Perheessämme on vuoden ja seitsemän kuukauden ikäinen jackrussel-narttu, jonka kanssa viime aikoina yksi ongelma on noussut ylitse muiden vaikuttamaan hyvin negatiivisesti elämäämme. Kyse on tavaroiden tuhoamisesta.
Koira tuli perheeseemme jo aivan pentuna, vilkas tapaus ollut jo alusta asti. Koira on todella leikkisiä, todella ihmisrakas ja tykkää olla menossa mukana. Koira tulee myös hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Pennusta saakka opetin koiraa seuraamaan, mikä on kantanutkin hedelmällistä tulosta, koska koiran voi päästää irti ilman pelkoa karkaamisesta vähän vieraammassakin paikassa. Koira myös pyytäessä tulee luokse ja tottelee muutenkin mielestäni mallikkaasti. Joskus on tosin päiviä, että neitiä saa patistaa vähän enemmän - russelille ominaista kovapäisyyttä siis on - mutta tämäkään ei ole häiritsevästi jokapäiväistä.
Ongelma, johon pyytäisiin teiltä kanssakeskustelijoita vinkkejä ja asiallisia vastauksia on, että koira yksin ollessaan tuhoaa tavaroita. Usein on esimerkiksi sohvatyynylle tehty ruumiinavaus, eteisen mattoa syöty tai posti revitty riekaleiksi. Tämä on todella rasittavaa, koska muuten koira käyttäytyy mielestäni mallikkaasti. Ainoastaan koiran yksinollessa tapahtuu edellä kuvattuja tuhoamisia.
Koiralla on puruleluja ja kaikenlaisia pehmolelukavereita yllin kyllin, mutta nämä "sallitut lelut" ilmeisesti eivät kiinnosta neitiä ollenkaan ollessamme esimerkiksi töissä päivällä tai käydessämme kaupassa, koska usein koira on poissaolomme aikana tuhonnut jotain. Tämä ongelma on ollut aivan pennusta asti. Olen kokeillut ongelman poistamiseksi mm. apteekista saatavaa eroahdistusta lieventävää haihdutinta, mutta en huomannut mitään muutosta. Jätän myös aina radion hiljaiselle soimaan taustalle kun lähden kotoa, olen jostain kuullut, että ihmisten ääni tai musiikki voisi rauhoittaa koiraa.
Koira on arkisin klo 9-16.30 yksin työssäkäyntimme vuoksi, ja mielestäni koiran - rodusta riippumatta - tulisi osata olla yksin tuhoamatta järjestelmällisesti tavaroita, kun omistajat ovat poissa kotoa. Tästäkin varmasti voidaan olla montaa mieltä, mutta tämä on minun näkemykseni asiasta. Suurin osa vapaa-ajastani kuluu koiran kanssa temmeltäessä, teemme pitkiä lenkkejä, käymme koirapuistossa ja otan koiran mukaani aina kun mahdollista minne menenkin.
Koirani on mahtava, iloinen, aktiivinen ja suloinen pakkaus, ainoastaan tämän ongelman haluaisin kitkettyä pois.
Asiallisista vastauksista tuhannut kiitokset jo etukäteen! :)
Ongelmakoirako?
17
1518
Vastaukset
- kuulostaa
Yksinoloharjoitukset alusta alkaen voisivat auttaa tuossa. Aluksi siis vain pieniä pätkiä.
Apua voisi olla myös siitä, että koiralle jättäisi pieniä ongelmia ratkaistavaksi poissaolojen ajaksi. Esim. palloja, joiden sisässä namia, talouspaperirullaan tms piilotettuja herkkuja. Oletko kokeilut tällaisia? Muutenkin mielestäni aivotreeni ja nenän käyttäminen väsyttää koiraa enemmän kuin pitkä lenkki.- jopajpp
Kuulostaa eroahdistukselta. Kannattaa kokeilla muutamaa erilaista keinoa, katsoa miten mikäkin toimii. Kannattaa ensinnäkin sulkea mahdollisimman monet ovet niin että koiralla on vain yksi tai muutama huone jossa olla. Koiralla on turvallisempi olo pienemmässä tilassa. Toisille koirille auttaa se että annetaan jotain tekemistä, piilotellaan nameja tai jätetään motivointipalloa tai jotain. Jotkut tämä taas saa ihan täyteen virtaa ja sitten paikkoja tuhotaan ainakin! Eli kannattaa kokeilla laittaa tekemistä jos et ole sitä kokeillut ja jos taas aina olet laittanut tekemistä niin kannattaa olla laittamatta. Ja radio päälle, jos et ole sitä tehnyt, meillä kuunnellaan aina radio aaltoa, pehmeimmät suosikit :D Kuulemma klassinen musiikki rauhoittaa koiria parhaiten. DAP haihdutin on yksi keino mitä voi kokeilla... Siinä nyt jotakin vinkkejä. Minullakin oli paikkoja tuhoava koira, nyt se ei tuhoa enää koskaan mitään :) Että tsemppiä vaan!
- rjrjy
jopajpp kirjoitti:
Kuulostaa eroahdistukselta. Kannattaa kokeilla muutamaa erilaista keinoa, katsoa miten mikäkin toimii. Kannattaa ensinnäkin sulkea mahdollisimman monet ovet niin että koiralla on vain yksi tai muutama huone jossa olla. Koiralla on turvallisempi olo pienemmässä tilassa. Toisille koirille auttaa se että annetaan jotain tekemistä, piilotellaan nameja tai jätetään motivointipalloa tai jotain. Jotkut tämä taas saa ihan täyteen virtaa ja sitten paikkoja tuhotaan ainakin! Eli kannattaa kokeilla laittaa tekemistä jos et ole sitä kokeillut ja jos taas aina olet laittanut tekemistä niin kannattaa olla laittamatta. Ja radio päälle, jos et ole sitä tehnyt, meillä kuunnellaan aina radio aaltoa, pehmeimmät suosikit :D Kuulemma klassinen musiikki rauhoittaa koiria parhaiten. DAP haihdutin on yksi keino mitä voi kokeilla... Siinä nyt jotakin vinkkejä. Minullakin oli paikkoja tuhoava koira, nyt se ei tuhoa enää koskaan mitään :) Että tsemppiä vaan!
Minullakin oli paikkoja tuhoava koira, nyt se ei tuhoa enää koskaan mitään .
what??menikö hermo vai??????
- Ilona2
Hei!
Meillä ei oikeastaan ole tehonnut kuin "aika". Eli kun koira on viimeistään 2,5 tuhoaminen pitäisi loppua. Tietenkin laiha lohdutus juuri nyt. Jotkut neuvovat olemaan huomioimatta koiraa, kun ihminen tulee kotiin, samoin kun lähdetään ja koira jää yksin. Eli ihmisen lähtemisestä/tulemisesta ei tehdä liian suurta tapahtumaa. Mutta, pomminvarmaan keinoa ei varmaan ole, paitsi laittaa koira häkkiin yksinollessa, ja se taas olisi varmaan pitänyt tehdä jo pikkupentuna niin, että häkki olisi koiran mielestä mukava ja turvallinen paikka.
Eli kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa! - Mitä tehdä?
Paljon kiitoksia asiallisista vastauksistanne, helpottavaa kuulla, että muillakin voi olla pieniä tuholaisia lemmikkeinä. :) Lähestulkoon kaikkea on tosiaan kokeiltu. Tuntuu, että alkavat keinot olla aika vähissä. En enää tiedä pitäiskö tässä itkeä vai nauraa. Ongelmakoirakouluttajaakin olen harkinnut.
Koira on siis pienistä saakka kyllä totutettu olemaan yksin, ensiksi vartti ja aikaa pikku hiljaa sitten pidennettiin. Ihmettelen vain, miksei koira ole tähän jo yli puolentoista vuoden aikana oppinut. Jotkut koirat ilmeisesti tarvitsevat enemmän aikaa? Pentuna koira vain jäi nukkumaan kun lähdimme kotoa, mutta vähän vanhempana koira alkoi "järjestelmällisen" tuhoamisen. Ensin syötiin maton kulmaa, sen jälkeen tyynyjä, lattiakasveja, sohvaa, jne. Onni onnettomuudessa, että sähköjohdot, huonekalujen rakenteet tai muut kovemmat materiaalit eivät ole koskaan kiinnostaneet.
Olen kyllä miettinyt rajoittaa koiran liikkumatilaa enemmän. Nyt koira saa tepastella poissaollessamme keittiössä, olohuoneessa ja eteisessä, tilaa siis on reilut 40 neliötä käytössä. Makuuhuoneeseen koiralla ei ole pääsy poissaollessamme. Olen kuullut, että jotkut ovat opettaneet koiransa olemaan hyvinkin pienessä tilassa yksin jäädessään, esimerkiksi eteisessä tai kylpyhuoneessa kunhan ruokaa, juomaa, puruleluja ja muita virikkeitä on lähellä.
Motivointinamipalloa kokeiltiin, lopputuloksena vartissa puhkirevitty pallo. :) Yritämme aina lähteä mahdollisimman vähäeleisesti pois kotoa, emme siis tee lähdöstämme suurta numeroa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että koira ymmärtää hyvin syy-seuraus-suhteen, kun olemme vetämässä kenkiä jalkaan... Jätän myös aina oman, koiralle rakkaaksi käyneen villapaitani koiran petiin, jotta emännän haju ehkä rauhoittaisi koiraa jollain tavalla.
Te, joilla on samankaltaisia tuholaisia kotona mietittekö/oletteko miettineet koskaan koiran antamista pois? Itsellä on nimittäin käynyt asia mielessä, en vain haluaisi luopua koirasta tuhoamisen vuoksi, kun muuten koira on täysin mallikelpoinen koirarodunedustaja. Varsinkin jos tuhoaminen loppuu kun koira vanhenee, haluaisin vielä pitää karvaisen ystäväni perheemme jäsenenä. Tuota,onko koira alunperin OPETETTU olemaan yksin kunnolla?
Russeli on myös erittäin energinen koira.Toisaalta on myös niin,että mitä enemmän koiraa liikuttaa,riehuttaa,sen enemmän se fyysinen puoli vahvistuu.Ja saattaapi syntyä se kierre,että koira ei kunnolla väsy,eikä rentoudu.
Eli tuontyypin koirille suuren osan aktiviteeteistä pitäisi olla aivotyötä,millä koira väsyy ja myös rauhoittuu.Myös aktiivista rauhoittumista on hyvä opettaa.
Eikä se johtajuuden tarkistus olisi myöskään pahitteeksi tarkistaa.
Osan "eroahdistuksen" takana voi osaltaan sitäkin olla.
Kun koira luottaa omistajansa tekemisiin tilanteessa kuin tilanteessa,myös vaikeissa (esim.yksinolo,siihen jättö)),niin se ei stressaannu niin helposti.
Stressihän sitten saattaa purkantua miten purkaantuu,rodusta ja yksilöstä riippuen.
Ja se tilan rajaaminen "pesämäiseksi" tekee myös toisille hyvää.- Mitä tehdä?
En ole aivan varma mitä tarkoitat yksin jäämiseen "opettamisella" verrattuna "totuttamiseen"? Olet varmasti aivan oikeassa, että russelit tarvitsevat paljon aivotyötä, jota olen myös yrittänyt koiralleni tarjota mm. erilaisten piilottamisleikkien muodossa.
Myönnän, että on kyllä minunkin syytä katsoa itseäni peiliin lauman johtajuutta mietittäessä, myönnän, että miellän koirani enemmän perheenjäsenenä kuin "vain" koirana. Koira siis saa nukkua vuoteessamme ja tulla sohvalle. Kuria olen kuitenkin pitänyt, torunut jos on tehnyt väärin enkä anna pomottaa ulkoillessa enkä sisälläkään. Mielestäni olen asettanut koiralle pennusta saakka sellaiset rajat, että sen pitäisi tuntea olonsa turvalliseksi "laumassani". Tiedä sitten miltä tämä ulkopuolisista näyttää. :) - Ilona2
Juu, olen ajatellut tuota johtajuutta juuri omalta kohdaltani. Koirani saavat paljon liikuntaa, lisäksi käyttölinjainen noutajani lajinomaista koulutusta ja kokeissa käyntiä.
Meillä näytti yhdessä vaiheessa siltä, että mitä enemmän käyttölinjainen nuori koira sai huomiota ja virikkeitä, sitä enemmän myös tehtiin tuhoja kotona. Eli tavallaan koirallani oli "liian hyvät olot", huomioin sitä liikaa. Nyt tilanne on rauhoittunut (koira lähentelee 3 ikävuotta), mutta johtajan (minun) olisi pitänyt kyetä olemaan myös huomioimatta laumaani liikaa.
En tiedä, vaikeita asioita, mutta kyllä meillä on mennut säpäleiksi sängyn petauspatjoista lähtien yhtä ja toista ... Mitä tehdä? kirjoitti:
En ole aivan varma mitä tarkoitat yksin jäämiseen "opettamisella" verrattuna "totuttamiseen"? Olet varmasti aivan oikeassa, että russelit tarvitsevat paljon aivotyötä, jota olen myös yrittänyt koiralleni tarjota mm. erilaisten piilottamisleikkien muodossa.
Myönnän, että on kyllä minunkin syytä katsoa itseäni peiliin lauman johtajuutta mietittäessä, myönnän, että miellän koirani enemmän perheenjäsenenä kuin "vain" koirana. Koira siis saa nukkua vuoteessamme ja tulla sohvalle. Kuria olen kuitenkin pitänyt, torunut jos on tehnyt väärin enkä anna pomottaa ulkoillessa enkä sisälläkään. Mielestäni olen asettanut koiralle pennusta saakka sellaiset rajat, että sen pitäisi tuntea olonsa turvalliseksi "laumassani". Tiedä sitten miltä tämä ulkopuolisista näyttää. :)Tuo toinen viestisi tulikin näkyviin vasta kirjoitukseni jälkeen,josta selvisikin,että olet jättämistä harjoittanut.
Kun harjoittelit,niin harjoititko myös niin silloin ihan pienenä,että pentua harjoittaa myös niin,että se on hereillä,kun lähtee?
Se on mielestäni myös yksi juttu tuossa jättämisen harjoittamisessa.
Nuo johtajuusjutut on tosiaan välillä vähän sellaisia,etä kannattaa vaikka konsultoida jotain ulkopuolista.Jos on joku hyvä tuttu tai sitten ihan jotain ammatinharjoittajaa,joka hallitsee noi hommat.Ihan sen tähden,että toinen voi ulkopuolisena nähdä asiat objektiivisemmin ;)
Mutta tosiaan se tilan rajaus ei ole pahitteeksi,myöskin voisi hankkia vaikka häkin,jossa ovi auki ja kangas päälle.Sitten opettaisi sen mukavaksi paikaksi,jota kautta koira voisi "löytää" siitä itselleen turvallisen pesän,jossa rauhoittua.
Ja sitten kehittää vielä vaan enemmän jotain aivotyöskentelyjuttuja reippaasti.Jotain harrastusta,tai vaikka keksiä jotain juttuja koiralle.Niin,että tavallaan stressaavien ja kiihdyttävien juttujen osuus olisi oienempi,ja aivojen käytön suurempi.Ainakin niin kauan,että tasapaino löytyy.
Noit nyt tuli lähinnä mieleen,ja jollekin ihan auttanutkin ;)
Mutta tosiaan noit russelit on melkoisia energiapakkauksia ylipäätään.Hauskoja,mutta ei välttämättä ihan helppoja pikkukoiria.
Toivonkin,että kasvattajat muistaisivat siitä asiasta painokkaasti kertoa pennun kyselijöille :)- ...
molossi kirjoitti:
Tuo toinen viestisi tulikin näkyviin vasta kirjoitukseni jälkeen,josta selvisikin,että olet jättämistä harjoittanut.
Kun harjoittelit,niin harjoititko myös niin silloin ihan pienenä,että pentua harjoittaa myös niin,että se on hereillä,kun lähtee?
Se on mielestäni myös yksi juttu tuossa jättämisen harjoittamisessa.
Nuo johtajuusjutut on tosiaan välillä vähän sellaisia,etä kannattaa vaikka konsultoida jotain ulkopuolista.Jos on joku hyvä tuttu tai sitten ihan jotain ammatinharjoittajaa,joka hallitsee noi hommat.Ihan sen tähden,että toinen voi ulkopuolisena nähdä asiat objektiivisemmin ;)
Mutta tosiaan se tilan rajaus ei ole pahitteeksi,myöskin voisi hankkia vaikka häkin,jossa ovi auki ja kangas päälle.Sitten opettaisi sen mukavaksi paikaksi,jota kautta koira voisi "löytää" siitä itselleen turvallisen pesän,jossa rauhoittua.
Ja sitten kehittää vielä vaan enemmän jotain aivotyöskentelyjuttuja reippaasti.Jotain harrastusta,tai vaikka keksiä jotain juttuja koiralle.Niin,että tavallaan stressaavien ja kiihdyttävien juttujen osuus olisi oienempi,ja aivojen käytön suurempi.Ainakin niin kauan,että tasapaino löytyy.
Noit nyt tuli lähinnä mieleen,ja jollekin ihan auttanutkin ;)
Mutta tosiaan noit russelit on melkoisia energiapakkauksia ylipäätään.Hauskoja,mutta ei välttämättä ihan helppoja pikkukoiria.
Toivonkin,että kasvattajat muistaisivat siitä asiasta painokkaasti kertoa pennun kyselijöille :)Eli häkkiä se ei tarvinne jos sillä oli jo peti, missä oma pesä.
Häkkiähän ei saa sulkea työpäivän ajaksi, eli ehdotit varmaankin häkin tekemistä turvalliseksi omaksi luolaksi. Voi toimia sinänsä, että petihän ei ole peitetty, niin, että koira kokee olevansa piilossa/turvassa.
Aloittajlle kuitenkin vielä varmistan, että kukaan tuskin kehoittaa sinua rikkomaan eläintensuojelulakia, eli sulkemaan koiraa häkkiin töiden ajaksi. Laki sallii koiran sulkemisen häkkiin tilapäisesti ja on jo ennakkotapauksia, joissa arkisia työpäiviä ei ole luettu tilapäiseksi. Eli koira saa olla pienemmässä kuin 8(?) neliön häkissä vain epäsäännöllisesti tarvittaessa, mm. kuljetusten ajan. ... kirjoitti:
Eli häkkiä se ei tarvinne jos sillä oli jo peti, missä oma pesä.
Häkkiähän ei saa sulkea työpäivän ajaksi, eli ehdotit varmaankin häkin tekemistä turvalliseksi omaksi luolaksi. Voi toimia sinänsä, että petihän ei ole peitetty, niin, että koira kokee olevansa piilossa/turvassa.
Aloittajlle kuitenkin vielä varmistan, että kukaan tuskin kehoittaa sinua rikkomaan eläintensuojelulakia, eli sulkemaan koiraa häkkiin töiden ajaksi. Laki sallii koiran sulkemisen häkkiin tilapäisesti ja on jo ennakkotapauksia, joissa arkisia työpäiviä ei ole luettu tilapäiseksi. Eli koira saa olla pienemmässä kuin 8(?) neliön häkissä vain epäsäännöllisesti tarvittaessa, mm. kuljetusten ajan.En tiedä,millainen makuupaikka koiralla on,yleisemminhän koirien makuupaikat on jonkinlaisia avoimia "punkkia" tai isoilla alustat.
Tuon häkin idea on nimenomaan saada se pesämäinen vaikutelma ( "umpinainen"),jota kautta on luonnollista saada rauhallinen olo.Se on siis eri asia,kuin avoin peti ;)
Ja korostan vielä,että se tila PITÄÄ opettaa ja tehdä koiralle mukavaksi.
Ja viestissähän selvöästi luki,ovi AUKI.
Eli koiraa ei suljeta mihinkään,vaan sille luodaan ja tehdään eläimelle luonnollinen pesäkolo ;)
Itse olen mm.käyttänyt tuota aikoinaan yhdelle pikkukoiralle,joka oli myös pikkasen energisempi kuin laki sallii :O),eikä se malttanut illalla millään rauhoittua nukkumaan.Hyöri vaan yksinään.Kun pesä oli sille opetettu,se sammu sinne kuin talikynttilä,ja lopulta se oppi sinne itsekin hakeutumaan.
Siitä oli myös se hyvä puoli,että aloin ottaa myös kokeisiin ja näytelmiin sille pienen boxin,jossa johon se koira itse hakeutui rentoutumaan ;)
Tosin ongelma vaan oli siinä,että kun pikkuboxi oli joskus lattialla kotona,niin pikkukoiran lisäksi sinne myös yritti tunkea montakymmentä kiloa isompi kaverinsa,joka myös oli aikoinaan häkkiin totutettu petin muotona.Pikkukoira nukkui sitten boxissa,ja iso niin,että pää oli siellä sisällä.Hauska näky :O),mutta esim.siitä,miten hyväksi nekin tunsivat olonsa tietynlaisessa paikassa.
Mutta kuten aina korostan,kaikki on osa kokonaisuutta.Ihan kuin tuolle omalle hyvin vilkkaalle pikkuiselle.Eli aivotyötä riittämiin,ja myöskin aktiivista rauhoittumista .
Pitkin seiniä se olisi muuten mennyt,kun vauhtia kerran itsessä piisasi.- Mitä tehdä?
molossi kirjoitti:
Tuo toinen viestisi tulikin näkyviin vasta kirjoitukseni jälkeen,josta selvisikin,että olet jättämistä harjoittanut.
Kun harjoittelit,niin harjoititko myös niin silloin ihan pienenä,että pentua harjoittaa myös niin,että se on hereillä,kun lähtee?
Se on mielestäni myös yksi juttu tuossa jättämisen harjoittamisessa.
Nuo johtajuusjutut on tosiaan välillä vähän sellaisia,etä kannattaa vaikka konsultoida jotain ulkopuolista.Jos on joku hyvä tuttu tai sitten ihan jotain ammatinharjoittajaa,joka hallitsee noi hommat.Ihan sen tähden,että toinen voi ulkopuolisena nähdä asiat objektiivisemmin ;)
Mutta tosiaan se tilan rajaus ei ole pahitteeksi,myöskin voisi hankkia vaikka häkin,jossa ovi auki ja kangas päälle.Sitten opettaisi sen mukavaksi paikaksi,jota kautta koira voisi "löytää" siitä itselleen turvallisen pesän,jossa rauhoittua.
Ja sitten kehittää vielä vaan enemmän jotain aivotyöskentelyjuttuja reippaasti.Jotain harrastusta,tai vaikka keksiä jotain juttuja koiralle.Niin,että tavallaan stressaavien ja kiihdyttävien juttujen osuus olisi oienempi,ja aivojen käytön suurempi.Ainakin niin kauan,että tasapaino löytyy.
Noit nyt tuli lähinnä mieleen,ja jollekin ihan auttanutkin ;)
Mutta tosiaan noit russelit on melkoisia energiapakkauksia ylipäätään.Hauskoja,mutta ei välttämättä ihan helppoja pikkukoiria.
Toivonkin,että kasvattajat muistaisivat siitä asiasta painokkaasti kertoa pennun kyselijöille :)totutettiin myös niin, että neiti oli useastikin hereillä silloin kun lähdimme töihin. Koira ei ole ikinä (pentunakaan) jäänyt ulvomaan/haukkumaan oven taakse tai raapinut ovea kun olemme lähteneet. Mielestäni tämän voisi tulkita hyvänä merkkinä?
Häkkiä olen harkinnut, mutta kuitenkin luopunut ajatuksesta, ajatuskin häkistä koiralleni vain tuntuu todella vastenmieliseltä, vaikka vapaasti kulkeminen häkkiin ja sieltä pois olisikin koiralla esteetön. Mietinkin tuossa, että missä menee raja koiran liian pienelle ja sopivan kokoiselle liikkumatilalle? Yksi kirjoittajista puhui 8(?) neliön tilasta, joka olisi koiralle minimi(kö)?
Olet oikeassa, että kyllä russelit ovat energiapommeja, ei meidän neitiä ainakaan pelkällä lenkillä väsytetä. Voin sanoa, etten ole aivan amatööri koirien kanssa, perheessämme on aikaisemmin ollut kaksi tipsua. Sain mitä tilasinkin, kun halusin seuraavasta koirakaverista aktiivista lenkkeilyseuraa, mutta toisaalta ihmisläheistä, rapsutuksista tykkäävää "sylivauvaa", jolle voisin olla maailman paras mamma. :) En ole kyllä katunut, vaikka savu nousee korvista silloin tällöin kun neiti on vetänyt palan sohvasta parempiin suihin..... :) Eihän sitä omaa lastaakaan voisi antaa pois, vaikka teini-ikä olisikin pelkkää helvettiä. Ehkäpä se teini-ikä on nyt menossa myös meidän huushollissa... - pilkullinen
... kirjoitti:
Eli häkkiä se ei tarvinne jos sillä oli jo peti, missä oma pesä.
Häkkiähän ei saa sulkea työpäivän ajaksi, eli ehdotit varmaankin häkin tekemistä turvalliseksi omaksi luolaksi. Voi toimia sinänsä, että petihän ei ole peitetty, niin, että koira kokee olevansa piilossa/turvassa.
Aloittajlle kuitenkin vielä varmistan, että kukaan tuskin kehoittaa sinua rikkomaan eläintensuojelulakia, eli sulkemaan koiraa häkkiin töiden ajaksi. Laki sallii koiran sulkemisen häkkiin tilapäisesti ja on jo ennakkotapauksia, joissa arkisia työpäiviä ei ole luettu tilapäiseksi. Eli koira saa olla pienemmässä kuin 8(?) neliön häkissä vain epäsäännöllisesti tarvittaessa, mm. kuljetusten ajan.Niin siis miksei häkkiä voisi sulkeakin koiran yksinollessa? tietysti häkkiin opettaminen on huomattavasti hankalampaa jos ei ole pennusta asti opettanut..
Meillä on kohta 1 ja puoli vuotias dalmatiankoira uros, joka ei ole enää mikään pikkutuholainen.. Meillä on juuri korjattu koiran tekemä keittiöremontti, ja taasen oli eilen syöty reikä seinään.. kipsilevyä kämppä täynnä.. Kyllä on huumorintaju koetuksella.. Nyt olen vakavasti miettinyt häkkiä, mutta kyllä se keksii änkeä ittensä ulos sieltä.. joten ajattelin hankkia kuonokopan..
Ja sitten, en kyllä luopuisi mistään hinnasta tuosta tuholaisesta.. kukapa sitä edes haluaisi, kun kuulee että tuhoaa paikkoja.. ei en pistäisi koiraa kiertoon sen takia, ja pahimmassa tapauksessa piikille..
Ja aloittajalle vielä, että ei minun mielestäni ole russelisi ongelmakoira, hiukan energinen ehkä.. :) - ...
pilkullinen kirjoitti:
Niin siis miksei häkkiä voisi sulkeakin koiran yksinollessa? tietysti häkkiin opettaminen on huomattavasti hankalampaa jos ei ole pennusta asti opettanut..
Meillä on kohta 1 ja puoli vuotias dalmatiankoira uros, joka ei ole enää mikään pikkutuholainen.. Meillä on juuri korjattu koiran tekemä keittiöremontti, ja taasen oli eilen syöty reikä seinään.. kipsilevyä kämppä täynnä.. Kyllä on huumorintaju koetuksella.. Nyt olen vakavasti miettinyt häkkiä, mutta kyllä se keksii änkeä ittensä ulos sieltä.. joten ajattelin hankkia kuonokopan..
Ja sitten, en kyllä luopuisi mistään hinnasta tuosta tuholaisesta.. kukapa sitä edes haluaisi, kun kuulee että tuhoaa paikkoja.. ei en pistäisi koiraa kiertoon sen takia, ja pahimmassa tapauksessa piikille..
Ja aloittajalle vielä, että ei minun mielestäni ole russelisi ongelmakoira, hiukan energinen ehkä.. :)"Niin siis miksei häkkiä voisi sulkeakin koiran yksinollessa?"
Siksei, ettei eläintensuojelulakimme salli muuta kuin koiran tilapäistä pitoa pienessä häkissä. Muuhun kuin tilapäiseen oleskeluun tarkoitetun häkin koot ovat tarkalleen säädetty, oli suunnilleen 8 neliötä/keskikoinen koira oltava tilaa ja narun minimi pituuskin on laissa säädetty, jos koiraa säilytetään pidempiä aikoja narussa.
Kuljetukseen ja muuhun tilapäiseen oleskeluun tarkoitettuun häkkiin koiran sulkeminen työpäivien ajaksi tai muuten säännöllisesti on siis eläimenpitoa koskeva rikos. - ...
Mitä tehdä? kirjoitti:
totutettiin myös niin, että neiti oli useastikin hereillä silloin kun lähdimme töihin. Koira ei ole ikinä (pentunakaan) jäänyt ulvomaan/haukkumaan oven taakse tai raapinut ovea kun olemme lähteneet. Mielestäni tämän voisi tulkita hyvänä merkkinä?
Häkkiä olen harkinnut, mutta kuitenkin luopunut ajatuksesta, ajatuskin häkistä koiralleni vain tuntuu todella vastenmieliseltä, vaikka vapaasti kulkeminen häkkiin ja sieltä pois olisikin koiralla esteetön. Mietinkin tuossa, että missä menee raja koiran liian pienelle ja sopivan kokoiselle liikkumatilalle? Yksi kirjoittajista puhui 8(?) neliön tilasta, joka olisi koiralle minimi(kö)?
Olet oikeassa, että kyllä russelit ovat energiapommeja, ei meidän neitiä ainakaan pelkällä lenkillä väsytetä. Voin sanoa, etten ole aivan amatööri koirien kanssa, perheessämme on aikaisemmin ollut kaksi tipsua. Sain mitä tilasinkin, kun halusin seuraavasta koirakaverista aktiivista lenkkeilyseuraa, mutta toisaalta ihmisläheistä, rapsutuksista tykkäävää "sylivauvaa", jolle voisin olla maailman paras mamma. :) En ole kyllä katunut, vaikka savu nousee korvista silloin tällöin kun neiti on vetänyt palan sohvasta parempiin suihin..... :) Eihän sitä omaa lastaakaan voisi antaa pois, vaikka teini-ikä olisikin pelkkää helvettiä. Ehkäpä se teini-ikä on nyt menossa myös meidän huushollissa...Maa- ja metsätalousministeriön määräysten mukaan noin 20 kiloiselle koiralle pitää olla vähintään 8 neliön ulkohäkki. Siis se häkki jossa koiraa pidetään mahdollisesti pidempiä aikoja päivässä tai jopa pysyvästi.
Sisähäkkien/kuljetushäkkien tilavuutta ei olla rajattu, sillä koiraa saa sellaisissa pitää vain tilapäisesti suljettuna. Sellainen kutina kuitenkin olisi, että taloissa sisällä yhden huoneen rajaus on vielä laillinen, kunhan se huone on kahden neliön vessaa tilavampi.
- tämä on
...merkki siitä että koira jotenkin "ahdistuu" yksin ollessaan. Minulla on lähipiirissä vastaava tapaus jossa koira on liian läheisriippuvainen ja tuhoaa yksin ollessaan. Kouluttajalta on saatu neuvo, että koiraa ei tulisi huomioida ennen (esim. puoli tuntia) kuin on lähdössä ja jättämässä koiran yksin. Eli ei siis mitään juttelua ja heihei:n sanomisia ennen lähtöä. Sama menettely kotiin tullessa eli ei kiinnitetä koiraan mitään huomiota vasta kun on kotona oltu jo jonkin aikaa.
- ..........
Parempaa en osaa sanoa:
On olemassa eläin-karkotetta, jota voi ruiskuttaa esim. sohvaan, joka haisee kai sitruunalta. Koira ei voi sietää sitä, joten se ei tuhoa sohvaa.. Ei toimi kaikilla, mutta meillä ainakin tepsi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskallatko katsoa pitkään silmiin
kaivattuasi, jos olette samassa tilassa? Alkaako sydän jyskyttää, jos katseet jumittuvat? Pelkäätkö ulkopuolisten huomaa752803- 572716
Uskallanko vielä kaivata sinua?
Siitä on niin kauan aikaa. Harmi, kun kaikki meni niin kuin meni. Elämässä oli aika raskasta silloin, ja näen sen sinun172413- 412042
- 501990
Jani Mäkelä ihmettelee työministeri Satosen matkaa Aasiaan hoitajia rektyroimiseksi sieltä Suomeen.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cfba6abc-f871-4ce2-b327-41aa5819934c Kokoomus on lähtenyt omin päin ilman hallitus2761972Hymyilyttää
Kun mietin, että kun vielä kohdataan, niin nauretaan tälle meidän palstasuhteelle 😅. Ihanaa päivää sulle mies. Olet mi211291- 381129
Missä meetwursti on keksitty?
Tapasin hiljattain erikoisen rouvan Prisman leikkelehyllyjen välissä pälyilemässä. Kun tulin kohdalle, rouva alkoi raivo01050Aamun Trump
"DR: Trumpin väki lahjoi kodittomia grönlantilaisia esittämään Trump-faneja" Sillä lailla.96989