Kemijärvellä on varmaan lukuisia ihmisiä jotka kuivaavat poro- ja naudanlihaa keväisin. Onnistuuko lihan kuivaus idän puoleisella parvekkeella johon ei paljon aurinko paista. Miten mahtaa olla tänä keväänä, jos ilmat ei pysy kylmänä, kannattaako edes kokeilla. Mitä lihalle pitää tehdä ennen kuivaamista, kauanko sitä pitää roikottaa ulkona. Kaipaamme kaikenlaisia vinkkejä ja ohjeita kuivaamisesta.
Lihan kuivaaminen
16
2412
Vastaukset
- kuivailla
enää ei ole sellaisia pakkasia,että liha näillä
kairoilla kunnolla kuivaisi.Kuivaa se kyllä,mutta
maku on p..stä. - on parempi
harrastus näin kaamos-aikaan :-D
- Onko näin
Onko tosiaan näin että tältä keskustelupalstalta ei kertakaikkiaan voi saada asiallisia vastauksia. Tuo lihan piilotusjuttusi oli todella typerä. Ovatko Kemijärveläiset sittenkin näin kateellisia etteivät voi auttaa tietämättömiä vai onko se tyhmyyttä.
- Ujaa uujaa
Pistä viesti sitten koska voimme aloittaa nauramisen.
Tässä vähän esimakua: Hah höh
hi hu.......
- hynkkendaal
Laita lihat suolaveteen (kilo merisuolaa ja 9 litraa vettä) ja anna olla siellä viielässä (luokkaa 10 astetta) about vuorokausi.
Kannattaa huuhdella kylmällä vedellä ennen ripustamista, olisi hyvä olla vähän räystään alla. Ja vaikka katiskaverkosta lintusuoja siihen päälle.
Itsellä kokemusta vain etelä/kaakko suunnan seinästä. Käsittääkseni aurinko ja pakkanen ovat aika oleellisia tekijöitä joten jos kokeilet idän puolella niin kannattaisiko testata pienehköllä määrällä?- Kiitti
Kiitoksia asiallisesta vastauksestasi. Täytyyhän sitä muutama liha yrittää.
- ikikuuna
Kiitti kirjoitti:
Kiitoksia asiallisesta vastauksestasi. Täytyyhän sitä muutama liha yrittää.
päivänä saa hyvää lihaa lilluttaa suolaveessä.
Se on tumpeloitten hommaa ja maku aistittomien.
Teeppä näin: Menet kauppaan ja käännät selän mullinlihalle, siitä ei tule ku sanomista että kuselle ja navetalle maistuu. Otat poronpaistin(paisteja, kylkeä, lapaa), terotat veitten ja leikkelet siitä tuuman paksuisia paloja. Pituutta saa olla niinku tullee ja leveyttä ku kämmenessä. Pujota narunpätkä ripustelua varten jo tässä vaiheessa palan päähän, on helepompi tässä vaiheessa.
Sitten kun lihat on palasina sievässä rivissä, alamma suolaamhan.
Ota ämpäri tai vastaava pönttö.
Jos olet kalaa suolannu(graavannu) niin periaate on sama, suolaa vain pikkasen enemmän, aavistus.
Ripottelet vähän karkeaa suolaa pöntön pohjalle ja lihasuikaleet siihen ja suolaa päälle taas. Sitten taas lihapaloja ja suolaa taas ripotellen kunnes kaikki on menny, lihat siis.
Sitten ämpäri viileään vuorokauveksi, ei ole tunnin päälle.
Jokku kääntää välillä lihapalat koska nestettä valuu pohjalle ja suolaantuis tasasesti. Minä olen ratkassu asian niin että suolanmäärä lisääntyy ämpärin suuta kohti. Se suolanestelitku kannattaa kaataa pois puolen vuorokauven päästä, ei lillutella niitä paloja siellä nesteessä.
Liha kyllä kuivaa varjossaki, ei aurinko ole välttämätön rötköttää lihoja koko päivää. Kyllä se kuule keväällä heijastelee ja tuuli ja pakkanen kuivattaa.
Suolan määrä on suurinpiirthein 2 dl/10 kg lihhaa.
Mutta muista ettet ikinä lilluttele veessä hyvvää lihhaa. Hyi!
Tai kokkeile yks pala niin tiiät!
Onnea matkhan! - päivän pelastus
ikikuuna kirjoitti:
päivänä saa hyvää lihaa lilluttaa suolaveessä.
Se on tumpeloitten hommaa ja maku aistittomien.
Teeppä näin: Menet kauppaan ja käännät selän mullinlihalle, siitä ei tule ku sanomista että kuselle ja navetalle maistuu. Otat poronpaistin(paisteja, kylkeä, lapaa), terotat veitten ja leikkelet siitä tuuman paksuisia paloja. Pituutta saa olla niinku tullee ja leveyttä ku kämmenessä. Pujota narunpätkä ripustelua varten jo tässä vaiheessa palan päähän, on helepompi tässä vaiheessa.
Sitten kun lihat on palasina sievässä rivissä, alamma suolaamhan.
Ota ämpäri tai vastaava pönttö.
Jos olet kalaa suolannu(graavannu) niin periaate on sama, suolaa vain pikkasen enemmän, aavistus.
Ripottelet vähän karkeaa suolaa pöntön pohjalle ja lihasuikaleet siihen ja suolaa päälle taas. Sitten taas lihapaloja ja suolaa taas ripotellen kunnes kaikki on menny, lihat siis.
Sitten ämpäri viileään vuorokauveksi, ei ole tunnin päälle.
Jokku kääntää välillä lihapalat koska nestettä valuu pohjalle ja suolaantuis tasasesti. Minä olen ratkassu asian niin että suolanmäärä lisääntyy ämpärin suuta kohti. Se suolanestelitku kannattaa kaataa pois puolen vuorokauven päästä, ei lillutella niitä paloja siellä nesteessä.
Liha kyllä kuivaa varjossaki, ei aurinko ole välttämätön rötköttää lihoja koko päivää. Kyllä se kuule keväällä heijastelee ja tuuli ja pakkanen kuivattaa.
Suolan määrä on suurinpiirthein 2 dl/10 kg lihhaa.
Mutta muista ettet ikinä lilluttele veessä hyvvää lihhaa. Hyi!
Tai kokkeile yks pala niin tiiät!
Onnea matkhan!Kiitoksia ihanasta reseptistä. Lopputulos on vielä epäselvä, mutta jo viestin lukeminen sai hymyn suupieliin ja innostuksen kokeilemaan. Hyvää viikonloppua.
- ikikuuna
päivän pelastus kirjoitti:
Kiitoksia ihanasta reseptistä. Lopputulos on vielä epäselvä, mutta jo viestin lukeminen sai hymyn suupieliin ja innostuksen kokeilemaan. Hyvää viikonloppua.
Äläkä usko noita lilluttelijoita.
Testaa ja kysy lissää jos on tarvetta.
Ja ne lihat on sitte parhaimmillaan kun ne on kolome-nelejä-viis viikkoa killunhet siellä sun parvekhella, vuolaset palasen ja jos näyttää punaselta liikaa niin pane takasin ja ota seuraava.
Sen tuntee ku puristaa millon se on kypsää....pätee monhen muuhunki asianhan.
Hauskaa jatkova! - Anonyymi
päivän pelastus kirjoitti:
Kiitoksia ihanasta reseptistä. Lopputulos on vielä epäselvä, mutta jo viestin lukeminen sai hymyn suupieliin ja innostuksen kokeilemaan. Hyvää viikonloppua.
Tässä oli hyät ohjet .
- ja suolaus..
Itse ole käyttänyt 2-3 %:n kuivasuolausta. Vajaat pari vuorokautta, välillä kääntänyt ja huuhtelun jälkeen seinälle. Olen pitänyt pohjoisseinällä, aurinko kovettaa lihan pinnan kiiltävän kovaksi. Ei ole vielä kiirettä seinälle panoon, pakkasella lihat jököttävät vain jäässä. Toiset tykkää "kilsikuivasta" lihasta, toisille taas saa olla sisältä vähän punertavaa. Itse näet mieleises kypsymisastaan, kun käyt veitsen kanssa lihavartaalla maistelemassa. Tasakokoiset lihapalat kypsyvät aikalailla samoihin aikoihin.
- Hyvääääää
Palottele lihat noin 2-4cm paksuihin paloihin (muuten koko voisi olla esim. 10x20, mut paksuus tärkeä) -> näin tehden lihat eivät valmiina ole ns. suolapaperia. Suolaus: keitä ensin 10 litraa vettä ja liota siihen haluamasi määrä suolaa. (suolapitoisuusprosentin saat siten, että esim. 750g suolaa 10 litraan vettä = 7,5% suola lihoissa. Me käytämme aina 7,5% suolausta (kokemuksella saatu paras tulos), koska liha ei 'ime' suolaa kuin sen verran mikä liuoksen vahvuus on. 7,5% suola on suolainen, mutta tottakai liha maistuu, se ei ole silti mikään 'tönkkösuolattu'. Moni on sanonut meille, että liikaa laitatte suolaa, mutta kun olemme maistattaneet niin kehuttu on!).
Jäähdytä suolaliuos esim ulkona kattilassa, jäähdyttää pitää koska kuuma vesi kypsyttää lihan ja se ei ole tarkoitus. Laita paloitellut lihat esim saaviin, jäähtynyt vesi päälle ja viileään tilaan (viileäksi tilaksi käy viileä kylppäri, ei huoneen lämpö). Pidä lihoja liuoksessa noin vrk tai puolitoista, pyörittele/sekoittele lihoja pari kertaa tänä aikana.
Kun suolaus on valmis: Tee pakkausnarusta noin 40 cm pätkiä valmiiksi. Ota 1 lihapala kerrallaan, tee siihen puukolla reikä ja pujota naru. Ripusta lihat esim katiskan (linnuilta ja oravilta suojaan) sisään. Nosta lihat ulos. Itse kuivatan lihat itäpuolella, katoksen alla. Eteläpuolta en suosittele juuri auringon takia. Ahavatuuli ja pakkanen on se, joka lihat kypsyttää. Aurinko pilaa siis jos aurinko porottaa pitkin päivää mutta ei aamu ja ilta aurinko haittaa. Seuraa lihoja kuivattamisen ajan, ne kypsyvät noin 1-2kk. Kypsiä ne ovat silloin kun pinta on ruskea ja kun puukolla vuolet lihaa niin lihan keskellä on pieni osa punaisena, mutta punainen osa on jo melko kova. Tässä ohje jolla me teemme joka vuosi ja hyvää on! - helvetissä
Hyvääääää kirjoitti:
Palottele lihat noin 2-4cm paksuihin paloihin (muuten koko voisi olla esim. 10x20, mut paksuus tärkeä) -> näin tehden lihat eivät valmiina ole ns. suolapaperia. Suolaus: keitä ensin 10 litraa vettä ja liota siihen haluamasi määrä suolaa. (suolapitoisuusprosentin saat siten, että esim. 750g suolaa 10 litraan vettä = 7,5% suola lihoissa. Me käytämme aina 7,5% suolausta (kokemuksella saatu paras tulos), koska liha ei 'ime' suolaa kuin sen verran mikä liuoksen vahvuus on. 7,5% suola on suolainen, mutta tottakai liha maistuu, se ei ole silti mikään 'tönkkösuolattu'. Moni on sanonut meille, että liikaa laitatte suolaa, mutta kun olemme maistattaneet niin kehuttu on!).
Jäähdytä suolaliuos esim ulkona kattilassa, jäähdyttää pitää koska kuuma vesi kypsyttää lihan ja se ei ole tarkoitus. Laita paloitellut lihat esim saaviin, jäähtynyt vesi päälle ja viileään tilaan (viileäksi tilaksi käy viileä kylppäri, ei huoneen lämpö). Pidä lihoja liuoksessa noin vrk tai puolitoista, pyörittele/sekoittele lihoja pari kertaa tänä aikana.
Kun suolaus on valmis: Tee pakkausnarusta noin 40 cm pätkiä valmiiksi. Ota 1 lihapala kerrallaan, tee siihen puukolla reikä ja pujota naru. Ripusta lihat esim katiskan (linnuilta ja oravilta suojaan) sisään. Nosta lihat ulos. Itse kuivatan lihat itäpuolella, katoksen alla. Eteläpuolta en suosittele juuri auringon takia. Ahavatuuli ja pakkanen on se, joka lihat kypsyttää. Aurinko pilaa siis jos aurinko porottaa pitkin päivää mutta ei aamu ja ilta aurinko haittaa. Seuraa lihoja kuivattamisen ajan, ne kypsyvät noin 1-2kk. Kypsiä ne ovat silloin kun pinta on ruskea ja kun puukolla vuolet lihaa niin lihan keskellä on pieni osa punaisena, mutta punainen osa on jo melko kova. Tässä ohje jolla me teemme joka vuosi ja hyvää on!kuivata mitään,se on hengenvaarallista touhua
kun tikaat lipeää alta ja sinulla on puukko kädessä.Meinaan että on kokemusta. - Anonyymi
Hyvääääää kirjoitti:
Palottele lihat noin 2-4cm paksuihin paloihin (muuten koko voisi olla esim. 10x20, mut paksuus tärkeä) -> näin tehden lihat eivät valmiina ole ns. suolapaperia. Suolaus: keitä ensin 10 litraa vettä ja liota siihen haluamasi määrä suolaa. (suolapitoisuusprosentin saat siten, että esim. 750g suolaa 10 litraan vettä = 7,5% suola lihoissa. Me käytämme aina 7,5% suolausta (kokemuksella saatu paras tulos), koska liha ei 'ime' suolaa kuin sen verran mikä liuoksen vahvuus on. 7,5% suola on suolainen, mutta tottakai liha maistuu, se ei ole silti mikään 'tönkkösuolattu'. Moni on sanonut meille, että liikaa laitatte suolaa, mutta kun olemme maistattaneet niin kehuttu on!).
Jäähdytä suolaliuos esim ulkona kattilassa, jäähdyttää pitää koska kuuma vesi kypsyttää lihan ja se ei ole tarkoitus. Laita paloitellut lihat esim saaviin, jäähtynyt vesi päälle ja viileään tilaan (viileäksi tilaksi käy viileä kylppäri, ei huoneen lämpö). Pidä lihoja liuoksessa noin vrk tai puolitoista, pyörittele/sekoittele lihoja pari kertaa tänä aikana.
Kun suolaus on valmis: Tee pakkausnarusta noin 40 cm pätkiä valmiiksi. Ota 1 lihapala kerrallaan, tee siihen puukolla reikä ja pujota naru. Ripusta lihat esim katiskan (linnuilta ja oravilta suojaan) sisään. Nosta lihat ulos. Itse kuivatan lihat itäpuolella, katoksen alla. Eteläpuolta en suosittele juuri auringon takia. Ahavatuuli ja pakkanen on se, joka lihat kypsyttää. Aurinko pilaa siis jos aurinko porottaa pitkin päivää mutta ei aamu ja ilta aurinko haittaa. Seuraa lihoja kuivattamisen ajan, ne kypsyvät noin 1-2kk. Kypsiä ne ovat silloin kun pinta on ruskea ja kun puukolla vuolet lihaa niin lihan keskellä on pieni osa punaisena, mutta punainen osa on jo melko kova. Tässä ohje jolla me teemme joka vuosi ja hyvää on!Tuolla lasku opilla ei suolaliuoksesta tule 7.5%. Otappa selvää ,netissä on hyvät ohjeet miten tulee esim. 7.5% liuos.
- Anonyymi
Ennen ripustamista huuhtele vedellä ja sen jälkeen uita kerran konjakissa. Tämä antaa lihalle todella hyvän maun.
- Anonyymi
Lihaisaa muijaa roikotan köysissä kun harrastamme bdsmää. Piiska paukkuu ja muna venyy, aijaijaayh! 😝💦
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2083286Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391658Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus971513- 921409
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461354Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1601276Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121208Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze1231039Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89942Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.55872