Et:n opetus?

Tietämätön äitee

Onko lapsen pakko osallistua koulun et:n opetukseen, jos ei osallistu uskonnon opetukseen? Emme kuulu kirkkoon. Koulussa on järjestetty et:n opetus, mutta et-tunti ei sovi lapsemme lukujärjestykseen, joten hän istuu uskontotunnilla yksin käytävällä ja tekee et:n opettajan hänelle antamia tehtäviä. Onko jollain varmaa tietoa asiasta ja onko tuo oikea tapa järjestää et:n opetus?

4

977

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Röllix-49

      Käy katsomassa www.feto.fi
      Sieltä löydät yhteystiedot apua antavalle.

    • Opetushallitukselta

      "Uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetus

      Katsomusaineita eli uskontoja ja elämänkatsomustietoa opetetaan peruskouluissa ja lukiossa, mutta ei esim. ammattikouluissa.

      Perusopetuksen oppilaalla ja lukion opiskelijalla on oikeus saada uskonnon opetusta ja velvollisuus osallistua siihen. Samat oikeudet ja velvollisuudet koskevat uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomia, joille annetaan elämänkatsomustiedon opetusta.

      Opetuksen järjestäjän tulee järjestää oppilaiden enemmistön uskonnon mukaista opetusta sen mukaan mihin uskonnolliseen yhdyskuntaan oppilaiden enemmistö kuuluu.

      Uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvat oppilaat osallistuvat oman uskontonsa opetukseen. Myös yhdyskuntaan kuulumattomat oppilaat voivat osallistua opetukseen perusopetuksessa huoltajan ja lukiossa opiskelijan ilmoitettua asiasta opetuksen järjestäjälle.

      Vähemmistöuskontojen ja elämänkatsomustiedon opetusta järjestetään, jos vähintään kolme opetukseen oikeutettua asuu saman kunnan alueella.

      Enemmistön uskonnon mukaiseen opetukseen osallistumattomille evankelis-luterilaiseen tai ortodoksiseen kirkkoon kuuluville oppilaille järjestetään oman uskonnon opetusta, jos opetukseen oikeutettuja on vähintään kolme. Oman uskonnon opetusta järjestetään pyynnöstä myös vähintään kolmelle muuhun uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvalle oppilaalle.

      Elämänkatsomustiedon opetusta järjestetään, jos opetukseen oikeutettuja oppilaita on vähintään kolme. Elämänkatsomustiedon opetukseen saavat uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien lisäksi osallistua myös uskonnollisten yhdyskuntien jäsenet, ellei heille järjestetä oman uskonnon mukaista opetusta.

      Uskonnolliseen yhdyskuntaan kuulumaton oppilas voi huoltajansa ja lukiossa opiskelijan pyynnöstä osallistua sellaiseen uskonnon opetukseen, joka oppilaan saaman kasvatuksen ja kulttuuritaustan perusteella ilmeisesti vastaa hänen uskonnollista kasvatustaan."

      Edifu OPH Etusivu Kirkollisasiat Uskonnonvapaus

    • sopivuudesta

      Elämänkatsomustiedon ryhmän tuntia ei voi käytännössä järjestää kaikille oppilaille samaan aikaan kuin on oman luokan uskonnon opetusta, jos ET-tunnille tulee oppilaita useilta luokilta. Siten monille vaan ei ihan kaikille tullee "hyppytunti". Kouluun olisi hyvä järjestää joku viihtyisämpi ja hyödyllisyyttä edistävä tila kuin vain käytävä. Monissa kouluissa onkin viihtyisiä auloja ja kirjastoja, joissa on mm. atk-laitteita.

      Lukujärjstyken pitäisi kuitenkin olla sellainen, että kaikille sopii osallistua ET-opetukseen. Silloin toki melko monella saatta päivä alkaa tai päättyä tuntia aikaisemmin..

      Monissa Euroopan maissa lapet ovat koulussa paljon pidemmän ajan kuin on tuntien minimimäärä.. Koulussa voi tehdä muutakin kivaa ja hyödyllistä kuin olla tunneilla.

      Mitä enemmän ET-oppilaita tule, sitä paremmin sen ryhmien - ei vain yhden ryhmän - asiat on lukkarissa järjestettävä

    • asiaa35353

      Mikökähän koulu mahtaa olla kysessäässä? Monella koululla on tuo ko. järjestely. Ihmisten tulisi erota kirkosta reippaammin ja laittaa lapsiaan et opetukseen. Ei ole mitenkään kauheen reilua oikea oppisia laittaa käytävään istumaan. (tarkoitan oikealla opilla tosin asian tunnusutusta: ketäänhän ei siellä taivaassa ole! Täyttä paskaa! Etenkin Jehovilla.)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2880
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2145
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1013
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe