Juristen ja lääkärien älykkyys

opiskelija.

Lueskelin tässä erästä Eysenckin kirjaa älykkyydestä. Siinä esiteltiin amerikkalainen tutkimus, jossa oli mitattu lääkäreiksi opiskelevien ja juristien älykkyyttä. Lääkäreiksi opiskeleville oli saatu keskimääräinen tulos 127 ja juristeille 128 (kh 15). Aika korkeita lukuja siis, jos ajattelee, että lääkärit ja juristit olisivat siis keskimäärin lähes mensatasoa. Minustakin pitäisi isona tulla jompikumpi näistä ja vaikka olen kyllä sitä mieltä, että kollegat ovat keskimäärin ilahduttavan skarppeja, niin vaikea uskoa, että olisimme keskimäärin noin älykkäitä. Sattuuko jollain olemaan näkemystä kuinka hyvin sanotut tulokset mahtaisivat päteä nykypäivän Suomessa? Nykyäänhän ikäluokasta koulutetaan yhä suurempi osa, joten lahjakkuuksienkin luulisi jakautuvan tasaisemmin eri aloille kuin joskus ammoisina aikoina. Toisaalta pääsykokeet noihin lafkoihin ovat tunnetusti haastavia (tosin varmaan vähän eri syystä kuin siitä, että vaatisivat suurenmoista älykkyyttä).

6

691

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei ole kaunaa sinänsä ...

      Taitaapa olla vaikea laatia älykkyystestiä joka ei suosisi sellaisia henkilöitä joilla on pitkällinen koulutus ja jotka ovat harjaantuneita henkisen työn tekemiseen.

      Älykkyyden pitäisi olla selviytymiskykyä uudessa tilanteessa, sellaisessa jossa vanhoilla tiedoilla ei ole merkitystä.

    • Kenttämestari

      En usko että kyse on merkittävästä älykkyydestä.. pikemminkin määrätietoisesta lukemisesta, ahkeruudesta, asenteesta ja päämäärätietoisuudesta. Tietenkin skarpit ihmiset hakeutuvat suuntaan jossa saa vaivata ajatuslihaksiaan enemmän. Mutta suurimmaksi osaksi kyseessä lienee ahkeruus ja asenne. Mensankin testitulokset paranevat kun päätään on harjaannuttanut sitä ennen tarpeeksi.

      (nim. kaveri pääsi Mensaan rimaa hipoen tehtyään tarpeeksi aivojumppa-harjoituksia ennen testiä, hän teki niitä todella paljon ja analysoi oikeat vastaukset. Ilman treenaamista ÄO-luku olisi ollut merkittävästi pienempi eikä jäsenkorttia olisi varmasti tullut.)

      Itse en testiä ole tehnyt eikä oikeastaan kiinnostakaan. Ei se raaka laskentakyky vaan miten sitä käyttää.

      • Anonyymi

        Olen sekatyömies,ja armeijan P-kokeesta sain ysin,jonka saa prosenttia .


    • Anonyymi

      Mistä lähtien älykkyys on ollut sama asia kuin ÄO? Onko meillä jokin tieteellinen perustelu olettaa, että älykkyys on sama asia kuin ÄO?

    • Aloittaja mainitsi (tilastollisen-)tutkimuksen, jossa lääkäreiksi opiskelevien ja lakimiesten keskimääräiseksi äo:ksi oli (USAssa?) saatu 127-128.

      Mitä lakimiehiin tulee (USAssakin), ovat opiskelu ja varsinaisessa työssä pärjääminen eri asioita. Olisi siten harhaista väittää, että esimerkiksi lakimiehiksi päätyisivät ihmiset, joiden äo-olisi keskimäärin 128. Keskimäärin tuon äon omaavat päätyvät monille muillekin aloille, mutta kenties USA:ssa pärjääminen sillä alalla vaatii keskimäärin kyseistä älykkyysosamäärää.

      Tämä tulos ei luonnollisestikaan ole vertailukelpoinen muihin maihin sellaisenaan, koska olosuhteet ja vaatimukset työssä pärjäämiselle ovat erilaiset.

      USA:n lakimies ei vertautuisi Suomessa kaikkiin lakimiehen koulutuksen saaneisiin, vaan asianajajaan.

      Ihminen kääntyy pulmatilanteessa mielellään niin terveyttään kuin lakiasioitaankin koskien jonkun sellaisen puoleen, joka hänen mielestään ymmärtää ja osaa ne asiat paremmin kuin hän itse. Mitä lakiasioihin tulee, kykenee sellaisia hoitamaan kuka tahansa tiettyyn määrään asti itse. Kun on kyse suurista rahallisista summista, ei kukaan halua kääntyä itseään hölmömmän puoleen niiden suhteen. Yleensä suuriin omaisuusmassoihin pääsevät käsiksi keskimääräistä älykkäämmät yksilöt, jolloin he tarvitsevat itseään pystyvämmän neuvoa omaisuuttaan koskien. Tämä on siis se mekanismi, jolla älykkäimmät ja pystyvimmät lakimiehet (asianajajat) saavat asiakkaita ja pärjäävät hyvin.

      Mitä tulee terveyden ja erityisesti sairauksien tunnistamiseen ja hoitamiseen, vaatii jo kouluttautuminen sellaiseen enemmän kuin keskimääräisellä ihmisellä on siihen korvienvälikapasiteettia. Tästä syystä korkea äo alaa opiskelevien keskuudessa ei yllätä.

    • Anonyymi

      Tuollaisia tutkimuksia on joka lähtöön. USAssa kai collegen päättävät voivat tehdä jonkinlaisen älykkyystestin ja sen pohjalta on selvitetty, miten eri ammatteihin aikovat pärjäävät. Jossain sellaisessa oli kosmologeiksi aikovilla suurin äo, ja sen jälkeen tulivat lääkärit, juristit ja fyysikot.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      281
      4672
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2508
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2181
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2176
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      129
      1817
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1462
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      16
      1442
    8. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      343
      1418
    9. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1357
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1247
    Aihe