ETANOLI POLTTOAINEENA

pössöttelijänä

Kopsaan eräillä palstoilla olleita etanol-kirjoituksia tänne yhteenvetona:

ETANOLI pösössä (0,79€/litra)

Täällä Kemi-Tornio-alueella keskustellaan kovasti etanolilla ajamisesta, kun Ruotsin puolella sitäkin on myynnissä, hinta 0,79€ litra. Varsinkin 80-luvun japseilla ajavat sekoittavat jopa 70% etanolia ja 30% bensaa ja ongelmitta kulkee.

Virallisesti ylen paikallinen maakuntaradio toki haastatteli jotain helsingin herraa, joka varoitteli, liekö valtion rahakirstun sponsaamana, että voi rikkoa auton. Yleinen käsitys kansan parissa on, että ainakin vanhemmat kaasari-autot ja ensimmäiset suihkupelit kestävät ongelmitta etanolia jopa 80%.

XX

Etanolimääristä taitaa olla vielä harvalla. Muistaakseni Suomessakin aletaan sekoittaa myytävään bensiiniin muutama prosentti (3-5%) etanolia ja sen uudetkin autot kestävät ilman muutoksia. Muistelen kuulleeni, että uudemmat PSA-autot kestävät jo suurempiakin etanoli-osuuksia koska niiden polttoainejärjestelmän osissa ja tiivisteissä on tuo asia jo huomiotu jonkin aikaa. Ilmeisestiki etanoli kuluttaa ja heikentää hiljalleen järjestelmän osia ja tiivisteitä vanhemmissa autoissa.

XX

Asiasta hieman tietoa: PSA yhtymän bensiinimoottoreissa voidaan ilman muutoksia käyttää seoksia, jotka sisältävät jopa 5 % etanolia.
http://www.peugeot.fi/main.cfm?p=29579&a=29596&document id=3612

XX

Ruotsin peugeot-sivuilla on oma esite vihreistä arvoista. Peugeotin bensakoneet vaativat 15% bensaa voitelun varmistamiseksi, siksi tuo E85- etanoli ei voi olla suurempi. esite löytyy osoitteesta http://www.peugeot.se/web/ovrigt/gronapeugeot.pdf

Kansan puheisiin ei kannata uskoa vielä suomessa ainakaan. Katselin ruotsalaisia keskustelupalstoja, oisko siellä juttua etanolista, mutta nopeasti katsottuna vain joitain hajajuttuja. Tietoa Etanolin sopivuudesta polttomoottoreihin saa kätevästi osoitteesta http://www.etanol.nu

Perusasiana Etanolista kannattaa muistaa, että se haurastuttaa polttoainejärjestelmän kumi- ja tiiviste-osia, siksi alkuperäisen kirjoittajan maininta 80% etanolimääristä suomalais-autossa ilman muutoksia tuntuu järjettömältä, ei varmasti aja kauan, tulee säästö kone-remppana maksettua.

Toinen juttu on meidän talvi, etanoli-kone käynnistyy huomattavasti huonommin kuin bensakone, jo -10 asteessa roikka on eräillä automerkeillä pakollinen, jos aikoo käyntiin pyöräyttää etanoli-auton.

XX

Tässä lainaus etanol.nu - sivuston infotaulusta:

Etanol i en orörd bensinbil?
Om du (ännu) inte har konverterat din bil och inte skaffat en "riktig" etanolbil men ändå vill minska din bils fossila koldioxidutsläpp går det utmärkt att blanda E85 med bensin i vanliga bilar. Gamla bilar med förgasare klarar kanske 20% E85 som mest medan bilar med katalysator oftast klarar 50%. Har du tur kan den klara ännu mer, men börja med t ex 20% E85 och ser hur det går och öka sedan nästa gång du tankar.

Skulle lamdalampan tändas eller bilen kännas "slö" vid acceleration så har du nått gränsen för vad motorn klarar av och då ska du öka bensinandelen för att vara på den säkra sidan eller konvertera bilen. Det blir då inga problem med de övriga avgasutsläppen eller kontrollbesiktningen. Trots att tillverkarna avråder har Vägverket testat några nyare bensinbilar med 50% E85 och konstaterat bra avgasvärden och inga skador på katalysator m.m.

Eli vanhat autot selviävät 20% etanolia, katalysaattoriautot n 50% suhteesta, katalysaattorissa oleva lamba-anturi ilmoittaa, eli kojelaudan katalysaattorivalo syttyy, jos poltto menee huonoksi, silloin vähennä etanolin määrää. Tekstin mukaan ei riko katalysaattoria kuitenkaan eikä katsastuksessakaan pitäisi tulla onglemia.

XX

Muutama väärinkäsitys on hyvä oikaista:
- Etanoli haurastuttaa kumi- ja muoviosia
- kaasariautoille suositellaan enintään 20% etanolia
- katalysaattori-autot kestävät yleensä 50% seoksen, riippuu merkistä
- Ruotsissa on myynnissä ns BIOFLEX- autoille E85-polttoainetta, jossa on 85% etanolia ja 15% bensaa. Tuo bensamäärä tarvitaan yleensä sylinterin ja polttoainejärjestelmän voiteluun
- Hinta täällä meillä joen länsirannalla on tänä aamuna e85:lle 0,88€ litralta.

14

5046

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lopussa mainitun

      Ruotsin E85:n litrahinnan yhteydessä kannattaa muistaa se, että E85-polttoaine sisältää energiaa selvästi vähemmän kuin esim. perinteinen 95-bensiini. Tästä syystä sama auto syö E85:tä samalla tavoin ajaen jopa n. 40% enemmän kuin 95:ta. Tämä tasoittaa selvästi hintojen eroa. Kulutuksen kasvu E85:lla onkin hämmästyttänyt monia ja tästä syystä Ruotsissa onkin jouduttu outoihin tilanteisiin. Bioflex-autojen myynti on kasvanut saatujen vero- ja pysäköintietujen takia mutta E85:n kulutus ei ole kasvanutkaan samassa tahdissa koska niilläkin autoilla ajetaan 95:lla. Tämä on johtanut jopa polttoainekuittien säilyttämisvelvollisuuteen valvonnan takia.

      • kulutuksen suuri kasvu

        näyttää olevan hieman hankala asia myös autojen myyjille ja niinpä esim. Ruotsin Peugeotin sivuilla www.peugeot.se ei BioFlex mallien virallista kulutusta ilmoitetakaan E85 lukuina vaan perinteisellä bensiinillä 95:lla ilmoitettuna. Esitteessä korostetaankin vahvuutena sitä, että auto kulkee millä vain bensiinillä.


      • osalta on

      • Kiki  

        Ja luuletko että auto ottaa bensalitrasta 100% tehon?

        Entä etanolista?

        PS. polupyörällä pääsee noin 2000-3000km sillä energiamäärällä joka on litrassa bensaa...

        Että ei sitä etanolia sen enempää kulu


      • Kikillä
        Kiki   kirjoitti:

        Ja luuletko että auto ottaa bensalitrasta 100% tehon?

        Entä etanolista?

        PS. polupyörällä pääsee noin 2000-3000km sillä energiamäärällä joka on litrassa bensaa...

        Että ei sitä etanolia sen enempää kulu

        termodynamiikka vielä hakusessa.


      • finnbulli
        Kikillä kirjoitti:

        termodynamiikka vielä hakusessa.

        paljon muutakin.


    • volvojack

      oon kolme vuotta ajellu etanolilla ja bensalla sekaisin ilman onkelmia.

      auto on volvo 740 vm.-90 mekaanisella ruiskulla.
      oon ajellu pelkällä bensalla niin kulutus on seka ajossa n. 10 litraa, ja kun ajan 50-50 seoksella niin kulutus on edelleenkin 10 litraa.

      volvossa on niin tyhmä ruiku että se ei tiä mitä polttoainetta siinä on ja sita kuluu aina saman verran.


      hapitsulla maksaa e95 1.38e ja etanoli 0.88e

      joten litrahinnaksi tulee 1.13e

      minusta hinta on kohtuullinen jokivarren asukkaille.

      toisella autolla joka on ameriikkalainen olen ajanut 70% 95e ja 30% noin etenolia, litrahinta on silloinkin kohtuulllinen 1.21 e
      myös tässäkään autossa en oo huomannut kulutuksen nousseen, auton ohjekirjakin lupasi käyttää 20% etanolia. kulutus on 12-13 sekä pelkällä bensalla tai sekoituksella.

      toki ajan kohtuu rauhallisesti , en kiihdyttele rajusti mutta ajan kyllä yli nopeusrajoitusten lähes aina tasaisesti ja joustavasti.


      monia ärsyttää kun lappalaisilla on tämmöinen etu käydä ruotsista ostaan nuuskaa ja halpaa bensaa, sekä ikeasta halpoja nakkisämpylöitä 0.60centtiä zipale ja kokiskin vain 0.60centtiä ja kokista saa santsata jos ostelee lisää nakkisämpylöitä, on siellä halpoja pizzalaisejakin ym.......

      monet tutut ajelee myös sekoituksella, kellään ei oo tullu ongelmia kunhan malttaa pitää kohtuullisen sekoitis suhteen 30-40% etanolia korkeintaa 50%

      • mazda romu

        täällä on ajettu pelkällä etanolilla ei ongelmia.se voitelu on huuhaata ei bensa voitele öljy tekee sen ja öljyrengas pytyssä kaapii irti.talvella pitää letkuttaa että bensalla lähtee ja vaihtaa etanolille sitten.ja tietysti lopuksi ajaa metanolit kaasarista pois kun stoppaa.


      • vanhalla autolla,

        joka kuluttaa muutenkin reippaasti ja sekoittelet korkeintaan puolet tuota etanolibensaa niin etpä ehkä kulutuksen nousua edes huomaakaan, etenkin jos ajalet säästeliäästi. Uusi viimeisen päälle viritetty tekniikka, jossa kulutus on leikattu mahdollisimman pieniin, saattaa antaa hieman toisenalaisia tuloksia. Toisaalta eipä tuon lähes 20 vuotta vanhan auton kanssa tule suurta taloudellista vahinkoa vaikka jotain ongelmia käytöstä myöhemmin tulisikin.


      • unohda................

        halpaa kaljaa systeemistä ja sätkäpapereita.


      • s.slls..w
        unohda................ kirjoitti:

        halpaa kaljaa systeemistä ja sätkäpapereita.

        Vieläkö Haaparannasta kannattaa hakea smöriä tai Våria?

        Jos niitä sekoittaa 50-50 suhteessa keskenään niin leikkaako pumppu kiinni?


      • kone reistailee
        s.slls..w kirjoitti:

        Vieläkö Haaparannasta kannattaa hakea smöriä tai Våria?

        Jos niitä sekoittaa 50-50 suhteessa keskenään niin leikkaako pumppu kiinni?

        Jos tuota smöriä laitat, niin sillä on sellainen huono puoli, että se takertuu putkistoon. Muuten smör kyllä sisältää energiaa tehokkaimmimmillaan. Kehotan vaihtamaan smörin johonkin toiseen aineeseen, vaikka bregottiin tai lättaan, beceliäkin haaparannalta saa. Näissä energiaa ei ole niin paljon, mutta pysyvät röörit paremmin kunnossa.

        Kannattaako hakea... hinnat
        bregott n 50kr/kg
        lätta 25-30 kr / kg
        becel 40kr/kg

        Bensa vain 1,30€/litra
        Riisseli 1,40€/litra
        - suomessa mennään kanssa tähän, että diisseli on kalliimpaa kuin bensa.


      • alla olevasta
        kone reistailee kirjoitti:

        Jos tuota smöriä laitat, niin sillä on sellainen huono puoli, että se takertuu putkistoon. Muuten smör kyllä sisältää energiaa tehokkaimmimmillaan. Kehotan vaihtamaan smörin johonkin toiseen aineeseen, vaikka bregottiin tai lättaan, beceliäkin haaparannalta saa. Näissä energiaa ei ole niin paljon, mutta pysyvät röörit paremmin kunnossa.

        Kannattaako hakea... hinnat
        bregott n 50kr/kg
        lätta 25-30 kr / kg
        becel 40kr/kg

        Bensa vain 1,30€/litra
        Riisseli 1,40€/litra
        - suomessa mennään kanssa tähän, että diisseli on kalliimpaa kuin bensa.

        linkistä voit itse käydä katsomassa polttoaineiden hintatilanteen Suomessa eri paikkakunnilla ja myös ulkomaillakin. Hintasuhteet vaihtelevat maittain, Ruotsissa ja Virossa diesel on kalliimpaa, Saksassa ja Suomessa taas halvempaa. Hinnat ovat kuitenkin hyvin lähellä toisiaan ja elävät kaiken aikaa.
        http://www.polttoaine.net/index.php?cmd=maat


    • Anonyymi

      ei muutaku e85 pistooli kurkkuu ja menoks. kavereidenkaa perjantaisin käydää hakemassa halpaa juomaa 1.8€ litra

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      455
      3313
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      426
      3056
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      127
      2839
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2192
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2030
    6. 177
      1399
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1347
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1226
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      80
      1199
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1040
    Aihe