Kuorma-auton ajaminen

minäminäminävaan

Hei! Pikku kysymys koskien kuorma-autolla ajamista. Tiistaina oli inssi ja en päässyt läpi,koska vaihteiden käyttö ei ollut ihan hanskassa. Ajamassani autossa on sekä jakaja-että aluevaihteisto. Kysymys kuuluukin siis,missä vaiheessa vaihdan pienemmälle esim 6-vaihteelta risteystä lähestyessä? Kierroslukumittarin neulan ollessa harmaan alueen puolessa välissä vai? Tämä ei tullut selväksi opettajan kanssa, joten toivottavasti apua tulee täältä ja uusi inssi menee läpi :)

9

7911

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käyttöä ei

      opita kirjekurssilla. Ilmeisesti sait lisätunteja. Pane opettaja lujille. Hänen on neuvottava.

    • Pelko pois

      Yleensä Kuorma-autojen kierroslukumittareissa on ns. vihreä alue.
      Kun vaihtelet vaihteita aina sillä tavoin että tuo jenkapuntarin viisari on tällä vihreällä alueella niin varmasti et reppaa inssiä vaihteiden käytön takia.

    • LKJKmm

      Moi, vai että koko autokoulun aikana vaihteiden käyttö ei tullut selväksi. Joopa joo. Ei tullut mieleen kysyä opettajalta ajotunneilla, niitä kun muutamia on takana? Kunhan muuten maksat itsesi kipeäksi opetuksesta mutta suutasi et auki saa.

      No, tässä tulos; maksat lisää ja oikein sinulle.

    • siihen osua

      Joo. Joku jo aikaisemmin sanoi tuosta vihreästä alueesta kierroslukumittarissa. Siellä kuormiksen kierroslukumittarissa jos on niitä eri värejä, niin koitat osua sinne vihreälle alueelle niistä, vaihteita vaihdat sillein. Itse kun kuorkkiskorttia ajoin, niin opetettiin, että vihreän alueen alareunaan osua ne kierrokset, niin ois hyvä.

    • minäminäminävaan

      Vähän siis lisäselvennystä tohon tilanteeseen. Tosiaan 2 kk väliä viimeisen ajokerran ja inssin välillä, joten paniikkia tuppas vähän pintaan ku inssiä ajoin. Ois kai pitänyt kysyä opettajalta, mutta kun open kanssa ajoin, niin kaikki meni silloin ihan hyvin... Kysymys on siis kai enemmän omista hermoista ja uskosta omaan osaamiseen. Tiedän kyllä että isommalle vaihdettaessa alueen täytyy olla vihreällä. Joten siis kun vaihdan isolta vaihteelta pienemmälle, niin tietenkin jarrutan ensin ja hidastan vauhtia, mutta siis sen alueen täytyy olla sillon siis vihreän alueen alareunalla? Ja en kaipaa mitään "ihan oikein ettet päässyt läpi"-juttuja, tulin kysymään vain neuvoa, en kuuntelemaan morkkausta... Muutenkin harmittaa ihan tarpeeksi. Mutta kiitos kaikille asiallisesti vastanneille :)

      • selli

        Tyhjällä autolla ajaessa puolittajaan ei tarvi käytännössä koskea. Alueen pudotat pienelle risteyksen lähellä ja laitat tilanteeseen sopivan vaihteen silmään. Leveämmät risteykset menee helposti isokin puoli päällä. Ei vaihteiden käyttöä voi oikein kirjoittamalla neuvoa kuin perusteet.


      • miepä

        Joko pääsit ajokokeesta läpi?


    • rekkaspede

      Kun lähestyt risteystä, voit vaihtaa pienemmälle vaihteelle kierroslukumittarin ollessa vihreän alueen alaosassa,eli voit selata vaikka kaikki vaihteet läpi. Tyhjällä autolla ei tarvitse käyttää edes jalkajarrua paljoakaan, koska moottori jarruttaa, varsinkin jos käyttää pakokaasujarrua. Puolittajaa ei tarvitse käyttää kuin viimeisellä vaihteella, eikä silläkään välttämättä, mutta opeteltavaha se on.

    • täällä

      Kierroslukumittarissahan vihreällä alueella osoitetaan moottorin parasta vääntöaluetta. Moottorilla jarruttaessa sen sijaan paras teho pakokaasujarrusta saadaan kun kierrokset ovat vihreän ja punaisen alueen välissä. Esimerkiksi vanhan mallin FH-Volvoissa tämä moottorijarrutusalue on merkitty sinisellä.

      Risteystä lähestyttäessä vaihdetaan siis pienempää siten, että kierrokset eivät pääse punaiselle alueelle asti ja niin, että ne ovat vihreällä alueella silloin kun uudelleen aletaan kiihdyttää. Nopeutta hidastettaessa pitäisi vaihtaa pienemmälle vaihteelle viimeistään silloin kun kierrokset ovat vihreän alueen alareunassa.

      Kun kuorma ei ole kovin painava, tai painavemmallakin kuormalla alamäkeen, voi kiihdyttäessä myös huoletta ylittää hieman sitä vihreää aluetta, jolloin voi hieman hyppiä vaihteita yli. Esim paikoiltaan lähtiessä voi pari ensimmäistä vaihtoa vaihtaa puolitoista vaihdetta kerralla. Tämä on polttoaineen kulutuksen kannaltakin parempi tapa kuin orjallisesti pitää koko kiihdytyksen ajan kierrokset vihreällä alueella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1776
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1484
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1163
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1151
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1116
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1111
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1084
    Aihe