Olen nyt pitkään miettinyt, että haluaisin psykologiksi.
Olen menossa lukioon, kun täältä yläasteelta joskus pääsen. Mitä vaatimuksia on, että pääsisi psykologiksi?
Psykologiksi.
8
9603
Vastaukset
- yliopistosta
Psykologiksi opiskellaan yliopistossa. Päästäkseen yliopistoon lukemaan psykologiaa, on helpoin reitti juuri lukion kautta. Toki ammatillisella koulutuksella voi hakea yliopistoon, mutta helpottaa huomattavasti jos on lukio takana.
Hakeminen yliopistoon käy seuraavasti (otan esimerkkinä Jyväskylän yliopiston, mutta muissa on kutakuinkin samat vaatimukset):
Voit tulla valituksi kahdella eri tavalla. Toinen ryhmä tulee valituksi pelkän pääsykoemenestyksen perusteella. Toinen ryhmä pääsykokeen JA ylioppilastodistuksen perusteella. Voit "joutua" kumpaan ryhmään tahansa kun päätetään ketkä pääsevät sisään, joten on tärkeää, että sinulla on hyvä ylioppilastodistus. Ylioppilastodistuksesta annetaan pisteitä psykologian tai muun reaaliaineen kokeesta (psykologian kirjoittamisesta saa enemmän pisteitä), äidinkielen sekä matematiikan tai pitkän/lyhyen kielen kirjoittamisesta (pitkän matikan tai kielen kirjoittamisesta saa enemmän pisteitä kuin lyhyen).
Itse pääsykokeissa on Jyväskylässä ollut monta vuotta tilastomatematiikkaa ja psykologiaa. Jos siis haluat pärjätä kokeissa ja opinnoissa muutenkin, sillä näitä aineita tarvitaan opinnoissakin, olisi hyvä, jos olisit opiskellut lukiossa psykologian kaikki kurssit sekä pitkän matematiikan. Kokemuksesta voin sanoa, että tilastomatematiikka yliopiston pääsykokeessa ei ole helppoa.
Kirjalliseen pääsykokeen lisäksi on aina soveltuvuuskoe. Psykologia on yksi niistä aloista, jonne ei voida ihan ketä tahansa ottaa opiskelemaan. Soveltuvuuskokeessa voi olla ryhmässä toimimista, yksilöhaastattelu ja vielä kirjallinenkin osio.
Jyväskylässä pääsykoe on siis kaksivaiheinen. Ensin käydää kirjallisessa kokeessa ja sen perusteella valitaan ketkä pääsevät soveltuvuuskokeeseen. Soveltuvuuskokeen parhaimmisto pääsee sitten opiskelemaan psykologiaa.
Muita vaatimuksia ovat sitten sitoutuneisuus opiskeluun, pitkä pinna, avoimuus, rohkeus kohdata haasteet. Mille alalle sitten tulevaisuudessa tulee sijoittumaan... no, se sitten kysyy vielä monenlaisia piirteitä. - Psykpsky..,.,.,.
Opiskella voi vaikka kuinka paljon mutta täytyy muistaa että on oltava tiettyjä ominaisuuksia että pystyy sitä työtä tekemään kunnolla. Psykologin työ ei ole mitään Dr. Phil ja Oprah toimintaa ja eivät välttämättä anna mitään oikeaa kuvaa siitä millaista ihmisten auttaminen on kun nuo tuppaa olemaan tuollaista kaupallista ja jotenkin minusta tuntuu että jotkut tapaukset on teatteria.
Tarvitaan hyvää ihmistuntemusta, sitä avoimuutta ja pitkää pinnaa niin kuin edellinen vastajaa sanoi, uskallusta, hyvät keskustelutaidot ja tietynlaista valmiutta oli tilanne mikä tahansa. Riippuu myös siitä haluatko työskennellä lasten, aikuisten tai nuorten kanssa.
Naisvaltainen tämä ammattihan on kun kielellinen lahjakkuus on heillä parempi kuin miehillä, MUTTA kun mies ryhtyy tähän hommaan tosissaan niin hän on myös motivoitunut siihen koska harva mies lähtee edes "kallonkutistajaksi" joten miehellä on varmasti sitten jotain kykyjäkin. Sama muissa "akkojen ammateissa". Ja vastoinpäin. Kun nainen lähtee miesten hommiin niin on tietynlaista motivaatiota siihen.
On niin monenlaisia ihmisiä ja työssä tulee kohtamaan kaikenlaisia tapauksia. Siksi ujoudesta voi olla haittaa ja ennakkoluuloista. Ennakkoluulot on heitettävä pois kokonaan koska työssä nimenomaan tapaa erilaisia ihmisiä ja on osattava mukautua. Eli empatiaa tarvitaan myös. Esim. rasistinen henkilö ei voi olla psykologi tai ainakaan kunnollinen sellainen. Omien mielipiteiden tuominen esille on myös hyvä taito, kunhan se ole sellaista tyrkystystä missä pyritään muokkaamaan potilaan mieltä omien mielipiteidensä mukaiseksi. Eli psykologin homma ei ole mitään aivopesua tai niin jyrkkää "kallon kutistusta".
Omista elämäkokemuksista voi olla hyötyä ja haittaa. On hyvä jos on ollut tekemisissä esim. masentuneiden ihmisten kanssa ja ennestään tietää mitä erilaiset mielenterveyden häiriöt voivat aiheuttaa. Kun on sellaisiakin ihmisiä jotka eivät usko mielenterveysongelmiin ollenkaan, he luulevat vain että mielenterveyshäiriöt ovat joidenkin tekosyitä välttää esim. työntekoa.
Ja haittaa voi olla siitä että luulee tietävänsä vaikka ei tiedä. Ei pidä koskaan verrata liikaa omia kokemuksiaan omassa elämässä jonkun muun elämään koska niin kuin sanoin ihmiset ovat erilaisia. Tietenkin samaa sairautta tai saimoista oireista kärisiviltä henkilöiltä löytyy yhteisiä avaintekijöitä joiden avulla voi sitten lähteä tutkimaan asiaa ja auttamaan. Ja samalla kun ihmistuntemuskin kasvaa niin kokemus kasvaa.
Ja kommunikoimisen taidot. Esim. lapsiin ja nuoriin voi olla vaikea saada kontaktia ja kun yleensä se keskustelu aika on 45 min niin jos ei osaa keskustella niin voi olla vaikeaa. Plussaa on jos on ollut äidinkielessä hyvä yläkoulussa ja lukiossa. Mitään virallista puhetyyliähän ne keskustelut ei tietenkään vaadi. Luetun ymmärtämisen taitoa ja hyvää puheen tulkintaa tarvitaan.
Bongasin tämän yhden kohdan joka sopii loistavasti esimerkiksi siitä kun luetun ymmärtämisessä on puutteita,
tämän viestin kirjoittaja ei sopisi psykologiksi välttämättä (harjoittaisi ensin luetun ymmärtämistä)hänen vastauksensa:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=106&conference=623&posting=22000000032044832
Se olis siis hänen vastauksensa tähän tekstiin:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=106&conference=623&posting=22000000032043778
Kyseessä on pitkä teksti jonka asiasisältö on tähän psykologi aiheeseen ihan hyvä kun siinä on esimerkki toisenlaisesta elämästä. Jotta se voidaan tulkita tarpeeksi hyvin täytyy osata ymmärtää, olla kärsivällinen ja vaatii myös kokemusta elämästä vaikka ei olisikaan psykologi.
Ja vastaajan viestistä käy ilmi että hänellä ei ole kokemusta, mutta on tietenkin selvää että hän ei ole aikuinenkaan ja ehkä teksti oli hänelle liian pitkä.
Opiskele ahkerasti äläkä suhtaudu kaikkeen sinisilmäisesti. Jos tosiaan haluat ryhtyä psykologiksi ja sinulla on se perustunne eli auttamisen halu niin voit olla oikea ihminen tähän työhön. Ja lukioon kannattaa mennä. Siellä kannattaa ottaa kaikki psykologian kurssit ja se voi olla alussa vaikeaa, mutta ei kannata luovuttaa. Tietenkin jos se on ihan kamalaa ja alkaa tuntumaan että ei sovi todellakaan niin muuttuu varmasti tulevaisuuden suunnitelmat. Ja mieli voi muuttua muutenkin.
Jos jaksoit lukea tämän kokonaan ymmärryksen kanssa niin onnittelen :D - Twinsanity90
Jos tosiaan haluat psykologiksi niin mikä ettei.
Lukiossa sinun ei kannata tosiaan stressata mitenkään lukemalla esimerkiksi ylimääräisiä kursseja kemiaa/fysiikkaa, matematiikkaa yms.
Sille, että pääset jatko-opiskelemaan psykologiksi ei ole suuria vaatimuksia.. tietysti voit lukiossa ottaa kaikki psykan kurssit, mutta niitä ei ole kovin paljon. Jos muista aineista olisi hyötyä niin kannattaa lukea vaikka kieliä, historiaa, filosofiaa ja uskontoa. Ei kannata turhaan väsyttää itseään rohmuamalla hirveät määrät matemaattisia aineita.
Kannattaa heti lukiossa käydä juttelemassa opolle! Kerrot vain että haluat psykologiksi niin hän osaa auttaa sinua kurssivalinnoissa :)- näin käy
Näin siinä käy, kun alkaa neuvoa, vaikka ei ole mitään tietoa siitä mitä neuvoo. Totta helvetissä pitää ottaa matemaattisia aineita, jos aikoo psykologiaa päästä lukemaan ja opinnoissa pärjätä. Historialla, filosofialla ja uskonnolla tekee hyvin vähän psykologian koulutuksessa. Englantia tarvitsee opinnoissa aika paljonkin, kun suuri osa kurssikirjallisuudesta on englanniksi.
Kamalia neuvoja tuli sieltä suunnalta. Toivottavasti aloittaja ei näiden perusteella tee päätöksiä ja pilaa mahdollisesti mahdollisuuksiaan jatkokoulutukseen. - paskaa...
Alkuperäinen postaaja: Älä kuuntele missään nimessä tämän Twinsanity90:n ohjeita!
Jotta pääsisi opiskelemaan psykologiaa, matematiikka ja erityisesti pitkä matematiikka, on melkein yhtä tärkeä kuin itse psykologian kurssit!!!!
Kielet ovat toki aina hyödyllisiä jo esimerkiksi siksi, että osa psykologian oppikirjoista on (tai ainakin oli) muunkin kielisiä kuin suomen.
Siksi suosittelisin panostamaa lukiossa erityisesti pitkään matematiikkaan ja itse psykologiaan sekä lisäksi äidinkieleen, ruotsiin ja englantiin. Jos haluat ottaa yhden reaalin lisää (monet haluavat kirjoittaa kaksi) ota psykan lisäksi ensisijaisesti filosofia, tai sitten mieltymysten mukaan bilogia/uskonto...
Onnea tulevaisuudelle :D
- Kysymys..
Pystyykö psykologiksi tulla jos kirjoittaa lyhyen matematiikan lukiossa vai pitääkö olla pitkä matematikka?
- Vastaus Kysymykseen
Eihän se mahdotonta ole. Omakohtaisen kokemukseni perusteella (kirjoitin ylioppilaaksi 2007) yksikään lyhyttä matematiikka lukenut ja psykologiaa opiskelemaan pyrkinyt opiskelukaverini ei kuitenkaan sisälle päässyt. Jäi käsittääkseni kiinni pääsykokeiden tilastomatemaattisesta osasta.
Jos tunnet olevasi niin lahjakas matematiikassa, että opit tilastotieteen perusteet itsenäisesti pelkän lyhyen matematiikan perusteella, niin mikäs siinä. Tosin, en ymmärrä miksei tällainen lahjakkuus sitten haluaisi opiskella pitkää matematiikkaa.
Tosiasiahan on, että myös psykologit joutuvat käyttämään matemaattisia, lähinnä tilastotieteellisiä, menetelmiä. Tutkimuksissa kerätään dataa, ja tästä datasta pitäisi sitten osata etsiä esimerkiksi korrelaatioita ja selitysasteita. Psykologiassa on myös teorioita, jotka ovat pitkälti matemaattisia pohjaltaan, esim. Decision Field Theory. Näiden teorioiden ymmärtäminen vaatii siis matemaattista ymmärtämystä.
Psykologiaa opiskelemaan pyrkivien on turha siis toivoa pääsevänsä pakoon matematiikkaa. Jos pääsee sisään, kannattaa varautua opiskelemaan ainakin joitakin tilastotieteen peruskursseja, jotka ovat pakollisia.
Huom. Olen itse matematiikan opiskelija, LuK ja piakkoin FM, ja tarkastelen muita tieteitä lähinnä sovellusaloina. Tämä saattaa aiheuttaa tekstin värittymistä tietyllä mielipiteellä. Tosiasia kuitenkin on, että matematiikkaa tarvitaan psykologiaa opiskelemaan pääsemiseen, sekä myös itse opinnoissa. - streetsmartbutnotsomuch
Vastaus Kysymykseen kirjoitti:
Eihän se mahdotonta ole. Omakohtaisen kokemukseni perusteella (kirjoitin ylioppilaaksi 2007) yksikään lyhyttä matematiikka lukenut ja psykologiaa opiskelemaan pyrkinyt opiskelukaverini ei kuitenkaan sisälle päässyt. Jäi käsittääkseni kiinni pääsykokeiden tilastomatemaattisesta osasta.
Jos tunnet olevasi niin lahjakas matematiikassa, että opit tilastotieteen perusteet itsenäisesti pelkän lyhyen matematiikan perusteella, niin mikäs siinä. Tosin, en ymmärrä miksei tällainen lahjakkuus sitten haluaisi opiskella pitkää matematiikkaa.
Tosiasiahan on, että myös psykologit joutuvat käyttämään matemaattisia, lähinnä tilastotieteellisiä, menetelmiä. Tutkimuksissa kerätään dataa, ja tästä datasta pitäisi sitten osata etsiä esimerkiksi korrelaatioita ja selitysasteita. Psykologiassa on myös teorioita, jotka ovat pitkälti matemaattisia pohjaltaan, esim. Decision Field Theory. Näiden teorioiden ymmärtäminen vaatii siis matemaattista ymmärtämystä.
Psykologiaa opiskelemaan pyrkivien on turha siis toivoa pääsevänsä pakoon matematiikkaa. Jos pääsee sisään, kannattaa varautua opiskelemaan ainakin joitakin tilastotieteen peruskursseja, jotka ovat pakollisia.
Huom. Olen itse matematiikan opiskelija, LuK ja piakkoin FM, ja tarkastelen muita tieteitä lähinnä sovellusaloina. Tämä saattaa aiheuttaa tekstin värittymistä tietyllä mielipiteellä. Tosiasia kuitenkin on, että matematiikkaa tarvitaan psykologiaa opiskelemaan pääsemiseen, sekä myös itse opinnoissa.Vaikka itse 24v ja kokki opiskelia.ei lukio pohjaa jne jne. Mutta kova halu päästä auttamaan ihmisiä. Lukenut teidän kaikkien kokemus vinkit ja muut heitot, kiitos näistä. Mutta te unohdatte kaikki vaikka ootte valmistuneita (läpäl) "kutistajii". Nii sen stemppauksen mikä on tän alan yks perus kriteereistä.nii se unohtunu kokonaa. Ainaki näis posteis. Ymmärrän että alan opiskelu on rankkaa jo (tilanteen mukaan) fyysisesti ja psyykkisesti mutta tällä teidän mielipiteiden taistelul masennatte monen potenttiaalisesti hyvän "kutistajan" (älkää takertunko tohon sanaa niiku mä. Läppäl). Kerrotte "vinkkejä" mikä natsais et sais hyväksytyks kouluu. Joo kaikki on ihan valideja pointteja. Mut nääkin olis saanu yksin kertaisemmi kerrottua. Mut kokemus kertoo kuten aikasempi sanoi. Kiitän kaikista neuvoista mutta näen vaikka oon ihan maalikko että tekin olette alati muuttuvan alan dilatentteja.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Moikka rakas
Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa6517003Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?414734HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa2982676- 1401969
Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan
Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.1321579Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?
Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon3961512- 161449
Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä
Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E101293Lakea konkurssiin. Asukkaat menettävät asuntonsa
Kuntarahoitus on tänään jättänyt konkurssihakemuksen lakean kaikista kiinteistö osakeyhtiöistä. Kassa on tyhjä, kaikki201194mahdollista, että olet ollut iltavuorossa
Ja kotiin päästyäsi tulit palstalle etsimään merkkiä minusta, jos kaipaat yhtään minua niin kuin minä sinua Ei mennyt k101109