Valelikinäköiselle asiaa :)

Anastaasia81

Hei! Kolme vuotta sitten näihin aikoihin kyselin sinulta valelikinäöstä: http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=97&conference=4500000000000201&posting=22000000009423136 mutta vieläkään en ole saanut tehtyä mitään asialle. :( Tietoa olen nyt kuitenkin hankkinut enemmän ja ehkä aika olisi nyt kypsä ja motivaatio kohdillaan, että alkaisin testaamaan Batesin oppeja.

Näkö on minulla pysynyt samana, tosin se on -13 eikä -10 kuten kolme vuotta sitten virheellisesti väitin. Hajataittoisuus on kuitenkin parantunut molemmissa silmissä: toisessa on nyt 1,25 ja toisessa 1,75 (molemmissa silmissä on ollut jokin aika sitten 2). Mistähän hajataiton paraneminen johtuu ja voikohan se edelleen jatkaa paranemista?

Ruokavalio on minulla kohdillaan (syön vähähiilihydraattisesti: paljon kasviksia ja rasvaa, sopivasti proteiinia eli lihaa ym, mahdollisimman vähän lisäaineita, ei eineksiä jne) ja nyt olen jättänyt satunnaisenkin viljan käytön pois. Toivottavasti mustikoita tulee tänä vuonna, koska aion syödä niitä joka päivä tästä lähtien. ;)

Ajankohta olisi mitä parhain alkaa opetella elämään ilman laseja, sillä olen kotiäiti ja kotona pystyn helposti toimimaan ilman laseja. Pystyn käymään lenkilläkin ilman niitä ja eilen todistin itselleni että voin käydä ruokakaupassakin ilman niitä. Vaikka näköni on noin huono niin en silti ole niin sokea kuin muut luulevat, enkä tarvitse rillejä saunassa tai uimahallissakaan.

Olen aina ollut kova lukutoukka mutta nyt aion laittaa lukemisen jäähylle joksikin aikaa, ja tietokoneen käyttöä aion rajoittaa maksimissaan tuntiin päivässä, mieluiten puoleen tuntiin. Ja ulkoilua aion lisätä. Mitähän sellaisia harrastuksia voisin kehittää, jotka eivät edellytä tarkkaa näköä?

Luku- tai lähilasit pitäisi hommata ja ajattelin tilata ne halvalla netistä; tulisi muuten todella kalliiksi näillä miinuksilla, jos näkö oikeasti alkaisi parantumaan ja saisin ostella laseja jatkuvasti lisää. Täytyy vain hommata silmälasiresepti, jossa olisi vähemmän miinusta. Paljonko sitä miinusta kannattaisi vähentää? Jos en aio enää hirveästi lukea niin pärjäisinkö silloin pelkillä lähilaseilla? Ja voinko siis unohtaa sitten nämä nykyiset lasit kokonaan, paitsi tietenkin silloin kun ajan autoa (mitä en paljon tee)?

Minulla on joitain vanhoja laseja tallessa mutten muista niiden arvoja, ja kannattaako sellaisia laseja pitääkään jotka korjaavat hajataitteisuutta liikaa (kun se on nyt molemmissa silmissä parempi)?

Piilolasit ovat vähän ongelmallisempi juttu, koska ne ovat aika kalliit eikä niitä saa halvalla netistä. Viimeksi käydessäni uusimassa ne optikko ei suostunut vähentämään niiden vahvuuksia, enkä tyhmyyksissäni kehdannut alkaa sitä kovasti vaatimaankaan. Piilareita käytän kuitenkin harvoin, joten onkohan näistä nykyisistä piilareista silloin haittaa?

Tarkoitus on siis käyttää laseja mahdollisimman vähän eli vain silloin kun oikeasti niitä tarvitsen. Batesin oppeja aion toteuttaa (palming, swinging, sunning...) ja kerta kaikkiaan oppia käyttämään silmiäni oikein.

Mitä luulet minkälaisia mahdollisuuksia minulla olisi näillä eväillä? Jos katsoisi vaikka puoli vuotta eteenpäin että tuottaako minkäänlaista tulosta... Ei se ota jos ei annakaan. Olisiko sinulla vielä jotain lisävinkkejä antaa? Aion tässä vielä jonkin aikaa kerätä lisätietoa ennen kuin todella aloitan, koska sitten en enää halua roikkua netissä näin paljon! ;)

30

4241

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Valelikinäköinen

      Voisitko kertoa minkä visusarvon optikko sai -13d laseilla. Visus on kerrottu reseptissä mutta jos ei niin soita ja kysy optikotasi?

      Jos visus on reilusti alle 1 niin kertomuksestasi voi päätellä seuravaa:

      -sinulla on sarveiskalvon samentumaa mahdollisesti väärästä ruokavaliosta, tupakoinnista tai aineenvaihduntaongelmista johtuen.

      -optikko/silmlääkäri on jatkuvasti määränyt vahvemmat miinuslasit heikohkon visuksen takia eli määränyt ylikorjatut yksitehomiinuslasit.

      -yksitehomiinuslasit ovat provosoineet sinulle suuren määrän valelikinäköä jopa tuon -13d.

      -olet ilmeisesti 27v ja akkommodaatioreservisi on käytetty loppuun ja sen takia et enää saa lisää likinäköä, tilanne muistuttaa ikänäköisen tilannetta joilla mykiö eli linssi on kovettunut eikä näkö ole enää tarkka kuin yhdelle hyvin kapealle alueelle.

      Enne valelikinäön poistohoiden aloitusta sinun tulisi käydä rehellisen ja pätevän silmälääkärin vastaanotolla tutkituttamassa silmäsi sarveiskalvo samentuman tai sarveikalvo keratiitin tai jonkun muun silmäsairauden pois-sulkemiseksi. Lisäksi mahdollisen sarveiskalvon pullistuman takia pitää ottaa topografiakuvat joten kysy onko silmälääkärillä ko kuvauslaite.

      Silmälääkärin pitäisi hallita skiaskopia jonka avulla selviää onko silmä pitkä vai onko mykiö jäänyt paksuksi eli plustaittoiseksi kuten valelikinäköisellä.

      Akkommodaation lamauttavat sykloplegiatipat voi paljastaa valelikinäköä jonkin verran.

      Kun näet ilman laseja noinkin hyvin olen lähes varma että sinun kohdalla on tapahtunut hoitovirhe.

      Jos kyseessä on sarveiskalvon samentumasta johtuva heikko visus paranee se sinun ikäisellä varmaan merkittävästi silmille tärkeiden vitamiinien avulla ja mahdollisesti reseptilääkkeillä.

      Tapauksesi on samallainen kuin kirjassa "Elä ilman laseja" mainittu kirjailia (A Huxley) joka oli saannut toistuvasti optikolta vahvemmat ja vahvemmat miinuslasit sarveiskalvon samentuman takia mutta parantui oikealla ravinnolla ja silmäjumpalla (Bates method) lasittomaksi.


      Linkkejä saat keskusteluketjusta:

      http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000201&posting=22000000036596368

      Vie optikolle vanhat linssit testaukseen ota arvot ylös ja kysy silmlääkäriltä/optikolta voiko niitä käyttää luku- ja lähityölaseina sekä valelikinäön poistohoitoon.

      Käy silmälääkärissä ja jos viitsit kirjoita etusivulle viesti mitä silmälääkäri sanoi.

      Sarveiskalvon topografiakuvaus maksaa n50€.

      • Anastaasia81

        Kiitos vastauksesta, Valelikinäköinen. :)

        Löysin silmälääkärin kirjoittaman reseptin, jolla lasini uusittiin vajaat kolme vuotta sitten eli se on näiden nykyisten lasieni resepti. Reseptissä näkyy seuraavaa:

        --------------------------------------------

        0.8 = V => 0.8 (tulkitsen tämän visusarvoksi, toisen silmän visusarvo on siis suurempi tai yhtäsuuri kuin 0.8)

        KAUAS
        OD
        SF -13 CYL 1.25 AX 90 PRISMAT bas
        OS
        SF -13 CYL 2.00 ax 90 PRISMAT bas

        LÄHELLE (tässä lukee samat arvot kuin edelliset on)

        PAINEET 16 = Ta = 15

        OHJEITA Nyk. lasit -12.75 1.75 ax 90 / -12.75 2.0 ax 90. Erit. oikealla cyl 1.75 huononsi selvästi -> visus heikkeni. Lisämiinus ei subj. parantanut.

        ----------------------------------------------

        Tuollainen oli siis tilanne kolmisen vuotta sitten, mitä tuumit? Visus on kyllä alle yhden muttei kovin reilusti kuítenkaan? Tämän hetkistä visus-tilannetta en tiedä, ja viimeksi optikolla käydessäni näkö testattiin ilman laseja. En tiedä mikä visus silloin mitattiin. Toisen silmän hajataitto on siis tuosta kolmen vuoden takaisesta parantunut (2 -> 1.75).

        Silmänpaine oli kolme vuotta sitten ihan normaali, vai kuinka?

        En tupakoi ja ruokavalioni on ollut aika terveellinen jo viitisen vuotta, tosin sitä ennen se oli tosi huonokin välillä ja söin paljon hiilihydraatteja eli verensokeri on varmasti ollut vuoristoradalla. Nyt olen entisestään petrannut ruokavaliota, joten saas nähdä kuinka käy. Keliakiaa minulla ei ole testattu (ainakaan verestä ja biopsiaan minulla ei ole mitään halua mennä) mutta olen siltikin jättänyt satunnaisetkin viljat syömättä, koska viljat ei selvästikään sovi minulle (turvotusta, mahakipuja, ilmavaivoja).

        Magnesiumia olen ottanut lisäravinteena kolmisen kuukautta sekä myös B-ryhmän vitamiineja ja sinkkiä. Pitäisikin mennä mittauttamaan vitamiini- ja hivenainearvot.

        Aineenvaihduntaongelmista en tiedä, kilpirauhasta ei kai koskaan ole testattu. Uskoisin kuitenkin että vähähiilihydraattisella ja luonnollisella ruokavaliolla mahdolliset aineenvaihduntaongelmat korjaantuvat itsestään. Olen kuitenkin aina ollut alipainoinen (ja siksikin epäillyt tuota keliakiaa), voiko siitä päätellä mitään liittyen aineenvaihduntaan? Pidän silti itseäni terveenä eikä mitään erityisiä vaivoja ole, jos ei nyt huonoa näköä lasketa! ;) Mitään lääkkeitä en syö, tosi harvoin mitään kipulääkkeitäkään (näkyivät Burana ja ibuprofeiinivalmisteet olevan tällä listalla http://www.optometria.fi/pdf/Laakevaikutukset.pdf ). Diane Novia kyllä söin monta vuotta mutten niitäkään enää ehkä kuuteen vuoteen, nehän voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Kuivasilmäisyydestä kyllä kärsinkin enkä voi käyttää tavallisia pehmeitä piilolinssejä sen takia vaan sellaisia happea läpäiseviä kovia piilolinssejä. Lisäksi silmäni ovat kaarevuudeltaan jotenkin niin erikoisia, ettei sopivia piilolinssejä meinannut löytyä millään.

        Hyvä silmälääkäri on hakusessa, mutta en tiedä mistä sellaisen löytäisi Pohjois-Suomesta. Kunhan sellaisen löydän, niin pyydän siis topografiaa, skiaskopiaa ja syklplegiatippoja ja sarveiskalvon tarkistusta?

        Mielestäni silmiäni ja sarveiskalvoa on kuitenkin tutkittu tarkasti joka optikkokäynnillä joten en esimerkiksi sarveiskalvonpullistumaan oikein usko. Mutta hyvähän se on kuitenkin tarkistuttaa silmät perin pohjin.


      • Korjaus
        Anastaasia81 kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta, Valelikinäköinen. :)

        Löysin silmälääkärin kirjoittaman reseptin, jolla lasini uusittiin vajaat kolme vuotta sitten eli se on näiden nykyisten lasieni resepti. Reseptissä näkyy seuraavaa:

        --------------------------------------------

        0.8 = V => 0.8 (tulkitsen tämän visusarvoksi, toisen silmän visusarvo on siis suurempi tai yhtäsuuri kuin 0.8)

        KAUAS
        OD
        SF -13 CYL 1.25 AX 90 PRISMAT bas
        OS
        SF -13 CYL 2.00 ax 90 PRISMAT bas

        LÄHELLE (tässä lukee samat arvot kuin edelliset on)

        PAINEET 16 = Ta = 15

        OHJEITA Nyk. lasit -12.75 1.75 ax 90 / -12.75 2.0 ax 90. Erit. oikealla cyl 1.75 huononsi selvästi -> visus heikkeni. Lisämiinus ei subj. parantanut.

        ----------------------------------------------

        Tuollainen oli siis tilanne kolmisen vuotta sitten, mitä tuumit? Visus on kyllä alle yhden muttei kovin reilusti kuítenkaan? Tämän hetkistä visus-tilannetta en tiedä, ja viimeksi optikolla käydessäni näkö testattiin ilman laseja. En tiedä mikä visus silloin mitattiin. Toisen silmän hajataitto on siis tuosta kolmen vuoden takaisesta parantunut (2 -> 1.75).

        Silmänpaine oli kolme vuotta sitten ihan normaali, vai kuinka?

        En tupakoi ja ruokavalioni on ollut aika terveellinen jo viitisen vuotta, tosin sitä ennen se oli tosi huonokin välillä ja söin paljon hiilihydraatteja eli verensokeri on varmasti ollut vuoristoradalla. Nyt olen entisestään petrannut ruokavaliota, joten saas nähdä kuinka käy. Keliakiaa minulla ei ole testattu (ainakaan verestä ja biopsiaan minulla ei ole mitään halua mennä) mutta olen siltikin jättänyt satunnaisetkin viljat syömättä, koska viljat ei selvästikään sovi minulle (turvotusta, mahakipuja, ilmavaivoja).

        Magnesiumia olen ottanut lisäravinteena kolmisen kuukautta sekä myös B-ryhmän vitamiineja ja sinkkiä. Pitäisikin mennä mittauttamaan vitamiini- ja hivenainearvot.

        Aineenvaihduntaongelmista en tiedä, kilpirauhasta ei kai koskaan ole testattu. Uskoisin kuitenkin että vähähiilihydraattisella ja luonnollisella ruokavaliolla mahdolliset aineenvaihduntaongelmat korjaantuvat itsestään. Olen kuitenkin aina ollut alipainoinen (ja siksikin epäillyt tuota keliakiaa), voiko siitä päätellä mitään liittyen aineenvaihduntaan? Pidän silti itseäni terveenä eikä mitään erityisiä vaivoja ole, jos ei nyt huonoa näköä lasketa! ;) Mitään lääkkeitä en syö, tosi harvoin mitään kipulääkkeitäkään (näkyivät Burana ja ibuprofeiinivalmisteet olevan tällä listalla http://www.optometria.fi/pdf/Laakevaikutukset.pdf ). Diane Novia kyllä söin monta vuotta mutten niitäkään enää ehkä kuuteen vuoteen, nehän voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Kuivasilmäisyydestä kyllä kärsinkin enkä voi käyttää tavallisia pehmeitä piilolinssejä sen takia vaan sellaisia happea läpäiseviä kovia piilolinssejä. Lisäksi silmäni ovat kaarevuudeltaan jotenkin niin erikoisia, ettei sopivia piilolinssejä meinannut löytyä millään.

        Hyvä silmälääkäri on hakusessa, mutta en tiedä mistä sellaisen löytäisi Pohjois-Suomesta. Kunhan sellaisen löydän, niin pyydän siis topografiaa, skiaskopiaa ja syklplegiatippoja ja sarveiskalvon tarkistusta?

        Mielestäni silmiäni ja sarveiskalvoa on kuitenkin tutkittu tarkasti joka optikkokäynnillä joten en esimerkiksi sarveiskalvonpullistumaan oikein usko. Mutta hyvähän se on kuitenkin tarkistuttaa silmät perin pohjin.

        Siis kyllähän se näkö testattiin niiden kamalien kakkuloiden kanssa viime optikkokäynnillä, eli ei ihan ilman laseja kuitenkaan. ;) Näöntarkastus on aina ikävää puuhaa...


      • Anastaasia81
        Anastaasia81 kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta, Valelikinäköinen. :)

        Löysin silmälääkärin kirjoittaman reseptin, jolla lasini uusittiin vajaat kolme vuotta sitten eli se on näiden nykyisten lasieni resepti. Reseptissä näkyy seuraavaa:

        --------------------------------------------

        0.8 = V => 0.8 (tulkitsen tämän visusarvoksi, toisen silmän visusarvo on siis suurempi tai yhtäsuuri kuin 0.8)

        KAUAS
        OD
        SF -13 CYL 1.25 AX 90 PRISMAT bas
        OS
        SF -13 CYL 2.00 ax 90 PRISMAT bas

        LÄHELLE (tässä lukee samat arvot kuin edelliset on)

        PAINEET 16 = Ta = 15

        OHJEITA Nyk. lasit -12.75 1.75 ax 90 / -12.75 2.0 ax 90. Erit. oikealla cyl 1.75 huononsi selvästi -> visus heikkeni. Lisämiinus ei subj. parantanut.

        ----------------------------------------------

        Tuollainen oli siis tilanne kolmisen vuotta sitten, mitä tuumit? Visus on kyllä alle yhden muttei kovin reilusti kuítenkaan? Tämän hetkistä visus-tilannetta en tiedä, ja viimeksi optikolla käydessäni näkö testattiin ilman laseja. En tiedä mikä visus silloin mitattiin. Toisen silmän hajataitto on siis tuosta kolmen vuoden takaisesta parantunut (2 -> 1.75).

        Silmänpaine oli kolme vuotta sitten ihan normaali, vai kuinka?

        En tupakoi ja ruokavalioni on ollut aika terveellinen jo viitisen vuotta, tosin sitä ennen se oli tosi huonokin välillä ja söin paljon hiilihydraatteja eli verensokeri on varmasti ollut vuoristoradalla. Nyt olen entisestään petrannut ruokavaliota, joten saas nähdä kuinka käy. Keliakiaa minulla ei ole testattu (ainakaan verestä ja biopsiaan minulla ei ole mitään halua mennä) mutta olen siltikin jättänyt satunnaisetkin viljat syömättä, koska viljat ei selvästikään sovi minulle (turvotusta, mahakipuja, ilmavaivoja).

        Magnesiumia olen ottanut lisäravinteena kolmisen kuukautta sekä myös B-ryhmän vitamiineja ja sinkkiä. Pitäisikin mennä mittauttamaan vitamiini- ja hivenainearvot.

        Aineenvaihduntaongelmista en tiedä, kilpirauhasta ei kai koskaan ole testattu. Uskoisin kuitenkin että vähähiilihydraattisella ja luonnollisella ruokavaliolla mahdolliset aineenvaihduntaongelmat korjaantuvat itsestään. Olen kuitenkin aina ollut alipainoinen (ja siksikin epäillyt tuota keliakiaa), voiko siitä päätellä mitään liittyen aineenvaihduntaan? Pidän silti itseäni terveenä eikä mitään erityisiä vaivoja ole, jos ei nyt huonoa näköä lasketa! ;) Mitään lääkkeitä en syö, tosi harvoin mitään kipulääkkeitäkään (näkyivät Burana ja ibuprofeiinivalmisteet olevan tällä listalla http://www.optometria.fi/pdf/Laakevaikutukset.pdf ). Diane Novia kyllä söin monta vuotta mutten niitäkään enää ehkä kuuteen vuoteen, nehän voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Kuivasilmäisyydestä kyllä kärsinkin enkä voi käyttää tavallisia pehmeitä piilolinssejä sen takia vaan sellaisia happea läpäiseviä kovia piilolinssejä. Lisäksi silmäni ovat kaarevuudeltaan jotenkin niin erikoisia, ettei sopivia piilolinssejä meinannut löytyä millään.

        Hyvä silmälääkäri on hakusessa, mutta en tiedä mistä sellaisen löytäisi Pohjois-Suomesta. Kunhan sellaisen löydän, niin pyydän siis topografiaa, skiaskopiaa ja syklplegiatippoja ja sarveiskalvon tarkistusta?

        Mielestäni silmiäni ja sarveiskalvoa on kuitenkin tutkittu tarkasti joka optikkokäynnillä joten en esimerkiksi sarveiskalvonpullistumaan oikein usko. Mutta hyvähän se on kuitenkin tarkistuttaa silmät perin pohjin.

        Nyt jäin miettimään että miten visus pitäisi mitata eli vapaa visus vai lasien kanssa? Ja mitä ne arvot kertovat?


      • Anastaasia81
        Anastaasia81 kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta, Valelikinäköinen. :)

        Löysin silmälääkärin kirjoittaman reseptin, jolla lasini uusittiin vajaat kolme vuotta sitten eli se on näiden nykyisten lasieni resepti. Reseptissä näkyy seuraavaa:

        --------------------------------------------

        0.8 = V => 0.8 (tulkitsen tämän visusarvoksi, toisen silmän visusarvo on siis suurempi tai yhtäsuuri kuin 0.8)

        KAUAS
        OD
        SF -13 CYL 1.25 AX 90 PRISMAT bas
        OS
        SF -13 CYL 2.00 ax 90 PRISMAT bas

        LÄHELLE (tässä lukee samat arvot kuin edelliset on)

        PAINEET 16 = Ta = 15

        OHJEITA Nyk. lasit -12.75 1.75 ax 90 / -12.75 2.0 ax 90. Erit. oikealla cyl 1.75 huononsi selvästi -> visus heikkeni. Lisämiinus ei subj. parantanut.

        ----------------------------------------------

        Tuollainen oli siis tilanne kolmisen vuotta sitten, mitä tuumit? Visus on kyllä alle yhden muttei kovin reilusti kuítenkaan? Tämän hetkistä visus-tilannetta en tiedä, ja viimeksi optikolla käydessäni näkö testattiin ilman laseja. En tiedä mikä visus silloin mitattiin. Toisen silmän hajataitto on siis tuosta kolmen vuoden takaisesta parantunut (2 -> 1.75).

        Silmänpaine oli kolme vuotta sitten ihan normaali, vai kuinka?

        En tupakoi ja ruokavalioni on ollut aika terveellinen jo viitisen vuotta, tosin sitä ennen se oli tosi huonokin välillä ja söin paljon hiilihydraatteja eli verensokeri on varmasti ollut vuoristoradalla. Nyt olen entisestään petrannut ruokavaliota, joten saas nähdä kuinka käy. Keliakiaa minulla ei ole testattu (ainakaan verestä ja biopsiaan minulla ei ole mitään halua mennä) mutta olen siltikin jättänyt satunnaisetkin viljat syömättä, koska viljat ei selvästikään sovi minulle (turvotusta, mahakipuja, ilmavaivoja).

        Magnesiumia olen ottanut lisäravinteena kolmisen kuukautta sekä myös B-ryhmän vitamiineja ja sinkkiä. Pitäisikin mennä mittauttamaan vitamiini- ja hivenainearvot.

        Aineenvaihduntaongelmista en tiedä, kilpirauhasta ei kai koskaan ole testattu. Uskoisin kuitenkin että vähähiilihydraattisella ja luonnollisella ruokavaliolla mahdolliset aineenvaihduntaongelmat korjaantuvat itsestään. Olen kuitenkin aina ollut alipainoinen (ja siksikin epäillyt tuota keliakiaa), voiko siitä päätellä mitään liittyen aineenvaihduntaan? Pidän silti itseäni terveenä eikä mitään erityisiä vaivoja ole, jos ei nyt huonoa näköä lasketa! ;) Mitään lääkkeitä en syö, tosi harvoin mitään kipulääkkeitäkään (näkyivät Burana ja ibuprofeiinivalmisteet olevan tällä listalla http://www.optometria.fi/pdf/Laakevaikutukset.pdf ). Diane Novia kyllä söin monta vuotta mutten niitäkään enää ehkä kuuteen vuoteen, nehän voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Kuivasilmäisyydestä kyllä kärsinkin enkä voi käyttää tavallisia pehmeitä piilolinssejä sen takia vaan sellaisia happea läpäiseviä kovia piilolinssejä. Lisäksi silmäni ovat kaarevuudeltaan jotenkin niin erikoisia, ettei sopivia piilolinssejä meinannut löytyä millään.

        Hyvä silmälääkäri on hakusessa, mutta en tiedä mistä sellaisen löytäisi Pohjois-Suomesta. Kunhan sellaisen löydän, niin pyydän siis topografiaa, skiaskopiaa ja syklplegiatippoja ja sarveiskalvon tarkistusta?

        Mielestäni silmiäni ja sarveiskalvoa on kuitenkin tutkittu tarkasti joka optikkokäynnillä joten en esimerkiksi sarveiskalvonpullistumaan oikein usko. Mutta hyvähän se on kuitenkin tarkistuttaa silmät perin pohjin.

        Löytyi piilolinssikortti ja siinä näkyy linssien kaarevuusarvon olevan 7.3. Osaatko sanoa tuosta kaarevuusarvosta mitään? Aika epänormaali arvo se kai on.


      • Valelikinäköinen
        Anastaasia81 kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta, Valelikinäköinen. :)

        Löysin silmälääkärin kirjoittaman reseptin, jolla lasini uusittiin vajaat kolme vuotta sitten eli se on näiden nykyisten lasieni resepti. Reseptissä näkyy seuraavaa:

        --------------------------------------------

        0.8 = V => 0.8 (tulkitsen tämän visusarvoksi, toisen silmän visusarvo on siis suurempi tai yhtäsuuri kuin 0.8)

        KAUAS
        OD
        SF -13 CYL 1.25 AX 90 PRISMAT bas
        OS
        SF -13 CYL 2.00 ax 90 PRISMAT bas

        LÄHELLE (tässä lukee samat arvot kuin edelliset on)

        PAINEET 16 = Ta = 15

        OHJEITA Nyk. lasit -12.75 1.75 ax 90 / -12.75 2.0 ax 90. Erit. oikealla cyl 1.75 huononsi selvästi -> visus heikkeni. Lisämiinus ei subj. parantanut.

        ----------------------------------------------

        Tuollainen oli siis tilanne kolmisen vuotta sitten, mitä tuumit? Visus on kyllä alle yhden muttei kovin reilusti kuítenkaan? Tämän hetkistä visus-tilannetta en tiedä, ja viimeksi optikolla käydessäni näkö testattiin ilman laseja. En tiedä mikä visus silloin mitattiin. Toisen silmän hajataitto on siis tuosta kolmen vuoden takaisesta parantunut (2 -> 1.75).

        Silmänpaine oli kolme vuotta sitten ihan normaali, vai kuinka?

        En tupakoi ja ruokavalioni on ollut aika terveellinen jo viitisen vuotta, tosin sitä ennen se oli tosi huonokin välillä ja söin paljon hiilihydraatteja eli verensokeri on varmasti ollut vuoristoradalla. Nyt olen entisestään petrannut ruokavaliota, joten saas nähdä kuinka käy. Keliakiaa minulla ei ole testattu (ainakaan verestä ja biopsiaan minulla ei ole mitään halua mennä) mutta olen siltikin jättänyt satunnaisetkin viljat syömättä, koska viljat ei selvästikään sovi minulle (turvotusta, mahakipuja, ilmavaivoja).

        Magnesiumia olen ottanut lisäravinteena kolmisen kuukautta sekä myös B-ryhmän vitamiineja ja sinkkiä. Pitäisikin mennä mittauttamaan vitamiini- ja hivenainearvot.

        Aineenvaihduntaongelmista en tiedä, kilpirauhasta ei kai koskaan ole testattu. Uskoisin kuitenkin että vähähiilihydraattisella ja luonnollisella ruokavaliolla mahdolliset aineenvaihduntaongelmat korjaantuvat itsestään. Olen kuitenkin aina ollut alipainoinen (ja siksikin epäillyt tuota keliakiaa), voiko siitä päätellä mitään liittyen aineenvaihduntaan? Pidän silti itseäni terveenä eikä mitään erityisiä vaivoja ole, jos ei nyt huonoa näköä lasketa! ;) Mitään lääkkeitä en syö, tosi harvoin mitään kipulääkkeitäkään (näkyivät Burana ja ibuprofeiinivalmisteet olevan tällä listalla http://www.optometria.fi/pdf/Laakevaikutukset.pdf ). Diane Novia kyllä söin monta vuotta mutten niitäkään enää ehkä kuuteen vuoteen, nehän voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Kuivasilmäisyydestä kyllä kärsinkin enkä voi käyttää tavallisia pehmeitä piilolinssejä sen takia vaan sellaisia happea läpäiseviä kovia piilolinssejä. Lisäksi silmäni ovat kaarevuudeltaan jotenkin niin erikoisia, ettei sopivia piilolinssejä meinannut löytyä millään.

        Hyvä silmälääkäri on hakusessa, mutta en tiedä mistä sellaisen löytäisi Pohjois-Suomesta. Kunhan sellaisen löydän, niin pyydän siis topografiaa, skiaskopiaa ja syklplegiatippoja ja sarveiskalvon tarkistusta?

        Mielestäni silmiäni ja sarveiskalvoa on kuitenkin tutkittu tarkasti joka optikkokäynnillä joten en esimerkiksi sarveiskalvonpullistumaan oikein usko. Mutta hyvähän se on kuitenkin tarkistuttaa silmät perin pohjin.

        Visus 0,8 on tyydyttävä mutta onko se ollut ennen piilolasien käyttöä parempi?

        Piilolasit käsittääkseni aiheuttaa lähes kaikille sarveiskalvon samentumaa ja kroonisen sarveiskalvon keratiitin sekä jos kaarevuus ei ole oikea sarveiskalvo muuttaa muotoaan jolloin syntyy hajataittoa jota sinulla on aika paljon.

        Sarveiskalvo uusiutuu kuitenkin hitaasti ja piilolasien käytön lopettamisen jälkeen tilanne hitaasti paranee joten voidaan puhua palautuvasta sarveiskalvon samentumasta ja visus paranee jonkin verran.

        Silmä nestekierto voi olla myös häiriintynyt jos mykiö on valelikinäön takia jatkuvasti paksu mutta tätä kannattaa kysyä silmälääkäriltä.

        Alipaino viittaa väärään ruokavalioon mutta voi johtua myös kilpirauhasen liikatoiminnasta. Silmälääkäri Kaisu Viikari kirjassaan "Tetralogia" epäili että akkommodaatiospasmi voi aiheuttaa kilpirauhasen liikatoimintaa. Lue linkistä oireet.

        http://www.poliklinikka.fi/?page=4061383&id=8506168

        Heikohko visus eli absoluuttinen näön tarkkuus voi olla sukurasite joten kysy lähisukulaisilta kuinka hyvä visus heillä on ja laske keskiarvo ja vertaa sitä omaan visukseesi, oletko keskiarvon alapuolella?

        Silmä paine on sinulla normaali 15mmHg.

        Suosittelen silmille tarkoitettujen vitamiinien ja hivenaineiden tankkausta kuten A-, C-vitamiini, Sinkki Luteiini, mustikka, vihreät salaatit omega-3 jne.

        Vältä vehnää ja perunaa.

        Hivenainetestit ovat aika kalliita eikä niitä tarvitse jos ruokavalio on oikea mutta jos epäilet jotakin tiettyä puutetta käy testissä.

        Raskaus aiheutta monille likinäköä joka tosin paranee hitaasti synnytyksen jälkeen.

        Silmälääkäri on määränyt sinulle max visuksen mukaan lasit joka on huono enne jos olet valelikinäköinen. Valelikinäköiselle pitäisi määrätä luku ja lähityölasit sekä hieman alikirjatut kaukolasit jos niitä tarvitaan. Et kuitenkaan ole vielä kertonut onko optikko tai silmälääkäri koskaan määränyt sinulle myös luku- ja lähityölasit?

        Lasireseptisi viittaa siihen että käytät yksiteholaseja koska lähilisää ei ole ja prismat bas merkintää en tiedä mitä se tarkoittaa mutta prismoilla korjataa lähiforioita joten sinulla voi olla piilokarsastusta lähelle joka etenkin ulospäin karsastuksessa voi aiheuttaa valelikinäköä.

        Toivottavasti löydät pätevän slmälääkärin sieltä pohjoisen perukoilta.

        Vatsavaivasi johtuvat väärästä ruokavaliosta. Suosittelen veriryhmäruokavaliota etenkin jos olet O-ryhmään kuuluva. Jos et tiedä veriryhmääsi niin soita ja kysy sairaalasta jossa kävit synnyttämässä.

        Lue kirja "Elä oikein oman tyyppisi mukaan"

        http://www.saunalahti.fi/~greentea/p/vryhma.html

        http://www.terveystaito.fi/Artikkelit/2006_5.htm


      • silmälääkäri

        Alkuperäisen kysyjän odotukset ovat ikävä kyllä selvästi epärealistisia. Vahvin pseudomyopiatapaus, johon olen oman lääkärinurani aikana törmännyt oli potilas, joka oli taittovirheeltään 3,5 sph ja käytössä oli lasit -0,5 sph. Määräsin 3,5 lasit, joilla potilas näki hyvin mutta optikko oli mennyt vielä "korjaamaan" arvoja, jolloin potilas oli saanut -1,25 sph lasit ja tuli vaivojen kanssa vastaanotolleni uudelleen.

        Alkuperäinen kysyjä on kylläkin aivan selvästi ihan oikeasti likinäköinen. Jos valelikinäköisyyttä on tässä iässä pelissä, ei se voi olla kuin muutaman diopterin luokkaa maksimissaan. Mutta koska likinäköisillä akkommodaatio on muutenkin yleensä ennemmin laiska kuin liian herkkä spasmaamaan, on valelikinäköisyys (eli liiallisen lihasaktivaation aiheuttama hetkellinen "ylimääräinen" (siis se "vale") likinäköisyys epätodennäköistä).

        Valelikinäköisen vastaus ei ole asiantunteva.

        Suosittelisin, että unohdat pelleilyt liian heikoilla/väärillä laseilla. Niistä ei ole mitään hyötyä, niihin menee ihan turhaan rahaa ja kaiken lisäksi näet huonommin kuin mitä voisit jos sinulla olisi oikeanlaiset lasit.

        Jos et luota optikkoosi/silmälääkäriisi niin etsi sellainen, jonka kanssa voit keskustella asiastasi paremmin. Varaa tavallista pitempi tutkimusaika, jotta ehdit myös keskustella ja esittää kaikki mieltäsi askarruttavat kysymyksesi.

        Olen pahoillani, jos vastaukseni tuottaa sinulle pettymyksen mutta vielä ikävämpää on jos uhraat kallista aikaasi ja rahojasi turhuuksiin.


      • Anastaasia81
        Valelikinäköinen kirjoitti:

        Visus 0,8 on tyydyttävä mutta onko se ollut ennen piilolasien käyttöä parempi?

        Piilolasit käsittääkseni aiheuttaa lähes kaikille sarveiskalvon samentumaa ja kroonisen sarveiskalvon keratiitin sekä jos kaarevuus ei ole oikea sarveiskalvo muuttaa muotoaan jolloin syntyy hajataittoa jota sinulla on aika paljon.

        Sarveiskalvo uusiutuu kuitenkin hitaasti ja piilolasien käytön lopettamisen jälkeen tilanne hitaasti paranee joten voidaan puhua palautuvasta sarveiskalvon samentumasta ja visus paranee jonkin verran.

        Silmä nestekierto voi olla myös häiriintynyt jos mykiö on valelikinäön takia jatkuvasti paksu mutta tätä kannattaa kysyä silmälääkäriltä.

        Alipaino viittaa väärään ruokavalioon mutta voi johtua myös kilpirauhasen liikatoiminnasta. Silmälääkäri Kaisu Viikari kirjassaan "Tetralogia" epäili että akkommodaatiospasmi voi aiheuttaa kilpirauhasen liikatoimintaa. Lue linkistä oireet.

        http://www.poliklinikka.fi/?page=4061383&id=8506168

        Heikohko visus eli absoluuttinen näön tarkkuus voi olla sukurasite joten kysy lähisukulaisilta kuinka hyvä visus heillä on ja laske keskiarvo ja vertaa sitä omaan visukseesi, oletko keskiarvon alapuolella?

        Silmä paine on sinulla normaali 15mmHg.

        Suosittelen silmille tarkoitettujen vitamiinien ja hivenaineiden tankkausta kuten A-, C-vitamiini, Sinkki Luteiini, mustikka, vihreät salaatit omega-3 jne.

        Vältä vehnää ja perunaa.

        Hivenainetestit ovat aika kalliita eikä niitä tarvitse jos ruokavalio on oikea mutta jos epäilet jotakin tiettyä puutetta käy testissä.

        Raskaus aiheutta monille likinäköä joka tosin paranee hitaasti synnytyksen jälkeen.

        Silmälääkäri on määränyt sinulle max visuksen mukaan lasit joka on huono enne jos olet valelikinäköinen. Valelikinäköiselle pitäisi määrätä luku ja lähityölasit sekä hieman alikirjatut kaukolasit jos niitä tarvitaan. Et kuitenkaan ole vielä kertonut onko optikko tai silmälääkäri koskaan määränyt sinulle myös luku- ja lähityölasit?

        Lasireseptisi viittaa siihen että käytät yksiteholaseja koska lähilisää ei ole ja prismat bas merkintää en tiedä mitä se tarkoittaa mutta prismoilla korjataa lähiforioita joten sinulla voi olla piilokarsastusta lähelle joka etenkin ulospäin karsastuksessa voi aiheuttaa valelikinäköä.

        Toivottavasti löydät pätevän slmälääkärin sieltä pohjoisen perukoilta.

        Vatsavaivasi johtuvat väärästä ruokavaliosta. Suosittelen veriryhmäruokavaliota etenkin jos olet O-ryhmään kuuluva. Jos et tiedä veriryhmääsi niin soita ja kysy sairaalasta jossa kävit synnyttämässä.

        Lue kirja "Elä oikein oman tyyppisi mukaan"

        http://www.saunalahti.fi/~greentea/p/vryhma.html

        http://www.terveystaito.fi/Artikkelit/2006_5.htm

        En tiedä mikä Visus minulla on ollut ennen piilolaseja, olen käyttänyt piilolaseja jo 13 vuotta. Ensin käytin monta vuotta pehmeitä piilolaseja ja viimeiset viisi vuotta kovia. Kun minulle laitettiin ensimmäisen kerran piilarit, kävin silloin eri silmälasiliikkeessä kuin nykyään. Lieköhän heillä enää minun tietojani tallessa? Itselläni ei varmasti ole enää vanhoja reseptejä tallessa.

        Pitäisi kai kokonaan lopettaa piilarien käyttö. Mutta tuo sarveiskalvon samentumahan selviää kuitenkin silmälääkärillä, joten mietin sitä piilarien käyttöä sen jälkeen kun olen käynyt siellä.

        Kilpirauhasen liikatoiminnan oireet eivät sopineet minuun ollenkaan. Äitini ja sisareni ovat myös hoikkia joten kai tuo (ali)paino voi olla myäs perinnöllistä. Kilpirauhasen vajaatoimintakaan ei oireiden perusteella vaikuta mahdolliselta. Mutta verikokeillahan tuokin asia selviäisi helposti.

        Veriryhmäni on A. Nykyään minulla ei ole vatsavaivoja kun olen jättänyt viljat pois, joten uskon olevani oikealla ruokavaliolla nyt. Muutenkin olo on terve ja hyvä. Perunaa en syö. Ruokavalioni on alakarppi ( http://karppaus.info/wiki/index.php?title=Ateriamatriisi ). Maitoa kuitenkin juon vähän joka päivä, hedelmiä syön vain silloin tällöin.

        Luku- tai lähityölaseja minulle ei koskaan ole määrätty. Piilokarsastusta minulla ei ole, reseptissä ei ollut tuohon PRISMAT kohtaan kirjoitettu käsin mitään kuten muihin kohtiin vaan siinä oli tuo teksti bas. Jos olisi karsastusta niin tuon tekstin tilalla pitäisi olla jokin luku.


      • Valelikinäköinen
        silmälääkäri kirjoitti:

        Alkuperäisen kysyjän odotukset ovat ikävä kyllä selvästi epärealistisia. Vahvin pseudomyopiatapaus, johon olen oman lääkärinurani aikana törmännyt oli potilas, joka oli taittovirheeltään 3,5 sph ja käytössä oli lasit -0,5 sph. Määräsin 3,5 lasit, joilla potilas näki hyvin mutta optikko oli mennyt vielä "korjaamaan" arvoja, jolloin potilas oli saanut -1,25 sph lasit ja tuli vaivojen kanssa vastaanotolleni uudelleen.

        Alkuperäinen kysyjä on kylläkin aivan selvästi ihan oikeasti likinäköinen. Jos valelikinäköisyyttä on tässä iässä pelissä, ei se voi olla kuin muutaman diopterin luokkaa maksimissaan. Mutta koska likinäköisillä akkommodaatio on muutenkin yleensä ennemmin laiska kuin liian herkkä spasmaamaan, on valelikinäköisyys (eli liiallisen lihasaktivaation aiheuttama hetkellinen "ylimääräinen" (siis se "vale") likinäköisyys epätodennäköistä).

        Valelikinäköisen vastaus ei ole asiantunteva.

        Suosittelisin, että unohdat pelleilyt liian heikoilla/väärillä laseilla. Niistä ei ole mitään hyötyä, niihin menee ihan turhaan rahaa ja kaiken lisäksi näet huonommin kuin mitä voisit jos sinulla olisi oikeanlaiset lasit.

        Jos et luota optikkoosi/silmälääkäriisi niin etsi sellainen, jonka kanssa voit keskustella asiastasi paremmin. Varaa tavallista pitempi tutkimusaika, jotta ehdit myös keskustella ja esittää kaikki mieltäsi askarruttavat kysymyksesi.

        Olen pahoillani, jos vastaukseni tuottaa sinulle pettymyksen mutta vielä ikävämpää on jos uhraat kallista aikaasi ja rahojasi turhuuksiin.

        Alkuperäisen kysyjän odotukset ovat ikävä kyllä selvästi epärealistisia. Vahvin pseudomyopiatapaus, johon olen oman lääkärinurani aikana törmännyt oli potilas, joka oli taittovirheeltään 3,5 sph ja käytössä oli lasit -0,5 sph. Määräsin 3,5 lasit, joilla potilas näki hyvin mutta optikko oli mennyt vielä "korjaamaan" arvoja, jolloin potilas oli saanut -1,25 sph lasit ja tuli vaivojen kanssa vastaanotolleni uudelleen.

        Alkuperäinen kysyjä on kylläkin aivan selvästi ihan oikeasti likinäköinen. Jos valelikinäköisyyttä on tässä iässä pelissä, ei se voi olla kuin muutaman diopterin luokkaa maksimissaan. Mutta koska likinäköisillä akkommodaatio on muutenkin yleensä ennemmin laiska kuin liian herkkä spasmaamaan, on valelikinäköisyys (eli liiallisen lihasaktivaation aiheuttama hetkellinen "ylimääräinen" (siis se "vale") likinäköisyys epätodennäköistä).

        Valelikinäköisen vastaus ei ole asiantunteva.

        Suosittelisin, että unohdat pelleilyt liian heikoilla/väärillä laseilla. Niistä ei ole mitään hyötyä, niihin menee ihan turhaan rahaa ja kaiken lisäksi näet huonommin kuin mitä voisit jos sinulla olisi oikeanlaiset lasit.

        Jos et luota optikkoosi/silmälääkäriisi niin etsi sellainen, jonka kanssa voit keskustella asiastasi paremmin. Varaa tavallista pitempi tutkimusaika, jotta ehdit myös keskustella ja esittää kaikki mieltäsi askarruttavat kysymyksesi.

        Olen pahoillani, jos vastaukseni tuottaa sinulle pettymyksen mutta vielä ikävämpää on jos uhraat kallista aikaasi ja rahojasi turhuuksiin.
        ***********************************************

        Terve nm Silmälääkäri pitkästä aikaa olet taas palstalla!

        Olen parantunut valelikinäöstä lähes täydellesesti ja näen hyvässä valaistuksessa ilman laseja visuksen 1,2 tekstin näöntarkastustaulukosta max visus on 1,5 eli valelikinäön poistohoito toimiin mutta on melko hidasta.

        Likinäköä oli -3d ennen poistohoidon aloitusta.

        Kävin silmänpohjatutkimuksessa ja sarveiskalvon topgrafiakuvauksessa ja silmät oli lääkärin mielestä hyvässä kunnossa. Lopuksi kysyin tältä taittovirheleikkauksia tekevältä kirurgilta valelikinäöstä (Pseudomyopia) ja hän sanoi että aikuisilla ei ole eikä tule valelikinäköä ja että se on vain lasten ja nuorten ongelma eli hän oli väärässä ja todennäköisesti hänen leikkauspöydälle on joutunut monta valelikinäköistä aikuista.

        Linkistä löytyvästä USA:n silmälääkäreiden ja optikoiden oppaasta käy selvästi ilmi kts s36 Figure 1 Optometric Management of the Patient with Myopia: A Brief Flowchart että taittovirheleikkausta (refraction surgery) ei saa tehdä valelikinäköiselle vaan ainoastaan yksinkertaista likinäköä (Simple myopia) poteville henkilöille.

        http://www.aoa.org/documents/CPG-15.pdf


        Kysyisin sinulta onko suomessa yleistä että taittovirhe leikkaus tehdään myös valelikinäköiselle vai onko se peräti kiellettyä?

        Tuossa samaisessa linkissä on taulukko kouluikäisille lapsille tehdyistä tutkimuksista likinäön hidastamiseksi kaksiteholasien (Bifocals) avulla ja kuten voit huomata Tutkimuksessa (Oakley and Young Oregon) on saatu hyvät tulokset likinäköistyminen on lähes pysähtynyt.

        http://www.myopia.org/bifocals.htm


        Silmälääkäri Kaisu Viikari kirjoitti kirjassaan "Jotta Totuus ei unohtuisi" että jopa -11d valelikinäkö on mahdollinen!

        Minustakin tuntuu uskottavalta että jo kouluikäisenä alkanut likinäkö voi saavuttaa, kuten ehkä nm Anastaasia81:lle on voinut käydä, suuren määrän valelikinäköä eli lähes koko akkommodaatio reservinsä verran valelikinäköä ja aikuisikäisenä lähityöstä saatua valelikinäköä voi provosoitua lähes akkommodaatioreservin verran kuten minun tapauksessa olisi varmaan käynnyt ettei silmälääkärini olisi määrännyt kaukolaseihin prog linssejä joissa 1,25d lähilisä ja että aloin käyttämään omatoimisesti luku ja lähityölaseja. Likinäköistymiseni alkoi 28v eli aikuisikäisenä jolloin silmä ei enää kasva pituutta joka aiheuttaisi likinäön, tuon ikäisenä akkommodaatioreserviä on enää 7d jäljellä. kts talukko Ranges of Accommodation by Age

        http://www.tedmontgomery.com/the_eye/lens.html#top

        USA:n oppaassa suositellaan lähilisää (near add)eli luku- ja lähilaseja sekä lähilisää kaukolaseissa valelikinäköisille (Pseudomyopia) että yksinkertaista likinäköä (Simple myopia) poteville henkilöille. Ilmeisesti valtaosa likinäköisista kuuluu näihin rymiin tai heillä on molemia likinäkötyyppejä yhtäaikaa.

        Palstalla oli minulle kysymys valelikinön poistohoidostan ja kysyjä kertoi että hän oli käynyt kahdella silmälääkärillä joista toinen sanoi että hän ei ole valelikinäköinen mutta toinen (Silmälääketieteen tohtori) sanoi että hän on valelikinäköinen. Onko se valelikinäön tunnistamien sitten niin vaikeaa skiaskopian tai syklopelegitippojen avulla vai onko kysymyksessä jokin ulkolääketieteellinen intressi tai henkinen trauma?

        Kirjoitit että "Valelikinäköisen vastaus ei ole asiantunteva." luettusi tämän viestin voisitko tarkentaa lyhyesti missä kohdissa vastauksissani on virheitä niin viisastun itsekkin?


      • Valelikinäköinen
        Anastaasia81 kirjoitti:

        En tiedä mikä Visus minulla on ollut ennen piilolaseja, olen käyttänyt piilolaseja jo 13 vuotta. Ensin käytin monta vuotta pehmeitä piilolaseja ja viimeiset viisi vuotta kovia. Kun minulle laitettiin ensimmäisen kerran piilarit, kävin silloin eri silmälasiliikkeessä kuin nykyään. Lieköhän heillä enää minun tietojani tallessa? Itselläni ei varmasti ole enää vanhoja reseptejä tallessa.

        Pitäisi kai kokonaan lopettaa piilarien käyttö. Mutta tuo sarveiskalvon samentumahan selviää kuitenkin silmälääkärillä, joten mietin sitä piilarien käyttöä sen jälkeen kun olen käynyt siellä.

        Kilpirauhasen liikatoiminnan oireet eivät sopineet minuun ollenkaan. Äitini ja sisareni ovat myös hoikkia joten kai tuo (ali)paino voi olla myäs perinnöllistä. Kilpirauhasen vajaatoimintakaan ei oireiden perusteella vaikuta mahdolliselta. Mutta verikokeillahan tuokin asia selviäisi helposti.

        Veriryhmäni on A. Nykyään minulla ei ole vatsavaivoja kun olen jättänyt viljat pois, joten uskon olevani oikealla ruokavaliolla nyt. Muutenkin olo on terve ja hyvä. Perunaa en syö. Ruokavalioni on alakarppi ( http://karppaus.info/wiki/index.php?title=Ateriamatriisi ). Maitoa kuitenkin juon vähän joka päivä, hedelmiä syön vain silloin tällöin.

        Luku- tai lähityölaseja minulle ei koskaan ole määrätty. Piilokarsastusta minulla ei ole, reseptissä ei ollut tuohon PRISMAT kohtaan kirjoitettu käsin mitään kuten muihin kohtiin vaan siinä oli tuo teksti bas. Jos olisi karsastusta niin tuon tekstin tilalla pitäisi olla jokin luku.

        Ruokavaliosta sanoisin sen verran että kun olet A-ryhmään kuuluva joilla on tyypillisesti heikot vatsahapot jolloin lihan sulaminen on hankalampaa kuin vahva vatsahappoisilla O-ryhmäläisillä niin voit karkeasti testata tunti ruokailun jälkeen onko sinulla vahvat varsahapot PH-liuskojen avulla syljestä. PH-liuskoja saa apteekesita tai Pascoe emäsjäuhepakkauksista luontaistuotekaupoista. Älä juo mitään ruokailun jälkeen koska se laimentaa syljen ja vatsahapon.

        Syljen PH-pitäisi olla happamen puolella eli alle 7. Olen testanut muutaman A-ryhmäläisen ja heidän PH on ollut yli 7 tyypillisesti 8.

        Veriryhmäruokavaliossa A-ryhmäläisille liha on haitallista.

        Alhainen vatsahappoisuus aiheuttaa mm röyhtäilyä ja haavaumia suupielissä.


      • Anastaasia81
        Valelikinäköinen kirjoitti:

        Alkuperäisen kysyjän odotukset ovat ikävä kyllä selvästi epärealistisia. Vahvin pseudomyopiatapaus, johon olen oman lääkärinurani aikana törmännyt oli potilas, joka oli taittovirheeltään 3,5 sph ja käytössä oli lasit -0,5 sph. Määräsin 3,5 lasit, joilla potilas näki hyvin mutta optikko oli mennyt vielä "korjaamaan" arvoja, jolloin potilas oli saanut -1,25 sph lasit ja tuli vaivojen kanssa vastaanotolleni uudelleen.

        Alkuperäinen kysyjä on kylläkin aivan selvästi ihan oikeasti likinäköinen. Jos valelikinäköisyyttä on tässä iässä pelissä, ei se voi olla kuin muutaman diopterin luokkaa maksimissaan. Mutta koska likinäköisillä akkommodaatio on muutenkin yleensä ennemmin laiska kuin liian herkkä spasmaamaan, on valelikinäköisyys (eli liiallisen lihasaktivaation aiheuttama hetkellinen "ylimääräinen" (siis se "vale") likinäköisyys epätodennäköistä).

        Valelikinäköisen vastaus ei ole asiantunteva.

        Suosittelisin, että unohdat pelleilyt liian heikoilla/väärillä laseilla. Niistä ei ole mitään hyötyä, niihin menee ihan turhaan rahaa ja kaiken lisäksi näet huonommin kuin mitä voisit jos sinulla olisi oikeanlaiset lasit.

        Jos et luota optikkoosi/silmälääkäriisi niin etsi sellainen, jonka kanssa voit keskustella asiastasi paremmin. Varaa tavallista pitempi tutkimusaika, jotta ehdit myös keskustella ja esittää kaikki mieltäsi askarruttavat kysymyksesi.

        Olen pahoillani, jos vastaukseni tuottaa sinulle pettymyksen mutta vielä ikävämpää on jos uhraat kallista aikaasi ja rahojasi turhuuksiin.
        ***********************************************

        Terve nm Silmälääkäri pitkästä aikaa olet taas palstalla!

        Olen parantunut valelikinäöstä lähes täydellesesti ja näen hyvässä valaistuksessa ilman laseja visuksen 1,2 tekstin näöntarkastustaulukosta max visus on 1,5 eli valelikinäön poistohoito toimiin mutta on melko hidasta.

        Likinäköä oli -3d ennen poistohoidon aloitusta.

        Kävin silmänpohjatutkimuksessa ja sarveiskalvon topgrafiakuvauksessa ja silmät oli lääkärin mielestä hyvässä kunnossa. Lopuksi kysyin tältä taittovirheleikkauksia tekevältä kirurgilta valelikinäöstä (Pseudomyopia) ja hän sanoi että aikuisilla ei ole eikä tule valelikinäköä ja että se on vain lasten ja nuorten ongelma eli hän oli väärässä ja todennäköisesti hänen leikkauspöydälle on joutunut monta valelikinäköistä aikuista.

        Linkistä löytyvästä USA:n silmälääkäreiden ja optikoiden oppaasta käy selvästi ilmi kts s36 Figure 1 Optometric Management of the Patient with Myopia: A Brief Flowchart että taittovirheleikkausta (refraction surgery) ei saa tehdä valelikinäköiselle vaan ainoastaan yksinkertaista likinäköä (Simple myopia) poteville henkilöille.

        http://www.aoa.org/documents/CPG-15.pdf


        Kysyisin sinulta onko suomessa yleistä että taittovirhe leikkaus tehdään myös valelikinäköiselle vai onko se peräti kiellettyä?

        Tuossa samaisessa linkissä on taulukko kouluikäisille lapsille tehdyistä tutkimuksista likinäön hidastamiseksi kaksiteholasien (Bifocals) avulla ja kuten voit huomata Tutkimuksessa (Oakley and Young Oregon) on saatu hyvät tulokset likinäköistyminen on lähes pysähtynyt.

        http://www.myopia.org/bifocals.htm


        Silmälääkäri Kaisu Viikari kirjoitti kirjassaan "Jotta Totuus ei unohtuisi" että jopa -11d valelikinäkö on mahdollinen!

        Minustakin tuntuu uskottavalta että jo kouluikäisenä alkanut likinäkö voi saavuttaa, kuten ehkä nm Anastaasia81:lle on voinut käydä, suuren määrän valelikinäköä eli lähes koko akkommodaatio reservinsä verran valelikinäköä ja aikuisikäisenä lähityöstä saatua valelikinäköä voi provosoitua lähes akkommodaatioreservin verran kuten minun tapauksessa olisi varmaan käynnyt ettei silmälääkärini olisi määrännyt kaukolaseihin prog linssejä joissa 1,25d lähilisä ja että aloin käyttämään omatoimisesti luku ja lähityölaseja. Likinäköistymiseni alkoi 28v eli aikuisikäisenä jolloin silmä ei enää kasva pituutta joka aiheuttaisi likinäön, tuon ikäisenä akkommodaatioreserviä on enää 7d jäljellä. kts talukko Ranges of Accommodation by Age

        http://www.tedmontgomery.com/the_eye/lens.html#top

        USA:n oppaassa suositellaan lähilisää (near add)eli luku- ja lähilaseja sekä lähilisää kaukolaseissa valelikinäköisille (Pseudomyopia) että yksinkertaista likinäköä (Simple myopia) poteville henkilöille. Ilmeisesti valtaosa likinäköisista kuuluu näihin rymiin tai heillä on molemia likinäkötyyppejä yhtäaikaa.

        Palstalla oli minulle kysymys valelikinön poistohoidostan ja kysyjä kertoi että hän oli käynyt kahdella silmälääkärillä joista toinen sanoi että hän ei ole valelikinäköinen mutta toinen (Silmälääketieteen tohtori) sanoi että hän on valelikinäköinen. Onko se valelikinäön tunnistamien sitten niin vaikeaa skiaskopian tai syklopelegitippojen avulla vai onko kysymyksessä jokin ulkolääketieteellinen intressi tai henkinen trauma?

        Kirjoitit että "Valelikinäköisen vastaus ei ole asiantunteva." luettusi tämän viestin voisitko tarkentaa lyhyesti missä kohdissa vastauksissani on virheitä niin viisastun itsekkin?

        Silmälääkärille: Tiedostan toki ettei välttämättä kaikki likinäköni ole valelikinäköä, mutta jos osa kuitenkin on niin miksi sitä ei voisi yrittää poistaa? Ja toinen kysymys: osaatko kertoa miksi hajataittoisuus joskus paranee itsekseen? Voiko piilareiden pito lisätä sitä ja niiden käytön radikaali vähentäminen vähentää sitä?

        Valelikinäköiselle: Kiitos taas vastauksistasi, niistä on paljon apua. :) Mietiskelin tuossa että uskaltaisiko Kaisu Viikariin ottaa yhteyttä, jos hän osaisi suositella jotain hyvää silmälääkäriä täältä päin? Itse hän ei varmaan enää ota vastaan potilaita, en ainakaan netistä löytänyt mitään siihen viittaavaa tietoa? Ja ehkä hän voisi sanoa jotain mielipidettä tähän minun tapaukseeni.

        Saisikohan tuon Kaisu Viikarin Jotta totuus ei unohtuisi -kirjan ostettua jostain? Näkyy löytyvän vain jostain kirjastoista, mutta ei täältä päin mistään. Olisi mielenkiintoista lukea se. Tetralogia-kirjaa luin silloin kolmisen vuotta sitten.

        Jos hommaisin lukulasit joiden vahvuus olisi 3d nykyisiin verrattuna, niin pärjäisinkö niillä? En aikoisi niitä käyttää kuin tarvittaessa. Kuinka paljon itse käytit laseja (siis muulloin kuin tarvitessasi lähinäköä esim. lukiessa)?


      • Anastaasia81
        Valelikinäköinen kirjoitti:

        Alkuperäisen kysyjän odotukset ovat ikävä kyllä selvästi epärealistisia. Vahvin pseudomyopiatapaus, johon olen oman lääkärinurani aikana törmännyt oli potilas, joka oli taittovirheeltään 3,5 sph ja käytössä oli lasit -0,5 sph. Määräsin 3,5 lasit, joilla potilas näki hyvin mutta optikko oli mennyt vielä "korjaamaan" arvoja, jolloin potilas oli saanut -1,25 sph lasit ja tuli vaivojen kanssa vastaanotolleni uudelleen.

        Alkuperäinen kysyjä on kylläkin aivan selvästi ihan oikeasti likinäköinen. Jos valelikinäköisyyttä on tässä iässä pelissä, ei se voi olla kuin muutaman diopterin luokkaa maksimissaan. Mutta koska likinäköisillä akkommodaatio on muutenkin yleensä ennemmin laiska kuin liian herkkä spasmaamaan, on valelikinäköisyys (eli liiallisen lihasaktivaation aiheuttama hetkellinen "ylimääräinen" (siis se "vale") likinäköisyys epätodennäköistä).

        Valelikinäköisen vastaus ei ole asiantunteva.

        Suosittelisin, että unohdat pelleilyt liian heikoilla/väärillä laseilla. Niistä ei ole mitään hyötyä, niihin menee ihan turhaan rahaa ja kaiken lisäksi näet huonommin kuin mitä voisit jos sinulla olisi oikeanlaiset lasit.

        Jos et luota optikkoosi/silmälääkäriisi niin etsi sellainen, jonka kanssa voit keskustella asiastasi paremmin. Varaa tavallista pitempi tutkimusaika, jotta ehdit myös keskustella ja esittää kaikki mieltäsi askarruttavat kysymyksesi.

        Olen pahoillani, jos vastaukseni tuottaa sinulle pettymyksen mutta vielä ikävämpää on jos uhraat kallista aikaasi ja rahojasi turhuuksiin.
        ***********************************************

        Terve nm Silmälääkäri pitkästä aikaa olet taas palstalla!

        Olen parantunut valelikinäöstä lähes täydellesesti ja näen hyvässä valaistuksessa ilman laseja visuksen 1,2 tekstin näöntarkastustaulukosta max visus on 1,5 eli valelikinäön poistohoito toimiin mutta on melko hidasta.

        Likinäköä oli -3d ennen poistohoidon aloitusta.

        Kävin silmänpohjatutkimuksessa ja sarveiskalvon topgrafiakuvauksessa ja silmät oli lääkärin mielestä hyvässä kunnossa. Lopuksi kysyin tältä taittovirheleikkauksia tekevältä kirurgilta valelikinäöstä (Pseudomyopia) ja hän sanoi että aikuisilla ei ole eikä tule valelikinäköä ja että se on vain lasten ja nuorten ongelma eli hän oli väärässä ja todennäköisesti hänen leikkauspöydälle on joutunut monta valelikinäköistä aikuista.

        Linkistä löytyvästä USA:n silmälääkäreiden ja optikoiden oppaasta käy selvästi ilmi kts s36 Figure 1 Optometric Management of the Patient with Myopia: A Brief Flowchart että taittovirheleikkausta (refraction surgery) ei saa tehdä valelikinäköiselle vaan ainoastaan yksinkertaista likinäköä (Simple myopia) poteville henkilöille.

        http://www.aoa.org/documents/CPG-15.pdf


        Kysyisin sinulta onko suomessa yleistä että taittovirhe leikkaus tehdään myös valelikinäköiselle vai onko se peräti kiellettyä?

        Tuossa samaisessa linkissä on taulukko kouluikäisille lapsille tehdyistä tutkimuksista likinäön hidastamiseksi kaksiteholasien (Bifocals) avulla ja kuten voit huomata Tutkimuksessa (Oakley and Young Oregon) on saatu hyvät tulokset likinäköistyminen on lähes pysähtynyt.

        http://www.myopia.org/bifocals.htm


        Silmälääkäri Kaisu Viikari kirjoitti kirjassaan "Jotta Totuus ei unohtuisi" että jopa -11d valelikinäkö on mahdollinen!

        Minustakin tuntuu uskottavalta että jo kouluikäisenä alkanut likinäkö voi saavuttaa, kuten ehkä nm Anastaasia81:lle on voinut käydä, suuren määrän valelikinäköä eli lähes koko akkommodaatio reservinsä verran valelikinäköä ja aikuisikäisenä lähityöstä saatua valelikinäköä voi provosoitua lähes akkommodaatioreservin verran kuten minun tapauksessa olisi varmaan käynnyt ettei silmälääkärini olisi määrännyt kaukolaseihin prog linssejä joissa 1,25d lähilisä ja että aloin käyttämään omatoimisesti luku ja lähityölaseja. Likinäköistymiseni alkoi 28v eli aikuisikäisenä jolloin silmä ei enää kasva pituutta joka aiheuttaisi likinäön, tuon ikäisenä akkommodaatioreserviä on enää 7d jäljellä. kts talukko Ranges of Accommodation by Age

        http://www.tedmontgomery.com/the_eye/lens.html#top

        USA:n oppaassa suositellaan lähilisää (near add)eli luku- ja lähilaseja sekä lähilisää kaukolaseissa valelikinäköisille (Pseudomyopia) että yksinkertaista likinäköä (Simple myopia) poteville henkilöille. Ilmeisesti valtaosa likinäköisista kuuluu näihin rymiin tai heillä on molemia likinäkötyyppejä yhtäaikaa.

        Palstalla oli minulle kysymys valelikinön poistohoidostan ja kysyjä kertoi että hän oli käynyt kahdella silmälääkärillä joista toinen sanoi että hän ei ole valelikinäköinen mutta toinen (Silmälääketieteen tohtori) sanoi että hän on valelikinäköinen. Onko se valelikinäön tunnistamien sitten niin vaikeaa skiaskopian tai syklopelegitippojen avulla vai onko kysymyksessä jokin ulkolääketieteellinen intressi tai henkinen trauma?

        Kirjoitit että "Valelikinäköisen vastaus ei ole asiantunteva." luettusi tämän viestin voisitko tarkentaa lyhyesti missä kohdissa vastauksissani on virheitä niin viisastun itsekkin?

        Lisään vielä, että ymmärrän kyllä että valelikinäön poistaminen ei ole helppoa eikä nopeaa, varsinkaan minun tapauksessani kun on noin paljon miinusta. Mutta aika kuluu joka tapauksessa, tein minä asian eteen jotain tai en. Jos olisin silloin kolme vuotta sitten alkanut hoitamaan näköäni, niin ehkä minulla olisi nyt jotain tuloksia kerrottavana.


      • Valelikinäköinen
        Anastaasia81 kirjoitti:

        Lisään vielä, että ymmärrän kyllä että valelikinäön poistaminen ei ole helppoa eikä nopeaa, varsinkaan minun tapauksessani kun on noin paljon miinusta. Mutta aika kuluu joka tapauksessa, tein minä asian eteen jotain tai en. Jos olisin silloin kolme vuotta sitten alkanut hoitamaan näköäni, niin ehkä minulla olisi nyt jotain tuloksia kerrottavana.

        Silmälääkärille: Tiedostan toki ettei välttämättä kaikki likinäköni ole valelikinäköä, mutta jos osa kuitenkin on niin miksi sitä ei voisi yrittää poistaa? Ja toinen kysymys: osaatko kertoa miksi hajataittoisuus joskus paranee itsekseen? Voiko piilareiden pito lisätä sitä ja niiden käytön radikaali vähentäminen vähentää sitä?

        Valelikinäköiselle: Kiitos taas vastauksistasi, niistä on paljon apua. :) Mietiskelin tuossa että uskaltaisiko Kaisu Viikariin ottaa yhteyttä, jos hän osaisi suositella jotain hyvää silmälääkäriä täältä päin? Itse hän ei varmaan enää ota vastaan potilaita, en ainakaan netistä löytänyt mitään siihen viittaavaa tietoa? Ja ehkä hän voisi sanoa jotain mielipidettä tähän minun tapaukseeni.

        Saisikohan tuon Kaisu Viikarin Jotta totuus ei unohtuisi -kirjan ostettua jostain? Näkyy löytyvän vain jostain kirjastoista, mutta ei täältä päin mistään. Olisi mielenkiintoista lukea se. Tetralogia-kirjaa luin silloin kolmisen vuotta sitten.

        Jos hommaisin lukulasit joiden vahvuus olisi 3d nykyisiin verrattuna, niin pärjäisinkö niillä? En aikoisi niitä käyttää kuin tarvittaessa. Kuinka paljon itse käytit laseja (siis muulloin kuin tarvitessasi lähinäköä esim. lukiessa)?
        ************************************************

        Kaisu Viikari asuu Turussa, puhelinnumero voi löytyä Turun Seudun puhelinluettelosta.

        Lukulaseja ja lähityölaseja, ennen ostopäätöstä, kannattaa käydä sovittamassa optikkoliikkeessä testisankojen avulla, 3d lukulisä ja 1,5d lähilisä saattaa olla hieman liikaa sinulle.

        Lukulaseja käytin aina kun päätin lukea pidempään kuin 10min. koska liian innokas lukulasien käyttö laiskistaa akkommodaatiolihaksen.

        Lähityölaseissa sama periaate.

        Sumutuslaseja ( 6d lisä) käytin alkuaikoina päivittäin iltaisin töiden jälkeen 1...3 kertaa 15...30min. annoksina. Sumutuslasit päässä tuli silmiin nipistelyä ja joskus neulanpiston kaltainen hyvin lyhytaikainen kipu mutta se johtuu akkommodaatiolihaksen krampin nopeasta laukeamisesta tällöin saattaa esiintyä sydämmen tykytystä mutta itselläni ei sellaista ollut. Sinä et tarvitse sumutuslaseja riittää kun otat miinuslasit poispäästä.

        Alikorjattuja ( 0.25d...0,5d) vanhoja laseja käytin TV:tä katsellessa ja ulkoillessa.

        Täysin kojattuja kaukolaseja käytin silloin kun tarvitsin tarkaa näköä kuten autolla ajaessa.

        Silmälääkärin tekemä ns sykloplegia jossa silmiin tiputetaan kaksi kertaa akkommodaation lamauttavat tipat (atropiini tai syklopentolaatti) voi aiheuttaa sivuvaikutuksia joihin voit perehtyä linkistä:

        http://www.medicina.fi/fato/12.pdf

        Yksi syy huonohkoon visukseen ja hajataittoon voi olla että mustuainen päästää liikaa valoa silmään.

        Oletko ollut innokas aurinkolasien käyttäjä ja hämärässä oleskelija?

        Testasiko optikko ja silmälääkäri näöntarkkuuden aina hämärässä huoneessa?

        https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10024/6719/stadia_1169469193_0.pdf?sequence=1

        Bated metodissa on ns pupillijumppa joka auttaa mustuaisia ohjaavien lihastaen toimintaa.

        Valelikinäön poistohoitoon on olemassa tehohoitoa jota pitää kysyä KV:lta tai silmälääkäriltä koska en tiedä siitä tarpeeksi.


      • Anastaasia81
        Valelikinäköinen kirjoitti:

        Silmälääkärille: Tiedostan toki ettei välttämättä kaikki likinäköni ole valelikinäköä, mutta jos osa kuitenkin on niin miksi sitä ei voisi yrittää poistaa? Ja toinen kysymys: osaatko kertoa miksi hajataittoisuus joskus paranee itsekseen? Voiko piilareiden pito lisätä sitä ja niiden käytön radikaali vähentäminen vähentää sitä?

        Valelikinäköiselle: Kiitos taas vastauksistasi, niistä on paljon apua. :) Mietiskelin tuossa että uskaltaisiko Kaisu Viikariin ottaa yhteyttä, jos hän osaisi suositella jotain hyvää silmälääkäriä täältä päin? Itse hän ei varmaan enää ota vastaan potilaita, en ainakaan netistä löytänyt mitään siihen viittaavaa tietoa? Ja ehkä hän voisi sanoa jotain mielipidettä tähän minun tapaukseeni.

        Saisikohan tuon Kaisu Viikarin Jotta totuus ei unohtuisi -kirjan ostettua jostain? Näkyy löytyvän vain jostain kirjastoista, mutta ei täältä päin mistään. Olisi mielenkiintoista lukea se. Tetralogia-kirjaa luin silloin kolmisen vuotta sitten.

        Jos hommaisin lukulasit joiden vahvuus olisi 3d nykyisiin verrattuna, niin pärjäisinkö niillä? En aikoisi niitä käyttää kuin tarvittaessa. Kuinka paljon itse käytit laseja (siis muulloin kuin tarvitessasi lähinäköä esim. lukiessa)?
        ************************************************

        Kaisu Viikari asuu Turussa, puhelinnumero voi löytyä Turun Seudun puhelinluettelosta.

        Lukulaseja ja lähityölaseja, ennen ostopäätöstä, kannattaa käydä sovittamassa optikkoliikkeessä testisankojen avulla, 3d lukulisä ja 1,5d lähilisä saattaa olla hieman liikaa sinulle.

        Lukulaseja käytin aina kun päätin lukea pidempään kuin 10min. koska liian innokas lukulasien käyttö laiskistaa akkommodaatiolihaksen.

        Lähityölaseissa sama periaate.

        Sumutuslaseja ( 6d lisä) käytin alkuaikoina päivittäin iltaisin töiden jälkeen 1...3 kertaa 15...30min. annoksina. Sumutuslasit päässä tuli silmiin nipistelyä ja joskus neulanpiston kaltainen hyvin lyhytaikainen kipu mutta se johtuu akkommodaatiolihaksen krampin nopeasta laukeamisesta tällöin saattaa esiintyä sydämmen tykytystä mutta itselläni ei sellaista ollut. Sinä et tarvitse sumutuslaseja riittää kun otat miinuslasit poispäästä.

        Alikorjattuja ( 0.25d...0,5d) vanhoja laseja käytin TV:tä katsellessa ja ulkoillessa.

        Täysin kojattuja kaukolaseja käytin silloin kun tarvitsin tarkaa näköä kuten autolla ajaessa.

        Silmälääkärin tekemä ns sykloplegia jossa silmiin tiputetaan kaksi kertaa akkommodaation lamauttavat tipat (atropiini tai syklopentolaatti) voi aiheuttaa sivuvaikutuksia joihin voit perehtyä linkistä:

        http://www.medicina.fi/fato/12.pdf

        Yksi syy huonohkoon visukseen ja hajataittoon voi olla että mustuainen päästää liikaa valoa silmään.

        Oletko ollut innokas aurinkolasien käyttäjä ja hämärässä oleskelija?

        Testasiko optikko ja silmälääkäri näöntarkkuuden aina hämärässä huoneessa?

        https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10024/6719/stadia_1169469193_0.pdf?sequence=1

        Bated metodissa on ns pupillijumppa joka auttaa mustuaisia ohjaavien lihastaen toimintaa.

        Valelikinäön poistohoitoon on olemassa tehohoitoa jota pitää kysyä KV:lta tai silmälääkäriltä koska en tiedä siitä tarpeeksi.

        Huhhuh, kylläpä kuulostaa kamalilta aineilta nuo atropiini ja syklopentolaatti! Pystyykö valelikinäköistyyttä testaamaan ilman noita tippoja?

        Miksi 3d ja 1,5d lisät olisivat liikaa minulle luku- ja lähityölaseissa?

        Aurinkolaseja minulla ei ole koskaan ollutkaan ja mieluiten olen hyvässä valaistuksessa kuin hämärässä, ainakin silloin kun minun pitäisi nähdä jotain (esim. lukea).

        Kyllä niitä valoja on muistaakseni aina himmennetty näkötarkastuksissa, onko se hyvä vai huono asia?

        En löytänyt tuota pupillijumppaa kirjasta Elä ilman laseja, onko se siellä vai mistä sen löytäisi?


      • Valelikinäköinen
        Anastaasia81 kirjoitti:

        Huhhuh, kylläpä kuulostaa kamalilta aineilta nuo atropiini ja syklopentolaatti! Pystyykö valelikinäköistyyttä testaamaan ilman noita tippoja?

        Miksi 3d ja 1,5d lisät olisivat liikaa minulle luku- ja lähityölaseissa?

        Aurinkolaseja minulla ei ole koskaan ollutkaan ja mieluiten olen hyvässä valaistuksessa kuin hämärässä, ainakin silloin kun minun pitäisi nähdä jotain (esim. lukea).

        Kyllä niitä valoja on muistaakseni aina himmennetty näkötarkastuksissa, onko se hyvä vai huono asia?

        En löytänyt tuota pupillijumppaa kirjasta Elä ilman laseja, onko se siellä vai mistä sen löytäisi?

        Huhhuh, kylläpä kuulostaa kamalilta aineilta nuo atropiini ja syklopentolaatti! Pystyykö valelikinäköistyyttä testaamaan ilman noita tippoja?

        Miksi 3d ja 1,5d lisät olisivat liikaa minulle luku- ja lähityölaseissa?

        Aurinkolaseja minulla ei ole koskaan ollutkaan ja mieluiten olen hyvässä valaistuksessa kuin hämärässä, ainakin silloin kun minun pitäisi nähdä jotain (esim. lukea).

        Kyllä niitä valoja on muistaakseni aina himmennetty näkötarkastuksissa, onko se hyvä vai huono asia?

        En löytänyt tuota pupillijumppaa kirjasta Elä ilman laseja, onko se siellä vai mistä sen löytäisi?
        ***********************************************

        Sykloplegiatippoja ei tarvitse pelätä, aikuisille haittavaikutukset ovat lieviä, halusinaatioita ilmenee harvoin. Käy kuitenkin WC:ssä ennen sykloplegiaa ikään kuin varmuuden vuoksi koska haittavaikutuksena on virtsarakon sulkijalihaksen kramppi ja peräsuolen sulkijalihaksen lamaantuminen joka pitkän matkan potilaille voi aiheuttaa kotimatkalla ikävyyksiä.

        Valelikinäön pystyy tutkimaan myös skiaskopian avulla mutta sitä ei ilmeisesti kaikki silmälääkärit ja optikot hallitse.

        http://www.stadia.fi/opiskelu/sote/optometria/aineistot/naontutkimus/objektiivinen_refraktio.asp

        Sumutuksen avullakin voi paljastua hieman valelikinäköä.

        http://www.stadia.fi/opiskelu/sote/optometria/aineistot/naontutkimus/sumutus.asp

        Jos sinulla on tiukka akkommodaatiospasmi silmän akkommodaatioalue on suppea jolloin luku- ja lähilisää on alussa oltava hieman vähemmän ehkä 2,5d ja 1d, ainakin minulla oli näin alussa.

        Näöntarkastus pitää tehdä normaalivalaistuksessa muutoin saat ylikorjatut lasit jotka aiheuttavat valelikinäköä.

        http://www.stadia.fi/opiskelu/sote/optometria/aineistot/naontutkimus/vapaa_visus.asp

        "Näöntutkimushuoneen tulisi olla sopivan valoisa, sillä liian pimeässä huoneessa pupillit ovat laajentuneet ja näin ollen voivat aiheuttaa virheellisen refraktiotuloksen. Sarveiskalvon reuna-alueet taittavat valonsäteet jyrkemmin kuin sarveiskalvon keskialue. Näin ollen pupillin ollessa laajentunut, refraktiotuloksesta tulee likitaitteisempi. Tätä kutsutaan myös yömyopiaksi ja se on hyvä huomioida lasimäärityksessä, jos asiakkaana on esimerkiksi henkilö, joka työskentelee hämärässä valaistuksessa."

        Pupillijumppa eli palming; valoisassa huoneessa silmät pidetään auki, peitetään kämmenillä että nähdään täysin mustaa ja otetaan kädet pois ja katsotaan hetken kauas, tätä toistetaan 10 kertaa. Tässä jumpassa pupillit ensin suurenevat ja sitten pienenvät jolloin pupillin kurojalihas saa fysioterapeuttista jumppaa.


      • Anastaasia81
        Valelikinäköinen kirjoitti:

        Huhhuh, kylläpä kuulostaa kamalilta aineilta nuo atropiini ja syklopentolaatti! Pystyykö valelikinäköistyyttä testaamaan ilman noita tippoja?

        Miksi 3d ja 1,5d lisät olisivat liikaa minulle luku- ja lähityölaseissa?

        Aurinkolaseja minulla ei ole koskaan ollutkaan ja mieluiten olen hyvässä valaistuksessa kuin hämärässä, ainakin silloin kun minun pitäisi nähdä jotain (esim. lukea).

        Kyllä niitä valoja on muistaakseni aina himmennetty näkötarkastuksissa, onko se hyvä vai huono asia?

        En löytänyt tuota pupillijumppaa kirjasta Elä ilman laseja, onko se siellä vai mistä sen löytäisi?
        ***********************************************

        Sykloplegiatippoja ei tarvitse pelätä, aikuisille haittavaikutukset ovat lieviä, halusinaatioita ilmenee harvoin. Käy kuitenkin WC:ssä ennen sykloplegiaa ikään kuin varmuuden vuoksi koska haittavaikutuksena on virtsarakon sulkijalihaksen kramppi ja peräsuolen sulkijalihaksen lamaantuminen joka pitkän matkan potilaille voi aiheuttaa kotimatkalla ikävyyksiä.

        Valelikinäön pystyy tutkimaan myös skiaskopian avulla mutta sitä ei ilmeisesti kaikki silmälääkärit ja optikot hallitse.

        http://www.stadia.fi/opiskelu/sote/optometria/aineistot/naontutkimus/objektiivinen_refraktio.asp

        Sumutuksen avullakin voi paljastua hieman valelikinäköä.

        http://www.stadia.fi/opiskelu/sote/optometria/aineistot/naontutkimus/sumutus.asp

        Jos sinulla on tiukka akkommodaatiospasmi silmän akkommodaatioalue on suppea jolloin luku- ja lähilisää on alussa oltava hieman vähemmän ehkä 2,5d ja 1d, ainakin minulla oli näin alussa.

        Näöntarkastus pitää tehdä normaalivalaistuksessa muutoin saat ylikorjatut lasit jotka aiheuttavat valelikinäköä.

        http://www.stadia.fi/opiskelu/sote/optometria/aineistot/naontutkimus/vapaa_visus.asp

        "Näöntutkimushuoneen tulisi olla sopivan valoisa, sillä liian pimeässä huoneessa pupillit ovat laajentuneet ja näin ollen voivat aiheuttaa virheellisen refraktiotuloksen. Sarveiskalvon reuna-alueet taittavat valonsäteet jyrkemmin kuin sarveiskalvon keskialue. Näin ollen pupillin ollessa laajentunut, refraktiotuloksesta tulee likitaitteisempi. Tätä kutsutaan myös yömyopiaksi ja se on hyvä huomioida lasimäärityksessä, jos asiakkaana on esimerkiksi henkilö, joka työskentelee hämärässä valaistuksessa."

        Pupillijumppa eli palming; valoisassa huoneessa silmät pidetään auki, peitetään kämmenillä että nähdään täysin mustaa ja otetaan kädet pois ja katsotaan hetken kauas, tätä toistetaan 10 kertaa. Tässä jumpassa pupillit ensin suurenevat ja sitten pienenvät jolloin pupillin kurojalihas saa fysioterapeuttista jumppaa.

        Tuli mieleen että joskus pienenä minulle on laitettu jotain mustuaisia laajentavia tippoja, onkohan kyseessä olleet sykloplegiatipat vai jotain ihan muuta? Ja käytetäänkö niitä tippoja muuhun kuin valelikinäön tutkimiseen? Mulla ei ole mitään mielikuvaa mitä noiden tippojen avulla yritettiin tutkia.

        Mikä on normaali lukulisä likinäköisille ihmisille? Vai vaihteleeko se eri ihmisillä? Vai määrätäänkö likinäköisille ihmisille yleensä lukulaseja? Mulle ainakaan ei ole kertaakaan ees ehotettu.

        Kiitoksia tuota pupillijumpan ohjeesta, en muistaakseni ole siihen vielä törmännytkään. :)

        Millainenkohan on sopivan valoisa huone? Viimeksi valoja ainakin himmennettiin mutta en muista kuinka paljon, en kiinnittänyt huomiota. Mutta olisiko valojen pitänyt olla kokonaan päällä?


      • Valelikinäköinen
        Anastaasia81 kirjoitti:

        Tuli mieleen että joskus pienenä minulle on laitettu jotain mustuaisia laajentavia tippoja, onkohan kyseessä olleet sykloplegiatipat vai jotain ihan muuta? Ja käytetäänkö niitä tippoja muuhun kuin valelikinäön tutkimiseen? Mulla ei ole mitään mielikuvaa mitä noiden tippojen avulla yritettiin tutkia.

        Mikä on normaali lukulisä likinäköisille ihmisille? Vai vaihteleeko se eri ihmisillä? Vai määrätäänkö likinäköisille ihmisille yleensä lukulaseja? Mulle ainakaan ei ole kertaakaan ees ehotettu.

        Kiitoksia tuota pupillijumpan ohjeesta, en muistaakseni ole siihen vielä törmännytkään. :)

        Millainenkohan on sopivan valoisa huone? Viimeksi valoja ainakin himmennettiin mutta en muista kuinka paljon, en kiinnittänyt huomiota. Mutta olisiko valojen pitänyt olla kokonaan päällä?

        Tuli mieleen että joskus pienenä minulle on laitettu jotain mustuaisia laajentavia tippoja, onkohan kyseessä olleet sykloplegiatipat vai jotain ihan muuta? Ja käytetäänkö niitä tippoja muuhun kuin valelikinäön tutkimiseen? Mulla ei ole mitään mielikuvaa mitä noiden tippojen avulla yritettiin tutkia.

        Mikä on normaali lukulisä likinäköisille ihmisille? Vai vaihteleeko se eri ihmisillä? Vai määrätäänkö likinäköisille ihmisille yleensä lukulaseja? Mulle ainakaan ei ole kertaakaan ees ehotettu.

        Kiitoksia tuota pupillijumpan ohjeesta, en muistaakseni ole siihen vielä törmännytkään. :)

        Millainenkohan on sopivan valoisa huone? Viimeksi valoja ainakin himmennettiin mutta en muista kuinka paljon, en kiinnittänyt huomiota. Mutta olisiko valojen pitänyt olla kokonaan päällä?
        ***********************************************

        Sykloplegiatippoja on ainakin kahta lajia, akkommodaatiohalvauksen aiheuttavat ja ainoastaan mustuaiset laajentavat tipat joita käytetään kun tutkitaan silmänpohjaa.

        Soita ja pyydä silmälääkäriltäsi kopiot potilastiedoistasi, niistä pitäisi ilmetä onko sinulle tehty ns syklorefraktiotutkimus ja mahdollisesti silmälääkäri on määritellyt likinäkötyyppin yms arvokasta tietoa joka tulisi toimittaa uudelle silmälääkärille tiedoksi.

        Potilastiedoista voi myös selvitä mikä visusarvo sinulla oli kun sait piilolasit ensimmäisen kerran eli oliko se parempi kuin tuo 0,8.

        Potilastietoja ei saa antaa puhelimessa mutta pyydä kopiot kotiosoitteeseen. Potilasturvalaki velvottaa silmälääkärin ja optikon luovuttamaan tiedot potilaalle jos hän on täysi-ikäinen.

        Lähilisä = Nearpoint plus lens addition

        Normaali lukulisä on 3d jos lukuetäisyys on 33cm.

        Lähilisät lasketaan dioptrin kaavasta D=1/f f metreinä.

        Lukulisä 1/0,33m = 3d

        Lähilisä näyttöpääte-etäisyydelle 1/0,65m = 1,5d

        Lähilisä TV etäisyydelle 1/2,8m = 0,35d käytännössä 0,5d koska varastolinssit 0,25d välein.

        TV 28-tuumainen jolle katseluetäisyyssuositus on 2,8m

        http://www.stadia.fi/opiskelu/sote/optometria/aineistot/kaavakirja/2_optiikan_kaavoja.asp

        Likinäköisille ei yleensä määrätä luku ja lähityölaseja mutta tutkimukset osoittaa että koululaisille opiskelijoille ja lähityötä tekeville aikuisille pitäisi määrätä kuten Kaisu Viikari ja USAn silmälääkärit ja optikot suosittelevat:

        c. Pseudomyopia

        The goal of treatment for pseudomyopia is to relax the patient's
        accommodation. The full minus lens power from the manifest refraction
        should not be prescribed for long-term use. Although this minus power
        may improve the patient's distance visual acuity, it will not aid in
        reducing accommodative response. Treatment to reduce accommodative
        dysfunction may include one or a combination of the following:

        • Vision therapy
        • Instillation of a cycloplegic agent to eliminate accommodative spasm
        • Nearpoint plus lens addition
        • Instruction in visual hygiene.

        Plus lenses alone may not eliminate pseudomyopia, but often they can
        prevent another occurrence of pseudomyopia by keeping accommodative
        response at a lower level. Pseudomyopia occasionally occurs secondary
        to high exophoria as a means of maintaining fusion through
        accommodative convergence. In such cases, vision therapy to improve
        positive fusional convergence can be added to the basic treatment for
        pseudomyopia.

        http://www.aoa.org/documents/CPG-15.pdf

        http://www.yle.fi/akuutti/arkisto2004/140904_a.htm

        http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=12859

        http://www.taloussanomat.fi/teksti/uutiset/0/200815906/


        Lue vielä uudelleen Akuutin kirjoitus jossa KV antaa valelikinäön poistohoito-ohjeet perehdy miten silmän akkommodaatio toimii:

        http://www.optometria.fi/?act=4

        Sopivasti valaistu huone on värinänpoistolla varustettu loisteputkivalaistu normaalivalaistu huone. Projektori pitää myös olla määräysten mukainen eli riittävä valoteho. Valoja ei saa himmentää ellei halua laseja joilla työskennellään hämärässä valossa.


      • Anastaasia81
        Valelikinäköinen kirjoitti:

        Tuli mieleen että joskus pienenä minulle on laitettu jotain mustuaisia laajentavia tippoja, onkohan kyseessä olleet sykloplegiatipat vai jotain ihan muuta? Ja käytetäänkö niitä tippoja muuhun kuin valelikinäön tutkimiseen? Mulla ei ole mitään mielikuvaa mitä noiden tippojen avulla yritettiin tutkia.

        Mikä on normaali lukulisä likinäköisille ihmisille? Vai vaihteleeko se eri ihmisillä? Vai määrätäänkö likinäköisille ihmisille yleensä lukulaseja? Mulle ainakaan ei ole kertaakaan ees ehotettu.

        Kiitoksia tuota pupillijumpan ohjeesta, en muistaakseni ole siihen vielä törmännytkään. :)

        Millainenkohan on sopivan valoisa huone? Viimeksi valoja ainakin himmennettiin mutta en muista kuinka paljon, en kiinnittänyt huomiota. Mutta olisiko valojen pitänyt olla kokonaan päällä?
        ***********************************************

        Sykloplegiatippoja on ainakin kahta lajia, akkommodaatiohalvauksen aiheuttavat ja ainoastaan mustuaiset laajentavat tipat joita käytetään kun tutkitaan silmänpohjaa.

        Soita ja pyydä silmälääkäriltäsi kopiot potilastiedoistasi, niistä pitäisi ilmetä onko sinulle tehty ns syklorefraktiotutkimus ja mahdollisesti silmälääkäri on määritellyt likinäkötyyppin yms arvokasta tietoa joka tulisi toimittaa uudelle silmälääkärille tiedoksi.

        Potilastiedoista voi myös selvitä mikä visusarvo sinulla oli kun sait piilolasit ensimmäisen kerran eli oliko se parempi kuin tuo 0,8.

        Potilastietoja ei saa antaa puhelimessa mutta pyydä kopiot kotiosoitteeseen. Potilasturvalaki velvottaa silmälääkärin ja optikon luovuttamaan tiedot potilaalle jos hän on täysi-ikäinen.

        Lähilisä = Nearpoint plus lens addition

        Normaali lukulisä on 3d jos lukuetäisyys on 33cm.

        Lähilisät lasketaan dioptrin kaavasta D=1/f f metreinä.

        Lukulisä 1/0,33m = 3d

        Lähilisä näyttöpääte-etäisyydelle 1/0,65m = 1,5d

        Lähilisä TV etäisyydelle 1/2,8m = 0,35d käytännössä 0,5d koska varastolinssit 0,25d välein.

        TV 28-tuumainen jolle katseluetäisyyssuositus on 2,8m

        http://www.stadia.fi/opiskelu/sote/optometria/aineistot/kaavakirja/2_optiikan_kaavoja.asp

        Likinäköisille ei yleensä määrätä luku ja lähityölaseja mutta tutkimukset osoittaa että koululaisille opiskelijoille ja lähityötä tekeville aikuisille pitäisi määrätä kuten Kaisu Viikari ja USAn silmälääkärit ja optikot suosittelevat:

        c. Pseudomyopia

        The goal of treatment for pseudomyopia is to relax the patient's
        accommodation. The full minus lens power from the manifest refraction
        should not be prescribed for long-term use. Although this minus power
        may improve the patient's distance visual acuity, it will not aid in
        reducing accommodative response. Treatment to reduce accommodative
        dysfunction may include one or a combination of the following:

        • Vision therapy
        • Instillation of a cycloplegic agent to eliminate accommodative spasm
        • Nearpoint plus lens addition
        • Instruction in visual hygiene.

        Plus lenses alone may not eliminate pseudomyopia, but often they can
        prevent another occurrence of pseudomyopia by keeping accommodative
        response at a lower level. Pseudomyopia occasionally occurs secondary
        to high exophoria as a means of maintaining fusion through
        accommodative convergence. In such cases, vision therapy to improve
        positive fusional convergence can be added to the basic treatment for
        pseudomyopia.

        http://www.aoa.org/documents/CPG-15.pdf

        http://www.yle.fi/akuutti/arkisto2004/140904_a.htm

        http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=12859

        http://www.taloussanomat.fi/teksti/uutiset/0/200815906/


        Lue vielä uudelleen Akuutin kirjoitus jossa KV antaa valelikinäön poistohoito-ohjeet perehdy miten silmän akkommodaatio toimii:

        http://www.optometria.fi/?act=4

        Sopivasti valaistu huone on värinänpoistolla varustettu loisteputkivalaistu normaalivalaistu huone. Projektori pitää myös olla määräysten mukainen eli riittävä valoteho. Valoja ei saa himmentää ellei halua laseja joilla työskennellään hämärässä valossa.

        Koitan nyt hankkia potilastietoni ensimmäisistä piilolinsseistä, jos niitä nyt enää on tallessa näin monen vuoden jälkeen.

        Varmaankin minulle on lapsena tehtyy vain jokin silmänpohjan tutkimus, sellainen kai yleensä tehdään kun lapselle laitetaan lasit.

        Mietin tuota lukulasien ostamista. Surffailin nettisilmälasikaupoissa ja jossakin piti valita ostaako luku- vai kaukolasit. Mitä eroa niillä on, jos dioptriarvo on sama? Tarkoitushan olisi käyttää niitä kaukolaseina sitten, jos näkö joskus sattuisi paranemaan.


      • Valelikinäköinen
        Anastaasia81 kirjoitti:

        Koitan nyt hankkia potilastietoni ensimmäisistä piilolinsseistä, jos niitä nyt enää on tallessa näin monen vuoden jälkeen.

        Varmaankin minulle on lapsena tehtyy vain jokin silmänpohjan tutkimus, sellainen kai yleensä tehdään kun lapselle laitetaan lasit.

        Mietin tuota lukulasien ostamista. Surffailin nettisilmälasikaupoissa ja jossakin piti valita ostaako luku- vai kaukolasit. Mitä eroa niillä on, jos dioptriarvo on sama? Tarkoitushan olisi käyttää niitä kaukolaseina sitten, jos näkö joskus sattuisi paranemaan.

        Koitan nyt hankkia potilastietoni ensimmäisistä piilolinsseistä, jos niitä nyt enää on tallessa näin monen vuoden jälkeen.

        Varmaankin minulle on lapsena tehtyy vain jokin silmänpohjan tutkimus, sellainen kai yleensä tehdään kun lapselle laitetaan lasit.

        Mietin tuota lukulasien ostamista. Surffailin nettisilmälasikaupoissa ja jossakin piti valita ostaako luku- vai kaukolasit. Mitä eroa niillä on, jos dioptriarvo on sama? Tarkoitushan olisi käyttää niitä kaukolaseina sitten, jos näkö joskus sattuisi paranemaan.
        **********************************************

        Palstan Silmälääkäri kertoi tekevänsä sykloplegian ja määräävänsä suoraan objektiivisen refraktion mukaan linssit ja jos syklotippojen vaikutuksen loppuminen ei tuo valelikinäköä takaisin niin tämä kuulostaa sinun tapauksessa järkevältä ratkaisulta ja säästät paljon rahaa koska olet ollut piilolasien käyttäjä eikä sinulla ole vanhoja sankalaseja ja olet kotosalla etkä tarvitse tarkkaa näköä.

        Potilastietoja ei saa hävittää, ymmärtääksen niitä säilytetään kymmeniä vuosia jossakin arkistossa jos ne on paperidokumentteina tai sähköisesti jossakin.

        Lukulaseiksi käy Specsaversin 9€ miinuslasit mutta odota kunnes silmälääkäri on määrännyt vahvuudet. Lukulaseissa PD-arvo on hieman eri kuin kaukolaseissa koska pupillien etäisyys muuttuu kun silmät kääntyvät sisäänpäin katsottaessa lähelle eli optikolle on kerrottava että kyseessä on lukulasit.


      • "Valeoppinut"
        Valelikinäköinen kirjoitti:

        Koitan nyt hankkia potilastietoni ensimmäisistä piilolinsseistä, jos niitä nyt enää on tallessa näin monen vuoden jälkeen.

        Varmaankin minulle on lapsena tehtyy vain jokin silmänpohjan tutkimus, sellainen kai yleensä tehdään kun lapselle laitetaan lasit.

        Mietin tuota lukulasien ostamista. Surffailin nettisilmälasikaupoissa ja jossakin piti valita ostaako luku- vai kaukolasit. Mitä eroa niillä on, jos dioptriarvo on sama? Tarkoitushan olisi käyttää niitä kaukolaseina sitten, jos näkö joskus sattuisi paranemaan.
        **********************************************

        Palstan Silmälääkäri kertoi tekevänsä sykloplegian ja määräävänsä suoraan objektiivisen refraktion mukaan linssit ja jos syklotippojen vaikutuksen loppuminen ei tuo valelikinäköä takaisin niin tämä kuulostaa sinun tapauksessa järkevältä ratkaisulta ja säästät paljon rahaa koska olet ollut piilolasien käyttäjä eikä sinulla ole vanhoja sankalaseja ja olet kotosalla etkä tarvitse tarkkaa näköä.

        Potilastietoja ei saa hävittää, ymmärtääksen niitä säilytetään kymmeniä vuosia jossakin arkistossa jos ne on paperidokumentteina tai sähköisesti jossakin.

        Lukulaseiksi käy Specsaversin 9€ miinuslasit mutta odota kunnes silmälääkäri on määrännyt vahvuudet. Lukulaseissa PD-arvo on hieman eri kuin kaukolaseissa koska pupillien etäisyys muuttuu kun silmät kääntyvät sisäänpäin katsottaessa lähelle eli optikolle on kerrottava että kyseessä on lukulasit.

        Lukulaseiksi käy Specsaversin 9€ miinuslasit mutta odota kunnes silmälääkäri on määrännyt vahvuudet. Lukulaseissa PD-arvo on hieman eri kuin kaukolaseissa koska pupillien etäisyys muuttuu kun silmät kääntyvät sisäänpäin katsottaessa lähelle eli optikolle on kerrottava että kyseessä on lukulasit.

        *************************************************

        -Silmälääkärin lienee syytä tutkia myös otsikossa mainitut

        Miinuspuolen lukulaseissa saattaapi muuten auttaa/tukea konvergenssiä mikäli lasit asennetaan kauko-PD:n mukaan. Katsesuunnan kohdistuessa lukiessa näin asennettuna linssiin prismaattisesti kanta sisäänpäin...


      • keskusteluunne,
        Valelikinäköinen kirjoitti:

        Tuli mieleen että joskus pienenä minulle on laitettu jotain mustuaisia laajentavia tippoja, onkohan kyseessä olleet sykloplegiatipat vai jotain ihan muuta? Ja käytetäänkö niitä tippoja muuhun kuin valelikinäön tutkimiseen? Mulla ei ole mitään mielikuvaa mitä noiden tippojen avulla yritettiin tutkia.

        Mikä on normaali lukulisä likinäköisille ihmisille? Vai vaihteleeko se eri ihmisillä? Vai määrätäänkö likinäköisille ihmisille yleensä lukulaseja? Mulle ainakaan ei ole kertaakaan ees ehotettu.

        Kiitoksia tuota pupillijumpan ohjeesta, en muistaakseni ole siihen vielä törmännytkään. :)

        Millainenkohan on sopivan valoisa huone? Viimeksi valoja ainakin himmennettiin mutta en muista kuinka paljon, en kiinnittänyt huomiota. Mutta olisiko valojen pitänyt olla kokonaan päällä?
        ***********************************************

        Sykloplegiatippoja on ainakin kahta lajia, akkommodaatiohalvauksen aiheuttavat ja ainoastaan mustuaiset laajentavat tipat joita käytetään kun tutkitaan silmänpohjaa.

        Soita ja pyydä silmälääkäriltäsi kopiot potilastiedoistasi, niistä pitäisi ilmetä onko sinulle tehty ns syklorefraktiotutkimus ja mahdollisesti silmälääkäri on määritellyt likinäkötyyppin yms arvokasta tietoa joka tulisi toimittaa uudelle silmälääkärille tiedoksi.

        Potilastiedoista voi myös selvitä mikä visusarvo sinulla oli kun sait piilolasit ensimmäisen kerran eli oliko se parempi kuin tuo 0,8.

        Potilastietoja ei saa antaa puhelimessa mutta pyydä kopiot kotiosoitteeseen. Potilasturvalaki velvottaa silmälääkärin ja optikon luovuttamaan tiedot potilaalle jos hän on täysi-ikäinen.

        Lähilisä = Nearpoint plus lens addition

        Normaali lukulisä on 3d jos lukuetäisyys on 33cm.

        Lähilisät lasketaan dioptrin kaavasta D=1/f f metreinä.

        Lukulisä 1/0,33m = 3d

        Lähilisä näyttöpääte-etäisyydelle 1/0,65m = 1,5d

        Lähilisä TV etäisyydelle 1/2,8m = 0,35d käytännössä 0,5d koska varastolinssit 0,25d välein.

        TV 28-tuumainen jolle katseluetäisyyssuositus on 2,8m

        http://www.stadia.fi/opiskelu/sote/optometria/aineistot/kaavakirja/2_optiikan_kaavoja.asp

        Likinäköisille ei yleensä määrätä luku ja lähityölaseja mutta tutkimukset osoittaa että koululaisille opiskelijoille ja lähityötä tekeville aikuisille pitäisi määrätä kuten Kaisu Viikari ja USAn silmälääkärit ja optikot suosittelevat:

        c. Pseudomyopia

        The goal of treatment for pseudomyopia is to relax the patient's
        accommodation. The full minus lens power from the manifest refraction
        should not be prescribed for long-term use. Although this minus power
        may improve the patient's distance visual acuity, it will not aid in
        reducing accommodative response. Treatment to reduce accommodative
        dysfunction may include one or a combination of the following:

        • Vision therapy
        • Instillation of a cycloplegic agent to eliminate accommodative spasm
        • Nearpoint plus lens addition
        • Instruction in visual hygiene.

        Plus lenses alone may not eliminate pseudomyopia, but often they can
        prevent another occurrence of pseudomyopia by keeping accommodative
        response at a lower level. Pseudomyopia occasionally occurs secondary
        to high exophoria as a means of maintaining fusion through
        accommodative convergence. In such cases, vision therapy to improve
        positive fusional convergence can be added to the basic treatment for
        pseudomyopia.

        http://www.aoa.org/documents/CPG-15.pdf

        http://www.yle.fi/akuutti/arkisto2004/140904_a.htm

        http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=12859

        http://www.taloussanomat.fi/teksti/uutiset/0/200815906/


        Lue vielä uudelleen Akuutin kirjoitus jossa KV antaa valelikinäön poistohoito-ohjeet perehdy miten silmän akkommodaatio toimii:

        http://www.optometria.fi/?act=4

        Sopivasti valaistu huone on värinänpoistolla varustettu loisteputkivalaistu normaalivalaistu huone. Projektori pitää myös olla määräysten mukainen eli riittävä valoteho. Valoja ei saa himmentää ellei halua laseja joilla työskennellään hämärässä valossa.

        mutta kiinnostaisi tuo lukulasien käyttö.

        Jos miinukseni on toisessa silmässä -2 ja toisessa -1, onko 1 lukulasit minulle oikea lukulasi vahvuus? Käykö Tiimarin lukulasit vai ovatko laadultaan heikommat kuin optikolta hankitut?

        Olen kokeillut Tiimarin lukulaseja 1 ja lukeminen niillä onnistuu, vaikka näenkin tekstin sumeammin kuin omilla silmillä. Kuuluuko asiaan vai kertooko liian vahvasta plussasta? Voiko tämä sumeus aiheuttaa jotain haittaa silmille? Joudun nimittäin lukemaan todella paljon, joten joutuisin käyttämään myös lukulaseja paljon.

        Kysyisin myös, mikä pluslasien tarkoitus on liknäköisellä? Mitä eroa pluslaseilla lukemisessa ja ilman laseja lukemissa on likinäköisellä?


      • Valelikinäköinen
        keskusteluunne, kirjoitti:

        mutta kiinnostaisi tuo lukulasien käyttö.

        Jos miinukseni on toisessa silmässä -2 ja toisessa -1, onko 1 lukulasit minulle oikea lukulasi vahvuus? Käykö Tiimarin lukulasit vai ovatko laadultaan heikommat kuin optikolta hankitut?

        Olen kokeillut Tiimarin lukulaseja 1 ja lukeminen niillä onnistuu, vaikka näenkin tekstin sumeammin kuin omilla silmillä. Kuuluuko asiaan vai kertooko liian vahvasta plussasta? Voiko tämä sumeus aiheuttaa jotain haittaa silmille? Joudun nimittäin lukemaan todella paljon, joten joutuisin käyttämään myös lukulaseja paljon.

        Kysyisin myös, mikä pluslasien tarkoitus on liknäköisellä? Mitä eroa pluslaseilla lukemisessa ja ilman laseja lukemissa on likinäköisellä?

        mutta kiinnostaisi tuo lukulasien käyttö.

        Jos miinukseni on toisessa silmässä -2 ja toisessa -1, onko 1 lukulasit minulle oikea lukulasi vahvuus? Käykö Tiimarin lukulasit vai ovatko laadultaan heikommat kuin optikolta hankitut?

        Olen kokeillut Tiimarin lukulaseja 1 ja lukeminen niillä onnistuu, vaikka näenkin tekstin sumeammin kuin omilla silmillä. Kuuluuko asiaan vai kertooko liian vahvasta plussasta? Voiko tämä sumeus aiheuttaa jotain haittaa silmille? Joudun nimittäin lukemaan todella paljon, joten joutuisin käyttämään myös lukulaseja paljon.

        Kysyisin myös, mikä pluslasien tarkoitus on liknäköisellä? Mitä eroa pluslaseilla lukemisessa ja ilman laseja lukemissa on likinäköisellä?
        **********************************************

        Likinäköisen lukulasien käytön idea on että ne helpottavat rengasmaisen akkommodaatiolihaksen rasitusta, liiallinen lukeminen rasittaa lihasta koska lukiessa 33cm etäisyydeltä silmä joutuu akkommodoimaan 3d verran.

        Ensiksi sinun tulisi käydä silmälääkärin vastaanotolla testaamassa oletko valelikinäköinen.

        Erilainen taittovirhe silmissä voi osoittaa sen että sinulla on johtavassa silmässä akkommodaatiospasmin eli krampin takia valelikinäköä tai toinen silmä on ns laiskasilmä.

        Akkommodaatiospasmi laukeaa valelikinäkö poistohoidolla josta on kerrottu linkeissä. Laiskaa silmää voi jumpata Bates Methodin avulla.

        Minusta sinun tulisi ensin yrittää saada silmät tasaparisiksi ja jos se ei onnistu hankkia optikolta lukulasit koska halpis tasalasit ei ole sinulle parhaat mahdolliset.


      • Valelikinäköinen
        "Valeoppinut" kirjoitti:

        Lukulaseiksi käy Specsaversin 9€ miinuslasit mutta odota kunnes silmälääkäri on määrännyt vahvuudet. Lukulaseissa PD-arvo on hieman eri kuin kaukolaseissa koska pupillien etäisyys muuttuu kun silmät kääntyvät sisäänpäin katsottaessa lähelle eli optikolle on kerrottava että kyseessä on lukulasit.

        *************************************************

        -Silmälääkärin lienee syytä tutkia myös otsikossa mainitut

        Miinuspuolen lukulaseissa saattaapi muuten auttaa/tukea konvergenssiä mikäli lasit asennetaan kauko-PD:n mukaan. Katsesuunnan kohdistuessa lukiessa näin asennettuna linssiin prismaattisesti kanta sisäänpäin...

        Olet oikeassa, silmälääkärin tulisi tehdä monipuoliset tutkimukset Anastaasia81:lle koska likinäköä on -13d ja hajataitot päälle.

        Anastaasia81 tulisi lopuksi kysyä silmälääkäriltä onko Specsaverin halpislasit lukulaseina ominaisuuksiltaan riittävät hänelle.


      • Anastaasia81
        Valelikinäköinen kirjoitti:

        Koitan nyt hankkia potilastietoni ensimmäisistä piilolinsseistä, jos niitä nyt enää on tallessa näin monen vuoden jälkeen.

        Varmaankin minulle on lapsena tehtyy vain jokin silmänpohjan tutkimus, sellainen kai yleensä tehdään kun lapselle laitetaan lasit.

        Mietin tuota lukulasien ostamista. Surffailin nettisilmälasikaupoissa ja jossakin piti valita ostaako luku- vai kaukolasit. Mitä eroa niillä on, jos dioptriarvo on sama? Tarkoitushan olisi käyttää niitä kaukolaseina sitten, jos näkö joskus sattuisi paranemaan.
        **********************************************

        Palstan Silmälääkäri kertoi tekevänsä sykloplegian ja määräävänsä suoraan objektiivisen refraktion mukaan linssit ja jos syklotippojen vaikutuksen loppuminen ei tuo valelikinäköä takaisin niin tämä kuulostaa sinun tapauksessa järkevältä ratkaisulta ja säästät paljon rahaa koska olet ollut piilolasien käyttäjä eikä sinulla ole vanhoja sankalaseja ja olet kotosalla etkä tarvitse tarkkaa näköä.

        Potilastietoja ei saa hävittää, ymmärtääksen niitä säilytetään kymmeniä vuosia jossakin arkistossa jos ne on paperidokumentteina tai sähköisesti jossakin.

        Lukulaseiksi käy Specsaversin 9€ miinuslasit mutta odota kunnes silmälääkäri on määrännyt vahvuudet. Lukulaseissa PD-arvo on hieman eri kuin kaukolaseissa koska pupillien etäisyys muuttuu kun silmät kääntyvät sisäänpäin katsottaessa lähelle eli optikolle on kerrottava että kyseessä on lukulasit.

        Tarkoitatko, että valelikinäkö voi parantua syklotipoilla? Tai siis että valelikinäkö ei välttämättä palaudu takaisin sen jälkeen?

        Eipä noita lukulaseja uskalla sitten noin vain netistä tilata, tai ainakin pitää hommata tarkka silmälasiresepti nimenomaan lukulaseja varten. Niin ja sielä silmälääkäriaika pitää varata ihan ensimmäiseksi.


      • Valelikinäköinen
        Anastaasia81 kirjoitti:

        Tarkoitatko, että valelikinäkö voi parantua syklotipoilla? Tai siis että valelikinäkö ei välttämättä palaudu takaisin sen jälkeen?

        Eipä noita lukulaseja uskalla sitten noin vain netistä tilata, tai ainakin pitää hommata tarkka silmälasiresepti nimenomaan lukulaseja varten. Niin ja sielä silmälääkäriaika pitää varata ihan ensimmäiseksi.

        Tarkoitatko, että valelikinäkö voi parantua syklotipoilla? Tai siis että valelikinäkö ei välttämättä palaudu takaisin sen jälkeen?

        Eipä noita lukulaseja uskalla sitten noin vain netistä tilata, tai ainakin pitää hommata tarkka silmälasiresepti nimenomaan lukulaseja varten. Niin ja sielä silmälääkäriaika pitää varata ihan ensimmäiseksi.
        ************************************************

        Akkommodaatispasmin aiheuttama valelikinäkö laukeaa syklopgegiatipoilla hyvin lapsilta ja nuorilta mutta aikuisilla spasmi voi olla erittäin tiukka jos se on kestänyt useita vuosia/vuosikymmeniä jolloin valelikinäköä poistuu vain murto-osa ja Myopia manuaalissa sanotaan että mykiö eli linssi (Lens) palautuu siis ohenee hyvin hitaasti. Tämä voi kestää useita vuosia.

        Lainauksia Myopia Manuaalista:

        - According to other results and corresponding theories there is also a substantial accommodation
        hysteresis besides the one caused by the ciliary muscle and other ocular muscles, i.e. a hysteresis
        (i.e. a time lag for getting back to the original shape) of the ocular shape (see section 3.7.5) and
        even of the lens (see section 3.7.4). Cycloplegic agents cannot eliminate all these hysteresis (pseudomyopia)
        effects.

        3.7.4 The Lens
        There exists another potential mechanical model, which might be used to explain myopia. Points
        to consider are:
        • As reported in section 3.2.1 there is a time delay for the return of a myope’s lens shape after
        accommodation (referred to as hysteresis).
        • The experiment reported in section 1.3.3 showed that it can take very long (several years!)
        until a lens goes back to its original shape, if the accommodative stress was long lasting.


        http://www.myopia-manual.de/private/manual-2008-feb.pdf

        Silmälääkäri kirjoitti vastauksessaan:

        "Vahvin pseudomyopiatapaus, johon olen oman lääkärinurani aikana törmännyt oli potilas, joka oli taittovirheeltään 3,5 sph ja käytössä oli lasit -0,5 sph. Määräsin 3,5 lasit, joilla potilas näki hyvin mutta optikko oli mennyt vielä "korjaamaan" arvoja, jolloin potilas oli saanut -1,25 sph lasit ja tuli vaivojen kanssa vastaanotolleni uudelleen."

        Sykloplegiatippoja on sekä lyjytkestoisen 2h ja pitkäkestoisen viikkoja kestävän vaikutuksen omaavia mutta silmälääkäri käyttävät lyhytkestoisia.

        Silmälääkärin potilas joka oli ammodaatiospasmin takia piilokaukonäköinen (Latent Hyperopia) ei jäänyt 3,5d pitkäksi aikaa tai ei sitten hankkinut välittömästi 3,5d laseja vaan laittoi vanhat miinuslasit päähän ja meni optikolle joka tutki silmät testilaseilla subjektiivisesti ja sai -1,25d taittovirheen.


      • Anastaasia81
        Valelikinäköinen kirjoitti:

        Koitan nyt hankkia potilastietoni ensimmäisistä piilolinsseistä, jos niitä nyt enää on tallessa näin monen vuoden jälkeen.

        Varmaankin minulle on lapsena tehtyy vain jokin silmänpohjan tutkimus, sellainen kai yleensä tehdään kun lapselle laitetaan lasit.

        Mietin tuota lukulasien ostamista. Surffailin nettisilmälasikaupoissa ja jossakin piti valita ostaako luku- vai kaukolasit. Mitä eroa niillä on, jos dioptriarvo on sama? Tarkoitushan olisi käyttää niitä kaukolaseina sitten, jos näkö joskus sattuisi paranemaan.
        **********************************************

        Palstan Silmälääkäri kertoi tekevänsä sykloplegian ja määräävänsä suoraan objektiivisen refraktion mukaan linssit ja jos syklotippojen vaikutuksen loppuminen ei tuo valelikinäköä takaisin niin tämä kuulostaa sinun tapauksessa järkevältä ratkaisulta ja säästät paljon rahaa koska olet ollut piilolasien käyttäjä eikä sinulla ole vanhoja sankalaseja ja olet kotosalla etkä tarvitse tarkkaa näköä.

        Potilastietoja ei saa hävittää, ymmärtääksen niitä säilytetään kymmeniä vuosia jossakin arkistossa jos ne on paperidokumentteina tai sähköisesti jossakin.

        Lukulaseiksi käy Specsaversin 9€ miinuslasit mutta odota kunnes silmälääkäri on määrännyt vahvuudet. Lukulaseissa PD-arvo on hieman eri kuin kaukolaseissa koska pupillien etäisyys muuttuu kun silmät kääntyvät sisäänpäin katsottaessa lähelle eli optikolle on kerrottava että kyseessä on lukulasit.

        Voiko niitä lukulaseja sitten käyttää myöhemmin kaukolaseina, ei vissiin voi?

        Sulattelen tässä nyt tätä tietomäärää ja kyselen taas jos tulee lisää kysyttävää. Kiitoksia todella paljon kärsivällisistä vastauksista! :)


      • Valelikinäköinen
        Anastaasia81 kirjoitti:

        Voiko niitä lukulaseja sitten käyttää myöhemmin kaukolaseina, ei vissiin voi?

        Sulattelen tässä nyt tätä tietomäärää ja kyselen taas jos tulee lisää kysyttävää. Kiitoksia todella paljon kärsivällisistä vastauksista! :)

        Lukulaseja voi käyttää kaukolaseina sitten kun valelikinäköä on poistunut 2,5d verran mutta silloin kannattaa pupillien etäisyys PD- arvo määritellä kaukolasien mukaan.

        Kaisu Viikari sanoi "Tetralogiassa" että PD-arvo ei ole kovin tärkeä lukulaseissa verrattuna sfääriseen pluslisäykseen joka vähentää silmän akkoommodaatiotarvetta lukuetäisyydelle.

        Jos silmälääkäri diagnosoi sinut valelikinäköiseksi kustannusten minimoimisensi sinun kannattaa hankkia näön parantamiseen tarkoitettuja tehohoito-ohjeita. Silmälääkäri voi tietää mistä niitä saa. Netissä kaupitellaan niitä myös. Tässä on yksi vaihtoehto josta voit keskustella silmälääkärisi kanssa:

        http://www.rebuildyourvision.com/?gclid=CKijqoWp35QCFRVQtAodylC8Wg


      • Anastaasia81
        Valelikinäköinen kirjoitti:

        Lukulaseja voi käyttää kaukolaseina sitten kun valelikinäköä on poistunut 2,5d verran mutta silloin kannattaa pupillien etäisyys PD- arvo määritellä kaukolasien mukaan.

        Kaisu Viikari sanoi "Tetralogiassa" että PD-arvo ei ole kovin tärkeä lukulaseissa verrattuna sfääriseen pluslisäykseen joka vähentää silmän akkoommodaatiotarvetta lukuetäisyydelle.

        Jos silmälääkäri diagnosoi sinut valelikinäköiseksi kustannusten minimoimisensi sinun kannattaa hankkia näön parantamiseen tarkoitettuja tehohoito-ohjeita. Silmälääkäri voi tietää mistä niitä saa. Netissä kaupitellaan niitä myös. Tässä on yksi vaihtoehto josta voit keskustella silmälääkärisi kanssa:

        http://www.rebuildyourvision.com/?gclid=CKijqoWp35QCFRVQtAodylC8Wg

        Noilla sivuilla olenkin vieraillut ja miettinyt että onko ne ihan huuhaata vai oikeesti toimiva juttu. Ovat vaan niin jenkkiläisen tyyliset sivut että siksi arvelluttavat. ;) Sähköpostivinkit tilasin tuolta, ihan järkevää asiaa niissä. Tosin yhdessä suositeltiin aurinkolasien käyttöä ja siitä en ollut samaa mieltä?


      • Henneli
        silmälääkäri kirjoitti:

        Alkuperäisen kysyjän odotukset ovat ikävä kyllä selvästi epärealistisia. Vahvin pseudomyopiatapaus, johon olen oman lääkärinurani aikana törmännyt oli potilas, joka oli taittovirheeltään 3,5 sph ja käytössä oli lasit -0,5 sph. Määräsin 3,5 lasit, joilla potilas näki hyvin mutta optikko oli mennyt vielä "korjaamaan" arvoja, jolloin potilas oli saanut -1,25 sph lasit ja tuli vaivojen kanssa vastaanotolleni uudelleen.

        Alkuperäinen kysyjä on kylläkin aivan selvästi ihan oikeasti likinäköinen. Jos valelikinäköisyyttä on tässä iässä pelissä, ei se voi olla kuin muutaman diopterin luokkaa maksimissaan. Mutta koska likinäköisillä akkommodaatio on muutenkin yleensä ennemmin laiska kuin liian herkkä spasmaamaan, on valelikinäköisyys (eli liiallisen lihasaktivaation aiheuttama hetkellinen "ylimääräinen" (siis se "vale") likinäköisyys epätodennäköistä).

        Valelikinäköisen vastaus ei ole asiantunteva.

        Suosittelisin, että unohdat pelleilyt liian heikoilla/väärillä laseilla. Niistä ei ole mitään hyötyä, niihin menee ihan turhaan rahaa ja kaiken lisäksi näet huonommin kuin mitä voisit jos sinulla olisi oikeanlaiset lasit.

        Jos et luota optikkoosi/silmälääkäriisi niin etsi sellainen, jonka kanssa voit keskustella asiastasi paremmin. Varaa tavallista pitempi tutkimusaika, jotta ehdit myös keskustella ja esittää kaikki mieltäsi askarruttavat kysymyksesi.

        Olen pahoillani, jos vastaukseni tuottaa sinulle pettymyksen mutta vielä ikävämpää on jos uhraat kallista aikaasi ja rahojasi turhuuksiin.

        Kirjoitan asiasta, joka ällistytti minua tuossa heinäkuun puolenvälin paikkeilla, koskien silmälääkärille pääsyä. -
        Noin pari viikkoa sitten tarvitsin jo pikaisesti silmälääkärin apua, kun vasenta silmääni särki,pisteli,kirveli,välillä silmässä välähti 'salama'. Lisäksi silmä oli sumea, kuin kalvon läpi katselisi. Lisäksi kuume oli ollut päällä jo vähintään 2 vk. -Minulla on Sjögrenin syndrooma, johon kuuluu myös kuivasilmäisyys. Olen käyttänyt silmätippoja vuosikaudet. Tulehduksia silmissäni on silloin tällöin mutta harvakseltaan. Päätin, että nyt lähden silmälääkärille, en jaksa enää tätä silmien kanssa vaivalloista oloa. - Ainuttakaan silmälääkäriä ei löytynyt täältä Lapin pääkaupungista, kaikki lomalla - samanaikaisesti! Myös Lapin keskussairaalan silmäpkl oli suljettuna kesälomien vuoksi. En keksinyt muuta konstia kuin menon terveyskeskukseen, josta pyysin yleislääkäriltä lähetteen Oulun yliopistoll. sairaalan silmäpolille. Soitto sinne ja seuraavana päivänä ajelimme Ouluun ja siellä homma pelasi, sain apua. Paperit olivat valmiina näytöllä lääkärin näytöllä, tutkimukset suoritettiin, lääkkeet määrättiin ja diagnoosiksi määriteltiin herpes. Lääkkeeksi sain 2 tuubia eril. silmävoiteita joita olen tunnollisestsi tiputtanut määrätyt 8 x pvä. ja auton nokka kohti kotikaupunkia. - Edelleenkin todellakin ihmettelen, miten tällainen lääkäritilanne voi olla mahdollinen tässä kaupungissa; eikö silmälääkäreillä pitäisi olla kesälomienkin aikana jonkinlainen päivystys järjestetty? Entä jos jollekin satuisi esim. välitöntä hoitoa vaativa vamma, miten silloin meneteltäisiin? - Myös se ihmetyttää, että tämä sama juttu oli minulla vasta pari kuukautta sitten, ja se uusiutui näin nopeasti..! Onko immuniteettisuojani laskenut niin paljon jostain syystä, että 'imen' helposti näitä sairauksia itseeni?


    • Toivoisin keskusteluyhteyttä valelikinäköiseen ja anastaasia81een.Vielähköhän olette langoilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1438
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1281
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1225
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1175
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1174
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1063
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1062
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1053
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1042
    Aihe