Tavallista laumanärhämää(kö)?

Koiralauma

Meidän suurperheeseen kuuluu kahden aikuisen ja viiden lapsen lisäksi kuusi isokokoista koiraa ja yksi kääpiö sellainen. Iät ovat 1,3v-9v. väliltä. 4 narttua ja 3 urosta. Kaikki ovat olleet tai tulleet pentuina. Yhtäkään ei olla aikuisena ostettu. Meillä on aina koirat tulleet ongelmitta toimeen keskenään jopa narttujen juoksujen aikaan ei ole uroksilla ollut kummempia pullisteluja. Mutta nyt muut (6) ovat alkaneet syrjiä tätä nuorimmaista (1,5v narttu). Tämä syrjintä ilmenee mm. "joukko ärhentelynä" siis muut koirat kuorossa ärhentelevät nuorimmalle. Myös urokset. Meillä ei ole koskaan ollut tapana mennä väliin jos laumassa on pientä (huom pientä) ärhentelyä joten emme aluksi tässäkään tapauksessa menneet väliin. Ärhentelyn käydessä todelliseksi "joukko alistamiseksi" (parhaillaan kaikki nuorimman kimpussa) vihelsimme pelin poikki.
Omituiseksi asian tekee se että vaikka narttu alistuisi niin silti toiset jatkavat. En ole koskaan aiemmin nähnyt urosten käyttäytyvän noin narttua kohtaan. Laumamme urokset ovat aina olleet hyvin suopeita ja tulleet hyvin toimeen toisten koirien kanssa (etenkin narttujen) joten mikähän tähän sitten on syynä. Ja tämä syrjintä alkoi reilut kaksi kuukautta sitten suunnilleen nartun ekojen juoksujen aikoihin. Pentuaikana ei mitään vastaavaa ilmentynyt. Meillä koirat ovat aina vapaasti talossa sisällä ja ulkona (suuri,melkein 300 neliön maalaistalo) paitsi tietty juoksujen aikaan jolloin eristämme urokset tarhaan tai kellarikerrokseen.
Lähinnä nyt haen neuvoja siihen että miten meidän tulisi menetellä tämän syrjinnän kanssa siis mikä on oikea tapa mennä väliin ja rankaista muita syrjinnästä? En usko että ärhentely menee tappeluksi saakka sillä narttu esittää alistumisen merkkejä heti. Jotain on kuitenkin tehtävä asialle sillä tilanne ei todellakaan ole mukava nartulle joka jo nyt on arka.

8

551

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • niksu

      en tässä tapauksessa jättäisi syrjittyä koiraa keskenään muiden kanssa. Se voi olla joku päivä revitty palasiksi. Jostain syystä muut eivät nyt hyväksy sitä ja yrittävät häätää sen laumasta.

    • Joo,tai sitten ei.Jos olisi tietoa roduista,voisi olla apua ehkä enemmän.

      Yleensä noi tapaukset on sellaisia,ettei helposti voi sanoa,mistä kiikastaa,siis näkemättä.Kun pitäisi nähdä jengi normaalitouhuissa ja missä kärjistyksiä tulee.

      Joskus vaan voi tulla tilanne,että se viimeinen on jostain syystä "liikaa".Ensin saattaa ruveta esim.koirien pomo tai joku karsastaa,ja siitä sitten tilanne jännittyy,että siihen lähtee muitakin.

      Yleensä kun koirat ottaa yhteen,ja siihen liittyy muita,niin useasti ne muut käy nimenomaan se heikomman yksilön päälle myös.
      Koiramaailmassa kun nuo ajatukset on ihan jotain muuta,kuin ihmisten.
      Pentuaikana ei mitään tapahtunut ehkä siksi,että vauva kun ei ole normalisti "uhka",ja sitä kohdellaan toisin.

      Minä en neuvoja voi antaa,en edes yrittää,koska kuten sanoin,näkemättä menisi kikkailuksi pelkästään.

      Jos homma jatkuu,niin se mitä on jouduttu/tehty,syystä tai toisesta,niin joko omistajan otettava/saatava homma niin vahvasti haltuunsa,ettei mitään välienselvittelyjä tai örinöitä sallita ylipäätään (meillä on ollut tuo meininki itse asiassa aina,osaltaan periaatteesta,siis ilman ongelmiakin),koirat joudutaan eroittelemaan,tai joudutaan luopumaan jostain.

      Se,että heikompi alistuu,ei ole mitenkään satavarma,että tilanne laukeaisi aina sillä.Jos homma pääsee pitkälle tulehtumaan,niin koirien normaalikäytös voi muuttua,ja laukasta jotain ei-toivotua.

      Pidemmän päälle myös koira,joka koko ajan on alistetussa asemassa (siis selkeästi)kärsii siitä,joka voi alkaa näkyä niin henkisessä puolessa kuin jopa fyysisesti.

      Parasta olsi ehkä saada joku ulkopuolinen,kokenut,tai "alan" ihminen arvioimaan tilannetta tai sanomaan mielipiteensä ;)

    • FAU

      laumoissa varsin ikäviä toisilleen, jos huomaavat jonkun olevan heikompi.
      Joukossa tyhmyys tiivistyy, koirillakin ja se joukko ärhentely provosoi jatkamaan vaikka toinen jo alistuisi.
      Aika usein se nuorin/heikoin joutuu silmätikuksi, jota muut käyvät porukalla härkkimässä varsinkin jos se on luonteeltaan vähääkään epävarma.
      Pentuaika menee ok, mutta ongelmat alkavat kun siitä pahnanpohjimmaisesta tulee aikuinen, niinkuin teilläkin.
      Siihen suhtaudutaan kuin aikuiseen ja ikävä kyllä monet koirat pitävät näitä herkkiksiä vähän kuin vinkuleluinaan jos asiaan ei puututa. Koira joka asuu rajallisessa tilassa sisällä ei pääse väistämään kunnolla muita ja jää jalkoihin ja silloin ihmisen velvollisuus on sanella ne säännöt miten eletään.
      Luonnossa koiraeläimillä on tilaa vaikka miten ja monesti nämä syrjityt häädetään kauemmas muun lauman tieltä, tai pahimmillaan karkotetaan laumasta kokonaan.

      Meilläkin koirat saavat kyllä välinsä rauhassa keskenään setviä, mutta ketään ei saa kiusata. Siihen puutun heti ja niin että asia menee myös perille.
      Kenenkään ei tarvi kotonaan pelätä, eikä ketään kiusata ja piste se on meillä periaatteena.
      Ulos mentäessä kannattaa mennä vaikka kahdessa eri porukassa, niin että se herkkis tulee erikseen jonkun semmoisen kanssa joka ei kiusaa ja muut sitten omana porukkanaan.
      Tilanteet kärjistyy ulkona helpommin ja ihan turha on stressata epävarmaa koiraa sillä, että koko ajan saa pelätä koska tulee nokkaan jostain päin.
      Tilanne vaan pahenee koko ajan jos se saa jatkua ja kohta sen yhden itsetunto on niin nollilla muiden seurassa, että jo se provosoi toisia jatkamaan.
      Siksi myös silloin jos koirat ovat keskenään ne kannattaa laittaa niin ettei koko lauma pääse tätä yhtä höykyttämään ihmisten poissa ollessa. Laumajärjestys olla pitää ja siihen kuuluu olennaisesti se, että sinä päätät miten käyttäydytään ja miten ei.

    • Näin se on

      Heikkoa ja sairasta kiusataan tai se tapetaan, näin se on myös lemmikkikoiralaumoissa koska se on uhka lauman selviytymiselle. Koira on eläin eikä ymmärrä että heikkous ja sairaus eivät ole uhkia laumalle. Ei tietenkään aina, mutta suurissa koiralaumoissa ei harvinaista. Keskenään ei voi ilman valvontaa jättää ja tappelu tulee keskeyttää tai estää. Vaikea arvailla mikä auttaisi. Harkitsisin kyllä koirasta luopumista eli uuden hyvän kodin etsimistä. Koiraa kun ei voi laumastaankaan eristää.

      • niksu

        kirjoittelet. Kyllä syrjityn koiran voi laumastaan erottaa. Laittaa sille kaveriksi esim. toista sukupuolta olevan koiran. Toki se vaatii ihmiseltä enempi kuin se, että voisi pitää kaikki koirat samalla alueella.
        Itselläni on usemapi koira, jotka eivät tosiaankaan tule toimeen keskenään. Käytän porukan lenkillä omissa laumoissaan. Sillä välin toinen lauma ulkoilee isossa juoksutarhassa. Seuraavana päivänä sitten vaihdetaan.
        Ihmisestä se on lopulta kiinni mitä viitsii tehdä ja mitä ei.


    • Koiralauma

      2 berninpaimenkoiraa, 3 bordercollieta, sakemanni ja kääpiöpinseri. Bortsu on tämä nuorin narttu jota hyökytetään. Meillä itsellämmekin on jo melko pitkä kokemus koirien kanssa mutta ongelmana tällainen on ensimmäinen.

      • nyt olisi

        turvallisempaa eristää se kiusattu laumasta.


    • Pukeli

      syrjijöitä. Ikävä kyllä se ei auta, kun hetkeksi.
      Meillä on ollut yksi pikkukoira jonka naamataulua ei siedetty. Koira oli porukasta vanhin ja erirotuinen. Tosin meillä ei ollut siinävaiheessa, kun kolme koiraa, mutta todellista sakinhivutusta joutui koiravanhuksemme silti kärsimään. Ruumiillisen kurituksen lisäksi koira joutui eristämään itsensä muusta porukasta, eli istui ulkona ollessaan talon nurkkauksessa, niin ettei kukaan ainakaan takaapäin päässyt sitä yllättämään.
      Onneksi olimme kotona, kun pahimmat yhteenotot alkoivat ja ryntäsimme tietysti väliin.
      Ainoastaan kerran kävi niin, kun koirat tulivat sisälle, niin ihmettelin pikkukoiran punaruskeaa väriä turkissa ja selvisihän se sitten pesulla, että vertahan tämä on.
      Oma näkemykseni on, ettei tilanne kohdallanne ole kovin hevillä korjattavissa. Tilanne todennäköisesti pahenee entisestään. Koirille, kun ei voi kauniisti puhua ja selittää, että kiltisti on oltava ja kaikkia suvaittava.
      Koira on petoeläin vaikka usein pyrimme sen unohtamaan. Koira laumassa pätee viidakonlaki, jos ei jotain yksilöä laumaan huolita, niin se päätös on ja pysyy.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tirkistelijä T...

      Tirkistelijä T... ei ole sokeutunut, vaikka näin juorutaan. Asuu nykyään Limingassa ja jatkaa sekopää touhujaan ainakin
      Haapavesi
      4
      2073
    2. Liian kiltti.. ?

      Tässä jo jonnunaikaa olen tuumaillut tätä kiltti ja kunnollinen juttua. Siis miksi oikeasti kiltit eivät muka kelpaa?
      Sinkut
      256
      1751
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      264
      1705
    4. 1982 syntynyt Mahdi Alcheikh tuomittiin törkeästä lapsenraiskauksesta

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mies-raiskasi-15-vuotiaan-uimahallissa-turussa/8964984 Yli 4 vuotta vankeutta Oike
      Oulu
      66
      1700
    5. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      107
      1526
    6. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      30
      1433
    7. Kansan vihaama elokapina aikoo pysäyttää moottoritien ruuhka-aikana

      Mielenosoitus alkaa perjantaina kello 15 Länsiväylän ja Porkkalankadun risteyksessä. On se kummallista, että tuollainen
      Maailman menoa
      290
      1225
    8. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      50
      1224
    9. Voiko 40 tai yli

      Enää rakastua vai onko se jo game over?!
      Ikävä
      157
      1217
    10. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      66
      1193
    Aihe