kuinka vanhana voi vielä varsoa ?

lillly*

Osaako kukaan sanoa kuinka vanhana voi vielä varsoa, tai että minkä ikäisenä alkaa olemaan jo liian vanha varsomiseen.

meillä nyt 21 tamma tiineenä, mietin että onko liian vanha ?

33

10864

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • its a jungle out there!!!

      21!!! hevoset ovat siinä iässä jo ehkä eläkkeellä, puhumattakaan varsonnasta!!! kauankoha se vielä elää? onko sillä voimaa hoitaa varsaa??
      voih, hätäilen!!
      miten tevoitte astuttaa 21 vuotiaan tamma paran?? en ymmärrä!!! ei pahalla, mutta.. vastaa, tai huolestun ihan liikaa.. voihh´.. mihin tämä maailma on menossa??? yleensä tammat astutetaan Alle 10 vuoden ikäisinä, mutta 15-17 käy, jos on niin mainio siitostamma... ja on siitostanut jo monesti. toisaalta ei liian monesti kannata... huoh. monkin kaltaisena olen hyvin huolissani tästä maailmasta. et voi aavistaakkaan, mitä vedessäsi juot....huoh. no mutta vastaile, ja minä jään miettimään, mitä kauheuksia huominen tuo tullessaan. ps. ole kiltti, ja kunnioita tätä, äläkä pidä minua hullun maineessa. rakkain terveisin: komisaario mr.monk. voih, suo anteeksi kirjoitusvirheet.. pitäisi kieltää..

      • lillly*

        eli ihan ensiksi, tamma ei ole oma, mutta vuokraponi.

        ja niin, tää ei ehkä ookkaan ihan yksinkertanen asia. tamma on paperiton, ja kun el. arvioi sen iän ostettaessa, se oli n. 10-12 vanha. nyt tamman pitäisi siis olla n. 15, joka ei sinänsä olisi vanha, koska tamma on erittäin hyvässä kunnossa, terve ja nuorekas. ainoo ongelma on, että nyt kun kaveri jostain bongasi erään entisistä omistajista (ei se jolta oli ostettu), hän sanoi että heiltä tamma oli lähtenyt heiltä 15 vuotiaana, joka merkitsisi että tamma olisi nyt 21.
        sian paikkansa pitävyydestä ei ole nyt ihan varmaa tietoa, mutta jos näin on, asiat eivät ilmeisesti ole mitenkään super hyvin ;s

        eli olet sitä mieltä, että jo aivan liian vanha kantamaa, synnyttämään ja hoitamaan varsaa ? :o


      • Naurava lihapulla :D

        Hahhahhah! Siis oikeesti tolle repesin >8) Kuin kauan oot ollu hevosten kans.. Minkä ikänen oot?? XD Ehkä se ei oo niin hyvä astuttaa 21-vuotiasta, mutta kyllä se voi hyvinkin mennä astutus, ja jos tamma on varsonut ennenkin, ei melkeinpä mitään hätää ole.. Että opettele enemmän hevosista ennen kun tuut tänne kertomaan omia mielipiteitäs... Meilläkin on ajattelussa ollut että ponini astutettaisiin, se on 21. Että hahhah. Tuun oikeen vihaseks ja ärsyyntyneeks ku ette tiiä mitää :/

        t. 19 vuotias naurava lihapulla : DDDD


    • agrologi

      Elä nyt ihan kuoliaaksi säikähdä moni tamma varsoo ihan onnistuneesti ja hoitaa varsaansa hyvin vielä pari kymppisenäkin. Tosin ensimmäistä varsaansa saamaan jo 15 vuotiaskin on iäkäs. Keskity nyt pitämään tammasta ja tulevasta varsasta parasta mahdollista huolta, sillä muuta ei ole tehtävissä.

      Tärkeämpää kuin varsovan tamman tarkka ikä on sen kunto ja "fyysinen ikä" eli se kuinka nuorekkaalta/ikäkkäältä hevonen näyttää. Jotkut tammat ovat ihan "mummoja" jo 15 vuotiaana toisista ei näy ikääntymisen merkkejä vielä 20 vuotiainakaan.

      Pyydä eläinlääkäriä tai kengittäjää (tai muuta kokenutta hevosihmistä) kurkkaamaan hevosen suuhun seuraavalla käynnillä. Vanhan hevosen ikää ei voi määrittää hampaista vuoden tarkkuudella, mutta tämä ammatilaiset pystyvät arvioimaan hevosen hampaiden perusteella onko 15v vai 21v lähempänä oikeaa ikää ponille.

      Iäkään tamman tiineyden aikana on erityisen tärkeää, että tamman kunnosta pidetään huolta. Tamman lihaskunto ei enää tuolla iällä juuri kasva, mutta sitä ei saa päästää laskemaankaan, joten jatka entisenlaista liikuntaa tiineydestä huolimatta ainakin 6 tiineyskuukauden loppuun, sitten jätä rankimmat treenit pois (esharjoitukset ja pitkät kovat maastot), mutta jatka kevyempää liikuntaa n. 9 tiineuskuukauden loppuun. Senkin jälkeen ulkoiluta tammaa paljon (tarhailu, kävelylenkit taluttaen tai ratsastaen jne.). Elä kuitenkaan lisää tässä vaiheessa liikunnan tehoja, jos hevosta ei ole nyt liikutettu lainkaan (vain tarhailua), niin lisää liikuntaa korkeintaa kävelylenkeillä.

      Älä päästä tammaa lihomaan tai laihtumaan (maha toki kasvaa varsan mukana, mutta tarkkaile ettei rasvakerros ohene tai paksune), niin synnytyksestä tulee helpompi ja tamman voimat imettää ja hoitaa varsaa ovat parhaat mahdolliset. Lopputiineydestä tammaa kannattaa muistaa pienellä valkuaislisällä, jotta tamma ei hävittäisi lihaksiaan saadakseen valkuaista varsalle. Varsan syntymän jälkeen täytyy myös tamman ruokinnan kanssa olla tarkkana, jotta se saisi valkuaista ja energiaa riittävästi (iäkäs tamma ei välttämättä jaksa syödä riittävästi laitumella, vaikka laitumen kunto olisi kuinka hyvä, vaan tarvitsee lisäruuaksi sopivaa täysrehua tai viljaa ja valkuaista (maitojauhe, rypsi, soija esim.).)

      Synnytys kannattaa seurata huolella yleisimpiä vanhojen tammojen ongelmia on jälkeisten jääminen tai osittainen jääminen ja varsan heikko kunto (jolloin varsa saa helposti tulehduksia). Joten seuraa erityisesti näitä.

      Onnelista odotusta sinulle ja mammatammallesi.

      • lillly*

        kiitoskiitos


      • no juu...
        lillly* kirjoitti:

        kiitoskiitos

        no 21 on kyllä mahdollinen ikä varsoa, mutta...
        se ei ole normaali ikä. riippuu ihan hevosesta


    • dermiitti

      Yleensä varsominen riippuu pitkälti hevosesta, hevosen kunnosta ja tietenkin jos hevosella on joitain sairauksia jotka sen voisivat hankaloittaa tai vaikeuttaa.. Myös joidenkin hevosten kohdalla saatetaan päätyä siihen ratkaisuun että ei edes astuteta joistakin syistä vaikka hevonen olisikin nuori ja hyvä kuntoinen. Mutta jos tamma saa ensimmäisen varsansa 21 vuotiaana niin täytyy uskoa ja toivoa että varsomisessa ei tule mitään ongelmia mutta riskit ovat huomattavasti suuremmat siinä vaiheessa, niinkuin sanottu hevosen itsensä "tuntema" ikä on merkittävä, terveys ja kunto.. Toivottavasti kaikki menee teillä ja hevosella hyvin!!

      • Elena

        Kyllähän se mahdollista on, tutulla suokkitamma 23v. ja tiineenä... On kyllä aika todennäköistä, että jompi kumpi tai molemmat kuolee. Tamma ei missään hyvässä kunnossa, omistaja kahjo. Toivotaan parasta ja hyvät ihmiset, ÄLKÄÄ astuttako yli 20 v. tammoja


      • Anonyymi
        Elena kirjoitti:

        Kyllähän se mahdollista on, tutulla suokkitamma 23v. ja tiineenä... On kyllä aika todennäköistä, että jompi kumpi tai molemmat kuolee. Tamma ei missään hyvässä kunnossa, omistaja kahjo. Toivotaan parasta ja hyvät ihmiset, ÄLKÄÄ astuttako yli 20 v. tammoja

        Ihan paska puhetta. Jos tamma on
        Varsonu aikasemmin.. Niin hyvin voi varsoa 24-25 vuotiainkin vielä. Tamma on vaan ruokittava hyvin ja sellasillä rehuilla jolla pysyy kunnossa. Luonto kyllä hoitaa koska ne ei enää tiinehdy..


    • minä vaan

      Tapauskohtasta taitaa olla,mutta ei minun mielestä 21 ole vielä liian vanha,siinä rajoilla kuiteski=)

    • mikkeri

      Itselläni on 18-vuotias suomenhevonen ja olen harkinnut sen astuttamista. Se ei kylläkään ole ennen varsonut ja siksi hiukan arveluttaa. Se on täysin terve ja hyvässä kunnossa. Ja moni yllättyy kuullessaan sen olevan jo 18-vuotias. Sillä on hyvä runko ja vahvat jalat, joten en itse uskoisi siinä olevan hirveää riskiä, mutta onko kellään kokemuksia asiasta? Olen kuullut että ainakin 17-vuotiaita ensikertalaisia on varsotettu onnistuneesti...

      • piiluli

        minkä ikäisenä astutuksen voi alottaa?


    • Emmmmmaaa

      Tallillamme oli yksityisenä kantava 19 vuotias puoliverinen, joka oli kantavana ensimmäistä kertaa. Todellakin huono juttu. Ensinnäkin tamma ei ollut mitenkään kovin lihaksikas, vähän latistunut, toiseksi ensisynnyttäjä ei sais olla noinkaa vanha. Toisaalta kaikki meni onneksi hyvin, vaikka emä käyttäytyikin varsaa kohtaan huonosti, varsa oli hyvin laiha, mutta taitaa elää vieläkin. Omistaja ei oikeastaan tiennyt hevosista mitään, olipahan vain hienoa omistaa hevonen joka on pilattu nuorena esteillä ja varsana saanut emältä huonoja vaikutteita.

    • tarja2011

      Mulla 22v tamma joka ulkoisesti ja muutenkin vaikuttaa alle 15vuotiaalta, on nyt tiineenä, varsonut ennenkin joten en panikoi tulevaa varsomista tai vauvan hoitoakaan. Varmasti menee hyvin, sillä tammani on ollut aina hyvä emä ja on tällä hetkellä niin helvatan hyvässä kunnossa. Karva kiiltää, lihakset timmissä kunnossa ja jalat kuivat, niissä ei mitään sanomista! Syö ruokansa tosi hyvin ja säännöllisessä liikutuksessa, hyppääkin vielä loistavasti ja kuumuu esteillä kuin nuorikin hevonen! Ketään ei ole vielä arvannut sen oikeaa ikää lähellekään, paras arvaus tähän mennessä 13v :D
      Varsaa ootellaan jo kovasti :)

    • APUA!

      Mikä on alaikäraja varsomiselle?

      • agrologi AMK

        Ehdoton alaraja on 3vuotta, eli hyvin kehittyneen 2 vuotiaan voi astuttaa, siten että varsoo 3 täytettyään. Mielummin kuitenkin astutus 3vuotiaana ja varsonta 4 vuotiaana, varsinkin kylmäveriroduilla.


    • j.kenttala

      moi olisi kiva jos joku kommentoisi omaan viestiini! Itselläni on 19 v. poni rotuinen tamma.ostimme tamman marraskuussa ja nyt on tamma alkanut "pyöristyä" mahan kohalta, syöpi kokoajan ja on hiukan nuutunut.edellisellä omistajalla oli tammat ja oriit yhdessä, mutta tamman ei pitäisi olla tiineenä, ainakin ostimme tamman eikä mitään puhuttu että voisi olla kantava.nyt on pahat epäilykset että voisi olla tiineenä niin pitäisikö tamma ultrata vai odottaa ja katsella vähän aikaa eikä tehdä hätäisiä johtopäätöksiä://
      toinen asiani olisi että mitä voi opettaa puoli vuotiaalle varsalle kun vaavi antaa putsata jo kaviot, harjat paikoillan ja laittaa riimu päähän ja talutuskin onnistuu vaihtelevalla menestyksellä? :)
      kommentoida saa!!!

      • agrologi AMK

        Sinuna soittaisin tamman entiselle omistajalle ja kertoisin havainnoistasi. Hän osaa varmaan kertoa, jos ei mitenkään ole mahdollista että tamma olisi tiineenä tai vastaavasti, hän voi muistaa esim. jonkun orin karanneen sopivaan aikaan kesällä.

        Jos pienikin mahdollisuus on tai entinen omistaja ei suostu kommentoimaan mitenkään niin soittaisin eläinlääkärille, sillä mitä pikimmin saatte tietää cvarsasta niin sen paremmin voitte valmistautua varsasn syntymään. Toisaalta kun saatte varmuuden, ettei tamma ole tiineenä voitte puuttua lihomiseen ja syömiseen ennen kuin tamma muuttuu tynnyriksi.

        Varsan kanssa puuhailessa vain mielikuvitus on rajana. Ensinä tulee mieleen talutusharjoitusten jatkaminen, myös erilaisissa maastoissa ja esim lätäköiden läpi. Lastausharjoitukset, jos teillä on oma kuljetuskoppi. Suitsiakin voi pieninä hetkinä kokeilla, samoin erilaisia suojia ja pinteleitä (tämä päällä voi sitten käydä kävelyllä). Ratsastusjutut maasta käsin (esim. pysähdys, peruutus, väistöaskeleet jne.) nämä joko äänikomennoilla tai käsimerkkeillä (esim. lavasta painamalla. Myös näyttelykäyttäytymistä voi harjoitella (ja vaikka pitää kotinäyttelyitä tai kauneuskilpailuja), vaikka ei olisi varsanäyttelyyn menossakaan. Mieti kuitenkin ennen kuin opetat varsalle jonkun tempun, että voiko siitä olla myöhemmin haittaa (esim. pukittamista tai pystyy hyppäämistä ei kannata opettaa).


    • j.kenttala

      juup kiitti tosi paljon:) kokeiltu on ja kokeillaan :)

    • muru1234

      Hei, voisiko joku kertoa että mitä mieltä olette että kannattaako astuttaa vai ei? Itselläni on 20 vuotias suomenhevos-tamma, jota ei ikä paina yhtään ja näyttää paljon paljon nuoremmalta mitä on. Tällä hetkellä tosin masua löytyy ja lihakset ovat suurimmaksi osaksi lähteneet. Mutta kuntoa kohennetaan taas kesää kohden. Että jos astutus tapahtuisin joskus kesällä kun hevonen on taas hyvässä kunnossa.

    • Kysympähän vaan...

      Kuinka vanha ensisynnyttäjä voi olla?? Onko 12-v suokkitamma hankala saada enää tuon ikäisenä tiineeksi ja synnyttämään terve varsa? Ei ole koskaan aikaisemmin yritetty astuttaa. Tammojen hedelmällisyys kuulemma vähenee jo 10-vuotiaana ja luomisen riski kasvaa. Tietty on varmaanki vähän hevoskohtaista mut onko kellään kokemuksia?? Oisin tosi kiitollinen jos joku kertoisi kokemuksistaan :)

    • hidogshioö

      itsellä 21v tamma ja suunittelen sen astuttamista tänä kesänä. Saanut 6 varsaa ja loistavassa lihaksikkaassa, kiiltävässä kunnossa. Kukaan ei arvaa vanhaksi tammaksi, varsaksi tuota yleensä luullaan :D

      • Tammanomistaja

        Mulla itsellänikin on 21.v tamma, joka on saanut 5 varsaa...ajattelin astuttaa sen ensi kesänä... On loistavassa kunnossa, eli karva kiiltää, jalat kuivat, hyvärakenteinen suomenhevonen :))


    • hubbabubbatwo

      Oma hevoseni varsoi vielä 20 vuoden ikäisenä, se ei sinänsä riipu iästä, vaan siitä kuinka hyvävointinen ja terve hevonen on. (:

    • se joka ei tiedä

      mutta miten olisi ensikartaa astutus 20 vuotiaalla hevosella joka on reipas

    • ei kysyvä tieltä...

      Kaikki jotka pohdiskelette tammanne sopivuutta varsotukseen: kysykään eläinlääkärin mielipidettä. Häneltä saatte taatusti pätevän ja objektiivisen mielipiteen siitä, millaisessa kunnossa tamma on ja kuinka suuret riskit tiineys aiheuttaisi.

    • Se Joka ei tiedä

      Kiitos

    • kysymyys

      tuttuni ponitamma varsoi viimeisen varsansa 2013, tamma on 24, mutta se onkin varsonut jo monta varsaa onnistuneesti, hyvin meni tämäkin varsominen!

      Mutta toinen asia: voiko tänä vuonna 14 täyttävän tamman astuttaa, jos se olisi tammalle ensimmäinen varsa? tamma on hyväkuntoinen ja pirteä, eikä näytä edes vanhalta :)

      • Minna Oulusta

        Jospa kysyisit eläinlääkäriltä, hän varmasti tietää paremmin kuin tämän palstan lukijat.


    • kysymyys

      kysytäänkin kun tulee, ens kuussa. kai saa mielipidettä kysyä? ::)

    • sth

      minun ystäväni vanhin hevonen oli tiineenä ja me nukumme hänen tallissa kun odotimme varsaa sitten alkoi tapahtua ja kun varsa syntyi äiti kuoli se hengitys lakkasi toimimasta ja niin oli ihana hevonen

    • Hevoshullu

      Se on tärkeinä onko se terve ja kunnossa.Huolehdi vain siitä tässä asiassa
      T:Hevoshullu

    • hölmö321

      meidän hevonen on 20 ja se saa kaksoset mitä teeeeeeeeeeeennnnn

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2539
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      303
      2266
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      90
      2095
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1802
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1713
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1675
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1566
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1384
    9. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      118
      1354
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1349
    Aihe