lohimedaljongit

herkku-pertti

Miten grillataan oikeaoppisesti lohimedaljonkeja? Kerran olen grillannut niitä ja niistä tuli hyvin hauraita ja vetisiä. Olikohan liian pitkään grillissä? Valelin niiden päälle HP Sauce-kastiketta, mutta se ei ainakaan niille sopinut. Netistä olen löytänyt vaan valkoviinikastiketta, joilla niitä voi maustaa, mutten pidä siitä joten mitä muita vaihtoehtoja on?

13

7583

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • en maustaisi

      grillauksen aikan lohta yhtään millään. Mahdolliset kastikkeet pöytään, josta kukin voi ottaa kalalleen, jos tykkää. Myös sitruunan/limen lohkoja tarjolle.

      En ole koskaan onnistunut kalasta saamaan vetistä grillissä - yleensä vaarana on liiallinen kuumuus ja palaminen, varsinkin kun siitä tippuu rasvaa, joka syttyy helposti. Kannattaa varata foliota varalle ja tarvittaessa pistää se kalan alle.

    • Lohimedaljonki pysyy parhaiten kasassa kun sen grillaa folion päällä. Toinen mahdollisuus on halsterin käyttö.
      Maustamisessa HP ei ehkä ole parasta. Joillekin syöjille riittää pelkkä suola, toiset maustavat pippurilla, piri-pirillä, tai yrteillä jne. Kalan voi mainiosti grillata maustamattomana ja maustaa vasta aterioinnin ohessa.
      Toki kalan voi marinoida kevyesti myös ennen grillausta, marinadiohjeita löytänet netistä.

      • herkku-pertti

        Jaahas, täytyypä kokeilla tuota foliokikkaa. Entäs mitäs sille nahalle pitää tehdä, jätetäänkö se kiinni vai revitäänkö ennen grillausta tai paistamista kiinni?


      • herkku-pertti kirjoitti:

        Jaahas, täytyypä kokeilla tuota foliokikkaa. Entäs mitäs sille nahalle pitää tehdä, jätetäänkö se kiinni vai revitäänkö ennen grillausta tai paistamista kiinni?

        Minä annan nahan olla paikoillaan ja aloitan grillauksen lihapuolelta. sitten kääntö nahalle ja kypsyysaste maun mukaan. Tarjoillessa nahan voi poistaa jos tarvis on, lähtee helposti. Eli Lohi on kuin liha sitä voi nauttia eri kypsyysasteina. Tietysti järvilohi vaatii matokuurin. Jotkut tykkää läpikypsistä, toiset rosesta.
        Miten heittomerkki pitikään tuossa rosessa panna?!


      • pakko kysyä
        Parta-Arska kirjoitti:

        Minä annan nahan olla paikoillaan ja aloitan grillauksen lihapuolelta. sitten kääntö nahalle ja kypsyysaste maun mukaan. Tarjoillessa nahan voi poistaa jos tarvis on, lähtee helposti. Eli Lohi on kuin liha sitä voi nauttia eri kypsyysasteina. Tietysti järvilohi vaatii matokuurin. Jotkut tykkää läpikypsistä, toiset rosesta.
        Miten heittomerkki pitikään tuossa rosessa panna?!

        Mikä kala on järvilohi?


      • pakko kysyä kirjoitti:

        Mikä kala on järvilohi?

        Tarkoitin järvilohella ei-meressä kasvatettua lohta luonnonlohta, tai kirjolohta.


    • pitää

      jättää vähän alikypsäksi kuin päästää ylikypsäksi: silloin lohi on pilalla.

    • täällä meillä

      En osta lohta medaljonkeina, vaan fileinä (yleensä halvempaa). Leikkaan tavallisesti puolikkaan lohimedaljongin kokoisiksi viipaleiksi, jotka ladon halsterin väliin. Maustan yleensä punertavalla kalamausteseoksella (taitaa olla vammalalaisen V. Hukkasen Kalaneuvos-nimistä tavaraa). Siinä on suolaa riittämiin – muuta suolaa ei tarvita. Joskus ripottelen osaksi sitruunapippuria, osaksi tuota Kalaneuvosta. Mausteet saavat vetäytyä puolisen tuntia ennen kuin aloitan grillauksen.

      Eikä missään nimessä mitään grillikastikkeita! Lohessa on rasvaa grillaamisen kannalta aivan riittävästi (ellei liikaakin).

      Grillaan aika äkäisellä hiilloksella molemmin puolin sen verran, että osa pinnasta saa hieman ruskeaa väriä. Koko hommaan ei mene montakaan minuuttia.

      Liian kypsäksi ja kuivaksi grillattu lohi on pilalla. Lohen TÄYTYY jäädä meheväksi!

      Loimulohi ja sen kypsytysajat on sitten tykkänään toinen juttu.

      • vanha kokki

        On erittäin helppo leikata itse, etenkin jos on jo valmis filee käytettävissä. Leikkaa filee poikki nahkaa myöden, siirrä veistä pari senttiä ja leikkaa taas, mutta jätä nahka ehjäksi. Siirrä jälleen veistä pari senttiä ja leikkaa nahka poikki. Nyt sinulla on medaljonki kun käännät leikkeen auki nahan varaan, eli avaat sen kuin vihkon. Sipaisu öljyä pintaan ja grillille. Jos haluat voit sen myös maustaa, ei sillä ole merkitystä maustatko ennen vai jälkeen. Jos käytät foliota alla saat paistetun lohen jos et, saat grillatun lohen. Älä yritä kääntää kalaa liian aikaisin, se tuppaa ottamaan ritilään kiinni, mutta kypsyessään se irtoaa helposti, tosin ei aina, edes ammattilaisella, kuten olemme joskus TV:ssa nähneet.


      • täällä meillä
        vanha kokki kirjoitti:

        On erittäin helppo leikata itse, etenkin jos on jo valmis filee käytettävissä. Leikkaa filee poikki nahkaa myöden, siirrä veistä pari senttiä ja leikkaa taas, mutta jätä nahka ehjäksi. Siirrä jälleen veistä pari senttiä ja leikkaa nahka poikki. Nyt sinulla on medaljonki kun käännät leikkeen auki nahan varaan, eli avaat sen kuin vihkon. Sipaisu öljyä pintaan ja grillille. Jos haluat voit sen myös maustaa, ei sillä ole merkitystä maustatko ennen vai jälkeen. Jos käytät foliota alla saat paistetun lohen jos et, saat grillatun lohen. Älä yritä kääntää kalaa liian aikaisin, se tuppaa ottamaan ritilään kiinni, mutta kypsyessään se irtoaa helposti, tosin ei aina, edes ammattilaisella, kuten olemme joskus TV:ssa nähneet.

        joskus tulee leikeltyä file medaljoingeiksikin tuolla opettamallasi tavalla, mutta kun kotioloissa ei tuolla annoksen näyttävyydellä ole niinkään merkitystä, niin vetelen yleensä yksittäisiksi viipaleiksi. Syöjien on tällöin helpompi ottaa lautaselleen sen verran kalaa kuin haluaa eikä ”tuplaviipaletta” kerralla.


      • vanha kokki kirjoitti:

        On erittäin helppo leikata itse, etenkin jos on jo valmis filee käytettävissä. Leikkaa filee poikki nahkaa myöden, siirrä veistä pari senttiä ja leikkaa taas, mutta jätä nahka ehjäksi. Siirrä jälleen veistä pari senttiä ja leikkaa nahka poikki. Nyt sinulla on medaljonki kun käännät leikkeen auki nahan varaan, eli avaat sen kuin vihkon. Sipaisu öljyä pintaan ja grillille. Jos haluat voit sen myös maustaa, ei sillä ole merkitystä maustatko ennen vai jälkeen. Jos käytät foliota alla saat paistetun lohen jos et, saat grillatun lohen. Älä yritä kääntää kalaa liian aikaisin, se tuppaa ottamaan ritilään kiinni, mutta kypsyessään se irtoaa helposti, tosin ei aina, edes ammattilaisella, kuten olemme joskus TV:ssa nähneet.

        En ole kalankäsittelyekspertti, mutta huomasin tuon medaljongin ja kalaperhosen ja mielestäni ne ovat kaksi eri asiaa. Tuo tapa, millä kalan leikkaat, on se perhonen, mutta medaljonki tehdään mielestäni siten, että kokonainen kala leikataan poikittaisuunnassa viipaleiksi siten, että viipaleen paksuus on noin parin tuuman verran - eli yhdessä medaljongissa on kalaa kummaltakin puolelta.

        Medaljongissa kala ei saa olla fileoitua ja nahoitettua vaan pelkästään suolistettu ja kokonainen kala - nahka päällä ja ruodot sisällä.

        Lienenkö oikeassa?

        Tämä kumpikin tapa on verraton siinä mielessä, että kalan paistopinta on poikkilihakseen eikä pitkittäissuunnassa. Kalaa voi paistaa nopeasti kuumalla pannulla tai grillillä ja valmistusaika on tosi lyhyt. Ja on syytäkin olla, koskapa muuten kalaa on vaikea saada ehjänä käsiteltyä.

        Tämä muistuttaa leikkuu- ja paistotapana muun lihan leikkausta poikkisyin ja paistoa poikkisyin, jolloin lämpö saadaan uppoamaan paremmin lihakseen ilman, että pinnat kuivuisivat liikaa kun lihasnesteen vuotokohdat tukitaan paistopinnalla. Jos paistetaan syiden pituussuuntaan - kuten normaalista fileestä pala leikkaamalla - saadaan helpolla kuivaa aikaiseksi. Yleensä tällöin myös paistetaan liian kauan.


      • vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        En ole kalankäsittelyekspertti, mutta huomasin tuon medaljongin ja kalaperhosen ja mielestäni ne ovat kaksi eri asiaa. Tuo tapa, millä kalan leikkaat, on se perhonen, mutta medaljonki tehdään mielestäni siten, että kokonainen kala leikataan poikittaisuunnassa viipaleiksi siten, että viipaleen paksuus on noin parin tuuman verran - eli yhdessä medaljongissa on kalaa kummaltakin puolelta.

        Medaljongissa kala ei saa olla fileoitua ja nahoitettua vaan pelkästään suolistettu ja kokonainen kala - nahka päällä ja ruodot sisällä.

        Lienenkö oikeassa?

        Tämä kumpikin tapa on verraton siinä mielessä, että kalan paistopinta on poikkilihakseen eikä pitkittäissuunnassa. Kalaa voi paistaa nopeasti kuumalla pannulla tai grillillä ja valmistusaika on tosi lyhyt. Ja on syytäkin olla, koskapa muuten kalaa on vaikea saada ehjänä käsiteltyä.

        Tämä muistuttaa leikkuu- ja paistotapana muun lihan leikkausta poikkisyin ja paistoa poikkisyin, jolloin lämpö saadaan uppoamaan paremmin lihakseen ilman, että pinnat kuivuisivat liikaa kun lihasnesteen vuotokohdat tukitaan paistopinnalla. Jos paistetaan syiden pituussuuntaan - kuten normaalista fileestä pala leikkaamalla - saadaan helpolla kuivaa aikaiseksi. Yleensä tällöin myös paistetaan liian kauan.

        Kalan käsittelyä ja siihen kuului myös lohen erilaiset leikkuutavat. Kertomallasi tavalla, jossa siis kala leikataan paksuhkoksi palaksi poikittain ja jossa kylkiruodot jäävät paikoilleen, kutsuttiin lohikyljykseksi ja myös medaljongiksi. Nahkapuoli vastakkain avattuna ja ruodottomana kyse oli perhosesta ja myös medaljongista. Tiedä sitten mikä on eksakti termi.


    • Kala-Eetu

      En tiedä millaista lohta olet grillannut. Epäilen että lammikossa tehoruokittua ehkä geenimanipuloiduilla rehuilla kasvatettua kirjolohta.
      Jos näin on niin heitä kirjolohesi roskiin ja kokeile oikeaa kalaa joka on kasvanut ja pyydystetty merestä. Siika on hyvä vaihtoehto kunhan se on luomua, niitäkin kun kasvatetaan nykyään verkkoaltaissa.
      Uskon että olet tyytyväinen oikeaoppisesti valmistamaasi kalaan, minä ainakin olen omaani.
      En enää milloinkaan osta pahalle haisevaa, vääränlaisesta rasvasta kihisevää niljakasta kirjolohta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Useita puukotettu Tampereella

      Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht
      Tampere
      247
      4639
    2. Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?

      Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii
      Puolanka
      77
      3086
    3. Leipivaaran päällä on kuoleman hiljaista.

      Suru vai suuri helpotus...
      Puolanka
      47
      2473
    4. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      28
      1813
    5. Meneeköhän sulla

      oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua
      Ikävä
      45
      1777
    6. Koska näit kaivattusi viimeksi

      Milloin tapasit rakkaasi? Ja etenikö suhde yhtään?
      Ikävä
      81
      1470
    7. Lähetä terveisesi kaipaamallesi henkilölle

      Vauva-palstalta tuttua kaipaamista uudessa ympäristössä. Kaipuu jatkukoon 💘
      Ikävä
      85
      1295
    8. PS uusimman gallupin rakettimainen nousija

      https://yle.fi/a/74-20170641 Aivan ylivoimaisesti suurin kannatuksen nousu PS:lle. Nousu on alkanut ja jatkuu 2 vuoden
      Maailman menoa
      143
      965
    9. Tekiskö nainen mieli tavata...

      Viikonloppuna ja...?
      Ikävä
      69
      958
    10. Sellainen tunne sydämessä

      Että nainen olet kaivannut minua. Tai sanonko että oikeastaan koet sitä samaa nostalgiaa, kaipuuta ja mukavia muistoja,
      Ikävä
      86
      894
    Aihe