kääntäminen & työllistyminen

toivoa elättelevä

Mitä kieliä ja sivuaineita kääntäjäopiskelijalla kannattaisi olla hallinnassa, jotta työllistyminen näyttäisi valoisammalta? Usein puhutaan siitä, kuinka kääntäjien on vaikeaa työllistyä. Te kääntäjäopiskelijat, jotka luette tätä, mitä kieliä olette ajatelleet työkieliksenne ja mihin ns. reaaliaineisiin olette perehtyneet?

Toivon itse pääseväni lukemaan kääntämistä. Työkieliksi aikoisin suomi englanti ranska saksa italia espanja puola romania ukraina venäjä, ja arabiaa myös pohdin. En tiedä, onko tämä hatara pohja. Vaaditaanko ruotsin osaamista?

7

1275

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mahtuu paljon

      10 työkieltä ja pikkuisen ruotsia päälle?

      Yhdelläkin kieliparilla pärjää, jos on todella hyvä. Useimmat eivät ole.

    • tyjtyjtyjtyj

      Melkone kielipää teikäläisellä :P

    • Mahtuu paljon

      Kymmenen työkieltä ja pikkuisen ruotsia lisäksi? On se siinä mielessä hatara pohja, että olisit erinomainen esimerkki ei-minkään-alan-asiantuntijasta. Kielten rohmuaminen yhdistelmään on tehokas tapa päästä kärsimään työllistymisvaikeuksista.

      Yhdellä kieliparilla pärjää, jos on todella hyvä. Minä erikoistuin aikoinani tekniikan käännöksiin, mutta yhden hengen yritystäni pyöritän sopimuksia ja prosessikuvauksia kääntämällä. Tarvittava osaaminen ei putkahtanut päähän hetkessä, vaan alaan oli vuosien mittaan kasvettava sisälle. Onnenpotkuja ja yhteensattumuksia on myös nähty.

      Virkamiesruotsin verran pitää osata, meni sitten mihin yliopistoon tahansa. Lohdutukseksi voin kertoa, että eipä ole kovin vaativa kurssiklusteri.

      • Mahtuu paljon

        Aiempi kirjoitukseni lähti keskeneräisenä käsistä ja katosi eniroavaruuteen. Kirjoitin pari tuntia myöhemmin tämän uuden, ja mikäs se siellä ylempänä pönöttääkään väärää aikaa näyttäen?

        Olisi nolo olo, jos palstanpitäjä olisi joku muu kuin Eniro.


    • toivoa elättelevä

      Kiitos vastauksista!

      No, aikeissa on perehtyä talous- ja lakiasioihin. Että olisi eriyisosaamista niiden alojen tekstien kääntämiseen. Vielä en osaa sujuvasti kuin vasta 8 kieltä noista listaamistani, mutta ajattelin muun muassa sitä venäjää ja puolaa yliopisto-aikana sitäkin tehokkaammin kehittää, kun niissä olen vasta aloittelija.
      Olen todella innostunut kääntäjäksi tai tulkiksi opiskelemisesta, ja minun vahvuuteni ovat ehdottomasti kielet mutta yhteiskunnallisiin & talousasioihin on minulla myös mielenkiintoa. Joskus sitä vaan ajattelee, että tulenko opiskelemaan vain ollakseni valmistuttuani työtön, oli sitten millaiset kieli- ja kääntämistaidot tahansa. Paljon kuulee tämän alan töiden niukkuudesta pelottelua.

      • höpöti

        Taas siellä yksi Miss Suomi luulemassa sujuvaksi osaamiseksi sitä, että persoonapronominit osataan ja kymmeneen lasketaan.

        Ota käteesi kääntäjänkoulutuslaitoksen opinto-opas ja katso, mitä sinun täytyy osata äidinkielestäsi ja parista vieraasta kielestä. Haaveile sitten lisää, jos vielä tekee mieli.


      • valmistunut
        höpöti kirjoitti:

        Taas siellä yksi Miss Suomi luulemassa sujuvaksi osaamiseksi sitä, että persoonapronominit osataan ja kymmeneen lasketaan.

        Ota käteesi kääntäjänkoulutuslaitoksen opinto-opas ja katso, mitä sinun täytyy osata äidinkielestäsi ja parista vieraasta kielestä. Haaveile sitten lisää, jos vielä tekee mieli.

        Tässä muutama vinkki alaa opiskelleelta ja jo valmistuneelta:

        Älä ahnehdi kovin montaa kieltä työkieliksesi, vähempikin rittää (2-3). Erikoistuminen kannattaa ja on oikeastaan pakollistakin. Ota sivuaineiksi yhteiskunta- tai taloustieteitä mahdollisuuksien mukaan ja perehdy alan erikoissanastoon työkielilläsi. Yritä saada työkokemusta jo opintojen aikana. Lue paljon, seuraa uutisia sekä kaikkea mahdollista, etenkin omaan erikoisalaan liittyvää. Pidä kielitaitoa yllä, eli harrasta kieliä myös vapaa-ajallasi, käy vaihdossa sekä kesätöissä ulkomailla. Tietokoneen käyttökin pitää olla hyvin hallussa, sillä kääntäjänä vietät aikasi lähinnä koneen ääressä.

        Valmistuneenakaan et voi tietää kaikkea kaikesta, joten tiedonhankintataidot on myös hyvä hioa huippuunsa opintojen aikana. Tämä tosin pätee jokaiseen alaan. Itse vietän kääntäjänä aikaa siis joko nenä koneessa kiinni tai etsimässä tietoa ja/tai oikeita termejä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1295
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1207
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1135
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      52
      821
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      74
      736
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      661
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      659
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe