Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

mansikat vai kloori

vai mikä?

oltiin reissussa ja 4v lapsi kävi uimassa hotellin rubsaskloorisessa vedessä pari kertaa ja söi mansikoita mm. Tänään maha ja selkä punasten läiskien peitossa muuten lapsi ok. Läiskät pahimpia mahassa. Mutta niitä on selässä ja jaloissa myös. Mitä ihmettä tämä on?

3

990

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jalomansikka FRAGARIA ANANASSA,
      Metsämansikka FRAGARIA VESCA

      Mansikan allergeenisyyttä on kauan pohdittu.
      On päädytty että se on väriin liittyvä asia ja perustuu proteiiniallergeeniin.


      MANSIKAN DEKONTAMINOINTI
      Tällainenkin tieto löytyy:

      Mansikoita voidaan dekontaminoida klooripitoisessa kaasuvirtauksessa.

      LÄHDE Decontamination of strawberries using batch and continuous chlorine dioxide gas treatments.
      Han Y, Selby TL, Schultze KK, Nelson PE, Linton RH.

      JALOMANSIKAN ALLERGEENEISTÄ löytyy jo tuoretta tutkimusta:

      Näitä tutkitaan Ruotsissa ja Tanskassa.

      Jalomansikan allergeeni Fra a 1 on samaa sukua kuin koivun siitepölyn allergeeni Bet v 1 , jolla on paljon isoformeja, vain jonkin aminohapon ero sekvensseissä. Sekvenssieroja on kartoitettu Ruotsissa. Kolmesta eri mansikkalaadusta selvitettiin pitkiä nukleotidijaksoja yli puolentuhatta nukleotidia peräkkäin, päädyttiin kahdeksaan eri DNA- koodiin, mistä taas pääteltiin viisi eri Fra a 1 proteiini-isoformia jotka olivat hyvin samankaltaisia, vain seitsemän aminohapon eroin. Siis erot mansikkalaatujen välillä ovat pienet tämän allergeenin suhteen.

      Mansikka-allergisillä IgE- välitteistä allergiaa aiheuttaa kaikkein runsain Fra a 1 isoformi sekvenssi ja ristireaktion vasta-aineita tuottaa myös koivun Bet c 1 allergeeni ja omenan allergeeni Mal d 1.

      LÄHDE Musidlowska-Persson A, Alm R, Emanuelsson C.Cloning and sequencing of the Bet v 1-homologous allergen Fra a 1 in strawberry (Fragaria ananassa) shows the presence of an intron and little variability in amino acid sequence. Mol Immunol. 2007 Feb;44(6):1245-52. Lund, Sweden.

      VÄRITÖN MANSIKKA VÄHEMMÄN ALLERGEENINEN, MILTEI ALLERGEENIVAPAA

      Tanskassa päädytään siihen että mansikan allergeeni säätyy alas, jos flavonodien biosynteesissa tuottuisi väritönä mansikkamutanttia.

      LÄHDE Hjernø K, Alm R, Canbäck B, Matthiesen R, Trajkovski K, Björk L, Roepstorff P, Emanuelsson C.Down-regulation of the strawberry Bet v 1-homologous allergen in concert with the flavonoid biosynthesis pathway in colorless strawberry mutant. Proteomics. 2006 Mar;6(5):1574-87.

      Pieniä neuvoja dietisteilä on, että hedelmän voi laittaa minuutiksi mikroon kuumenemaan , jolloin se menettää antigeenisyyttään jonkin verran. Esim omenan kuumennus vähentää sen allergisuutta.
      Toinen allergisuuden vähentämienn on hedelmien kuoriminen, koska niissä on lektiinejä.

      Mansikoitten suhteen toistaiseksi kai välttö on ainoa. Väritöntä mansikka ei kai vielä saa. sellainen sopii mansikka-allergisille.

      Antihistamiinilääkkeen pitäminen kotona ja lapsen testauttaminen mahdollisesti kehittyneen tai kehittyvän IgE tyyppisen allergian suhteen on nopeasti aiheellista, jotta allergisia kohtauksia ehkäisevä lääkitys saadaan kotiin ja tarpeelliset eliminaatiodieetit myös motivoidusti pidetään.

      Nelivuotiaalla alkaa immunologinen kapasiteetti olla jo kypsää ja vasta-ainemuodostus myös on terävää, täyskirjoista ja nopeaa.
      Ristireaktioitakin voi olla.

      Kloorialtistus iholle ja mahdollisesti kloorilla dekontaminoidut mansikat suoliteitse tuottavat kloorimolekyyliä kahdesta suunnasta kehoon, mikä ei olisi hyvä sekään, mikä on yksi mahdollisuus reaktioon tai reaktiviteetin virittymiseen.

      Todennäköistä on, että syy on 4 vuotiaan iän mukana tuleva tehokkaampi reaktio mansikka-allergeenille.

      Kysy terveyskeskuslääkäriltä pian neuvoa.
      8.7.2008 6:57

      • olevan ainakin

        pienen askeleen verran edellä Ruotsissa ja Tanskan maalla.
        Oikein mukava lukea että asioita edelleenkin tutkitaan vaikka allergioista on jo erittäin paljon tieteellistäkin tutkimusta olemassa.

        Tuo omenan kuumennuskin mikrossa oli tälläiselle "lukemista vaille allergialääkärillekin" uusi asia. Keittämistähän on iät ajat suositeltu vihannesten ja kasvisten allergeenien "nujertamisessa" mutta mikro on kyllä uusi tuttavuus tähän asiaan.

        Viitaten tuohon terveyskeskuslääkäriin niin heidän taidot eivät edelleenkään taida ainakaan Suomessa kyllä riittää näissä allergiasioissa. Eli jos ei saa asiallista eikä asiantuntevalta vaikuttavaa vastausta taikka muutakaan apua lapselleen terveyskeskuksestaan niin kannattaa ottaa yhteys yksityisen puolen lääkäreihin joista löytyy monessakin lääkärikeskuksessa jo erikseen erikoistuneita mm. lasten allergologeja.

        Prick yms. testeihin olisi edelleen suhtauduttava vain suuntaa antavina.
        Sillä vaikka niiden antama tulos olisikin ihotestissä negatiivinen eli ei allergiaa aiheuttava
        niin siltikin lapsi voi oireilla myös suolistollaan, silmillään, korvillaan, keuhkoillaan mutta myös psyykeellään (ns. levottomuutta ja vilkkautta aiheuttavat oireet) eri allergeeneihin.


    • +++

      Jos ei mansikasta ole aikaisemmin tullut mitään, epäilisin ensisijaisesti sitä klooria. Mutta jos haluat ottaa varman päälle, älä anna hänelle mansikkaa ennen kuin iho on parantunut.

      Jos iho ei lähde tämän päivän aikana itsestään paranemaan, kannattaa laittaa kortisonivoidetta (esim. Sibicort), niin paranee nopeammin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1668
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1486
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe