Uganda, Ruanda, Burundi

Matkalle lähdössä

Onko kukaan käynyt otsikossa mainituissa maissa?

Tarkoituksena lähteä noihin maihin kiertomatkalle myöhemmin, joten kokemukset kiinnostavat.

Itse menossa pääsääntöisesti luontomatkalle, eli katsomaan simpansseja ja gorilloja safarin lisäksi. Burundissa tarkoitus mennä Tanganyika-järvelle pariksi päiväksi kiertomatkan päätteeksi.

9

3432

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Quentas

      Tultiin juuri 3 viikon itä-afrikan kiertueelta.
      Uganda ja Ruanda ok. Suosittelen. Burundiin ei menty osin sen takia ettei ollut aikaa ja myös koska siellä vähän turvatonta. Kongossa käytiin vain päiväretkellä. Lopuksi tultiin Nairobin kautta pois.

    • I.Proqatlis

      olen käynyt kaksi kertaa, vuosina 2004 ja 2005.

      Kaunis maa, ystävällisiä ihmisiä, hyvää ja halpaa ruokaa. Pääkaupungissa Kampalassa kolmen hengen ryhmämme söi italialaisravintolassa lounaan, jonka yhteishinnalla Suomessa vain yksi henkilö saisi aterian. Ja ruoka oli hyvää.

      Queen Elizabethin kansallispuisto läntisessä Ugandassa on hieno. Siellä voi majoittua Mweya Safari Lodgeen, joka on sangen kaunis paikka. Safarin lisäksi voi lähteä kanaaliristeilylle. Paikka sijaitsee kahta järveä yhdistävän kanaalin varrella.

      Jos eläimet kiinnostavat, niin kannattaa käydä myös Entebbe Zoossa.

      Ensimmäinen kokemukseni afrikkalaisen kulttuurin kanssa painui mieleen. Saavuin Entebben lentokentälle ja tullissa ollut 20-vuotiaan näköinen nuorukainen päätti ryhtyä tutkimaan tavallista tarkemmin matkatavaroitani. Kyseli että mitä sinä teet Ugandassa ym ym ja päätyi lopulta ruinaamaan "Anna mulle vähän rahaa, anna mulle vähän rahaa!" Siis jonkinlaista voitelua se halusi. En pitänyt tästä lahjusten vaatimisesta.

      Vastapainoksi positiivinen kokemus niin ikään Entebben lentokentällä. Toinen vierailuni oli päättymässä, olin ohittanut tullin ja odottelin koneeseen astumista. Nuori nainen tuli luokseni haastattelulomakkeen kanssa. Vastasin kysymyksiin lentokentän palveluista, ja kaikki sujui moitteitta tällä kertaa. Huomattava edistyminen edelliskertaan verrattuna :)

      Kännykät olivat yleisiä Ugandassa. Internet-kahviloita on runsaasti, mutta yhteydet tuntuivat hitailta. Useimmista hotelleista löytyi internet-huone, joissa yhteysnopeus oli hyvä. Hotellissa Mukonossa (30 km Kampalasta itään) sain erinomaisen hyvää palvelua internetin käyttöön liittyen. Vastaanottovirkailijan kanssa syntyi yllättävän hyvä keskustelu, ja sen tuloksena loin hänelle sähköpostiosoitteen. Pidämme edelleenkin yhteyttä emailitse :)

      Ugandalaisten kanssa syntyy hyvin kontakti - ja myös hyvä kontakti - mutta se vaatii aavistuksen aloitetta mzungun (valkoinen ihminen) taholta. Yleensä he eivät itse ryhdy kovin tunkeileviksi.

      Kuviakin minulla on, ja ajattelin laittaa ne nettiin nähtäväksi piakkoin. Laitan tähän jatkoksi linkin, sitten kun niitä voi katsoa...

      • Matkalle lähdössä

        Olisi tosi mukava nähdä kuviasi, jos laitat ne nettiin. =o)

        Itse lähden varmastikin valmismatkalle esim. Aventuran kautta. Kielitaito ja uskallus ei taida riittää omatoimimatkaan, vaikka niin saisikin paljon irti matkasta.


      • I.Proqatlis
        Matkalle lähdössä kirjoitti:

        Olisi tosi mukava nähdä kuviasi, jos laitat ne nettiin. =o)

        Itse lähden varmastikin valmismatkalle esim. Aventuran kautta. Kielitaito ja uskallus ei taida riittää omatoimimatkaan, vaikka niin saisikin paljon irti matkasta.

        Katselin tuon mainitsemasi Aventuran ohjelmaa. Ihan hyvältä vaikutti. Joissain kohteissa olen itsekin käynyt, ja kirjoitan niistä muutaman sanan. En itsekään Ugandassa omin nokkineni liikkunut, vaan minulla on siellä ”yhteyshenkilö”, joka hoiti järjestelyt.

        Tässä ensin kuviani. Osa oli tuolla jo ennestään. Nyt olen lisännyt uusia kuvia ja hieman järjestellyt albumeita.

        http://www.pbase.com/siltakorpi/uganda

        Aventura näyttää vievän turistit ensimmäiseksi yöksi Mabiran sademetsään. Sillä on pinta-alaa noin 300 neliökilometriä. Muutama kuva löytyy albumistani ”Touring in Uganda”. Käynti siellä jäi vähän pintaraapaisuksi, koska jo lyhyen sademetsässä kuljeskelun jälkeen piti lähteä suojaan ukonilmalta ja sitten itään kohti Jinjaa. Mabirasta löytyy noin 10 polkua, joita voi kulkea oppaan kanssa tai ilman. Sinne näyttää myös valmistuneen uusi lodge turisteille viime vuonna.

        Tässä on Mabiran esittelyä:
        http://www.traveluganda.co.ug/mabira.asp

        Vielä mainitsen Mabirasta, että se on poliittinen kiistakapula ja herätellyt ugandalaisten ympäristötietoisuutta. Viime vuoden maaliskuussa julkistettiin suunnitelma luovuttaa kolmasosa Mabirasta intialaisten omistamalle kansainväliselle yritykselle, joka olisi pannut sademetsää matalaksi ja ryhtynyt kasvattamaan sokeriruokoa entisessä sademetsässä. Tämä suututti niin paljon ugandalaisia, että seurauksena oli mielenosoituksia, mellakoita ja intialaisilta näyttäneiden henkilöiden lynkkauksia. Viime vuoden lopussa kerrottiin, että hanke on pantu jäihin, ainakin toistaiseksi. Mabira on paikallista kieltä lugandaa ja tarkoittaa ”suuri metsä”.

        Tässä laajahko artikkeli. Sen alussa on muuten kuva tyypillisestä ugandalaisesta tiestä.
        http://www.ugpulse.com/articles/daily/Environment.asp?id=589


        Aasialaisia on kohtalaisen paljon Ugandassa, ja heillä on huomattava taloudellinen valta. Muistan käyntini eräässä kello- ja kultaliikkeessä Kampalassa. Siellä oli intialainen henkilökunta. Ovensuussa oli pieni soppi, jossa istui aseistettu mies takaamassa turvallisuutta. Rikollisuus lienee huomattavaa, koska sitä torjutaan kovin ottein. Melkein joka bensa-asemalla näkyi kiväärimies. Shoprite avattiin Kampalassa vierailuni aikaan, ja silloin siellä oli ulko-ovella vastassa kaksi aseistettua miestä. Vuosi myöhemmin tämäntyyppisiä vartijoita ei enää näkynyt. Shoprite on muuten pohjoismaista tasoa oleva tavaratalo.

        Jinja on Ugandan toiseksi suurin kaupunki. Sieltä katsotaan Niilin alkavan. Albumeissani on runsaasti kuvia Niilin lähteiltä, ja siellä on joitain parhaita Uganda-kuviani.

        Queen Elizabethin kansallispuistossa on useitakin safari lodgeja. Itse olin Mweyassa. Kaunis paikka, ja lounas siellä näkyy kuuluvan myös Aventuran ohjelmaan samoin kuin risteily Kazinga-kanavalla. Suosittelen!

        Sitten kun matka käy kohti Ruandaa, osuu Kabale varmaan matkan varrelle. Siellä olen yöpynyt Valkoisen Hevosen majatalossa. Harvinaisen kaunis sekin. Tämä on jo niin korkealla merenpinnasta, että lämpötila saattaa pudota alle 15 asteen. Istuin hotellin puutarhassa paksujen pilvien kasaantuessa taivaalle, ja alkoi suorastaan tuntua kylmältä. Onneksi hotellin alakerrassa oli takka, jonka ääressä oli mukava lämmitellä. Kannattaa siis varata riittävästi vaatetta mukaan, vaikka Ugandassa ollaankin päiväntasaajalla!

        Pohjoismaiselle turistille lämpötila on aika miellyttävä. Se ei kohoa liiaksi, koska Uganda on kilometrin verran merenpinnan yläpuolella.

        Malaronea söin päivittäin. Sivuvaikutuksia ei ollut, ja pysyin erinomaisen terveenä koko ajan.

        Keltakuumerokotus on pakollinen. Käytännössä kukaan ei kontrolloinut sitä. Maahan saapuessani tarjosin rokotustodistuksen nähtäväksi, mutta se ei kiinnostanut. Turistin itsensä kannalta tietysti hyvä, että on hankkinut rokotuksen.

        Joka paikassa oli vuoteen ympärille levitettävä moskiittoverkko. Kampalassa hotelli Africanassa se oli kiskoilla kiinnitetty kattoon. Kabalessa oli vuoteen yläpuolella lampun tapainen rakennelma, joka antoi tuen verkolle, niin että levitettynä se ympäröi koko vuoteen. Moskiitoista ei ollut haittaa missään.

        Ruoka oli erinomaisen hyvää joka paikassa. Ugandassa matooke on kansallisruokaa. Se valmistetaan vihreistä banaaneista kuumentamalla vesihöyryssä ja sitten survomalla muusiksi. Valmistettu matooke näyttää aivan perunamuusilta, melkein maistuukin siltä :-) Tässä matookea:
        http://www.pbase.com/odidodi/image/86628365


        Paikallinen raha on Ugandan shillinki (UGX). Yksi euro on tällä hetkellä jonkin verran yli 2 500 UGX. Forex-rahanvaihtopisteitä on runsaasti pääkaupungissa, mutta kaikki tarjoavat hieman toisistaan eroavia kursseja. Euroja vaihdetaan mieluusti, ei sinne tarvitse dollareita viedä. Tässä Bank of Ugandan sivut, mistä löytyy mm. valuuttakursseja.

        http://www.bou.or.ug/bouwebsite/opencms/bou/home.html
        Katso myös ”Rates & statistics”

        Muutama näyte hinnoista vuonna 2004, jolloin 1 € vastasi 2 000 – 2 100 UGX.

        Lounas/illallisbuffet Kabalessa Valkoisen Hevosen majatalossa: 7 000 UGX.

        Yhden päivän pääsymaksu Mabiran sademetsään:
        Ugandan kansalaiset: 1 000 UGX
        Maassa asuvat ei-kansalaiset: 5 000 UGX
        Turistit: 6 000 UGX.


        Mitä vielä? Joo, sähköntuotanto ei ole vakaata, katkokset ovat pikemmin sääntö kuin poikkeus. Siksi useimmilla ”tärkeillä” paikoilla on omat generaattorit.

        Hotelleissa melkein aina jos halusi ottaa suihkun, sai todeta, ettei vettä tullut sellaisella paineella kuin mihin turisti on tottunut. Mutta vettä tuli joka tapauksessa…


        Jotkut muutkin Ugandassa vierailleet ovat antaneet kuvansa yleisesti katseltaviksi. Tässä joitain:

        Runsaasti kuvia Kampalasta:
        http://www.pbase.com/bmcmorrow/uganda

        Eläimiä:
        http://www.pbase.com/deseml/uganda_2006

        Myös kuvia Ruandasta:
        http://www.pbase.com/cwillis/ugandarwanda

        Ja vielä:
        http://www.pbase.com/tiggy67/uganda_2005
        http://www.pbase.com/kiwilassee/uganda
        http://www.pbase.com/odidodi/uganda


        Riittäköön tämä tällä kertaa. Jos keksin vielä jotain oleellista sanottavaa, kirjoitan lisää. Ja jos on jotain kysymyksiä, niin vastaan jos pystyn :-) Kokonaiskuvani Ugandasta on myönteinen, se on kaunis maa, siellä on paljon nähtävää. Ei se niin vaarallinen ole, kuin täällä kuvitellaan.


      • Matkalle lähdössä
        I.Proqatlis kirjoitti:

        Katselin tuon mainitsemasi Aventuran ohjelmaa. Ihan hyvältä vaikutti. Joissain kohteissa olen itsekin käynyt, ja kirjoitan niistä muutaman sanan. En itsekään Ugandassa omin nokkineni liikkunut, vaan minulla on siellä ”yhteyshenkilö”, joka hoiti järjestelyt.

        Tässä ensin kuviani. Osa oli tuolla jo ennestään. Nyt olen lisännyt uusia kuvia ja hieman järjestellyt albumeita.

        http://www.pbase.com/siltakorpi/uganda

        Aventura näyttää vievän turistit ensimmäiseksi yöksi Mabiran sademetsään. Sillä on pinta-alaa noin 300 neliökilometriä. Muutama kuva löytyy albumistani ”Touring in Uganda”. Käynti siellä jäi vähän pintaraapaisuksi, koska jo lyhyen sademetsässä kuljeskelun jälkeen piti lähteä suojaan ukonilmalta ja sitten itään kohti Jinjaa. Mabirasta löytyy noin 10 polkua, joita voi kulkea oppaan kanssa tai ilman. Sinne näyttää myös valmistuneen uusi lodge turisteille viime vuonna.

        Tässä on Mabiran esittelyä:
        http://www.traveluganda.co.ug/mabira.asp

        Vielä mainitsen Mabirasta, että se on poliittinen kiistakapula ja herätellyt ugandalaisten ympäristötietoisuutta. Viime vuoden maaliskuussa julkistettiin suunnitelma luovuttaa kolmasosa Mabirasta intialaisten omistamalle kansainväliselle yritykselle, joka olisi pannut sademetsää matalaksi ja ryhtynyt kasvattamaan sokeriruokoa entisessä sademetsässä. Tämä suututti niin paljon ugandalaisia, että seurauksena oli mielenosoituksia, mellakoita ja intialaisilta näyttäneiden henkilöiden lynkkauksia. Viime vuoden lopussa kerrottiin, että hanke on pantu jäihin, ainakin toistaiseksi. Mabira on paikallista kieltä lugandaa ja tarkoittaa ”suuri metsä”.

        Tässä laajahko artikkeli. Sen alussa on muuten kuva tyypillisestä ugandalaisesta tiestä.
        http://www.ugpulse.com/articles/daily/Environment.asp?id=589


        Aasialaisia on kohtalaisen paljon Ugandassa, ja heillä on huomattava taloudellinen valta. Muistan käyntini eräässä kello- ja kultaliikkeessä Kampalassa. Siellä oli intialainen henkilökunta. Ovensuussa oli pieni soppi, jossa istui aseistettu mies takaamassa turvallisuutta. Rikollisuus lienee huomattavaa, koska sitä torjutaan kovin ottein. Melkein joka bensa-asemalla näkyi kiväärimies. Shoprite avattiin Kampalassa vierailuni aikaan, ja silloin siellä oli ulko-ovella vastassa kaksi aseistettua miestä. Vuosi myöhemmin tämäntyyppisiä vartijoita ei enää näkynyt. Shoprite on muuten pohjoismaista tasoa oleva tavaratalo.

        Jinja on Ugandan toiseksi suurin kaupunki. Sieltä katsotaan Niilin alkavan. Albumeissani on runsaasti kuvia Niilin lähteiltä, ja siellä on joitain parhaita Uganda-kuviani.

        Queen Elizabethin kansallispuistossa on useitakin safari lodgeja. Itse olin Mweyassa. Kaunis paikka, ja lounas siellä näkyy kuuluvan myös Aventuran ohjelmaan samoin kuin risteily Kazinga-kanavalla. Suosittelen!

        Sitten kun matka käy kohti Ruandaa, osuu Kabale varmaan matkan varrelle. Siellä olen yöpynyt Valkoisen Hevosen majatalossa. Harvinaisen kaunis sekin. Tämä on jo niin korkealla merenpinnasta, että lämpötila saattaa pudota alle 15 asteen. Istuin hotellin puutarhassa paksujen pilvien kasaantuessa taivaalle, ja alkoi suorastaan tuntua kylmältä. Onneksi hotellin alakerrassa oli takka, jonka ääressä oli mukava lämmitellä. Kannattaa siis varata riittävästi vaatetta mukaan, vaikka Ugandassa ollaankin päiväntasaajalla!

        Pohjoismaiselle turistille lämpötila on aika miellyttävä. Se ei kohoa liiaksi, koska Uganda on kilometrin verran merenpinnan yläpuolella.

        Malaronea söin päivittäin. Sivuvaikutuksia ei ollut, ja pysyin erinomaisen terveenä koko ajan.

        Keltakuumerokotus on pakollinen. Käytännössä kukaan ei kontrolloinut sitä. Maahan saapuessani tarjosin rokotustodistuksen nähtäväksi, mutta se ei kiinnostanut. Turistin itsensä kannalta tietysti hyvä, että on hankkinut rokotuksen.

        Joka paikassa oli vuoteen ympärille levitettävä moskiittoverkko. Kampalassa hotelli Africanassa se oli kiskoilla kiinnitetty kattoon. Kabalessa oli vuoteen yläpuolella lampun tapainen rakennelma, joka antoi tuen verkolle, niin että levitettynä se ympäröi koko vuoteen. Moskiitoista ei ollut haittaa missään.

        Ruoka oli erinomaisen hyvää joka paikassa. Ugandassa matooke on kansallisruokaa. Se valmistetaan vihreistä banaaneista kuumentamalla vesihöyryssä ja sitten survomalla muusiksi. Valmistettu matooke näyttää aivan perunamuusilta, melkein maistuukin siltä :-) Tässä matookea:
        http://www.pbase.com/odidodi/image/86628365


        Paikallinen raha on Ugandan shillinki (UGX). Yksi euro on tällä hetkellä jonkin verran yli 2 500 UGX. Forex-rahanvaihtopisteitä on runsaasti pääkaupungissa, mutta kaikki tarjoavat hieman toisistaan eroavia kursseja. Euroja vaihdetaan mieluusti, ei sinne tarvitse dollareita viedä. Tässä Bank of Ugandan sivut, mistä löytyy mm. valuuttakursseja.

        http://www.bou.or.ug/bouwebsite/opencms/bou/home.html
        Katso myös ”Rates & statistics”

        Muutama näyte hinnoista vuonna 2004, jolloin 1 € vastasi 2 000 – 2 100 UGX.

        Lounas/illallisbuffet Kabalessa Valkoisen Hevosen majatalossa: 7 000 UGX.

        Yhden päivän pääsymaksu Mabiran sademetsään:
        Ugandan kansalaiset: 1 000 UGX
        Maassa asuvat ei-kansalaiset: 5 000 UGX
        Turistit: 6 000 UGX.


        Mitä vielä? Joo, sähköntuotanto ei ole vakaata, katkokset ovat pikemmin sääntö kuin poikkeus. Siksi useimmilla ”tärkeillä” paikoilla on omat generaattorit.

        Hotelleissa melkein aina jos halusi ottaa suihkun, sai todeta, ettei vettä tullut sellaisella paineella kuin mihin turisti on tottunut. Mutta vettä tuli joka tapauksessa…


        Jotkut muutkin Ugandassa vierailleet ovat antaneet kuvansa yleisesti katseltaviksi. Tässä joitain:

        Runsaasti kuvia Kampalasta:
        http://www.pbase.com/bmcmorrow/uganda

        Eläimiä:
        http://www.pbase.com/deseml/uganda_2006

        Myös kuvia Ruandasta:
        http://www.pbase.com/cwillis/ugandarwanda

        Ja vielä:
        http://www.pbase.com/tiggy67/uganda_2005
        http://www.pbase.com/kiwilassee/uganda
        http://www.pbase.com/odidodi/uganda


        Riittäköön tämä tällä kertaa. Jos keksin vielä jotain oleellista sanottavaa, kirjoitan lisää. Ja jos on jotain kysymyksiä, niin vastaan jos pystyn :-) Kokonaiskuvani Ugandasta on myönteinen, se on kaunis maa, siellä on paljon nähtävää. Ei se niin vaarallinen ole, kuin täällä kuvitellaan.

        Kovasti kiitoksia vastauksestasi.
        Katsoin mielenkiinnolla kuvat ja luin kertomuksesi.

        Matka varattu ensivuoden marraskuulle tuolta Aventuralta. Toivottavasti matka järjestetään, vaikka Ulkoministeriö ei nyt suosittele matkustamista Burundiin.

        Olin viime vuonna Tansaniassa, joten jonkinlainen kuva afrikkaan matkustamisesta on. Me tosin olimme vain paikoissa, joissa on käynyt paljon turisteja vuosien ajan. (Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara, Sansibar ym.) Keltakuume rokote on vielä voimassa ja Lariam sopi hyvin malarialääkkeeksi, ei tullut mitään sivuoireita.


      • maalila
        I.Proqatlis kirjoitti:

        Katselin tuon mainitsemasi Aventuran ohjelmaa. Ihan hyvältä vaikutti. Joissain kohteissa olen itsekin käynyt, ja kirjoitan niistä muutaman sanan. En itsekään Ugandassa omin nokkineni liikkunut, vaan minulla on siellä ”yhteyshenkilö”, joka hoiti järjestelyt.

        Tässä ensin kuviani. Osa oli tuolla jo ennestään. Nyt olen lisännyt uusia kuvia ja hieman järjestellyt albumeita.

        http://www.pbase.com/siltakorpi/uganda

        Aventura näyttää vievän turistit ensimmäiseksi yöksi Mabiran sademetsään. Sillä on pinta-alaa noin 300 neliökilometriä. Muutama kuva löytyy albumistani ”Touring in Uganda”. Käynti siellä jäi vähän pintaraapaisuksi, koska jo lyhyen sademetsässä kuljeskelun jälkeen piti lähteä suojaan ukonilmalta ja sitten itään kohti Jinjaa. Mabirasta löytyy noin 10 polkua, joita voi kulkea oppaan kanssa tai ilman. Sinne näyttää myös valmistuneen uusi lodge turisteille viime vuonna.

        Tässä on Mabiran esittelyä:
        http://www.traveluganda.co.ug/mabira.asp

        Vielä mainitsen Mabirasta, että se on poliittinen kiistakapula ja herätellyt ugandalaisten ympäristötietoisuutta. Viime vuoden maaliskuussa julkistettiin suunnitelma luovuttaa kolmasosa Mabirasta intialaisten omistamalle kansainväliselle yritykselle, joka olisi pannut sademetsää matalaksi ja ryhtynyt kasvattamaan sokeriruokoa entisessä sademetsässä. Tämä suututti niin paljon ugandalaisia, että seurauksena oli mielenosoituksia, mellakoita ja intialaisilta näyttäneiden henkilöiden lynkkauksia. Viime vuoden lopussa kerrottiin, että hanke on pantu jäihin, ainakin toistaiseksi. Mabira on paikallista kieltä lugandaa ja tarkoittaa ”suuri metsä”.

        Tässä laajahko artikkeli. Sen alussa on muuten kuva tyypillisestä ugandalaisesta tiestä.
        http://www.ugpulse.com/articles/daily/Environment.asp?id=589


        Aasialaisia on kohtalaisen paljon Ugandassa, ja heillä on huomattava taloudellinen valta. Muistan käyntini eräässä kello- ja kultaliikkeessä Kampalassa. Siellä oli intialainen henkilökunta. Ovensuussa oli pieni soppi, jossa istui aseistettu mies takaamassa turvallisuutta. Rikollisuus lienee huomattavaa, koska sitä torjutaan kovin ottein. Melkein joka bensa-asemalla näkyi kiväärimies. Shoprite avattiin Kampalassa vierailuni aikaan, ja silloin siellä oli ulko-ovella vastassa kaksi aseistettua miestä. Vuosi myöhemmin tämäntyyppisiä vartijoita ei enää näkynyt. Shoprite on muuten pohjoismaista tasoa oleva tavaratalo.

        Jinja on Ugandan toiseksi suurin kaupunki. Sieltä katsotaan Niilin alkavan. Albumeissani on runsaasti kuvia Niilin lähteiltä, ja siellä on joitain parhaita Uganda-kuviani.

        Queen Elizabethin kansallispuistossa on useitakin safari lodgeja. Itse olin Mweyassa. Kaunis paikka, ja lounas siellä näkyy kuuluvan myös Aventuran ohjelmaan samoin kuin risteily Kazinga-kanavalla. Suosittelen!

        Sitten kun matka käy kohti Ruandaa, osuu Kabale varmaan matkan varrelle. Siellä olen yöpynyt Valkoisen Hevosen majatalossa. Harvinaisen kaunis sekin. Tämä on jo niin korkealla merenpinnasta, että lämpötila saattaa pudota alle 15 asteen. Istuin hotellin puutarhassa paksujen pilvien kasaantuessa taivaalle, ja alkoi suorastaan tuntua kylmältä. Onneksi hotellin alakerrassa oli takka, jonka ääressä oli mukava lämmitellä. Kannattaa siis varata riittävästi vaatetta mukaan, vaikka Ugandassa ollaankin päiväntasaajalla!

        Pohjoismaiselle turistille lämpötila on aika miellyttävä. Se ei kohoa liiaksi, koska Uganda on kilometrin verran merenpinnan yläpuolella.

        Malaronea söin päivittäin. Sivuvaikutuksia ei ollut, ja pysyin erinomaisen terveenä koko ajan.

        Keltakuumerokotus on pakollinen. Käytännössä kukaan ei kontrolloinut sitä. Maahan saapuessani tarjosin rokotustodistuksen nähtäväksi, mutta se ei kiinnostanut. Turistin itsensä kannalta tietysti hyvä, että on hankkinut rokotuksen.

        Joka paikassa oli vuoteen ympärille levitettävä moskiittoverkko. Kampalassa hotelli Africanassa se oli kiskoilla kiinnitetty kattoon. Kabalessa oli vuoteen yläpuolella lampun tapainen rakennelma, joka antoi tuen verkolle, niin että levitettynä se ympäröi koko vuoteen. Moskiitoista ei ollut haittaa missään.

        Ruoka oli erinomaisen hyvää joka paikassa. Ugandassa matooke on kansallisruokaa. Se valmistetaan vihreistä banaaneista kuumentamalla vesihöyryssä ja sitten survomalla muusiksi. Valmistettu matooke näyttää aivan perunamuusilta, melkein maistuukin siltä :-) Tässä matookea:
        http://www.pbase.com/odidodi/image/86628365


        Paikallinen raha on Ugandan shillinki (UGX). Yksi euro on tällä hetkellä jonkin verran yli 2 500 UGX. Forex-rahanvaihtopisteitä on runsaasti pääkaupungissa, mutta kaikki tarjoavat hieman toisistaan eroavia kursseja. Euroja vaihdetaan mieluusti, ei sinne tarvitse dollareita viedä. Tässä Bank of Ugandan sivut, mistä löytyy mm. valuuttakursseja.

        http://www.bou.or.ug/bouwebsite/opencms/bou/home.html
        Katso myös ”Rates & statistics”

        Muutama näyte hinnoista vuonna 2004, jolloin 1 € vastasi 2 000 – 2 100 UGX.

        Lounas/illallisbuffet Kabalessa Valkoisen Hevosen majatalossa: 7 000 UGX.

        Yhden päivän pääsymaksu Mabiran sademetsään:
        Ugandan kansalaiset: 1 000 UGX
        Maassa asuvat ei-kansalaiset: 5 000 UGX
        Turistit: 6 000 UGX.


        Mitä vielä? Joo, sähköntuotanto ei ole vakaata, katkokset ovat pikemmin sääntö kuin poikkeus. Siksi useimmilla ”tärkeillä” paikoilla on omat generaattorit.

        Hotelleissa melkein aina jos halusi ottaa suihkun, sai todeta, ettei vettä tullut sellaisella paineella kuin mihin turisti on tottunut. Mutta vettä tuli joka tapauksessa…


        Jotkut muutkin Ugandassa vierailleet ovat antaneet kuvansa yleisesti katseltaviksi. Tässä joitain:

        Runsaasti kuvia Kampalasta:
        http://www.pbase.com/bmcmorrow/uganda

        Eläimiä:
        http://www.pbase.com/deseml/uganda_2006

        Myös kuvia Ruandasta:
        http://www.pbase.com/cwillis/ugandarwanda

        Ja vielä:
        http://www.pbase.com/tiggy67/uganda_2005
        http://www.pbase.com/kiwilassee/uganda
        http://www.pbase.com/odidodi/uganda


        Riittäköön tämä tällä kertaa. Jos keksin vielä jotain oleellista sanottavaa, kirjoitan lisää. Ja jos on jotain kysymyksiä, niin vastaan jos pystyn :-) Kokonaiskuvani Ugandasta on myönteinen, se on kaunis maa, siellä on paljon nähtävää. Ei se niin vaarallinen ole, kuin täällä kuvitellaan.

        Kuvien päivämäärän perusteella taisi Ugandassa olla sadekausi. Kuinka se näyttäytyi siellä ja kuinka siihen tulisi varautua?


      • mzungu
        maalila kirjoitti:

        Kuvien päivämäärän perusteella taisi Ugandassa olla sadekausi. Kuinka se näyttäytyi siellä ja kuinka siihen tulisi varautua?

        Joitain sekalaisia huomioita...

        Ruandassa ainakin sadekausi eroaa lähinnä sateen määrässä, lämpötilan pysyessä melkeen samoissa kuin kuivempana kautena.

        Mikäli ajat autolla Ruandassa, kannattaa muistaa aina, että mutkan takaa saattaa tulla auto sinun kaistallasi vastaan.

        Länsi- ja pohjoisrajaseuduilla liikkuu vaarallista väkeä joskaan esim. Kibyen keskustassa niihin tuskin törmää. Kaikkia pakolaisleirien alueita kannattaa myös välttää.

        Paikalliset suhtautuvat todella uteliaasti valkoihoisiin ja huutelevat perään. Joskus huutelu voi olla vähän uhkaavaa mutta itse en ole joutunut ongelmiin. Myös etninen viha kytee elävästi pinnan alla joten tietyistä tapahtumista ja asioista on vaan parempi pitää pää kiinni. Ymmärtänet mihin viittaan.

        Kaikkea ei kannata kantaa mukana maahan. Kigalin keskustassa on tavaratalo "Nakumat" josta saa melkein mitä vaan.

        (erittäin) Hyvä (ja kallis) hotelli Kigalissa on Serena.

        Paikallisilla pre-paid puhelinliittymillä voi soittaa suomeen mutta tekstiviestit ei kulje.

        Gorillasafari maksaa alkaen 500USD / henkilö.

        Myös muita luontokohteita on... näillä muilla reissuilla on mahdollista mm. yöpyä maastossa toisin kuin gorillareissulla. Eläimiä näkee yleensä ihan hyvin. Opas on yleensä pakollinen mutta lisäksi kannattaa ottaa myös kuljettaja että voi itse katsella ja kuvata.


      • loisa
        mzungu kirjoitti:

        Joitain sekalaisia huomioita...

        Ruandassa ainakin sadekausi eroaa lähinnä sateen määrässä, lämpötilan pysyessä melkeen samoissa kuin kuivempana kautena.

        Mikäli ajat autolla Ruandassa, kannattaa muistaa aina, että mutkan takaa saattaa tulla auto sinun kaistallasi vastaan.

        Länsi- ja pohjoisrajaseuduilla liikkuu vaarallista väkeä joskaan esim. Kibyen keskustassa niihin tuskin törmää. Kaikkia pakolaisleirien alueita kannattaa myös välttää.

        Paikalliset suhtautuvat todella uteliaasti valkoihoisiin ja huutelevat perään. Joskus huutelu voi olla vähän uhkaavaa mutta itse en ole joutunut ongelmiin. Myös etninen viha kytee elävästi pinnan alla joten tietyistä tapahtumista ja asioista on vaan parempi pitää pää kiinni. Ymmärtänet mihin viittaan.

        Kaikkea ei kannata kantaa mukana maahan. Kigalin keskustassa on tavaratalo "Nakumat" josta saa melkein mitä vaan.

        (erittäin) Hyvä (ja kallis) hotelli Kigalissa on Serena.

        Paikallisilla pre-paid puhelinliittymillä voi soittaa suomeen mutta tekstiviestit ei kulje.

        Gorillasafari maksaa alkaen 500USD / henkilö.

        Myös muita luontokohteita on... näillä muilla reissuilla on mahdollista mm. yöpyä maastossa toisin kuin gorillareissulla. Eläimiä näkee yleensä ihan hyvin. Opas on yleensä pakollinen mutta lisäksi kannattaa ottaa myös kuljettaja että voi itse katsella ja kuvata.

        ihan huomiona vain tuohon malarian estoon. tulin itse juuri ita-afrikasta. keniassa sanottiin etta lariamista ei ole mitaan hyotya siella. kaverini sairasti malarian, han oli lariam-kuurilla. kenties malaronesta viela jotakin suojaa saa.


    • hei, saanko viisumin ugandaan saavuttuani? ja miten paljon viisumi maksaa jos olen siellä 1 viikon?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      142
      8645
    2. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1413
    3. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      64
      1231
    4. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      76
      1195
    5. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      90
      1067
    6. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      141
      1041
    7. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      102
      805
    8. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      37
      798
    9. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      43
      781
    10. 45
      757
    Aihe