Kenraaliluutnantti Laatikaisen kootut töppäilyt

Kannaksella

Kenraali Laatikaisen juonitteluita
Talin taisteluiden eräs yksityiskohta on jäänyt vähälle huomiolle koskien 18 D komentajaa kenraalimajuri Paalua ja hänen esimiestään IVAK komentajaa kenraaliluutnantti Laatikaista.

Neuvostojoukkojen aloitettua suurhyökkäyksensä Leitimon kannaksella vahvistetun 18D:n vahvuus oli keskimäärin 55%. Vastassa oli valioluokan kaartin divisioona raskaine panssarijoukkoineen.
Armeijakunnan ja divisioonan kanssa syntyi erimielisyyksiä jo ennen suurhyökkäyksen alkua.
Laatikainen vaati Paalulta reservikseen yhtä pataljoonaa johon Paalu ei suostunut, koska suostuminen olisi johtanut Portinhoikan tärkeän tienristeyksen suojaamatta jättämiseen.
Lopulta Laatikainen antoi periksi.

Rintaman murruttua Leitimojärven itäpuolella ja neuvostopanssarien tunkeuduttua Portinhoikkaan nyt Paalun divisioonan avuksi lähetettiin Panssaridivisioona, jonka komentajalle kenraalimajuri Lagukselle Laatikainen alisti koko lohkon.
Närkästyneen Paalun aikoessa jättää divisioonansa Laatikainen peruutti käskynsä, koska Lagus ei tuntenut vielä tarpeeksi hyvin 18D:n tilannetta
Nyt uusi käsky määräsi Paalun yhteistoimintaan Laguksen kanssa IV AK:n suunnitelman mukaisesti.
Laatikainen ei kuitenkaan jättänyt Paalua vielä rauhaan, vaan sai tahtonsa läpi. Ylipäälikkö määräsi vielä saman päivän aikana Paalun käyttöönsä ja määräsi uudeksi 18 D:n uudeksi komentajaksi eversti A.G.Snellmannin.
Paalu oli ollut tehokkaimpia vihollisvoimien tylsyttäjiä kesän 1944 taisteluiden aikana.Laatikaisen irrottaessa hänet rintamavastuusta hän työskenteli jonkin aikaa erikoistehtävissä Päämajassa.

Kenraalimajuri Paalusta on ilmestynyt kirja mutta tämä tieto on eräästä toisesta teoksesta.







http://fi.wikipedia.org/wiki/Paavo_Paalu

32

9549

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuokon teos

      Myöskään jääkäritoverien kenraaliluutnantti Taavetti Laatikaisen ja Paalun yhteiselo Maaselän kannaksella ei aina niin helppoa ollut, sanoo Tuokko, kirjan tekijä. Persoonallisuuksina miehet olivat toisilleen täysin vastakkaista tyyppiä. Laatikainen otti elämän, myös sodanaikaisen kenttäelämän, loivemmin kaartein kuin täsmällisyyteen ja tarkkuuteen taipuvainen Paalu.

      Nykyinen majuri Onni Laukkanen Turusta joutui Laatikaisen saunaseuraksi. Kiukaalle vettä heittäessään Laukkanen katsoi Laatikaista ja sanoi. – Herra kenraali, teillä on koppalakki päässä.

      Laatikainen tokaisi, että katsos perhanaa ja otti lakin päästä.

      http://www.turunsanomat.fi/ajassa/?ts=1,3:1007:0:0,4:7:0:1:2003-12-28,104:7:194521,1:0:0:0:0:0:

    • syytökset

      Virallinen sotahistoria esittää Paalun erottamisen syyksi juuri Leitimojärven seudun sotatoimien epäonnistumisesta. Syytös on kohtuuton kun otetaan huomioon tosiasiat. 18 D oli yksin torjumassa
      XXX Kaarti Armeijakunnan hyökkäystä.

      Divisioonan jalkaväki taisteli yhtä mittaisesti kahden viikon ajan Talissa ja Ihantalassa. Miehet säilyttivät taistelutahtonsa vaikka, vaikka joku komppania tai pataljoona pahimmassa myräkässä välillä hajosikin.

      Joukot palasivat aina taistelulinjoille; poikkeus säännöistä oli Leitimojärven itäpuolella pirstottu Erillinen Pataljoona 28, joka siirrettiin armeijakunnan reserviksi. Sekin käänsi selkänsä hyökkäävälle neuvostodivisioonalle vasta sisukkaan kahden päivän taisteluiden jälkeen, kun harvenneet puolustajat olivat jäädä saarroksiin.
      Ikävän sivumaun antaa vielä Laatikaisen osuus Valkeasaaren VT-aseman ja Viipurin epäonnistuneet puolustus taistelut. Kapteeni Usvan tutkimukset väittävät perustellusti että luetteloon on vielä lisättävä Tali.

      Vaikka VKT-linjan puolustus suunnitelma onnistui, Leitimojärven itäpuoliseen asemaan ei kiinnitetty tarpeeksi huomiota.
      Paalun vapauttaminen tehtävistään vaikuttaa hätiköidyltä oman kilven kiillottamiselta.
      Toisaalta kesällä Kannaksella oli inhimillistä erehtyä. Tämä oikeus suotakoon myös kenraaliluutnantti Laatikaiselle. Armeijakunnan komentajaksi hän erehtyi kuitenkin liian usein.

      • Pro Bro

        Kyllä Paalu teki pahimmat virheensä jo Valkeasaaressa, jossa oli divisioonansa kanssa vastuussa puolustusjärjestelyistä.

        Kun suurhyökkäys alkoi 9.6.1944 Paalun 18.D oli kahta viikkoa aiemmin luovuttanut alueen 10.D:lle. 10.D kuittasi itselleen väärään paikkaan surkeasti valmistellut linnoitteet, jotka eivät kestäneet edes ensimmäistä tulivalmistelua. Taistelu peltoaukeilla ei ollut mahdollista ja vihollinen mursi 10.D:n.

        Valkeasaari, ja siten koko Kannas murtui asemasodassa hukatun ajan vuoksi. Paalu antoi miesten tehdä toissijaisia asioita, kuten rakennella taloja Kannakselle palaaville asukkaille, sensijaan, että VT-asema olisi linnoitettu pitväksi Kuuterselässä ja Vammelsuussa.

        Tietenkään Paalu ei ole ainoa syyllinen, vikaa on myös Laatikaisessa, joka ei ollut kiinnostunut puolustusvalmisteluista menetettyän todellisuuden tajunsa jo aiemmin. Ja yhtälailla vikaa on Päämajassa, jossa tätä kaksikkoa ei vaihdettu päteviin upseereihin, joita olisi kyllä ollut tarjolla. Joku tuolla alempana kaipailikin alueelle koottua, Kannaksen Armeijan johtoa - se olisi tosiaan voinut vaikuttaa asioiden kehittymiseen. Tosin pahimmassa tilanteessa sen komentajaksi olisi nimetty Laatikainen, joka olisi johtanut puolustusvalmisteluiden epäonnistumiseen ja välinpitämättömyyteen myös III AK:n alueella. Nyt vain läntinen Kannas romahti ja Siiranmäessä ja Vuosalmella tehtiin legendoja.


    • Pappa.

      Laatikaisen 3 päivän "toimintahäiriö" kesällä 1941

      Vuoroin vieraissa sanoo vanha sananlaskukin.
      Oesch oli tuuraamassa muita ja häntäkin tuurattiin ainakin kerran kesällä 1941.

      Taavetti Laatikainen veti 3 päivän kännit 1941 elokuun lopulla ja oli kirjaimellisesti sivussa Viipurin valtauksesta.

      Tämä oli alkusoittoa hänen tyrimisten sarjaan, joka huipentui kesän 1944 katastrofiin Kannaksella. Laatikainenhan oli ihan liian varma, ettei mitään suurhyökkäystä ole tulossa ja oli siten pahin tulppa todellisille tiedustelutietojen kululle Päämajan suuntaan.
      Kun Talvisodan lopulla siirrettiin Sallan ja Lapin taisteluiden sankari, K. M. Wallenius Viipurinlahdelle, hän alkoi juopottelemaan heti sinne saavuttuaan. Silloin tilalle määrättiin Oesch ja Wallenius ei saanut enää minkäänlaista tilaisuutta päästä sotimaan. Jatkosotaan se kuulemma tarjoutui mukaan sotamieheksi, mutta lasten kirjailijaksi oli jäätävä...

      Jos Nihtilä olisi ilmoittanut Laatikaisen juopottelusta ylempiin portaisiin, olisi Laatikaisen ura loppunut lyhyeen ja silloin kenties kesän 1944 tapahtumat suomalaisten kannalta olisi olleet hieman toisenlaiset.


      Taavetti Laatikainen, legenda jo eläessään

      Martti Sinerma WSOY 1978 ISBN 951-0-08748-3

      s. 100-111 Laatikainen määrättiin IV AK:n komentajan, Oesch:n, sijaiseksi.

      s. 108 IV AK:n päiväkäsky kertoo, että Laatikainen oli Oesch:n sijaisena 26.-28.8.1941 eli siis 3 vuorokautta.

      s. 108 Niiden kolmen vuorokauden aikana Kenraalimajuri Laatikainen olisi voinut elää
      ja kokea sotilasuransa korkeimman huipun, mutta niin ei tapahtunut, vaikka asiakirjat kertoivatkin hänen komentaneen IV-AK:aa juuri tuolloin.

      Laatikaisen 2toimintahäiriö" kesti putkeen 25.8-28.8 ja Valo Nihtilä johti esikuntapäällikkönä IV AK:n sotatoimia.

      Erikoinen yhteensattuma muuten on se, että kun Laatikainen tuli Oeschin tilalle -41 ja ryyppäsi
      oikein perusteellisesti, niin -44 kesällä taas Oesch kutsuttiin hätiin kun Laatikainen oli muuten "nesteessä".

      Oesch sai käskyn Airolta malliin
      "Kannaksella on asiat hullusti. Laatikainen on vaikeuksissa. Menet Kannakselle ja otat kaikki joukot siellä komentoosi".

      Laatikaista, ei haluttu suoraan syrjäyttää vaan
      perustettiin Kannaksen joukkojen komentajan esikunta, jonka johtoon tuli Oesch. Näin Oeschista tuli vuorostaan Laatikaisen esimies.
      Silloin Laatikainen ei tainnut enää sortua juopotteluhommiin, ei ainakaan moneksi päiväksi... Vain yöllä ei isoja herroja sotatoimilla saanut häiritä, ei vaikka läpimurto olisi tekeillä Valkeasaaressa...

      Kesällä 1941 Viipurin valtaukseen lähdettäessä Oesch oli niin ylirasitunut, ettei kyennyt enää nukkumaan...

      Sinerman kirjassa sanotaan, että operaatiota oli valmisteltu niin kiihkeästi, että hyökkäyksen alettua piti Oesch pistää "lepäämään" ja kun ei oltu varmoja sairauden laadusta, niin tuo Taavetti pistettiin sijaiseksi. No Taavetti sortui siis ryyppäämään, ja Valo Nihtilä
      toteutti valmista suunnitelmaa(nsa).

      • 3 kertaa veks

        Paalun kolmet potkut lienee lajissaan ennätys. Tuossa kirjassa niistä kerrotaan tarkemmin.

        Kaino Tuokko: Vaiennettu kenraali Paavo Johannes Paalu, 304 sivua, runsas kuvitus. Kustantaja JR 35:n Kilta, Saarijärvi 2003.


    • Abraham

      Ilma ja tykistötuli oli niin kiivasta että happikin loppui ja sirpaleet kivisessä maastossa vain pahensi kimmokkeillaan. Herroilla oli kiire takamaastoon, eikä uskoneet JR 48 3 ja 4 komppanian joutuvan mottiin.

      Kun lopuksi vittuilujen jälkeen viittoiltiin aukean toiseltapuolen perääntymiseen, joita lähetit lähti etulinjaan
      viemään, niin ruumiiden joukosta 21-22 miestä oli jo piiritettynä metsään ja siitä viholispartioita väistellen meni kaksi yötä ja kolmatta päivää. Pienet ruokavarastot jaettiin ja omalle puolelle yrittäneet oli yhtävaille vangittu. Kun miehiä oli enää jäljellä 14 ja oltiin varmoja paenneiden tulleen ammutuksi konepistooli sarjojen perusteella, niin kaikki päätti antautua. Antautumis tunnustelua johti nuorimies, jonka kielitaitoon luotettiin
      vaikka sirpaleen viilto päässä ja keuhkojen toiminta oli hiipumassa. Joukosta jäi kuitenkin paikalle kersantti,alikersantti ja sotamies, muka katsovat miten heidän käy.

      Antautumisen johtanut nuorimies Suomessakin vangittiin ja toisten pelastamisesta hakattiin, ilmeisesti suojeluskuntalaisten taholta ja kotiutuessaan heti aamulla kuoli. Mies oli turvonnut niin ,että saappaatkin
      piti leikata halki ja sitä ennen oli pakotettu allekirjoittamaan paperi hyvästä terveydestä !

      • Abraham

        kommenttia, suur-Suomalaisiltakin.


      • Iisakki tai Noa
        Abraham kirjoitti:

        kommenttia, suur-Suomalaisiltakin.

        Paksun Taavetin kootut virheet JP:n sivuilla. Aaprahammikin voisi oppia jotain kun lukisi Putkisen Jussin juttuja, sillä yleenä Aaprahamin jutuissa ei ole mitään järkeä. Kyllähän Aapraham tietää että AINOA TODELLINNE Suur-Suomi oli VAIN toisella puolen rajaa ja se päämiehenä oli Otto Ville Kuusinen. Mitään muita alueita ei liitetty Suomen valtioon kuin Tarton rauhassa sovitut ja Moskovan pakkorauhassa 1940 menetetyt alueet. Näin oli.


        http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Lapimurto_Kuuterselassa.htm

        Yhteenveto

        1. Ylijohto ja IV AK:n komentaja kenrl. Laatikainen eivät olleet huolehtineet siitä, että VT-asema olisi linnoitettu ajoissa, riittävän vahvaksi ja oikeaan paikkaan;

        2. Ylijohto ei ollut huolehtinut siitä, että Karjalan kannaksella ja/tai sen läheisyydessä olisi ollut riittävästi reservejä;

        3. Ylijohto ei ollut huolehtinut siitä, että Karjalan kannaksen armeijakunnilla olisi yhteinen paikallinen johto - armeijan esikunta, joka olisi vastannut koko Kannaksen puolustuksesta - nyt sellaista alettiin rakentamaan kesken taistelujen, kun Kuuterselkä oli jo murtunut;

        4. IV AK:n komentaja sijoitti käytettävissä olleet joukot huonosti jättäen Kuuterselkään aivan liian heikon miehityksen, jakoi joukot väärin eri lohkoille, asetti vastuualueiden rajat huonosti, eikä huolehtinut siitä, että Kuuterselän lohkon lähellä olisi ollut käytettävissä reservejä;

        5. Kenraaliluutnantti Laatikainen ei huolehtinut siitä, että komentosuhteet olisivat olleet selvät ja järkevät;

        6. IV AK:n komentaja ei huolehtinut siitä, että tykistöllä olisi riittävästi ammuksia pitkäaikaiseen suurtaisteluun;

        7. Laatikainen jakoi Suomen ainoan iskukykyisen yhtymän ns. Marskin nyrkin, eli Panssaridivisioonan, ja käytti sitä ”tipoittain”, eikä yhtenä iskukykyisenä yhtymänä, kuten sitä ehdottomasti olisi pitänyt käyttää. Panssaridivisioona on yhtymä, jonka pitää iskeä täysillä, eikä sitä saa sitoa puolustustaisteluun, vaan se on heti iskun jälkeen vedettävä taakse reserviin - valmistautumaan seuraavaan iskuun.


      • Abraham
        Iisakki tai Noa kirjoitti:

        Paksun Taavetin kootut virheet JP:n sivuilla. Aaprahammikin voisi oppia jotain kun lukisi Putkisen Jussin juttuja, sillä yleenä Aaprahamin jutuissa ei ole mitään järkeä. Kyllähän Aapraham tietää että AINOA TODELLINNE Suur-Suomi oli VAIN toisella puolen rajaa ja se päämiehenä oli Otto Ville Kuusinen. Mitään muita alueita ei liitetty Suomen valtioon kuin Tarton rauhassa sovitut ja Moskovan pakkorauhassa 1940 menetetyt alueet. Näin oli.


        http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Lapimurto_Kuuterselassa.htm

        Yhteenveto

        1. Ylijohto ja IV AK:n komentaja kenrl. Laatikainen eivät olleet huolehtineet siitä, että VT-asema olisi linnoitettu ajoissa, riittävän vahvaksi ja oikeaan paikkaan;

        2. Ylijohto ei ollut huolehtinut siitä, että Karjalan kannaksella ja/tai sen läheisyydessä olisi ollut riittävästi reservejä;

        3. Ylijohto ei ollut huolehtinut siitä, että Karjalan kannaksen armeijakunnilla olisi yhteinen paikallinen johto - armeijan esikunta, joka olisi vastannut koko Kannaksen puolustuksesta - nyt sellaista alettiin rakentamaan kesken taistelujen, kun Kuuterselkä oli jo murtunut;

        4. IV AK:n komentaja sijoitti käytettävissä olleet joukot huonosti jättäen Kuuterselkään aivan liian heikon miehityksen, jakoi joukot väärin eri lohkoille, asetti vastuualueiden rajat huonosti, eikä huolehtinut siitä, että Kuuterselän lohkon lähellä olisi ollut käytettävissä reservejä;

        5. Kenraaliluutnantti Laatikainen ei huolehtinut siitä, että komentosuhteet olisivat olleet selvät ja järkevät;

        6. IV AK:n komentaja ei huolehtinut siitä, että tykistöllä olisi riittävästi ammuksia pitkäaikaiseen suurtaisteluun;

        7. Laatikainen jakoi Suomen ainoan iskukykyisen yhtymän ns. Marskin nyrkin, eli Panssaridivisioonan, ja käytti sitä ”tipoittain”, eikä yhtenä iskukykyisenä yhtymänä, kuten sitä ehdottomasti olisi pitänyt käyttää. Panssaridivisioona on yhtymä, jonka pitää iskeä täysillä, eikä sitä saa sitoa puolustustaisteluun, vaan se on heti iskun jälkeen vedettävä taakse reserviin - valmistautumaan seuraavaan iskuun.

        Kolmen miehen kuulusteluna, ei mitään puppua.

        Mitä suur-Suomeen tulee, niin pienetämiseen se uhoilu vain johti.

        Vaikka Suomi ensikerran Saksan kanssa 1918 madonluvut esitti julkisesti Venäjän valkoisillekin, niin ruhtinas kysyi; Mitä vastineeksi! Saksa oli muuten sitämielä, että Pietari tarvitsee (Prestin rauhansopimus voimassa, tosin löyhä) suoja-alueen ja sitävastaan Petsamo Kuolankanssa.
        Saksa ja Suomi yritti jujuttaa Leniniä ja vaativat joukkojensa kulkureittiä Pietarin kautta, muka ajaakseen Englannin laivoston pois Vienanmereltä, mutta turhaan.

        Suomi oli hyökkääjä osapuoli rajanyli 1918-22.


    • Kippis ja kulaus

      Sarjamme juopottelevista upseereista saa jatkoa...

    • Koirat räksyttää ja

      Jos sinä tarkoitit viestilläsi sinua edeltänyttä Aatamia ,niin hän edustaa parhaimillaanki päänsä pehmeäksi jo aikoja sitten ryypännyttä evp.korpraalia.

    • Miksi Laatikaisen

      töppäilyt ja juopottelu ei johtanut mihinkään vaihtoihin.Tuollainen tyyppi armeijakunnan komentajana on vitsi nyt asiaa tarkastellessa.

    • resv. KAPT.

      eipä ole ak:n vastuulla etulinja linnoitukset, vaan rykmentistä alas päin vaikka ak:n komentaja olisi kuinka juoppo tahansa.

      ja lisäksi asemasodan aikanahan etulinjan päällikköjä ja komentajia siirrettiin kotiin toimisto hommin ja tilalle kotijoukkojen herroja että he saisi sitä lain edellyttämää rintama kokemusta, niin syyttäisin kehnoista juoksu haudoista enempi heitä.
      on kuitenkin aina joukon komentajan vastuulla miten hyvin tai huonosti joukko on koulutettu. ak:n komentaja ei mitenkään vaikuta siihen miten paljon tai vähän rykmentillä tai siitä alas tai ylös päin on ammuksia tai kranuja käytyössään.
      kranujen tarve lähtee patteristosta, ja ku suunnitellaan suurempaa hyökkäystä on patteriston komentajien ja huoltopäällikköjen tehtävä huolehtia kranuista, heidän pitää lähteä virkatietä ylöspäin ja huolehtia tulenjohtajille tarvittavat tykit.
      ak:n komentaja ei edes pysty vaikuttamaan siihen.

      mannerheim nimitti rykmenttien komentajat, ak:n komentaja ei pystynyt sitä erottamaan.
      esim. eversti hannuksela erotti laurilan, mutta opittuaan että se ei onnistu muutti käskyään. hanuksela sai huutia "tykistökomentajalta" koska oli varannut laurilan rykmentin hyökkäykseen liian vähän kranaatteja.

      ak:n komentaja ei todellakaan ole kaikki kaikessa

    • sdfsddsdsdfdfsdfsdfs

      Kertokaa lisää
      mä oon Laatikainen ja en ole aiemmin tällaisesta kuullutkaan.
      Mutu huhujen mukaan isoisäni serkku, joka oli myos Laatikainen, oli joku hieno herra armeijassa.
      Joten kun veljeni meni armeijaan 'Laatikaisena', sai neuvoksi että 'jos on hyotyä', sano että olet sukua, jos 'ei', niin sano että ei.

    • ei.voi.olla.totta

      "Pappa" Laatikainen oli suurin Suomen armeijan moka 1944.

    • Omathousutvainkastui

      Se meni Kempin housuilla tuleen

    • Bror-Erik1974odin

      Kesällä 1944 kyllä hävittiin ihan Puna-Armeijan rautaisen nyrkin luoman tulimyrskyn vuoksi joka ylivoimallaan jauhoi pakenevan jääkäriupseeriston kunniaa kohti pikkuisuutta. :)

      • hups_bubi_unohti

        Hupsis, taas se unohtui Bubilta, että parin viikon taisteluiden jälkeen ei juuri paettu. Sitävastoin Bubin fanittaman muna-armeijan nyrkin rystyset murtuivat suomalaisen tykistön tulimyrskyihin. Tuli etenemiselle nopea loppu, kun tankit poltettiin, koneet ammuttiin taivaalta ja tovereiden jäänteet lenteli oksille. Eivät päässeet sikailemaan sisä-Suomeen. Tämä tietoisuus nakertaa Bubi-kommaria hautaan asti. Palava viha veteraaneja kohtaan ei varmasti lopu. Bubi kun selkärangattomana miehen irivikuvana olisi ollut loistava ilmiantaja. Nyt hänestä ei tullut mitään :(


      • BupinHenkinenTaakka

        Bupi on henkisesti ikuinen puna-armeijalainen, ja tunnetusti hänen kesän 1944 muistelonsa loppuvat aina nätisti viipurin valtaukseen ja jatkossa ikävämmät Tienhaaran, Tali-Ihantalan, Vuosalmen ja Ilomantsin taistelut eivät enää muistu mieleen:-D


    • Papan-johtamat

      joukot vain olivat pääosassa, kun Puna-armeijalle pantiin sulku Tali-Ihantalassa.

      Viime sotien aikana ei yksikään suomalainen rintamakenraali välttynyt virheiltä.

      Pappa oli kesällä -44 kaikkein pahimmassa myllytyksessä.

      • Kunniafasaani

        Hitleriltä tuli prenikka johtajallesi


    • Ginivuokko

      Joo ja sulle papukaijamerkki perseelle rakentavasta kommentista.

    • Hiihkallio

      18D:n vahvuus oli keskimäärin 55%.

      Lienee väärinkäsitys, koska puolet oli reservissä, ja siis käytettävissä.

      Venäläiset pääsivät vapaasti ajelemaan Juustilaan, koska pst-miehet olivat ottaneet hatkat.

    • Bror-Erik1974odin

      Kyllähän paksu Taavetti johti armeijakuntaansa muun huvielämänsä ohessa toisella kädellä,eikä häntä uskallettu erottaa rintaman romahduksen pelossa koska puolustushenki
      muutenkin oli jo aika rauhaan suuntautunut joukoissa ja Puna-Armeija löysäsi painettaan luoteisrintamallaan siirtämällä joukkojaan Berliinin ja Adolf Hitlerin lopulliseen kukistami-
      seen ja sen het tekivätkin oivallisesti. Natsi-Saksan rauniot ja Aatu siinä sivussa poltettiin
      taivahan tuuliin. :)

      • BupinValikoivaMuisti

        Ja mitä sen jälkeen tappahtui? Tuli rauha ja hävinneet Japani, Suomi ja Saksa kokivat ennen näkemättömän taloudellisen nousun! Puhuttiin jopa "talousihmeestä"!

        Miten kävi voittajan? Se köyhtyi ja riutui kommunismin ikeessä kunnes koko pskatunkio romahti 1991!

        Tämä ilahduttaa ja elähdyttää Bupia yhä vieläkin!


    • Laatikainen-pysäytti

      joukoillaan Puna-armeijan hyökkäyksen Tali-Ihantalassa.
      Hyökkäys ei päässyt tavoitteisiinsa Lappeenranta-Kymijoki tasalle. NL:n sotahistoria väittää tavoitteena olleen vain Viipurin valtaus.

      Laatikainen kuuluu Suomen pelastajiin, minkä hänen päälleen tällä palstalla kaadettu loka parhaiten todistaa.

      • Eikötuoitekussutomaan

        Onko sulla vikaa päässä, siellä Talissa oli 27 keskiraskasta vaunua, jotka olivat päässeet läpi, kun pst oli lähtenyt karkuun, eikä johtaminen onnistunut viestitapsien tuhouduttua, eikä Laatikainen ollut järjestänyt radioita.


      • MinneMeneeKustaTulee

        Tali-Ihantalassa ei pst lähtenyt karkuun vaan ps-nyrkeillä ja kauhuilla tuhottiin yli 30 vihollisvaunua!

        Siihen hyytyi neukkupojan yritys!


    • Sei_päässä_saunassa

      "Nykyinen majuri Onni Laukkanen Turusta joutui Laatikaisen saunaseuraksi. Kiukaalle vettä heittäessään Laukkanen katsoi Laatikaista ja sanoi. – Herra kenraali, teillä on koppalakki päässä.

      Laatikainen tokaisi, että katsos perhanaa ja otti lakin päästä."

      Paalu oli saunassa siis lakki päässä sei päässä seipäässä.

    • Kenraalipölypilvi

      Kyllä se kenraali pöly ,teki selvää jälkeä valkeasaaressa , pahinta helle kautta elettiin - ei sille laatikainen eikä paalu mitään mahtaneet.

    • Anonyymi

      Tunteeko kukaan korkeaa
      upseeria,joka olisi ollut
      absoluutisti raivoraitis :) ?

    • Anonyymi

      Käytänössä, oli puolustussota kuinka oikeutettu tahansa, käytännössä yhtenäisyys oli parhaimillaan joko häilyvää tai illuusio. Aseveöjeyden käsitekin on surkea vitsi.

      Onko kukaan muuten lukenut Atso Haapasen teosta 'Asevelisurmat'?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe