Absintti absinttia absinthe

Laatumerkki ja toinenkin

Tiivistelmä absintista: Väkevä alkoholijuoma, yrttien kanssa tislaamalla maustettu. Voi olla myös esansseista/öljyistä alkoholiin sekoittamalla valmistettu.

Oli hyvin suosittu 1800-luvulla Ranskassa ja Sveitsissä. Perustuu ranskalais-sveitsiläiseen reseptiin, alunalkaen yleislääkkeeksi tarkoitettu. Pääainekset anis, fenkoli, koiruoho. Juodaan kylmällä vedellä laimennettuna (ei polteta millään tavalla).

Vahvuus pullossa 45...72%, laimennettuna väkevän viinin luokkaa. Laimennus n. 1:5 tai maun mukaan. Voi olla vihreää tai kirkasta. Samenee laimennettaessa aniksen vuoksi. Autenttiset laadut on värjätty vihreiksi yrttien avulla. Tällainen väri ei kestä vuosikausia, vaan alkaa yleensä rusehtaa (maku vain paranee).

Kiellettiin monissa maissa 1900-luvun alkupuolella. Nyttemmin jälleen sallittu. Ei ole karvasta, vaan enimmäkseen aniksen makuista. Monensorttiset yrittäjät koettavat myydä litkujaan absintin nimellä ja voivat niin tehdä, koska (tätä kirjoitettaessa) harvassa maassa lainsäädännöllä määrätään, mistä ja miten absinttia tulee valmistaa, jotta saa siten nimittää. Tsekki ei ole absintin alkuperämaa, se ei ole siellä koskaan ollut suosittua. Tsekkiläiset juomat ovat usein karvaan makuisia ja antavat väärän kuvan absintista. Ne ovat 1990-luvun keksintö, vain kymmenkunta vuotta sitten rahastusmielessä keksittyjä.

Parhaista nykyisistä merkeistä mainittakoon: Absinthe Duplais (kirkas tai vihreä) Absinthe Brevans, Jade PF1901, Jade Edouard, Clandestine La Bleue.

Absintin sisältämä ainoa huumaava aine on, ja on aina ollutkin, alkoholi.


http://www.oxygenee.com
http://www.feeverte.net
http://www.absinthe.se

http://www.duplais.de
http://www.brevans.de

15

2469

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • janokas

      Mistä ne huhut sitte on syntyneet että absintista voi saada jotain hulluuskohtauksia?

      • -- lukee kirjassa --

        pikaistuksissaan ja päissään Sveitsissä 1900-luvun alussa surmatöitä, jotka pantiin nimenomaan A:n syyksi, vaikka paria pientä lasillista sitä ennen oli henkilö käyttänyt pitkään ja runsaasti muita alkoholijuomia.

        Eräs tunnettu taidemaalari taas sai kohtauksiaan tai puuskiaan muista syistä, mutta taas jostakin syystä nekin on pantu A.n syyksi.

        Eräs kirjailija taasen kuulemma mainitsi tunteneensa kahlaavansa tulppaanien joukossa ravintolasta poistuessaan A:ta nautittuaan, mutta tämäkin anekdootti on mahdollisesti väärin kirjattu ja ainakin värittynyt.

        Raittiusliike käytti niitä hulluusesimerkkejä oman asiansa ajamiseen -- mikä ehkä oli ihan hyvä asia jälkikäteen ajatellen -- mutta viini, olut, konjakki ym. saivat olla rauhassa ainakin toistaiseksi silloin. Sitten tuli 1. maailmansota ja eräissä maissa kieltolaki, kuten tiedämme.

        Sen jälkeen kiinnostus tähän juomaan haihtui ja myös valmistustietämys jotakuinkin katosi. Sveitsissä tislaajat menivät "maan alle", Espanjassa jatkui tuotanto, koska kieltoa siellä ei ollut.

        Nyt nykyaikana, 10-15 vuotta sitten valopäät keksivät Britanniassa, että sielläpä ei olekaan kielletty eikä uusissa EU-maissa Itä-Euroopasta, siispä aletaan valmistaa jytyä ainetta ryyppäävien brittien lompakon menoksi. Aitoudella ei ollut väliä, tärkeintä oli se "ruoho" -- mielikuvilla leikkiminen -- ja kova alkoholiprosentti. Alkuperämaaksi sävellettiin Tsekki, ja alettiin tarinoida boheemiaatelisista jotka tissuttelevat sitä lasipiipusta.

        Ja vielä kun juoma ei vettä lisättäessä "toiminut" aidon lailla, keksittiin tulitikkuleikit ja päästiin Johnny Depp-elokuvaan. Arvata voi, että "traditio" lähti leviämään siitä, ja hulluusmyyttejä pyritään pitämään yllä. Nyt, kun vahinko on tapahtunut ja lainsäädäntö ei vielä kontrolloi nimen käyttöä juuri missään, näillä moderneilla tekeleillä on jalka markkinoiden ovenraossa valitettavan pysyvän tuntuisesti.


      • Bob the Builder

        Tyypillisessä Absintissa oli aikoinaan 70-90% alkoholia.
        Lisäksi aikoinaan Ranskan armeja maksoi osan palkasta sotilaille Absinttina.
        Eli sotilaat olivat kotiutuessaan juoneet aivonsa ja maksansa muusiksi.


      • 45-72% tislatuissa
        Bob the Builder kirjoitti:

        Tyypillisessä Absintissa oli aikoinaan 70-90% alkoholia.
        Lisäksi aikoinaan Ranskan armeja maksoi osan palkasta sotilaille Absinttina.
        Eli sotilaat olivat kotiutuessaan juoneet aivonsa ja maksansa muusiksi.

        Mistä palkkatieto on peräisin, kiinnostaisi kuulla?


      • kuitenkin hehkuu
        -- lukee kirjassa -- kirjoitti:

        pikaistuksissaan ja päissään Sveitsissä 1900-luvun alussa surmatöitä, jotka pantiin nimenomaan A:n syyksi, vaikka paria pientä lasillista sitä ennen oli henkilö käyttänyt pitkään ja runsaasti muita alkoholijuomia.

        Eräs tunnettu taidemaalari taas sai kohtauksiaan tai puuskiaan muista syistä, mutta taas jostakin syystä nekin on pantu A.n syyksi.

        Eräs kirjailija taasen kuulemma mainitsi tunteneensa kahlaavansa tulppaanien joukossa ravintolasta poistuessaan A:ta nautittuaan, mutta tämäkin anekdootti on mahdollisesti väärin kirjattu ja ainakin värittynyt.

        Raittiusliike käytti niitä hulluusesimerkkejä oman asiansa ajamiseen -- mikä ehkä oli ihan hyvä asia jälkikäteen ajatellen -- mutta viini, olut, konjakki ym. saivat olla rauhassa ainakin toistaiseksi silloin. Sitten tuli 1. maailmansota ja eräissä maissa kieltolaki, kuten tiedämme.

        Sen jälkeen kiinnostus tähän juomaan haihtui ja myös valmistustietämys jotakuinkin katosi. Sveitsissä tislaajat menivät "maan alle", Espanjassa jatkui tuotanto, koska kieltoa siellä ei ollut.

        Nyt nykyaikana, 10-15 vuotta sitten valopäät keksivät Britanniassa, että sielläpä ei olekaan kielletty eikä uusissa EU-maissa Itä-Euroopasta, siispä aletaan valmistaa jytyä ainetta ryyppäävien brittien lompakon menoksi. Aitoudella ei ollut väliä, tärkeintä oli se "ruoho" -- mielikuvilla leikkiminen -- ja kova alkoholiprosentti. Alkuperämaaksi sävellettiin Tsekki, ja alettiin tarinoida boheemiaatelisista jotka tissuttelevat sitä lasipiipusta.

        Ja vielä kun juoma ei vettä lisättäessä "toiminut" aidon lailla, keksittiin tulitikkuleikit ja päästiin Johnny Depp-elokuvaan. Arvata voi, että "traditio" lähti leviämään siitä, ja hulluusmyyttejä pyritään pitämään yllä. Nyt, kun vahinko on tapahtunut ja lainsäädäntö ei vielä kontrolloi nimen käyttöä juuri missään, näillä moderneilla tekeleillä on jalka markkinoiden ovenraossa valitettavan pysyvän tuntuisesti.

        kun juo mestarillisesti valmistettuja, autenttisia nykyabsintteja voi vain olla kiitollinen siitä, että sinnikkäät tutkijat ja harrastajat ovat kaivaneet esiin ja pitäneet yllä niiden aitoa perinnettä. Ja koko ajan tulee uusia, vakavasti otettavia tuottajia, jotka kuuntelevat kuluttajia (meitä asiantuntevia ;-) saadakseen tuotteensa hienosäädöt kohdalleen.

        Tuotantomäärät tuskin koskaan tulevat olemaan niin suuria, että Alkoa kiinnostaisi. Mutta ollaan tyytyväisiä Alkon pariin nykyiseen kunnolliseen merkkiin (F. Guy ja Kubler). Ja saahan niitä ulkomailta tuotua.

        Olisi upeaa, jos joku kahviloitsija ottaisi ja toisi vaikka itse maahan ja anniskelisi aidolla tavalla ja välineilläkin näitä. Hinta voisi olla korkeahkokin, ei se paljoa haittaisi.


      • heure vertti
        kuitenkin hehkuu kirjoitti:

        kun juo mestarillisesti valmistettuja, autenttisia nykyabsintteja voi vain olla kiitollinen siitä, että sinnikkäät tutkijat ja harrastajat ovat kaivaneet esiin ja pitäneet yllä niiden aitoa perinnettä. Ja koko ajan tulee uusia, vakavasti otettavia tuottajia, jotka kuuntelevat kuluttajia (meitä asiantuntevia ;-) saadakseen tuotteensa hienosäädöt kohdalleen.

        Tuotantomäärät tuskin koskaan tulevat olemaan niin suuria, että Alkoa kiinnostaisi. Mutta ollaan tyytyväisiä Alkon pariin nykyiseen kunnolliseen merkkiin (F. Guy ja Kubler). Ja saahan niitä ulkomailta tuotua.

        Olisi upeaa, jos joku kahviloitsija ottaisi ja toisi vaikka itse maahan ja anniskelisi aidolla tavalla ja välineilläkin näitä. Hinta voisi olla korkeahkokin, ei se paljoa haittaisi.

        absinttia olisi tyylikästä nautiskella vanhanaikaiseen tapaan jossakin Helsingin tai muun kaupungin perinteisessä paikassa, tai miksi ei jossakin uudemmassakin. Elämmehän 2000-lukua, joten absintin voi ihan hyvin juoda jäävedellä on the rocks tai miten se sanotaan.


      • absinttimies

        Absintin yksi olennainen raaka-aine on koiruoho eli mali (Artemisia absinthium) joka on marunoihin kuuluva kookas, monivuotinen ruohovartinen kasvi. Sitä käytetään jopa mausteena, esimerkiksi riistaruoissa. Koiruohoa käytetään myös joidenkin muiden alkoholijuomien valmistuksessa. Absintti ja Vermutti ovat saaneet nimensä koiruohon mukaan. Koiruohon haihtuva öljy sisältää pääkomponentteina isotujonia ja tujolia sekä myös absintiinia, artabsiinia, fellandreenia ja kadineenia.
        Koiruoho voi aiheuttaa suurina määrinä nautittuna hallusinaatioita ja kourustuksia kuten epileptisiä kohtauksia. Mutta EU sallii nykyään Absinteissa korkeintaa 10 tujonin vahvuista valmistamista, joten niiden juomisesta ei saa kuin humalan. Toki on olemassa vahvempiakin Absinttilaatuja tujoni määriltään, kuten esim. alkon tilaus Absintti Francois Guy, joka sisältää tujonia 33,5 mg/kg.
        1800-1900 luvun Ranskassa Absintti oli erittäin yleistä juotavaa ja suuresta alkohoolimäärästään johtuen (45-jopa yli 80%) myös sitä suosittiin. Tämä aiheutti suurta alkoholismia ja raittius seurat heräsivät vastustamaan Absittia ja suosimaa oluita ja viinejä. Myös jotkut taiteilijat lisäsivät Absinttiinsa Opiumia, joka levisi europpaan aasiasta juuri tuohon aikaan. Sekö voiko Absintista menneä sekaisin, niin voi kyllä, mutta enemmin tulet humalaan.


      • asiantuntija

        Sokerin polttaminen on pikemmin nykyaikainen keksintö tsekinmaalta, jossa yritettiin myydä absintti koko kiellon ajan heidän omana tuotteena. Aikoinaan sokerin ja absintin läpi valutettiin pikemmin vesi (laimentaakseen juoman prosuja, joka oli tuolloin jopa 80-90%) ja tällä saatiin myös juoma sakeutumaan siinä olevan aniksen ansiosta ns "louche" efekcti.
        Koiruohossa on se vaikuttava aine jonka nimi on tujoni.Tujoni ei liukene veteen, mutta etanoliin ja dietyylieetteriin kylläkin.
        Tujonia on muun muassa absintissa, noin 1.8–6 mg/l. Lisäksi sitä käytetään aromiaineena muissakin elintarvikkeissa. Sen on aiemmin sanottu aiheuttavan epilepsiaa ja hallusinaatioita, mutta väite on nykyisin kyseenalaistettu. Sitä on myös vermuntissa ja fernetissä, mutta koska niissä koiruoho lisätään kuivattuna, ei tujonia juuri ilmaannu. EU sallii tujonin ilmaantumisen absinteissa vain 10mg/kg, mutta jopa alkon tilauslistalta saa voimakkaanpaa ( Francois Gyu jossa tujonia 33,2mg/kg) ja absintti.comista vielä voimakkaampia. Tujoni ei kuitenkaan ole ainoa aine mikä mukamas vaikuttaa absintissa Yleensäkin absintin vaikuttavista ainesosista on kiistelty pitkään tieteessä. Tutkijat ovat olleet yhtä mieltä siitä, että alkoholi on kaikkein merkittävin psykoaktiivinen ainesosa. Monoterpiini, joka muodostaa mausteena käytetyn malin massasta 40-90%, on toinen vaikuttava ainesosa. Monoterpiinin molekyylirakenne muistuttaa THC-yhdisteitä, jotka ovat kannabiksen vaikuttavia ainesosia. Tästä johtuen on spekuloitu, että absintti ja kannabis vaikuttaisivat aivojen samoihin alueisiin (delCastillo et al 1974). Monoterpiiniä pidettiin pitkään absintismin neurotoksisena aiheuttajana. Todisteet monoterpiinin ja absintismin yhteydestä ovat kuitenkin vähäiset. Muutoinkin absintti saa litkiä n. 200 paukkua ennen kuin siinä oleva tujoni tai monoterpiini alkaa toimia kunnolla. Kiehtova juoma kuitenkin ja voihan siihen aina lisätä opiumia, niinkuin Oscar Wilde aikoinaa teki. Absintti kielletiin lähinnä sen saaman suosion myötä ja silloin ei vielä ollut tietoa siitä onko lääkkeenäkin käytetty koiruho vaarallinen aine absintissa tai ei. Absintti ( varsinkin pernodin valmistama) kun oli 1900 alussa yhtä suosittu juoma kuin coca cola sen tultua markkinoille ja alkoholismi kovassa kurssissa, varsinkin Ranskan maalla.


      • sdfjsdjfwkjflsjd
        asiantuntija kirjoitti:

        Sokerin polttaminen on pikemmin nykyaikainen keksintö tsekinmaalta, jossa yritettiin myydä absintti koko kiellon ajan heidän omana tuotteena. Aikoinaan sokerin ja absintin läpi valutettiin pikemmin vesi (laimentaakseen juoman prosuja, joka oli tuolloin jopa 80-90%) ja tällä saatiin myös juoma sakeutumaan siinä olevan aniksen ansiosta ns "louche" efekcti.
        Koiruohossa on se vaikuttava aine jonka nimi on tujoni.Tujoni ei liukene veteen, mutta etanoliin ja dietyylieetteriin kylläkin.
        Tujonia on muun muassa absintissa, noin 1.8–6 mg/l. Lisäksi sitä käytetään aromiaineena muissakin elintarvikkeissa. Sen on aiemmin sanottu aiheuttavan epilepsiaa ja hallusinaatioita, mutta väite on nykyisin kyseenalaistettu. Sitä on myös vermuntissa ja fernetissä, mutta koska niissä koiruoho lisätään kuivattuna, ei tujonia juuri ilmaannu. EU sallii tujonin ilmaantumisen absinteissa vain 10mg/kg, mutta jopa alkon tilauslistalta saa voimakkaanpaa ( Francois Gyu jossa tujonia 33,2mg/kg) ja absintti.comista vielä voimakkaampia. Tujoni ei kuitenkaan ole ainoa aine mikä mukamas vaikuttaa absintissa Yleensäkin absintin vaikuttavista ainesosista on kiistelty pitkään tieteessä. Tutkijat ovat olleet yhtä mieltä siitä, että alkoholi on kaikkein merkittävin psykoaktiivinen ainesosa. Monoterpiini, joka muodostaa mausteena käytetyn malin massasta 40-90%, on toinen vaikuttava ainesosa. Monoterpiinin molekyylirakenne muistuttaa THC-yhdisteitä, jotka ovat kannabiksen vaikuttavia ainesosia. Tästä johtuen on spekuloitu, että absintti ja kannabis vaikuttaisivat aivojen samoihin alueisiin (delCastillo et al 1974). Monoterpiiniä pidettiin pitkään absintismin neurotoksisena aiheuttajana. Todisteet monoterpiinin ja absintismin yhteydestä ovat kuitenkin vähäiset. Muutoinkin absintti saa litkiä n. 200 paukkua ennen kuin siinä oleva tujoni tai monoterpiini alkaa toimia kunnolla. Kiehtova juoma kuitenkin ja voihan siihen aina lisätä opiumia, niinkuin Oscar Wilde aikoinaa teki. Absintti kielletiin lähinnä sen saaman suosion myötä ja silloin ei vielä ollut tietoa siitä onko lääkkeenäkin käytetty koiruho vaarallinen aine absintissa tai ei. Absintti ( varsinkin pernodin valmistama) kun oli 1900 alussa yhtä suosittu juoma kuin coca cola sen tultua markkinoille ja alkoholismi kovassa kurssissa, varsinkin Ranskan maalla.

        > Sokerin polttaminen on pikemmin nykyaikainen keksintö tsekinmaalta, jossa yritettiin myydä absintti koko kiellon ajan heidän omana tuotteena.

        Väärin: ne tshekkiläiset juomat on kehitetty vasta 1990-luvulla, kiellon kumoamisen jälkeen eikä niillä ole mitään tekemistä absintin kanssa.

        > Aikoinaan sokerin ja absintin läpi valutettiin pikemmin vesi (laimentaakseen juoman prosuja, joka oli tuolloin jopa 80-90%)

        Ei, kylmä vesi vain tiputeltiin absinttilasiin absintin joukkoon. Sokeripalan läpi jos makeuttaa haluttiin. Absinttia ei tiputeltu mihinkään. Laimentamattoman juoman vahvuudet olivat 45...72%, jakautuen neljään laatuluokkaan, ordinaire, demi-fine, fine ja supériure l. suisse, joka oli vahvinta ja laadullisesti parasta, tislaamalla valmistettua. Yli 80% ei ollut mikään, nykyiset huijausroskajuomat saattavat olla niinkin väkeviä.

        - Ei ole olemassa mitään "tshekkiabsinttia", se on juomamerkinnällinen porsaanreikä, koska vieläkään (2009) ei EU:ssa, USAssa eikä juuri muuallakaan ole tarkkaa määritelmää siitä, millaista alkoholijuomaa saa nimittää absintiksi. Sveitsin lainsäädännössä sensijaan on, koska v. 2005 tapahtuneen laillistamisen yhteydessä siellä tarvittiin tuotteelle tarkempi kuvaus lakitekstiin (Lebensmittelverordnung, Art. 423a Absinth, http://www.edimuster.ch/alkoholpolitik/alkoholgesetze.htm).

        - Tujoni ei vaikuta yhtään mitenkään mihinkään ellei sitä ole niin suuria annoksia nautittavassa aineessa että siitä saa myrkytyksen, kouristuksia ja muuta ikävää ja mahdollisesti maksa- ja munuaisvaurioita kuten muidenkin eteeristen öljyjen juomisesta. http://www.thujone.info näyttää viimeisimmät tutkimukset aiheesta.

        - Tujonin testaus ei ole yksinkertaista, eikä ketään juomavalmistajaa rangaista siitä, ettei juoma sisällä sitä "tarpeeksi"--siksi lätkäisevät ne roskajuomien valmistajat pulloihinsa sallittuja ylärajoja hipovia lukuja. Kyseessä on vain yksi (mahdollinen) haitta-aine muiden joukossa. Tujoni sinänsä ei ole aromiaine, eikä myöskään se aine, joka tekee koiruohosta karvasta. Absintissa karvaus jää tislauspannuun ja vain aromit pääsevät juomaan.

        - Roskajuomien myyjät mielellään leikkivät mielikuvilla myydäkseen roskansa aitona(pere kermans), tai vain ylipäänsä myydäkseen roskansa (tshekkiläiset). Voittomarginaali on tähtitieteellinen, kun maustetaan raaka-alkoholia öljyillä ja kehitetään raflaava kehystarina, jossa on siteeksi totta.

        - Koiruohossa ihmisiä taitaa "kiehtoa" se "ruoho" kasvin nimessä. Ikivanha rohdoskasvi ilman minkäänlaisia huumaavia keskushermostovaikutuksia, se tarina on tosiaan keksitty 1800-luvun lopulla raittiusliikkeen vaikutuksesta.


      • S.Brenner
        sdfjsdjfwkjflsjd kirjoitti:

        > Sokerin polttaminen on pikemmin nykyaikainen keksintö tsekinmaalta, jossa yritettiin myydä absintti koko kiellon ajan heidän omana tuotteena.

        Väärin: ne tshekkiläiset juomat on kehitetty vasta 1990-luvulla, kiellon kumoamisen jälkeen eikä niillä ole mitään tekemistä absintin kanssa.

        > Aikoinaan sokerin ja absintin läpi valutettiin pikemmin vesi (laimentaakseen juoman prosuja, joka oli tuolloin jopa 80-90%)

        Ei, kylmä vesi vain tiputeltiin absinttilasiin absintin joukkoon. Sokeripalan läpi jos makeuttaa haluttiin. Absinttia ei tiputeltu mihinkään. Laimentamattoman juoman vahvuudet olivat 45...72%, jakautuen neljään laatuluokkaan, ordinaire, demi-fine, fine ja supériure l. suisse, joka oli vahvinta ja laadullisesti parasta, tislaamalla valmistettua. Yli 80% ei ollut mikään, nykyiset huijausroskajuomat saattavat olla niinkin väkeviä.

        - Ei ole olemassa mitään "tshekkiabsinttia", se on juomamerkinnällinen porsaanreikä, koska vieläkään (2009) ei EU:ssa, USAssa eikä juuri muuallakaan ole tarkkaa määritelmää siitä, millaista alkoholijuomaa saa nimittää absintiksi. Sveitsin lainsäädännössä sensijaan on, koska v. 2005 tapahtuneen laillistamisen yhteydessä siellä tarvittiin tuotteelle tarkempi kuvaus lakitekstiin (Lebensmittelverordnung, Art. 423a Absinth, http://www.edimuster.ch/alkoholpolitik/alkoholgesetze.htm).

        - Tujoni ei vaikuta yhtään mitenkään mihinkään ellei sitä ole niin suuria annoksia nautittavassa aineessa että siitä saa myrkytyksen, kouristuksia ja muuta ikävää ja mahdollisesti maksa- ja munuaisvaurioita kuten muidenkin eteeristen öljyjen juomisesta. http://www.thujone.info näyttää viimeisimmät tutkimukset aiheesta.

        - Tujonin testaus ei ole yksinkertaista, eikä ketään juomavalmistajaa rangaista siitä, ettei juoma sisällä sitä "tarpeeksi"--siksi lätkäisevät ne roskajuomien valmistajat pulloihinsa sallittuja ylärajoja hipovia lukuja. Kyseessä on vain yksi (mahdollinen) haitta-aine muiden joukossa. Tujoni sinänsä ei ole aromiaine, eikä myöskään se aine, joka tekee koiruohosta karvasta. Absintissa karvaus jää tislauspannuun ja vain aromit pääsevät juomaan.

        - Roskajuomien myyjät mielellään leikkivät mielikuvilla myydäkseen roskansa aitona(pere kermans), tai vain ylipäänsä myydäkseen roskansa (tshekkiläiset). Voittomarginaali on tähtitieteellinen, kun maustetaan raaka-alkoholia öljyillä ja kehitetään raflaava kehystarina, jossa on siteeksi totta.

        - Koiruohossa ihmisiä taitaa "kiehtoa" se "ruoho" kasvin nimessä. Ikivanha rohdoskasvi ilman minkäänlaisia huumaavia keskushermostovaikutuksia, se tarina on tosiaan keksitty 1800-luvun lopulla raittiusliikkeen vaikutuksesta.

        "- Koiruohossa ihmisiä taitaa "kiehtoa" se "ruoho" kasvin nimessä. Ikivanha rohdoskasvi ilman minkäänlaisia huumaavia keskushermostovaikutuksia, se tarina on tosiaan keksitty 1800-luvun lopulla raittiusliikkeen vaikutuksesta. "

        Tarkennus: 1800-luvun lopun raittiusintoilijat ja alkoholismitutkijat päättelivät tujonin tekevän hulluksi. Huumaavuusharhaluuloa on levitetty vasta 1990-luvun ja 2000-luvun alun viihdekulttuurissa roskajuomien menekinedistämiseksi.


    • virosta ainekset

      Absindi retsept
      30.0 g koirohtu
      8.5 g harilikku isoopi
      1.8 g kalmust (juur)
      6.0 g sidrunmelissi
      30.0 g aniisi seemneid
      25.0 g tilli seemneid
      10.0 g tähtaniisi
      3.2 g korianderi seemneid

      Pane kuivad rohttaimed suurde purki. Niisuta natuke. Lisa 800 ml 85-95 kraadilist alkoholi. Kääritatud piiritusest saab parema produkti kui puhtast teravilja alkoholist. Leota seda mõned päevad – nädal oleks parem, raputades vahetevahel. Siis lisa 600 ml vett ja lase kogu segul seista veel üks päev. Vala vedelik välja eraldades niipalju rohtaimi kui võimalik(kurnad). Niisuta rohtaimed viinaga ja kurna uuesti. Retsept peaks andma natuke üle 1.5 liitri rohelist alkohoolset jooki. See tuleb siis destileerida. Halvemad retseptid jätavad vahele selle sammu, aga see mida nad kutsuvad absindiks ei ole väärt oma nime.

      google-kääntäjä töihin

    • S.Brenner

      Hyvät ainekset...Mistä mahtaa olla peräisin tämä resepti? Tilli kuulostaa aika skandinaaviselta, en muista nähneeni historiallisissa teksteissä tillinsiemeniä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6975
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      42
      1249
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1052
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      48
      845
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      837
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      794
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      791
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      756
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      733
    Aihe