Tali-Ihantala 1944

Kesäkuu 1944: Suomen armeija on luhistunut ja pakenee kohti länttä. Ne harvat taisteluyksiköt jotka selvisivät puna-armeijan ensimmäisestä
tuliiskusta yrittävät epätoivoisesti viivyttää
hyökkääjää. Isoisäni komppania on yksi niistä
ryhmistä, jotka ovat saaneet epäkiitollisen tehtävän toimia jälkijoukkona. He näkevät perääntymistiellä kauhunäkymiä. Haavoittuneita kuljettaneesta kuormastosta on loppunut polttoaine ja lääkintämiehet ovat jättäneet vaikeasti haavoittuneet
aseveljet oman onnensa nojaan. Isoisäni antaa kenttäpullostaan juotavaa maassa makaavalle nuorelle sotilaalle, joka on yrittänyt raahautua eteenpäin haavoittuneilla jaloilaan. He eivät pysty auttamaan haavoittuneita ja hetken kuluttua alkaa kuulua pahaenteistä ketjujen kilinaa idästä päin. Perääntyminen jatkuu ja he kuulevat kun panssarit ajavat tielle hylätyn kuormaston yli. Kun joku sotilas kaatuu uupunena
maahan niin ketään ei pysähdy auttamaan, koska kaikki muutkin ovat kuolemanväsyneitä. Monta päivää he perääntyvät ja vihdoin saavutaan Ihantalaan. Täällä alkaa materiaalitaistelu, jossa molempien osapuolten tappiot nousevat
ennätyslukuihin. Monta kertaa heidät komennetaan järjettömiin hyökkäyksiin punapanssareita vastaan ja he syöksyvät teräsjättiläisiä vastaan
kärsien hirvittäviä tappioita. Yhä uudelleen ja uudelleen lähtevät nuoret sotilaamme "Eläköön!"
ja "Huraaa!":ta huutaen eteenpäin juuttuakseen
luotisateeseen. Vaikuttaa siltä, että suomen armeija vuotaisi kuiviin. Joukkosidontapaikat muistuttavat enemmän teurastamoita kuin haavoittuineiden kokoamispaikkoja. Päämajassa, satojen kilometrien päässä tapahtumapaikalta
Mannerheim esikuntineen vaativat rintamakomentajia hyökkäämään. Suomen ilmavoimat ovat lamaantuneet ja eivät juurikaan näyttäydy
taistelukentän ilmatilassa. Ainoastaan silloin tällöin syöksyvät Stukat puna-armeijan kimppuun ja saavat aikaan kipeästi kaivatun lepohetken.
Uudet aseet, kuten panssarinyrkit osottautuvat
hyödyttömiksi raskaita vihollisvaunuja vastaan
ja puolustajien moraali rupeaa järkkymään. Monet juuri rintamalle tulleet suomalaissotilaat loikkaavat vihollisen puolelle ja kerran nähdään kokonaisen komppanian siirtyvän vihollisen puolelle. Kaikki ihmettelevät miksei vihollisen panssarit lähde liikkeelle ja murskaa yhä heikompaa vastarintaa tarjoavia suomalaisia.
Neuvostoliittolaisten joukkojen komentaja Karjalan-Kannaksella lähettää sanoman Kremliin: "Suomalaiset ovat kuluttaneet voimansa loppuun" "Heidän vastarintansa on romahtanut ja aion huomenna antaa heille lopullisen iskun"
"Uudet panssarit ovat saapuneet ja olemme varustautuneet pitkään etenemiseen"
Komentaja kutsuu alaisensa komentokeskukseen ja
antaa lopullisen hyökkäyskäskyn. Juuri sillä hetkellä tulee viesti Moskovasta ja hyökkäys perutaan aivan viime hetkellä.


"Kaikki oli hiuskarvan varassa"


MarttyyriMallari-TTt

10

1082

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sotakamreeri

      Lyhyt iltamyöhän arvostelu:

      -Ilmansuunnat vähän sekaisin ja muuta sellaista,
      mutta kuvaukset taiteellisesti vakuuttavia.

      - Hyvä, jatka tuohon suuntaan niin Smedskin kohtaa
      voittajansa.

      • kirjoitukseni perustuu Tali-Ihantalan taisteluissa mukana olleiden haastatteluihin ja heidän päiväkirjamerkintöihinsä. Joten ilman muuta se on kommunistipropagandaa!!!


        "Totuus on unohdettu"


        MarttyyriMallari-TTt


      • sotakamreeri
        MarttyyriMallari-TTt kirjoitti:

        kirjoitukseni perustuu Tali-Ihantalan taisteluissa mukana olleiden haastatteluihin ja heidän päiväkirjamerkintöihinsä. Joten ilman muuta se on kommunistipropagandaa!!!


        "Totuus on unohdettu"


        MarttyyriMallari-TTt

        Faktaa siinä on paljon enemmän kuin
        sotakamreerin höpötyksissä, ja
        taiteellisestikin, so. fiktion voimaa
        siinä on.

        - Ei totuutta ole unohdettu.


    • realisti#1

      Tämä on ehdottomasti parempaa tuotantoa. Ehkä hieman uskottavuutta heikentää se, että yksikään etulinjassa 9.6. olleista joukko-osastoista ei sittemmin taistellut Ihantalassa. Myöskään Mannerheim ei vaatinut rintamakomentajia hyökkäämään. Kannaksen joukot olivat Oeschin komennossa, joka on sitten vaatinut rintamakomentajia hyökkäämään tai puolustamaan. Ilmavoimat eivät olleet lamaantuneet. Ne tuhosivat kesällä -44 331 viholliskonetta. Suurhyökkäyksen alun ja elokuun alun välissä lentorykmentti 4 suoritti yhteensä 1572 pommituslentoa. Pommeja pudotettiin 1 330 836 kiloa. Lamaa vastaan puhuu sekin, että venäläiset eivät pystyneet valtavasta ylivoimastaan huolimatta pudottamaan yhtään suomalaisten Messerschmittien suojaamaa pommittajaa kesän aikana. Myös panssarinyrkit ja panssarikauhut havaittiin tehokkaiksi aseiksi kaikkia venäläisiä panssarityyppejä vastaan ja tällä olikin tärkeä osuus taistelutahdon lujittumisessa. Suomalaiset joukot eivät olleet suinkaan romahtamassa, vaan voimasuhteet päinvastoin tasaantuivat huomattavasti, koska vihollisjoukot kuluivat selvästi suomalaisia nopeammin. Heitä nimittäin ajettiin järjettömiin hyökkäyksiin luotisateeseen.

      Mutta kaiken kaikkiaan parempi kuin se edellinen satu. Ehkäpä seuraava jakso voisi olla "Isoisä - piru mieheksi"?

    • komppania loikkasi

      vihollisen puolelle.. Kyseessä taisi olla juuri se pappasi komppania..

      Muuten viivytysosastojen tehtävänä on viivyttää vihollista eikä juosta pää kolmantena jalkana karkuun niin kuin pappasi näytti tehneen.. Ilmankos sillä lohkolla missä pappasi huseerasi puhutaan vieläkin Kannaksen läpijuoksusta..

      Kokonaisuudessa tuo juttusi oli täysin huuhaata ja punikkien katkeraa propagandaa. Ihantalassa käytiin kovia taisteluja mutta Suomen armeijan ehdoilla. Jalkaväelle jäi käytännössä niiden rippeiden siivous alueelta, jonka Suomalais-Saksalainen tykistö oli pehmentänyt.

      Puna-armeija oli alkanut vetää joukkojaan jo Keskiselle-Euroopalle, koska muuten Berliini olisi jäänyt raiskaamatta. Joten nuo taistelut olivat Ihantalassa päättyneet jo aikapäiviä ennen aselevon tekoa. Toki taistelut vielä jatkuivat ja puna-armeija kokeilikin Suomea vastaan saksalaisilta oppimaansa salama-sota tekniikkaa ja hyökkäsi Ilomantsissa paksuna kiilana linjan lävitse hyökätäkseen juuri Ihantalan puolustajien selustaan. Tarkoituksena oli siis saada suomalaiset vetäytymään vielä kerran jolloin maasto olisi muuttunut meille epäedulliseksi. Tykinkuulokantaman päässä kuitenkin nerokas ylipäällikkömme reagoi asiaan tutulla ja hyväksi havaitulla keinolla. Salama-sota ei siis puna-armeijalla oikein onnistunut koska kohta hyökkäyksen jälkeen joukot olivat motissa. Suomalaiset pääsivät taas oikeuksiinsa ja taistelutanner näytti enemmän teurastamolta kuin taistelupaikalta. Venäläiset juoksentelivat pitkin metsiä ilman varusteita ja suomalainen antoi kiväärin laulaa. Venäläiset jättivät haavoittuneensakin lojumaan minne sattuu.. Tuolloin ei Moskovasta paljon käskyjä enää tullut.. että niin mainio paikka se Moskova on..

      Tuo opetus oli niin kova puna-armeijalle, että Stalinin diktaattorillekin selvisi, että Suomea ei ole miehittäminen.

      • Viihde jatkuu

        armeijalla ei ollut varsinaista hätää ollenkaan kun torjuntavoitto oli saavutettu 44 heinäkuun puoliväliin mennessä Venäläisten kärsittyä järkyttävät tappiot! Lopullinen niitti hyökkäyspolitiikalle oli Ilomantsin suurvoitto elokuun alussa 44, jonka jälkeen Stalin tuli järkiinsä ja rauhaa voitiin hieroa.


    • Plión

      Tämän sadun kieliasu viittaa vahvasti erään tanskalaisen sotakirjoja raapustaneen Sven Hasselin teksteiltä..

      "Neuvostoliittolaisten joukkojen komentaja Karjalan-Kannaksella lähettää sanoman Kremliin: "Suomalaiset ovat kuluttaneet voimansa loppuun" "Heidän vastarintansa on romahtanut ja aion huomenna antaa heille lopullisen iskun"
      "Uudet panssarit ovat saapuneet ja olemme varustautuneet pitkään etenemiseen"
      Komentaja kutsuu alaisensa komentokeskukseen ja
      antaa lopullisen hyökkäyskäskyn. Juuri sillä hetkellä tulee viesti Moskovasta ja hyökkäys perutaan aivan viime hetkellä."

      Kerrohan, mistä voin tälläisen tiedon lukea, kenties puolueen propaganda-arkistosta?

      • "elämänkertaa " t...

        Joo, Hassel lienee verisukuä tuo kaverin isoisälle. Eihän tuo muuta kuin trollaa vihaisia vastauksia noilla kirjoituksillaan. Just joku ihan harkittu "uudet pst-aseet eivät pure raskaisiin vihollistankkeihin" on juuri tuota, kyllä jokainen historiasta tietävä on perillä mitä panssarikauhu teki T-34 :n kylkeen ammuttuna.

        Tapetoi ruudulle aina vaan noita fiktivisiä juttujaan, vastauksia saa tietysti paljon kun ärsytyskynnys ylittyy. Tapa pyörittää kirjoittelua tuokin.


      • uralla
        "elämänkertaa " t... kirjoitti:

        Joo, Hassel lienee verisukuä tuo kaverin isoisälle. Eihän tuo muuta kuin trollaa vihaisia vastauksia noilla kirjoituksillaan. Just joku ihan harkittu "uudet pst-aseet eivät pure raskaisiin vihollistankkeihin" on juuri tuota, kyllä jokainen historiasta tietävä on perillä mitä panssarikauhu teki T-34 :n kylkeen ammuttuna.

        Tapetoi ruudulle aina vaan noita fiktivisiä juttujaan, vastauksia saa tietysti paljon kun ärsytyskynnys ylittyy. Tapa pyörittää kirjoittelua tuokin.

        Jatka toki samaan malliin.Höynäyttihän tämä tanskalainen esikuvasikin vuosikaudet ihmisiä sotakirjoillaan ja teki hyvät rahat.


    • suomalaiset

      Tai oikeastaan he ovat hyväntahtoisia hölmöjä. Auttavat vanhan stalistin vesaa sotakirjailijan uralla. Ei pojan tarvitse lukea oikeita kirjoja, riittää kun panee silloin tällöin jonkun jutun palstalle. Hetkessä tulee faktaa kosolti. Tällä tyylillä tämä vitunovin sukulainen saa kirjansa ensi joulun myyntiin.

      Minä ostan ko. kirjan heti kun se ilmestyy. Onhan minulla ja Tahvanaisenkin kirjat.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      325
      3847
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      274
      2206
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      111
      1535
    4. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      94
      1390
    5. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1383
    6. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1247
    7. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1218
    8. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      49
      1058
    9. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1054
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      66
      942
    Aihe