Mitä tämä on?

Väsyneet vanhemmat

Poika täyttää pian neljä ja käytös on muuttunut hirveäksi. Ei usko kieltoja, kehotuksia,ei nätisti sanottuna eikä kovemmin komennettuna. Mitkään rangaistukset eivät enää tehoa, hän ei välitä. Ei kiukuttele, vaan nauraa hysteeristä naurua ja jatkaa tekemistään entistä enemmän, kunnessäästääksemme tavaroita, suojellaksemme poikaa satuttamasta itseään tai meitä, ollaan taas kiinnipidossa. Se on viime aikoina ollut ainoa pätevä keino. Siinä potkii ja nauraa ja itkee samaan aikaan jahokee " en tee sitä enää" ja heti kun pääsee pois sama homma jatkuu välittömästi. Monesti päivät ovat vain kiinnipitoa ja uusia kujeita.

Kaksi aikuista ei enää pärjää pienelle pojalle. Koti on mullinmallin, kaikki käteen saavat tavarat viskotaan ympäri. Kun niitä siivotaan, poika repii verhot ikkunoista, nauraa hysteeristä nauruaan. Kun ruokailemme, saattaa hetken mielijohteesta heittäämaidot mukistaan lattialle tai yleensä toisia päin. (tapahtuu joka päivä) Rangaistustilanteissa lyö ja puree. Ennen sanoimme, että omaan huoneeseen. Nykyään huoneessa ei ole muuta kuin muutama lelu ja sänky, koska on hajottanut kolme lipastoa, sohvan, repinyt listat... kerran purki sänkynsäkin pieniin osiin, pissasi petivaatteille ja lattialle.

Kaikki aika päivästä menee pojan rajoittamiseen ja tiukkana olemiseen, kaikkien keinojen koittamiseen ja kasvatuksen miettimiseen. Meillä ei ole enää mitään muuta elämää. Illalla menee myöhään siivotessapäivän sotkut ja aamulla taas aikaisin ylös.

Mainittakoon vielä, että mitkään leikit ei kiinnosta. Vain hajottaminen ja paiskominen. Viimeksi leikki legoilla keskittyen oikeasti muistaakseni neljä päivää sitten noin viiden minuutin ajan.

Agressiivisuus ei liity välttämättä uhmaan, vaan myös täysin ennalta-arvaamatonta. Monesti on tullut joku lelu suoraan päähän niin ettei ole osannut odottaa ja tulos on usein kova kipu ja joskus lääkärireissu. Viimeksi eilen poika rauhoittui pieneksi hetkeksi ja minä luin sähköpostit koneelta kunnes yhtäkkiä päähän osui takaapäin koroketuoli jonka iskusta putosin lattialle tämän jälkeen siinä maatessani poika heitti tietokonetuolin vielä päälleni ja nauroi nauroi nauroi. Onneksi mies oli kotona ja kuuli huutoni, ettei käynyt pahemmin. Yhtenä aamuna heräsin kun sain sähkökitaran selkääni.

Emme voi ymmärtää mitä tämä on. Lapsi on aina ollut vilkas, joskus ennen olemme tulleet ajatelleeksi onko kaikki kohdallaan. Meillä on ollut selkeät rutiinit ja olemme yhdenmielisiä olleet kasvatuksesta ja näin kaikki on ollut pääasiassa johdonmukaista. Pääasiassa ennen on kuitenkin sujunut hyvin. Ennen ollaan ajateltu, että kai tämä on joku vaihe, mutta nyt ei voi enää.

Käymme tayssissa lapsen fyysisen sairauden vuoksi. Olen ottanut asiaa puheeksi siellä, kuin myös neuvolaan soitin. Kaikki sanoo että kuuluu ikään, sellaista se on... ei voi olla, tätä ei enää voi selittää uhmaiällä. Olemme täysin yksin, meillä ei ole enää edes hoitopaikkoja lapselle yhdeksi hengähdysillaksi, kun isovanhemmatkin ovat jo sanoneet, että on pakko myöntää ettei voi lasta ottaa, koska ei pärjää ja tähän ei saa mitään kontaktia.

Nyt on tullut myös uusi juttu, puhuu välillä täysi n käsittämättömiä. Kun kysyn, sanoo puhuvansa itselleen. Nukkumaan mennessä on rituaalina kuiskailla kummallisia juttuja.

Vielä mainittakoon, että lapsi on älykäs. Aina ollut. Puhui sujuvasti 1,5 vuotiaana, osasi kaikki värit kaksivuotisneuvolassa, tunsi kaikki kirjaimet täyttäessään kolme, nyt lukee helppoja sanoja, osaa ulkoa noin 150 laulua, muisti on melkoinen, tuntee kaikki automerkit...

Ja lapsi on rakas,meille molemmille tärkeintä maailmassa, meidän on saatava jokin järki tähän...

8

1655

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teille!

      Kuulostaa siltä että teillä on tosi rankkaa! Joku apuhan tuohon täytyy löytyä, jo teidän vanhempien terveyden takia! Kuinka pitkään pojan käytös on ollut tuollaista? Muuttuiko äkkiä, vai onko riehuminen lisääntynyt pikkuhiljaa?

      Voisiko kyseessä olla jokin fyysiseen sairauteen liittyvä asia? Kivut esimerkiksi? Tai jokin muu fyysinen sairaus? Entä psyykkinen puoli, onko teillä ollut elämässä jotain suuria muutoksia, tai onko poika kokenut äskettäin jotain järkytyksiä tms.?

      Kannattaisi varmaan ihan ensin varata aika lasten psykiatrilta tai lasten neurologilta! Hänelle kannattaa kirjata jo valmiiksi ylös pojan käytökseen liittyviä asioita, tai tulosta vaikka tuo edellinen tekstisi, jos et jaksa ruveta kirjoittamaan uudestaan. Onko teillä mahdollisuus kuvata videolle pojan toimintaa? Jos on, se kannattaa tehdä ja ottaa mukaan vastaanotolle.

      Meillä 3v pojan käytös on melkolailla samansuuntaista, ei tosin ihan noin rajua. Kävimme lastenpsykiatrilla, ja nyt poika on menossa (hänen lähetteellään) lasten neurologian osastolle. Psykiatri epäili jonkinlaista autismia, ehkä aspergeria.

      Paljon jaksamista teille!

    • psyk

      Todella TODELLA häiriintynyt lapsi (jos tämä juttu on totta)!
      Ei kukaan ammattitaitoinen lääkäri, hoitaja tms. sano, että tuollainen käytös on normaalia uhmaikäisen käytöstä. Oletko selittänyt lapsen käytöksen lääkärille tms. samoin kuin kirjoitit täällä? Jos et, niin tulosta kirjoitus ja vie se mukanasi lääkäriin. Käyttäytyykö lapsi lääkärissä normaalisti? Voit myös videoida lapsen käyttäytymistä ja viedä videon lääkärille.

      Mitä pitempään odotat tämän järkyttävän ongelman kanssa, sitä vaikeampi lapsi on parantaa. Lapsen kasvaessa ongelmat pahenevat, koska mieli sairastuu vain enemmän ja samalla lapsi kasvaa fyysisesti voimakkaammaksi.

      Jos lapsen aivoista ei löydetä kasvainta tai muuta poikkeavaa käytöstä aiheuttavaa vikaa, lapsi tarvitsee terapiaa ja todennäköisesti lääkitystä.

      Älä laiminlyö lapsen hoitoon pääsyä: hoito on aloitettava nyt heti. Jos huono lääkäri ei usko, että lapsi on todella sairas, niin mene toiselle lääkärille.

    • kylllä vai

      lääkärin vastaanotolla, verikokeissa ym. käyttäydytään mallikelpoisesti.Lääkäri sanoo "ikätasoisesti touhuava poika" Laborantti sanoo, ettei ole ikinä nähnyt näin hievahtamatta paikallaan olevaa 3-vuotiasta lasta joka hymyilee ja juttelee tädin korvakoruista, kun otetaan verinäyte.

      Kun kysytään hajottamisista sun muista, niin lapsi kertoo tekevänsä remonttia, ei tarkoita pahaa.

      Useasti ollaan mietitty johtuuko fyysisistä kivuista, itseasiassa olin varma siitä, mutta aina puhuessani siitä, on joku tyrmännyt sen sanomalla ettei lapsi reagoi kipuun niin.

      Pahin aika on tuntuu alkaneen melko yhtäkkiä, mutta tarkemmin ajatellen kai pikkuhiljaa. Olemme aina olleet melko kovilla, mutta nimenomaan selitetty tilanteita iällä ja ymmärretty enemmän kuin muilla lapsilla fyysisen sairauden vuoksi. Ensimmäinen vuosi meni melkein kokonaan sairaalassa, toisesta osa ja kolmannesta myös. Nyt kontrolleja ja harvemmin sairaalajaksoja. Lukuisia tutkimuksia, kiinnipitoja, tutkimuksia, leikkaus, kivuliaita juttuja, monta hoitajaa pitämässä kiinni, äiti jonka kuuluisi olla turvana itkemässä vieressä, kun ei muuta voi.

      Mietin jo silloin paljonko lapsi muistaa, ja traumatisoituuko kuinka paljon. Kokemukset verrattavissa väkivaltaan mielestäni, vaikka tehdäänkin terveyden vuoksi...

      Varasin ajan yksityiselle lasten psykiatrille., jos lähetekirjoituskynnys olisi siellä matalampi. Kiitos kaikista neuvoista.

      • Asmunde

        Mahtaisiko neurologian klinikka olla kuitenkin oikeampi paikka, jos pojalla olisi asperger-piirteitä.


    • meillä samaa

      samankaltaisilla oireilla meille tuli adhd-diagnoosi ja myöhemmin vielä agressio-oireinen masennus, masennusta hoidettiin psykiatrisella osastolla puolisen vuotta. 2 ensimmäistä kuukautta osastolla poika skarppasi ja näytteli "tervettä", kunnes saatiin aikaiseksi purkaantuminen jossa poika kertoi omalle hoitajalleen kaikki ahdistukset... hoito jatkui vielä kotona lääkehoitona ja 2 vuotta psykoterapiaa. nykyään on kunnossa ja koulukin maistuu..(hoitojaksosta kulunut jo 7 vuotta) poika lukiossa.

    • ensiaskel

      Usein mietitään, mistä saisi virallisen diagnoosin. Jos kuitenkin miettii, mistä saisi nopeasti tukea, neuvoja ja lähetteen, niin perheneuvola voisi olla hyvä?
      Itse kävin lapsen kanssa psykologilla. Laitettiin lähete neuropsykologille jne. Lopulta neurologille. Meille sanottiin, että neurologi määrää vain lääkityksen ja kaikki adhd lapset eivät tarvitse lääkitystä. Meillä siis vain psykologin testien perusteella adhd-lapsi. Saimme hyviä neuvoja aikoinamme ja nyt tulemme paremmin toimeen lapsemme kanssa, joka ei lainkaan kuuntele/usko ohjeita ja pölisee jatkuvasti ja kaikille.
      Nykyään perhe elämä on hyvää. Olemme hyväksyneet sen, että meidän arki on haastavampaa kuin normaali ihmisten perhe arki. Ja mehän pärjätään.
      Hae toki apua ensi alkuun pienemmistä instansseista ja siitä eteenpäin. Jos lapsi hyötyy lääkkeistä, nekin saat varmasti aikanaan.

    • eräs mamma..

      Voin uskoa tietäväni tuskanne. Lasta rakastaa niin täysin ja tahtoisi auttaa, mutta niissä tilanteissa ei ole mitään kontaktia lapseen?

      Omalla pojallani alkoi noin 4v ikäisenä ko käyttäytymistä, tosin uskoakseni lievempänä, sillä ei koskaan satuttanut tahallaan, vaan lähinnä se oli juuri sitä käskyjen uhmaamista ja kiinnipitotilanteissa puremisen ja lyömisen yrittämistä, karjumista ja huutoa jos ei kaikki sujunut jne.. Yritin Tampereella hakea apua pitkään, mutta sitä en saanut. Itseäni lähettiin syylistämään. Tällä hetkellä paikkakuntaa vaihdettu ja apua saimme välittömästi!

      Poikani on myös ollut aina ikäistään kehityksessä huomattavasti edellä niin motorisesti kuin kielellisesti. Matematiikassa pari vuotta vanhemman "tasolla" myös jne.. mutta tämä sosiaalinen puoli tulee perässä. Tällä hetkellä aloitettu terapiat. viikoittain käydään ja saadaan varautua ainakin parin vuoden mittaiseen rulianssiin kaiken muun ohella. Suuressa luokassa opiskelu ei onnistu, vaikka kaikki eka luokan opittavat taidot näennäisesti jo on ollut esikoulu ikäisenä, mutta ei kestä virheitään ja niitä sattuessa saa "raivareita".

      Toivottavasti te saatte apua nopeampaa ja paremmin kuin me onnistuimme saamaan. Ja voihan olla että on vain normaalia kovempi uhmis, mutta.. ..yleensä äiti/isä tuntee lapsensa ja näkee jos tällä on hätä.. ainakin itse näin omastani!

      jaksamisia teille. Yrittäkää kehua poikaanne kaikesta pienestä minkä tekee oikein/hyvin.. mahdollisimman pienistä asioista! älkää kehuko niin paljon siitä miten paljon edellä on. Epäilen että oma poikani sai tästä syystä kun aina kaikki olivat ihmettelemässä hänen taitojaan, niin suuret odotukset itsestään, ettei tänä päivänä osaa hyväksyä omia virheitään millään tavoin. Ja rankkaa on.. joka päivä. .iltaisin tulee itsellä itku kun haluaisi jaksaa niin paljon paremmin, mutta voimathan siinä taitaa loppua ensin vanhemmalla..ja sitten vasta lapsella =/

    • sade38

      Tekstisi alku on kuin poikani elämäntarinasta,sinne ovat kuuluneet tarinat,pelot,kiroilut,lian vahva seksuaalisuus ja kaikki lähes mikä on ei normaalia käytöstä.Meillä huonekalujen heittely on ollut sohvien tuhoamista leipäveitsellä,pienten kotieläinten tappamista kerran kepillä(kaiken kyllä tappaa minkä kiinni saa),jalkapallon potkimista ikkunoihin,suutuksissaan heittelee vasaraa(mielellään autoa kohti tai ihmistä),isoja kiviä ja ei auta kuin väistää ja toivoa ettei osu tai kuulu kovin iso helinä.Polkupyörällä tai muuten vaan vääntämällä tuhotaan pihalamput,revitään kukkapuskat,kaikki mitä teet,hajoitetaan,kumotaan,ihan kaikki on mahdollista.Oma huone sisältää reikiä tavaroiden heittelystä,ovet kolhuja,kaikki itseään satuttava on otettava pois.Poikani on nyt lähes 9 vuotias ja tähän mennessä ovat olleet paikattavana joko lentävien kivien tai lyötyjen keppien ansiosta niin tarha-kuin koulukaveritkin.Ja he ovat ansainneet tämän ärsyttämällä häntä.leikkiminen on samaa luokka kuin teillä,niitä ei leikitä kuin max.kerran viikossa kymmenen minuuttia,loppuaika menee perheenjäsenten totaaliseen ärsyttämiseen,se on hänen elämäntehtävänsä.Eikä hän ole leikitty koskaankaan.Hän on myös älykäs poika ja varsinkin matematiikassa ja muutenkin luokkansa parhaita,käy normaalia koulua.5,6,7-vuotiaana meille sanottiin että kyseessä normaali vilkas lapsi.8-vuotiaana saimme hänelle lopulta lastenneurologian erikoislääkäriltä diagnoosin,hyperkineettinen käytöshäiriö,eli adhd..concerta 27mg aloitettiin heti ja nostettiin 36mg.n,nyt elämänmeno on rauhoittunut,vaikkakin raivokohtausten yhteydessä lääkkeen vaikutuksen loputtua saa väistellä edelleen ja varoa nyrkkiä tai odottaa kengästä päähänsä,kiinni pitäminen on kyllä vähentynyt huomattavasti.On kulunut puoli vuotta kun jätit viestisi enkä tiedä oletko jo saanut apua,ellet ole,suosittelen lämpimästi lasten neurologia,sillä pojallasi on varmasti pahaa uhmaa mutta luen myös poikani kaltaista käytöshäiriötä.Tälläisilla lapsilla uhmakin on tuplasti kovempi,minulla lapsia on 3,muut isompia ja tämä ollut pahin kaikista.Usko asiaasi ja itseesi,on ainoa keino jonka avulla voit uhmaikäiselle lapselle apua saada.VOIMIA TEILLE!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1243
    2. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      976
    3. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      16
      899
    4. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      879
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      4
      864
    6. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      860
    7. 3
      770
    8. Mitä teet mies

      Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
      Ikävä
      20
      760
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      2
      751
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      751
    Aihe