Olen aina aikaisemmin ajatellut, että jos joutuu juurihoitoon, niin silloin henkilö ei ole todellakaan huolehtunut hampaistaan. Olen joutunut korjaamaan käsitystäni nyt kun minä jouduin juurihoitoon. Hoidan suuni hyvin, olen aina hoitanut: Pesen aamuin illoin sähköhammasharjalla, tikutan/lankaan iltaisin, käyn tarkastuksessa kerran vuodessa ja hammaskiven poistossa kerran vuodessa. Reikiä on muutaman viime vuoden aikana ollut ehkä yksi pieni ja muutama lohkeama on korjattu.
Kuluneen kuukauden ajan alavitonen on oireillut, aluksi mitään vikaa ei löydetty, mutta koska särky jatkui lääkäri suositteli juurihoitoa. Minä suostuin. Juurihoidon tuska oli niin kammottava, että en enää ikinä suostu juurihoitoon kuin nukutuksessa. Lääkäri puudutti kolme kertaa, mutta ei se syvin hermo puutunut ja tuskat olivat sen mukaiset. En ole kovin kipuherkkä ihminen, mutta siinä tuolissa ajattelin muutaman kerran pyörtyväni kivusta. Lääkäri oli onneksi mukava ja piti välillä taukoja.
Tutkimuksessa selvisi, että hampaan juuri oli alkanut kuolla ja aiheuttu siksi särkyjä. Kysyin miksi niin on tapahtunut, eli onko se huolimattoman hammashoidon syytä. Syy oli kuitenkin se, että paikan alle oli päässyt ajan saatossa bakteereja, jotka vähitellen aiheuttivat tulehdusta. Eli syy juurihoitoon ei aina ole itse aiheutettua, vaan joskus jokin pöpö pääsee tekemään pahojaan, vaikka kuinka hoitaa suutaan.
Juurihoito ja sen syy
30
2645
Vastaukset
- shg
Yleensä kipua tuntuu vain silloin kun juurihoito aloitetaan, ei enää seuraavilla kerroilla koska silloin hammas on jo kuoletettu. Ja se nukutus ei ole mikään ratkaisu (on meinaan aika suuret riskit aina anestesiassa)...
Onhan siis niin, että seuraavalla kerralla kipua ei enää ole lainkaan? Kysyin jo hammaslääkäriltäkin ja hän sanoi, että seuraava kerta ei enää satu, mutta olen nyt jotenkin yltiöepäluuloinen...
Hammas saatiin siihen kuntoon, että ensi kerralla vaihdetaan uusi lääkepaikka ja sitten kolmannella kerralla laitetaan jo oikea pysyvä paikka.
Sen verran kamalasti se sattui, että enää koskaan en juurihoitoon pelkällä puudutuksella suostu. Se puudutettiin todellakin kolme kertaa, mutta hermo ei puutunut. Minua ei ole koskaan nukutettu, joten en tiedä nukuttamisesta paljoakaan (toki tiedän, että siihen liittyy riskejä). Ehkä sitten jokin ilokaasu tms. voisi olla turvallisempi ratkaisu kivunlievityksessä kuin nukutus?- shg
rottweiler-mami kirjoitti:
Onhan siis niin, että seuraavalla kerralla kipua ei enää ole lainkaan? Kysyin jo hammaslääkäriltäkin ja hän sanoi, että seuraava kerta ei enää satu, mutta olen nyt jotenkin yltiöepäluuloinen...
Hammas saatiin siihen kuntoon, että ensi kerralla vaihdetaan uusi lääkepaikka ja sitten kolmannella kerralla laitetaan jo oikea pysyvä paikka.
Sen verran kamalasti se sattui, että enää koskaan en juurihoitoon pelkällä puudutuksella suostu. Se puudutettiin todellakin kolme kertaa, mutta hermo ei puutunut. Minua ei ole koskaan nukutettu, joten en tiedä nukuttamisesta paljoakaan (toki tiedän, että siihen liittyy riskejä). Ehkä sitten jokin ilokaasu tms. voisi olla turvallisempi ratkaisu kivunlievityksessä kuin nukutus?Juurihoito ei satu seuraavalla kerralla kun kerran lääke vaihdetaan :) Yleensä ilokaasuakin ennen kokeillaan rauhoittavaa lääkettä, ja tietysti kannattaa hoitavalle lääkärille mainita ettet mielelläsi enää pelkässä puudutuksessa anna juurihoidattaa hampaitasi, jolloin selvittää kyllä sen hoitolan tarjoamat vaihtoehdot. Nukutukseen liittyy aina se riski, kuten eräällä pikkupojalla, ettei meinaakaan herätä... Siinä tapauksessa kävi onnekkaasti ja poika heräsi - lopulta.
shg kirjoitti:
Juurihoito ei satu seuraavalla kerralla kun kerran lääke vaihdetaan :) Yleensä ilokaasuakin ennen kokeillaan rauhoittavaa lääkettä, ja tietysti kannattaa hoitavalle lääkärille mainita ettet mielelläsi enää pelkässä puudutuksessa anna juurihoidattaa hampaitasi, jolloin selvittää kyllä sen hoitolan tarjoamat vaihtoehdot. Nukutukseen liittyy aina se riski, kuten eräällä pikkupojalla, ettei meinaakaan herätä... Siinä tapauksessa kävi onnekkaasti ja poika heräsi - lopulta.
Kiitos - tieto siitä, että seuraavalla kerralla ei enää satu helpottaa oloani. Hartaasti toivon, että ikinä en enää joudu juurihoitoon, mutta jos niin ikävästi käy, niin sitten kyllä pyydän kaikki ennakkoon mahdolliset tropit.
Kiitos neuvoistasi!- shg
rottweiler-mami kirjoitti:
Kiitos - tieto siitä, että seuraavalla kerralla ei enää satu helpottaa oloani. Hartaasti toivon, että ikinä en enää joudu juurihoitoon, mutta jos niin ikävästi käy, niin sitten kyllä pyydän kaikki ennakkoon mahdolliset tropit.
Kiitos neuvoistasi!Kiva että voi näin äippälomalla olla jollekin ammatin puitteissa hyödyksi :)
- Ihan kiva
shg kirjoitti:
Kiva että voi näin äippälomalla olla jollekin ammatin puitteissa hyödyksi :)
On kyl ihan mukavaa, että täältä löytyy ammattilaisiakin. Ainakin pelkurin oloa helpottaa kummasti asialliset tiedot :)
- kerralla oli
Minulla oli toisellakin kerralla vielä tuntoa hampaassa.
- shg
Sitä hammasta (tai juuria) ei ollut saatu ensimmäisellä kerralla täysin puhtaaksi. Silloin ei voida suunnitella lääkepaikan vaihtoa seuraavaan kertaan ja täyttöä kolmanteen kertaan.
- useammalla kerralla
shg kirjoitti:
Sitä hammasta (tai juuria) ei ollut saatu ensimmäisellä kerralla täysin puhtaaksi. Silloin ei voida suunnitella lääkepaikan vaihtoa seuraavaan kertaan ja täyttöä kolmanteen kertaan.
eikä hammaslääkäri antanut edes puudutusta. Sanoi että hammas kuollut, näki muka röntgenkuvasta. Vedin päätäkin pois mutta aina vain uudestaan neulat sisälle...
Sanoin että täytyy puuduttaa, mutta hän vain intti ettei se satu!
Ihan älytön homma oli, mulla meni tosi monta kuukautta ennenkuin siihen laitettiin normaali paikka ja siltikin jäi jokin "juova" juuristoon joka näkyy kuvissa, mutta hammas on ollut näin "juovan" kanssa jo 18 vuotta ainakin.
- Juurinen
Minulle lääkäri puhui viimeksi että joudun varmaan juurihoitoon (tai siis hammas).Mutta voisitko/voisitteko kertoa minulle mitä tarkalleen tehdään? Ja mitä jos ei suostu juurihoitoon??? Niin mitenkäs hampaille sitten käy?
- shg
Onko paikattu hammas? Jos, niin vanha paikka porataan irti (yleensä aika simppeli homma), sitten juuret "tyhjennetään" eli vedellään eestaas tietynlaisilla "neuloilla". (Yritän nyt selittää tämän mahdollisimman yksinkertaisesti). Usein juuret saadaan puhdistettua ensimmäisellä kerralla kokonaan eli hammas kuoletetaan, jolloin tuntoaisti siitä häviää (eka kerta sattuu). Joskus joudutaan puhdistamaan vielä seuraavallakin kerralla, mutta jos hyvin käy, juurihoitoon tarvitaan yhteensä kolme käyntiä (välissä on lääkkeenvaihtokäynti). Vaihtoehtona usein tarjotaan hampaan poistoa, riippuen aina tietysti siitä, mikä se hampaan kunto on. Joskus jopa juurihoidon jälkeen päädytäänkin poistoon, joten kannattaa keskustella hll:n kanssa tarkkaan, mitä hän suosittelee ja mikä on ennuste.
- Kahdesti juurihoidettu
Eka juurihoito mulle tehtiin reilu vuosi sitten. Hammasta ei ollut aiemmin paikattu, mutta pinnalta katsoen mitättömän pieni reikä olikin tehnyt hampaan sisällä tuhojaan ja juurihoito oli pakko tehdä.
Sain yhden piikin puudutusainetta, ja sillä mentiin. Yhtään ei sattunut, juuret saatiin kerralla tyhjiksi ja hoito sujui ongelmitta loppuun asti.
Toinen hammas, edellisen vieressä, juurihoidettiin tänä talvena (lopullista paikkaa odottelen, se laitetaan maaliskuun lopussa). Tällä kertaa kysessä oli vanhan paikan alle tullut reikä. Puudutus ei meinannut vaikuttaa millään, ainetta lisättiin kolme tai neljä kertaa ennenkuin lopulta, yli puolen tunnin odottelun jälkeen, hammas suostui puutumaan. Onneksi hammaslääkäri oli kärsivällinen ja jaksoi odottaa puudutuksen vaikutusta ennenkuin ryhtyi hoitamaan. (Helsingissä YTHS:llä, btw jos se ketään kiinnostaa). Loppupäivän olin ihan pää sekaisin puudutusaineista mutta kivuitta saatiin sekin hoidettua. Sain vielä hevoskuurin antibiootteja ja reseptin 800mg Buranalle joita hammaslääkäri arveli minun tarvitsevan puudutuksen hellitettyä, (oli ilmeisesti tulehtunut sisältä se hammas tms) mutta enpä tarvinnut kipulääkkeitä lainkaan. Toinen käynti lääkepaikan vaihtoineen sujui jällen kivuitta.
Mutta siis pointtina se että juurihoidot voi samallakin ihmisellä olla eri kerroilla erilaiset. Itse olin lapsena valtavan hammaslääkärikammoinen, mutta onneksi olen saanut asioida erittäin asiantuntevien ja asiallisten hammaslääkäreiden kanssa kouluhammaslääkäristä eroon päästyäni. Nykyisin en enää pelkää lainkaan.
Ei kannata liikaa antaa painoa lukemilleen ja kuulemilleen kauhukokemuksille, suurimmalla osalla juurihoito varmaan kuitenkin sujuu ilman ongelmia ja kivuitta. Huonoista kokemuksista on vaan suurempi tarve kertoa, ymmärrättävää sekin. - Antti V
Itseltä juurihoidettin yksi hammas vuodenvaihteessa. Jos olisin tiennyt tästä alla olevasta artikkelista en olisi suostunut.
Juurihoito on hyvin yleinen ja maailmanlaajuisesti käytetty hampaidenhoitomenetelmä, mutta kaikista lääketieteen operaatioista se lienee ihmisen terveydelle kaikkein tuhoisin, sillä niin vähän on puhuttu sen vaikutuksista hammaskalustolle ja ihmisen immuunijärjestelmälle. Ei ole väliä, mikä hampaista tulehtuu, kaikki ovat yhtä potentiaalisia uhkia terveydelle ja juurihoidon sijaan ne pitää poistaa, kuten tri Meinig ohjeistaa kirjassaan.
http://www.magneettimedia.com/haluaisitko-kuolleen-hampaan-suuhusi-koko-loppuiaksi/- ULoisen
Mutta myöskään ilman hammashoitoa ei voi olla.
Vioittunut hammas voi hoitamattomana aiheuttaa vakava terveysriskejä, vuotavan ikenen ja kuumetta, pahimmillaan verenmyrkytyksen. - puuhastelija
Juurihoitoja on tutkittu erittäin paljon ja käytetty maailmanlaajuisesti useita vuosikymmeniä. Voit etsiä tutkimuksia vaikka pupbed.org hakusanalla "endodontics".
Magneettimediassa on ihan päättömiä juttuja, vaikka joskus joku asiallinenkin sattuu joukkoon. Kuitenkin linkkaamasi on uskomattoman huono. Hampaan ydin ei ole elävä operaation jälkeen mutta on vapaa bakteereista. Hampaan ulkopinnan kiinnitysligamentti on elävää, vaikka hammas juurihoidetaan.
Missä perusteet väitteelle "Kaikista hammashoidon menetelmistä juurihoito on kaikkein tuhoisin ihmisen terveydelle". Erityisesti juurihoidettu hammas, joka kruunutetaan toimii todella hyvin ja pitkään.
"Hyötyä ei hampaan paikalleen jättämisestä ole, vaan ainoastaan haittaa." Uskomaton väite. Yleensä juurihoidettu hammas toimii vuosikymmeniä moitteetta. Ja kyllä hampaille yleensä käyttöä on. Jos hammas poistetaan rivin keskeltä, seuraa purennan destruktio muiden hampaiden vaeltaessa ja kallistuessa aukon päälle.
"Suun paikalliset tulehdukset saattavat levitä huomaamatta muualle kehoon." Tämä on aivan totta. Juurihoidolla saadaan tulehdus poistettua. - Umppu
Esittämäsi linkki on puhdasta potaskaa.
Toisin kuin siinä väitetään, aiheesta on tehty ja tehdään valtavasti tutkimusta. Sen takia tiedetäänkin oikein hyvin, milloin juurihoito on syytä tehdä ja milloin taas ei. Paljon on toki tähän väliin sijoittuvia tapauksia, jolloin aiheesta on syytä keskustella potilaan ja lääkärin kesken.
Suosittelen kuitenkin opettelemaan edes lievää kriittisyyttä netistä lukemaasi kohtaan. - Poskihammas
Luin saman artikkelin ja olen kuullut myös, mitä kaikkea juurihoitohammas voi terveydelle tehdä.
Poistatin juurihoitohampaani. Mitäs minä sillä tekisin.
- kyllä ottaa päähän
Minulla on todella hankalat hampaat ja juurihoitoja on tehty useita. Nytkin on yksi on alkanut tulehtua rasituksesta. Pelkkä purenta voi olla syynä. Joka tapauksessa olen ollut myös erittäin huonossa kunnossa jo pitkään. Ilmeni, että kahteen juurihoidettuun hampaaseen joudutaan uusimaan hoidot. Kysyin poistosta, mutta hammaslääkäri sanoi, että poistosta voi aiheutua suuria ongelmia. Loppuu hampaat kesken alaleuasta. Implantteja ei voida rakenteellsista syistä laittaa, tai voidaan, mutta tarvittaisiin luunsiirtoa ja sen sellaista. Suostuin kokeilemaan uudestaan juurihoitoa näihin kahteen.
Saa nähdä miten käy. Minulla on nyt vuoden verran ollut todella huono olo, sydänoireita jne. Vuosittain joudun käymään hammaslääkärillä. Aina löytyy jotain korjattavaa. Saa nähdä, mitenkähän pitkäksi noita elinpäiviä riittää tällä menolla. - potaskaa
Sekin on ihan potaskaa, ettei muka saisi kivuttomasti hoidettua juurihoidon ensimmäistä kertaa (tai niitä muita kertoja). Osaava ja kärsivällinen hammaslääkäri siihen kyllä pystyy. Kivun kanssa ei pitäisi väkisin mennä tekemään hoitoa.
- vain nukutuksessa
Minulla oli tulehtunut hammas n. 2-3 vuotta sitten. Kävin hammaslääkärissä ja he kertoivat avaavansa hampaan ja laittavan jonkin sortin lääkeaine tököttiä väliaikaisesti. Ennen toimenpiteen aloittamista annettii 2 puudutusta. Kun alkoivat porata, jouduin huutamaan kun kipu oli aivan sietämätön. Laittoivat silloin vielä puudutetta. Homma jatkui ja jatkui ja kahdeksannen puudutuspiikin jälkeen lopetin niiden laskemisen, kun itkin kivusta siinä penkissä. Kun saivat lopetettua hoidon, puolet kasvoista ja kaulasta oli puuduksissa (en saanut toista silmää kiinni), mutta hammasta särki aivan julmetusti. Varsinainen juurihoito on edelleen tekemättä, vaikka piti tehdä puoli vuotta lääkeaineen laiton jälkeen, mutta en yksinkertaisesti voi sinne mennä, kun selvitin että nukutus maksaa hirveästi ja opiskelijaelämä on tiedettävästi köyhää. Hammasta särkee edelleen joka päivä, eikä siedä kuumaa tai kylmää. :/
- toivotaan parasta
Hyi olkoon. Ei paljoa naurata kun itselläkin on monta isoa vanhaa paikkaa suussa jotka ovat tunnetusti riski. En olisi itsekään ollut sinun housuissasi sen rohkeampi vaan huuto olisi varmaan kuulunut kadulle asti eikä ole ollenkaan varmaa että olisin kestänyt edes ensimmäistä hoitokertaa loppuun kuten sinä. Toivottavasti saat tienattua rahat nukutukseen tai hampaasi saadaa seuraavalla kerralla puutumaan.
- hlk
Sinulle on ALOITETTU juurihoito: hampaan juurissa olevat kanavat on siis tyhjennetty hermoista ja verisuonista ja tilalle on laitettu lääkeaine. Toinen vaihtoehto on, että hampaaseen on annettu ns. Ensiapu, eli poraamalla on päästy hammasytimeen, mistä juuret alkavat ja hammasytimeen on laitettu kortisonitippoja lievittämään tulehdusta. Juurikanaviin ei siis ole koskettu. Oli niin tai näin, nyt olisi jo korkea aika mennä jatkamaan hoito loppuun. Tulehdus hampaassa ei ole parantunut. Tämä on selvää, sillä hoidotta se ei parane ja sinulla on oireitakin. Toivo eri hammaslääkäriä ja kerro jo aikaa varatessasi kokemuksestasi, ja että vaadit saada osaavan hammaslääkärin hoitoa. Puuduttaminen ei edelliskerralla onnistunut: mikäli puudutetaan yläleukaan, silmäoireet ovat mahdollisia. Alaleuan tapauksessa taas koko kasvopuoliskon ja nielunkin puutuneisuus (tunne siitä) on mahdollista, mutta mitenkään yhden hampaan puuduttaminen ei voi aiheuttaa molempia. Osaava hammaslääkäri saa sinut hoidettua kivutta. Hoidotta tilanteesi saattaa pahentua ja hammasoireiden lisäksi voi ilmetä yleisterveydellisiäkin oireita. Toki huonot kokemukset jättävät ylitsepääsemättömän tuntuisia pelkoja, mutta noin pieleen ei voi toista kertaa mennä. :D Reippaasti siis nyt hammaslääkäriin.
- Tervejuurinenhammasp
Huom,
On olemassa myös h lääkäreitä, jotka poistavat tervejuurisia, purentaparillisia poskihampaita ihan vaan siksi, että kun laitetaan normaali muovipaikka, niin jos muovin kutistumisen tai liian nopean ( tapahtuu paljon tätä ) eli huonon muovipaikan tekemisen seurauksena hampaan hermo jää kiristyksiin, eikä hampaalla voi siksipurra kuin kovan kivun kanssa ( muuta oiretta ei ole ), niin poskihammas pois vaan. ( lähenee erittäin tuottelias implantin asentaminen näin )
Näin VASTUUTTOMIAKIN, itsekkäitä, moraalittomia h lääkäreitä siis on.
VAROKAA heitä !- Omanhampaansäilyttäm
Olipas törkee hammaslääkäri tommonen, huh.
Voishan sen muovipaikan poistaa, ja laittaa esim kruunun siihen tai eri tavoin käyttäytyvän amalgaamipaikan tai juurihoitaa tunnon pois siitä hampaasta, mutta ei missään nimessä POISTAA.
Oman hampaan säilyttäminen on kaiken hampaan hoidon PERUSTA !
- johjk
tosiaan, omat hampaat kannattaa hoitaa
- kik´0
Hampaaseen voi tehdä kruunun jolloin siitä saa valkean.
- gbdfgds
mikä on juurihoidetun hampaan tulevaisuus ja kohtalo?
tipahtaako joskus ennen aikojaan? :/- hlk
Juurihoidettu hammas on käytännössä kuollut, jolloin se saattaa jopa luutua elossaolevaa hammasta tiukemmin leukaluuhun. Ei siis todennäköisesti "tipahda" missään tilanteessa itsekseen suusta. Koska hammas on kuollut, on sen puolustuskapasiteetti alhainen, eikä uuden karieksen eli reiän aiheuttamat tuhot aiheuta kipua. Näistä syistä karieksen aiheuttama tulehdus saattaa salakavalasti levitä helpommin hampaasta edelleen leukaluuhun ja pahimmassa tapauksessa muualle elimistöön. Näin ollen, vaikka hampaita olisikin juurihoidettu, eivätkä ne tämän vuoksi enää "vaivaa" kipuilemalla, on tärkeää pitää huolta suuhygieniasta:hampaiden pesu 2x / vrk ja lankaus 1x/vrk. Juurihoidettu hammas voi hyvällä suuhygienialla pysyä suussa kymmeniäkin vuosia. Oma hammas on aina parempi, kuin implantit, kruunutukset, sillat tms. :)
Edellisiin kommentteihin ja pelokkaille: hampaiden operaatiot kuten juurihoidot, paikkaukset tai vaikka poistot pitäisi hammaslääkärin etiikan mukaan aina suorittaa kivuttomasti ja tuottamatta potilaalle tuskaa. Puuduttamalla toimenpiteet ovat yleensä kivuttomia. Tosin, mikäli hammas ja sen kiinnityskudokset ovat hyvin tulehtuneet, puudutus ei välttämättä vaikuta tarpeeksi ja tällöin kipua voi tuntua. Joskus vaikean tulehduksen vuoksi potilaalle annetaan ensin antibioottikuuri, ja hoito suoritetaan vasta tulehduksen helpotettua. Näin siis, mikäli operaation lykkääminen potilaan terveyden kannalta on mahdollista. Leukakirurgisetkin toimenpiteet tehdään monesti puudutuksessa, joten normaalisti juurihoito voidaan suorittaa paikallispuudutuksessa.
- kärsivä
Voi vittu. Uskotteko te kaiken mitä hammaslääkäri sanoo?
- Ohhoh
Suomalainen hampaita säästävä hoitokulttuuri on johtanut siihen, että hoidosta saattaa tulla suunterveyden ylläpitohoidon sijasta infektioiden ylläpitohoitoa. http://www.hammaslaakarilehti.fi/fi/uutinen/uskalla-olla-radikaali
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?
Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman491526Sunnuntai terveiset kaivatulle
Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!761355- 201026
Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua
Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊871026- 86946
Ai miehillä ei ole varaa maksaa
Treffejä naiselle johon on ihastunut? Ihanko totta dusty miehet? Tekosyy. Haluatko laittaa 50/50 kaikki kulut parisuhtee187886Olet mielessäni
viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla. Ihastuin sinuun enkä voi tunteilleni mitään. Jos uskaltaisin, tunnustaisin s20841Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta
Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi99825- 82811
Hei rakas mies. Olisi yksi kysymys, mielellään rehellinen vastaus edes täällä..
Mitä sinä minusta haluat?70759