Miten ratsastetaan?.

ridaaja

Moi, voiko joku kertoa mulle että mien ratsastetaan istunnalla? tai siis pitääkö esim peruutaessa nojata eteen vai taakke? ja miten käännetään istunnalla jne? :) kitos

7

3046

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • agrologi

      Istunnalla ratsastaminen ei tarkoita eteenpäin tai taaksepäin nojaamista vaan enemmänkin sitä mitä teet vatsalihaksilla ja lantion pohjan lihaksilla. Ratsastettaessa perusistunnassa selkä pidetään aina suorana ja pystyasennossa (ei siis nojata eteen tai taaksepäin)

      Esim. Kun haluat hevosen hidastavan vedät vatsalihakset tiukoiksi ja jännität myös lantionpohjanlihaksia, jolloin lantiosi pysähtyy ja et enää myötää hevosen liikettä (jolloin hevonen myötää sinun liikettä pysähtymällä), vähän kevyemmällä jännittämisellä saat lantiosi liikkeen pienemään,jolloin hevonen lyhentää askeltaa/hidastaa.

      Vastaasti eteenpäin ratsastuksen yhteydessä sinun huolehdittava että myötäät hevosen liikeitä aktiivisesti lantiollasi, jotta hevonen voi liikkua reippaamin ilman että sinun istuntasi tuntuisi epämiellyttävältä. Hevosta ei saa kuitenkaa "tyrkätä istunnalla eteenpäin" eli myödätä liikettä voimakkaammin kuin hevonen sitä tekee. Tämä näyttää rumalta ja häiritsee hevosen tasapainoa.

      Käännettäessä hevosta siirretään omapainopiste sinne suuntaa mihin hevosen halutaan kääntyvän. Helpoiten keskitason ratsastaja saa painon siirrettyä kääntämällä katseensa sinne mihin haluaa hevosen kääntyvän ja painamalla hiukan voimakkaammin sen puolen kantapäätä alas. sivulle vieviä painoapuja käytettäessä pitää olla erittäin tarkkana, että istunta pysyy suorana (ei valu painoavun suuntaan) ja ratsastajan hartiat pysyy samalla korkeudella (eli ryhti ei lysähdä toispuoleisesti).

      Painoavut ovat luonnollisin apu hevosta ratsastettaessa. Hevonen haluaa pysyä aina hyvässä tasapainossa, joten se pyrkii liikkumaan aina ratasastajan painoavun "alle", jotta tasapaino säilyy. (tämä näkyy hyvin kun aloittelevan ratsastaja ratsastaa kokematonta nuorta hevosta, niin lävistäjistä yms. radanteistä tulee yleensä koko ajan pientä mutkaa kun ratsastajan tasapaino järkkyy hiukan, hevonen korjaa ottamalla hiukan sivuaskelta (siis loivaa väistöä), ratsastja horjahtaa sivuaskeleesta uudestaan ja taas hevonen korjaa (tästäkin syystä nuorta hevosta ei kannata aloittelijalle antaa))

      Esimerkiksi pyytämäsi peruutus on painoapujen kannalta yksi haastavimmista likkeistä, mutta yritän selittää:

      pysähdyksen jälkeen myötää hiukan ohjista (ei kuitenkaan ohjia löysiksi). Sen jälkeen pyydän hevosta pohkeella ottamaan askeleen eteenpäin (ja rentoutat istunnan, jotta hevonen voi liiikkua eteenpäin), kun hevonen on ottamassa askelta kiristät ohjastuntumaa ja pysäytät istntasi vatsalihaksilla, jolloin hevonen ottaakin askeleen taaksepäin, kun liike on lähtenyt taaksepäin rentoutat taas vatsalihaksesi, jotta hevosella on "vapaus" liikkua taaksepäin. Toistat likkeen jokaisella peruutusaskeleella.

      Käytännössä aloittevan/keskitason ratsastajan kannattaa tehdä tästä hevosen kanssa "sopimus". Eli ratasastat peruutuksen ohjan ja pohkeen avulla ja pidät istunnan kevyenä ja rentona (vatsalihakset rentoina ja et yritä istua satulassa ihan niin syvällä kun normaalisti) jolloin hevosella on tilaa työskennellä.

      Tälläisiä "sopimuksia" joutuu tekemään hevosen kanssa aina, kun ratsastaja on jotain muuta kuin SM-huipulla lajissaan kilpaileva. Kokematon ratsastaja ei vielä kertakaikkiann pysty yhtäaikaa keskittymään niin moneen asiaan kuin täydellisen suorituksen aikaan saamiseksi tarvitaan. Vastaavasti nuorta hevosta koulutettaessa näitä sopimuksia tehdään toisin päin eli hevosen jokainen haparoivakin yritys tehdä ratsastajalle mieliksi palkitaan runsaasti, jolloin hevonen alkaa pikkuhiljaa yhdstää ratsastajan pyynnöt tietyihin liikkeisiin.

      Perustason ratsastajan tärkein asia istunnalla ratsastamisessa on olla häiritsemättä hevosta ja tarkkailla, ettei anna istunnalla ristiriitäisia apuja muihin apuihin nähden. Sitten voi pikkkuhiljaa hyödyntää istuntaa tietoiseminkin.

    • Julia ja puppe

      Hei. Peruuttaessa pitää nojata taaksepäin. Istunnalla käännetään niin: Jos haluat oikealle sun pitää kääntää vartaloa oikealle. sama juttu vasemmalle.

      • peruutuksesta...

        Nouse siitä tietokoneen edestä seisomaan ja peruuta pari askelta. Todella harva meistä peruuttaa taakse nojaten koska se on hankalampaa... Eli jos sinä itsekään et peruuta taakse nojaten, joten miksi hevosen selässä pitäisi?? Kun nojaat taaksepäin, istuntasi pyytää hevosta liikkumaan eteenpäin -_-


    • Sitä Vaan Että

      Ja jos haluat kääntyä esim oikealle niin vedä oikenpuolista ohjaa ja paina oikeaa kantapäätä :D

    • pollenpotku98

      hei! miten tehdään puolipysähdys ennen laukan nostoa? olisi kiva tietää koska minulle ollaan sanottu että tee ensiksi puolipysähdys ja sitten nosta laukkaan..

    • ..-..-..-..-..-..-..

      pollenpotko98, tarkotat varmaan puoliPIDÄTETTÄ? Se tehdään niin, että pidätät vähän ja annat merkin, mitä tulee seuraavaksi, esim. ennen laukkaa teet puolipidätteen ja laitat jalat laukka-asentoon ja sitten annat merkin hevoselle, että nyt mennään :D

      • Anonyymi

        Niin ja siis oikeasti niin vähän että se poni ei pysähdy


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      296
      3148
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      234
      1713
    3. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1243
    4. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      81
      1222
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1139
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1138
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      43
      1010
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      954
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      896
    10. Liikennesäännöt

      Uuden ohitustien myötä torkkolantieltä tulevia kuuluu väistää tai ainakin kuuluisi väistää, jos he tulevat ollintielle.
      Pyhäjärvi
      11
      814
    Aihe