Monty Hall Problem

ei ümmarra

En täysin ymmärrä nk. Monty Hall ongelmaa/paradoksia (googleta "Monty Hall Problem" tai "variable change").

Kyseessä on siis tilanne, jossa kilpailija voi valita oven, ovia on kolme, joista yhden oven takana on auto ja kahden takana vuohi. Kilpailija osoittaa yhtä ovea, mutta juontaja, joka tietää minkä oven takana auto on, avaa toisen oven, jonka takana on vuohi ja kysyy, haluaako kilpailija vaihtaa valintansa.

Maalaisjärjellä ajateltuna tuntuisi siltä, että todennäköisyys sille, että auto on jommankumman avaamattoman oven takana, olisi 50/50. Väitetään kuitenkin (ja uskon, että näin on), että kilpailijan kannattaa _aina_ vaihtaa valintansa siihen toiseen, vielä avaamatta olevaan oveen.

En vaan täysin ymmärrä miksi näin on. Ymmärrän nämä:
- alkutilanteessa oikean valinnan todennäköisyys on 1/3, väärän valinnan 2/3
- jos kilpailija aina vaihtaa valintansa, hän voittaa auton niissä tapauksissa, joissa hän on alunperin valinnut vuohen, todennäköisyys vuohen valinnalle on 2/3
- juontajan paljastama vuohi on em. 2/3 "joukossa"
... tässä vaiheessa alkaa tulla epävarma olo ...
- tämän 2/3 "joukon" todennäköisyys on edelleen 2/3, vaikka siitä toinen valinta onkin jo paljastettu, jolloin koko sillä (joukolla, eli kahdella) oleva alkuperäinen 2/3 todennäköisyys "siirtyy" ... sille toiselle (johon kilpailija siis vaihtaa, koska sillä on 2/3 todennäköisyys olla oikea valinta, mutta alkuperäisellä valinnalla vain 1/3).

Onko tämä selitys oikea: "When he chose Door 1 the probability was 33.33 but there was condition applied after he chose door 1.

The probability of door 2 and door 3 together was 66.66 and the professor showed that door 3 did not have a car. This makes the entire 66.66 probability fall on door 2."

Em. selitys on poimittu tuolta: http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080329223137AAmbiRw

Voisiko joku selittää asian siten, että sen lukion matematiikan opinnoilla ymmärtäisi.

20

3447

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei ümmarra

      http://www.thisishowyoudoit.com/blog/movie21-variablechange-montyhall/

      samaa siellä esitetään, että kun yksi väärä valinta paljastetaan, 2/3 todennäköisyys siirtyy sille toiselle, kilpailijan ei-valitsemalle ovelle.

      Kommenteista löytyy uusi, yksinkertainen selitys:

      "You have a 66.67% of NOT picking the door with the car at the beginning.
      If the door that you pick at the start does not contain the car then the car MUST be behind the door that the host does not open.
      Therefore if you always trade doors then your give yourself a 66.67% chance of winning the car."

      Onko selitys oikea?

    • Gödel

      Toinen tapa ajatella asiaa on se, että vaihtaminen on ekvivalenttia sen kanssa, että saisit valita itsellesi kaksi laatikkoa ja saisit molempien sisällöt. Tällöin vaihtaminen tietenkin antaa kaksinkertaisen todennäköisyyden löytää auto.

      • ei ümmarra

        Selityksesi ei auttanut asiaa ollenkaan.

        Matemaattinen todistus auttaisi ehkä hiukan. Järjellisesti ajateltuna tämä on aika vaikea pala purtavaksi.


      • ei ümmarra
        ei ümmarra kirjoitti:

        Selityksesi ei auttanut asiaa ollenkaan.

        Matemaattinen todistus auttaisi ehkä hiukan. Järjellisesti ajateltuna tämä on aika vaikea pala purtavaksi.

        nyt ymmärsin kirjoittamasi


    • ei ümmarra

      Tämän kirjoituksen kommenteista löytyi melko hyvä selitys
      http://delicategeniusblog.com/?page_id=134

      Minusta selitys on aika hyvä ja luulen nyt ymmärtäväni asian.

      Imagine you are given a choice of two games to play.

      Game A rules:
      There are three doors, and the prize is behind one of them. You choose ONE door, and if the prize is behind that door, you win.

      Game B rules:
      There are three doors, and the prize is behind one of them. You choose TWO doors, and if the prize is behind ANY of the two, you win.

      Obviously you would always choose to play Game B. Now I will show that Game A translates to sticking, and game B translates to switching in the original game.

      If you decide to stick, your initial choice means “I choose this door”. Then you ignore the host opening one of the other doors, and wait for him to open the door you’ve chosen initially. This is exactly Game A.

      If you decide to switch, your initial choice actually means “I choose the OTHER TWO doors, NOT this one”. Then the host opens BOTH these doors for you, in two stages: first to show a goat, and then to show what’s behind the door you “switched” to. If the prize is behind EITHER of them, it is yours to take. This is exactly Game B

    • nkorppi

      ... on käyty ISO keskustelu jo aiemmin tällä palstalla -- on parempi, että etsit ja luet sen ensin, kuin että alkaisin selittää ongelman intuitiota.

    • nkorppi

      ... onko teillä lukiossa puhuttu 'ehdollisesta todennäköisyydestä'? Huomaa, että yhden portin/laatikon/luukun avaaminen antaa sinulle ehdon/infon/tiedon, jonka avulla pystyt tekemään valistuneemman arvauksen kuin jos arvaisit summittain.

    • Ane99

      Ongelmassa siis juontaja tietää missä luukussa auto sijaitsee. Siis kun juontaja avaa jonkin jäljellä olevista luukuista, hän avaa AINA luukun, missä on vuohi. Tällön alkuperäinen valinta menettää merkityksensä ja todennäköisyys on 1/2 vaihdolle.
      Eli riippumatta siitä, onko kilpailija valinnut "auton", juontaja valitsee aina sen luukun, missä on vuohi. 2/3-todennäköisyys vaihdolle siis pätee vain, jos juontaja avaa jonkin jäljellä olevista luukuista sattumanvaraisesti.

      • Clover78

        Oikeastaan kysymys on siitä, että juontaja ei voi avata luukkua tai ovea, jonka pelaaja on valinnut. Tämä johtaa siihen että, kun pelaaja on valinnut väärin, juontajan ON avattava ovi, missä on vuohi. Siis vaihto kannattaa, kun juontaja joutuu avaamaan ainoan jäljellä olevan vuohi-oven. Tämä toteutuu 4 kertaa 6:sta, eli noin 66,7% todennäköisyydellä.


      • svittidiu

    • confutse

      Periaatteessa ymmärrän vastauksen 2/3 perustelut, mutta minulla on pieni dilemma. Jos juontaja avaa aina oven jonka takana on vuohi, tämä vuohi on oikeastaan merkityksetön.

      Loogisesti alkuperäinen kysymys menisi näin:

      A (B nor C)

      B (A nor C)

      C (A nor B)

      A, B ja C ovat ovia. Jos A on tosi, auto on oven A takana jne. Mikä tahansa ylläolevista voi olla tosi, juontaja tietää mikä. Toisinsanoen kun valitset oven, mahdollisuutesi osua oikeaan on 1/3. Tehtyäsi valinnan, juontaja avaa yhden oven jonka takana on AINA vuohi. Oletetaan, että valitsit oven A ja juontaja avasi oven B. Tällöin lause B ei voi olla tosi. Näin vain lauseet

      A (B nor C)

      C (A nor B)

      voivat enää olla tosia. Eli kun päästään vaihtovaiheeseen, on kaksi mahdollista tulosta. Sama juttu vaikka valitsisi mitkä ovet. Kisassa on aina yksi ovi, jonka totuusarvo on alusta alkaen nolla. Luulen, että päättelystäni puuttuu jokin tärkeä, sillä en usko olevani maailman älykkäin ihminen. Lyhyesti:

      Jos siis juontaja valitsee aina oven, jonka takana on vuohi, se voidaan olettaa jo kisan alussa. Kisassa on siis oikeastaan vain kaksi ovea, auto ja jäljelle jäänyt vuohi.

    • hoh hoijaa

      Jopa nyt on vaikeaa taas.

      1. Pelaat alkuperäisellä valinnalla aina loppuun saakka
      Ensimmäisessä valintatilannetteessa mahdollisuus hävitä on 2/3. Et valitse koskaan muuta. Juontajan toiminta ei mitenkään vaikuta sinuun. Pelin lopussa mahdollisuutesi hävitä ovat siis 2/3.

      2. Vaihdat valintaa juontajan avauttua ensimmäisen luukun.

      Ensimmäinen valinnassa mahdollisuutesi hävitä on 2/3.

      Juontaja tuo peliin uutta tietoa poistamalla toisen vuohen pelistä. Uudessa valinnassa mahdollisuutesi hävitä on 1/2. Teet myös sen.

      Kahden peräkkäisen valinnan todennäköisyys saada vuohi on
      2/3 x 1/3 -> tämä vaihtoehto on parempi.

    • Laskee,

      Ehdollinen todennäköisyys on joskus vaikea ymmärtää. Ehkä seuraava muunnelma auttaa:

      Kilpailija voi valita oven, ovia on sata tuhatya, joista yhden oven takana on auto ja 99 999:n takana vuohi. Kilpailija osoittaa yhtä ovea, mutta juontaja, joka tietää minkä oven takana auto on, avaa 99 998 ovea, joiden takana on vuohi ja kysyy, haluaako kilpailija vaihtaa valintansa.

      Tuntuuko edelleen 50/50 valilnnalta?

    • hoh hoijaa

      Kirjoittelin itsekin silkkaa soopaa, tunnustan sen punastellen. Asia on näet paljon yksinkertaisempi.

      Kolmen luukun tapauksessa pelaaja valinta sisältää auton todennäköisyydellä 1/3. Juontajalle jäävä setti sisältää auton todennäköisyydellä 2/3.

      Pelin lopussa juontaja sitten kysyy onko pelaaja valmis vaihtamaan oman settinsä juontajan settiin.

      Karvas totuus selvisi minulle, kun mietin hetken tuota 100.000 luukun vaihtoehtoa. Siinä juontajan setti sisältää auton todennäköisyydellä 99.999/100.000.

      • 19+16

        Niin on. On eri asia jos juontaja avaisi oven satunnaisesti ja sitten ne tapaukset eliminoidaan joissa auto paljastuu.

        Tuota väärinhahmotusta käyttävät hyväksi "pähkinä yhden mukin alla" vedonlyöjät. Pelaaja saa valita yhden kolmesta, sen jälkeen pelinviejä näyttää yhden tyhjän mukin. Vedonlyönti 50/50 periaatteella ei kannata ellei ole aika varma että pähkinä on oman mukin alla.


      • soveltaenpärjää
        19+16 kirjoitti:

        Niin on. On eri asia jos juontaja avaisi oven satunnaisesti ja sitten ne tapaukset eliminoidaan joissa auto paljastuu.

        Tuota väärinhahmotusta käyttävät hyväksi "pähkinä yhden mukin alla" vedonlyöjät. Pelaaja saa valita yhden kolmesta, sen jälkeen pelinviejä näyttää yhden tyhjän mukin. Vedonlyönti 50/50 periaatteella ei kannata ellei ole aika varma että pähkinä on oman mukin alla.

        Muutetaan tilannetta: otetaan peliin käyttöön sata ovea joista yhden takana on auto ja loppujen takana on vuohi.

        Valitaan ovi X, jolloin auton todennäköisyys on 1/100. Nyt avataan 98 ovea joiden kaikkien takana on vuohi, ja jäljellä on kaksi ovea joista itse valitseman oven takana on vuohi todennäköisyydellä 99/100. Vaihto on siis suositeltavaa


    • kjgkcvbm4

      Tuo Monty-Hall-ongelma sai jopa maailmankuulun matemaattisen neron Paul Erdosin epätietoisuuden valtaan, kunnes hänelle vakuutteluksi esitettiin tietokonesimulaatio. Ongelman voi ratkaista joko intuitiolla tai tarkastelemalla huolellisesti ehdollisen todennäköisyyden peruskaavaa eli Bayesin sääntöä. Sen mukaan tapahtumille A ja B pätee todennäköisyyslaki

      (1) P(A&B)=
      (2) P(A|B)P(B)=
      (3) P(B|A)P(A)

      eli luonnollisella kielellä sanottuna: "Todennäköisyys, että (1) A ja B tapahtuvat on yhtä kuin todennäköisyys, että (2) A tapahtuu sen jälkeen eli sillä ehdolla, että B on tapahtunut, ja (3) päin vastoin".

      Tätä Bayesin kaavaa ei välttämättä usein osaa laskea ilman huolellisuutta oikein. Nimittäin pitää erityisesti ja ehdottomasti käydä kaikki mahdolliset tapaukset todennäköisyysavaruudessa läpi. Tässä saattaa nimittäin tapahtua niin, että jos on kaksi identtisesti ilmenevää tapausta A1 ja A2 otosavaruudesta A=(A1,A2). Silloin pitää laskea sekä P(A1&A2) että P(A2&A1) eli esim. vuohi=(vuohi1,vuohi2) ja siitä eteenpäin.

    • nnttrffd

      Tätä ongelmaa on ajateltava tällä tavalla. Alkutilanteessa jokaisella vaihtoehdolla on 1/3 mahdollisuus toteutua. Tämä pitää ajatella niin, että sillä sinun ovellasi on 33% mahdollisuus ja niillä kahdella muulla ovella on 66% mahdollisuus yhteensä. Kun sitten paljastuu, että se toinen aukaistu ovi ei ollut oikea ovi niin tuo 66% siirtyy sille avaamattomalle ovelle.

      • 13+9

        Tuossa on olennaista että pelinviejä tietää minkä oven takana ei ole varmasti palkintoa ja avaa sen. Jos pelinviejä ei tiedä sitä, arpoo oven joka sattuu olemaan palkinnoton, ovat mahikset sen jälkeen 50/50. Sitten vielä että pelinviejä väittää ettei tiedä mutta tietääkin...


    • 70ll.aina voittaa

      Möntyn tapauksessa ei kyllä matematiikkaa tarvita. Ensimmäistä luukkua ei tietenkään lasketa mukaan, koska tiedetään, että se on bummi. Voidaan leppoisin mielin odottaa tyhjän kääntöä, ja sitten alkaa arpomaan 50/50.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe