niin ei tarvitse miettiä, onko nauta sitkeää.
Mausteeksi riittää pippuri ja suola, grilli maustaa loput. Ja jauheliha voi olla naudasta, siasta, lammas tai kana. Lyhyt grillausaika.
Tatar on mainittu erikseen, koska tarkoitan sillä sisäfileestä haarukalla raaputettua pihviä.
En ole expertti, vain auttamaton herkkup-e.
Grilliin jauhelihapihviä,
17
3054
Vastaukset
- Niinpä...
Et tosiaankaan ole "expertti"...
Oikea nimimuoto on "tartar", ei "tatar". Ja oleellisinta siinä ei ole niinkän se, onko liha raaputettu haarukalla vai jauhettu myllyssä, vaan ennen kaikkea se, että liha syödään täysin raakana ilman minkäänlaista kypsytystä. Joten ei sitä missään nimessä eikä vaiheessa grilliin laiteta. Tai jos laitetaan, se lakkaa sillä sekunnilla olemasta tartar-pihvi.- Katoppa, minä katselen
maailmaa vähän kansainvälisemmin,en kyllä halua sillä mitenkään leveillä. Täällä muualla tarttuu yksi ja toinen eurooppalainen muoto sanoista päähän, niin että anteeksi vain. Tartar ja tatar on molemmat käytettyjä, voit googlata tai katsoa täältä:
http://de.mimi.hu/gastronomie/tatar.html - voi myös grillata
Katoppa, minä katselen kirjoitti:
maailmaa vähän kansainvälisemmin,en kyllä halua sillä mitenkään leveillä. Täällä muualla tarttuu yksi ja toinen eurooppalainen muoto sanoista päähän, niin että anteeksi vain. Tartar ja tatar on molemmat käytettyjä, voit googlata tai katsoa täältä:
http://de.mimi.hu/gastronomie/tatar.htmlnopeasti ala puolelta, ja se on yhä edelleen ta(t)ar.Aloittaja
- Attila*
Katoppa, minä katselen kirjoitti:
maailmaa vähän kansainvälisemmin,en kyllä halua sillä mitenkään leveillä. Täällä muualla tarttuu yksi ja toinen eurooppalainen muoto sanoista päähän, niin että anteeksi vain. Tartar ja tatar on molemmat käytettyjä, voit googlata tai katsoa täältä:
http://de.mimi.hu/gastronomie/tatar.htmlSinä nyt vain sekoitat kaksi asiaa, se mitä jokin on suomeksi ja se mitä sama asia on jollakin toisella kielellä. Tässä tapauksessa "tatar" on esimerkiksi saksaa, vaan ei suomea. Tottakai löytyy lukemattomia Google-osumia sanasta "tatar" muunkielisille sivustoille. Mutta suomeksi tatar on eräs perennalaji...
- ihmeessä
voi myös grillata kirjoitti:
nopeasti ala puolelta, ja se on yhä edelleen ta(t)ar.Aloittaja
tartar- eli raakalihapihvin "grillaisi nopeasti alapuolelta"? Eikä se silti muutu tartarpihviksi vain siksi, että sinä niin sanot tai haluat.
- minun keksintö,
ihmeessä kirjoitti:
tartar- eli raakalihapihvin "grillaisi nopeasti alapuolelta"? Eikä se silti muutu tartarpihviksi vain siksi, että sinä niin sanot tai haluat.
jos et lue sitä kohtaa saksaksi,jota ehdotin ja ne kaikki sivut eivät ole minun kirjoittamieni, katso ruotsiksi,
jos se ei käy, eiköhän joku paremman lafkan kokki voi selittää, että ta(r)tar pihvin voi nopeasti grillata, mutta vain alapuolelta.Koeta kestää. - selvää suomea,
Attila* kirjoitti:
Sinä nyt vain sekoitat kaksi asiaa, se mitä jokin on suomeksi ja se mitä sama asia on jollakin toisella kielellä. Tässä tapauksessa "tatar" on esimerkiksi saksaa, vaan ei suomea. Tottakai löytyy lukemattomia Google-osumia sanasta "tatar" muunkielisille sivustoille. Mutta suomeksi tatar on eräs perennalaji...
pitäisi sanoa tattaripihvi, tai tataarien pihvi, lainasanoja kaikki, ei suomea.Sanat tatar, tartar, tataari liittyvät Venäjän alueilla asuviin erilaisiin kansoihin, joista osa on vaeltanut pois Venäjän alueelta, jopa Suomesta löytyy Helsingin seudulta n.800 muslimin uskoisia tattareita tai tataareja. Pihvi Ta(r)tar on alunperin heidän erikoisuuksiaan, ja yhtä levinnyt kuin tataarien kansat.
Tässä tietoa saksaksi Wikipediasta:
Finnland-Tataren
Die Finnland-Tataren sind eine von der Regierung anerkannte nationale Minderheit muslimischen Glaubens in Finnland, die etwa 800 Menschen umfasst.
Ihre Sprache, die bis heute in der fünften und sechsten Generation gepflegt wird, ist in der Europäischen Charta der Regional- oder Minderheitensprachen als nicht-territoriale Sprache geschützt.
Geschichte: Die Einwanderung der Tataren nach Finnland erfolgte zwischen 1870 und 1920. Herkunftsgebiet waren 20 Dörfer in der Region Sergatsch, südöstlich von Nischni Nowgorod. Ein Teil von ihnen siedelte sich in der damals finnischen Stadt Wyborg (finn. Viipuri) in Karelien an. Nach der Annexion dieser Region durch die Sowjetunion im Jahr 1944 floh der größte Teil von ihnen nach Finnland. Aber auch in Helsinki, Turku und Tampere lebten bereits vor der Oktoberrevolution tatarische Pelz- und Textilhändler, die in ihrer angestammten Heimat ursprünglich Bauern gewesen waren und zum größten Teil ihre Familien erst nach der Unabhängigkeit Finnlands ins Land holten.
Gegenwart:Die meisten Finnland-Tataren leben heute im Raum Helsinki, sind vollständig in die finnische Gesellschaft integriert und sprechen neben ihrer tatarischen Muttersprache durchweg fließend Finnisch oder Schwedisch. Von in jüngerer Zeit nach Finnland gekommenen muslimischen Einwanderern grenzen sich die Finnland-Tataren stark ab. So dürfen nicht-tatarische Muslime, aber auch Konvertiten, nicht Mitglied tatarischer Gemeinden werden.
Organisationen:Die Finnland-Tataren sind in der 1925 gegründeten Finnischen Islamischen Gemeinde (Finlandiya Islam Cemaati), der ersten staatlich anerkannten islamischen Gemeinde Westeuropas, der 1935 gegründeten Union der Finnischen Türken (Finlandiya Türkleri Birligi) sowie dem 1945 gegründeten Sportverein Yolduz organisiert. Darüber hinaus existierte von 1948 bis 1969 in Helsinki eine Türkische Volksschule (Türk Halk Mektebi).
Aloittaja. - Salainen_Agentti
selvää suomea, kirjoitti:
pitäisi sanoa tattaripihvi, tai tataarien pihvi, lainasanoja kaikki, ei suomea.Sanat tatar, tartar, tataari liittyvät Venäjän alueilla asuviin erilaisiin kansoihin, joista osa on vaeltanut pois Venäjän alueelta, jopa Suomesta löytyy Helsingin seudulta n.800 muslimin uskoisia tattareita tai tataareja. Pihvi Ta(r)tar on alunperin heidän erikoisuuksiaan, ja yhtä levinnyt kuin tataarien kansat.
Tässä tietoa saksaksi Wikipediasta:
Finnland-Tataren
Die Finnland-Tataren sind eine von der Regierung anerkannte nationale Minderheit muslimischen Glaubens in Finnland, die etwa 800 Menschen umfasst.
Ihre Sprache, die bis heute in der fünften und sechsten Generation gepflegt wird, ist in der Europäischen Charta der Regional- oder Minderheitensprachen als nicht-territoriale Sprache geschützt.
Geschichte: Die Einwanderung der Tataren nach Finnland erfolgte zwischen 1870 und 1920. Herkunftsgebiet waren 20 Dörfer in der Region Sergatsch, südöstlich von Nischni Nowgorod. Ein Teil von ihnen siedelte sich in der damals finnischen Stadt Wyborg (finn. Viipuri) in Karelien an. Nach der Annexion dieser Region durch die Sowjetunion im Jahr 1944 floh der größte Teil von ihnen nach Finnland. Aber auch in Helsinki, Turku und Tampere lebten bereits vor der Oktoberrevolution tatarische Pelz- und Textilhändler, die in ihrer angestammten Heimat ursprünglich Bauern gewesen waren und zum größten Teil ihre Familien erst nach der Unabhängigkeit Finnlands ins Land holten.
Gegenwart:Die meisten Finnland-Tataren leben heute im Raum Helsinki, sind vollständig in die finnische Gesellschaft integriert und sprechen neben ihrer tatarischen Muttersprache durchweg fließend Finnisch oder Schwedisch. Von in jüngerer Zeit nach Finnland gekommenen muslimischen Einwanderern grenzen sich die Finnland-Tataren stark ab. So dürfen nicht-tatarische Muslime, aber auch Konvertiten, nicht Mitglied tatarischer Gemeinden werden.
Organisationen:Die Finnland-Tataren sind in der 1925 gegründeten Finnischen Islamischen Gemeinde (Finlandiya Islam Cemaati), der ersten staatlich anerkannten islamischen Gemeinde Westeuropas, der 1935 gegründeten Union der Finnischen Türken (Finlandiya Türkleri Birligi) sowie dem 1945 gegründeten Sportverein Yolduz organisiert. Darüber hinaus existierte von 1948 bis 1969 in Helsinki eine Türkische Volksschule (Türk Halk Mektebi).
Aloittaja."pitäisi sanoa tattaripihvi, tai tataarien pihvi"
Höpöhöpö, tartar-pihvillä ei ole mitään tekemistä tataarien kanssa. Sana "tartar" on peräisin Italian kielen sanasta "tartari", joka tarkoittaa raakaa pihviä. Ja oikea suomenkielinen sanamuoto on nimenomaan "tartar", ei "tatar", ei "tataari" eikä mikään muukaan väännös. - joka kielessä on
Salainen_Agentti kirjoitti:
"pitäisi sanoa tattaripihvi, tai tataarien pihvi"
Höpöhöpö, tartar-pihvillä ei ole mitään tekemistä tataarien kanssa. Sana "tartar" on peräisin Italian kielen sanasta "tartari", joka tarkoittaa raakaa pihviä. Ja oikea suomenkielinen sanamuoto on nimenomaan "tartar", ei "tatar", ei "tataari" eikä mikään muukaan väännös.sana tartar, tatar,erilaisina muunnoksinaan, jotka tarkoittavat raakapihviä ja ovat lainasanoja tataareilta.Esim. Saksassa on sana muodossa TATAR ja tarkoittaa raakapihviä lihasta tai kalasta.
- hyvää halvalla
400 g irtoaa vielä euron pintaan! Tosin tuohonkin on alta vuoden tullut reipas 20 senttiä korotusta!
- mieluummin raakaa
jauhelihapihviä. Mikä tahansa on parempaa kuin makkarat, mutta se on tietysti vain minun mielipiteeni.
- Pata ja kattila
Halvimpia eineslihapullia en suuhuni pistäisi. Niissä kun on kovin vähän lihaa ja "lihaanverrattavia ainesosia". Yleensä ne "lihaanverrattavat" ovat ruhosta koneellisesti erotettua jätettä, jota en ainakaan minä ihmisravintona pidä, mutta joka suomalaisen elintarviketeollisuuden ja monen kuluttajankin mielestä on sitä "puhdasta" ja "laadukasta" suomalaista ruokaa.
- aikoinaan aloittivat
metsästämässä olleet tattarit (eli tataarit) ruoan valmistuksen sillä, kun laittoivat lihat mureutumaan satulan alle ratsastaessaan kotiin.
Nykyään ostetaan joko hyvän laatuista jauhelihaa tai kalleimmillaan filettä 150-180 g ruokailijaa kohti.Siitä raaputetaan haarukalla lihapihvi jokaiselle, toiset leikkaavat ensin ohuiksi siivuiksi ja siivut pieniksi kuutioiksi. Jokaista pihviä kohti yksi hakattu salottisipuli,kaprista, suolaa, pippuria myllystä,vähän Worchester-kastiketta,hienoksi hakattua sardellia. Kaprikset ja sardellit ovat usein hyvin suolaisia, siksi huuhdeltava ja liotettava ensin.Hujaus viskiä lihaan, josta tehdään käsin pihvejä.Päälle munan keltuainen.
Hyvälaatuisesta kalasta voi tehdä myös tattaripihvejä, mutta minä ainakin marinoin ne limettimehulla ensin.
Rezept
150 GRAMM BESTES Filet oder Entrecote vom Ochsen oder Rind fein hacken: zuerst in dünne Scheiben, diese in schmale Streifen und dann in feine Würfel schneiden. Eventuell nochmal hacken.
EINE KLEINE SCHALOTTE, Kapern und Sardellen nach Geschmack fein hacken. In einer Schüssel mit dem Fleisch und einem Schuss Worcestershiresauce gut vermischen. Geht am besten mit zwei Gabeln.
MIT SALZ, PFEFFER aus der Mühle und einem Esslöffel Single Malt Whisky abschmecken.
DAS TATAR ALS HÄUFCHEN auf einen Teller geben und mit einem ganz frischen Eigelb krönen.- mutta pari virhettä
Kyseessä olivat hunnit, ei tataarit. Lihaa ei raaputeta haarukalla, (koeta itse) vaan veitsellä.
Lihaan ei sekoiteta mitään, vaan lisukkeet asetellaan lihamassasta muotoillun pihvin ympärille josta ruokailija itse nostelee pihvin päälle tai oheen haluamansa ja käyttää munankeltuaista kastikkeena. - löysin n. 150 erilaista
mutta pari virhettä kirjoitti:
Kyseessä olivat hunnit, ei tataarit. Lihaa ei raaputeta haarukalla, (koeta itse) vaan veitsellä.
Lihaan ei sekoiteta mitään, vaan lisukkeet asetellaan lihamassasta muotoillun pihvin ympärille josta ruokailija itse nostelee pihvin päälle tai oheen haluamansa ja käyttää munankeltuaista kastikkeena."oikeata" reseptiä, minun laiseni oli yksi, sinunlaisesi toinen ja sitten oli vielä 148 muuta oikeata.Tässä vietä ta(r)tar-selvitystä saksal.Wikipediasta:
Tatar (englisch und französisch steak tartare, in Belgien filet américain) oder Schabefleisch ist Hackfleisch vom Rind, das aus hochwertigem, sehnenfreiem und fettarmem Muskelfleisch wie Filet hergestellt wird und feiner zerkleinert ist als einfaches Rinderhackfleisch.
Tatar wird meist roh als Beefsteak tartare genossen. Zum ersten Mal belegt ist der Name in Jules Vernes Abenteuerroman Der Kurier des Zaren. Er spielt auf die Tataren an, denen im Roman nachgesagt wird, sie hätten rohe Fleischstücke unter ihren Sätteln mürbe geritten und anschließend verzehrt (siehe auch Pastırma).
Für die klassische Zubereitung wird das Fleisch gesalzen und gepfeffert, portionsweise zu flachen Ballen geformt und in die Mitte eine Vertiefung gedrückt, in die ein rohes Eigelb, feingehackte Zwiebeln und Sardellenfilets sowie Kapern gegeben werden. Vermischt werden die Zutaten dann direkt auf dem Teller. Dazu werden Mixed Pickles und Graubrot gereicht, eventuell auch Worcestershire- und Tabascosauce.
Dem Tatar ähnliche Gerichte sind Mett aus gewürztem rohen Schweinefleisch und Häckerle aus Salzhering oder Matjes, das auch Matjestatar genannt wird. Lachstatar wird entsprechend aus Graved Lachs oder geräuchertem Lachs, eher aber rohem Lachs hergestellt.
Von „http://de.wikipedia.org/wiki/Tatar“ - sisämongolialaista
löysin n. 150 erilaista kirjoitti:
"oikeata" reseptiä, minun laiseni oli yksi, sinunlaisesi toinen ja sitten oli vielä 148 muuta oikeata.Tässä vietä ta(r)tar-selvitystä saksal.Wikipediasta:
Tatar (englisch und französisch steak tartare, in Belgien filet américain) oder Schabefleisch ist Hackfleisch vom Rind, das aus hochwertigem, sehnenfreiem und fettarmem Muskelfleisch wie Filet hergestellt wird und feiner zerkleinert ist als einfaches Rinderhackfleisch.
Tatar wird meist roh als Beefsteak tartare genossen. Zum ersten Mal belegt ist der Name in Jules Vernes Abenteuerroman Der Kurier des Zaren. Er spielt auf die Tataren an, denen im Roman nachgesagt wird, sie hätten rohe Fleischstücke unter ihren Sätteln mürbe geritten und anschließend verzehrt (siehe auch Pastırma).
Für die klassische Zubereitung wird das Fleisch gesalzen und gepfeffert, portionsweise zu flachen Ballen geformt und in die Mitte eine Vertiefung gedrückt, in die ein rohes Eigelb, feingehackte Zwiebeln und Sardellenfilets sowie Kapern gegeben werden. Vermischt werden die Zutaten dann direkt auf dem Teller. Dazu werden Mixed Pickles und Graubrot gereicht, eventuell auch Worcestershire- und Tabascosauce.
Dem Tatar ähnliche Gerichte sind Mett aus gewürztem rohen Schweinefleisch und Häckerle aus Salzhering oder Matjes, das auch Matjestatar genannt wird. Lachstatar wird entsprechend aus Graved Lachs oder geräuchertem Lachs, eher aber rohem Lachs hergestellt.
Von „http://de.wikipedia.org/wiki/Tatar“Wikibediaa, mielellään alkukielellä?
Suomenna nyt saatana, jos kerran haluat päteä, ei natsien kieli ole niin yleistä, että rivikansalainen sitä ymmärtäisi. Dankce shönn! - Ta(r)tar
sisämongolialaista kirjoitti:
Wikibediaa, mielellään alkukielellä?
Suomenna nyt saatana, jos kerran haluat päteä, ei natsien kieli ole niin yleistä, että rivikansalainen sitä ymmärtäisi. Dankce shönn!Wikipedia; Tämä artikkeli koskee ruokalajia Tatar. Tatar erään kansan jäsenenä, ks.tataarit.
Pihvi tatar on munankeltuaisen, kapriksen ja sipulin kanssa tarjottava pihvi (englanniksi ja ranskaksi steak tartare, belgiaksi filet americain)tai raaputettu liha on naudan jauhelihaa, johon on käytetty korkealuokkaista,jänteitöntä ja vähärasvaista lihaskohtaa kuten filettä, mikä on hienommin pienennettyä kuin yksinkertainen naudanjauheliha.
Tatar nautitaan enimmäkseen pihvi tartar`ina. Tästä on Jules Verne kertonut seikkailuromaanissaan "Tsaarin kuriiri". Se käsittelee tataareja (kansaa),joiden sanotaan mureuttaneen raaat lihat satulan alla ratsastaessaan ja sitten syöneen niitä.Ks. myös "Pastirna".
Klassillinen valmistustapa on, että pienennetty liha suolataan ja pippuroidaan, muodostetaan pyöreiksi pihveiksi ja pihvin keskelle painettuun kuoppaan pannaan raaka munankeltuainen, hakattua sipulia ja sardellinfilettä ja kaprista. Sekoitetaan lautasella.Lisäksi tarjotaan vihannessäilykkeitä (Pickles) ja tummaa leipää, mahdollisesti Worchestersoosia tai tabascoa.
Tatar pihviä muistuttaa Mett, joka on jauhettu raaasta maustetusta sianlihasta sekä myös suolasillistä tai matjeksesta valmistetut Matjes Tatar, jauhetut pihvit.Lohitatar tehdään graavilohesta tai savulohesta tai mieluiten raasta lohesta.
Wikipedia on siitä hyvä tiedonlähde, että siinä voi vasemmalta reunalta valita kielen. Tarkkoja toistensa käännöksiä ne eivät ole.
Von „http://de.wikipedia.org/wiki/Tatar“
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Moikka rakas
Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa6014748Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?242489HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa2652341- 1231669
Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan
Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.1271433Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?
Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon3411344Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä
Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E101183- 121055
Onko PS kaaoksessa?
Kuinka pahasti kulissit heiluu? Tulenarka aihe? Kyllähän vaalitappio toisensa jälkeen on vakava paikka, mutta jospa P73906- 99823