80% lantraus

Häjjy

80-volttisen vodkan lantrauksesta liikkuu monenlaista legendaa. Hääbooliin on varattu "sydämeksi" 80% Saaremaata, lisäksi tulee tietysti likööriä ja limsaa. Onko jollain mahdollisimman luotettavaa tietoa, pitääkö noin väkevä viina lantrata pitkälti etukäteen esim. veteen kuten huhu kertoo, vai onko ihan sama vaikka tarjoilisi heti sekoittelun jälkeen?

22

8173

Vastaukset

  • ...milloin ohennat kunhan ohennat ja reilusti. Vähintään puolet vettä,limsaa,tms.sekaan.

    • vaikka voisi luulla, että alkoholi ja vesi sekoittuvat pysyväksi seokseksi helpolla - näin ei ole.
      80% alkoholi kannattaa puolitta jo edellisenä päivänä, eikä mitään haittaa ole vaikka sen tekisi jo aikaisemminkin.
      Eli saman verran puhdasta vettä ja 80% alkoholia ja tämän jälkeen sinulla on 40% alkoholia jota on mukavampi jatkaa likööreillä ja limuilla sekä tietysti kun on kesä niin pakastetuilla mansikoilla.


    • näin yksinkertainen kirjoitti:

      vaikka voisi luulla, että alkoholi ja vesi sekoittuvat pysyväksi seokseksi helpolla - näin ei ole.
      80% alkoholi kannattaa puolitta jo edellisenä päivänä, eikä mitään haittaa ole vaikka sen tekisi jo aikaisemminkin.
      Eli saman verran puhdasta vettä ja 80% alkoholia ja tämän jälkeen sinulla on 40% alkoholia jota on mukavampi jatkaa likööreillä ja limuilla sekä tietysti kun on kesä niin pakastetuilla mansikoilla.

      Onkohan mistään muusta asiasta yhtä paljon harhaluuloja kuin viinasta?


    • PmVt kirjoitti:

      Onkohan mistään muusta asiasta yhtä paljon harhaluuloja kuin viinasta?

      kirjoitellaan ilman mitään tietoa asiasta.
      Viina ja vesi eivät todellakaan sekoitu noin vain, jos kyseessä on 80% alkoholi.
      Voit testata asian itse alkoholimittarilla.
      Laita litra vettä ja litra 80% alkoholia samaan astiaan ja anna niiden seistä siinä vaikka pari tuntia. Yllätys yllätys alkoholi on kerrostunut niin, että vähiten alkoholia on astian pohjalla ja eniten pinnassa. Ero voi olla aika suuri. Eli jos on tarkoitus blandata 80% viinaa normaali-ihmisten juotavaksi, se kannattaa tehdä niin, että ensin puoliksi ja tämän jälkeen juomaa on helpompi jatkaa millä haluaa.

      Eli huhuja on vaikka kuinka paljon, ja tietoakin löytyy jos sitä osaa hakea oikeasta paikasta.

      Joskus olen saannut boolia joka on tehty muutaman tunti ennen tarjoilua 80% viinasta, ja maku on ollut todella viinainen - ei kiitos.


    • aivan mitä tahansa kirjoitti:

      kirjoitellaan ilman mitään tietoa asiasta.
      Viina ja vesi eivät todellakaan sekoitu noin vain, jos kyseessä on 80% alkoholi.
      Voit testata asian itse alkoholimittarilla.
      Laita litra vettä ja litra 80% alkoholia samaan astiaan ja anna niiden seistä siinä vaikka pari tuntia. Yllätys yllätys alkoholi on kerrostunut niin, että vähiten alkoholia on astian pohjalla ja eniten pinnassa. Ero voi olla aika suuri. Eli jos on tarkoitus blandata 80% viinaa normaali-ihmisten juotavaksi, se kannattaa tehdä niin, että ensin puoliksi ja tämän jälkeen juomaa on helpompi jatkaa millä haluaa.

      Eli huhuja on vaikka kuinka paljon, ja tietoakin löytyy jos sitä osaa hakea oikeasta paikasta.

      Joskus olen saannut boolia joka on tehty muutaman tunti ennen tarjoilua 80% viinasta, ja maku on ollut todella viinainen - ei kiitos.

      "..tietoakin löytyy jos sitä osaa hakea oikeasta paikasta" Ole ystävällinen ja kerro missä se "oikea paikka" on.


    • aivan mitä tahansa kirjoitti:

      kirjoitellaan ilman mitään tietoa asiasta.
      Viina ja vesi eivät todellakaan sekoitu noin vain, jos kyseessä on 80% alkoholi.
      Voit testata asian itse alkoholimittarilla.
      Laita litra vettä ja litra 80% alkoholia samaan astiaan ja anna niiden seistä siinä vaikka pari tuntia. Yllätys yllätys alkoholi on kerrostunut niin, että vähiten alkoholia on astian pohjalla ja eniten pinnassa. Ero voi olla aika suuri. Eli jos on tarkoitus blandata 80% viinaa normaali-ihmisten juotavaksi, se kannattaa tehdä niin, että ensin puoliksi ja tämän jälkeen juomaa on helpompi jatkaa millä haluaa.

      Eli huhuja on vaikka kuinka paljon, ja tietoakin löytyy jos sitä osaa hakea oikeasta paikasta.

      Joskus olen saannut boolia joka on tehty muutaman tunti ennen tarjoilua 80% viinasta, ja maku on ollut todella viinainen - ei kiitos.

      "Viina ja vesi eivät todellakaan sekoitu noin vain, jos kyseessä on 80% alkoholi." Tuolla logiikalla sitä ruumiinpesuvettä voisi juoda vaikka litran melko nopeasti,jos viinan ja veden (ihmisessä on vettä n.75%) sekoittuminen kestää pari päivää:)
      "...alkoholi on kerrostunut niin, että vähiten alkoholia on astian pohjalla ja eniten pinnassa." Johtuisiko siitä että alkoholi on vettä kevyempää?
      Alkoholin ominaispaino on 7,9 g/cl.
      "Eli jos on tarkoitus blandata 80% viinaa normaali-ihmisten juotavaksi, se kannattaa tehdä niin, että ensin puoliksi ja tämän jälkeen juomaa on helpompi jatkaa millä haluaa." Totta kai.


    • näin yksinkertainen kirjoitti:

      vaikka voisi luulla, että alkoholi ja vesi sekoittuvat pysyväksi seokseksi helpolla - näin ei ole.
      80% alkoholi kannattaa puolitta jo edellisenä päivänä, eikä mitään haittaa ole vaikka sen tekisi jo aikaisemminkin.
      Eli saman verran puhdasta vettä ja 80% alkoholia ja tämän jälkeen sinulla on 40% alkoholia jota on mukavampi jatkaa likööreillä ja limuilla sekä tietysti kun on kesä niin pakastetuilla mansikoilla.

      >>>kun on kesä niin pakastetuilla mansikoilla


  • Vielä ei näytä löytyneen luotettavaa tietolähdettä... Paljon sen suuntaisia veikkauksia joita itsekkin olen kuullut. Tottahan veden ja 80% viinan varovasti saa esim. kannuun jotakuinkin "erilleen" kaadettuna, mutta jos joku oikeasti tietää, kertokaa ihmeessä riittääkö perusteellisen seoksen muodostumiseen hyvä sekoittelu, vai vaatiiko operaatio aikaa?

    Jos joku on joskus jossain saanut 80%:sta tehtyä pahan kitkerää boolia, syitä voi olla muitakin kuin huono sekoittuvuus, varmimmin liian väkevä seos. Itse ajattelin väkevyydeksi 6-7%.

    Alkuperäiseen aiheeseen: Tietoa 80%:n saarenmaan sekoittuvuudesta?

    • Ensin lantrattiin toi Saarenmaa samalla määrällä vettä, eli tuli 40 %. Sitten turkinpippureita pulloon, määrästä ei tietoa, ja kunnollista hauiksen kääntelyä pari tuntia, siinä meni viina ja vesi sekaisin, ja turkinpippurit suli, ei tarvittu baarien konstia (tiskikonetta).
      Ja kyllä se silti seuraavana päivänä maistui tujulta, meni ikään kuin väärään kurkkuun.


  • Mielestäni, koska alkomahooli on kevyempää, niin kaataisin ... ja kohta sekoitankin tai kaadan sen 80 kymppisen ensin lasiin ja sen jälkeen lantringin. Normaalisti sekoitan n. 3 pvää ennen että ominaispainot kerkiävät tasoittua. Kyllä nämä nesteet sekoittuvat... kunhan oottaa.

    Hyvää itsenäisyyspäivää.

    • jos 80% viinaa lantraa vedellä, niin sen tulee olla keitettyä vettä...ja tietty jähytettyä...kannattaa tehdä lantraus useampia päiviä ennen varsinaisen boolin tekoa


  • Jännä juttu että alkoholi muka nousee pintaan ja vesi vajoaa pohjaan. Selittäkääpäs minkä takia kun teet paukun niin ensimmäinen hörppy maistuu vedeltä ja mitä "alemmas lasissa mennään sitä enemmän viina maistuu. Etenkin "pohjat" maistuvat hyvin vahvasti viinalle. Tämäkin ongelma tosin ratkeaa sekoittamalla juoma ennen hörppyä.

    • Ihme jauhantaa, alkoholi kyllä sekoituu nesteesiin kuin nesteeseen (tosi maitotuotteen saattavat leikata), eikä se ole mikään ongelma.

      Mutta juomien rakentaminen kerroksittain vaatii jo pientä osaamista ja sorminäppäryyttä :D

      Eiköhän ketju kuvasta amatöörien pelkoa vahvaa alkoholia kohtaan..


  • Kyllä Suomi on viisaiden ihmisten maa. Voimme olla ylpeitä itsestämme.

  • Omiin korviin on tullu kuulluksi vanhemmilta "juopoolta", että jos esim. puolitat prossat laitat vettä puolet tietysti ja teelusikallinen suolaa ja sekootat kunnolla nii johan pysyy lantrattuna! ja toimii

  • Onko jollakulla osoittaa jotakin luotettavaa tietolähdettä tässä väitetyssä veden (puhtaan ja sokeroimattoman tms. aineita sisältämättömän) ja juotavaksi tarkoitetun etanolin vesiliuoksen (viina) huonoliukoisuusasiassa? Tieteellinen tutkimus, perustelu,...?

  • etanolihan liukenee veteen ja rasvaan jne. sillä (lähes) puhdasta etanoliahan käytetään liuottimena vaikkapa laboratorioissa tms.

  • Niin se on, aina välillä tämä uskomus nousee kuitenkin esille... minun arvaukseni on, että on käytetty jotakin hyvin sokeripitoista laimennusvaiheessa, jolloin se on painunut pohjalle, viina jäänyt pinnalle ja liukeneminen on vienyt enemmän aikaa kuin mitä pelkkä vesi olisi tarvinnut.

  • Kaikenmoisia kuvitelmia asiasta tuntuu olevan – olen vuosien mittaan lukenut näiltäkin keskustelupalstoilta sitä sun tätä.

    Minua ei kiinnosta. Olen samoin vuosien ajan kantanut Virosta 80-prosenttista Saaremaata ja tehnyt 0,5 litran pulloista käyttökelpoista 40 prosentin normivotkaa kaatamalla puolet korkatun pullon sisällöstä tyhjään vastaavaan pulloon ja täyttämällä molemmat pullot kraanavedellä. Ravistus, ja se on siinä! Seosta olen alkanut käyttää saman tien; osa seoksesta on tietenkin vajunut pikku hiljaa ja siinä seistessään sekoittunut vielä paremmin jos on ollut sekoittuakseen.

    Minulle tuo fifty-fifty-seos on ollut käyttökelpoista tavaraa saman tien ja toiminut mainiosti.

    Toiset saavat olla vapaasti eri mieltä.

    Lokakuun alussa Tallinnasta ostetusta 10 pullon mäyräkoirasta näkyy olevan jäljellä 7 korkkaamatonta pulloa. Jääkaapissa on yksi aloittamaton, valmiiksi sekoitettu pullo. Tekaisisikohan itsenäisyyspäivänä taas hömpsyt?

    • Jos on ollut jollakulla sellaista 80% viinaa, jossa on ollut jokin sivumaku (sellainen, joka tulee esiin vasta laimennusvaiheessa) ja on pantu sitä veteen ja juotu melkein heti ja päätelty sivumausta/aromista ettei olisi alkoholi kunnolla liuennut, mutta sitten pidemmän aikaa liottuaan viinasta häipyy tuo aromi, niin kuvitellaan että vasta sitten viina olisi kunnolla liuennut veteen.


  • Hehehe kun ihmiset tietää niin paljon... Tuleekos sieltä koulun kemiantunneilta mieleen semmonen sana kuin poolisuus? Samanlainen liukenee samanlaiseen, siis poolinen neste liukenee pooliseen. Vesi (H2O) on poolinen molekyylirakenteensa (tiedätte kyllä, semmonen mikkihiiren korvien muotonen) vuoksi. Samoin on alkoholi siis etanoli C2H5OH poolinen. Hydroksyyliryhmä, siis tuo OH-ryhmä, tekee molekyylistä poolisen (ei toki niin vahvasti poolisen kuin vesimolekyyli), mutta kuitenkin. Eli siis alkoholi sekoittuu veteen.

    TL;DR: Vesi ja alkoholi molemmat poolisia eli siis liukenevat toisiinsa.

  • Ei herranen aika näitä vastauksia täällä... Jos on niin vaikeaa ja epävarmaa nii vetäkää raakana saatana xD

Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.