Sotaelokuvat

Leffarintama

Nyt, kun sotaelokuvat ovat taas tapetilla, minkälaiseen paremmuusjärjestykseen laittaisitte kotimaiset sotaelokuvat?
Miten sijoittuisi näiden iänikuisten Tuntemattomien lisäksi sellaiset kuin Sissit(1963), Vartioitu kylä 1944(1978), Rukajärventie(1999) tai TV-näytelmät Yhdeksän miehen saappaat (1969) ja Manillaköysi(1976)?Sitten on vielä sellainen harvinaisuus, kuin Veijo Meren Tappaja-novellista tehty TV-elokuva, joka muistaakseni kertoo venäläisestä tarkka-ampujasta ja suomalaisesta sotilaasta, joka selviää pään läpi ammutusta luodista huolimatta.En löydä netistä ko.TV-sovituksesta mitään tietoa, mutta muistan sellaisen nähneeni joskus 80-luvulla.
http://www.kiiltomato.net/keskustelu/viewtopic.php?p=316&sid=ed1ebe9e905f700bd59928ff93f6d129

5

1622

  Vastaukset

  • En ryhdy noita jälkikäteen tehtyjä filmejä arvioimaan mutta heräsi kysymys missä hitossa ovat kaikki sodan aikana rintamalla kuvatut aidot dokumenttifilmit? Voi olla että ne ovat YYA-vuosina olleet karanteenissä mutta ei kai enää ole syytä piilotella niitä? Tietääkö kukaan?

  • ja Rukajärventie olivat kyllä hyviä.. Etulinjan edessä voitaneen luokitella myös a-ryhmään?

  • Muistan myös yhden lyhytfilmiksi luokiteltavan sotakuvauksen, jonka aiheena oli suomalainen tarkk´ampuja.

   Elokuva taisi olla pituudeltaan puolen tunnin luokkaa, nimeltään yksinkertaisesti "Tarkk´ampuja" eikä siinä paljon räiskitty.

   Pätkä kertoi perusteellisesti tarkk´ampujan elämänrytmistä, nukkumisesta, ruokailemisesta,tarpeiden tekemisestä, aseen huollosta, tehtävään valmistautumisesta ja taistelukentälle siirtymisestä.

   Siinä valotettiin seikkaperäisesti niitä tosiasioita, joiden eteen ko. aselajin edustaja rintamalla joutui. Hitaasta liikkumisesta tuntikausia hievahtamattomana olemiseen ja naamioitumiseen.

   Lopussa kyseinen, nimettömäksi jäänyt sotilas kuitenkin kuoli vihollisen konekiväärin havaitessa hänen olinpaikkansa.

   Filmissä korostettiin, että tarkk´ampujat tähtäsivät kohdettaan aina keskelle otsaa. Näin hän teki nytkin, mutta konekivääriampuja sen kuin jatkoi tulitustaan, vaikka oli saanut napin otsaansa.

   Ampuiko hän ohi? Tarkk´ampuja kohotti epäuskoisena päätään, vain vähän mutta se riitti. Konekivääri ampui hänet piilopaikkaansa.

   Elokuvassa ollut kertoja sanoi, että hänen laukauksensa oli osunut täsmälleen keskelle otsaa ja luoti oli lävistänyt pään aivopuoliskoja vahingoittamatta. Tapauksia tiedettiin kuulemma maailmansodan rintamilta muitakin.

   Konekiväärimies toki kuoli hetkeä myöhemmin luodin repimän ulostuloaukon verenvuotoon, mutta hän ehti suolata sitä ennen tuon tarkk´ampujan.

   Faktaa vai fiktiota, tiedä häntä? Kuitenkin tuohon puoleen tuntiin oli saatu koostettua mielenkiintoinen dokumentaarinen tietopaketti varsin vähän tunnetusta aselajista.

   Lopussa kertoja sanoi:"Hän oli liian tarkka ampuja!"

   • Eli tarkka-ampuja oli venäläinen?


   • Terentii kirjoitti:

    Eli tarkka-ampuja oli venäläinen?

    jep.muistaakseni konekivääri-ampuja oli suomalainen


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kotisiivous vähintään 40e/h

   Suomen kotityöpalveluyhdistys ry mukaan alin kannattava hinta siivouksesta on 40e/h. Tämä on outoa, koska puhdistusaineita ja vettä kuluu 1h aikana k
   Maailman menoa
   183
   3970
  2. Puma hakee uutta elättäjää.

   Nyt on nahkahousut jalassa ja Kämpissä uuteen nousuun. Taitaa olla uus lompakko hakusessa kv-staralla.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   167
   2088
  3. Mies pimittää rahankäyttöään

   Sain selville, että mieheni on jo kuukausia käyttänyt isoja summia rahaa tietämättäni harrastuksiinsa. Samaan aikaan hän on kertonut, ettei hänellä ty
   Parisuhde
   42
   1880