhoja /kaapeleita olla myynnissäkin
      Miten olette ratkaisseet biolan-huussin mustat nesteet, niiden käsittelyn

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5056
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1462
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe