Vaitiolovelvollisuusko?

Uhri ja uhrin äiti

Minä ja silloin 14-vuotias (nyt 16 v.) poikani jouduimme kotirauhan häirinnän uhreiksi ja asia selviteltiin rikosasiain sovittelussa. Onko poika nyt vaitiolovelvollinen tapahtuneeseen kotirauhan häirintään nähden? Hän allekirjoitti sopimuspaperin siis 14-vuotiaana, eikä siinä ollut mainintaa siitä ettei uhri saisi jälkeenpäin kertoa tapahtuneesta. Siinä mainittiin vain vastapuolen hyväksymä korvaussumma. Se on maksettu ajallaan.

Nyt tekijät väittävät ettei pojallani ole enää lupa puhua kenellekään tapahtuneesta, kun asia on sovittelussa käsitelty. Mutta entä jos hän kumminkin puhuu (on luonnoltaan suupaltti, lörppö; kiltti poika kylläkin)vaikka kavereilleen? Sitä paitsi kokemus oli hänelle traumaattinen ja hänellä tuntuu olevan tarve kertoa siitä edelleen. En voi estää häntä puhumasta. Mihin hän puhuessaan syyllistyy, minkä pykälän perusteella ja mikä rangaistus hänelle koituu?

9

2142

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • rikossovittelija

   Ainoat vaitiolovelvolliset ovat sovittelijat, jotka olivat mukana palaverissa kanssanne. Tekijät varmaankin ymmärsivät hieman väärin asian, sillä sovittelusession alussa osapuolille kerrotaan, että sovittelijat ovat vaitiolovelvollisia kaikesta puhutusta. Tämä siis koskee vain meitä sovittelijoita. Emme esimerkiksi tule todistamaan oikeusjutussa sovittelusta, vaikka mitä olisimme kuulleet.

   Pojallasi ja sinulla on siis oikeus puhua tapahtuneesta ihan vapaasti. Juttunne on tietenkin sovittu, mutta teistä kukaan ei ole vaitiolovelvollinen siitä.

   • uhri ja uhrin äiti

    Sovittelussa toinen soviotytelijoista hoki koko ajan pojalle, ettei tämän pidä enää tämän jälkeen kertoilla asiasta esim. kavereilleen; kun juttu on sovittelijan henk.koht. mielipide ja neuvonsa (jota poika oman valintansa mukaan noudattaa, tai sitten ei) eikä mikään virallinen laki tai ohjenuora?


   • rikossovittelija
    uhri ja uhrin äiti kirjoitti:

    Sovittelussa toinen soviotytelijoista hoki koko ajan pojalle, ettei tämän pidä enää tämän jälkeen kertoilla asiasta esim. kavereilleen; kun juttu on sovittelijan henk.koht. mielipide ja neuvonsa (jota poika oman valintansa mukaan noudattaa, tai sitten ei) eikä mikään virallinen laki tai ohjenuora?

    Kuten itsekin toteat, tämä oli sovittelijan henkilökohtainen mielipide. Hänellä oli varmasti syynsä koska halusi kyseisen ohjeen pojallesi antaa. Mutta ette ole siis vastuussa kenellekään tai vaitiolovelvollisia.


   • Outoa sovittelua

    Jouduin muutama vuosi sitten isäni ja keski-ikäisen veljeni pahoinpitelyn kohteeksi. He yrittivät estää minua tapaamasta 74-vuotiasta äitiäni, joka oli pahasti dementoitunut.
    Onnistuin kuitenkin pääsemään sisään, jolloin isäni ja veljeni yhdessä hyökkäsivät kimppuuni. Veljeni solvasi ja haistatteli minulle, vaikka yritin ystävällisesti puhua heille. Veljeni myös potkaisi minua kaksi kertaa.
    Isä yritti väkisin riuhtoa kännykkääni kädestäni. Ehdin kuitenkin hälyttämään apua itselleni.
    Tein asiasta rikosilmoituksen. Jälkeenpäin päädyimme rikoksen sovitteluistuntoon.

    Minusta hyvin outoa oli, että sovittelijat olivat asiallisten asioiden lisäksi kirjoittaneet allekirjoitettavaan sopimukseen, ettemme saisi jälkeenpäin puhua asiasta.
    Vaikka minua oli pahoinpidelty ja minuun oli kohdistettu erittäin pitkän aikaa vakavaa henkistä väkivaltaa, toinen sovittelijoista käski pahoinpitelijöiden lisäksi minuakin pyytämään isältäni anteeksi.


  • rikos ei vanhene

   Miksi rikoksen uhrin tulisi vaijeta kohtamaastaan ja kärsimästään rikoksesta ?

   Oliko rikosvahinkokorvaukset kohtuulliset, vai kusettiko sovittelija ja tekijä uhria sovittelutilanteessa ?

   • Uhri ja uhrin äiti

    Ehkei nyt suorastaan kusettanut, mutta hieman outo olo tuli siitä että koko tilaisuuden ajan pojallani toitotettiin käyttäytymisohjeita mm. siitä ettei nyt enää pidä kertoilla asiasta kavereille, kun asia kerran on sovittu.

    Epäilty oli kovasti huolissaan maineestaan ja aloitti heti tilaisuuden alussa loukkaantuneen vuodatuksensa siitä, miten poika oli heti rikosta seuraavana päivänä kertonut pihalla kaikille mitä oli tapahtunut. Miksei olisi saanut kertoa? Hänhän kertoi vain totuuden. Ei epäillyn olisi pitänyt tehdä sellaista mikä ei kestä päivänvaloa.

    Epäilty ei niinkään halunnut katua ja hyvittää tekoaan kuin varmistaa ettei KUKAAN VAIN SAA TIETÄÄ....Ja sovittelija myötäili, että juujuu eihän näitä juttuja tarvitse koko maailman tietää...

    Oman järkeni mukaan vaitiolovelvollisuus voi koskea ainoastaan toisen ihmisen yksityisasioita, ei omia.

    Miten kenelläkään voi olla vaitiolovelvollisuus oman elämänsä ja omien asioittensa suhteen??? Kai jokainen saa itse päättää mitä kertoo omista asioistaan ja kokemuksistaan - kunhan puhuu totta eikä tarinaan liity toisia ihmisiä koskevìa PERÄTTÖMIÄ juttuja?

    Sovittelun ehdot sinänsä olivat hyvät: rahallinen korvaus ja lupaus täydellisestä asumisrauhasta vastedes (käytännössä kyse on lähestymiskiellosta).


  • Rikostutkija

   Kuten täällä on jo todettu, sovitteluun liittyvä vaitiolovelvollisuus koskee sovittelijoita, ei sovittelun osapuolia.

   Kannattaa kuitenkin muistaa rikoslain kunnianloukkausta koskevat säännökset. Toisen halventaminen voi olla rangaistavaa, jos asiasta kerrotaan nimenomaan tällaisessa tarkoituksessa.

   Sovittelun ajatuksena on mielestäni nimenomaan tapahtuneen oikeudenloukkauksen hyvittäminen. Jos korvaus on maksettu ja asia oikeasti annettu anteeksi, en pidä hyvän tavan mukaisena, että asiaa enää spekuloidaan kylillä. Toki siitä voi ja varmaan pitääkin keskustella läheisten kanssa, mutta varmasti sovittelijalla on ollut hyvä tarkoitus, kun hän on neuvonut olemaan mainostamatta asiaa jatkossa.

  • Tarina

   Minäkin luulen, että sovittelija on tarkoittanut sitä, että jos tätä asiaa aletaan puimaan vielä kylillä niin huonossa lykyssä käy niin, että juttu jatkuu vielä jossain raastuvassa tai tulee uudelleen sovitteluun. Sillä eikö asia ole niin että kun se on kerran sovittu niin se on sovittu.

   Totta kai sinä ja perheesi voitte asiasta keskustella rakentavasti, mutta jos se menee siihen, että tavallaan mustamaalaatte yhä tätä jonka kanssa olette sopineet asiasta, niin minusta siinä ei ole silloin sovintoa syntynyt.

  • loppuun käsitelty

   Niin minäkin sovittelijana alkupuheissa sanon, että jos sovintoon päästään olisi toivottavaa, että asia tulee tässä tilaisuudessa käsiteltyä niin, ettei siitä enää ole kenelläkään tarvetta puhua. Eli sovinto on tehty ja asian voi unohtaa ja jatkaa elämässä eteenpäin. Toki uskon, että esim. kotona asiasta puhutaan ja asiaa joskus muistellaan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Olet liian komea!

   Ei tuollaisia uskalla lähestyä 🤔
   Ikävä
   165
   3073
  2. Mitä haluaisit ?

   Mitä tahtoisit sanoa hänelle, muttet uskalla ?
   Ikävä
   106
   1961
  3. Martina uinnin jälkeen sijalla 436! Tästä tuli riemun päivä!

   Martina painaa menemään sitkeästi kuin sissi! Rambolla ja Martinalla on molemmilla hidas aamu 🤣
   Kotimaiset julkkisjuorut
   115
   1775
  4. Martina neljäs sija

   Eiköhän kaikki onnitella upeasta suorituksesta ,omassa sarjassa neljäs sija 💯hienoa Martina 🇫🇮👌💯
   Kotimaiset julkkisjuorut
   241
   1772
  5. Mitä kaipaat.......

   Mitä kaipaat hänessä eniten ? ♥️
   Ikävä
   69
   1568
  6. Haha, nyt vähän naurattaa:)

   Kun täällä on kovasti ollut aloituksia niistä M syömistä, niin nyt on M ja Mimmin stooreissa hirveä valkopyykkipäivä terveellisestä ruoasta.. 😂 Miksi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   127
   1397
  7. luomua olla pitää

   sitä sinä olet :) ei "tahroja" ihossa ei turhaa meikkiä eikä feikkiä. just siitä tykkään, olet se kaunis oma itsesi :) äläkä nyt sano että et ole kaun
   Ikävä
   127
   1261
  8. Sofian dj-deitti

   No nyt on päässy hyvään seuraan, joko päästään romanssin makuun? :)
   Kotimaiset julkkisjuorut
   41
   1143
  9. Tuleeko mielipiteestä rikos?

   Sananvapaus kyseenalaistetaan? Tuleeko sodan toisen osapuolen puolustusmielipide rikolliseksi toiminnaksi? Tai vastaavasti sodan osapuolen tekojen syy
   Maailman menoa
   465
   1009
  10. Parasta mitä hän ....

   Mikä on parasta mitä ikävöimäsi henkilö on sanonut sinulle?
   Ikävä
   38
   1004
  Aihe