Koristepensaiden leikkuusta

VilppuII

Moi

Mummonmökillä pitäisi leikata poikki suurin osa vanhoista ja melkein kuoleista koristepensaista. En edes tiedä, mitä ne ovat. Monenlaisia, yksi sitä, toinen tätä.

Olen aloittelija näissä hommissa, joten kysyn neuvoa: voiko kaikki koristepensaat leikata juuresta poikki nyt keväällä? Ja milloin viimeistään leikkuu pitäisi tehdä? Emme ehdi mökille kuin vasta vappuviikonloppuna, onko jo liian myöhäistä?

Entäs marjapuskat? voiko nekin leikata nyt?

Neuvoista kiitollisena!

4

2113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miriam

      Läheskään kaikki lehtipensaat eivät kestä totaalista alasleikkaamista eli niiden kasvu pysähtyy siihen. Leikkauksen sietoa voi karkeasti arvioida katsomalla pensasta: jos se tekee runsaasti juuri- ja tyvivesoja, se todennäköisesti kestää alasleikkauksen. Silloin jäljelle jätetään noin 10-20 cm pituiset tapit. Jos taas vesoja ei pensaan juurialueilla juurikaan näy, on parempi vain harventaa.
      Harvennettaessa leikataan vain vanhimpia versoja (monesti hilseileviä, sammalta kasvavia ja tummempia kuin nuoremmat versot) ihan maantasalta pois. Ja jos ette nyt pysty arvioimaan, mikä oksa on kuollut, jättäkää se paikoilleen. Kesällä ne löytyvät paremmin kun lehdet ovat kasvaneet terveisiin versoihin (Kuolleita saa poistaa mihin vuoden aikaan hyvänsä).

      Paras ajankohta leikkaamiselle olis aikaisin keväällä ennen silmujen puhkeamista (maalis-huhtikuu) tai joillekin sen voi tehdä kesällä kukinnan jälkeen tai syksymmällä (elo-syyskuu). Sama koskee marjapensaita.

      Ilmeisesti teillä on tuon leikkaamisen tarkoituksena saada pensaat uuteen kukoistukseen eli ette halua hävittää niitä ja korvata puolikuolleitakaan pensaita uusilla? Näin kannattaa tehdäkin ensin ja jos sit kesän aikana ei uutta kasvua näytä tulevan on aika hankkia uudet taimet.
      Toivottavasti tästä oli teille edes jotain apua. Hienointahan olis, jos saisitte asiantuntijan käymään mökillä. Hän vois nimetä pensaat ja neuvoa paikanpäällä hoito- ja leikkausohjeet ihan kädestä pitäen.

    • miriam

      Pensaille paras leikkuuaika on aikainen kevät, ennen silmujen avautumista. Jos vappuna ei vielä silmuissa näy elämää, niin sitten vielä ehtii leikkaukset tehdä(suuresti kyllä epäilen sitä).

      Koska ette tiedä, mitä lajeja pensaanne ovat, suosittelen vain harventamaan niistä vanhimpia versoja pois ja poistamaan kuolleet/vahingoittuneet versot. Tuolla juuresta poikki-menetelmällä saatatte menettää osan pensaistanne kokonaan, kun kaikille pensaille sellainen ei sovi.
      Sellainen karkea yleispätevä ohje on, että ne pensaat joille muodostuu runsaasti juuri- ja tyvivesoja, kestävät alasleikkauksen mutta ne, joille niitä ei muodostu, eivät kestä.

      Marjapensaille myös harvennus aikaisin keväällä eli vanhoja = tummia, hilseileviä ja sammaloituneita versoja pois muutama kustakin pensaasta. Ellette ole näitä hoitotoimenpiteitä tehneet vuosiin millekään pensaalle, ei kerralla saa poistaa liikaa, vaan leikkaukset kannattaa jakaa useammalle vuodelle.

      Mikäli teidän on vaikea tunnistaa kuolleet oksat elävistä, jättäkää leikkaaminen kesään, jolloin näette mitkä versot ovat jääneet ilman lehtiä.

      • miriam

        Viestini on tässä kahteen kertaan! Ensimmäinen siirtyi tänne niin hitaasti, että luulin sen hukkuneen matkan varrelle ja ehdin pukata uuden perään...


    • Hannele31

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      429
      1906
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      198
      1593
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1441
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      179
      1423
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1066
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      1050
    7. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      976
    8. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      120
      968
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      96
      948
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      906
    Aihe