Mikä on DRM

Bakolyvar

Yritän katsella maksutonta telkkarinauhotusta, mutta herjailee jotain DRM:ää, eikä media playeri voi sitä pyörittää. Mikäköhän toi on. Luulin, että joku musiikin ja leffojen suojaus järjestelmä?

4

364

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joku kopiosuojaus mikä valittaa. Sitä ihmistenkiusaamistekniikkaa on vähän joka paikassa. Tietokoneilla siihen törmää erityisesti WMV/WMA -tiedostoilla, Windows Vistalla ja Windows Media Playerillä.

      Sitten kun se Windows Media Player valittaa jostain digitaalisista allekirjoituksista ja muusta vastaavasta niin yksi lääke tietysti on ladata VLC player -niminen ohjelma. Se yleensä näyttää kaiken ja jos ei näytä niin itse en ole nähnyt vaivan arvoiseksi käydä tappelemaan DRM:ien kanssa.

    • mika2

      DRM tulee englannin kielen sanoista, joilla tarkoitetaan digitaalista oikeuksien hallintaa. Se pitää sisällään monia tekniikoita, joista kopiointisuojaukset ovat vain osa. Niillä tekniikoilla voidaan hallita esim. digitiedoston käyttökertoja tai käyttöaikaa, mikä mahdollistaa vaikkapa tv:stä digiboxille nauhoitetun ohjelman käytön rajoittamista ajallisesti tai kuinka monta kertaa sen voi katsoa tai miten sitä voi kopioida. Tällaiset tekniikat ovat välttämättömiä silloin, kun ihmisiltä halutaan periä maksu sisällöstä (esim. verkon kautta tapahtuva leffojen vuokraus) tai jos jokin julkinen palvelu tai yksityinen palvelu tarjoaa kolmannen osapuolen tuottamaa sisältöä, niin niiden keskinäinen sopiminen jakelutavoista ja määristä ja hinnasta edellyttää, että digitaalista sisältöä voidaan hallita.

      Tarkoitus on siis sinällään ihan hyvä, mutta tässä on meneillään aikamoinen murroskausi tuon asian kanssa ja kauppatavat ja tekniikat ovat vähän hakusessa puolin ja toisin ja lainlaatijakin on aika pyörällä päästään kaikesta lobbauksesta joten ei ole ihme, että tunteet kuohuvat ja työtä on kosolti edessä ennen kuin kaikkia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun päästään.

      Itse näen tämän hetken ongelmana sen, että DRM tarjoaa eri kaupallisille tahoille ja sisällön tuottajille orgastisia näkymiä rahastaa samasta sisällöstä moneen kertaan. Toisaalta kuluttajia ärsyttää (ihan oikeutetustikin) yksipuolinen ja mielivaltaiselta tuntuva sopimuksen muuttaminen. Lainlaatija toimii tässä perisuomalaiseen (ja osin länsimaiseenkin) tapaan pääoman ehdoilla eli optetus ja kulttuuriministeriö ja tulevaisuudessa superministeriö on vain teollisuuden kumileimasin. Selkeä tarve kuluttajien etua ajavalle taholle on olemassa jo jonkinlaisia vastavoimia onkin syntymässä esimerkiksi vireillä oleva piratismipuolue.

      Toisaalta sisältöteollisuuskin hiukan jo laittaa jäitähattuun aikamoisten ylilyöntien jälkeen (lue sony/BMG:n rookit skandaali) ja muutama toimija antaa osittain sisältöä DRM vapaana myyntiin. Jossain määrin on nähtävissä myös kehitystä, että levy-yhtiöt nostavat kätensä pystyyn sisältömyynnin osalta ja alkavat hyväksyä sen, että ihmiset hakevat sen musan ilmaiseksi netistä. Tämä näkyy sellaisena kehityksenä että maailman tähtien konserttimäärät ovat nousussa ja lippujen hinnat nousevat ja artistit tekevät sopimuksia levy-yhtiöiden sijasta ohjelmayhtiöiden kanssa. Silloin tilanne olisi sellainen, että artistin levytystuotanto olisi netissä vapaasti kenen tahansa ilmaiseksi ja laillisesti saatavana promootio tarkoituksessa ja tili tehtäisiin keikkeilemalla. Sellainen on vain houkan ongelmallista kaikille muille paitsi supertähdille enkä usko että ihan kokonaan tuohonkaan mennään. Nämä nyt kuitenkin ovat esimerkkejä siitä kuinka hankalan kysymyksen kanssa olemme tekemisissä.

      Petteri Järvinen ennusti viime vuonna hesarissa, että DRM on houkutteleva mahdollisuus digitv:n myötä, kun sisältö on digitaalista ja tallentimet ovat digitaalisia, niin sekä ylellä että maksukanavilla on helppoa ja houkuttelevaa ottaa käyttöön erilaisia sisällön tallentamisen ja käytön rajoituksia. Eli halutessaan tv kanavat voivat itse päättää, mitä sisältöä elipäätään sallivat tallentaa ja miten sallivat tallenteita käyttää. Tällä hetkellä näitä tekniikoita ei tietääkseni ole vielä käytössä tv:sa, mutta Järvinen ennusti, että mahdollisuus on suuri että ne vielä tulevat käyttöön. Joten miettikääpä kun ostatte niitä tallentavia digiboxejanne.

      Me kuluttajathan emme ole täysin vailla valtaa sillä mehän voimme aina äänestää kulutuksellamme. Internet on vielä avoin taistelutanner jossa sotaa käyvät kaupalliset tahot ja kuluttajatahot. DVD-Jonin oikeudenkäynnit ja amerikkalaisen yksinhuoltajaäidin "ristiinnaulitseminen" satojentuhansien korvauksiin ovat vain esimerkkejä siitä häikäilemättömästä pelottelutaktiikasta, jolla kaupalliset tahot rahapuutaan suojelee.

      Toisaalta Daavid on ennenkin voittanut Goljatin ja kaikki tyranniat ovat julmimmillaan juuriennen tuhoutumistaan ja pitää muistaa, että kaikki valta lopulta on kansalla.

      • Bakolyvar

        Kiitos perusteellisesta selvityksestä. Vielä jäi hieman epäselväksi, kuinka ton ohjelman saisi katsottua :-)


    • vapaustaistelija1

      Kannattaa käyttää linuxisia,siin ei itelläni oo tullut mitään tollasta!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      68
      2949
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      415
      2849
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      100
      2256
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      88
      2070
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1914
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      11
      1854
    7. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1840
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      152
      1818
    9. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      327
      1671
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1632
    Aihe