Minulla on siis juuri vuoden täyttänyt pieni mies ja eilen sitten päätin kokonaan lopettaa imetyksen, koska poika herää vieläkin 2-4 kertaa yössä syömään tissiä ja päivällä ei otettaan irrota tisseistä. Kannattaako kertalopetus vai vähitellen? Viime yö oli ENSIMMÄINEN yö ikinä, kun hän ei tissiä syönyt ja huuto oli aivan sydäntäsärkevää. Isä ei kelpaa yöllä, huuto senkun yltyy jos isä yrittää lohduttaa. Lopulta nukahti syliin puolentoista tunnin hyssyttelyn jälkeen. Toivottavati ensi yö menisikin jo paremmin.. :/ Maitoa meillä juodaan mukista ja sitä tarjosinkin yöllä, mutta vihaisena työnsi mukia pois. Tuttia,tuttipulloa tai nokkamukia meillä ei ole koskaan huolittu. Senkin takia varmaan on niin kiinni tississä.
En millään olisi halunnut vielä imetystä lopettaa, mutta väsymys painaa kun yöllä herätään niin usein. Saattaapa poika viihtyä yöllä tunninkin tissillä. Neuvolassa kehoitettiin laittamaan sinappia rinnanpäihin, mikä kyllä kuulosti minusta julmalta, mutta yllättäen tehosi eilen. Aina kun poika kaivoi rinnuksia sanoin että "yök" niin laski otteen heti. Tuntuu vaan niin haikealta lopettaa ja tuntuu että tekisin kiusaa omalle lapselle.. =(
Ensin ajattelin lopettaa vain yösyötöt,mutta ihmetteleekö lapsi sitten miksei yöllä saa, kun päivälläkin syödään?
Vinkkejä ja neuvoja kaivataan kohtalotovereilta, kiitos!
Imetyksen lopetus
6
3259
Vastaukset
- helmi09
Opetin itse pojalle 15kk iässä että illalla juuri ennen nukkumaanmenoa saa tisua mutta sitten lopetan imettämisen ennen kun nukahtaa ja sivelen selkää. Poika oppi nukahtamaan selän silittelyyn ja yöheräilyillä en antanut enää rintaa vaan silittelin silloinkin selkää tai vatsaa asennosta riippuen. Aika nopeasti yöheräilyt siihen sitten loppuivat. Eikä imetystä tarvinnut kokonaan lopettaa kun oli kuitenkin se yhteinen rauhoittumisen hetki illalla imettäen.
Alussa tietysti poika oli äkäinen kun ei saanut nukahtaa rinnalle mutta ymmärsi nopeasti mistä on kyse ja juttelin myös, että kun on niin iso poika jo niin ei enää nukuta tisu suussa yms. - valois*
kun lapsi oli 15kk, ensin lopetin päiväsyötöt, jolloin maito rupes vähenemään, pari viikkoa sen jälkeen lopetin yösyötöt.
poika on ollut todella tissitakiainen, ei koskaan oppinut juomaan tuttipullosta tai imemään tuttia, eikä myöskään ole ollut mitään lohturiepuja ym.
Ekan yön itkeskeli, kannoin ympäriinsä kotia melkein tunnin, sit rauhoittui, toka yö meni jo helpommin, kolmannen nukkui koko yön... kerran tais herätä. Älä anna nyt periksi, kun olet päättänyt lopettaa. muistan, kuinka oli tosi haikeaa, kun lopetin. Tais olla mulle vaikeampaa, kuin lapselle.
Siirsimme pojan omaan huoneeseen nukkumaan samalla. Sujui aika hyvin ja kaikki nukumme paremmin. Kun imetys loppui, poika alkoi enemmän pussailemaan ja halailemaan meitä ja varsinkin isiä :)
En suosittele maidon juottamista mukista, ei lapsi tartte yöllä juotavaa, siitä on sit taas hankalaa totutella pois ja ei oo hyväks hampaille (äidinmaito on hammasystävällisempää). Anna juotavaa illalla, sit iltapesu ja nukkumaan.- vieroitukseen
Noin 9-18-kuukautinen tiedostaa yhä selkeämmin kuinka riippuvainen on vanhemmistaan ja elää ns. eroahdistuksen vaihetta. Imetys tulee näinä kuukausina entistä tärkeämmäksi. Eräässä tutkimuksessa todettiin lasten vastustavan vieroitusta eniten 13-18 kk:n iässä, tämän jälkeen reaktiot olivat sen lievemmät, mitä vanhemmaksi lapsi kasvoi. Lapset toki kehittyvät eri tahtiin, mutta jos lapsesi joutuu paniikkiin jo kun poistut huoneesta, ei varmasti ole oikea aika vieroittaa. Muutoinkin on varmasti parempi vieroittaa lapsi hänen oman kehitysvaiheensa kuin kronologisen iän perusteella.
Jos haluat vieroittaa, tee se silloin, kun lapsi on henkisesti hyvinvoiva ja fyysisesti terve. Jos lapsi reagoi voimakkaasti (järkyttyy, taantuu, yöheräilee, kiukkuilee,...), voit hyvin hidastaa tai muuttaa vieroitusta tai luovuttaa hetkeksi ja yrittää uudelleen muutamaa kuukautta myöhemmin. Vieroituksen ei myöskään tarvitse aina olla lopullista (vrt. kuivaksi opettelu). Kun lapsesi on mielestäsi vieroitettu, hän todennäköisesti pyytää vielä joskus saada maistaa maitoa (ja varmistaa, että hänet yhä hyväksytään). Imetyksiä harventamalla maitomäärä kuitenkin vähitellen pienenee eikä hitaasti heruva rinta ole lapselle enää yhtä palkitseva. Hän myös huomaa vähitellen selviytyvänsä hankalista tilanteista muillakin keinoilla kuin rinnan avulla. Pienelle voi olla ihan hyvä kokemus olla välillä isän tai naapurin kanssa ilman äitiä ja rintaa.
Moni lapsi itkee, kun ei vieroitettaessa saa maitoa aina halutessaan. Tätä menetyksen surua emme saa vähätellä. Vasta kun lapsi on toipunut vieroituksen surusta, häntä voi pitää täysin vieroittuneena. Lapsi vieroittuu itse harvoin alle 4-vuotiaana. Kun näin käy, äiti usein unohtaa miten hän on auttanut ja kannustanut, esim. tarjonnut rinnan sijasta muuta ruokaa ja juomaa tai lykännyt imetyksiä.
Ei ole olemassa oikeaa aikaa tai tapaa vieroittaa ja usein äidillä on ristiriitaisia tunteita asian suhteen. Ennen lopullista päätöstä haluat ehkä miettiä vieroitusta myös itsesi kannalta: Viimeistään vieroitus tuo takaisin kuukautiset ja hedelmällisyys palautuu. Mitä kauemmin nainen imettää, sitä enemmän pienenee riski sairastua moniin syöpäsairauksiin. Vieroitettaessa oksitosiinin rauhoittava vaikutus lakkaa. Imetyksen lopettaminen vähentää mahdollisuuksia levätä päivällä tai helposti lohduttaa ja nukuttaa lasta. Imetysajan suuret rinnat ovat toisille ilo, toisille haitta, mahdolliset rintaongelmat kuitenkin loppuvat. Saatat myös laihtua, mikäli syöt tarpeen etkä tottumuksen mukaan. Vieroitettuasi voit pukeutua erilaisiin vaatteisiin, laihduttaa, juoda vapaammin alkoholia ja ehkä myös olla entistä kauemmin poissa kotoa.
On olemassa monia syitä, miksi äidit haluavat vieroittaa. 1-2 –vuotiaan äideillä yleisiä syitä ovat uusi raskaus (normaalissa raskaudessa terve äiti voi jatkaa imetystä), julkinen imettäminen ujostuttaa, lapsi syö kaiken aikaan tai erityisesti öisin tai äitiä on virheellisesti varoiteltu lapsen hampaiden reikiintymisestä. Jotkut lapset syövät kiinteitä tämän ikäisinä vielä hyvin vähän. Jos äiti on hyvin ravittu ja lapsen paino nousee, lapsi saa kyllä tarvitsemansa mahdollisesti vain tippoina annettavaa D-vitamiinia (tästä on monenlaisia mielipiteitä) ja rautaa lukuun ottamatta (mikä on helppo mitata neuvolassa). Äiti on vastuussa sitä mitä ja milloin tarjoaa lapselle ja lapsi siitä, paljonko syö.
Lapsen voi hyvin antaa imeä rintaa niin kauan kunnes tämä on itse valmis siitä luopumaan. Ihmisen lajityypillinen vieroittumisikä on 2½ - 7 vuotta. Vieroitusajankohta on vaihdellut perinteisissä kulttuureissa, mutta harvoin vieroitusta on edes aloitettu ennen kuin lapsi on täyttänyt kaksi tai kolme vuotta. Keskimääräinen vieroittumisikä maailmanlaajuisesti on arvioitu olevan 3-5 vuotta. Mm. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee jatkamaan imetystä vähintään 2 vuotta ja sen jälkeenkin niin kauan kun se äidistä ja lapsesta hyvältä tuntuu.
Ihanteellista olisi tietysti, että vieroitus tapahtuisi sekä lapsen että äidin kannalta oikeaan aikaan. Näin ei kuitenkaan voi aina tapahtua. Vieroituksesta päättää kuitenkin aina äiti ja/tai lapsi, ei naapuri, anoppi, neuvola tai imetystukiryhmä. Vieroitusta ei tule ajatella vain negatiivisena terminä: Se ei tarkoita menetystä tai suhteen loppumista vaan siirtymistä uudenlaiseen suhteeseen. Muinaisissa kirjoituksissa vieroittaminen (engl. wean) sanana tarkoitti kypsymistä ja lapsen vieroittaminen oli juhlallinen tapahtuma: lasta arvostettiin täytenä lapsena, jolla oli edellisen vaiheen ansiosta edellytykset edetä itsenäisemmin lapsuuden seuraavaan vaiheeseen. Lapsen elämä on muutoinkin täynnä vieroituksia: pois kohdusta, vieroitus rinnasta, kotoa kouluun ja koulusta työelämään. Nykyisin vieroitus-sanaa käytetään muutoinkin, esim. vieroitamme itsemme televisiosta tai tupakasta. Monet psykologit ja psykiatrit ovat sitä mieltä, että vieroitustapa paljolti määrittää persoonallisuutta.
Taaperoimetys ja vieroittaminen
Taaperon imettäminen ei ole Suomessa kovinkaan yleistä ja harva äiti suunnittelee etukäteen jatkavansa imetyst taaperoikään asti. Jos imetys sujuu hyvin ja on äidille ja lapselle mieluisaa puuhaa, on luonnollista, ettei vieroitushetki osu päivämäärän perusteella esimerkiksi yksivuotisjuhliin. Imetyksen kesto on yksinomaan äidin ja lapsen valinta.
TAAPEROIMETYS – Miksi ihmeessä?
Kulttuurisidonnainen kysymys: tällä hetkellä Suomessa yli 1-vuotiaan imetys on "vähän outoa", mutta Johannes Virolainen muistelee lämpimästi käyneensä rinnalla 4-vuotiaaksi asti…
"Luonnollinen" vierotusikä n. 3-7 vuotta… (arviot pohjautuvat vertailuihin lähimpien eläinsukulaisten ja ns. luonnonkansojen kanssa jne.)
Äidinmaito ei muutu missään vaiheessa epäkelvoksi ravinnoksi: se on aina lapselle hyvää ruokaa.
Puolesta litrasta äidinmaitoa 1-vuotias saa esim. 31% päivän energian tarpeesta, 38% proteiinin tarpeesta, 45% A-vitamiinin tarpeesta ja 95% C-vitamiinin tarpeesta (WHO:n dokumentti WHO/CDR/93.6)
Äidinmaidon sisältämät immunologiset tekijät tukevat lapsen immuunijärjestelmän kehitystä ja auttavat sairastunutta lasta toipumaan nopeammin; vatsataudissa äidinmaito voi olla ainoa sisällä pysyvä neste.
Pitkä imetys vähentää äidin riskiä sairastua ainakin rintasyöpään ja munasarjasyöpään.
Helppo tapa lohduttaa, rauhoittaa, ruokkia sairasta.
Jos lapsi aloittaa päivähoidossa, imettäminen on kätevä tapa löytää yhteys hoitopäivän jälkeen ja torjua uusia pöpöjä, joita lapsi väistämättä tapaa tässä vaiheessa.
Uusi raskaus ei ole välttämätön syy vieroitukselle. Peukalosääntö: jos raskaus on niin riskiraskaus, että seksi on kielletty, silloin voi olla viisasta lopettaa imetys. Voi olla että lapsi vieroittuu itse maidon maun muuttuessa tai määrän vähetessä, tai äidin rinnat ovat liian kipeät imetykseen.
Tandem-imetys? Sekä isompi sisarus että vauva saavat rintaa. Ensin pitää tyydyttää vauvan tarpeet, mutta mitä pienempi isoveli/-sisko, sitä tärkeämpi voi rinta olla hänellekin.
Eikö muu maistu kuin rinta? Jos kyseessä ei ole flunssa, stressiaika, elämänmuutos: Saako lapsi tarpeeksi huomiota ja "tekemistä"? Toisinaan rinnan tarjoaminen on automaatti eikä tule miettineeksi muita tarpeita.
Rasittaako? Auttaako ajatus, että voisit lopettaa imetyksen koska vain? Entä miten olisi yövieroituksen tai muun osittaisvieroituksen kanssa, auttaisiko se? Tai toisaalta voihan olla, että vieroitus ei auttaisi yhtään, vaan kyseessä on joku ihan yleisesti tämän ikäisiin liittyvä asia…
VIEROITUS – vähitellen, rakkaudella
Kuka päättää vieroituksesta? Äiti ja/tai lapsi, ei naapuri, anoppi, neuvola, imetystukiryhmä…
Lapsentahtinen vieroitus: lapsi saa päättää vieroituksen aikataulusta (äidin mahd. avustamana): Don’t offer, don’t refuse – Älä tarjoa rintaa lapselle, älä kiellä rintaa lapselta.
Äidintahtinen versio: korvaa imetyshetket yksi kerrallaan vähintään parin päivän välein jollain muulla toiminnolla. Liika kiire saattaa kostautua täysinä rintoina, tiehyttukoksena, rintatulehduksena!
Hätävieroitus, "cold turkey": jos vain mahdollista, mieluummin vähän hitaampi, koska se on sekä lapselle että äidille parempi niin fyysisesti kuin henkisestikin!
Anna erityisen paljon hellää huomiota vieroitettavalle lapselle: painiskelua, sylittelyä mutta ei ehkä siinä imetysasennossa vaan pystymmässä, kasvojesi lähettyvillä, välipalaa, ulkoilua…
Isän tai muun läheisen ihmisen apu voi olla tarpeen esim. yöimetysten karsimisessa.
Älä istuskele tutussa imetystuolissa yläosattomissa...
Jos jostakin syötöstä luopuminen tuntuu erityisen vaikealta, ota vähän takapakkia ja kokeile uudelleen vähän myöhemmin.
Reilusti alle vuoden ikäinen saattaa tarvita tuttia tai tuttipulloa imutarpeensa tyydyttämiseen; toisaalta ei kannata välttämättä opettaa pullolle, jos osaa jo juoda mukista tai nokkamukista.
http://imetystukilista.net/sivut/index.php?option=com_content&task=view&id=67&Itemid=165 - lapsen tahtiin
vieroitukseen kirjoitti:
Noin 9-18-kuukautinen tiedostaa yhä selkeämmin kuinka riippuvainen on vanhemmistaan ja elää ns. eroahdistuksen vaihetta. Imetys tulee näinä kuukausina entistä tärkeämmäksi. Eräässä tutkimuksessa todettiin lasten vastustavan vieroitusta eniten 13-18 kk:n iässä, tämän jälkeen reaktiot olivat sen lievemmät, mitä vanhemmaksi lapsi kasvoi. Lapset toki kehittyvät eri tahtiin, mutta jos lapsesi joutuu paniikkiin jo kun poistut huoneesta, ei varmasti ole oikea aika vieroittaa. Muutoinkin on varmasti parempi vieroittaa lapsi hänen oman kehitysvaiheensa kuin kronologisen iän perusteella.
Jos haluat vieroittaa, tee se silloin, kun lapsi on henkisesti hyvinvoiva ja fyysisesti terve. Jos lapsi reagoi voimakkaasti (järkyttyy, taantuu, yöheräilee, kiukkuilee,...), voit hyvin hidastaa tai muuttaa vieroitusta tai luovuttaa hetkeksi ja yrittää uudelleen muutamaa kuukautta myöhemmin. Vieroituksen ei myöskään tarvitse aina olla lopullista (vrt. kuivaksi opettelu). Kun lapsesi on mielestäsi vieroitettu, hän todennäköisesti pyytää vielä joskus saada maistaa maitoa (ja varmistaa, että hänet yhä hyväksytään). Imetyksiä harventamalla maitomäärä kuitenkin vähitellen pienenee eikä hitaasti heruva rinta ole lapselle enää yhtä palkitseva. Hän myös huomaa vähitellen selviytyvänsä hankalista tilanteista muillakin keinoilla kuin rinnan avulla. Pienelle voi olla ihan hyvä kokemus olla välillä isän tai naapurin kanssa ilman äitiä ja rintaa.
Moni lapsi itkee, kun ei vieroitettaessa saa maitoa aina halutessaan. Tätä menetyksen surua emme saa vähätellä. Vasta kun lapsi on toipunut vieroituksen surusta, häntä voi pitää täysin vieroittuneena. Lapsi vieroittuu itse harvoin alle 4-vuotiaana. Kun näin käy, äiti usein unohtaa miten hän on auttanut ja kannustanut, esim. tarjonnut rinnan sijasta muuta ruokaa ja juomaa tai lykännyt imetyksiä.
Ei ole olemassa oikeaa aikaa tai tapaa vieroittaa ja usein äidillä on ristiriitaisia tunteita asian suhteen. Ennen lopullista päätöstä haluat ehkä miettiä vieroitusta myös itsesi kannalta: Viimeistään vieroitus tuo takaisin kuukautiset ja hedelmällisyys palautuu. Mitä kauemmin nainen imettää, sitä enemmän pienenee riski sairastua moniin syöpäsairauksiin. Vieroitettaessa oksitosiinin rauhoittava vaikutus lakkaa. Imetyksen lopettaminen vähentää mahdollisuuksia levätä päivällä tai helposti lohduttaa ja nukuttaa lasta. Imetysajan suuret rinnat ovat toisille ilo, toisille haitta, mahdolliset rintaongelmat kuitenkin loppuvat. Saatat myös laihtua, mikäli syöt tarpeen etkä tottumuksen mukaan. Vieroitettuasi voit pukeutua erilaisiin vaatteisiin, laihduttaa, juoda vapaammin alkoholia ja ehkä myös olla entistä kauemmin poissa kotoa.
On olemassa monia syitä, miksi äidit haluavat vieroittaa. 1-2 –vuotiaan äideillä yleisiä syitä ovat uusi raskaus (normaalissa raskaudessa terve äiti voi jatkaa imetystä), julkinen imettäminen ujostuttaa, lapsi syö kaiken aikaan tai erityisesti öisin tai äitiä on virheellisesti varoiteltu lapsen hampaiden reikiintymisestä. Jotkut lapset syövät kiinteitä tämän ikäisinä vielä hyvin vähän. Jos äiti on hyvin ravittu ja lapsen paino nousee, lapsi saa kyllä tarvitsemansa mahdollisesti vain tippoina annettavaa D-vitamiinia (tästä on monenlaisia mielipiteitä) ja rautaa lukuun ottamatta (mikä on helppo mitata neuvolassa). Äiti on vastuussa sitä mitä ja milloin tarjoaa lapselle ja lapsi siitä, paljonko syö.
Lapsen voi hyvin antaa imeä rintaa niin kauan kunnes tämä on itse valmis siitä luopumaan. Ihmisen lajityypillinen vieroittumisikä on 2½ - 7 vuotta. Vieroitusajankohta on vaihdellut perinteisissä kulttuureissa, mutta harvoin vieroitusta on edes aloitettu ennen kuin lapsi on täyttänyt kaksi tai kolme vuotta. Keskimääräinen vieroittumisikä maailmanlaajuisesti on arvioitu olevan 3-5 vuotta. Mm. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee jatkamaan imetystä vähintään 2 vuotta ja sen jälkeenkin niin kauan kun se äidistä ja lapsesta hyvältä tuntuu.
Ihanteellista olisi tietysti, että vieroitus tapahtuisi sekä lapsen että äidin kannalta oikeaan aikaan. Näin ei kuitenkaan voi aina tapahtua. Vieroituksesta päättää kuitenkin aina äiti ja/tai lapsi, ei naapuri, anoppi, neuvola tai imetystukiryhmä. Vieroitusta ei tule ajatella vain negatiivisena terminä: Se ei tarkoita menetystä tai suhteen loppumista vaan siirtymistä uudenlaiseen suhteeseen. Muinaisissa kirjoituksissa vieroittaminen (engl. wean) sanana tarkoitti kypsymistä ja lapsen vieroittaminen oli juhlallinen tapahtuma: lasta arvostettiin täytenä lapsena, jolla oli edellisen vaiheen ansiosta edellytykset edetä itsenäisemmin lapsuuden seuraavaan vaiheeseen. Lapsen elämä on muutoinkin täynnä vieroituksia: pois kohdusta, vieroitus rinnasta, kotoa kouluun ja koulusta työelämään. Nykyisin vieroitus-sanaa käytetään muutoinkin, esim. vieroitamme itsemme televisiosta tai tupakasta. Monet psykologit ja psykiatrit ovat sitä mieltä, että vieroitustapa paljolti määrittää persoonallisuutta.
Taaperoimetys ja vieroittaminen
Taaperon imettäminen ei ole Suomessa kovinkaan yleistä ja harva äiti suunnittelee etukäteen jatkavansa imetyst taaperoikään asti. Jos imetys sujuu hyvin ja on äidille ja lapselle mieluisaa puuhaa, on luonnollista, ettei vieroitushetki osu päivämäärän perusteella esimerkiksi yksivuotisjuhliin. Imetyksen kesto on yksinomaan äidin ja lapsen valinta.
TAAPEROIMETYS – Miksi ihmeessä?
Kulttuurisidonnainen kysymys: tällä hetkellä Suomessa yli 1-vuotiaan imetys on "vähän outoa", mutta Johannes Virolainen muistelee lämpimästi käyneensä rinnalla 4-vuotiaaksi asti…
"Luonnollinen" vierotusikä n. 3-7 vuotta… (arviot pohjautuvat vertailuihin lähimpien eläinsukulaisten ja ns. luonnonkansojen kanssa jne.)
Äidinmaito ei muutu missään vaiheessa epäkelvoksi ravinnoksi: se on aina lapselle hyvää ruokaa.
Puolesta litrasta äidinmaitoa 1-vuotias saa esim. 31% päivän energian tarpeesta, 38% proteiinin tarpeesta, 45% A-vitamiinin tarpeesta ja 95% C-vitamiinin tarpeesta (WHO:n dokumentti WHO/CDR/93.6)
Äidinmaidon sisältämät immunologiset tekijät tukevat lapsen immuunijärjestelmän kehitystä ja auttavat sairastunutta lasta toipumaan nopeammin; vatsataudissa äidinmaito voi olla ainoa sisällä pysyvä neste.
Pitkä imetys vähentää äidin riskiä sairastua ainakin rintasyöpään ja munasarjasyöpään.
Helppo tapa lohduttaa, rauhoittaa, ruokkia sairasta.
Jos lapsi aloittaa päivähoidossa, imettäminen on kätevä tapa löytää yhteys hoitopäivän jälkeen ja torjua uusia pöpöjä, joita lapsi väistämättä tapaa tässä vaiheessa.
Uusi raskaus ei ole välttämätön syy vieroitukselle. Peukalosääntö: jos raskaus on niin riskiraskaus, että seksi on kielletty, silloin voi olla viisasta lopettaa imetys. Voi olla että lapsi vieroittuu itse maidon maun muuttuessa tai määrän vähetessä, tai äidin rinnat ovat liian kipeät imetykseen.
Tandem-imetys? Sekä isompi sisarus että vauva saavat rintaa. Ensin pitää tyydyttää vauvan tarpeet, mutta mitä pienempi isoveli/-sisko, sitä tärkeämpi voi rinta olla hänellekin.
Eikö muu maistu kuin rinta? Jos kyseessä ei ole flunssa, stressiaika, elämänmuutos: Saako lapsi tarpeeksi huomiota ja "tekemistä"? Toisinaan rinnan tarjoaminen on automaatti eikä tule miettineeksi muita tarpeita.
Rasittaako? Auttaako ajatus, että voisit lopettaa imetyksen koska vain? Entä miten olisi yövieroituksen tai muun osittaisvieroituksen kanssa, auttaisiko se? Tai toisaalta voihan olla, että vieroitus ei auttaisi yhtään, vaan kyseessä on joku ihan yleisesti tämän ikäisiin liittyvä asia…
VIEROITUS – vähitellen, rakkaudella
Kuka päättää vieroituksesta? Äiti ja/tai lapsi, ei naapuri, anoppi, neuvola, imetystukiryhmä…
Lapsentahtinen vieroitus: lapsi saa päättää vieroituksen aikataulusta (äidin mahd. avustamana): Don’t offer, don’t refuse – Älä tarjoa rintaa lapselle, älä kiellä rintaa lapselta.
Äidintahtinen versio: korvaa imetyshetket yksi kerrallaan vähintään parin päivän välein jollain muulla toiminnolla. Liika kiire saattaa kostautua täysinä rintoina, tiehyttukoksena, rintatulehduksena!
Hätävieroitus, "cold turkey": jos vain mahdollista, mieluummin vähän hitaampi, koska se on sekä lapselle että äidille parempi niin fyysisesti kuin henkisestikin!
Anna erityisen paljon hellää huomiota vieroitettavalle lapselle: painiskelua, sylittelyä mutta ei ehkä siinä imetysasennossa vaan pystymmässä, kasvojesi lähettyvillä, välipalaa, ulkoilua…
Isän tai muun läheisen ihmisen apu voi olla tarpeen esim. yöimetysten karsimisessa.
Älä istuskele tutussa imetystuolissa yläosattomissa...
Jos jostakin syötöstä luopuminen tuntuu erityisen vaikealta, ota vähän takapakkia ja kokeile uudelleen vähän myöhemmin.
Reilusti alle vuoden ikäinen saattaa tarvita tuttia tai tuttipulloa imutarpeensa tyydyttämiseen; toisaalta ei kannata välttämättä opettaa pullolle, jos osaa jo juoda mukista tai nokkamukista.
http://imetystukilista.net/sivut/index.php?option=com_content&task=view&id=67&Itemid=165meillä kanssa imettiin tissiä parin tunnin välein. aloin korvaamaan imetyskertoja tutilla. aluksi vastusteli, mutta pari ekaa heräilyä sain lopulta tutille ja taas aamuyöstä tissiä. yöimetykset loppuivat itsestään meillä kuin seinään 13 kk iässä. siihen asti nukuin lapsen vieressä ja imetin parin tunnin välein ja olin uuvuksissa. menin sinä yönä eri huoneeseen nukkumaan lapsen nukahdettua ja isä meni lapsen viereen. kun lapsi heräsi tissille, oliki isä vieressä. sanoi, että nyt nukutaan ja tutti suuhun. ihmetteli, otti tutin ja jatkoi unia ilman yhtään itkua. sitten palasin taas lapsen viereen nukkumaan seuraaviksi öiksi, mutta hän ei enää hae tissiä yöllä, joskus harvoin ottaa tutin. niin ja päivällä saa tissiä aina ku haluaa (eli tulee syliin ja nostaa paidan) :)
Eli yritä hitaasti lapsen ja rintojenkin kannalta. yritä sitä tuttia ensin.
- +++
Meillä esikoisen imetys loppui silleen vähitellen, että ensin tein päätöksen, että se olen minä joka päätän milloin tissi otetaan esille. Samalla päätin, mitkä ne tilanteet ovat (iltatissi, aamutissi ja päiväunitissi, ja hoitopäivinä hoidosta kotiutumis tissi). Ja kun oli saatu päivälle selkeä rytmi, ja lapsi oli siihen tottunut (n. viikon ajan), jätin yöimetyksen pois. Sitten päiväimetykset yksi kerrallaan pois parin viikon aikana.
KUopuksen imetyksen lopetin kertalaakista kun sian tietää olevani raskaana (olikin tuulimuna, joten kuopus on edelleen kuopus). Selitin pojalle, että nyt on tissit tyhjät. "Sinä olet saanut juoda niistä kaikki maidot pois."- Alkup.
Kiitos neuvoista. Viime yönä ei ollut "kuin" enään tunnin itkua. Aika kauhealta se itku tuntuu, kun tietää mitä lapsi haluaa.. Aamu oli myös vaikea,kun poika tottunut kömpimään viereen ja ottamaan huikat ja jatkamaan vielä tunnin verran unia. En antanut, koska en halua että nukkuu tissi suussa, jos vaikka isäkin saisi joskus nukuttaa. Onko ideoita miten yöllä saisi rauhoitettua omaan sänkyyn? Meillä pakko kävellä, laulella ja keinutuolissa kiikkua, omassa sängyssä jos paijailee niin poika vain suuttuu ja huutaa selkä kaarella.
Kauanko teillä muilla on yöitkut kestäneet? Päivällä päätin imettää vain jos en saa pojan huomiota käännettyä mitenkään muualle, eli en siis tarjoa itse tissiä. Haikeaa, mutta oman jaksamisen kannalta pakko. *huokaus* Inhottava itkettää poikaa, mutta kaikki imettävät varmaan käyvät saman läpi?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2053141Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391600Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus951462- 921369
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461324Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1561236Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121178Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze1231009Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89922Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44803