ruisleivän teko-ohje

tarjolla tässä

Leivän teko itse ei ole vaikeaa ja siinä voi säästää kuukaudessa useita kymppejä.
Laitoin taikinan juuri hapantumaan yöksi.

1 litra kädenlämpöistä vettä.
2 tl suolaa
300g ruisjauhoja.

Mittaa vesi, hiiva ja suola kulhoon. Kun hiiva on liuonnut niin lisää 300g ruisjauhoja ja sekoita siitä lusikan avulla velli.
Laita leivinliina kulhon päälle ja laita yöksi se hapantumaan vaikka mikroon ( se on hyvä vedoton paikka ).

Jatkan ohjetta huomenna jos joku on kiinnostunut.

Itse aloitin ruisleivän teon näin. Ensimmäisen kerran jälkeen säästin valmista taikinaa noin puolen desin verran pakasteessa jota seuraavan kerran käytin taikinan juurena. Aina leipomisen yhteydessä jätän taikinaa juureksi.

21

6177

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiskomaton ukkeli

      Laita vaan lisää reseptiä, kiitos!

      Annan vielä vinkin, että jos haluaa vielä halvemmalla päästä, kannattaa jauhaa pettua sekaan. Pettuleipää syötiin Suomessa pula-aikana, ja se on ihan hyvää!

      "pantiin sekaan puolet petäjäistä", niinkuin kansanrunossakin sanotaan.

      Hapanjuurtakin on muuten kyllä saatavissa, ettei tarvitse ihan tyhjästä lähteä.

      • ohjetta

        yleensä leivon näppituntumalla mutta nyt päätin punnita paljonko jauhoja laitan.
        Ruisjauho maksaa onneksi vain 85 cent/kilo.
        Huomiseen!


      • vuokia leipää 4,3 kg

        Terveysleipäni:
        2 tuntia, 200 astetta 3x 1,5 L vuoka

        1. päivänä;
        2,5 dl juurta
        1,5 L kylmää vettä
        14 dl / 700g Ruisjauhoa /ruissihtijauhoa
        3 dl Pellavansiemeniä n. 230g
        3 dl Auringonkukansiemeniä n. 200g
        1,5 rkl n. 33g suolaa
        Anna seoksen seistä kostean pyyhkeen alla 12–24 tuntia riippuen siitä,
        kuinka maitohappobakteeri alkaa toimia ja kuinka happamaksi leivän haluat.

        2. päivänä;
        0,5 L haaleaa vettä
        7 dl / 350g ruisjauhoa /ruissihtijauhoa
        5 dl / 350 g vehnäjauhoa
        Sekoita, käytän Isoa teräslusikkaa se kestää, vaikka taikina on kohtalaisen kovaa.
        OTA TAIKINASTA JUURI,
        seuraavaa leipätaikinaa varten säilyy jääkaapissa 4 jauhotettuna.
        Jaa taikina kolmeen 1,5 litran voideltuun pitkulaiseen vuokaan,
        voiteluun ei käy kevyt levitteet jää kiinni eli leivonta margariinia tai voita.
        Anna nousta vuossa, vie aikaa 2-6 tuntia riippuen kuinka aktiivista kohottava maitohappobakteerisi on.
        Paisto 2 tuntia, 200–180 astetta
        (tuo kolme vuokaa, on sähköuuniin, on taloudellisin paisto tapa, uuni täynnä)
        Leipää tulee ohjeella 4,3 kg.
        Jos leivän paistopinta tulee mielestäsi liian *kova*, sudi paistumisen aikana vedellä muutama kerta.

        Pakastan leivän aina valmiina siivuina.
        Eli paistamista seuraavana päivänä siivutan hyvällä sahateräveitsellä.
        Syön leivän sitten ottamalla pakasteesta ja sulattamalla leivänpaahtimessa tulee kuiva ja rap-sakka pinta.
        Avokado, siivuina leivän päällä, on taivaallisen hyvää.
        HUOMIO on oltava 1/5 osa vehnäjauhoa, koska muuten murenee sivuttaessa,
        ruisjauhossa ei ole sitkoa.


        Olen tehnyt leipää parikymmentä vuotta.

        Ohje on vanha ja olen sitä muokannut.
        Suolan vähensin puoleen, ja vehnäjauhon vähensin tuohon 1/5 osaa,
        se oli alkuperäisessä 1/4 osa.
        Alkuperäisessä oli Auringonkukansiementen tilalla kokonaisia kuorittuja ruisjyviä,
        ne käyvät ihan hyvin samoin kokonaiset kauranjyvät ovat hyviä.
        Käytän siemenet kokonaisina.

        #####¤¤¤¤¤¤#####¤¤¤¤¤¤

        Uusi juuri; osta hiivaton ruisleipä murenna siitä kulhoon lisää vettä ja jauhoja anna hapantua pari vuorokautta..(tulee nopeammin tuosta leivästä juuren oltava vanhempaa kunnon nostatukseen)

        Otan aina uuden juurisiemenen ja säilytän pakasteessa tarpeeseen.


      • mielenkiinnollaaa
        vuokia leipää 4,3 kg kirjoitti:

        Terveysleipäni:
        2 tuntia, 200 astetta 3x 1,5 L vuoka

        1. päivänä;
        2,5 dl juurta
        1,5 L kylmää vettä
        14 dl / 700g Ruisjauhoa /ruissihtijauhoa
        3 dl Pellavansiemeniä n. 230g
        3 dl Auringonkukansiemeniä n. 200g
        1,5 rkl n. 33g suolaa
        Anna seoksen seistä kostean pyyhkeen alla 12–24 tuntia riippuen siitä,
        kuinka maitohappobakteeri alkaa toimia ja kuinka happamaksi leivän haluat.

        2. päivänä;
        0,5 L haaleaa vettä
        7 dl / 350g ruisjauhoa /ruissihtijauhoa
        5 dl / 350 g vehnäjauhoa
        Sekoita, käytän Isoa teräslusikkaa se kestää, vaikka taikina on kohtalaisen kovaa.
        OTA TAIKINASTA JUURI,
        seuraavaa leipätaikinaa varten säilyy jääkaapissa 4 jauhotettuna.
        Jaa taikina kolmeen 1,5 litran voideltuun pitkulaiseen vuokaan,
        voiteluun ei käy kevyt levitteet jää kiinni eli leivonta margariinia tai voita.
        Anna nousta vuossa, vie aikaa 2-6 tuntia riippuen kuinka aktiivista kohottava maitohappobakteerisi on.
        Paisto 2 tuntia, 200–180 astetta
        (tuo kolme vuokaa, on sähköuuniin, on taloudellisin paisto tapa, uuni täynnä)
        Leipää tulee ohjeella 4,3 kg.
        Jos leivän paistopinta tulee mielestäsi liian *kova*, sudi paistumisen aikana vedellä muutama kerta.

        Pakastan leivän aina valmiina siivuina.
        Eli paistamista seuraavana päivänä siivutan hyvällä sahateräveitsellä.
        Syön leivän sitten ottamalla pakasteesta ja sulattamalla leivänpaahtimessa tulee kuiva ja rap-sakka pinta.
        Avokado, siivuina leivän päällä, on taivaallisen hyvää.
        HUOMIO on oltava 1/5 osa vehnäjauhoa, koska muuten murenee sivuttaessa,
        ruisjauhossa ei ole sitkoa.


        Olen tehnyt leipää parikymmentä vuotta.

        Ohje on vanha ja olen sitä muokannut.
        Suolan vähensin puoleen, ja vehnäjauhon vähensin tuohon 1/5 osaa,
        se oli alkuperäisessä 1/4 osa.
        Alkuperäisessä oli Auringonkukansiementen tilalla kokonaisia kuorittuja ruisjyviä,
        ne käyvät ihan hyvin samoin kokonaiset kauranjyvät ovat hyviä.
        Käytän siemenet kokonaisina.

        #####¤¤¤¤¤¤#####¤¤¤¤¤¤

        Uusi juuri; osta hiivaton ruisleipä murenna siitä kulhoon lisää vettä ja jauhoja anna hapantua pari vuorokautta..(tulee nopeammin tuosta leivästä juuren oltava vanhempaa kunnon nostatukseen)

        Otan aina uuden juurisiemenen ja säilytän pakasteessa tarpeeseen.

        Kyllähän kuulemma pettuleipä ollut ihan syötävää,joskus tuli ohjelma kun sitä valmistettiin,mutta kirjoituksen aloittaneelle maininta että aion kyllä kokeilla leivän valmistamista,monta vuotta olen tehnyt sämpylöitä mutta ruisleipää en koskaan,jos tulee hyvää niin alan vallan tekeen itse sitä.


      • ei ole sun juttus

        Muutenkin sun tylsiis ja rasistisiin vitseihis kyllästyneenä, sanon nyt sulle ja koita ny ymmärtää tää ihan oikeesti.

        -Sä et oo hauska.

        Eikä noilla sun vitseilläs oo mitään tarkoitusta tai tolkkua. Ehkä olet katkera ja kateellinen, mutta hauska et ole eikä susta koskaan hauskaa tulekaan, joten lopeta toi väkinäinen puuttuminen joka asiaan.

        Nytkin käsket laittamaan pettua, mutta et kuitenkaan kerro miten se tehdään. Jos olisit oikeesti hauska olisit liittänyt tähän kohtaan ohjeen miten pettu tehdään ja miten se lisätään leipään.


      • Wikipediasta,
        mielenkiinnollaaa kirjoitti:

        Kyllähän kuulemma pettuleipä ollut ihan syötävää,joskus tuli ohjelma kun sitä valmistettiin,mutta kirjoituksen aloittaneelle maininta että aion kyllä kokeilla leivän valmistamista,monta vuotta olen tehnyt sämpylöitä mutta ruisleipää en koskaan,jos tulee hyvää niin alan vallan tekeen itse sitä.

        löytyy kans ruisleivän ohje. Pettu ei ole terveellistä munuaisille, jos pihkaa ei ole kunnolla paahtamalla poistettu (ja saako sitä tarpeeksi hyvin pois?). Ennen muinoin pantiin leipään vehkanjuurta, joka tosin pitää sitä ennen käsitellä hyvin monimutkaisesti. Perunaa voi leivänjatkoksi lisätä, siitä tulee sitten perunalimppua.


      • leivän ystävä
        vuokia leipää 4,3 kg kirjoitti:

        Terveysleipäni:
        2 tuntia, 200 astetta 3x 1,5 L vuoka

        1. päivänä;
        2,5 dl juurta
        1,5 L kylmää vettä
        14 dl / 700g Ruisjauhoa /ruissihtijauhoa
        3 dl Pellavansiemeniä n. 230g
        3 dl Auringonkukansiemeniä n. 200g
        1,5 rkl n. 33g suolaa
        Anna seoksen seistä kostean pyyhkeen alla 12–24 tuntia riippuen siitä,
        kuinka maitohappobakteeri alkaa toimia ja kuinka happamaksi leivän haluat.

        2. päivänä;
        0,5 L haaleaa vettä
        7 dl / 350g ruisjauhoa /ruissihtijauhoa
        5 dl / 350 g vehnäjauhoa
        Sekoita, käytän Isoa teräslusikkaa se kestää, vaikka taikina on kohtalaisen kovaa.
        OTA TAIKINASTA JUURI,
        seuraavaa leipätaikinaa varten säilyy jääkaapissa 4 jauhotettuna.
        Jaa taikina kolmeen 1,5 litran voideltuun pitkulaiseen vuokaan,
        voiteluun ei käy kevyt levitteet jää kiinni eli leivonta margariinia tai voita.
        Anna nousta vuossa, vie aikaa 2-6 tuntia riippuen kuinka aktiivista kohottava maitohappobakteerisi on.
        Paisto 2 tuntia, 200–180 astetta
        (tuo kolme vuokaa, on sähköuuniin, on taloudellisin paisto tapa, uuni täynnä)
        Leipää tulee ohjeella 4,3 kg.
        Jos leivän paistopinta tulee mielestäsi liian *kova*, sudi paistumisen aikana vedellä muutama kerta.

        Pakastan leivän aina valmiina siivuina.
        Eli paistamista seuraavana päivänä siivutan hyvällä sahateräveitsellä.
        Syön leivän sitten ottamalla pakasteesta ja sulattamalla leivänpaahtimessa tulee kuiva ja rap-sakka pinta.
        Avokado, siivuina leivän päällä, on taivaallisen hyvää.
        HUOMIO on oltava 1/5 osa vehnäjauhoa, koska muuten murenee sivuttaessa,
        ruisjauhossa ei ole sitkoa.


        Olen tehnyt leipää parikymmentä vuotta.

        Ohje on vanha ja olen sitä muokannut.
        Suolan vähensin puoleen, ja vehnäjauhon vähensin tuohon 1/5 osaa,
        se oli alkuperäisessä 1/4 osa.
        Alkuperäisessä oli Auringonkukansiementen tilalla kokonaisia kuorittuja ruisjyviä,
        ne käyvät ihan hyvin samoin kokonaiset kauranjyvät ovat hyviä.
        Käytän siemenet kokonaisina.

        #####¤¤¤¤¤¤#####¤¤¤¤¤¤

        Uusi juuri; osta hiivaton ruisleipä murenna siitä kulhoon lisää vettä ja jauhoja anna hapantua pari vuorokautta..(tulee nopeammin tuosta leivästä juuren oltava vanhempaa kunnon nostatukseen)

        Otan aina uuden juurisiemenen ja säilytän pakasteessa tarpeeseen.

        kiitos kokeilen reseptiä, tykkään vain suolasta jota meinaan pistää 1,5 kertaisen määrän, muuten teen ohjeen mukaan


      • kiskomaton ukkeli
        ei ole sun juttus kirjoitti:

        Muutenkin sun tylsiis ja rasistisiin vitseihis kyllästyneenä, sanon nyt sulle ja koita ny ymmärtää tää ihan oikeesti.

        -Sä et oo hauska.

        Eikä noilla sun vitseilläs oo mitään tarkoitusta tai tolkkua. Ehkä olet katkera ja kateellinen, mutta hauska et ole eikä susta koskaan hauskaa tulekaan, joten lopeta toi väkinäinen puuttuminen joka asiaan.

        Nytkin käsket laittamaan pettua, mutta et kuitenkaan kerro miten se tehdään. Jos olisit oikeesti hauska olisit liittänyt tähän kohtaan ohjeen miten pettu tehdään ja miten se lisätään leipään.

        älä viitsi höpöttää joutavia

        sinun viestisi on sellaista höpö höpöä jolla ei ole mitään arvoa.

        jos et itse osaa katsoa miten pettu tehdään ole sitten minun puolestani ilman sitä tietoa... sitäpaitsi unohdin taas että tällä palstalla on joitain ihmisiä joille tarvitsee ruokakin pureskella suuhun. Eli ei riitä että antaa hyvän vinkin käyttää pettua, pitää tehdä kaikki työ toisten edestä, vieläpä kertoa miten se tehdään, ja ilmeisesti minut haluttaisiin vieläpä leipurinhommiin, jotta hyväksikäyttö olisi täydellinen.


    • Vielä.

      Paljonko sitä hiivaa laitetaan siihen aloitusjuureen?
      Kiitos.

      • laitappa...

        200g ja sokeria 5kg ja lämmintävettä 10l,avot,siinä sulle köyhä hyva kilju,nam,nam,
        p.s. itse nautin vaan kalleinta konjakkia kaffen kanss,..


      • se unohtua

        Niin siihen alkuun kuin muutoinkin 1 paketti hiivaa.
        Ainiin,
        kaupan tuore hiiva säilyy jääkaapissa viikkojakin kun sen laittaa muovipussiin.
        Siksi pidän aina tuorehiivaa varalla, se toimii mun mielestä paremmin kuin kuivahiiva...

        Leivät ovat nyt uunissa joten laitan koko ohjeen vielä mikäli nyt yhtään onnistuvat. Tuoksu täällä on kuin aikanaan maalla :))


      • voi pakastaa
        se unohtua kirjoitti:

        Niin siihen alkuun kuin muutoinkin 1 paketti hiivaa.
        Ainiin,
        kaupan tuore hiiva säilyy jääkaapissa viikkojakin kun sen laittaa muovipussiin.
        Siksi pidän aina tuorehiivaa varalla, se toimii mun mielestä paremmin kuin kuivahiiva...

        Leivät ovat nyt uunissa joten laitan koko ohjeen vielä mikäli nyt yhtään onnistuvat. Tuoksu täällä on kuin aikanaan maalla :))

        kummallisia leipureita täällä! Pettu on muuten aika vaarallista suolistolle, veri lentää suolistosta reippaasti kun enempi sitä käyttää.


    • jatko-osa

      Hauskaa jatkaa omaa viestiä.

      1 litra kädenlämpöistä vettä.
      2 tl suolaa
      1 paketti hiivaa
      300g ruisjauhoja.

      Mittaa vesi, hiiva ja suola kulhoon. Kun hiiva on liuonnut niin lisää 300g ruisjauhoja ja sekoita siitä lusikan avulla velli.
      Laita leivinliina kulhon päälle ja laita yöksi se hapantumaan vaikka mikroon ( se on hyvä vedoton paikka ).

      seuraavana päivänä:
      pinnalle oli kertynyt "mäski" jonka käsin sekoitin uudelleen.
      Otin kaksi kulhoa joihin molempiin saman verran "taikinan alkua" ( helpompi käsitellä pienempää määrää )
      Lisäsin 900g ruisjahoja. Toiseen meni vähän enemmän ja toiseen vähemmän koska jako ei onnistunut ihan tasan.
      Alustin jauhot käsin.
      Ei pidä säikähtää nyt, taikina on aika löysää ja tarttuu käsiin mutta sen saa suurimmaksi osaksi kaavittua voiveitsellä käsistä irti. Pikkuisen menee taikinaa hukkaan koska ruisjauho ei käyttäydy samalla tavalla kuin vehnäjauho.
      Nyt taikinat siis nousemaan ( ei nouse paljoa )noin 3-4 tunniksi.
      Itse leipominen:
      laitoin pöydälle vajaan desin ruisjauhoja ( aika paksu kasa ) ja kippasin ensimmäisen taikinan pöydälle, käytin taas veitseä jolla irrottelin taikinan kulhosta. Jauhoja kannattaa olla pöydällä runsaasti, koska tämä taikina jämähtää heti pöytään kiinni.
      Nopeasti pyörittelin taikinan leivän muotoiseksi ja laitoin pellille jossa oli leivinpaperi.
      Sama operaatio toiselle leivälle, mahtuu samalle pellille.
      Minä en saa ainakaan leipiä kohoamaan, pikemmin ne hiukan laskee joten kannattaa muotoilla ne vähän paksummiksi tämän laskemisen takia.
      Sitten pistelin haarukalla leipien pintaan jälkiä, leivinliina päälle ja laitoin pellin lieden päälle ja uunin lämpenemään 240 asteeseen ( uunini maksimi ).
      Kun uuni on lämmennyt niin voitelin pullasudin avulla leipien pinnan VÄHÄLLÄ vedellä. ( sumutuspullo ajaisi saman asian ).
      Leivät uuniin tunniksi ja kun ovat valmistuneet niin käärin ne leivinliinoihin pöydälle jäähtymään.
      Olen kokeillut myös ilman tuota vesi-käsittelyä, mutta tulee niin rapsakka kuori, että ei näillä hampailla saa syödyksi :) makuasia.
      Parhaimmillaan tämä leipä on huomisesta eteenpäin.

      Tarvitset siis vain litran vettä, 1200g vajaa desi ruisjauhoja ja paketin hiivaa.

      Niin ja vielä, punnitsin leivät, painavat yhteensä n 1,850kg.

      Itse aloitin ruisleivän teon näin. Ensimmäisen kerran jälkeen säästin valmista taikinaa noin puolen desin verran pakasteessa jota seuraavan kerran käytin taikinan juurena. Aina leipomisen yhteydessä jätän taikinaa juureksi.

      Laittakaa viestiä jos kokeilette.
      Onnea leivän tekoon, harjoitus tekee mestarin!

      • leivät uunin alaosaan

        Paistoin ne uunin toiseksi alimmaisella tasolla.


    • Heikki1

      Kiitti tästä ohjeesta.Meikäläisellä kun on alkanut työelämä taakse jäänyttä (pahat sairaudet iskivät)niin on jälleen aika paneutua,tärkeimpiin.Niin montaa ohjetta,kun tästäkin kuulee,mikä käyttää kuminaa,toinen siirappia.Varsinais-Suomalaiselle outoja asioita.Mutta kun on komennuksilla kulkenut,monenmoista evästä"on maistellut.Mutta asiaan;tarkoitatko tällä eka päivällä-taikinan juurta,jota seuraavaan kertaan jätetään?Toiseksi,kuinka painava tämä hiiva on?Siis jos saisi vastaukset näihin,niin pistän hihat heilumaan.Hyviä jatkoja>varsinkin jos tämä vihreä talvi saa lumivaipan?T:Hessu

      • kirj ap,

        Laitan nykyään 50g:n hiivapaketista noin kolmannes-puolet paketista.

        Itse otan juuren seuraavaksi kerraksi kun olen toisena päivänä alustanut ja kohottanut leipätaikinan (valmis leipätaikina) ja alan leipoa leipää. Siitä noin 50g pala pakkaseen.

        Itse aloitan leivänteon siten että otan pakasteesta valmiin juuren jonka laitan alkuperäisen ohjeen mukaan ensimmäisenä päivänä joukkoon mukaan.

        Selvisikö?
        terkut Hessulle.


      • pasuna
        kirj ap, kirjoitti:

        Laitan nykyään 50g:n hiivapaketista noin kolmannes-puolet paketista.

        Itse otan juuren seuraavaksi kerraksi kun olen toisena päivänä alustanut ja kohottanut leipätaikinan (valmis leipätaikina) ja alan leipoa leipää. Siitä noin 50g pala pakkaseen.

        Itse aloitan leivänteon siten että otan pakasteesta valmiin juuren jonka laitan alkuperäisen ohjeen mukaan ensimmäisenä päivänä joukkoon mukaan.

        Selvisikö?
        terkut Hessulle.

        heikki1.kiitti vastauksestasi.asia ok.jatkoja.kiitti


    • pasuna

      Kiitos sinulle siitä ruisleivän ohjeesta.Näin on käynyt,että ensimmäiset ruisleivät on syöty samoin sämpylät.tämä vain mietityttää-miten siitä saisi pehmeämpää ts.joutuu moottorisahalla leikkeleen.olen sitä itse aatellut.tietenkin saisi kun käyttäisi seka jauhoja,mutta ei se enää ole ruisleipää.auttaisko piimä?onhan nää niitä alkuvaikeuksia "kukaan ei ole seppä syntyissään"tietenkin he joilla on ko.sukunimi.siis lykkyä tykö.t.hessu

      • kuoresta pehmeämmän

        kun sumutat vettä pinnalle ennen paistamista ja käärit leivät paistamisen jälkeen esim leivinliinoilla. Ja se paranee ja pehmenee parissa päivässä paistamisen jälkeen.
        Itse meinaan kokeilla tänään että laitan hiukan vehnäjauhoja joukkoon. Siis siihen litarn taikinaan ajattelin laittaa 1/2 dl vehnäjauhoja.
        Kunnon ruisleipää ei mikään voita!


      • pasuna
        kuoresta pehmeämmän kirjoitti:

        kun sumutat vettä pinnalle ennen paistamista ja käärit leivät paistamisen jälkeen esim leivinliinoilla. Ja se paranee ja pehmenee parissa päivässä paistamisen jälkeen.
        Itse meinaan kokeilla tänään että laitan hiukan vehnäjauhoja joukkoon. Siis siihen litarn taikinaan ajattelin laittaa 1/2 dl vehnäjauhoja.
        Kunnon ruisleipää ei mikään voita!

        -niin tietenkin tuo tekee vähäsen helpommaksi-luulisin.tuo ei tosin sitten enää ole ruisleipää.muistan lapsuuden,maalaistalossa kasvoin.emäntä kun teki ruisleipää-oli sitä valtava määrä.loput vartaaseen kattoon.kait siellä vähäsen oli kärpäsen kakkaa,mutta toisaalta tuli luonnolliset vastustuskyvyt.nykyaika mennyt liian hienoksi.mutta toisaalta oli se hyvää ruisleipää.kun sitä lopulla haukkasi,niin joutui vääntämään-lipsahti pala irti ja koko naama voissa:-))ilmoittele mitä kokeilusi tuotti?lykkyä hessu


    • phhhljk

      jatka pliis (:

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Useita puukotettu Tampereella

      Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht
      Tampere
      243
      4629
    2. Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?

      Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii
      Puolanka
      76
      3065
    3. Leipivaaran päällä on kuoleman hiljaista.

      Suru vai suuri helpotus...
      Puolanka
      47
      2473
    4. Meneeköhän sulla

      oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua
      Ikävä
      45
      1777
    5. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      28
      1753
    6. Koska näit kaivattusi viimeksi

      Milloin tapasit rakkaasi? Ja etenikö suhde yhtään?
      Ikävä
      80
      1456
    7. Lähetä terveisesi kaipaamallesi henkilölle

      Vauva-palstalta tuttua kaipaamista uudessa ympäristössä. Kaipuu jatkukoon 💘
      Ikävä
      85
      1285
    8. PS uusimman gallupin rakettimainen nousija

      https://yle.fi/a/74-20170641 Aivan ylivoimaisesti suurin kannatuksen nousu PS:lle. Nousu on alkanut ja jatkuu 2 vuoden
      Maailman menoa
      143
      965
    9. Tekiskö nainen mieli tavata...

      Viikonloppuna ja...?
      Ikävä
      69
      948
    10. Sellainen tunne sydämessä

      Että nainen olet kaivannut minua. Tai sanonko että oikeastaan koet sitä samaa nostalgiaa, kaipuuta ja mukavia muistoja,
      Ikävä
      86
      894
    Aihe