Hyvät Ystävät
Viimeaikainen pohdintamme pahasta kierteestä, miten sensuuri aiheuttaa trauman, herätti kiinnostusta ja tietoisuutta omasta itsestä. Hyvä niin. Tämä auttoi pohtimaan asiaa myös eräältä toiselta kannalta ja oheisessa liitteessä onkin pieni teksti, joka ottaa mukaan rakkauden puutteen, yksinäisyyden, olemassaolon puutteen. Se kuvaa myös niitä tavallisimpia tapoja, joilla ihminen pyrkii korjaamaan ongelmiaan, itse asiassa tuhoavalla tavalla. Mutta lopussa on taas toivo, vapautus eli tietoisuuden hyväksyminen, oman vastuun hyväksyminen ja uuden toimintatavan jatkuva harjoittelu.
PAHA KIERRE: KOVA SENSUURI - TRAUMA
Kun ihminen (usein pieni lapsi) reagoi ankaruudella kieltäen sitä pahaa jonka kohteeksi joutuu, hän joutuu ansaan, pahaan kierteeseen. Prosessia voidaan kuvata seuraavasti:
- Jos ihminen suhtautuu johonkin tärkeään pahaan ankaruudella, tuomitsevuudella, hän reagoi kieltäen sitä voimakkaasti. Näin hän kieltää (torjuu) tietoisuutta siitä, ikään kuin siten koko ongelmaa ei olisi.
- Kun hän ponnistaa kieltäen tietoisuutta, aiheuttaa tämä päinvastaisen seurauksen, se aktivoi tietoisuuden ja siten tuskallisen kokemuksen.
- Tietoisuus on ihmisen olemassaolon kannalta kaikkien keskeisin elementti, voidaan kiteyttää että ihminen on tietoisuutensa. Tästä seuraa että kieltäessään tietoisuutta, hän kieltää itsensä. Näin hän kokee että hänet on nyt kielletty (hylätty, estetty, alistettu, nöyryytetty...).
- Tämä tietoisuuden kieltäminen traumatisoi häntä.
- Se että hän hylkää tietoisuutensa, siis itsensä, aiheuttaa tunteen epäoikeudenmukaisuudesta, mihin hän reagoi kroonisella puolustusasenteella (kapinoimisella), pelolla, katkeruudella ja vihalla. Ajan mittaan tämä johtaa usein psyykkiseen tai fyysiseen sairastumiseen, ”loppuunpalamiseen”.
- Kieltäessään itseään hän reagoi muihin siten, että ottaa kritiikin ja loukkaukset itseensä, (loukkaa niillä itseään). Hän tulkitsee helposti asiat negatiivisesti ja kokee, että muut haluavat hänelle pahaa (paranoidisuus).
- Kieltäessään itsensä, hän kokee olemassaolon tunteen puutetta. Hän reagoi pyrkien saamaan vahvistusta olemassaololleen muilta. Hän hakee muiden huomiota, reaktiota melkein epätoivoisesti. Tavallisia vaihtoehtoja ovat:
o toisten hyväksyntä: kiltti, täydellinen, menestys, valta
o toisten sääli ja syyllisyys: masentunut, itsetuhoinen, elämän uhri
o toisten pelko, viha tai halveksunta: aggressiivisuus, tuhoavuus, vastenmielisyys
- Huomion tai hyväksynnän haku on pohjimmiltaan tervettä rakkauden tarvetta. Rakkaudessa ihminen kokee voivansa elää ja olla olemassa vapaasti ilman estoja. Hän kokee rakkauden puutetta mutta hakee ratkaisua tähän tuhoavalla tavalla, itsensä ulkopuolelta.
Tätä ongelmaa on meillä kaikilla jossain määrin. Usein se alkaa jo varhaisessa lapsuudessa kun esimerkiksi jompikumpi vanhemmista käyttäytyy hylkäävästi, loukkaavasti, ankaruudella tai aggressiivisesti.
Se, että pahasta aiheutuu niin helposti paha kierre, kertoo siitä, että tavallisesti ihminen reagoi pahaan pahalla (vihaan vihalla jne.) ja lisää täten pahaa. On harvinaista reagoida pahaan viisaasti, siis hyvällä. Paha ei koskaan paranna pahaa. Vain hyvä parantaa pahaa.
Voimme käsitellä tätä ongelmaa itsessämme rakentavasti suhtautuen siihen avoimuudella, kiinnostuksella siis rakkaudellisesti. Tarkoituksena on sallia tietoisuutta tästä, tuntea vastuuta siitä ja siten toimia tietoisesti päinvastaisella tavalla kuin tavallisesti.
www.con-scientia.org
Koetko olevasi vapaasti olemassa?
5
372
Vastaukset
- armis
Lapsuudessa koin, etteivät vanhempani kuunnelleet minua. Kouluaikana tunsin itseni ulkopuoliseksi toisten seurassa, enkä saanut ystäviä luokkatovereistani. Ainoa ystäväni oli samassa pihassa asuva minua vuotta vanhempi tyttö. Ulkopuolisuuden tunne lisääntyi.
Opiskeluaikana menin terapiaan. Minulle annettiin shokkikysymyksiä, joista tulin aluksi vihaiseksi. Ne avasivat kuitekin jotain solmuja ja lähenin itseäni.
Tämä teksti on hyvin koskettava. Rakkauden mukaan ottaminen on ainoa mahdolisuus päästä etenpäin. Olen tiedostanut, että rakkaus on jokaisessa ihmisessä parantava voima. Se on ainoa asia, joka tekee ihmiset samanarvoisiksi, eli todellinen demokratia. Se aikaasaa myös tuntemuksen, että ihminen ei ole ympäristönsä tai lapsuutensa uhri. - JoMN
mutta ei kai tämä nyt ole mainos?
- Psykopatologia
-
"Hyvät Ystävät
Viimeaikainen pohdintamme pahasta kierteestä, miten sensuuri aiheuttaa trauman, herätti kiinnostusta ja tietoisuutta omasta itsestä. Hyvä niin. Tämä auttoi pohtimaan asiaa myös eräältä toiselta kannalta ja oheisessa liitteessä onkin pieni teksti, joka ottaa mukaan rakkauden puutteen, yksinäisyyden, olemassaolon puutteen. Se kuvaa myös niitä tavallisimpia tapoja, joilla ihminen pyrkii korjaamaan ongelmiaan, itse asiassa tuhoavalla tavalla. Mutta lopussa on taas toivo, vapautus eli tietoisuuden hyväksyminen, oman vastuun hyväksyminen ja uuden toimintatavan jatkuva harjoittelu."
"PAHA KIERRE: KOVA SENSUURI - TRAUMA
Kun ihminen (usein pieni lapsi) reagoi ankaruudella kieltäen sitä pahaa jonka kohteeksi joutuu, hän joutuu ansaan, pahaan kierteeseen. Prosessia voidaan kuvata seuraavasti:
- Jos ihminen suhtautuu johonkin tärkeään pahaan ankaruudella, tuomitsevuudella, hän reagoi kieltäen sitä voimakkaasti. Näin hän kieltää (torjuu) tietoisuutta siitä, ikään kuin siten koko ongelmaa ei olisi."
Defensiivisen prosessin kuvaus.
"- Kun hän ponnistaa kieltäen tietoisuutta, aiheuttaa tämä päinvastaisen seurauksen, se aktivoi tietoisuuden ja siten tuskallisen kokemuksen."
Tietoisuus traumaattisesta tapahtumasta vähenee, mutta "tietoisuus" jostain epämääräisestä pahasta voi lisääntyä.
"- Tietoisuus on ihmisen olemassaolon kannalta kaikkien keskeisin elementti, voidaan kiteyttää että ihminen on tietoisuutensa. Tästä seuraa että kieltäessään tietoisuutta, hän kieltää itsensä. Näin hän kokee että hänet on nyt kielletty (hylätty, estetty, alistettu, nöyryytetty...)."
Ihminen on paljon enemmän kuin tietoisuutensa.
"- Tämä tietoisuuden kieltäminen traumatisoi häntä.
- Se että hän hylkää tietoisuutensa, siis itsensä, aiheuttaa tunteen epäoikeudenmukaisuudesta, mihin hän reagoi kroonisella puolustusasenteella (kapinoimisella), pelolla, katkeruudella ja vihalla. Ajan mittaan tämä johtaa usein psyykkiseen tai fyysiseen sairastumiseen, ”loppuunpalamiseen”."
Epäoikeudenmukaisuuden tunne voi tietysti olla yksi seuraus. Epäilen kuitenkin, että että seurauksena saattaa olla epämääräisempi, analysoimattompi tunnetila. Miksei esim. viha voisi olla primaarimpi ja epäoikeudenmukaisuuden tunne sekundaarinen?
"- Kieltäessään itseään hän reagoi muihin siten, että ottaa kritiikin ja loukkaukset itseensä, (loukkaa niillä itseään). Hän tulkitsee helposti asiat negatiivisesti ja kokee, että muut haluavat hänelle pahaa (paranoidisuus)."
Kyllä, kieltäminen johtaa helposti paranoidisuuteen.
"- Kieltäessään itsensä, hän kokee olemassaolon tunteen puutetta. Hän reagoi pyrkien saamaan vahvistusta olemassaololleen muilta. Hän hakee muiden huomiota, reaktiota melkein epätoivoisesti. Tavallisia vaihtoehtoja ovat:
o toisten hyväksyntä: kiltti, täydellinen, menestys, valta
o toisten sääli ja syyllisyys: masentunut, itsetuhoinen, elämän uhri
o toisten pelko, viha tai halveksunta: aggressiivisuus, tuhoavuus, vastenmielisyys"
Siis seurauksena voi olla - ei vain muiden epäsuora "etsiminen" - vaan myös vetäytyminen ja eristäytyminen, kuten skitsoideilla.
"- Huomion tai hyväksynnän haku on pohjimmiltaan tervettä rakkauden tarvetta. Rakkaudessa ihminen kokee voivansa elää ja olla olemassa vapaasti ilman estoja. Hän kokee rakkauden puutetta mutta hakee ratkaisua tähän tuhoavalla tavalla, itsensä ulkopuolelta."
Rakkaus on tärkeintä mutta ei takaa vapaata olemista!
"Tätä ongelmaa on meillä kaikilla jossain määrin. Usein se alkaa jo varhaisessa lapsuudessa kun esimerkiksi jompikumpi vanhemmista käyttäytyy hylkäävästi, loukkaavasti, ankaruudella tai aggressiivisesti.
Se, että pahasta aiheutuu niin helposti paha kierre, kertoo siitä, että tavallisesti ihminen reagoi pahaan pahalla (vihaan vihalla jne.) ja lisää täten pahaa. On harvinaista reagoida pahaan viisaasti, siis hyvällä. Paha ei koskaan paranna pahaa. Vain hyvä parantaa pahaa."
Näin on, mutta vasta aikaisintaan adolesenssissa ihminen kykenee vastaamaan pahaan hyvällä.
"Voimme käsitellä tätä ongelmaa itsessämme rakentavasti suhtautuen siihen avoimuudella, kiinnostuksella siis rakkaudellisesti. Tarkoituksena on sallia tietoisuutta tästä, tuntea vastuuta siitä ja siten toimia tietoisesti päinvastaisella tavalla kuin tavallisesti."
. - 1 vaan
Eckhart Tollelta, mutta vähän erilailla sanottuna.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod336204- 345693
- 293214
- 342534
- 442467
- 152208
- 372148
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons401749En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191727- 121721