talon käytettävyys

usability

Tietotekniikassa tietojärjestelmän käytettävyyden ja käyttöliittymän suunnittelu on hyvin pitkälle jalostettua. Käyttäjätestaukset, erilaiset käyttötapausskenaariot, käyttäjävuorovaikutukset, evaluoinnit jne ovat tietojärjestelmäsuunnittelun arkipäivää.

Miksei samoja suunnitteluperiaatteita voisi soveltaan talonsuunnittelussa? Talossa sentään asutaan vuosikausia.

7

933

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on testattu

      tuhansia vuosia mm pyramidiien käytettävyyttä ruumiiden varastointiin jne.

    • arxitehti

      samoja suunnitteluperusteita "sovelletaan" talosuunnittelussa. Kyllä rakennuksia suuniteltaessa ajatellaan käyttöä ja erilaisia "käyttötapauksia", simuloidaan ja testataan. Rakennuksia suuniteltaessa joudutaan yleensä turvautumaan pienois-/ tietokonemalleihin tai ns. mock-up malleihin jos jotakin tiettyä tilaa/toiminnallisuutta halutaan testata. Myös jo rakennettu rakennus, jossa vastaava ratkaisu on toteutettu käy.

      Kovinkaan moni asiakas ei halua rakentaa 1:1 taloa ensin testimielessä ihan vaan kokeeksi ja sitten vasta evaluoinnin perusteella rakentaa lopullisen talon.

      Rakennuksia on rakennettu ainakin 15000 vuotta ja rakennusten "käyttöliittymää" on testattu tuon saman ajan.

      Vaikka käyttöliittymäsuunnittelussa monenlaiset simulaatiot ovat jo arkipäivää niin ei tuo nyt niin mullistava ajatus ole.

    • kädentaitaja

      Niin kauan kuin kaikki rakennetut tilat menevät joka tapauksessa kaupaksi ei ole mitään tarvetta kiinnittää huomiota käytettävyyteen. Kun ostajat ja käyttäjät eivät tiedä paremmasta, ei parempaa osata vaatia.

      Jos asunnot suunniteltaisiin asumista varten, ne olisivat hyvin erikoisen tuntuisia nykyiseen asuntokantaan verrattuna että niitä olisi tosi vaikea myydä.

      Työasemien käyttöjärjestelmissä Microsoft on hallinnut markkinoita vuosikausia tuotteilla, joita ei voi pitää edes keskinkertaisina. Joitakin yksittäisiä asioita on nykyisessä tietotekniikassa voidaan pitää onnistuneina. Samoin onnistuneita asioita löytyy muiltakin aloilta.

      Meidän perheemme on rakentanut talon arkisen asumisen ehdoilla huomioiden jatkuvasti muuttuvat tarpeet. Meitä pidetään vähän erikoisina. Kännissä muutama tyyppi on sanonut että talomme ei näytä oikealta talolta ja samalla todennut että se on kuitenkin toimiva.

      • arxitehti

        totta on, että kovin kovin monet asiat asumisen lisäksi pohjautuvat konventiohin, totuttuja asioita ei helposti muuteta. Sinänsä siinä että noudatetaan perinteitä ei ole mitään pahaa koska perinteiden noudattamisesta muodostuu kulttuuria. Toisaalta, jos kukaan ei koskaan uskaltanut kehittää mitään kiipeilisimme edelleen puissa.

        Hienoa, että olette rakentaneet talon ennakkoluulottomasti omista lähtökohdistanne toiminnan ehdoilla. Näinhän sen pitäisikin mennä; mietitään miten halutaan elää selvitetään tarpeet, mietitään miten ne voisi taloudellisesti ja tehokkaasti toteuttaa. Suunnitteluvaiheessa ei kannattaisi olla kovin ennakkoluuloinen, koska parhaat ratkaisut voivat olla yllättäviä.


    • juuri...

      Talossa on tarkoitus asua vuosikausia.
      Entä jos se kaatuisi yhtä helposti kuin tietojärjestelmät, jotka on suunniteltu vain parin vuoden käyttöiälle?

    • Rauno Kangas

      Joka ikiselle luonnosasiakkaalleni ohjeistan käyttötestaukset - ja mun piirtämät talot toimii paljon paremmin kuin keskiverto atk-järjestelmä, puhumattakaan Sammon uusista pankkijärjestelmistä.

    • Nimetön

      Ympäri mennään ja yhteen tullaan: Ajatus ohjelmistojen suunnittelumalleista (eli "design patterns") on alun perin rakennusarkkitehtuurin puolelta. Useamman ohjelmistosuunnittelun ja –arkkitehtuurin kirjassa lähteenä on Christopher Alexanderin ”A Pattern Language”. Perusajatuksena tiettyjen ongelmatilanteiden tunnistaminen ja niiden ratkaiseminen siten, että ratkaisu ei välttämättä ole kertaakaan samanlainen. Suunnittelumallit tarkentuvat kaupunkien osien suunnittelusta rakennuksen yksityiskohtiin, esimerkiksi ikkunoiden sijoitteluun. Mallit tukevat toinen toisiaan ja sovellettavista malleista rakentuu ”kieli”, jolla rakennus ja sen ympäristöt suunnitellaan.

      Mallien tavoitteena on tuottaa ihmisille asuntoja ja asuinympäristöjä joissa he viihtyvät. Rakennusten tulevat käyttäjät pitää ottaa mukaan sekä itse rakennusten, että ympäristön suunnitteluun. Vain näin voidaan Alexanderin ja kumppaneiden mukaan taata viihtyisä asuinympäristö.

      Alexanderin suunnittelumallit on lyhennettyinä myös täällä:
      http://downlode.org/Etext/Patterns/

      Kirjassa nuo on selostettu paljon seikkaperäisemmin ja esimerkkejä käyttämällä. Hyvin mielenkiintoinen kirja, mutta varoitus: mikään talo ja asunto ei sen jälkeen ole enää entisensä. Jos nykyiset elementtitalot ovat mielestäsi kivoja, niin kannattaa jättää Alexanderin kirjat väliin.


      Esimerkki: (205 Structure Follows Social Spaces), pahoittelen pikaisesti tehtyä käännöstä.

      Ongelma: Rakennus ei tunnu käyttäjilleen sopivalta, mikäli sen tilat eivät vastaa sosiaalista käyttötarkoitusta.

      Ratkaisu: Rakennustekniikka ei missään vaiheessa saa määritellä rakennuksen muotoa. Sijoita kantavat rakenteet tilojen käyttötarkoituksen mukaan, sen sijaan että muokkaisit tiloja rakennuksen muotojen mukaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1565
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      172
      1243
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1080
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      997
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      86
      910
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      841
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      44
      828
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      60
      754
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    Aihe