Helluntaikirkko hanke

ja valta..

Helluntaiseurakunnat ovat olleet hyviä ja raamatullisia seurakuntia.

Helluntaiseurakuntien oppi ja toiminta perustuu melko pitkälti raamatun opetuksiin.

Helluntaiseurakunnat eivät ole koskaan olleet täydellisiä, eivätkä virheettömiä.

Yksittäisten Helluntaiseurakuntien välillä on opissa ja toiminnassa suuria eroja. On hyviä raamatullisia helluntaiseurakuntia. On myös joitakin erikoisen karismaattisia Helluntaiseurakuntia, kuten esim. Seinäjoen Helluntaiseurakunta, joka ei ansaitse tämän kirjoittaman mielestä, edes Helluntaiseurakunnan nimeä, sanottakoot sitä vaikka Riveriksi.


Ennen Helluntaiseurakunta on ollut melko hyvä ja turvallinen valinta. Sitten tuli menestysteologia ja torontolaisuus ja kirkkokunta hanke.

Nykyisin ja muutaman viime vuosikymmenen aikana Helluntaiseurakuntiinkin on päässyt pujahtamaan yhtä ja toista epäämäräistä ja kummallista, joista johtuen muutamia yksittäisiä Helluntaiseurakuntia on arvosteltu ja moitittu.

Vaikka Helluntaiseurakunnat ovat nyt vaikeuksissa Helluntaikirkko asian synnyttämän hajaannuksen vuoksi, silti Helluntaiseurakunta on yhä hyvä vaihtoehto. Eivät kaikki Helluntaiseurakunnat ole muuttumassa kirkoiksi, jäljelle jää useita Helluntaiseurakuntia, jotka säilyttävät helluntailaisuuden. Kirkkokunta hanke on kokenut vastoinkäymisiä, useimmat vastustavat sitä.


Helluntaikirkosta on kirjoiteltu yhtä ja toista, mutta jotta keskustelu ei jäisi vain Helluntaikirkon mainostamiseksi, tuon esille muutaman vähemmän puhutun asian.


Helluntaikirkon tarkoitus on siirtää valta paikallistasolta eli yksittäisen seurakunnan johdolta, pastorilta ja vanhemmistolta keskushallinnon käsiin. Tarkoituksensa on keskusjohtoinen kirkkokunta kuten vapaakirkko on.

Tätä asiaa vastaan on väitelty usein. Mutta miksi kukaan perustaisi keskusjohtoista kirkkokuntaa, ellei kaiken tarkoitus ole keskusjohtoisuus.

Jos tarkoitus olisi se, että mikään ei muutu ja että kaikki jäisi ennalleen, ei olisi olemassa Helluntaikirkko hanketta. Helluntaikirkko hankkeen tarkoituksena on suuri muutos, mutta koska se muutos ei ole useimman helluntailaisen mieleen, asia pyritään esittämään sillä tavoin kaunisteltuna ja peiteltynä, että ihmiset eivät vastustaisi Helluntaikirkkoa.

Useimmat Helluntaiseurakunnat pelkäävät itsenäisyytensä ja vapautensa menettämistä, kirkkokunta puuhamiehet koittavat sumuttaa heitä, vakuuttamalla ettei mikään muutu. Miksi kukaan alkaisi noin suureen hankkeeseen, ellei tarkoituksena ole muutokset.

Keskusjohtoisessa kirkkokunnassa yksittäisen seurakunnan toiminnasta ja opillisesta linjasta päättävät Helluntaikirkon hallitus.

Siirtymäkauden aikana yksittäisellä Helluntaikirkko seurakunnalla on enemmän vapautta hoitaa omia asioitaan, mutta siirtymäkauden jälkeen keskusjohto sanelee säännöt.

Kirkkokuntaa on vastustettu mm. sen vuoksi, että on pelätty että keskusjohtoisessa systeemissä koko herätysliikkeen eksyminen on helpompaa. Keskusjohdon eksyessä vaikka hmm menestysteologiaan, koko kirkkokunta eksyy myös. Sitä pelkoa ei ole nykyisin, Helluntaikirkon puuhamiehillä on tärkeämpääkin mietittävää kuin eksytykset.


Itsenäinen Helluntaikirkkoon kuulumaton Helluntaiseurakunta voi vielä päättää keskuudessaan mm. sen mitä raamatunkäännöstä seurakunnassa käytetään ja pastorien lipereiden käytöstä, mutta keskusjohtoisessa Helluntaikirkossa siirtymäkauden jälkeen, keskushallinto päättää nekin asiat.

Yksittäinen ja itsenäinen Helluntaiseurakunta, joka ei kuulu Helluntaikirkkoon, voi käännyttää ei toivotun puhujan pois, mutta keskusjohtoisessa systeemissä keskusjohdon hyväksymälle puhujalle on avattava ovet.


Helluntaikirkkokuntaa markkinoidaan vähäisenä muutoksena, suorastaan pikkuasiana, mutta jokainen hyvällä ymmärryksellä varustettu ihminen joka on seurannut Helluntaiseurakunnasta käsin näitä tapahtuneita asioita, näkee miten paljon riitaa ja epäsopua ja hajaannusta tämä "pikkuasia" on tuonut helluntailaisten keskuuteen.

Menestysteologia ja torontolaisuus jakoivat mielipiteitä ja seurakuntia aikoinaan, väkeä lähti Helluntaiseurakunnista pois ja syntyi uusia karismaattisia seurakuntia, joiden oppi ja käytäntö poikkeavat suuresti Helluntaiseurakuntien raamatullisesta linjasta. Helluntaikirkko hanke on näiden eksytyksien jälkeen pahin Helluntaiherätyksen hajottaja.


Onko Helluntaikirkko vähäinen "pikkuasia", pelkkä kosmeettinen muodollisuus ?

Siitä mitä se on saanut aikaan, huomaatte jos tahdotte, että kyseessä on hyvin suuri asia, merkittävä asia.

Monet helluntailaiset ovat aikoinaan eronneet Luterilaisesta kirkosta tultuaan uskoon, nyt heitä patistellaan liittymään kirkkoon uudelleen, sellaiseen kirkkoon joka kantaa Helluntaikirkon nimeä, jossa on pian papit jotka käyttävät lipereitä.

Jos tutkitte muutamien viimeisten Helluntaikonferenssien ja talvipäivien puhujavieraita ja ohjelmaa tai Ristin Voiton kirjoituksia ja ilmoituksia, niin ehkä huomaatte että Helluntaikirkko on opillisesti hyvin laaja-alainen. Ne opetukset ja ihmiset, joita ennen pidettiin eksyttäjinä ja roistoina, näyttävät kelpaavan Helluntaikirkon järjestämiin tilaisuuksiin puhumaan ja opettamaan.


Miten Helluntaikirkko toiminta vaikuttaa tavallisessa itsenäisessä Helluntaiseurakunnassa ?

- Seurakunnassa muutama ihminen alkaa syystä tai toisesta kannattamaan ajatusta Helluntaikirkosta ja sitten kun heitä on kymmenen he muodostavat olemassa olevan seurakunnan sisälle Helluntaikirkko seurakunnan ja valitsevat sille vanhemmiston ja alkavat keräämään väkeä Helluntaikirkkoon. Helluntaikirkko vastustavat ihmiset joutuvat b-luokan seurakuntalaisiksi, heitä ei valita vanhemmistoon eikä heille anneta tilaisuutta tuoda esille mielipiteitään.

Sitten kun Helluntaikirkolliset saavat enemmistön kannattamaan Helluntaikirkkoa, he siirtävät seurakunnan omaisuuden Helluntaikirkko seurakunnalle ja lakkauttavat alkuperäisen Helluntaiseurakunnan. Helluntaikirkkoa vastustavat seurakuntalaiset menettävät oikeutensa yhdessä talkoilla ja lahjoituksilla hankittuun omaisuuteen.


Eli Helluntaikirkko on hanke, jossa valta seurakunnissa siirretään tietyllä tavalla ajattelevien ihmisten käsiin ja siirtymäkauden jälkeen valta keskitetään keskusjohdon käsiin.

8

2287

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sam Andreevitsh

      *

      Oikaiskaa, jos olen väärässä, mutta eikös tämän uskonnolliseksi yhdyskunnaksi muuttumisen taustalla ole uskonnonvapauslain muutos? Nyt jo vanhentunut uskonnonvapauslaki oli sellainen, että se ei joiltain kohdin olisi soveltunut helluntaiseurakuntien käytäntöihin, mutta uusi soveltuu niihin melko täydellisesti. Kun tällainen laki oli valmisteilla, niin käynnistyi myös pohdinta siitä, voitaisiinko siirtyä yhdistyslain (onko oikea termi?) alta uskonnonvapauslain alaisuuteen.

      Tässä linkissä on kerrottu jotain uuden uskonnonvapauslain mukanaan tuomista muutoksista:
      http://www.uskonnonvapaus.fi/artikkelit/2003.html

      *

      Se mikä tässä "kirkkokuntahankkeessa" on varmasti todellisuudessa eniten ihmisten mielissä pelkoa aiheuttanut, on tämä nimi Helluntaikirkko. Mitä itse olen tietoja saanut asiaa valmistelleilta, niin tämä nimitys helluntaikirkko tuli mukaan aivan prosessin loppuvaiheessa. Ainakin eräs asiaa valmistellut totesi, että vuosien valmistelun aikana hän ei koskaan kuullut puhuttavan asiasta tällä termillä. Esillä taisi olla esim. termi "Suomen helluntaiseurakunnat".

      Minulle joku totesi joskus kuukausi sitten, että kun hän on kerran kirkosta eronnut, niin ei hän enää kirkkoon takaisin liity; liittyköön vaikka kaikki muut. Helluntaiseurakunnissa on vuosikymmenet "kirkko" ollut melkeinpä kirosana. Jos tälle uskonnolliselle yhdyskunnalle olisi annettu nimeksi vaikkapa "Suomen helluntaiseurakunnat", niin vastustus hanketta kohtaan olisi voinut olla jopa 80-90% nykyistä vähäisempää.

      *

      Keskustelussa tätä uskonnolliseksi yhdyskunnaksi muuttumista valmistelleen henkilön kanssa muutama viikko sitten tuli myös hyvin vahvasti esille, että tämä nyt Helluntaikirkoksi nimetty elin on perustettu todellakin vain seurakuntien yhteistyöelimeksi. Hyvin painokkaasti hän sanoi, että mitään vallan siirtämistä seurakunnilta jollekin keskuselimelle tässä ei ole ollut tavoitteena, ja siksi yhdyskuntajärjestykseenkin on kirjattu, että seurakunnat ovat itsenäisiä.

      *

      Eli siis: uskonnonvapauslain muutos kai on ollut se syy, miksi tähän hankkeeseen on ryhdytty?

      Ja vielä: itse en ole liittynyt helluntaikirkkoon, joten minulla ei ole sellaista motiivia puolustella mitään. Syyni kirjoitukselle on se, että seurakuntaa ollaan jakamassa nyt väärin perustein. Jos haluamme säilyttää Hengen luoman yhteyden, meidän on pyrittävä totuuteen ja meidän on puhuttava totta toinen toisillemme. Ja jos meillä ei ole tietoa jostain asiasta, niin meidän on sekin myönnettävä, eikä esitettävä veljistämme sellaisia epäilyksiä, jotka eivät todellisuudessa pidä paikkaansa.

      *

    • vaan olisi

      menossa yhteiseen porttokirkkoon...

      • mahdollista.

        miksi muuten pitäisi muodostaa suuria kokonaisuuksia kaikilla aloilla. helpompi on yhden ihmisen ottaa koko maailma hallintaansa kun kaikki on jo valmiiksi yhtä.


      • siksi ajattelen
        mahdollista. kirjoitti:

        miksi muuten pitäisi muodostaa suuria kokonaisuuksia kaikilla aloilla. helpompi on yhden ihmisen ottaa koko maailma hallintaansa kun kaikki on jo valmiiksi yhtä.

        että lähden pois Helluntaikirkosta, kun tuo kehitys on väistämätöntä. Vihaan tavallaan tuollaisia instituutioita, vaikka ovatkin ihan kelpoja, mutta silti, Jumalan evankeliumia tulee levittää toisella tapaa.


    • on kummallinen srk

      itse en ajatellut olevani kauempaa. mun mielestä siellä ei ole mitään ihmeellistä. samaa kauraa kun muutkin. yhtä kaukana apostolisesta ajasta mielestäni kuin muutkin. mieluumin elän yksin ja perustan uuden srkn joka on paljon paree. kiitos kaikille. aamen. :)

    • Rakkaudella

      "Helluntaikirkon tarkoitus on siirtää valta paikallistasolta eli yksittäisen seurakunnan johdolta, pastorilta ja vanhemmistolta keskushallinnon käsiin. Tarkoituksensa on keskusjohtoinen kirkkokunta kuten vapaakirkko on."
      Itse olen toiminut molemmissa seurakunnissa useammiassa paikassa ja mielestäni Vapaakirkko on kyllä vähemmin keskusjohtoinen kuin nykyiset Helluntaiseurakunnat. Esimerkkinä otan lupakäytännön, jos haluat puhujan vapaakirkkoon hellareísta, niin täytyy saada lupa paikalliselta helluntai srk:lta. Esim evankelista Hannu Vaurulan nimeä ei saatu julkaista lehdessä, kun lupa puuttui. Pyytäkääpä jotakin nimekästä puhujaa muuhun kuin helluntaiseurakuntaan niin ongelmia tulee... paikallinen helluntai srk tuskin antaa lupaa kyseiselle puhujalle kateudessaan ja niin sitten perutaan taas...
      Toivottavasti tämäkin kohta korjaantuu helluntai kirkon tultua ja puhujat voivat vapaasti itse päättää missä puhuvat!

      Kohta 2: Suomessa ei saa kerätä yhdistykset rahaa ilman lääninhallituksen lupaa muilta kuin jäseniltään! Tätä kohtaa rikotaan joka sunnuntai kun kerätään kolehtia. Tuskin Herran seurakunnan kuuluu lakia rikkoa. Tämäkin epäkohta poistuu kirkon myötä.
      Niin ja miten on nämä kahteen kirkkoon kuulumiset. Moni kuuluu kahteen seurakuntaan, ev.lut ja Hellariin. Eikö se ole Raamatun mukaan vähän ristiriitaista!

      "Yksittäinen ja itsenäinen Helluntaiseurakunta, joka ei kuulu Helluntaikirkkoon, voi käännyttää ei toivotun puhujan pois, mutta keskusjohtoisessa systeemissä keskusjohdon hyväksymälle puhujalle on avattava ovet."
      Ei ainakaan vapaakirkossa päätä muut kuin seurakunta kuka saa puhua. Katsoppa edellinen kohta!
      "Itsenäinen Helluntaikirkkoon kuulumaton Helluntaiseurakunta voi vielä päättää keskuudessaan mm. sen mitä raamatunkäännöstä seurakunnassa käytetään ja pastorien lipereiden käytöstä, mutta keskusjohtoisessa Helluntaikirkossa siirtymäkauden jälkeen, keskushallinto päättää nekin asiat." Uutta mulle, eipä ole paljon vapiksessa lipereitä nähty!

      Kirjoittajan pelot on kuitenkin mahdollista toteutua, ja silloin ollaan tosi kusessa...
      En ole vielä ehtinyt tutustua Hellarikirkkoon, joten en osaa vastata mikä on hellari kirkon tie.

      • yhd.perustajajäsen

        Yhdistyspohjaisen seurakunnan kolehtien keruu on täysin laillista.Yhdistyksen nimen yhteydessä kerrotaan varsinainen toiminta,toisin sanoen hengellisten tilaisuuksien järjestäminen. yhdistyksen säännöissä nimen omaan mainitaan vapaaehtoinen kolehti hengellisten tilaisuuksien järjestämisen yhteydessä.Mikä siinä voi olla laitonta, kun yhdistys on kerran hyväksytty yhdistysrekisteriin.Perustamisen yhteydessä on todella tarkka kontrolli ennenkuin mitään hyväksytään Yhdistyksen perustamisen sanamuodoissa ei vaadita kolehdin keruun yhteydessä mainintaa vain yhdistyksen jäseniltä.Ei kannattaisi pelotella ihmisiä laittomuuksista ennenkuin on ottanut selvää!!!!


    • helluntai sydämessä

      Rauhaa Jumalan lapsille. Vuonna 1977 liityin kasteen kautta helluntaiseurakuntaan. Olin silloin 20-v. Tulin maailmasta, aivan uuteen ja outoon uskovien yhteyteen. Mutta Jumala kun pelastaa Hän myös istuttaa meidät paikallemme kauniisti. On sanottava että aika on muuttunut. Surulla katselen joitakin uskoviksi itseään nimittävien elämää. Ei ole perspektiiviä menneen ajan seurakuntaelämään, eikä nykytapojen hapattamina nähdä itsessä muuttumisen tarvetta. Moni asia mikä on syntiä saa melko vapaasti kukkia seurakunnissa. Ei enää ole nuhtelijoita ja peräänkatsojia. Monessa paikassa on vääränlainen meininki vallalla, varsinkin nuorisotyössä. Koen syvästi, että olemme todella siinä luopumuksen iltahetkessä missä lamput sammuvat. Jumalan Sana on menettämässä ylimmän auktoriteetin uskovien elämässä. Liberalismi valtaa mieliä. Niinhän se on maailmankin ihmisten keskellä. Olem kuullut, että Klaus Korhonen olisi käynyt Paavin vastaanotolla. (Korhonen on Helluntaikirkon johtaja). Myös viimevuonna ekumeenisessa kokoontumisessa jossain kirkossa hän oli molempien katolisten kirkkojen ja luterilaisen kirkon ylimpien johtajien kanssa alttarilla. Katsoin sitä kauhistuneena. Lopunajan porttokirkko on katolisenkirkon hyväksymä. Katolinenkirkko ei luovu opistaan, joten muitten on luovuttava. Ja mikä se suuri luopumus on? Se, että luovutaan uskonvanhurskaudesta. Yksin Kristuksen kautta pelastumisesta. Ken lukee katolisten omia kirjoituksia pelastuksesta, hän tietää miten erilaista pelastusta he opettavat kuin Raamatun oppi on. Kenellä ei ole Poikaa sillä ei ole Isääkään, opettaa Raamattu. Rakkaat uskovat. Palatkaamme lukemaan Raamattua ja sitä käännöstä käyttäen mistä löytyy vielä suora tie. Muistakaamme: Jumala ei muuta Sanaansa. Ilman rangaistusta me emme voi sitä tehdä. Jos sen teemme joudumme siitä tilille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      335
      2921
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      106
      2204
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1640
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1164
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1047
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      993
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      960
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      944
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      852
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      41
      763
    Aihe